Kezdőlap (Sövény)

 Kertészkedés 

  » »
 
   

Sövény

Kertészkedés  Sóska  Spárga

Sövény nyírás
Kertünkben a gondosan nyírt, ápolt sövény, egy laikus látogatónak is feltűnik. A nyírással a sövényt igényünk és ízlésünk szerint formálhatjuk, és a rendszeres törődés látható eredményt hoz: egyenletesen sűrű lombozatot.


Sövények, élő falak
Egy gyönyörű kertbe kiülni télen egy bögre forró teával, vagy nyáron napozni a gyepen a színkavalkád közepén, csodálatos és nagyon megnyugtató dolog.

Sövény - meghatározás - Kert és öntözéstechnika lexikon
Mi a sövény?
A kerítéseket helyettesítő, vagy a kert tagolására szolgáló növény-együttes.

Sövénynövények, mint térhatárolók
Választhatunk nyírt vagy nyíratlan sövényeket. Nyírva általában téglalap keresztmetszetűre alakítjuk őket, így adják a kert képében a legélesebben rajzolódó vonalat.

Sövény nevelése virágzó cserjékből
Hogyan és milyen növényből érdemes sövényt nevelni? Itt a sövénynövények összefoglaló táblázata!
...

sövény
Vesszőből, növényi szárakból font kerítés.
A sző ige származéka annak feltehető *ső alakváltozatából, deverbális -vény képzővel (mint nő-növény), de lehetséges, hogy a szövevény szónak megfelelő sövevény alakból lett egyszerejtéssel.

Sövények ültetése:
A lombhullató sövények telepítése, októberben a legalkalmasabb! A sövénynek kijelölt sávban a földet két ásónyom mélyen forgassuk meg, mert ha a növény megnő már nem lesz alkalmunk erre.

Kerti sövények gondos ápolása
Fa- és bokorápolás, Kertészeti tippek, Tavasz ...

A gyep, sövény és virágok kezelése nyáron
Tweet
A gyep öntözését időzítsük az esti vagy a reggeli órákra. A kijuttatott víz így jobban hasznosul, kevesebb a párolgási veszteség.

A sövénykerítés szinte bárhol kialakítható ahol szeretnénk a kerítést szebbé varázsolni, vagy kertünket elhatárolni.
Nézzük mire lesz szükségünk:
Néhány jó minőségű fa oszlopra, huzalra, dróthálóra, szeg vagy kapocsbelövőre, és sövény növényre.

Túl a sövényen...
A szerencsésebb kerttulajdonosok a kert kialakításakor egy szakember tanácsaira támaszkodnak, de általánosabb az, ha saját magunk vágunk bele ebbe a feladatba.

Egyszóval a sövénynyíró jellegzetesen az a kerti szerszám, amelyből a hobbikertészeknek inkább megéri az elektromos változatot beszerezni (a kertépítőkre ez nyilván nem vonatkozik).

Sövény visszavágása
A sövény évi utolsó viaszagását ősszel kell elvégezni, így megakadályozhatjuk, hogy a növényi nedvvel telt ágak elkorhadjanak.

Sövény-növény struccolása
Sürgős munka lehet júniusi bemelegítésként a fagyal- illetve más sövény-növények nyírása is. Figyeljünk, mennyit vágunk le belőlük! Rég rossz a tervezett méret, ha sövénynyíráshoz a fűkaszát hozzuk elő.

Sövénykerítések
rovat:Díszkert
A nyírt sövény nevelése mellett olyan növényeket is használhatunk, amelyeknek megtartjuk eredeti alakját.

Sövénytelepítés
A frissen vásárolt, nyalábba kötözött növényeket bontsuk ki és szedjük szét. Ezzel levegőhöz jutnak, megakadályozzuk a rothadást. A gyökereket takarjuk szénával, szalmával. Tárolásra a nyitott, rágcsálómentes helyek alkalmasak.

Sövények karbantartása
A sövény évi első nyírására tavasz végén kerítsünk sort, ezután pedig az aktív növekedési időszak vége felé (szeptember, október) metsszünk. A gyorsan növő fajokat, mint pl.

Sövény gondozása
A sövények a terek szabályos növényi határolását szolgálják. Sövényt akkor érdemes kialakítani, amikor a kert vagy kertrészlet épített jellegét szeretnénk hangsúlyozni.

Sövénynek való fajok
Mogyoró, tűztövis, egybibés galagonya, kétbibés galagonya, téli magyal, közönséges magyal, csíkos kecskerágó, bibircses kecskerágó, veresgyűrű som, közönséges fagyal, télizöld fagyal, kányabangita, télibangita, ...

Sövények, átgondoltan
A kerti térhatárolás legjobb és legszebb eszközei a sövények. Telepíthetjük a kert, a telek határaira, vagy a kerten belül, az egyes kertrészek lehatárolására, elválasztására.
tovább olvas
2005.10.05 ...

Sövények ültetése
1. Jelöljük ki a sövény helyét. A sövény hosszával párhuzamosan feszítsünk ki zsineget, melyet vezető vonalzóként tudunk használni. A zsineg mellett ássunk ki 40 cm széles, 60 cm mély ültető árkot.

A sövényművelést a gépekkel művelt széles sorú árutermelő málnaültetvényben alkalmazzák. A tőtávolságtól függően a második vagy harmadik évtől alakul ki a sorokban az összefüggő sövényfal.

Sövénytelepítés: Konténeres növényekből is alakíthatunk ki sövényt. Készítsünk egy kb. 60 cm széles és mély árkot, melybe 40-80 cm távolságra helyezzük a növényeket, azok méretétől függően (a fenyőknél ez a távolság 80-130 cm is lehet).

Magas sövények esetén jól jöhet a teleszkópos sövényvágóMotoros nyíró:
Benzines és elektromos változatban is kapható.
Hosszú sövény nyírásánál jól jöhet, de drágább, mint a kézi metsző.
Zajos és oda kell figyelni a használatára is.

IV; Sövények kialakítása, metszése
Általános tudnivalók
Néhány szó a formákról ...

Nyírjuk ismét a sövényt, ha 5-10 cm-t nőtt, (ha az idén még csak egyszer nyírtuk például a fagyal, gyöngyvessző, borbolyasövényt, akkor most már ne halogassuk tovább a másodikat.) ...

Sövények metszése
Egyre nagyobb divat a hívatlan vendégek ellen is, legyen az kóbor kutya, esetleg betörő, a védő sövény. A félörökzöld fagyal nálunk 4 méteres sövényként prosperál, védett fekvésben.

Sövény vásárlás
eperpalánta ültetése tenyészterület ültetési idő szamóca eper eper palánta termesztés trágyázás ápolási munkák ültetés termesztési útmutató sorok termések ültetés házikerti házi kertben szamócát epret eperpalántát tápkockás ...

Sövények: A lényeg, az, hogy a sövény mindig megtartsa a kívánt formát, így a nyírás gyakorisága elsősorban a növekedés ütemétől függ.

Sövények: Kerten belül sövény alkalmazásánál a kert épített jellegének hangsúlyozása a célunk. A fenntartás módját tekintve lehet nyírott illetve nyíratlan a sövény.

Sövényként is ültethető, metszeni évente egyszer javasolt.
Berberis Julianae: Júlia Borbolya
3 méter Magas, sűrű, örökzöld lombú, tüskés, gömbölyded alakú Bokor.

A sövényekről általában mint díszítő- és térhatárolást ellátó kerti falakról beszélünk, ám egyes fajok esetében egy sövény sokszor biztonságosabb, mint egy kerítés.

A sövényrendszerek zöldfolyosó hálózatként is szolgálnak az általában nagyméretű, vegyszerezett táblák között.

Dús sövényhez sűrűn ültessünk
Vásárláskor érdeklődjük meg a helyes ültetési távolságot, hiszen ez a sövény típusától és a növények méretétől függően változik. Aki például a gyertyán (Carpinus) mellett dönt, annak 80-100 cm-es növényméret mellett kb.

Egy szép sövény kb. 30-40 cm magas, ne hagyjuk ennél nagyobbra nőni, mert akkor nem lesz tömör bokros formájú.

Eljött a sövénytelepítés ideje. Fejezzük be a fenyőfélék telepítését és ültessük el a lombos cserjéket, fákat. Amennyiben a talaj túlságosan fagyos vagy sáros, a növényeket ideiglenesen vermeljük el. Ilyenkor vághatjuk a legéletrevalóbb dugványokat.

Cserjék: A sövényeket ősszel komposzt­tal, tavasszal kis adag szerves trágyával trágyázzuk. A bokroknak nincs szükségük trágyá­zásra, a lehullott levelek elegendőek.
Rózsák: Rügyfakadás és virágzás előtt kombinált- vagy rózsatrágyát igényelnek.

Ágyásoknál, sövényeknél és sziklakerteknél mindig a csepegtető- és a mikroöntözést kell alkalmazni, hogy a legkisebbre csökkentsük az elfolyó és elpárolgó víz mennyiségét.

nyírt színes sövényrétegek:vörös levelű borbolya és mirtuszlonc (Lonicers nitida Lemon Beauty)
szimmetrikus szabályosság
Teraszos kert Bassanoban.

Alacsony sövény is kialakítható az egymástól nagyjából fél méterre telepített tövekből, valamint elterjedt gyakorlat, hogy a levendulát párosítják rózsával: egyrészt mert nagyon szépen mutatnak együtt, ...

"Falu végén görbe sövény,
Hogy' került a sörbe görény?"
Mégis komolyan vehető a róka esete, még ha képletesen is. Az a magyarázata, hogy a filoxéravész után Európába került amerikai, ellenálló szőlők két legjobban szereplő faja kapcsolható a rókához.

Labirintusok és sövényútvesztők
Admin
Talán éppen végtelensége miatt vált a labirintus az ősi titok, az élet és egyben a mindenség jelképévé.

Van, hogy a kerti sövények, magányosan álló cserjék, fák vagy örökzöldek hajtásai, ágrészei is elszáradtak a nagy melegben. Ilyenkor zöldválogatást, nyári metszést kell végrehajtani.

Amennyiben kertünk nagyon szeles területen fekszik, telepíthetünk szélvédő sövényt. A sövénynek nem az a célja, hogy a szelet teljesen felfogja, inkább csak az, hogy a szélnyomást csökkentse.

Díszkert esetében meghatározóak a díszfák, a bokrokat és sövényeket díszcserjék alkotják, hangsúlyosak a virágágyak és persze a szép, zöld gyep, amelyet még a szépemlékű parkőr, Poldi bácsi is felemlegetne...

Felvetődik a kérdés, hogy a karós vagy kordonos műveléssel szemben a sövényszerű gyalogművelés nem gazdaságosabb? Ez ugyanis nem igényel tartóoszlopokat, huzalokat és kötődést, ugyanakkor az egyszerűbb gépi betakarítást sem nehezíti.

Nekem a legszimpatikusabb megoldás a sövény: rengeteg növény alkalmas sövénynek. A tuja is, ha követni akarjuk a trendet, bár én nem rajongok érte.

Évelőszegélyek kőfalak, kerítések és sövények mentén.
A kőfalak, sövények, vagy kerítések mentén megépített szegélyek közös jellemzője, hogy viszonylag keskenyek, maximum 2 méter szélesek, és kihasználják a már meglévő háttér előnyeit.

Tehát,ha a szomszédban 3-4 m magas tuják sorakoznak akkor szerintem ne ragszkodjunk a sövénynek telepített smaragd tujához.
Sokszor tapasztalom, hogy néha nem arányos és kiegyensúlyozott kerteket alakítottak ki a régi vagy új tulajdonosok.

Sokan azért szánják rá magukat a tuják ültetésére, mert szeretnék lezárni a kertet, és ehhez amolyan sövénysorként, sövénynövényként a tuját választják.

Ha magától nem jelenik meg a kertben, begyűjtött terméseiből szórjunk el a sövény védelmében, ahol a madarak nem férnek hozzá, a következő évben csírázik csak ki.

Hogyan kell kialakítani a helyes sövényformát?
Egy fásszárúakból álló sövény kialakítása nem éppen rövid figyelmet követelő feladat. A növény növekedési üteme alapján a kerítés nagyjábóli végleges kialakulása akár 10 évet is igénybe vehet.

Örökzöld lomblevelűekből készült sövény esetében évente 2-3 alkalommal végezzük el a metszést. Ebben az esetben a fiatal hajtásokat minél több elágazásra, hajtásképződésre kell serkenteni.

Cserjéknél sok virág, sövényeknél sűrűsödő, dús hajtásrendszer, gyümölcsöknél sok és finom termés. Persze, sajnos a termesztőkkel is nagyon kiszúrt ez a mostani időjárás, de ez most más téma. A metszés a megfelelő időben elvégezni a legfontosabb.

A nap körül járja teljesen. A déli oldal melletti kerítés mellé egy sor hamisciprus sövényt ültettünk, hogy majd felfogja a szelet. A nyugati oldalon majd mogyorósövény lesz, de a magok még a földben várják a tavaszt.

A tuják gyakori közkedvelt sövénynövények, megnyugtató zöld színükkel természetesnek tűnő elszeparálódást biztosítanak egymástól a telektulajdonos szomszédoknak.

A lejtő legideálisabb helyére sövényt ültessünk, vagy árkot ássunk csapdának. Ez bizony plusz munka, mégis megéri. Vannak országok, ahol sok kővel borított, ráadásul dinbes-dombos a terület.

Az örökzöld sövényeket is vágjuk kissé vissza.
Szeptember októberben helyezzünk el néhány cserepes krizantémot a kertbe, vagy teraszra, igazán szép látvány,
Így ősszel is virágos kertünk lehet.

Gondot már nem az okoz, hogy miként alakítsunk ki zöld keretet fákkal, sövényekkel, és milyen növényekkel dekoráljuk belül; sokkal nehezebb olyan fajok kiválasztása, amelyekkel jól átgondolt terv alapján oldani tudjuk házunk környezetének merev, ...

Az aranyak közül be-beszurkálva jó szívvel ajánlom az esőt és a vesszőt vágott sövénybe. ' A cserjék' A cserjékről csak annyit, hogy egész évben látjuk őket hol, kopaszon hol talpig díszben. Van köztük fás, és lágyszárú.

Gyakori parkokban, kertekben, körforgalmakban sövénynek, dekorációnak telepítve a nagyvirágú pálmaliliom (Yucca filamentosa). Mintegy 0,5 méteres leveleik tőrózsából fejlődnek vagy magas szárat fejlesztenek.

Ha szegélyt vagy sövényt szeretnénk kialakítani, akkor a tövek közti távolság 50 cm vagy ennél kisebb is lehet, ha nagy kerek bokrokat szeretnénk, akkor 80 cm-re vagy akár nagyobb távolságra is ültethetjük.

A térkialakítások legjobb eszközei a sövények - egészen kis kertekben is gazdaságosan alakíthatunk ki tereket - például a határoló elemekre felfuttatott növényekkel anélkül tudunk zöld felületeket létrehozni, ...

Lásd még: Lásd még: Virág, Talaj, Termés, Kertész, Metszés

Kertészkedés  Sóska  Spárga

 
RSS Mobile