Kezdőlap (Sövény)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Sövény

Kertészkedés  Sóska  Spárga

Sövény nyírás
Kertünkben a gondosan nyírt, ápolt sövény, egy laikus látogatónak is feltűnik. A nyírással a sövényt igényünk és ízlésünk szerint formálhatjuk, és a rendszeres törődés látható eredményt hoz: egyenletesen sűrű lombozatot.


Sövények, élő falak
Egy gyönyörű kertbe kiülni télen egy bögre forró teával, vagy nyáron napozni a gyepen a színkavalkád közepén, csodálatos és nagyon megnyugtató dolog.

Sövény - meghatározás - Kert és öntözéstechnika lexikon
Mi a sövény?
A kerítéseket helyettesítő, vagy a kert tagolására szolgáló növény-együttes.

Sövénynövények, mint térhatárolók
Választhatunk nyírt vagy nyíratlan sövényeket. Nyírva általában téglalap keresztmetszetűre alakítjuk őket, így adják a kert képében a legélesebben rajzolódó vonalat.

Sövény nevelése virágzó cserjékből
Hogyan és milyen növényből érdemes sövényt nevelni? Itt a sövénynövények összefoglaló táblázata!
...

sövény
Vesszőből, növényi szárakból font kerítés.
A sző ige származéka annak feltehető *ső alakváltozatából, deverbális -vény képzővel (mint nő-növény), de lehetséges, hogy a szövevény szónak megfelelő sövevény alakból lett egyszerejtéssel.

Sövények ültetése:
A lombhullató sövények telepítése, októberben a legalkalmasabb! A sövénynek kijelölt sávban a földet két ásónyom mélyen forgassuk meg, mert ha a növény megnő már nem lesz alkalmunk erre.

Kerti sövények gondos ápolása
Fa- és bokorápolás, Kertészeti tippek, Tavasz ...

A gyep, sövény és virágok kezelése nyáron
Tweet
A gyep öntözését időzítsük az esti vagy a reggeli órákra. A kijuttatott víz így jobban hasznosul, kevesebb a párolgási veszteség. A fű a reggeli öntözés után gyorsan felszárad, így kevésbé kell tartanunk a kórokozóktól.

Túl a sövényen...
A szerencsésebb kerttulajdonosok a kert kialakításakor egy szakember tanácsaira támaszkodnak, de általánosabb az, ha saját magunk vágunk bele ebbe a feladatba.

Egyszóval a sövénynyíró jellegzetesen az a kerti szerszám, amelyből a hobbikertészeknek inkább megéri az elektromos változatot beszerezni (a kertépítőkre ez nyilván nem vonatkozik). Egy sövénynyírót évente 4-szer, 5-ször fogunk munkára, ennyiért nem érdemes a sokkal drágább benzines gépet megvenni.

Kertépítés - milyen sövényt ültessünk?
Praktikák, ötletek, Kertépítési ötletek
Lehetőleg legyen szép és gyors növekedésű, hogy minél előbb kizárja a kíváncsi tekinteteket, felfogja az zajt és a port. Ne igényeljen különösebb gondozást. Ezeknek az elvárásoknak a fagyal maximálisan megfelel.

Sövény visszavágása
A sövény évi utolsó viaszagását ősszel kell elvégezni, így megakadályozhatjuk, hogy a növényi nedvvel telt ágak elkorhadjanak. Az ágak kiválasztásakor fontos, hogy lyukak ne keletkezzenek metszés után a sövényben, mivel azok a tél alatt is meg maradnak.

Sövény-növény struccolása
Sürgős munka lehet júniusi bemelegítésként a fagyal- illetve más sövény-növények nyírása is. Figyeljünk, mennyit vágunk le belőlük! Rég rossz a tervezett méret, ha sövénynyíráshoz a fűkaszát hozzuk elő.

Sövénykerítések
rovat:Díszkert
A nyírt sövény nevelése mellett olyan növényeket is használhatunk, amelyeknek megtartjuk eredeti alakját. Fenntartása egyszerűbb, mint a nyírott sövényeké, amelyek hátránya, hogy folyamatos gondozást és hozzáértést igényelnek....
[elolvasom] ...

Sövények karbantartása
A sövény évi első nyírására tavasz végén kerítsünk sort, ezután pedig az aktív növekedési időszak vége felé (szeptember, október) metsszünk. A gyorsan növő fajokat, mint pl.: Leyland-ciprus, kora tavasszal és nyár derekán is nyírni kell....
Elegáns sövények ...

Sövénytelepítés
A frissen vásárolt, nyalábba kötözött növényeket bontsuk ki és szedjük szét. Ezzel levegőhöz jutnak, megakadályozzuk a rothadást. A gyökereket takarjuk szénával, szalmával. Tárolásra a nyitott, rágcsálómentes helyek alkalmasak.

Sövénynek való fajok
Mogyoró, tűztövis, egybibés galagonya, kétbibés galagonya, téli magyal, közönséges magyal, csíkos kecskerágó, bibircses kecskerágó, veresgyűrű som, közönséges fagyal, télizöld fagyal, kányabangita, télibangita, közönséges hóbogyó.
Táplálékot is adó fajok ...

Sövények, átgondoltan
A kerti térhatárolás legjobb és legszebb eszközei a sövények. Telepíthetjük a kert, a telek határaira, vagy a kerten belül, az egyes kertrészek lehatárolására, elválasztására.
tovább olvas
2005.10.05 ...

Sövények ültetése
1. Jelöljük ki a sövény helyét. A sövény hosszával párhuzamosan feszítsünk ki zsineget, melyet vezető vonalzóként tudunk használni. A zsineg mellett ássunk ki 40 cm széles, 60 cm mély ültető árkot.

A sövényművelést a gépekkel művelt széles sorú árutermelő málnaültetvényben alkalmazzák. A tőtávolságtól függően a második vagy harmadik évtől alakul ki a sorokban az összefüggő sövényfal. A sövényfal szélessége a sarjak kiindulási helyén mérve ne legyen 30-40 cm-nél szélesebb.

Sövénytelepítés: Konténeres növényekből is alakíthatunk ki sövényt. Készítsünk egy kb. 60 cm széles és mély árkot, melybe 40-80 cm távolságra helyezzük a növényeket, azok méretétől függően (a fenyőknél ez a távolság 80-130 cm is lehet).

Magas sövények esetén jól jöhet a teleszkópos sövényvágóMotoros nyíró:
Benzines és elektromos változatban is kapható.
Hosszú sövény nyírásánál jól jöhet, de drágább, mint a kézi metsző.
Zajos és oda kell figyelni a használatára is.

IV; Sövények kialakítása, metszése
Általános tudnivalók
Néhány szó a formákról ...

Nyírjuk ismét a sövényt, ha 5-10 cm-t nőtt, (ha az idén még csak egyszer nyírtuk például a fagyal, gyöngyvessző, borbolyasövényt, akkor most már ne halogassuk tovább a másodikat.) ...

Sövények metszése
Egyre nagyobb divat a hívatlan vendégek ellen is, legyen az kóbor kutya, esetleg betörő, a védő sövény. A félörökzöld fagyal nálunk 4 méteres sövényként prosperál, védett fekvésben. Az utcafrontnál sosem próbálkoztunk vele, mert a sózást igen rosszul tűri.

Sövény vásárlás
eperpalánta ültetése tenyészterület ültetési idő szamóca eper eper palánta termesztés trágyázás ápolási munkák ültetés termesztési útmutató sorok termések ültetés házikerti házi kertben szamócát epret eperpalántát tápkockás szamócapalánta eper termesztes termesztés bogyós növény ...

Sövények: A lényeg, az, hogy a sövény mindig megtartsa a kívánt formát, így a nyírás gyakorisága elsősorban a növekedés ütemétől függ. A gyorsan növő fajokat tavasz végén és nyár végén metsszük meg, míg a lassabban nővőket elegendő évente egyszer, nyáron fazonra igazítani.

Sövényként is ültethető, metszeni évente egyszer javasolt.
Berberis Julianae: Júlia Borbolya
3 méter Magas, sűrű, örökzöld lombú, tüskés, gömbölyded alakú Bokor.

A sövényekről általában mint díszítő- és térhatárolást ellátó kerti falakról beszélünk, ám egyes fajok esetében egy sövény sokszor biztonságosabb, mint egy kerítés. És némi fantáziával különleges díszévé is válhat kertünknek ez az élő biztonsági kerítés.

A sövények a terek szabályos növényi határolását szolgálják. Sövényt akkor érdemes kialakítani, amikor a kert vagy kertrészlet épített jellegét szeretnénk hangsúlyozni. Szintén érdemes sövényt létesíteni, ha nincs elég hely a szabadon növő, térhatároló cserjefoltok kialakítására.

A sövényrendszerek zöldfolyosó hálózatként is szolgálnak az általában nagyméretű, vegyszerezett táblák között. Így a diverzitás nemcsak a fajok számbeli sokféleségét, hanem a fajokon belüli genetikai sokféleséget is jelenti, hiszen így fajok vándorlásával az aktív génkicserélődés is lehetővé válik.

Dús sövényhez sűrűn ültessünk
Vásárláskor érdeklődjük meg a helyes ültetési távolságot, hiszen ez a sövény típusától és a növények méretétől függően változik. Aki például a gyertyán (Carpinus) mellett dönt, annak 80-100 cm-es növényméret mellett kb. három növényre lesz szüksége folyóméterenként.

Egy szép sövény kb. 30-40 cm magas, ne hagyjuk ennél nagyobbra nőni, mert akkor nem lesz tömör bokros formájú. Érdemes kipróbálni milyen különleges alakzatokat és formákat lehet kihozni egy szép növényből, aki kezdő próbáljon meg egy cserépbe ültetett buxust megnyírni.

Eljött a sövénytelepítés ideje. Fejezzük be a fenyőfélék telepítését és ültessük el a lombos cserjéket, fákat. Amennyiben a talaj túlságosan fagyos vagy sáros, a növényeket ideiglenesen vermeljük el. Ilyenkor vághatjuk a legéletrevalóbb dugványokat.

Cserjék: A sövényeket ősszel komposzt­tal, tavasszal kis adag szerves trágyával trágyázzuk. A bokroknak nincs szükségük trágyá­zásra, a lehullott levelek elegendőek.
Rózsák: Rügyfakadás és virágzás előtt kombinált- vagy rózsatrágyát igényelnek.

Ágyásoknál, sövényeknél és sziklakerteknél mindig a csepegtető- és a mikroöntözést kell alkalmazni, hogy a legkisebbre csökkentsük az elfolyó és elpárolgó víz mennyiségét.

nyírt színes sövényrétegek:vörös levelű borbolya és mirtuszlonc (Lonicers nitida Lemon Beauty)
szimmetrikus szabályosság
Teraszos kert Bassanoban.

Alacsony sövény is kialakítható az egymástól nagyjából fél méterre telepített tövekből, valamint elterjedt gyakorlat, hogy a levendulát párosítják rózsával: egyrészt mert nagyon szépen mutatnak együtt, másrészt mert a levendula távol tartja a tetveket, hangyákat.

"Falu végén görbe sövény,
Hogy' került a sörbe görény?"
Mégis komolyan vehető a róka esete, még ha képletesen is. Az a magyarázata, hogy a filoxéravész után Európába került amerikai, ellenálló szőlők két legjobban szereplő faja kapcsolható a rókához.

Labirintusok és sövényútvesztők
Admin
Talán éppen végtelensége miatt vált a labirintus az ősi titok, az élet és egyben a mindenség jelképévé.

Van, hogy a kerti sövények, magányosan álló cserjék, fák vagy örökzöldek hajtásai, ágrészei is elszáradtak a nagy melegben. Ilyenkor zöldválogatást, nyári metszést kell végrehajtani. Ha a növény amúgy egészséges, és a továbbiakban megfelelő a tápanyagellátása, akkor kipótolja a hiányt.

Amennyiben kertünk nagyon szeles területen fekszik, telepíthetünk szélvédő sövényt. A sövénynek nem az a célja, hogy a szelet teljesen felfogja, inkább csak az, hogy a szélnyomást csökkentse. Erre a célra nem jó ha túl sűrű sövényt telepítünk, mert azon a szél átbukik és végigsöpör a kerten.

Díszkert esetében meghatározóak a díszfák, a bokrokat és sövényeket díszcserjék alkotják, hangsúlyosak a virágágyak és persze a szép, zöld gyep, amelyet még a szépemlékű parkőr, Poldi bácsi is felemlegetne...

Felvetődik a kérdés, hogy a karós vagy kordonos műveléssel szemben a sövényszerű gyalogművelés nem gazdaságosabb? Ez ugyanis nem igényel tartóoszlopokat, huzalokat és kötődést, ugyanakkor az egyszerűbb gépi betakarítást sem nehezíti.

Nekem a legszimpatikusabb megoldás a sövény: rengeteg növény alkalmas sövénynek. A tuja is, ha követni akarjuk a trendet, bár én nem rajongok érte. Az sem baj, ha lombhullató a sövény, mert az ágai levél nélkül is lassítják a szelet, viszont többet kell vele melózni.

Évelőszegélyek kőfalak, kerítések és sövények mentén.
A kőfalak, sövények, vagy kerítések mentén megépített szegélyek közös jellemzője, hogy viszonylag keskenyek, maximum 2 méter szélesek, és kihasználják a már meglévő háttér előnyeit.

Tehát,ha a szomszédban 3-4 m magas tuják sorakoznak akkor szerintem ne ragszkodjunk a sövénynek telepített smaragd tujához.
Sokszor tapasztalom, hogy néha nem arányos és kiegyensúlyozott kerteket alakítottak ki a régi vagy új tulajdonosok.

Sokan azért szánják rá magukat a tuják ültetésére, mert szeretnék lezárni a kertet, és ehhez amolyan sövénysorként, sövénynövényként a tuját választják. Intim térre vágynak, meg akarják teremteni az én házam az én váram hangulatot, esetleg eltakarni egy nem túl esztétikus látványt a szomszédban.


Kertünk végében, a sövény előtt vagy a sziklakert tövében pihenő kerti tó, vagy a kert egy csendes zugában elhelyezett csobogó a természet részeiként hozzájárulnak kertünk meghittségéhez. A víz ősi, élő elem.

Ha magától nem jelenik meg a kertben, begyűjtött terméseiből szórjunk el a sövény védelmében, ahol a madarak nem férnek hozzá, a következő évben csírázik csak ki.

Hogyan kell kialakítani a helyes sövényformát?
Egy fásszárúakból álló sövény kialakítása nem éppen rövid figyelmet követelő feladat. A növény növekedési üteme alapján a kerítés nagyjábóli végleges kialakulása akár 10 évet is igénybe vehet.

Örökzöld lomblevelűekből készült sövény esetében évente 2-3 alkalommal végezzük el a metszést. Ebben az esetben a fiatal hajtásokat minél több elágazásra, hajtásképződésre kell serkenteni.

Cserjéknél sok virág, sövényeknél sűrűsödő, dús hajtásrendszer, gyümölcsöknél sok és finom termés. Persze, sajnos a termesztőkkel is nagyon kiszúrt ez a mostani időjárás, de ez most más téma. A metszés a megfelelő időben elvégezni a legfontosabb.

A talaj szerkezete és felépítése jobb, mint a régié. A nap körül járja teljesen. A déli oldal melletti kerítés mellé egy sor hamisciprus sövényt ültettünk, hogy majd felfogja a szelet. A nyugati oldalon majd mogyorósövény lesz, de a magok még a földben várják a tavaszt.

A tuják gyakori közkedvelt sövénynövények, megnyugtató zöld színükkel természetesnek tűnő elszeparálódást biztosítanak egymástól a telektulajdonos szomszédoknak.

A lejtő legideálisabb helyére sövényt ültessünk, vagy árkot ássunk csapdának. Ez bizony plusz munka, mégis megéri. Vannak országok, ahol sok kővel borított, ráadásul dinbes-dombos a terület.

Az örökzöld sövényeket is vágjuk kissé vissza.
Szeptember októberben helyezzünk el néhány cserepes krizantémot a kertbe, vagy teraszra, igazán szép látvány,
Így ősszel is virágos kertünk lehet.
Az öntözést is csökkentsük le, mind a kerti, mind a szobanövényeknél.

Gondot már nem az okoz, hogy miként alakítsunk ki zöld keretet fákkal, sövényekkel, és milyen növényekkel dekoráljuk belül; sokkal nehezebb olyan fajok kiválasztása, amelyekkel jól átgondolt terv alapján oldani tudjuk házunk környezetének merev, műszaki jellegét.

Az aranyak közül be-beszurkálva jó szívvel ajánlom az esőt és a vesszőt vágott sövénybe. ' A cserjék' A cserjékről csak annyit, hogy egész évben látjuk őket hol, kopaszon hol talpig díszben. Van köztük fás, és lágyszárú.

Gyakori parkokban, kertekben, körforgalmakban sövénynek, dekorációnak telepítve a nagyvirágú pálmaliliom (Yucca filamentosa). Mintegy 0,5 méteres leveleik tőrózsából fejlődnek vagy magas szárat fejlesztenek.

Az ültetési távolság attól függ, mit szeretnénk. Ha szegélyt vagy sövényt szeretnénk kialakítani, akkor a tövek közti távolság 50 cm vagy ennél kisebb is lehet, ha nagy kerek bokrokat szeretnénk, akkor 80 cm-re vagy akár nagyobb távolságra is ültethetjük.

A térkialakítások legjobb eszközei a sövények - egészen kis kertekben is gazdaságosan alakíthatunk ki tereket - például a határoló elemekre felfuttatott növényekkel anélkül tudunk zöld felületeket létrehozni, hogy a rendelkezésre álló tereket szinte nem is csökkentjük a növényekkel.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Virág, Talaj, Termés, Kertész, Metszés?

◄ Sóska   Spárga ►
 
RSS Mobile