Kezdőlap (Sövény)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Sövény

Kertészkedés  Sóska  Spárga

Sövény nyírás
Kertünkben a gondosan nyírt, ápolt sövény, egy laikus látogatónak is feltűnik. A nyírással a sövényt igényünk és ízlésünk szerint formálhatjuk, és a rendszeres törődés látható eredményt hoz: egyenletesen sűrű lombozatot.


Sövények, élő falak
Egy gyönyörű kertbe kiülni télen egy bögre forró teával, vagy nyáron napozni a gyepen a színkavalkád közepén, csodálatos és nagyon megnyugtató dolog.

Sövény - meghatározás - Kert és öntözéstechnika lexikon
Mi a sövény?
A kerítéseket helyettesítő, vagy a kert tagolására szolgáló növény-együttes.

Sövénynövények, mint térhatárolók
Választhatunk nyírt vagy nyíratlan sövényeket. Nyírva általában téglalap keresztmetszetűre alakítjuk őket, így adják a kert képében a legélesebben rajzolódó vonalat.

Sövény nevelése virágzó cserjékből
Hogyan és milyen növényből érdemes sövényt nevelni? Itt a sövénynövények összefoglaló táblázata!
...

~
Vesszőből, növényi szárakból font kerítés.
A sző ige származéka annak feltehető *ső alakváltozatából, deverbális -vény képzővel (mint nő-növény), de lehetséges, hogy a szövevény szónak megfelelő sövevény alakból lett egyszerejtéssel.

~ek ültetése:
A lombhullató ~ek telepítése, októberben a legalkalmasabb! A ~nek kijelölt sávban a földet két ásónyom mélyen forgassuk meg, mert ha a növény megnő már nem lesz alkalmunk erre.

Kerti ~ek gondos ápolása
Fa- és bokorápolás, Kertészeti tippek, Tavasz ...

A gyep, ~ és virágok kezelése nyáron
Tweet
A gyep öntözését időzítsük az esti vagy a reggeli órákra. A kijuttatott víz így jobban hasznosul, kevesebb a párolgási veszteség. A fű a reggeli öntözés után gyorsan felszárad, így kevésbé kell tartanunk a kórokozóktól.

Túl a ~en...
A szerencsésebb kerttulajdonosok a kert kialakításakor egy szakember tanácsaira támaszkodnak, de általánosabb az, ha saját magunk vágunk bele ebbe a feladatba.

Egyszóval a ~nyíró jellegzetesen az a kerti szerszám, amelyből a hobbikertészeknek inkább megéri az elektromos változatot beszerezni (a kertépítőkre ez nyilván nem vonatkozik). Egy ~nyírót évente 4-szer, 5-ször fogunk munkára, ennyiért nem érdemes a sokkal drágább benzines gépet megvenni.

Kertépítés - milyen ~t ültessünk?
Praktikák, ötletek, Kertépítési ötletek
Lehetőleg legyen szép és gyors növekedésű, hogy minél előbb kizárja a kíváncsi tekinteteket, felfogja az zajt és a port. Ne igényeljen különösebb gondozást. Ezeknek az elvárásoknak a fagyal maximálisan megfelel.

~ visszavágása
A ~ évi utolsó viaszagását ősszel kell elvégezni, így megakadályozhatjuk, hogy a növényi nedvvel telt ágak elkorhadjanak. Az ágak kiválasztásakor fontos, hogy lyukak ne keletkezzenek metszés után a ~ben, mivel azok a tél alatt is meg maradnak.

~-növény struccolása
Sürgős munka lehet júniusi bemelegítésként a fagyal- illetve más ~-növények nyírása is. Figyeljünk, mennyit vágunk le belőlük! Rég rossz a tervezett méret, ha ~nyíráshoz a fűkaszát hozzuk elő.

~kerítések
rovat:Díszkert
A nyírt ~ nevelése mellett olyan növényeket is használhatunk, amelyeknek megtartjuk eredeti alakját. Fenntartása egyszerűbb, mint a nyírott ~eké, amelyek hátránya, hogy folyamatos gondozást és hozzáértést igényelnek....
[elolvasom] ...

~ek karbantartása
A ~ évi első nyírására tavasz végén kerítsünk sort, ezután pedig az aktív növekedési időszak vége felé (szeptember, október) metsszünk. A gyorsan növő fajokat, mint pl.: Leyland-ciprus, kora tavasszal és nyár derekán is nyírni kell....
Elegáns ~ek ...

~telepítés
A frissen vásárolt, nyalábba kötözött növényeket bontsuk ki és szedjük szét. Ezzel levegőhöz jutnak, megakadályozzuk a rothadást. A gyökereket takarjuk szénával, szalmával. Tárolásra a nyitott, rágcsálómentes helyek alkalmasak.

~nek való fajok
Mogyoró, tűztövis, egybibés galagonya, kétbibés galagonya, téli magyal, közönséges magyal, csíkos kecskerágó, bibircses kecskerágó, veresgyűrű som, közönséges fagyal, télizöld fagyal, kányabangita, télibangita, közönséges hóbogyó.
Táplálékot is adó fajok ...

~ek, átgondoltan
A kerti térhatárolás legjobb és legszebb eszközei a ~ek. Telepíthetjük a kert, a telek határaira, vagy a kerten belül, az egyes kertrészek lehatárolására, elválasztására.
tovább olvas
2005.10.05 ...

~ek ültetése
1. Jelöljük ki a ~ helyét. A ~ hosszával párhuzamosan feszítsünk ki zsineget, melyet vezető vonalzóként tudunk használni. A zsineg mellett ássunk ki 40 cm széles, 60 cm mély ültető árkot.

A ~művelést a gépekkel művelt széles sorú árutermelő málnaültetvényben alkalmazzák. A tőtávolságtól függően a második vagy harmadik évtől alakul ki a sorokban az összefüggő ~fal. A ~fal szélessége a sarjak kiindulási helyén mérve ne legyen 30-40 cm-nél szélesebb.

~telepítés: Konténeres növényekből is alakíthatunk ki ~t. Készítsünk egy kb. 60 cm széles és mély árkot, melybe 40-80 cm távolságra helyezzük a növényeket, azok méretétől függően (a fenyőknél ez a távolság 80-130 cm is lehet).

Magas ~ek esetén jól jöhet a teleszkópos ~vágóMotoros nyíró:
Benzines és elektromos változatban is kapható.
Hosszú ~ nyírásánál jól jöhet, de drágább, mint a kézi metsző.
Zajos és oda kell figyelni a használatára is.

IV; ~ek kialakítása, metszése
Általános tudnivalók
Néhány szó a formákról ...

Nyírjuk ismét a ~t, ha 5-10 cm-t nőtt, (ha az idén még csak egyszer nyírtuk például a fagyal, gyöngyvessző, borbolyasövényt, akkor most már ne halogassuk tovább a másodikat.) ...

~ek metszése
Egyre nagyobb divat a hívatlan vendégek ellen is, legyen az kóbor kutya, esetleg betörő, a védő ~. A félörökzöld fagyal nálunk 4 méteres ~ként prosperál, védett fekvésben. Az utcafrontnál sosem próbálkoztunk vele, mert a sózást igen rosszul tűri.

~ vásárlás
eperpalánta ültetése tenyészterület ültetési idő szamóca eper eper palánta termesztés trágyázás ápolási munkák ültetés termesztési útmutató sorok termések ültetés házikerti házi kertben szamócát epret eperpalántát tápkockás szamócapalánta eper termesztes termesztés bogyós növény ...

~ek: A lényeg, az, hogy a ~ mindig megtartsa a kívánt formát, így a nyírás gyakorisága elsősorban a növekedés ütemétől függ. A gyorsan növő fajokat tavasz végén és nyár végén metsszük meg, míg a lassabban nővőket elegendő évente egyszer, nyáron fazonra igazítani.

~ként is ültethető, metszeni évente egyszer javasolt.
Berberis Julianae: Júlia Borbolya
3 méter Magas, sűrű, örökzöld lombú, tüskés, gömbölyded alakú Bokor.

A ~ekről általában mint díszítő- és térhatárolást ellátó kerti falakról beszélünk, ám egyes fajok esetében egy ~ sokszor biztonságosabb, mint egy kerítés. És némi fantáziával különleges díszévé is válhat kertünknek ez az élő biztonsági kerítés.

A ~ek a terek szabályos növényi határolását szolgálják. ~t akkor érdemes kialakítani, amikor a kert vagy kertrészlet épített jellegét szeretnénk hangsúlyozni. Szintén érdemes ~t létesíteni, ha nincs elég hely a szabadon növő, térhatároló cserjefoltok kialakítására.

A ~rendszerek zöldfolyosó hálózatként is szolgálnak az általában nagyméretű, vegyszerezett táblák között. Így a diverzitás nemcsak a fajok számbeli sokféleségét, hanem a fajokon belüli genetikai sokféleséget is jelenti, hiszen így fajok vándorlásával az aktív génkicserélődés is lehetővé válik.

Dús ~hez sűrűn ültessünk
Vásárláskor érdeklődjük meg a helyes ültetési távolságot, hiszen ez a ~ típusától és a növények méretétől függően változik. Aki például a gyertyán (Carpinus) mellett dönt, annak 80-100 cm-es növényméret mellett kb. három növényre lesz szüksége folyóméterenként.

Egy szép ~ kb. 30-40 cm magas, ne hagyjuk ennél nagyobbra nőni, mert akkor nem lesz tömör bokros formájú. Érdemes kipróbálni milyen különleges alakzatokat és formákat lehet kihozni egy szép növényből, aki kezdő próbáljon meg egy cserépbe ültetett buxust megnyírni.

Eljött a ~telepítés ideje. Fejezzük be a fenyőfélék telepítését és ültessük el a lombos cserjéket, fákat. Amennyiben a talaj túlságosan fagyos vagy sáros, a növényeket ideiglenesen vermeljük el. Ilyenkor vághatjuk a legéletrevalóbb dugványokat.

Cserjék: A ~eket ősszel komposzt­tal, tavasszal kis adag szerves trágyával trágyázzuk. A bokroknak nincs szükségük trágyá­zásra, a lehullott levelek elegendőek.
Rózsák: Rügyfakadás és virágzás előtt kombinált- vagy rózsatrágyát igényelnek.

Ágyásoknál, ~eknél és sziklakerteknél mindig a csepegtető- és a mikroöntözést kell alkalmazni, hogy a legkisebbre csökkentsük az elfolyó és elpárolgó víz mennyiségét.

nyírt színes ~rétegek:vörös levelű borbolya és mirtuszlonc (Lonicers nitida Lemon Beauty)
szimmetrikus szabályosság
Teraszos kert Bassanoban.

Alacsony ~ is kialakítható az egymástól nagyjából fél méterre telepített tövekből, valamint elterjedt gyakorlat, hogy a levendulát párosítják rózsával: egyrészt mert nagyon szépen mutatnak együtt, másrészt mert a levendula távol tartja a tetveket, hangyákat.

"Falu végén görbe ~,
Hogy' került a sörbe görény?"
Mégis komolyan vehető a róka esete, még ha képletesen is. Az a magyarázata, hogy a filoxéravész után Európába került amerikai, ellenálló szőlők két legjobban szereplő faja kapcsolható a rókához.

Labirintusok és ~útvesztők
Admin
Talán éppen végtelensége miatt vált a labirintus az ősi titok, az élet és egyben a mindenség jelképévé.

Van, hogy a kerti ~ek, magányosan álló cserjék, fák vagy örökzöldek hajtásai, ágrészei is elszáradtak a nagy melegben. Ilyenkor zöldválogatást, nyári metszést kell végrehajtani. Ha a növény amúgy egészséges, és a továbbiakban megfelelő a tápanyagellátása, akkor kipótolja a hiányt.

Amennyiben kertünk nagyon szeles területen fekszik, telepíthetünk szélvédő ~t. A ~nek nem az a célja, hogy a szelet teljesen felfogja, inkább csak az, hogy a szélnyomást csökkentse. Erre a célra nem jó ha túl sűrű ~t telepítünk, mert azon a szél átbukik és végigsöpör a kerten.

Díszkert esetében meghatározóak a díszfák, a bokrokat és ~eket díszcserjék alkotják, hangsúlyosak a virágágyak és persze a szép, zöld gyep, amelyet még a szépemlékű parkőr, Poldi bácsi is felemlegetne...

Felvetődik a kérdés, hogy a karós vagy kordonos műveléssel szemben a ~szerű gyalogművelés nem gazdaságosabb? Ez ugyanis nem igényel tartóoszlopokat, huzalokat és kötődést, ugyanakkor az egyszerűbb gépi betakarítást sem nehezíti.

Nekem a legszimpatikusabb megoldás a ~: rengeteg növény alkalmas ~nek. A tuja is, ha követni akarjuk a trendet, bár én nem rajongok érte. Az sem baj, ha lombhullató a ~, mert az ágai levél nélkül is lassítják a szelet, viszont többet kell vele melózni.

Évelőszegélyek kőfalak, kerítések és ~ek mentén.
A kőfalak, ~ek, vagy kerítések mentén megépített szegélyek közös jellemzője, hogy viszonylag keskenyek, maximum 2 méter szélesek, és kihasználják a már meglévő háttér előnyeit.

Tehát,ha a szomszédban 3-4 m magas tuják sorakoznak akkor szerintem ne ragszkodjunk a ~nek telepített smaragd tujához.
Sokszor tapasztalom, hogy néha nem arányos és kiegyensúlyozott kerteket alakítottak ki a régi vagy új tulajdonosok.

Sokan azért szánják rá magukat a tuják ültetésére, mert szeretnék lezárni a kertet, és ehhez amolyan ~sorként, ~növényként a tuját választják. Intim térre vágynak, meg akarják teremteni az én házam az én váram hangulatot, esetleg eltakarni egy nem túl esztétikus látványt a szomszédban.


Kertünk végében, a ~ előtt vagy a sziklakert tövében pihenő kerti tó, vagy a kert egy csendes zugában elhelyezett csobogó a természet részeiként hozzájárulnak kertünk meghittségéhez. A víz ősi, élő elem.

Ha magától nem jelenik meg a kertben, begyűjtött terméseiből szórjunk el a ~ védelmében, ahol a madarak nem férnek hozzá, a következő évben csírázik csak ki.

Hogyan kell kialakítani a helyes ~formát?
Egy fásszárúakból álló ~ kialakítása nem éppen rövid figyelmet követelő feladat. A növény növekedési üteme alapján a kerítés nagyjábóli végleges kialakulása akár 10 évet is igénybe vehet.

Örökzöld lomblevelűekből készült ~ esetében évente 2-3 alkalommal végezzük el a metszést. Ebben az esetben a fiatal hajtásokat minél több elágazásra, hajtásképződésre kell serkenteni.

Cserjéknél sok virág, ~eknél sűrűsödő, dús hajtásrendszer, gyümölcsöknél sok és finom termés. Persze, sajnos a termesztőkkel is nagyon kiszúrt ez a mostani időjárás, de ez most más téma. A metszés a megfelelő időben elvégezni a legfontosabb.

A talaj szerkezete és felépítése jobb, mint a régié. A nap körül járja teljesen. A déli oldal melletti kerítés mellé egy sor hamisciprus ~t ültettünk, hogy majd felfogja a szelet. A nyugati oldalon majd mogyorósövény lesz, de a magok még a földben várják a tavaszt.

A tuják gyakori közkedvelt ~növények, megnyugtató zöld színükkel természetesnek tűnő elszeparálódást biztosítanak egymástól a telektulajdonos szomszédoknak.

A lejtő legideálisabb helyére ~t ültessünk, vagy árkot ássunk csapdának. Ez bizony plusz munka, mégis megéri. Vannak országok, ahol sok kővel borított, ráadásul dinbes-dombos a terület.

Az örökzöld ~eket is vágjuk kissé vissza.
Szeptember októberben helyezzünk el néhány cserepes krizantémot a kertbe, vagy teraszra, igazán szép látvány,
Így ősszel is virágos kertünk lehet.
Az öntözést is csökkentsük le, mind a kerti, mind a szobanövényeknél.

Gondot már nem az okoz, hogy miként alakítsunk ki zöld keretet fákkal, ~ekkel, és milyen növényekkel dekoráljuk belül; sokkal nehezebb olyan fajok kiválasztása, amelyekkel jól átgondolt terv alapján oldani tudjuk házunk környezetének merev, műszaki jellegét.

Az aranyak közül be-beszurkálva jó szívvel ajánlom az esőt és a vesszőt vágott ~be. ' A cserjék' A cserjékről csak annyit, hogy egész évben látjuk őket hol, kopaszon hol talpig díszben. Van köztük fás, és lágyszárú.

Gyakori parkokban, kertekben, körforgalmakban ~nek, dekorációnak telepítve a nagyvirágú pálmaliliom (Yucca filamentosa). Mintegy 0,5 méteres leveleik tőrózsából fejlődnek vagy magas szárat fejlesztenek.

Az ültetési távolság attól függ, mit szeretnénk. Ha szegélyt vagy ~t szeretnénk kialakítani, akkor a tövek közti távolság 50 cm vagy ennél kisebb is lehet, ha nagy kerek bokrokat szeretnénk, akkor 80 cm-re vagy akár nagyobb távolságra is ültethetjük.

A térkialakítások legjobb eszközei a ~ek - egészen kis kertekben is gazdaságosan alakíthatunk ki tereket - például a határoló elemekre felfuttatott növényekkel anélkül tudunk zöld felületeket létrehozni, hogy a rendelkezésre álló tereket szinte nem is csökkentjük a növényekkel.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Virág, Talaj, Termés, Kertész, Metszés?

◄ Sóska   Spárga ►
 
RSS Mobile