Kezdőlap (Rózsafélék)

 Kertészkedés 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Kertészkedés » Rózsafélék


 

Rózsafélék

Kertészkedés  Rózsafajták  Rozsda

Rózsafélék
Rózsafélék (Rosaceae). Kétszikű növénycsalád. Tagjai fás vagy lágy szárú növények, többnyire szórt, egyszerű vagy összetett levelekkel. Virágaik aktinomorfok, öttagúak, kétivarúak.
Rózsaolaj ...


Rózsafélék ültetése
1. A vásárolt növényeket egy-két órára állítsuk vízzel telt vödörbe. Közben az ültetésre kijelölt helyen ássunk ki egy 60x60x60 cm-es ültető gödröt.

Rózsafélék
tovább olvas
Kedvenceink: a virágos szobanövények.
A virágos szobanövények a lakások díszei és fontos szerepet töltenek be egy-egy növénykompozícióban.

A rózsafélék ágyásait gyommentesen tartjuk, a talajt rendszeresen porhanyítjuk, öntözzük. A lisztharmat és levéltetvek ellen rendszeresen permetezzünk. Az elvirított virágokat levágjuk.

A rózsafélék családjába tartozó, Nyugat- és Közép-Ázsiából származó vadalmának napjainkra sok száz fajtája ismeretes.

A rózsafélék családjába, (Rosaceae), a gyöngyvesszőfélék alcsaládjába (Spiraeoideae) tartozó legnagyobb nemzetség a gyöngyvesszőfélék (Spiraea) nemzetsége. Cserjék és félcserjék tartoznak ide.

A rózsafélék közé tartozó bajnócából vagy vad szentjózsefvirágból készült teát elsősorban szív- és vesebetegségek ellen, illetve lázas betegségek esetén izzasztóként szokták használni.

A rózsa a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó, kétszíkű növény. A mai nemesített rózsafajták őse a napjainkban is vadon élő gyepűrózsa más néven csipkerózsa (Rosa canina), ...

a rózsafélék tüskés cserjéje, mintegy száz-nyolcszázig menő faja mind a két földségnek forró és mérsékelt vidékein terem. Hazánknak is sok Sz.

A málna (Rubus idaeus) a rózsafélék (Rosaceae) családján belül a Rubus nemzettség tagja. Hívják még boldogasszony csipkéjének vagy német neve (Himbeere) alapján himpérnek is.

Az erwiniás tűzelhalást okozó baktérium valamennyi almatermésű gyümölcs- és számos rózsafélékhez tartózó díszfát, bokrot fertőzhet. A kórokozót valamenynyi hasznos és káros rovar, felcsapódó esőcsepp, faiskolai eszköz és az emberi kéz is terjeszti.

Tudta például, hogy az alma a rózsafélék családjába tartozik, és mintegy 20 000 fajtája létezik? Vagy azt, hogy Magyarországon az egy főre jutó almafogyasztás k.

A tűzelhalás megfertőzi a rózsafélék családjába tartozó számos növényt. Különösen veszélyes az almára, körtére, galagonyára, birsre, fanyarkára és tűztövisre.
Védekezés a tűzelhalás ellen ...

Az évelő, lágyszárú pünkösdi rózsának nincs sok köze a rózsákhoz, mert a bazsarózsafélék családjába tartozik. A gyökeréből készült kivonatot vesebetegségekre és reumára ajánlották, ma pedig a homeopátiával gyógyítók egyik alapanyaga.

A rózsafélék családjának minden tagja, galagonya, madárbirs, tűztövis, alma
Védekezés:
A beteg részt vágjuk ki olyan mélyen, hogy az ép faszövetből is kivágunk egy darabot. Azután permetezzük a növényt réz alapú gombaölő szerrel.

Magas vérnyomás kezelése galagonya teával A rózsafélék családjába tartozik ez a sokoldalú gyógynövény (Crataegus), amely több mint 280 fajtát ölel fel.

NPK(MgO) tápoldat kénnel 6+5+6(0,5+1).
Speciális tápanyag összetétel rózsafélék részére
Compo táprúd
Compo táprúd virágzó növény 30 db
...

Karógyökerük miatt szintén helybevetést igényelnek a különféle díszmákok, búzavirágok, nyári őszirózsafélék és a kenyérbél-, illetve a körömvirág.

Ehető (nem mérgező), de olyan rossz ízű (fanyar), hogy ember meg nem eszi.
Viszont illatos és e célra a terméseket be lehet vinni lakásba is.
Nem porzódik a birsalmával, teljesen külön faj bár ugyanabba a
családba tartozik (rózsafélék).

Egyes rózsaféléknek nemcsak a szárukon sorakoznak a tüskék, hanem leveleiken is. Ezek például nagyon jó tér-, és telekhatárolók, hiszen áthatolhatatlan falat képeznek.

Lásd még: Lásd még: Rózsa, Virág, Kertész, Termés, Talaj

Kertészkedés  Rózsafajták  Rozsda

 
RSS Mobile