Kezdőlap (Rózsafélék)

 Kertészkedés 

  » »
 
   

Rózsafélék

Kertészkedés  Rózsafajták  Rozsda

Rózsafélék
Rózsafélék (Rosaceae). Kétszikű növénycsalád. Tagjai fás vagy lágy szárú növények, többnyire szórt, egyszerű vagy összetett levelekkel. Virágaik aktinomorfok, öttagúak, kétivarúak.
Rózsaolaj ...


Rózsafélék ültetése
1. A vásárolt növényeket egy-két órára állítsuk vízzel telt vödörbe. Közben az ültetésre kijelölt helyen ássunk ki egy 60x60x60 cm-es ültető gödröt.

Rózsafélék
tovább olvas
Kedvenceink: a virágos szobanövények.
A virágos szobanövények a lakások díszei és fontos szerepet töltenek be egy-egy növénykompozícióban.

A rózsafélék ágyásait gyommentesen tartjuk, a talajt rendszeresen porhanyítjuk, öntözzük. A lisztharmat és levéltetvek ellen rendszeresen permetezzünk. Az elvirított virágokat levágjuk.

A rózsafélék családjába tartozó, Nyugat- és Közép-Ázsiából származó vadalmának napjainkra sok száz fajtája ismeretes.

A rózsafélék családjába, (Rosaceae), a gyöngyvesszőfélék alcsaládjába (Spiraeoideae) tartozó legnagyobb nemzetség a gyöngyvesszőfélék (Spiraea) nemzetsége. Cserjék és félcserjék tartoznak ide.

A rózsafélék közé tartozó bajnócából vagy vad szentjózsefvirágból készült teát elsősorban szív- és vesebetegségek ellen, illetve lázas betegségek esetén izzasztóként szokták használni.

A rózsa a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó, kétszíkű növény. A mai nemesített rózsafajták őse a napjainkban is vadon élő gyepűrózsa más néven csipkerózsa (Rosa canina), ...

a rózsafélék tüskés cserjéje, mintegy száz-nyolcszázig menő faja mind a két földségnek forró és mérsékelt vidékein terem. Hazánknak is sok Sz.

A málna (Rubus idaeus) a rózsafélék (Rosaceae) családján belül a Rubus nemzettség tagja. Hívják még boldogasszony csipkéjének vagy német neve (Himbeere) alapján himpérnek is.

Az erwiniás tűzelhalást okozó baktérium valamennyi almatermésű gyümölcs- és számos rózsafélékhez tartózó díszfát, bokrot fertőzhet. A kórokozót valamenynyi hasznos és káros rovar, felcsapódó esőcsepp, faiskolai eszköz és az emberi kéz is terjeszti.

Tudta például, hogy az alma a rózsafélék családjába tartozik, és mintegy 20 000 fajtája létezik? Vagy azt, hogy Magyarországon az egy főre jutó almafogyasztás k.

A tűzelhalás megfertőzi a rózsafélék családjába tartozó számos növényt. Különösen veszélyes az almára, körtére, galagonyára, birsre, fanyarkára és tűztövisre.
Védekezés a tűzelhalás ellen ...

Az évelő, lágyszárú pünkösdi rózsának nincs sok köze a rózsákhoz, mert a bazsarózsafélék családjába tartozik. A gyökeréből készült kivonatot vesebetegségekre és reumára ajánlották, ma pedig a homeopátiával gyógyítók egyik alapanyaga.

A rózsafélék családjának minden tagja, galagonya, madárbirs, tűztövis, alma
Védekezés:
A beteg részt vágjuk ki olyan mélyen, hogy az ép faszövetből is kivágunk egy darabot. Azután permetezzük a növényt réz alapú gombaölő szerrel.

Magas vérnyomás kezelése galagonya teával A rózsafélék családjába tartozik ez a sokoldalú gyógynövény (Crataegus), amely több mint 280 fajtát ölel fel.

NPK(MgO) tápoldat kénnel 6+5+6(0,5+1).
Speciális tápanyag összetétel rózsafélék részére
Compo táprúd
Compo táprúd virágzó növény 30 db
...

Karógyökerük miatt szintén helybevetést igényelnek a különféle díszmákok, búzavirágok, nyári őszirózsafélék és a kenyérbél-, illetve a körömvirág.

Ehető (nem mérgező), de olyan rossz ízű (fanyar), hogy ember meg nem eszi.
Viszont illatos és e célra a terméseket be lehet vinni lakásba is.
Nem porzódik a birsalmával, teljesen külön faj bár ugyanabba a
családba tartozik (rózsafélék).

Egyes rózsaféléknek nemcsak a szárukon sorakoznak a tüskék, hanem leveleiken is. Ezek például nagyon jó tér-, és telekhatárolók, hiszen áthatolhatatlan falat képeznek.

Lásd még: Lásd még: Rózsa, Virág, Kertész, Termés, Talaj

Kertészkedés  Rózsafajták  Rozsda

 
RSS Mobile