Kezdőlap (Rézgálic)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Rézgálic

Kertészkedés  Réti talaj  Rezisztens fajta

rézgálic
(chalkanthit, ásv.), más néven rézvitriol vagy kékkő, viztartalmu kénsavas réz (CuSO4+5H2O), a természetben mint rézércek, nevezetesen pedig a kalkopirit és a kalkoszin mállási terméke található cseppköves, fürtös és veséded alakokban, mint bevonat és mint üledék, ugyszintén vizben feloldva, ...


Rézgálic bio kertben használt kitünü permetezö szer Lemoso permetezéstöl egész évben használhato 8-10- naponta várakozás idö nimcs virágzáskor ne mert el rugja a virágot kiválo szölöre krumplibogár elen szoval szoval nagyon jo Rézgálicot feloldjuk jo a mész hidrátis aszt is feloldjuk majd keverjük a ...

A rézgálic és a mész mire jó. Lehet, hogy mindenre? Régen csak ezek voltak nem? Milyen bio permetszerek vannak?
(23. hét, szaboz@alarmix.net)
A Kertészet és Sz. 33.sz.-ból egy cikkel válaszolok.
"Rézvegyületek a kertészetben ...

KÉKGÁLIC VAGY RÉZGÁLIC
Vízben oldódó, kék színű kristályos anyag ( rézszulfát ).íp
A növényvédelemben van szerepe. Sokféle gombabetegség ellen véd.

Mert így kevesebb munkával, a rézgálic kivételével pedig vegyszer nélkül utánozhatja a kiskertjében a nagy természetet.

A KÉPEN látható ~ (rézszulfát) peonoszpóra, ágelhalás, levélfodrosodás és baktériumos betegségek ellen is alkalmazhatő.
Szisztémikus növényvédő szerek
A szisztémikus, azaz felszívódó növényvédő szerek bejutnak a növénybe, ahol a nedvkeringés szállítja őket.

Témái: a gyümölcs- és szőlővédelem terén a ~-pótszerek keresése, a rézpótlás kérdésének kutatása, a növényi betegségek előrejelzése terén prognózisok kidolgozása szovjet módszerrel. Ekkor írta a növényvédelmi kézikönyvek egyes fejezeteit is.

A mész hozzákeverését a ~ oldatához az adagolt segédanyagok ősének tekinthetjük, hiszen az oltott mész a permetlé semleges pH-értékre történő beállítása mellett annak tapadását is segítette a levél felületén.

3%-os Bordóilét pedig így készítünk: 300 g ~ és 450-600g meszet külön-külön feloldunk 3-4 l vízben, általában még a permetezés előtti napon. Mindkettőt leszűrjük, a meszet esetleg kétszer is, hogy később ne tömődjön lel a permetezőgép fúvókája.

Én minden tavasszal legyomirtózom a kertet, utána hetenkint mindent megpermetezek ~cal. Tudja apám is így csinálta. Ő pedig tudta a módját, mert ő volt a legjobb vincellér az egész hegyen. A bora meg olyan jó volt, hogy aki megkóstolta, mindig tőle vásárolt.

A virágárusok mostanában inkább a szem ítéletében bíznak. Vevőiket ~cal kékített rózsákkal, hatalmas fűfélékkel és tökéletes gerberákkal csábítják el. Pedig a virágok illatoznak is, és jelentésük is van. És nem csak nyáron élvezhetjük őket. El is tehetjük őket télire!
tovább olvas
2005.09.20 ...

Még a magvetés előtt érdemes az ablakpárkányt és a palántanevelés során használt különböző munkaeszközöket 2,5%-os formalinoldattal, vagy 1,5%-os ~oldattal fertőtlenítenünk.

Visszaemlékezve, ezeknek a szereknek a régebbi változatát alkalmazta nagyapám a régi kertjében a hatvanas években. ~, mészkénlé. ugyan már volt róluk szó, de nem árt újra átnézni. Nézük mik ezek a szerek és mire használhatjuk.
MÉSZKÉNLÉ ...

A Gabona vetőmagjának a vetés előtti beáztatását valaminő olyan folyadékba, amely az üszögspórákat elöli (kénsav, ~oldat), nevezik a gazdák csávázásnak.
Virágos Cserjék
Kertészeti lexikon C ...

Nagy valószinűséggel lisztharmatos a növény. A gombás fertőzések ellen növényvédelem, permetezés javasolt. Szerek a gombás fertórés ellen: Dithane, Fundazol 50WP, ~...
Kategóriák ...

Kertjében van például otelló, olaszrizling, piros saszla és Pannónia kincse. Ez utóbbira a legbüszkébb, kilós fürtjei lógnak a lugason. A szőlőt egyébként csak ~cal permetezi. Egyszer kipróbálta a kombinált permetszert is, de az leégette az otelló levelét.

A ciánnal szerintem az lehet a probléma, hogy az eleve olyan szintű méreg, hogy legálisan senki nem birtokolhat, legfeljebb engedéllyel, miegymással. De lehet, hogy tévedek.
De mondjuk egy kis ~, vagy egyéb permetszer bejátszhat.

A magok vetése lapos vetőládába, nagyobb cserépbe vagy átlyuggatott műanyag edénybe történhet. Magvetésre friss, közepes kötöttségű, jó minőségű kerti földet használjunk; ebbe célszerű a gyakran fellépő palántadőlés nevű gombabetegség ellen kevés ~ot, vagy bordói levet keverni.

A szerválasztéknál vegyük figyelembe, hogy a hagyományos rézszulfátokkal (~ok: Blue stone, Kistim, Zorka, 98, Scarmagnam) szemben az újabb készítmények (pl: Champ DF, Champion 50 WP, Kocide 101, 2000, combi, Funguran OH 50 WP, Nordox 75 WG stb.) használatakor a kisebb szemcseméret miatt ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Gyümölcs, Virág, Kertész, Termés, Talaj?

◄ Réti talaj   Rezisztens fajta ►
 
RSS Mobile