Kezdőlap (Permetezőgép)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Permetezőgép

Kertészkedés  Permetezés  Permetezőszer

Permetezőgépeim
/Bálint György kertről, növényekről
/Kertész
/Gentischer ...


A permetezőgépek 2004. január 1. óta csak az FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet engedélyével hozhatók forgalomba. Az engedélyt a gépen feltűnő helyen elhelyezett matricával kell tanúsítani.

Permetezőgép állapota
0 és -1
Biológiai eljárások alkalmazása (pl. varasodás-előrejelzés stb.) ...

A hiánypótló permetezőgép mindazon környezettudatos gazdáknak lehet jó választás, akik hosszú távra terveznek és megbízható, magyar gyártású eszközt szeretnének munkájukhoz.

Ezt emelni csak akkor kell, ha például háti motoros permetezőgépek használatával, finomabb cseppképzéssel a szokásosnál kevesebb permetlevet használunk.

A ~et tisztítsuk meg, olajjal kenjük meg a mozgó részeket és töltsük fel - ha ilyen típusunk van -, a dugattyúházat. A benzinmotoros gépekből öntsük ki az üzemanyagot, mert tavaszig megromolhat, ugyanis a mai "korszerű" benzin nem áll már el olyan soká, mint régen.

Számos kerti munka során lehetnek segítségünkre a ~ek. Elsősorban persze a növényvédő szeres permetezésre használjuk, de emellett a lombtrágya kijuttatásában, a különböző kertészeti eszközök fertőtlenítésében is nagy segítségünkre lehetnek.

Tavasszal elkerülhetjük a működési zavarokat, technikai kellemetlenségeket, ha a háti ~ünket megfelelően "téliesítettük", de ez minden szerkijuttató gépre is igaz.

Az alábbi táblázatban a házi és hobbikertekben használatos ~ekhez igazított dózisokat találhatja, tehát azt, hogy a növényvédő szerek csomagolásán jelzett, százalékos dózisokat hogyan kell beállítani 10 és 20 literes permetező esetén.
Dózis - %-os oldat ...

A permetlé kijuttatására ajánlanék egy nagyszerű, tartós kivitelű magyar gyártású ~et, a Pritán-16-ot. Ez sűrített levegővel működik; szinte hangtalan, csak egy kompresszor kell hozzá. Hosszú évekig hasznot hozó eszközte a gazdának.
VálaszTörlés
Tehát a permetező gép neve PURITÁN-16 :) ...

Tartós és esztétikus térburkolatok
Szivattyús öntözés
A kerti tó növényei
~eink karbantartása
Kerti támfalak
Kényelmi megoldások az öntözésben
Kiskerti talajjavítás
Kerti lépcsők
Kavicsos tó
Gyümölcsfajok és terméskötésük
Kerti teherhordó eszközeink ...

ilyenkor az elszáradt hajtásokat kell levágnunk legalább 10-15 centiméteres darabot az egészséges vagy annak látszó fás részekből is eltávolítva.
Permeteznünk pedig majd tavasszal, a rügyfakadás és a virágzás közötti időszakban kell, de az sem kizárt, hogy hátunkra kell vennünk a ~et ...

Vizsgáljuk felül meglévő eszközeink, szerszámaink állapotát, használhatóságát, végezzük el a szükséges javítási karbantartási munkákat, mert csak jó szerszámokkal öröm a kertészkedés. Különös figyelmet fordítsunk a ~ünk állapotára, cseréljük a nem megfelelő tömítéseket.

Megbízható helyről - lehetőleg nem szakosított telepről - vásároljuk a szerves trágyát.
A metszésnél a jól megvilágított, szellős koronára törekedjünk. Vágjunk réseket, nyílásokat, ahol a napfény behatolhat a belső, eddig improduktív részekhez is.
Külön ~ beszerzése is előírás.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Termés, Gyümölcs, Talaj, Szőlő, Permetezés?

◄ Permetezés   Permetezőszer ►
 
RSS Mobile