Kezdőlap (Paradicsom)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Paradicsom

Kertészkedés  Paprika  Páratartalom

Paradicsom
A világon vezető zöldségnövények közé tartozik. A hazai temesztésben is meghatározó növényünk. Hajtatásban folyamatosan és évtizedes nagyságrendben a legnagyonn felületet képviseli.


Paradicsom-kárkép - Nyomozzuk le a károsítót!
Az egyik legbosszantóbb dolog, amikor napról-napra figyeljük és ápolgatjuk a paradicsom töveket, és közben más is rá feni a fogát, ráadásul meg is előz minket a paradicsom felfalásában. Íme a gyanúsítottak! ...

Paradicsom és paprika magról
Tweet
Ha elegendő meleg és világos hely áll rendelkezésünkre, akkor a paprika- és paradicsompalántákat magunk is fölnevelhetjük. Február közepén-végén vetve, május közepére kiültethető palántákat kapunk.

Paradicsom helytakarékos kertészeknek
A lugasparadicsom szára folyamatosan nő és minden szárcsomón új emeletnyi virágfürtöt hoz. A leginkább helytakarékos paradicsomnövényeket adó fajták tartoznak ide.

A paradicsom a magyar konyha egyik legismertebb zöldsége.
Nagyon rosszNagyon jó
Találat: 17009 ...

~termesztés biokertben
Sok kertészkedő úgy véli, ~ot nem lehet termeszteni biokörülmények között, azaz vegyszeres kezelés nélkül.

~
a. m. éden (l. o.). A P. helyére nézve kiváló munkák: Ammer, Die Streitfrage über die Lage des Paradieses (Straubing 1855); Kaulen, Die geogr. Lage des Paradieses (Katholik, 1864, II. 1.); Delitzsch, Wo lag das Paradies? (Lipcse 1881).

Tag Archives: ~ palánta
Így ültessen palántát!
Végre itt a jó idő, a fagyok végleg elmúltak. A konyhakert már várja, hogy ~, paprika és karalábé palánták kerüljenek az ágyásokba. Megéri ültetni, mert a saját termésű ~ íze, hmm.

~ok ültetése a szabadba.
Egyre több a virág, több a szín, melegebb az idő. Élednek a kertek.
A beköszöntő jó idő hatására melegszik a talaj. Április 20-25 között a fejlett, legalább 20 cm magas, elégséges gyökérzettel rendelkező ~ palántákat ki lehet ültetni.

~ nevelése kezdőknek és haladóknak
/Bálint György kertről, növényekről
/Aktuális kert
/Április ...

~:
Élettani igényei:Fény-, meleg-, vízigényes, hosszú tenyészidejű, intenzíven párologtató.
Kiskerti termesztésre ajánlott fajták: ...

A ~ öntözése
A ~ot csak alul, a gyökereknél szabad öntözni, soha nem szabad a leveleket lelocsolni. Máskülönben a kártevők könnyebben megtámadhatják a növényt. A kertészek jól bevált trükkje, hogy egy agyagedényt ásnak be közvetlenül a ~ mellé talajszintre.

Őszi ~erdő
Mit szólsz hozzá? Kilépés a válaszból
Név * ...

Lugas~: ~fának is mondják. Folyamatos növekedésű, fürtös termésű, hosszú tenyészidejű, túl nőheti a 2 méteres karót is. Kiültetéskor 1 négyzetméteres területet hagyjunk neki.Ebben a típusban nagyon sokféle ~fajta van forgalomban.

Szuper ~szósz
A ~ot megmossuk, cikkekre vágjuk, a zöld csumáját kivágjuk, mert mérgező (épp ezért mindig ki kell vágni, nyersen is). Ha ezzel megvagyunk, egy lábasba tegyük fel rotyogni a ~ot és főzzük egészen addig, míg lottyadt nem lesz.

A koktél~ úgy néz ki, mint a 'rendes' ~, ízében sincs különösebb eltérés, de kisebb, és felhasználási területe eltér a nagyobbétól. ...

~ot saját magról ültetni??? ki hallott már ilyet...
Válasz erre
Válasz erre ...

A ~ magokat 2006 március 7-én vetettem el szaporítóládákba, március 14.-re a magok 90%-ban kikeltek. A szaporítóládába, melynek méretei 60x30x6 cm, 500 magot vetettem el. A magvetéshez használt földkeverék: 60% portrágya és 40% mosott homok.

A ~vész a növény termését sem kíméli, amely a fejlőésének bármely szakaszában megfertőződhet. A megbetegedett ~bogyókon először halvány foltok figyelhetőek meg, amik fokozatosan szinte az egész termést beborítják.

Felhasználhatjuk frissen és szárítva húsokhoz, ~os és hagymás ételekhez, mediterrán lakomákhoz, grillezéshez és salátákhoz is.
Teáját megfázás ellen is ajánlják, de hasznos étvágygerjesztőként és az emésztést segítő szerként is.

~ nagyi kertjéből
rovat:Haszonkert
Ha meg szeretnénk őrizni egy régi, ízletes ~fajtát, amelynek még esetleg a nevét sem tudjuk, itt az utolsó pillanat, hogy elmentsük a magvakat, amelyeket jövőre elvetünk a kertünkbe, abban a reményben, ...

~
A ~ az egyik legismertebb fejjel lefelé ültethető növény. Bármilyen méretű és fajtájú termeszthető ilyen módon; közülük a koktélparadicsomot a legkönnyebb kezelni.
Paprika ...

~ital
2 dl ~lé, 1 dl kefír, 1-1 csipet zeller és petrezselyemlevél, 1 dl ásványvíz, csipetnyi őrölt fehérbors, esetleg só összekeverve. A fűszerezést kipróbálhatjuk Pesto Genovese-vel, vagy csak bazsalikommal is.
Frissítő zöldségkoktél ...

~ A Dél-Amerikából származó ~ bogyótermés, a burgonya rokona. E vonzó gyümölcsnek sok szín-, méret- és formaváltozata létezik: például zöld-, lukullusz- és koktél~. Nyersen, főzve, sütve fogyasztható.

~ban szintén károkat okozhat a gyapottok-bagolylepke hernyója. Mivel rendszeresen szedjük, ellene háromnapos várakozási idejű szert alkalmazhatunk (Karate Zeon, Sherpa, Decis).

~os galambbegysaláta
Ápolás
Ha lehet, válasszunk a magvetésre hűvös időt, vagy árnyékoljuk az ágyást. Ha ezt elmulasztjuk, a galambbegysaláta magjai hézagosan kelnek majd.

A ~vész is ugyanúgy elhatalmasodott főleg az olyan helyeken ahol tavaly iss ugyanott volt a ~. Ellene ugyanazokkal a szerekkel védekezhetünk mint a burgonyavész ellen.
(Mindkét károsítót bemutattam már részletesen is a korábbiakban.) ...

Arany~, ezüstperec - csak ínyenceknek!
Egy német élelmiszeripari cég új különlegességet dobott piacra...
Tovább… ...

~csomagolás
A mórahalmi Mórakert Termelő Értékesítő Szövetkezet a mezőgazdasági termékek első elismert értékesítési vállalkozása. Szinte minden termény csomagolására és értékesítésére berendezkedtek. Gépsoraik alkalmasak különböző tömegű, kisebb nagyobb hálós csomagolásokra.

~termesztés S.BALÁZS Mezőgazdasági KiadóBudapest (1985):
Termesztett gombáink S.BALÁZS Akadémiai KiadóBudapest (1982):
Zöldségkülönlegességek S.BALÁZS I.FILIUS Mezőgazdasági KiadóBudapest (1973): ...

~ 10 lépésben
Uborka
Egy kis bio-, öko-, vagy
természethű? kert 1. rész ...

~ GYÓGYÍTÓ HATÁSA:
A ~nak négy kamrája van és piros. A szívnek négy kamrája van és piros. A kutatások azt mutatják, hogy a ~ok tele vannak lycopine-okkal, melyek igazi tápláléka a vérnek és a szívnek.

A ~ot finnül tomaatti-nak, magyarul Édenkertnek hívjuk
Április közepe van. Kezdődhet a ~ palánták kiültetése. Bár a durva beszédre nem érzékeny, de a fagyra igen. Ebből adódik, hogy csak a tavaszi fagyok után érdemes a palántákat (erkély, kiskert) kirakni.

A ~ (solanum lycopersicum) a burgonyafélék családjába tartozó egynyári növény. Első egyedeit a spanyol hódítók hozták Európába, azóta sok fajtáját nemesítették ki. Van amelyik gömb alakú, némelyik hosszúkás, felhasználási területe szerteágazó, konzervipartól kezdve a konyháig.

A ~, amire az istenfélők ígéretet kaptak, ekképpen fest: vannak benne
nem-poshadó vizű patakok, mások tejjel folynak, amelynek az íze nem változik és vannak borral folyó patakok, ami gyönyörűségére az ivóknak és vannak tisztított mézzel folyó patakok.

A ~-, paprika-, padlizsánpalántát ültessük ki hidegházba. Vessünk fólia alá szánt uborkát, szabadföldi termesztésű babot, zellert, póréhagymát.
Zöldségeskert: ...

A ~ például: ki nem állhatja a krumplit, az édesköményt, a borsót, viszont a zeller és a bazsalikom kedvére való társulat. Ez utóbbi fűszernövényt a paprika is örömmel fogadja lakótársként.

A ~ barátja a petrezselyem és a bazsalikom.
Az ágyások szélére ültetett nárcisz véd az egerektől.
A sárgarépa barátja a vöröshagyma, ellensége a petrezselyem.

A lugas~ palánta bár szépen fejlődik, de a virágai sorban alulról mind elszáradnak...
Érdemes őszi fokhagymát termeszteni búza után?
Fólia alatt hajtatott uborkáim leveleit lerágta valami...

immun, ~ fajta, folytonos növekedésű
Kertészeti lexikon I
Immun ...

A paprika, ~, padlizsán például szabadföldön csak májusban vethető el, és a hőmérsékleti viszonyok függvényében a kelése vontatott lehet, emiatt megtörténhet, hogy csak nyár végén hozza első terméseit, a terméshozás pedig az első fagyokkal a növény pusztulásával leáll.

Zöldellő ~ kevés pénzért
Nem futja a kertre a költségvetésből?
Semmi gond! A leleményes kertésznek nem kell vastag legyen a pénztárcája.

Folytassuk a ~vész elleni védekezést, ha még van mit védeni! Ha már a lomb nagyrésze leszáradt nincs sok értelme a dolognak. Ugyanez vonatkozik a burgonyán a burgonyavészre, uborkán a peronoszpórára.

padlizsán
Török~, tojásforma és sötétlila termésű, tökféle főzeléknövény.
A bolgár patladzsan átvétele a hazai bolgárkertészek szókincséből, forrása a perzsa és arab bádindzsán, amelyet az oszmán-török közvetített a bolgárba.

- Ha a tavalyi ~termés íztelen lett, az idén lépjen idejében akcióba! Nem kell nagy dologra gondolnia! Csak szórjon egy kis szódabikarbónát a talajra a ~palánták töve köré, s az így kezelt zöldség garantáltan édesebb lesz.

Magas szerves anyag tartalmának és kiegyensúlyozott N-P-K tartalmának köszönhetően a Dél-Alföldi kertészek jelentős része rögtön megkedvelte az ORGEVITET és már az első évet követően kiváló eredményekről számoltak be saláta, káposztafélék, paprika és ~ termesztésben.

A 'kert' hagyományosan az épület környezetét jelentette; a 'park' pedig eredetileg a körülkerített erdő fogalmát jelölte az angolban, a kerttörténet során vadaskert funkciója volt, illetve nagyobb díszkertet jelölt. A '~' (a ~kert értelmében véve) ősi perzsa szóból ...

A kert vége a baromfi udvar lakóitól volt hangos, a reggelihez való ~ot és paprikát frissen szedtük a veteményesből. Ebédre a nagymama szintén a kertből begyűjtött zöldborsóból, sárgarépából és egyéb gyökérzöldségekből főzött borsólevest.

Főleg a B2, C és K vitamin, valamint a kálium és magnézium fejt ki ilyen hatást. Utóbbiakat a ~, karfiol, karalábé és az olajos magvak tartalmazzák nagyobb mennyiségben, míg az említett vitaminokat a citrom, csipkebogyó, savanyú káposzta, valamint a tejtermékek.

~: A palántákat kora nyáron ültessük ki. Teraszra bokros fajtát válasszunk, mint például a "Tumbler", melyet kifejezetten erre a célra nemesítettek. Rendszeresen öntözzük, és adagoljunk magas káliumtartalmú, folyékony műtrágyát a földjébe.

Dél-Afrika - A hagymás növények ~a! (fel)
Dél-Afrika csücske a világ hat legnevezetesebb botanikai ~ának egyike, ahol egy 650 km széles és 400 km hosszú területen több mint 9000 növény faj lelhető fel.

~
paprika
Ki ne szeretne saját maga által termesztett ~ot, paprikát enni. És ki ne szeretné tavasszal a kertjét, balkon ládáját azonnal színes virágokkal megtölteni? És mindezt fillérekből megoldva! ...

A Szaihó-dzsi, a Nyugati ~ kertje, Kiotó nyugati peremén, a Kóin-szan lábánál terül el. A kaptatón sziklakert, erre néz az Elmélkedés Csarnoka.

A ~ kivétel. A talaj szintjénél mélyebbre lehet ültetni.
2. Mivel minden átültetés egyfajta sokk a növény számára, felhős napon végezze. A frissen átültetett növények elhervadhatnak, ha túl erős napnak teszik ki őket.
3.

Május végéhez közeledve már bátran ki lehet telepíteni a szabad ág alá (a fagyra amúgy érzékeny) paprika-, ~-,cukkini- és uborkapalántákat. A saláta-, cékla-,vagy csemegekukorica-magok elültetésére nézve is kedvezőek a körülmények ez az időszak. De legyünk résen! ...

Hogyan ültessük ki a ~palántákat?
Célszerű őket fahamuval kevert földbe ültetni. Egy hengeralaku dobozt - alját és tetejét eltávolítva - helyezzünk a palánták köré. Gondosan szorítsuk mellé a földet, hogy teljesen körülvegye a kis palánta gyökerét.

Érintett növények: vöröshagyma, burgonya, ~
Védekezés:
A fertőzött növényeket azonnal semmisítsük meg. A parazitákat távol tarthatjuk a veszélyeztetett zöldségféléktől, ha büdöskéket (Tagetes) ültetünk közéjük.

A februárban készített melegágyban, már szépen hajtanak a zeller, a ~ palántáink. Ne feledkezzünk meg a rendszeres szellőztetésükről, fagyos napokon pedig a takarásukról.

Álomkertben jártunk: barackosból privát ~
A szép gyep 10 titka, avagy miért zöldebb a szomszéd fűje?
Szabadulj meg a kerti munkától! Tippjeink robotfűnyíróhoz ...

Utóérés (közzétéve: 2006.10.14.)
Egyes növények terméseiben (pl.: alma, barack, ~, dinnye) az érési folyamatok még akkor is folytatódnak, ha a termés a talajjal, illetve a növénnyel való kapcsolatát a szedés során elvesztette.

burgonya â†' lóbab, zöldbab, káposzta, zeller, borsó, ~
cékla â†' káposzta, zeller, zöldbab, fejes saláta, vöröshagyma
cukkini â†' zöldbab, burgonya, kukorica ...

Ültessünk rozmaringot, petrezselymet, salátákat, balkon ~ot, és kisebb gyümölcsfákat. Így nyáron folyamatosan szedhetjük saját kertünk termését is.

Sokszor hallom, hogy nincs hely a konyhakertnek. Bátran szoktam buzdítani a vásárlóinkat, hogy a konyhakertet illesszék be a díszkertbe. Nem csak a gyümölcsfákra gondolok, de a ~, káposzta, fűszernövények mind jól elférnek az évelőágyásokban!
A fa kiválasztása ...

A madarak ott fognak vidáman csicseregni a ~i környezetben, melyet Ön teremt számukra!
Helyezzen különböző magasságokban el madáretetőket, asztalkákat az éhes kis vendégeknek. A madarak ki fogják választani maguknak a megfelelő etetőt, és oda fognak járni.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Zöldség, Kertész, Termés, Saláta, Paprika?

◄ Paprika   Páratartalom ►
 
RSS Mobile