Kezdőlap (Paradicsom)

 Kertészkedés 

  » »
 
   

Paradicsom

Kertészkedés  Paprika  Páratartalom

Paradicsom
A világon vezető zöldségnövények közé tartozik. A hazai temesztésben is meghatározó növényünk. Hajtatásban folyamatosan és évtizedes nagyságrendben a legnagyonn felületet képviseli.


Paradicsom-kárkép - Nyomozzuk le a károsítót!
Az egyik legbosszantóbb dolog, amikor napról-napra figyeljük és ápolgatjuk a paradicsom töveket, és közben más is rá feni a fogát, ráadásul meg is előz minket a paradicsom felfalásában.

Paradicsom és paprika magról
Tweet
Ha elegendő meleg és világos hely áll rendelkezésünkre, akkor a paprika- és paradicsompalántákat magunk is fölnevelhetjük. Február közepén-végén vetve, május közepére kiültethető palántákat kapunk.

Paradicsom helytakarékos kertészeknek
A lugasparadicsom szára folyamatosan nő és minden szárcsomón új emeletnyi virágfürtöt hoz. A leginkább helytakarékos paradicsomnövényeket adó fajták tartoznak ide.

Paradicsom termesztése magaságyban
A magaságyba feltétlenül ültessünk néhány tő paradicsomot, hiszen ez folyamatosan termő növény, amelynek a gyümölcsei a nyár elejétől az ősz végéig szedhetők, fogyaszthatók.

Paradicsomtermesztés biokertben
Sok kertészkedő úgy véli, paradicsomot nem lehet termeszteni biokörülmények között, azaz vegyszeres kezelés nélkül.

Paradicsom
a. m. éden (l. o.). A P. helyére nézve kiváló munkák: Ammer, Die Streitfrage über die Lage des Paradieses (Straubing 1855); Kaulen, Die geogr. Lage des Paradieses (Katholik, 1864, II. 1.); Delitzsch, Wo lag das Paradies? (Lipcse 1881).

Paradicsomok ültetése a szabadba.
Egyre több a virág, több a szín, melegebb az idő. Élednek a kertek.

A paradicsom öntözése
A paradicsomot csak alul, a gyökereknél szabad öntözni, soha nem szabad a leveleket lelocsolni. Máskülönben a kártevők könnyebben megtámadhatják a növényt.

Őszi paradicsomerdő
Mit szólsz hozzá? Kilépés a válaszból
Név * ...

Lugasparadicsom: Paradicsomfának is mondják. Folyamatos növekedésű, fürtös termésű, hosszú tenyészidejű, túl nőheti a 2 méteres karót is. Kiültetéskor 1 négyzetméteres területet hagyjunk neki.

Szuper paradicsomszósz
A paradicsomot megmossuk, cikkekre vágjuk, a zöld csumáját kivágjuk, mert mérgező (épp ezért mindig ki kell vágni, nyersen is).

A koktélparadicsom úgy néz ki, mint a 'rendes' paradicsom, ízében sincs különösebb eltérés, de kisebb, és felhasználási területe eltér a nagyobbétól. ...

A paradicsom magokat 2006 március 7-én vetettem el szaporítóládákba, március 14.-re a magok 90%-ban kikeltek. A szaporítóládába, melynek méretei 60x30x6 cm, 500 magot vetettem el. A magvetéshez használt földkeverék: 60% portrágya és 40% mosott homok.

A paradicsomvész a növény termését sem kíméli, amely a fejlőésének bármely szakaszában megfertőződhet. A megbetegedett paradicsombogyókon először halvány foltok figyelhetőek meg, amik fokozatosan szinte az egész termést beborítják.

Felhasználhatjuk frissen és szárítva húsokhoz, paradicsomos és hagymás ételekhez, mediterrán lakomákhoz, grillezéshez és salátákhoz is.
Teáját megfázás ellen is ajánlják, de hasznos étvágygerjesztőként és az emésztést segítő szerként is.

Paradicsom nagyi kertjéből
rovat:Haszonkert
Ha meg szeretnénk őrizni egy régi, ízletes paradicsomfajtát, amelynek még esetleg a nevét sem tudjuk, itt az utolsó pillanat, hogy elmentsük a magvakat, amelyeket jövőre elvetünk a kertünkbe, ...

Paradicsom
A paradicsom az egyik legismertebb fejjel lefelé ültethető növény. Bármilyen méretű és fajtájú termeszthető ilyen módon; közülük a koktélparadicsomot a legkönnyebb kezelni.
Paprika ...

PARADICSOM A Dél-Amerikából származó paradicsom bogyótermés, a burgonya rokona. E vonzó gyümölcsnek sok szín-, méret- és formaváltozata létezik: például zöld-, lukullusz- és koktélparadicsom. Nyersen, főzve, sütve fogyasztható.

Paradicsomital
2 dl paradicsomlé, 1 dl kefír, 1-1 csipet zeller és petrezselyemlevél, 1 dl ásványvíz, csipetnyi őrölt fehérbors, esetleg só összekeverve. A fűszerezést kipróbálhatjuk Pesto Genovese-vel, vagy csak bazsalikommal is.

Paradicsomban szintén károkat okozhat a gyapottok-bagolylepke hernyója. Mivel rendszeresen szedjük, ellene háromnapos várakozási idejű szert alkalmazhatunk (Karate Zeon, Sherpa, Decis).

Paradicsomos galambbegysaláta
Ápolás
Ha lehet, válasszunk a magvetésre hűvös időt, vagy árnyékoljuk az ágyást. Ha ezt elmulasztjuk, a galambbegysaláta magjai hézagosan kelnek majd.

Paradicsom:
Likopint tartalmaz, amely még a répában található béta-karotinnál is nyolcszor, tízszer jobban védi a sejteket, így komoly szerepet játszik a rákos sejtek szaporodásának megakadályozásában.

A paradicsomvész is ugyanúgy elhatalmasodott főleg az olyan helyeken ahol tavaly iss ugyanott volt a paradicsom. Ellene ugyanazokkal a szerekkel védekezhetünk mint a burgonyavész ellen.

Aranyparadicsom, ezüstperec - csak ínyenceknek!
Egy német élelmiszeripari cég új különlegességet dobott piacra...
Tovább… ...

Balkonparadicsom
Az utóbbi években egyre nagyobb a sikere a balkonparadicsomnak, amely nem csak az erkélyen, de akár a konyhaablakban is nevelhető, szintén cserépben, vagy balkonládában.

Paradicsomcsomagolás
A mórahalmi Mórakert Termelő Értékesítő Szövetkezet a mezőgazdasági termékek első elismert értékesítési vállalkozása. Szinte minden termény csomagolására és értékesítésére berendezkedtek.

Paradicsomtermesztés S.BALÁZS Mezőgazdasági KiadóBudapest (1985):
Termesztett gombáink S.BALÁZS Akadémiai KiadóBudapest (1982):
Zöldségkülönlegességek S.BALÁZS I.FILIUS Mezőgazdasági KiadóBudapest (1973): ...

Paradicsom 10 lépésben
Uborka
Egy kis bio-, öko-, vagy
természethű? kert 1. rész ...

PARADICSOM GYÓGYÍTÓ HATÁSA:
A paradicsomnak négy kamrája van és piros. A szívnek négy kamrája van és piros. A kutatások azt mutatják, hogy a paradicsomok tele vannak lycopine-okkal, melyek igazi tápláléka a vérnek és a szívnek.

A paradicsom, a paprika és a káposzta magokat kell inkább pohárba ültetni, de a többit is lehet ha akarják.Az uborka magot inkább a helyére ki a kertbe tanacsos ültetni, mert az nagyon elkezd futni mikor kikel, így nemtanácsos pohárba.

A Paradicsomot finnül tomaatti-nak, magyarul Édenkertnek hívjuk
Április közepe van. Kezdődhet a paradicsom palánták kiültetése. Bár a durva beszédre nem érzékeny, de a fagyra igen.

A paradicsom (solanum lycopersicum) a burgonyafélék családjába tartozó egynyári növény. Első egyedeit a spanyol hódítók hozták Európába, azóta sok fajtáját nemesítették ki.

A Paradicsom, amire az istenfélők ígéretet kaptak, ekképpen fest: vannak benne ...

A paradicsom-, paprika-, padlizsánpalántát ültessük ki hidegházba. Vessünk fólia alá szánt uborkát, szabadföldi termesztésű babot, zellert, póréhagymát.
Zöldségeskert: ...

A paradicsom például: ki nem állhatja a krumplit, az édesköményt, a borsót, viszont a zeller és a bazsalikom kedvére való társulat. Ez utóbbi fűszernövényt a paprika is örömmel fogadja lakótársként.

A paradicsom barátja a petrezselyem és a bazsalikom.
Az ágyások szélére ültetett nárcisz véd az egerektől.
A sárgarépa barátja a vöröshagyma, ellensége a petrezselyem.

A lugasparadicsom palánta bár szépen fejlődik, de a virágai sorban alulról mind elszáradnak...
Érdemes őszi fokhagymát termeszteni búza után?
Fólia alatt hajtatott uborkáim leveleit lerágta valami...

immun, paradicsom fajta, folytonos növekedésű
Kertészeti lexikon I
Immun ...

A paprika, paradicsom, padlizsán például szabadföldön csak májusban vethető el, és a hőmérsékleti viszonyok függvényében a kelése vontatott lehet, emiatt megtörténhet, hogy csak nyár végén hozza első terméseit, ...

Zöldellő paradicsom kevés pénzért
Nem futja a kertre a költségvetésből?
Semmi gond! A leleményes kertésznek nem kell vastag legyen a pénztárcája.

Folytassuk a paradicsomvész elleni védekezést, ha még van mit védeni! Ha már a lomb nagyrésze leszáradt nincs sok értelme a dolognak. Ugyanez vonatkozik a burgonyán a burgonyavészre, uborkán a peronoszpórára.

padlizsán
Törökparadicsom, tojásforma és sötétlila termésű, tökféle főzeléknövény.
A bolgár patladzsan átvétele a hazai bolgárkertészek szókincséből, forrása a perzsa és arab bádindzsán, amelyet az oszmán-török közvetített a bolgárba.

- Ha a tavalyi paradicsomtermés íztelen lett, az idén lépjen idejében akcióba! Nem kell nagy dologra gondolnia! Csak szórjon egy kis szódabikarbónát a talajra a paradicsompalánták töve köré, s az így kezelt zöldség garantáltan édesebb lesz.

és kiegyensúlyozott N-P-K tartalmának köszönhetően a Dél-Alföldi kertészek jelentős része rögtön megkedvelte az ORGEVITET és már az első évet követően kiváló eredményekről számoltak be saláta, káposztafélék, paprika és paradicsom ...

A 'kert' hagyományosan az épület környezetét jelentette; a 'park' pedig eredetileg a körülkerített erdő fogalmát jelölte az angolban, a kerttörténet során vadaskert funkciója volt, illetve nagyobb díszkertet jelölt. A 'paradicsom' (a ...

Dél-Afrika - A hagymás növények paradicsoma! (fel)
Dél-Afrika csücske a világ hat legnevezetesebb botanikai paradicsomának egyike, ahol egy 650 km széles és 400 km hosszú területen több mint 9000 növény faj lelhető fel.

paradicsom
paprika
Ki ne szeretne saját maga által termesztett paradicsomot, paprikát enni. És ki ne szeretné tavasszal a kertjét, balkon ládáját azonnal színes virágokkal megtölteni? És mindezt fillérekből megoldva! ...

A Szaihó-dzsi, a Nyugati Paradicsom kertje, Kiotó nyugati peremén, a Kóin-szan lábánál terül el. A kaptatón sziklakert, erre néz az Elmélkedés Csarnoka.

A paradicsom kivétel. A talaj szintjénél mélyebbre lehet ültetni.
2. Mivel minden átültetés egyfajta sokk a növény számára, felhős napon végezze. A frissen átültetett növények elhervadhatnak, ha túl erős napnak teszik ki őket.
3.

Hogyan ültessük ki a paradicsompalántákat?
Célszerű őket fahamuval kevert földbe ültetni. Egy hengeralaku dobozt - alját és tetejét eltávolítva - helyezzünk a palánták köré.

Érintett növények: vöröshagyma, burgonya, paradicsom
Védekezés:
A fertőzött növényeket azonnal semmisítsük meg. A parazitákat távol tarthatjuk a veszélyeztetett zöldségféléktől, ha büdöskéket (Tagetes) ültetünk közéjük.

A februárban készített melegágyban, már szépen hajtanak a zeller, a paradicsom palántáink. Ne feledkezzünk meg a rendszeres szellőztetésükről, fagyos napokon pedig a takarásukról.

Utóérés (közzétéve: 2006.10.14.)
Egyes növények terméseiben (pl.: alma, barack, paradicsom, dinnye) az érési folyamatok még akkor is folytatódnak, ha a termés a talajjal, illetve a növénnyel való kapcsolatát a szedés során elvesztette.

burgonya â†' lóbab, zöldbab, káposzta, zeller, borsó, paradicsom
cékla â†' káposzta, zeller, zöldbab, fejes saláta, vöröshagyma
cukkini â†' zöldbab, burgonya, kukorica ...

Ültessünk rozmaringot, petrezselymet, salátákat, balkon paradicsomot, és kisebb gyümölcsfákat. Így nyáron folyamatosan szedhetjük saját kertünk termését is.

Májusban ha a talaj hőmérséklet elérte a 10 oC fokot vethetők a babok, értékes termésre azonban csak akkor számíthatunk, ha legalább virágzás idején öntözni tudjuk. Ilyenkor vethető szabadföldbe a paradicsom, paprika, uborkák és tökfélék.

A frissen készített céklalé alkalmas a betegségek - nátha vagy influenza - megelőzésére is. Paradicsomlével, almával vagy egyéb frissen facsart zöldség-, vagy gyümölcslével ízesítve készíts friss és egészséges koktélt magadnak és barátaidnak.

A madarak ott fognak vidáman csicseregni a paradicsomi környezetben, melyet Ön teremt számukra!
Helyezzen különböző magasságokban el madáretetőket, asztalkákat az éhes kis vendégeknek.

Lásd még: Lásd még: Zöldség, Kertész, Termés, Saláta, Paprika

Kertészkedés  Paprika  Páratartalom

 
RSS Mobile