Kezdőlap (Nárcisz)

 Kertészkedés 

  » »
 
   

Nárcisz

Kertészkedés  Narancs  Naspolya

A nárciszok gondozása
A nárciszok szaporítása 4-6 évente júniustól októberig történik a gumók szétválasztásával. Virágzás után májusban a gumókat leszedve őszig a pincében tároljuk, vagy 4-6 éven át a földben hagyjuk őket.


Nárcisz
Tavasszal nyíló, fehér vagy sárga virágú hagymás dísznövény.
Nemzetközi szó a latin narcissus nyomán, amely a görög narkisszosz átvétele.

nárciszfajták
A következőkben a saját , kertemben található nárciszokat veszem számba.
A nárciszok az Amaryllidaceaek családjába tartozik.

Nárcisz
Ha április, akkor Nárcisz. (Na jó: tulipán és liliom is, meg húsvét, hímestojás, aztán újhagyma és finoman erezett sonka, reszelt tormával és könnyű veresborokkal.) ...

A nárciszokat a kertnek napos, jó táperőben levő, de nem frissen trágyázott részébe ültessük. Leggyakrabban az évelőágyakban kapnak helyet, ahol elvirágzásuk és a lombozatuk visszahúzódása után, nyáron más évelő növények díszítik a területet.

A nárcisz hagymákat már ősszel érdemes elültetni kertünkbe, így biztosak lehetünk benne, hogy kora tavaszra kinyílnak kertünkbe.

Tulipán, nárcisz, liliom
Április virágait az egyre langyosabb napokon szívesen köszöntjük a tavasz hírnökeiként. Szépen kombinálva harmónikus illat- és színkompozíciót alkotnak.

Nárciszlégy
Tünetek:
A földben lévő hagymák megrothadnak vagy torzult leveleket hajtanak virág nélkül.

Nárcisz
A nárciszok talán az egyik legnépesebb fajtacsoporttal rendelkező tavaszi hagymás növények, amely széles szín és formagazdagsággal rendelkezik.

Nárcisz (Nárcissus): ez a virág már biztosan jelzi nekünk a tavasz beköszöntét. Tápanyagban gazdag napos helyre van szüksége. Hagymáját legkésőbb szeptember - októberben ültessük.

Nárcisz
A nárcisz féléket is elég jól ismerjük, hiszen a tavasznak a kedvencei közé tartozik.
Könnyen termeszthető hiszen nem talaj igényes csak a hagymát megfelelő mélyen ...

Nárcisz
Kecses tavaszi hírnök, kiskertek elmaradhatatlan áprilisi vendége. 30-40 cm-es magasságával szinte kiragyog a félig még alvó növények közül. Hagymáit ősszel dugványozzuk el. Telepíthetjük csoportokban, de jól mutat gyepfelület szélein is.

Nárcisz (latinul narcissus), család: Amarillidaceae (fel)
Görög eredetű nevüket a Hippokratesz által elnevezett önmagát imádó ifjúról kapták. A több mint 50 fajt számláló nemzetség őshonos Európában, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten.

Nárcisz
(Narcissus) 'A nárcisz az egyik legkedveltebb tavaszi virág. A nemesítők munkájának köszönhetően ma már a legváltozatosabb virág formájú és színű nárcisz fajtákban gyönyörködhetünk.

A nárcisz - mikor, hová ültessem?
Számomra a legek virága a nárcisz: legszebb, legfinomabb, legillatosabb, legelegánsabb. Rengeteg fajtája létezik, könnyű tartani, ha az alábbi egyszerű szabályokat követjük.

A tazetta nárcisz (Narcissus tazetta) a tél folyamán egészen tavaszig díszít. Ősszel ültessünk el néhány hagymát, majd néhány hét elteltével ültessünk még többet.

Nárcisz
Egy hagyományos, sárga színű, tölcséres. Bimbója is akkora, hogy szinte lehajlik a földre a súlya alatt. Árnyékos helyen még csak most nyúlik a szára, a napsütötte szegletekben már elvirágzott.
Jácint ...

Nárcisz: Erősítsd a lelked
Alapvetően őszinte, szabad szellem vagy, aki időnként túlzásba viszi a buzgólkodást. De most törékenynek, védtelennek és csalódottnak érzed magad.

Nárcisz: Tartós lesz, ha szedésekor a virágfej merőlegesen áll a szárra. A vágási felületen nyálkás anyag csurog ki, ami rontja más növények vázatartósságát, ezért ne keverjük más virágokkal, vagy csak akkor, ha már egy napot ázott előtte.

A nárcisz esetében ha a talaj sivár, adjunk nedves tőzeget a talajhoz. Nyirkos, mészben szegény talajban a nárcisz elpusztul. Ültessük 20 cm sor- és 10-105 cm tőtávolságra, 15 cm mélyen.

A Nárcisz (Narcissus) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó növénynemzetség. Hagymás vagy néha rizómás, sokszor tőlevélrózsás növények tartoznak ide. Mintegy 860 fajuk ismert.
Jácint ...

- Nárciszt ne vegyítsünk más vágott virággal, mert a nárcisz szára olyan anyagot tartalmaz, amitől a többi virág hamarabb hervad el.
- A víz nem lesz zavaros a vázában, ha egy kávéskanál fehérítőt teszünk egy liter vízhez.

Jácint, nárcisz, tulipán, krókusz cserepes virágoztatása
részletes
Fagyérzékeny szobanövények bevitele ...

Látványos nárcisz- vagy tulipánbemutatót kaphat, ha a hagymákat egy cserépbe két rétegben ülteti.

A kedvenc nárciszt megtalálni nem is olyan könnyű: fehér vagy sárga, egyszerű vagy telt-, kis- vagy nagyvirágú - sok igéző fajta cserépben is megvásárolható. A pihenőhelyre és a ház bejáratához kerülhetnek illatos fajták, például a "TĂŞte Ă TĂŞte".

Számtalan nárcisz közül választhatunk, hiszen több mint tízezer nárcisz fajta létezik.
..tovább
Legfrissebb hírek ...

Leginkább a nálunk is honos tavaszi sáfrányok, krókuszok, illetve a kisebb termetű nárciszok válhatnak be.

A nárcisz humuszban gazdag, homokos agyagtalajban fejlődik a legjobban. A friss istállótrágyát nem tűri. A hol a talaj szegény, ott nedves tőzeget adjunk a talajhoz. A nyirkos mészben szegény talajban a nárcisz elpusztul.

1/Bent a lakásban hajtathatunk virághagymákat: jácintot és nárciszt. Ezeket kintről a virágágyásból felszedjük és könnyű (tőzeges) földkeverékkel töltött cserépbe ültetjük.

Rózsa, tulipán, jácint, nárcisz... sorolhatnám még, de a számát sem, és a fajtáját sem tudnám felsorolni, annyi virág volt az ő kertjében.
Azon a napom megtanított engem is kertészkedni.

Foltokban érdemes a krókusz- a gyöngyike- a nárcisz- a tulipán- a jácinthagymákat kihelyezni a gyepbe, mivel így érvényesülnek virágzáskor, és elhelyezkedésük is jobban számon tartható. Az ültetés novemberig ideális, a már meglevő gyepfelületben.

A tulipánokat, nárciszokat, jácintokat 4-5-ös csoportokba, a kisebb hagymájúakat 10-15-ös csoportokba telepítsük. A csoportos ültetéshez, majd a nyári felszedéshez nyújt segítséget az ültető kosár.

Csupros vagy trombitás nárcisz - Narcissus pseudonarcissusÁltalános: Tavasszal virághagymás növény.
Hagymája télálló, ezért nem kell felszedni ősszel. Szép színfoltja Húsvét táján a kerteknek.

Legyen az különböző fajtájú, krémszínű, fehér vagy sárga árnyalatú nárcisz, illatos, intenzív kék színű jácint, élénk színű tulipánokkal kombinálva - kertünk kialakításakor fantáziánknak semmi sem szab határt.

A tulipán-, nárcisz-, krókuszhagymák még várják az elültetésüket, talán hétvégén odajutunk. Fontos tudni, hogy a tulipán csak akkor hoz virágot tavasszal, ha télen is a földben volt, mivel szüksége van némi fagyra a virágzáshoz.

: a tulipánnak, jácintnak, a nárcisznak.
Az összel elültetett hagyma tavasszal bújik ki a földből, majd megjelennek a virágok is. Elvirágzás után távolítsuk el a virágfejeket, majd a teljes elszáradást követően (május második felében) szedhetjük ki.

Mint a példa is igazolja, a lágy pasztellárnyalatokban pompázó, tulipánokból és nárciszokból álló aprócska csokor is látványos hatást kelthet, különösen akkor, ha váza gyanánt kis tejesbögrét használunk.

között várja a virágok szerelmeseit a milliónyi tulipán, a nárciszok és az egyéb virágok, továbbá különböző virágos rendezvények is; az egyik fő attrakció április 21-én a Flower Parade.

Húsvétkor már nyílik az ibolya, a jácint, a nárcisz, a krókusz és a korai virágzású tulipán. A gyep is szép zöld, hamarosan már vágni kell. A fűnyírást szinte hetente el kell végezni ahhoz, hogy igazán sűrű, erős pázsitunk legyen.

Aztán a hóvirágokon kívül a nárciszok és a krókuszok is hajtani keztek. Remélem Mátyás nem hozza vissza a telet, bár 2-án a medve meg hosszú telet jósolt. Most kinek lehet hinni? :) ...

A tulipánokat (és a jácintokat, de a nárciszokat is) 3-4 évig hagyhatjuk a földben, s ezalatt a kisebb hagymák megnőnek. Ezt fogadjuk el bizonyíték nélkül, mivel a föld alatt vannak.

Több olyan kert van, melyekben csak egyféle virág díszeleg (nárcisz, rózsa, pipacs, vagy levendula), több kertben pedig geometrikus alakzatot formálnak a sövények és dísznövények.

Az ágyások szélére ültetett nárcisz véd az egerektől.
A sárgarépa barátja a vöröshagyma, ellensége a petrezselyem.
A borsfüvet ültetve a bab mellé, elűzi a babról a tetveket.

Fokhagyma, császárkorona, kutyatej, nárcisz
Csigák
Mustár, hagyma, zsálya, izsóp, sarkantyúka ...

tulipán, nárcisz és kardvirág), mivel ezeket a kertészek eltérő felhasználásuk és termesztésmódjuk miatt általában külön kategóriaként kezelik.

A hagymás évelők a kora tavaszi időszakban díszítenek, amikor a cserjék és évelők még nem virágoznak. Épp ezért jelenlétük, színgazdagságuk meghatározó. Ide sorolandó a tulipán, a jácint, a nárcisz, a fürtös gyöngyike, a hóvirág.

Leveleik redukálódtak vagy tövissé alakultak át, száruk megvastagodott és elhúsosodott, gyökérzetük nem hatol mélyre. Ilyen növények még a kutyatejfélék, varjúhájfélék, Yukka, Aloe-fajok fásodó törzsű liliom- és nárciszfélék.

Lásd még: Lásd még: Virág, Kertész, Talaj, Rózsa, Komposzt

Kertészkedés  Narancs  Naspolya

 
RSS Mobile