Kezdőlap (Nárcisz)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Nárcisz

Kertészkedés  Narancs  Naspolya

Nárcisz - Jól társítható vidám virág
Részletek Kategória: Hagymások és évelők
A nárcisz bemutatása ...


A nárciszok gondozása
A nárciszok szaporítása 4-6 évente júniustól októberig történik a gumók szétválasztásával. Virágzás után májusban a gumókat leszedve őszig a pincében tároljuk, vagy 4-6 éven át a földben hagyjuk őket. Ebben az esetben a bokor az új gumók által megnő,és gyönyörűen virágzik.

Nárcisz
Tavasszal nyíló, fehér vagy sárga virágú hagymás dísznövény.
Nemzetközi szó a latin narcissus nyomán, amely a görög narkisszosz átvétele.

nárciszfajták
A következőkben a saját , kertemben található nárciszokat veszem számba.
A nárciszok az Amaryllidaceaek családjába tartozik.

Nárcisz
Ha április, akkor Nárcisz. (Na jó: tulipán és liliom is, meg húsvét, hímestojás, aztán újhagyma és finoman erezett sonka, reszelt tormával és könnyű veresborokkal.) ...

A ~okat a kertnek napos, jó táperőben levő, de nem frissen trágyázott részébe ültessük. Leggyakrabban az évelőágyakban kapnak helyet, ahol elvirágzásuk és a lombozatuk visszahúzódása után, nyáron más évelő növények díszítik a területet.

Tulipán, ~, liliom
Április virágait az egyre langyosabb napokon szívesen köszöntjük a tavasz hírnökeiként. Szépen kombinálva harmónikus illat- és színkompozíciót alkotnak.

~légy
Tünetek:
A földben lévő hagymák megrothadnak vagy torzult leveleket hajtanak virág nélkül. Oka a ~légy, mely tavasszal a növény elhaló levelei köré a talajra petézik, és a kikelő nyüvek bebújnak a hagymákba, hogy egy-két évig azok belsejében táplálkozzanak.

~
A ~ok talán az egyik legnépesebb fajtacsoporttal rendelkező tavaszi hagymás növények, amely széles szín és formagazdagsággal rendelkezik. Általában 40-60 cm magasra megnövő ~okkal találkozunk a kertekben, amelyek sárga fehér, tarka, vagy krémszínben pompáznak.

~ (Nárcissus): ez a virág már biztosan jelzi nekünk a tavasz beköszöntét. Tápanyagban gazdag napos helyre van szüksége. Hagymáját legkésőbb szeptember - októberben ültessük.

~
A ~ féléket is elég jól ismerjük, hiszen a tavasznak a kedvencei közé tartozik.
Könnyen termeszthető hiszen nem talaj igényes csak a hagymát megfelelő mélyen ...

~
Kecses tavaszi hírnök, kiskertek elmaradhatatlan áprilisi vendége. 30-40 cm-es magasságával szinte kiragyog a félig még alvó növények közül. Hagymáit ősszel dugványozzuk el. Telepíthetjük csoportokban, de jól mutat gyepfelület szélein is. Jó tudni, hogy a növény minden része mérgező.

~:
A ~ (Narcissus) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó növénynemzetség. Nagyobbrészt trópusi vagy szubtrópusi, ritkán északi mérsékelt övi elterjedésű, hagymás vagy néha rizómás, sokszor tőlevélrózsásnövények tartoznak ide.

~ (latinul narcissus), család: Amarillidaceae (fel)
Görög eredetű nevüket a Hippokratesz által elnevezett önmagát imádó ifjúról kapták. A több mint 50 fajt számláló nemzetség őshonos Európában, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten.

~
(Narcissus) 'A ~ az egyik legkedveltebb tavaszi virág. A nemesítők munkájának köszönhetően ma már a legváltozatosabb virág formájú és színű ~ fajtákban gyönyörködhetünk.

A ~ - mikor, hová ültessem?
Számomra a legek virága a ~: legszebb, legfinomabb, legillatosabb, legelegánsabb. Rengeteg fajtája létezik, könnyű tartani, ha az alábbi egyszerű szabályokat követjük. A ~ (latin nevén narcissus) hagymás növény, évelő.

A tazetta ~ (Narcissus tazetta) a tél folyamán egészen tavaszig díszít. Ősszel ültessünk el néhány hagymát, majd néhány hét elteltével ültessünk még többet. A szakaszos ültetést könnyű kezelni és eredményképpen folyamatosan intenzív illatú ~okat kapunk cserébe.

~, bemutatni nem kell
Így válogassunk!
Az ősz elejétől, mivel szezon van, megtelnek az üzletek virághagymákkal, ilyenkor még az élelmiszerboltok polcain is megjelennek, sokszor kifejezetten nyomott áron.

~
Egy hagyományos, sárga színű, tölcséres. Bimbója is akkora, hogy szinte lehajlik a földre a súlya alatt. Árnyékos helyen még csak most nyúlik a szára, a napsütötte szegletekben már elvirágzott.
Jácint ...

~: Erősítsd a lelked
Alapvetően őszinte, szabad szellem vagy, aki időnként túlzásba viszi a buzgólkodást. De most törékenynek, védtelennek és csalódottnak érzed magad. Ne engedd feltörni a negatív gondolatokat, az akadályokat az élet azért állította, hogy átugord őket, és tanulj belőlük! ...

~: Tartós lesz, ha szedésekor a virágfej merőlegesen áll a szárra. A vágási felületen nyálkás anyag csurog ki, ami rontja más növények vázatartósságát, ezért ne keverjük más virágokkal, vagy csak akkor, ha már egy napot ázott előtte.

A ~ esetében ha a talaj sivár, adjunk nedves tőzeget a talajhoz. Nyirkos, mészben szegény talajban a ~ elpusztul. Ültessük 20 cm sor- és 10-105 cm tőtávolságra, 15 cm mélyen.

- ~t ne vegyítsünk más vágott virággal, mert a ~ szára olyan anyagot tartalmaz, amitől a többi virág hamarabb hervad el.
- A víz nem lesz zavaros a vázában, ha egy kávéskanál fehérítőt teszünk egy liter vízhez.

Jácint, ~, tulipán, krókusz cserepes virágoztatása
részletes
Fagyérzékeny szobanövények bevitele ...

Látványos ~- vagy tulipánbemutatót kaphat, ha a hagymákat egy cserépbe két rétegben ülteti. Az első réteget helyezze a cserép középmagasságába, töltse fel a réseket komposzttal majdnem teljesen a hagymák tetejéig, majd helyezze el a következő réteg hagymát az elsők közötti részeken.

A kedvenc ~t megtalálni nem is olyan könnyű: fehér vagy sárga, egyszerű vagy telt-, kis- vagy nagyvirágú - sok igéző fajta cserépben is megvásárolható. A pihenőhelyre és a ház bejáratához kerülhetnek illatos fajták, például a "TĂŞte Ă TĂŞte".

Leginkább a nálunk is honos tavaszi sáfrányok, krókuszok, illetve a kisebb termetű ~ok válhatnak be. A kevésbé elterjedtek közül figyelmet érdemelnek a különféle gyöngyikék, tőzikék, keltikék, valamint a madártej-félék, a hóvirágok és még sok másféle növény.

A ~ humuszban gazdag, homokos agyagtalajban fejlődik a legjobban. A friss istállótrágyát nem tűri. A hol a talaj szegény, ott nedves tőzeget adjunk a talajhoz. A nyirkos mészben szegény talajban a ~ elpusztul.
Ha ágyásba ültetjük, a sortávolság 20cm legyen. Tőtávolság elegendő 10-15cm.

1/Bent a lakásban hajtathatunk virághagymákat: jácintot és ~t. Ezeket kintről a virágágyásból felszedjük és könnyű (tőzeges) földkeverékkel töltött cserépbe ültetjük. Egy pár napig fűtetlen helyen tartjuk, majd fokozatosan szoktatjuk a meleghez.

A tulipánokat, ~okat, jácintokat 4-5-ös csoportokba, a kisebb hagymájúakat 10-15-ös csoportokba telepítsük. A csoportos ültetéshez, majd a nyári felszedéshez nyújt segítséget az ültető kosár.

Csupros vagy trombitás ~ - Narcissus pseudonarcissusÁltalános: Tavasszal virághagymás növény.
Hagymája télálló, ezért nem kell felszedni ősszel. Szép színfoltja Húsvét táján a kerteknek. Érdemes csoportokba ültetni a hagymákat, így jobban mutat.

Legyen az különböző fajtájú, krémszínű, fehér vagy sárga árnyalatú ~, illatos, intenzív kék színű jácint, élénk színű tulipánokkal kombinálva - kertünk kialakításakor fantáziánknak semmi sem szab határt.

Foltokban érdemes a krókusz- a gyöngyike- a ~- a tulipán- a jácinthagymákat kihelyezni a gyepbe, mivel így érvényesülnek virágzáskor, és elhelyezkedésük is jobban számon tartható. Az ültetés novemberig ideális, a már meglevő gyepfelületben.

A jácint, a tulipán, Crocus, ~, mind kedvelt cserepes ajándék nőnapra, ám virágzásuk nem tart sokáig. Ezek a hagymás növények egy hét alatt lenyílnak a meleg lakásban, így túl sokáig nem tudunk gyönyörködni bennük.

tulipán, liliom, frézia, dália, ~), úgy itt az idő! A most elültetett hagymás növények már a tavasz korai szakaszában ki fognak bújni, épphogy olvadni kezd majd a hó - gyönyörű látványban lesz részünk tavaszi ébredésükkor! Az ősz első fele úgyszintén optimális időszak az egynyári virágok (pl.

A tulipán-, ~-, krókuszhagymák még várják az elültetésüket, talán hétvégén odajutunk. Fontos tudni, hogy a tulipán csak akkor hoz virágot tavasszal, ha télen is a földben volt, mivel szüksége van némi fagyra a virágzáshoz.

Hagymája van pl.: a tulipánnak, jácintnak, a ~nak.
Az összel elültetett hagyma tavasszal bújik ki a földből, majd megjelennek a virágok is. Elvirágzás után távolítsuk el a virágfejeket, majd a teljes elszáradást követően (május második felében) szedhetjük ki.

Mint a példa is igazolja, a lágy pasztellárnyalatokban pompázó, tulipánokból és ~okból álló aprócska csokor is látványos hatást kelthet, különösen akkor, ha váza gyanánt kis tejesbögrét használunk.

között várja a virágok szerelmeseit a milliónyi tulipán, a ~ok és az egyéb virágok, továbbá különböző virágos rendezvények is; az egyik fő attrakció április 21-én a Flower Parade. A 32 hektáros területen 15 kilométeres sétaút vezet végig a több mint százféle tulipán és több ezer fa között.

Húsvétkor már nyílik az ibolya, a jácint, a ~, a krókusz és a korai virágzású tulipán. A gyep is szép zöld, hamarosan már vágni kell. A fűnyírást szinte hetente el kell végezni ahhoz, hogy igazán sűrű, erős pázsitunk legyen.

Aztán a hóvirágokon kívül a ~ok és a krókuszok is hajtani keztek. Remélem Mátyás nem hozza vissza a telet, bár 2-án a medve meg hosszú telet jósolt. Most kinek lehet hinni? :) ...

A tulipánokat (és a jácintokat, de a ~okat is) 3-4 évig hagyhatjuk a földben, s ezalatt a kisebb hagymák megnőnek. Ezt fogadjuk el bizonyíték nélkül, mivel a föld alatt vannak.
A megmaradt szárból és a levelekből a tápanyagok visszahúzódnak a hagymába. Ezzel párhuzamosan a szár elszárad.

Több olyan kert van, melyekben csak egyféle virág díszeleg (~, rózsa, pipacs, vagy levendula), több kertben pedig geometrikus alakzatot formálnak a sövények és dísznövények.

Az ágyások szélére ültetett ~ véd az egerektől.
A sárgarépa barátja a vöröshagyma, ellensége a petrezselyem.
A borsfüvet ültetve a bab mellé, elűzi a babról a tetveket.

Fokhagyma, császárkorona, kutyatej, ~
Csigák
Mustár, hagyma, zsálya, izsóp, sarkantyúka ...

A növényeket igényeik szerint válogassuk össze, ültessünk néhány örökzöldet, tavasszal ültethetünk hagymás színes jácintokat, ~okat, nyáron pedig az évelő és egynyári növények adják meg az erkély színvilágát.
Új, ígéretes eszköz a szívelégtelenség gyógyításában ...

tulipán, ~ és kardvirág), mivel ezeket a kertészek eltérő felhasználásuk és termesztésmódjuk miatt általában külön kategóriaként kezelik. Ide tartozik azonban a gyöktörzses és gumós dísznövényfajok nagy része, illetve számos fásodó szárú félcserje és a díszfüvek is.

A hagymás évelők a kora tavaszi időszakban díszítenek, amikor a cserjék és évelők még nem virágoznak. Épp ezért jelenlétük, színgazdagságuk meghatározó. Ide sorolandó a tulipán, a jácint, a ~, a fürtös gyöngyike, a hóvirág.

A tavaszi évelőket - szívvirág, harangláb - november elején elültethetjük. Ne feledkezzünk meg a hagymás virágokról sem: a korán nyíló krókuszt és hóvirágot, a később viruló ~t és tulipánt, sőt a nyár elején virágzó díszhagymát és Camassiat (prérigyertyát) is most kell elültetni.

Az amerikai sivatagok jellegzetes szukkulentái a kaktuszfélék. Leveleik redukálódtak vagy tövissé alakultak át, száruk megvastagodott és elhúsosodott, gyökérzetük nem hatol mélyre. Ilyen növények még a kutyatejfélék, varjúhájfélék, Yukka, Aloe-fajok fásodó törzsű liliom- és ~félék.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Virág, Kertész, Talaj, Rózsa, Komposzt?

◄ Narancs   Naspolya ►
 
RSS Mobile