Kezdőlap (Nárcisz)

 Kertészkedés 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Kertészkedés » Nárcisz


 

Nárcisz

Kertészkedés  Narancs  Naspolya

A nárciszok gondozása
A nárciszok szaporítása 4-6 évente júniustól októberig történik a gumók szétválasztásával. Virágzás után májusban a gumókat leszedve őszig a pincében tároljuk, vagy 4-6 éven át a földben hagyjuk őket.


Nárcisz
Tavasszal nyíló, fehér vagy sárga virágú hagymás dísznövény.
Nemzetközi szó a latin narcissus nyomán, amely a görög narkisszosz átvétele.

nárciszfajták
A következőkben a saját , kertemben található nárciszokat veszem számba.
A nárciszok az Amaryllidaceaek családjába tartozik.

Nárcisz
A nárcisz igazi tavaszi virág. Felismerhető vaskos, dárdaszerű szárairól és egyedülálló vagy csokros virágairól, illetve keskeny szálas tőleveleiről.

Nárcisz
Ha április, akkor Nárcisz. (Na jó: tulipán és liliom is, meg húsvét, hímestojás, aztán újhagyma és finoman erezett sonka, reszelt tormával és könnyű veresborokkal.) ...

A nárciszokat a kertnek napos, jó táperőben levő, de nem frissen trágyázott részébe ültessük. Leggyakrabban az évelőágyakban kapnak helyet, ahol elvirágzásuk és a lombozatuk visszahúzódása után, nyáron más évelő növények díszítik a területet.

A nárcisz hagymákat már ősszel érdemes elültetni kertünkbe, így biztosak lehetünk benne, hogy kora tavaszra kinyílnak kertünkbe.

Tulipán, nárcisz, liliom
Április virágait az egyre langyosabb napokon szívesen köszöntjük a tavasz hírnökeiként. Szépen kombinálva harmónikus illat- és színkompozíciót alkotnak.

Nárcisz (Narcissus poeticus)
A nárciszt külsőleg, dunszkötésként égési sérülésekre és sebekre helyezve, belsőleg pedig hányás kiváltására alkalmazzák.
A hóvirághoz hasonlóan Alzheimer-kór kezelésére használják napjainkban.

Nárciszlégy
Tünetek:
A földben lévő hagymák megrothadnak vagy torzult leveleket hajtanak virág nélkül.

Nárcisz
A nárciszok talán az egyik legnépesebb fajtacsoporttal rendelkező tavaszi hagymás növények, amely széles szín és formagazdagsággal rendelkezik.

Nárcisz (Nárcissus): ez a virág már biztosan jelzi nekünk a tavasz beköszöntét. Tápanyagban gazdag napos helyre van szüksége. Hagymáját legkésőbb szeptember - októberben ültessük.

Nárcisz
A nárcisz féléket is elég jól ismerjük, hiszen a tavasznak a kedvencei közé tartozik.
Könnyen termeszthető hiszen nem talaj igényes csak a hagymát megfelelő mélyen ...

Nárcisz
Kecses tavaszi hírnök, kiskertek elmaradhatatlan áprilisi vendége. 30-40 cm-es magasságával szinte kiragyog a félig még alvó növények közül. Hagymáit ősszel dugványozzuk el. Telepíthetjük csoportokban, de jól mutat gyepfelület szélein is.

Nárcisz (latinul narcissus), család: Amarillidaceae (fel)
Görög eredetű nevüket a Hippokratesz által elnevezett önmagát imádó ifjúról kapták. A több mint 50 fajt számláló nemzetség őshonos Európában, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten.

A tazetta nárcisz (Narcissus tazetta) a tél folyamán egészen tavaszig díszít. Ősszel ültessünk el néhány hagymát, majd néhány hét elteltével ültessünk még többet.

Nárcisz
Egy hagyományos, sárga színű, tölcséres. Bimbója is akkora, hogy szinte lehajlik a földre a súlya alatt. Árnyékos helyen még csak most nyúlik a szára, a napsütötte szegletekben már elvirágzott.
Jácint ...

Nárcisz: Erősítsd a lelked
Alapvetően őszinte, szabad szellem vagy, aki időnként túlzásba viszi a buzgólkodást. De most törékenynek, védtelennek és csalódottnak érzed magad.

Nárcisz hagyma ültetése
Nárcisz hagymákat nem tudom elültetni, építkezés, ill. hely hiány miatt. Lehet jövő ősszel elültetni? Azaz a hagymák "piheni" fognak egy évet. Köszönöm a választ.
Bővebben...

Nárcisz: Tartós lesz, ha szedésekor a virágfej merőlegesen áll a szárra. A vágási felületen nyálkás anyag csurog ki, ami rontja más növények vázatartósságát, ezért ne keverjük más virágokkal, vagy csak akkor, ha már egy napot ázott előtte.

A nárcisz esetében ha a talaj sivár, adjunk nedves tőzeget a talajhoz. Nyirkos, mészben szegény talajban a nárcisz elpusztul. Ültessük 20 cm sor- és 10-105 cm tőtávolságra, 15 cm mélyen.

A Nárcisz (Narcissus) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó növénynemzetség. Hagymás vagy néha rizómás, sokszor tőlevélrózsás növények tartoznak ide. Mintegy 860 fajuk ismert.
Jácint ...

- Nárciszt ne vegyítsünk más vágott virággal, mert a nárcisz szára olyan anyagot tartalmaz, amitől a többi virág hamarabb hervad el.
- A víz nem lesz zavaros a vázában, ha egy kávéskanál fehérítőt teszünk egy liter vízhez.

Jácint, nárcisz, tulipán, krókusz cserepes virágoztatása
részletes
Fagyérzékeny szobanövények bevitele ...

Látványos nárcisz- vagy tulipánbemutatót kaphat, ha a hagymákat egy cserépbe két rétegben ülteti.

A kedvenc nárciszt megtalálni nem is olyan könnyű: fehér vagy sárga, egyszerű vagy telt-, kis- vagy nagyvirágú - sok igéző fajta cserépben is megvásárolható. A pihenőhelyre és a ház bejáratához kerülhetnek illatos fajták, például a "TĂŞte Ă TĂŞte".

Számtalan nárcisz közül választhatunk, hiszen több mint tízezer nárcisz fajta létezik.
..tovább
Legfrissebb hírek ...

Ültessen krókuszt, nárciszt, hóvirágot és tulipánt csoportban, akár a természetben. Különösen jól mutatnak a fűben a hagymás növények (ezek a virágok kertészeti segítség nélkül is könnyedén képesek szaporodni).
Az első téltemető színfoltok ...

Tavasszal nyílnak a nárciszok, jácintok, később a tulipánok, melyek gyönyörű színpompával boríthatják el az egész kertet.

Leginkább a nálunk is honos tavaszi sáfrányok, krókuszok, illetve a kisebb termetű nárciszok válhatnak be.

A nárcisz humuszban gazdag, homokos agyagtalajban fejlődik a legjobban. A friss istállótrágyát nem tűri. A hol a talaj szegény, ott nedves tőzeget adjunk a talajhoz. A nyirkos mészben szegény talajban a nárcisz elpusztul.

1/Bent a lakásban hajtathatunk virághagymákat: jácintot és nárciszt. Ezeket kintről a virágágyásból felszedjük és könnyű (tőzeges) földkeverékkel töltött cserépbe ültetjük.

Rózsa, tulipán, jácint, nárcisz... sorolhatnám még, de a számát sem, és a fajtáját sem tudnám felsorolni, annyi virág volt az ő kertjében.
Azon a napom megtanított engem is kertészkedni.

Lásd még: Lásd még: Virág, Kertész, Talaj, Rózsa, Komposzt

Kertészkedés  Narancs  Naspolya

 
RSS Mobile