Kezdőlap (Mogyoró)

 Kertészkedés 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Kertészkedés » Mogyoró


 

Mogyoró

Kertészkedés  Mikroszóró  Mohairtás

Mogyoró, a legkeményebb gyümölcs
Gyümölcsként kevesen gondolnak rá, pedig jól terem és a kertben megtalálja a helyét az országunkban őshonos mogyoróbokor. Már ősszel hajtó barkáival és egészséges, zöld lombjával mutatós is! ...


A termesztése olcsó és könnyen elsajátítható
A talán a legolcsóbban termeszthető növény, termése értékes anyagokat tartalmaz, nagyon jóízű, sokféleképpen felhasználható.
Ültetés ...

Mogyorós krokett
5 dl zöldséglevesbe még melegen belekeverünk 5 dk darált mogyorót és 20 dk burgonya pelyhet. Ha túl száraz, óvatosan adjunk hozzá még zöldséglét (ne legyen túl híg).

A metszése nem nehéz, de mivel kevés van belőle egy-egy kertben, ezért külön meg kell tanulni. A fává cseperedő török metszésével nincs különösebb gond. Annál jobban oda kell(ene) figyelni a bokormogyoróra.

Földimogyoró
Földimogyoró (amerikai mogyoró, Arachis hypogaea L., Le-guminosae).
Valószínűleg Brazíliából származik. Egyéves, lágy szárú, erős karógyökeret fejlesztő növény.

Ültess t!
Amikor megtaláltuk a telkünket, örömmel láttam, hogy egy hatalmas bokor is található rajta. Tényleg hatalmas, van vagy 6 méter magas. Eszembe jutott dédapám, aki puszta kézzel törte nekünk a kertjükben termett t.

Érdemes a saját mogyoróért megküzdeni - nem hiába élnek halnak érte a mókusok -, mert a mag 60 százalékban zsírt, 14 százalékban fehérjét tartalmaz, sőt más vitaminok mellett 100 g-onként 5 mg C-vitamin is van benne.

A - Corylus termesztése, metszése A ültetése:
Edzettebb, mint a dió vagy a mandula, és éghajlat tekintetében
gyümölcsfáink közül a legkisebb igényű. Azonban vegyük figyelembe, ...

A tigrismogyoró - tudományos nevén a Cyperus esculentus - Dél-Európában és Nyugat-Afrikában honos növény, amelyet magyarul földi mandulának, mandulafűnek, mandulapalkának mondanak.

ormányos
Tünetek:
A fertőzött kon apró, 1-2 mm-es lyuk látható, a héj pedig belül üres. A pusztítást a ormányos (Balaninus nucum) okozza, amely a fejlődő termésekbe rakja le petéit.

MOGYORÓHAGYMA A régmúltban nem ismerték, eredete tisztázatlan. A vöröshagyma közeli rokona, de kevésbé átható ízű.
ÚJHAGYMA Fiatalon, zsengén, a hagymafejek kifejlődése előtt szedik. Frissen használjuk salátákban, köretekben és ízesítőként.

:
Naponta egy maréknyi elfogyasztásával már sokat tesznek azért, hogy megelőzzék a rákot. Telítetlen zsírsavai nagyon hatásosak a káros anyagokkal szemben, egyéb savai sejtvédőek.

Mogyorólevél: hasmenés, meghűlés ellen.
Mustármag (fehér): enyhe hashajtó hatású.
Napraforgószirom: epilepszia és görcsök ellen; hurutos meg­betegedésekben nyálkaoldóul, toroköblítésre.

. Egyivarú, egylaki növény. Fajtától függően 180-300 hímvirágú barkája a vegyes rügyek bázisán vagy különállóan található. Ezek megoszlása a bokor korától függ.

A mogyoróormányos kártétele ilyenkor válik igen szembeötlővé.
Az üres mogyorón szép nagy lyuk éktelenkedik.

Diós-s müzlik: magas E-vitamin tartalmuk megköveti a szabad gyököket, sejtvédő funkcióján túl előnyösen befolyásolja a bőr feszességét, simaságát. A diós-s müzlikhez csírákat is adagolnak, a fenti cél elérése érdekében.

Varázsmogyoró, mogyoróvarázs
rovat:Díszkert
Minden kertész őszutón szembesül a dilemmával, hogyan varázsoljon némi színfoltot a kertjébe télen is. Mindaz, akinek varázsmogyoró díszlik a háza körül, megoldotta ezt a problémát. ...
[elolvasom] ...

Varázs
Hamamelis x intermedia 'Diane' (pictocon.net)
Akárhogy is van, tél vége felé szívet melengető látvány, ha virágzó cserjék fogadnak bennünket a kertben. Miért ne lehetne közülük az egyik a varázs?

A varázsmogyoró (Hamamelis vernalis, H. mollis, H. x intermedia) virágai citromsárgák, narancssárvák vagy vörös színűek szalagszerű szirmokkal a nemesítéstől függően. A virágok külleme ellenére az illatok fűszeres, édes.

Van egy fácskám amit bonsainak szeretnék nevelni csak azt nem tudom hogy hogyan tudom megvastagíti az ágait illetve a törzsét meg azt hallottam hogy tápoldatozni is kéne csak nem tudom hogy milyen tápoldatra van szüksége?

Mogyoródi patak, parki tansétány kertépítészeti tanulmányterv 2009. vezető tervező: Buella Mónika
Szentendre, Új köztemető tervpályázata kertépítészeti terv 2008. vezető tervező: Buella Mónika ...

- Tövétől ágas, erőteljes növekedésű bokrot fejleszt, amely nyílt, napos fekvésbe, cserjesorként ültethető. A bokor kialakításához metszésre nincs szükség.

A mogyorófavesszőből készült kerítést élő, zöld sövényként is kialakítjuk. Ehhez szúrjon koratavasszal, a rügyfakadás előtt mogyorófa dugványokat a földbe olyan mélyre, amennyire lehet, azonban legalább 20 cm-nyire.

1 hagyma
A mangó 2/3 részét a csili, curry, juharszirup és a zöldcitrom leve hozzáadásával pépesítjük. Hozzáadjuk a felkarikázott hagymát és a maradék mangót felaprítva. Ezzel kész a felséges gyümölcsös mártogató.

Varázsmogyoró, mogyoróvarázs
Nincs is nagyobb élmény, mint gyönyörködni a varázsmogyoró vékony hóréteg alól kikandikáló virágszirmaiban. A virágok nem csak kedvesek, hanem illatosak is.

A japán dísz (Corylopsis pauciflora) sárga virágfürtjeivel és illatával feldobja a téli kert unalmas hangulatát.

A közönséges mogyoró levele június-júliusban gyűjthető és felhasználható belsőleg hasmenést megszüntető teakeverékként, míg külsőleg ekcémás bőrbántalmak, fekély, visszér, aranyér és szájüregi gyulladások öblögető szereként.

gesztenyebarna héja, melyet sütés előtt felhasítanak, a makkgyümölcs, mint a tölgyfáé, vagy a kemény héja, s ez alatt van a mag héja külön, ellenben a ló-G. gesztenyeszin héja tulajdonképen már a maghéj (nem makkgyümölcs). A vad-G.

Nagyon sokfajta zöldség, gyümölcs és mag földimogyoró, pisztácia, kókuszdió, gyapotmag, gabona, kakaóbab, zöld kávé, szójabab, takarmányfélék természetes szennyezői.
Sőt még a tojásnak is. Mit lehet még tudni ezekről az anyagokról?

Lugas egyszerűen készíthető, boltíves fémvázból, huzalból, vagy akár rugalmas (, kőris, gyertyán vagy bambusz) vesszőkre is futtathatjuk az árnyékot adó növényeket.

Termései augusztus és szeptemberben érnek be, melyek mogyoró nagyságúak és a gesztenyéhez hasonlóan kezdetben zöldek és tüskések. Az érett termésburok megbarnul, szétnyílik. Magja kicsi, vese alakú és sötétbarna.

A díszfák közül megemlíteném a legkedveltebbet, a Japán juhart, Magnólia, Szivarfa, Selyem akác, Szomorú nyírfa, Csüngő borsófa, Júdás fa, Török , Tulipán fa, Perzsa varázs fa, Csüngő barka.

Valódi termése van a mogyorónak és a szelídgesztenyének (makktermés); a málnának (k) és a szedernek (csonthéjas terméscsoport); valamint az összes csonthéjas gyümölcsnek (pl.: meggy:(l)).

Lásd még: Lásd még: Virág, Termés, Talaj, Kertész, Gyümölcs

Kertészkedés  Mikroszóró  Mohairtás

 
RSS Mobile