Kezdőlap (Mogyoró)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Mogyoró

Kertészkedés  Mikroszóró  Molytetű

Mogyoródi patak, parki tansétány - kertépítészeti tanulmányterv
Mogyoródi patak, parki tansétány kertépítészeti tanulmányterv
Mogyoród, Educational Walkway along the Creek - Landscape Architectural Study Plan
2009.


Mogyoró, a legkeményebb gyümölcs
Gyümölcsként kevesen gondolnak rá, pedig jól terem és a kertben megtalálja a helyét az országunkban őshonos mogyoróbokor. Már ősszel hajtó barkáival és egészséges, zöld lombjával mutatós is! ...

Mogyoró bokrot nem csak a finom termése miatt érdemes ültetni kertünkbe, hanem mert díszítő értéke is van. Ültethetjük sorba cserjéként, vagy szoliter növénynek is. Tömör, arányos növekedésű növény, így térelhatároló szerepe is kiváló.

Mogyorós krokett
5 dl zöldséglevesbe még melegen belekeverünk 5 dk darált mogyorót és 20 dk burgonya pelyhet. Ha túl száraz, óvatosan adjunk hozzá még zöldséglét (ne legyen túl híg). Henger vagy pogácsaformákat készítünk és zsemlemorzsában megforgatjuk.

A mogyoró metszése nem nehéz, de mivel kevés van belőle egy-egy kertben, ezért külön meg kell tanulni. A fává cseperedő törökmogyoró metszésével nincs különösebb gond. Annál jobban oda kell(ene) figyelni a bokormogyoróra.

A ~ termesztése olcsó és könnyen elsajátítható
/Bálint György kertről, növényekről
/Kertész
/Gentischer ...

Földi~
Földi~ (amerikai ~, Arachis hypogaea L., Le-guminosae).
Valószínűleg Brazíliából származik. Egyéves, lágy szárú, erős karógyökeret fejlesztő növény.

Török~ - Ízletes termése és jó várostűrő képessége miatt is ültethető
Részletek Kategória: Lombhullató fák, cserjék
A török~ bemutatása ...

Török~ -Corylus colurna
Teljes napon és nedves talajokon érzi igazán jól magát. Fény és melegigényes, a szárazságot, a gyenge talajokat és a szennyezett, városi levegőt jól tűri.

Ültess ~t!
Amikor megtaláltuk a telkünket, örömmel láttam, hogy egy hatalmas ~bokor is található rajta. Tényleg hatalmas, van vagy 6 méter magas. Eszembe jutott dédapám, aki puszta kézzel törte nekünk a kertjükben termett ~t.

Érdemes a saját ~ért megküzdeni - nem hiába élnek halnak érte a mókusok -, mert a mag 60 százalékban zsírt, 14 százalékban fehérjét tartalmaz, sőt más vitaminok mellett 100 g-onként 5 mg C-vitamin is van benne.

A ~ - Corylus termesztése, metszése A ~ ültetése:
Edzettebb, mint a dió vagy a mandula, és éghajlat tekintetében
gyümölcsfáink közül a legkisebb igényű. Azonban vegyük figyelembe, ...

A tigris~ - tudományos nevén a Cyperus esculentus - Dél-Európában és Nyugat-Afrikában honos növény, amelyet magyarul földi mandulának, mandulafűnek, mandulapalkának mondanak. Amennyiben más és más módon írjuk be az internetes keresőbe, igencsak eltérő leírásokat kapunk.

Kertépítés ~d
Kertépítés díjmentes tervezéssel
Sivár homoktalajon nagymennyiségű építési törmelék eltávolítása után alakult ki a kert.

MOGYORÓHAGYMA A régmúltban nem ismerték, eredete tisztázatlan. A vöröshagyma közeli rokona, de kevésbé átható ízű.
ÚJHAGYMA Fiatalon, zsengén, a hagymafejek kifejlődése előtt szedik. Frissen használjuk salátákban, köretekben és ízesítőként.

~levél: hasmenés, meghűlés ellen.
Mustármag (fehér): enyhe hashajtó hatású.
Napraforgószirom: epilepszia és görcsök ellen; hurutos meg­betegedésekben nyálkaoldóul, toroköblítésre.

~. Egyivarú, egylaki növény. Fajtától függően 180-300 hímvirágú barkája a vegyes rügyek bázisán vagy különállóan található. Ezek megoszlása a ~bokor korától függ. A hímbarkák és a vegyes rügyek funkcionális értéke a 15-20 cm-es hajtásokon a legkedvezőbb.

Diós-~s müzlik: magas E-vitamin tartalmuk megköveti a szabad gyököket, sejtvédő funkcióján túl előnyösen befolyásolja a bőr feszességét, simaságát. A diós-~s müzlikhez csírákat is adagolnak, a fenti cél elérése érdekében. Igaz, így egy kicsit hamarabb avasodik.

Varázs~, ~varázs
rovat:Díszkert
Minden kertész őszutón szembesül a dilemmával, hogyan varázsoljon némi színfoltot a kertjébe télen is. Mindaz, akinek varázs~ díszlik a háza körül, megoldotta ezt a problémát. ...
[elolvasom] ...

Varázs~
Hamamelis x intermedia 'Diane' (pictocon.net)
Akárhogy is van, tél vége felé szívet melengető látvány, ha virágzó cserjék fogadnak bennünket a kertben. Miért ne lehetne közülük az egyik a varázs~?

A varázs~ (Hamamelis vernalis, H. mollis, H. x intermedia) virágai citromsárgák, narancssárvák vagy vörös színűek szalagszerű szirmokkal a nemesítéstől függően. A virágok külleme ellenére az illatok fűszeres, édes. Ez a nagy, lombhullató cserje vagy kis fa elérheti a 6-7 m magasságot is.

Van egy ~fácskám amit bonsainak szeretnék nevelni csak azt nem tudom hogy hogyan tudom megvastagíti az ágait illetve a törzsét meg azt hallottam hogy tápoldatozni is kéne csak nem tudom hogy milyen tápoldatra van szüksége? A választ előre is köszönöm! ...

~ - Tövétől ágas, erőteljes növekedésű bokrot fejleszt, amely nyílt, napos fekvésbe, cserjesorként ültethető. A bokor kialakításához metszésre nincs szükség.

A ~ormányos kb. az akácvirágzás idején rajzik. Kártétele később könnyen észrevehető a ~n lévő lyukból. Valódi kukac fejlődik ki benne. Csak ilyenkor lehet védekezni ellene például Decissel.

1 ~hagyma
A mangó 2/3 részét a csili, curry, juharszirup és a zöldcitrom leve hozzáadásával pépesítjük. Hozzáadjuk a felkarikázott ~hagymát és a maradék mangót felaprítva. Ezzel kész a felséges gyümölcsös mártogató.

Varázs~, ~varázs
Nincs is nagyobb élmény, mint gyönyörködni a varázs~ vékony hóréteg alól kikandikáló virágszirmaiban. A virágok nem csak kedvesek, hanem illatosak is. Bokrának szerteágazó törzse, őszi lombszíne, téli virágai a kertet élettel töltik meg.

Bordó levelű ~
(Corylus Fuscorubra) 18-25 méter magas, kúpos koronájú fa. Csodálatos bordó levelei tavasszal kihajtáskor bordó színűek, nyáron barnás-vörösek. Ősszelélénkebb színt ölt. Barkái kora tavasszal nyílnak, nyár végére megjelennek te...

gesztenyebarna héja, melyet sütés előtt felhasítanak, a makkgyümölcs, mint a tölgyfáé, vagy a ~ kemény héja, s ez alatt van a mag héja külön, ellenben a ló-G. gesztenyeszin héja tulajdonképen már a maghéj (nem makkgyümölcs). A vad-G.

Nagyon sokfajta zöldség, gyümölcs és mag földi~, pisztácia, kókuszdió, gyapotmag, gabona, kakaóbab, zöld kávé, szójabab, takarmányfélék természetes szennyezői.
Sőt még a tojásnak is. Mit lehet még tudni ezekről az anyagokról? Az aflatoxinok az aspergillus penészgombák által termelt anyagok.

Már mindkettő termőre fordult és szép nagyok, de az egyik diófa a bőtermő ~bokor sorom közül hajtott ki, így a törzse rendkívül görbe és ferdén is áll a fa törzse. Ahogy próbálta növekedésében kikerülni a kb 3 m magas ~bokor sort a diófa törzse egy majdnem félkörívet ír le.

Lugas egyszerűen készíthető, boltíves fémvázból, huzalból, vagy akár rugalmas (~, kőris, gyertyán vagy bambusz) vesszőkre is futtathatjuk az árnyékot adó növényeket. Utóbbi esetben csak egynyári fajokat ültessünk (hajnalka, díszbabok, dísztökök), hiszen a vesszőlugas nem túl tartós.

Termései augusztus és szeptemberben érnek be, melyek ~ nagyságúak és a gesztenyéhez hasonlóan kezdetben zöldek és tüskések. Az érett termésburok megbarnul, szétnyílik. Magja kicsi, vese alakú és sötétbarna. Jellegzetessége, hogy az egész növény kellemetlen szagot áraszt.

A díszfák közül megemlíteném a legkedveltebbet, a Japán juhart, Magnólia, Szivarfa, Selyem akác, Szomorú nyírfa, Csüngő borsófa, Júdás fa, Török ~, Tulipán fa, Perzsa varázs fa, Csüngő barka. Esetleg ha sziklakertet létesítenénk, mindenek előtt az évelőkre kell gondolnunk.

Valódi termése van a ~nak és a szelídgesztenyének (makktermés); a málnának (k) és a szedernek (csonthéjas terméscsoport); valamint az összes csonthéjas gyümölcsnek (pl.: meggy:(l)).

Sövénynek való fajok
~, tűztövis, egybibés galagonya, kétbibés galagonya, téli magyal, közönséges magyal, csíkos kecskerágó, bibircses kecskerágó, veresgyűrű som, közönséges fagyal, télizöld fagyal, kányabangita, télibangita, közönséges hóbogyó.

Tavasszal vettünk 2 áfonyát, 2 ~t és mindegyik gyönyörűen fejlődik. Az áfonyákon már termés is volt. Most hortenziákat viszünk és a hozzájuk ajánlott savanyú földet, mert megbízunk magukban.
K.I. Szolnok
Read more›› ...

labdarózsa, bangiták, rózsaloncok, tamariszkusz, gyöngyvirágcserjék, ~, jeszámen (Philaderphus), füge, sárga hólyagvessző, somok, tuja, magnolia (lilomfa), japánbirs, gyöngyvesszők (spirea), fagyal, buxus ,
Természetesen több év alatt történt a telepítés.

A panna cotta jellegzetes olasz desszert, jelentése: főzött tejszín. Rendszerint gyümölcsökkel, ~val, karamellel, csokoládéval, gyümölcsszósszal tálalják, de magában is finom. Hozzávalók 4 személyre 5 dl édes tejszín 1 cs vaníliás cukor.
Világkonyha
Kínai szezámmagos csirke ...

Vehettem volna kész bokrokat, de inkább vetettem két fajta ~t. (Celli -ez nagy szemű, kerek-, Lambert -ez hosszú szemű) Ha csak fele kel ki, akkor is lesz elég bokrocska. Én ráérek kivárni, hogy megnőjenek.

Ilyenkor ősszel frissen az asztalra kerülhet még szilva, őszibarack, alma, körte, szőlő, szeder, málna, mandula, ~, kiwi, egy kicsit később a kieső szilva és őszibarack helyére tehetjük a naspolyát, és különleges gyümölcsöket úgymint kökény, som (bár ezt inkább ősszel), csipkebogyó, aronia, ...

Közönséges bujtás, sugaras bujtás, csúcsbujtás
pl.: szeder (Rubus), iszalag (Clematis), ~ (Corylus), borostyán (Hedera), lilaakác (Wisteria)
Feltöltéses bujtás
pl.: alma (Malus), erika (Erica), fűz (Salix), levendula (Lavandula angustifolia) ...

Fészkelésre is alkalmas védőcserjék: közönséges boróka, ~, galagonya, kökény, lilaakác, csíkos kecskerágó, veresgyűrű som, húsos som, orgona, fekete bodza.

vízigényesek: zsálya, rozmaring, levendula, kapor, bazsalikom(fajták), izsóp, komló, erdei szamóca, ezerjófű, angyalgyökér, kamilla, kánya harangvirág, varázs~, erdei gyömbérgyökér, gólyaorr
Napsütés ...

- Piros / bordó levelű díszfák, díszcserjék: cserszömörce (Cotinus coggygria `Royal Purple) `, vérlevelű borbolya (Berberis thunbergii 'Atropurpurea') , vérbükk (Fagus sylvatica Atropurpurea), vér~ (Corylus maxima Atropurpurea) , vörös levelű nyír (Betula pendula 'Purpurea') , ...

Ahogy elnézem a kertem, főleg a körtefák alatt feketítik meg a földet. A körtefák levelei már lehulláskor is sokkal sötétebbnek és vaskosabbnak néznek ki mint a ~fa, fűzfa, nyírfa, almafa, meggy és barackfáim levelei. […] ...

Szomor, Máriahalom, Úny, Dág, Csolnok, Sárisáp, Telki, Budakeszi, Páty, Budajeno, Budaörs, Herceghalom, Biatorbágy, Etyek, Pusztazámor, Sóskút, Törökbálint, Érd, Diósd, Halásztelek, Soroksár, Gyál, Vecsés, Üllo, Ecser, Maglód, Gyömro, Nagytarcsa, Kistarcsa, Kerepes, Csömör, Szilasliget, ~d, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Virág, Termés, Talaj, Kertész, Gyümölcs?

◄ Mikroszóró   Molytetű ►
 
RSS Mobile