Kezdőlap (Metszés)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Metszés

Kertészkedés  Metélőhagyma  Metszésmód

Metszéssel alakított kis cseresznye korona
"Egy nagy, gyakran óriás cseresznyefáról a seregélyek gyakran több gyümölcsöt fogyasztanak, mint a tulajdonos, mert a biztos védelem itt lehetetlen. A rendkívüli növekedési erély nemcsak az alanytól függ, hanem oka lehet a metszés elmaradása.


Metszés? Most?
Őszibarackfánk idén gyönyörű lett. És dús, köszönthetően a rászórt tápanyagoknak és annak, hogy sikerült minden betegséget megelőzni. Mivel még fiatalka, csak 6-7 barack kapaszkodik rajta, amik alig látszottak a lombtól.

Metszési elemek
Metszési elemnek, csapoknak a metszéskor meghagyott vessződarabokat nevezzük. Ha egy szőlővesszőt elvágunk, akkor a tökén maradó részt csapnak, a leeső részt venyigének nevezzük. A csapokat több szempont szerint csoportosíthatjuk: Hosszúság szerint ...

Metszés - meghatározás - Kert és öntözéstechnika lexikon
Mi a metszés?
A metszés során elősegítjük a fás szárú növények természetes jellegének kialakulását, a koronaforma enyhe igazítását és a növény ifjítását.

Metszés ősszel?
Tweet
Szeretném megmetszeni a letermett almafákat. Szabad-e ősszel metszeni, ha nem, miért?
Szeptember elég meleg volt, a metszést ezért e hónap végéig el lehetett végezni.

Metszési tanácsok a folyton termő málnához
Korábbi cikkünkben az egyszer termő málna metszési trükkjeit tekintettük meg, ez alkalommal pedig a folyton termőkről mesélünk keveset! ...

Metszés előtt vizsgáljuk meg a rügyeket!
A virágrügyek tél végén és tavasszal is károsodhatnak, ha az ősz nem kedvez a rügyek beérésének. Az enyhe tél eleji napok csökkentik a rügyek télállóságát és ellenállóképességét.

metszés, jó termés
Fa- és bokorápolás, Gyümölcs, Kertészeti tippek, Tél ...

Metszés 8 rész
KIEGÉSZÍTŐ METSZÉS FONTOSSÁGA ÉS HATÁSA
Ha bárki is azt gondolja, hogy a tavaszi metszéssel és az azt követő permetezésekkel letudta a gyümölcsfáival való gondoskodást az tévesen ítéli meg a helyzetet.

metszés
Két vonalnak, két felületnek v. egy vonalnak s egy felületnek közös pontjai együtt e két alakzat M.-ét teszik. Két vonal közös pontjait M.-pontoknak nevezzük. Két felület közös pontjai egy vonalat képeznek, a két felület M.-vonalát. Két sík M.

Metszési tanácsok lelkes gazdáknak - 2. lecke
A különböző fajú gyümölcsfákat nem teljesen egyformán kell metszeni. A legintenzívebb metszést az őszibarack igényli, ő könnyen belepusztul, de legalábbis belerokkan akár már 4-5 évi kihagyásba is.
Ne feledkezzünk meg a termésritkításról sem ...

A metszés a növekedés- és termésszabályozásnak egyik fontos, de nem egyedüli eszköze. Amikor metszésről beszélünk, általában a tavaszi fás metszésre gondolunk, pedig a vegetációs időben végzett nyári zöldmunkákat ma már nem tekintjük kiegészítő jellegű beavatkozásoknak.

Rózsák
Metszés
Rózsák metszése
Tavasz
Teahibrid rózsa metszése
A teahibrid rózsa egy száron kevés, de nagyméretű virágot hoz. Virágai illatosak, tartósak, melyek egészen a fagyokig folyamatosan nyílnak.

Metszés tavasszal
Sokan sokféle módon metszenek. Mindenki mond mindent, mit-hogyan-miért? Az eredmény pár hónap múlva úgyis látszik. Cserjéknél sok virág, sövényeknél sűrűsödő, dús hajtásrendszer, gyümölcsöknél sok és finom termés.

Metszés ideje
A labdarózsa nagyon jól tűri hazánk éghajlatát, különösebb igényt nem támaszt egyetlen környezeti elemmel kapcsolatban sem. Még az extrém hidegek sem károsítják oly mértékben, hogy az a tő teljes pusztulásához vezetne. Mért is fontos ez?

Metszés az egészségért
rovat:Növényápolás
Bár a "rendes" metszésen már valószínűleg mindenki túl van, de ha egészséges fát, bő termést szeretnénk, akkor itt az ideje az "egészségügyi" metszésnek....
[elolvasom] ...

Metszés augusztusban
Az augusztusi metszés
A metszés fontos módja annak, hogy optimalizálja fái és cserjéi növekedését és virágzását.

Metszés
A virágok sárguló, elszáradt részeit, és a cserjék lehajló, öregedő részeit vissza kell vágni, ekkor föld alatti részük visszaszívja nedveit. A lágyszárúakat száruk tövéig, a bokrokat és cserjéket, fajtától függően, pedig méretük negyedéig érdemes visszametszeni.
Sövény visszavágása ...

Metszés!
Rózsák metszése:
Fiatal rózsatöveink első évében a megfelelő vázágak kifejlődése a legfontosabb. Bokorrózsáknál 3-4, futóknál legalább 2 ágat hagyjunk erőteljesen növekedni. Ezt úgy érjük el, hogy a többi hajtást letörjük.

A metszés tudománya, technikája és gyakorlata nemzedékről nemzedékre szállt. Csak kevesen kérdezték meg magukat, vagy másokat arról, hogy a szőlőt miért is kell metszeni. A metszés nehéz fizikai munka, amelyet leginkább kedvezőtlen időjárási körülmények között kell végezni.

A dió metszése
Az elágazásnál nem a felső, hanem az alsó vessző növekedik erősebben. Így terebélyesedik oldalirányban a korona, de ugyanakkor lefelé is.
A dió vázága az erős alsó, és az elcsökevényesedett felső elágazással ...

METSZÉS EGYSZERŰBBEN
Mint az élet minden területén, mindig akadnak emberek, akik nem rendelkeznek türelemmel, vagy az egyéb elfoglaltsága nem ad módot hosszabban bíbelődni, hanem az egyszerűbb megoldásokat keresik.

A metszés aranyszabálya így néz ki: a metszéshez a tél vége a legalkalmasabb időpont. Ilyenkor könnyen lehet kijavítani a tél okozta károkat, nem kell kemény fagyokra számítanunk, a visszametszett ág már nem fog elfagyni.

A metszés általános szabályai
A fák életciklusára két fázis jellemző. Az egyik fázis a megtermékenyüléstől a csírázásig tart, ez a heterotróf fázis, a másik a csírázástól a megtermékenyülésig tart, ez az autotróf fázis.

Ifjító metszés
Idősebb fáknál a korona elöregedése és felkopaszodása teszi szükségessé a metszést. Csak az a fa ifjítható meg, amelynek gyökérzete és törzse, vastag ágai épek, egészségesek. Ha ez nincs így, akkor a legjobb a fát kivágni.

Nagy-szemű egres helyes metszése
Az új, lisztharmattal szemben ellenálló egresfajta egyéves oldalágakon hozza a legszebb gyümölcsöt. Ha javítani szeretnénk a szemek minőségét, a bokrot most még kiritkíthatjuk.

Metszés:
A metszés ideje február vége, április közepe, de esetleg a tél elején is elvégezhetjük ezt a műveletet.
A talajtakaró rózsák metszése ifjító és formáló jellegű legyen.

Metszés
A gyümölcsfákat tél végén is lehet metszeni. A metszésnél a legfontosabb szabály hogy a koronát a levegő és a fény teljesen átjárja, így jövőre szép egészséges növényt kapunk. A metszésre egy szép napsütéses és fagymentes napot válasszunk ki.

Metszés a második év tavaszán. A feladat a meredek (60°) szögállású vázágak továbbnevelése, a gallérágak legalsó szintjének indítása. A vezérvesszőket, ha egyforma erősek, metszetlenül hagyjuk, csúcsrügyből neveljük tovább (12.5. ábra).

Metszési ABC - a korona kialakítása és metszése
Az előzőekben az idős kori metszésekről esett szó, most jöjjenek a csemete és fiatal-felnőttkorban ...
tovább ...

Metszés és egyebek
Ha őszről megmaradt lomb takarja még az ágyások egy részét, vagy fagyvédelemnek használtuk a lehullott leveleket, akkor ezeket mihamarabb el kell takarítanunk.
tovább olvas
2006.03.08 ...

Metszése:
A hibrid rózsákat évente, kora tavasszal, a vegetációs időszak megkezdése előtt meg kell metszeni. Előszőr mindig a beteg, sérült, száraz, elhalt, nem megfelelően nőtt ágakat távolítsuk el.

Metszés könnyedén
Kúszóbokrok helyes ültetése
A fás szárú kúszónövények fejlett állapotban, nagyobbacska edényben vagy kisebbfajta cserepes növényként megvásárolhatók. Ezeket a növényeket vásárlás után...

Metszés, formázás és kötözés
Szabadtéri: A lombos fákat tavasztól őszig rendszeresen metsszük. A tűlevelűekről áprilistól júniusig csípjük le az új hajtásokat. Kötözés télen rézdróttal.
Szobai: Távolítsuk el a fő hajtás mellett kifejlődő és a túl nagy hajtásokat.

Zsaroló metszés (közzétéve: 2006.07.06.)
Nagy termés nyerésére irányuló szőlőmetszési eljárás, amelynél a tőke erőbeni állapotát meghaladóan több csapot, gyakran szálvesszőt hagynak meg.

A diófa metszésének ez a legkedvezőbb időszak, mert tavasszal nagyon könnyezik. Persze ha most elmarad, a tavaszi metszés sem árt meg neki túlságosan.
VÁLASZOK ...

-Kora tavaszi metszések elvégzése után nekiláthatunk új gyepfelület létrehozásának és a már meglévő gyep tavaszi gondozásának. Fűvetés előtt gondosan elő kell készíteni a talajt és dúsítanunk kell tápanyagokkal.

Metszés, fűrészelés során sebek keletkeznek, amelyek a károsítók fertőzésének kiindulásai, ezért minden, egy centiméteres átmérőnél nagyobb sebet kenjünk át sebkezelő készítménnyel.

Metszés nélkül növények elveszítik formájukat, kevesebb virágot és termést hoznak, és hamar felkopaszodnak. További nehézséget jelent, hogy a különböző növényfajokat eltérő metszéssel lehet optimális növekedésre bírni.

Metszéskor az első teendő a bokrok kialakítása. Legalább 3 vázágat biztosítsunk. Ha tökéletes, megfelelő nagyságú és megfelelő színű virágokat akarunk, erős és teljesen beérett vesszőkre van szükség. Ezért a gyenge, fölösleges gallyakat és vesszőket tőből vágjuk ki.

Metszés: Első évben a sarjakat nem kell ritkítani. Második évtől a termés leszedése után távolítjuk el a letermett vesszőket tőből. Így minden év végén 1 éves, beérett vesszőket hagyunk a következő évre.
Ápolás, növényvédelem: ...

A metszés ideje.
A metszést végezhetjük tavasszal, ősszel vagy tél elején, fagymentes napokon, de a fagyérzékeny gyümölcsfákat rügyfakadás után is metszhetjük ilyen a mandula, az őszibarack, vagy kajszi. A metszés hatással van a fa alakjára, koronájára, és a gyümölcshozam minőségére és nagyságára is.

A metszés nem csak a fa a alakját, hanem majdani termőképességét is döntően befolyásolja. Fiatal fáknál metszéssel alakítjuk ki későbbi koronájukat, a jövendő termőrészek alapjaival. A termőfáknál pedig metszéssel próbáljuk egyensúlyba hozni a növekedést és a termésképződést.

A metszés
EGY bonsai nevelésénél Előbb-utóbb mindenki szembekerül azzal a problémával, Hogy egy kis Növény elkezd noni, sa zavaró hajtásokat le Kell metszeni.
A hajtások metszése ...

A metszés szakembert igényel, ezért erre a munkára inkább fogadjunk hozzáértő kertészt, mintsem évekig sirassuk fáink koronáit és elmaradt gyümölcseit.

Tags: metszés díszcserje díszfa tavaszi metszés örökzöld sövény
Kedvenc növényeink
Friss hírek ...

Örökzöldek metszése, vagy a gyepszegélyek áthelyezése
Túlzottan savanyú föld
Meszezés ...

Miért fontos a metszés a gyümölcsfáknál? Mert lehetővé teszi a könnyebb kezelhetőséget (pl.: növényvédelem, szedés), ezen kívül ezzel a művelettel tartjuk fenn az egyensúlyt a terméshozam (generatív rész), és a hajtásnövekedés (vegetatív rész) között.

Az egyik legkedveltebb edényes díszcserjénk még szebb lenne, ha több gondot fordítanánk a metszésére. Ápoltabb, és jóval több virágot hoz, ha májusban a kezünkbe vesszük a metszőollót.

Teremsztése több metszésmóddal is elterjedt, de általában sudár nélküli alacsony, intenzív művelésben van. A termesztésének északi határán vagyunk. Termése elsősorban a téli és tavaszi fagykárok miatt szélsőséges határok között mozog.
Tápanyagellátás általános szempontjai ...

Kezdjük el a fák metszését. Ha van még termő bogyósunk, takarjuk le madárhálóval. Ültessük el azokat az alanyokat, amelyeket a következő évben szemezni és oltani akarunk.

TAVASZ: A tavaszi metszést követően, fagymentes napokon végezzünk tél végi lemosó permetezést a fásszáru növényeken.

Mivel a vadhajtások alapi része általában a talajfelszín alatt van, a földet óvatosan szedjük le a tövekről a metszéshez. A futórózsáról is rendszeresen vágjuk le a vadhajtásokat.
A rózsa lisztharmatra igen veszélyes betegség, mihelyt az első tüneteket észleljük, azonnal védekezzünk ellene.

Kezdéskén okoztam némi csalódást, bevallottam ugyanis, hogy már napok óta a metszési szakkönyveket tanulmányozom, sajna, közel sincs elégséges tudomány a kisujjamban, így a nagy tavaszi munkák előtt fellapozom a gyümölcsfametszéssel kapcsolatos kiadványokat.

Ezek a fák nem igényelnek különösebb metszést, így koronájuk megtartja természetes formáját. Rendszeres metszés és permetezés szükséges az őszibarack (és nektarin), az alma- és a körtefák esetében.

A tél végi visszametszés a hortenziánál elősegíti a hosszantartó, gazdag virágzást. Ez ugyanúgy érvényes a kerti hortenziára, mint a cserjés-, a bugás- és a tölgylevelű hortenziára (Hydrangea quercifolia).

Az évelő növényeket időnként vissza kell metszenünk, azonban a metszések időpontja fajonként igen változatos és nagy körültekintést igényel.

Tavaszi metszés során távolítsuk el a fehér színű fertőzött vesszőket, ezzel csökketjük a fertőzési veszélyt. Mivel a vesszővégi 4-6 rügy szokott liszharmattal fertőzött lenni, a vesszőket erősen metsszük vissza.

Talán még korai permetezésről beszélni, de a tél végi metszés elvégzése után lassan a gyümölcsfák és bokrok téli lemosása is elkövetkezik.
Ámbár most a legfontosabb a holnap reggeli időjárás lesése, ugyanis jön Mátyás. Aztán minden attól függ, hogy mit talál. Jeget, vagy vizet.

A károsodást megelőzhetjük, ha megszokjuk, hogy metszéskor a metszésfelület lejtése a rüggyel ellenkező oldal felé irányuljon. Szálvesszős művelésnél a vessző vége lehetőleg lefelé hajoljon.

: metszéssel formázhatunk és alakíthatunk ami egyes növényeknél nem csak a formát hanem a termést is irányíthatjuk. Néhány esetben ez kihagyhatatlan, mert a metszés nagyon fontos ezeknek a növényeknek az életükben.

Gyümölcsfák, cserjék metszéséhez használjuk. Ez a gyümölcskertész legkedveltebb szerszáma, mesterségének címere.

Vegyük figyelembe, milyen magasra nőnek a növények, mennyire harmonizálnak egymással a színek, mennyi gondoskodást igényel a kert, mennyi metszés, öntözés szükséges.
A megfelelő kerti növények kiválasztásához érdemes egy kertészet meglátogatása, vagy néhány könyv és virágkatalógus tanulmányozása.

A permetezés előtt végezzük el a metszést is, mert a fák megritkított koronáját a permetszer könnyebben, hatékonyabban be tudja vonni. Mindenképpen távolítsuk el a beteg, elhalt ágrészeket is. A sebfelületeket sebkezelővel (Fagél, Fadoktor, Fabalzsam, Faplaszt, Fixpol) kell lezárni.

Mostanság már csak a tavaszi alakító metszéseket végezzük el rajtuk,egyébként szabad ,természetes a növekedésük.
labdarózsa, bangiták,gyöngyvirágcserjék, mogyoró,jezsámen, tamariszkusz,japánbirs, füge, sárga hólyagvessző,rózsaloncok,többféle som,fagyal,gyöngyvesszők.

Átfogóbb kertfenntartást tartalmaz, az alap programban leírtakon kívül, metszéssel és pázsit gyomlálással egészül ki.
fűnyírás
szegélynyírás
burkolat tisztítás
zöldhulladék elszállítás
metszés
gyomlálás
kert napló ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Virág, Talaj, Termés, Kertész, Zöldség?

◄ Metélőhagyma   Metszésmód ►
 
RSS Mobile