Kezdőlap (Metszés)

 Kertészkedés 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Kertészkedés » Metszés


 

Metszés

Kertészkedés  Metélőhagyma  Metszésmód

Metszéssel alakított kis cseresznye korona
"Egy nagy, gyakran óriás cseresznyefáról a seregélyek gyakran több gyümölcsöt fogyasztanak, mint a tulajdonos, mert a biztos védelem itt lehetetlen.A a növekedés- és termésszabályozásnak egyik fontos, de nem egyedüli eszköze.

Metszés? Most?
Őszibarackfánk idén gyönyörű lett. És dús, köszönthetően a rászórt tápanyagoknak és annak, hogy sikerült minden betegséget megelőzni. Mivel még fiatalka, csak 6-7 barack kapaszkodik rajta, amik alig látszottak a lombtól.

i elemek
i elemnek, csapoknak a kor meghagyott vessződarabokat nevezzük. Ha egy szőlővesszőt elvágunk, akkor a tökén maradó részt csapnak, a leeső részt venyigének nevezzük.

Metszés - meghatározás - Kert és öntözéstechnika lexikon
Mi a metszés?
A metszés során elősegítjük a fás szárú növények természetes jellegének kialakulását, a koronaforma enyhe igazítását és a növény ifjítását.

ősszel?
Tweet
Szeretném megmetszeni a letermett almafákat. Szabad-e ősszel metszeni, ha nem, miért?
Szeptember elég meleg volt, a t ezért e hónap végéig el lehetett végezni.

Metszési tanácsok a folyton termő málnához
Korábbi cikkünkben az egyszer termő málna metszési trükkjeit tekintettük meg, ez alkalommal pedig a folyton termőkről mesélünk keveset! ...

előtt vizsgáljuk meg a rügyeket!
A virágrügyek tél végén és tavasszal is károsodhatnak, ha az ősz nem kedvez a rügyek beérésének. Az enyhe tél eleji napok csökkentik a rügyek télállóságát és ellenállóképességét.

metszés, jó termés
Fa- és bokorápolás, Gyümölcs, Kertészeti tippek, Tél ...

A rózsa e...
Sokan azt gondolják, hogy a rózsa e egy nagyon ördöngös feladat. Nem egy nagy dolog a rózsáinkat rendbe szedni, de azért van néhány dolog, amit figyelembe kell venni.

Metszés 8 rész
KIEGÉSZÍTŐ METSZÉS FONTOSSÁGA ÉS HATÁSA
Ha bárki is azt gondolja, hogy a tavaszi metszéssel és az azt követő permetezésekkel letudta a gyümölcsfáival való gondoskodást az tévesen ítéli meg a helyzetet.


Két vonalnak, két felületnek v. egy vonalnak s egy felületnek közös pontjai együtt e két alakzat M.-ét teszik. Két vonal közös pontjait M.-pontoknak nevezzük. Két felület közös pontjai egy vonalat képeznek, a két felület M.-vonalát. Két sík M.

Metszési tanácsok lelkes gazdáknak - 2. lecke
A különböző fajú gyümölcsfákat nem teljesen egyformán kell metszeni. A legintenzívebb metszést az őszibarack igényli, ő könnyen belepusztul, de legalábbis belerokkan akár már 4-5 évi kihagyásba is.

Rózsák

Rózsák e
Tavasz
Teahibrid rózsa e
A teahibrid rózsa egy száron kevés, de nagyméretű virágot hoz. Virágai illatosak, tartósak, melyek egészen a fagyokig folyamatosan nyílnak.

Metszés tavasszal
Sokan sokféle módon metszenek. Mindenki mond mindent, mit-hogyan-miért? Az eredmény pár hónap múlva úgyis látszik. Cserjéknél sok virág, sövényeknél sűrűsödő, dús hajtásrendszer, gyümölcsöknél sok és finom termés.

ideje
A labdarózsa nagyon jól tűri hazánk éghajlatát, különösebb igényt nem támaszt egyetlen környezeti elemmel kapcsolatban sem. Még az extrém hidegek sem károsítják oly mértékben, hogy az a tő teljes pusztulásához vezetne.

Metszés - fák és bokrok formálása
A természetes kertekben a metszés mindig megfelelő céllal történik. Egyrészt a növények formálását, másrészt pedig a virágzás és termés elősegítését szolgálja.
Fametszés ...

az egészségért
rovat:Növényápolás
Bár a "rendes" en már valószínűleg mindenki túl van, de ha egészséges fát, bő termést szeretnénk, akkor itt az ideje az "egészségügyi" nek....
[elolvasom] ...

Metszés augusztusban
Az augusztusi metszés
A metszés fontos módja annak, hogy optimalizálja fái és cserjéi növekedését és virágzását.


A virágok sárguló, elszáradt részeit, és a cserjék lehajló, öregedő részeit vissza kell vágni, ekkor föld alatti részük visszaszívja nedveit.

Metszés!
Rózsák metszése:
Fiatal rózsatöveink első évében a megfelelő vázágak kifejlődése a legfontosabb. Bokorrózsáknál 3-4, futóknál legalább 2 ágat hagyjunk erőteljesen növekedni. Ezt úgy érjük el, hogy a többi hajtást letörjük.

A tudománya, technikája és gyakorlata nemzedékről nemzedékre szállt. Csak kevesen kérdezték meg magukat, vagy másokat arról, hogy a szőlőt miért is kell metszeni.

Őszi metszés: elvégezhetjük tavasszal is, de ilyenkor esetleg érdemes az elhalt ágakat, levágjuk az elnyílt virágzatokat, ezzel készítve fel rózsáinkat a télre.

A dió e
Az elágazásnál nem a felső, hanem az alsó vessző növekedik erősebben. Így terebélyesedik oldalirányban a korona, de ugyanakkor lefelé is.
A dió vázága az erős alsó, és az elcsökevényesedett felső elágazással ...

METSZÉS EGYSZERŰBBEN
Mint az élet minden területén, mindig akadnak emberek, akik nem rendelkeznek türelemmel, vagy az egyéb elfoglaltsága nem ad módot hosszabban bíbelődni, hanem az egyszerűbb megoldásokat keresik.

A aranyszabálya így néz ki: a hez a tél vége a legalkalmasabb időpont. Ilyenkor könnyen lehet kijavítani a tél okozta károkat, nem kell kemény fagyokra számítanunk, a visszametszett ág már nem fog elfagyni.

A metszés általános szabályai
A fák életciklusára két fázis jellemző. Az egyik fázis a megtermékenyüléstől a csírázásig tart, ez a heterotróf fázis, a másik a csírázástól a megtermékenyülésig tart, ez az autotróf fázis.

Ifjító
Idősebb fáknál a korona elöregedése és felkopaszodása teszi szükségessé a t. Csak az a fa ifjítható meg, amelynek gyökérzete és törzse, vastag ágai épek, egészségesek. Ha ez nincs így, akkor a legjobb a fát kivágni.

Nagy-szemű egres helyes metszése
Az új, lisztharmattal szemben ellenálló egresfajta egyéves oldalágakon hozza a legszebb gyümölcsöt. Ha javítani szeretnénk a szemek minőségét, a bokrot most még kiritkíthatjuk.

A sétányrózsa gondozása és e!
A sétányrózsa (lantana camara) egyre népszerűbb nyári kerti dísznövény, amely kertbe vagy erkélyen dézsába ültetve is gyönyörű dísznövény.

Metszés:
A metszés ideje február vége, április közepe, de esetleg a tél elején is elvégezhetjük ezt a műveletet.
A talajtakaró rózsák metszése ifjító és formáló jellegű legyen.


A gyümölcsfákat tél végén is lehet metszeni. A nél a legfontosabb szabály hogy a koronát a levegő és a fény teljesen átjárja, így jövőre szép egészséges növényt kapunk.

Metszés a második év tavaszán. A feladat a meredek (60°) szögállású vázágak továbbnevelése, a gallérágak legalsó szintjének indítása. A vezérvesszőket, ha egyforma erősek, metszetlenül hagyjuk, csúcsrügyből neveljük tovább (12.5. ábra).

Lásd még: Lásd még: Virág, Talaj, Termés, Kertész, Zöldség

Kertészkedés  Metélőhagyma  Metszésmód

 
RSS Mobile