Kezdőlap (Metszés)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Metszés

Kertészkedés  Metélőhagyma  Metszésmód

Metszéssel alakított kis cseresznye korona
"Egy nagy, gyakran óriás cseresznyefáról a seregélyek gyakran több gyümölcsöt fogyasztanak, mint a tulajdonos, mert a biztos védelem itt lehetetlen. A rendkívüli növekedési erély nemcsak az alanytól függ, hanem oka lehet a metszés elmaradása.


Metszés nyáron? Igen, ez az ún. 'zöldmetszés'
A laikusok szinte mind, de igen gyakran még a 'tisztességesen' felkészült, több éve tartó szüntelen önképzést folytató hobbikertészek is osztanak egy igencsak téves elképzelést, mely a kertben lévő cserjék és fafélék metszésére vonatkozik.

Metszés? Most?
Őszibarackfánk idén gyönyörű lett. És dús, köszönthetően a rászórt tápanyagoknak és annak, hogy sikerült minden betegséget megelőzni. Mivel még fiatalka, csak 6-7 barack kapaszkodik rajta, amik alig látszottak a lombtól.

Metszési elemek
Metszési elemnek, csapoknak a metszéskor meghagyott vessződarabokat nevezzük. Ha egy szőlővesszőt elvágunk, akkor a tökén maradó részt csapnak, a leeső részt venyigének nevezzük. A csapokat több szempont szerint csoportosíthatjuk: Hosszúság szerint ...

Metszés - meghatározás - Kert és öntözéstechnika lexikon
Mi a metszés?
A metszés során elősegítjük a fás szárú növények természetes jellegének kialakulását, a koronaforma enyhe igazítását és a növény ifjítását.

~ ősszel?
Tweet
Szeretném megmetszeni a letermett almafákat. Szabad-e ősszel metszeni, ha nem, miért?
Szeptember elég meleg volt, a ~t ezért e hónap végéig el lehetett végezni.

~i tanácsok a folyton termő málnához
Korábbi cikkünkben az egyszer termő málna ~i trükkjeit tekintettük meg, ez alkalommal pedig a folyton termőkről mesélünk keveset! ...

~ előtt vizsgáljuk meg a rügyeket!
A virágrügyek tél végén és tavasszal is károsodhatnak, ha az ősz nem kedvez a rügyek beérésének. Az enyhe tél eleji napok csökkentik a rügyek télállóságát és ellenállóképességét.

METSZÉS KÖNNYEN GYORSAN KEZDŐKNEK KÉPEKKEL 1 rész
~ 1 rész Reha Zoltánné szerző
BEVEZETÉS ...

~, jó termés
Fa- és bokorápolás, Gyümölcs, Kertészeti tippek, Tél ...

~ 8 rész
KIEGÉSZÍTŐ METSZÉS FONTOSSÁGA ÉS HATÁSA
Ha bárki is azt gondolja, hogy a tavaszi ~sel és az azt követő permetezésekkel letudta a gyümölcsfáival való gondoskodást az tévesen ítéli meg a helyzetet.

~
Két vonalnak, két felületnek v. egy vonalnak s egy felületnek közös pontjai együtt e két alakzat M.-ét teszik. Két vonal közös pontjait M.-pontoknak nevezzük. Két felület közös pontjai egy vonalat képeznek, a két felület M.-vonalát. Két sík M.

~i tanácsok lelkes gazdáknak - 2. lecke
A különböző fajú gyümölcsfákat nem teljesen egyformán kell metszeni. A legintenzívebb ~t az őszibarack igényli, ő könnyen belepusztul, de legalábbis belerokkan akár már 4-5 évi kihagyásba is.
Ne feledkezzünk meg a termésritkításról sem ...

A ~ a növekedés- és termésszabályozásnak egyik fontos, de nem egyedüli eszköze. Amikor ~ről beszélünk, általában a tavaszi fás ~re gondolunk, pedig a vegetációs időben végzett nyári zöldmunkákat ma már nem tekintjük kiegészítő jellegű beavatkozásoknak.

Rózsák
~
Rózsák ~e
Tavasz
Teahibrid rózsa ~e
A teahibrid rózsa egy száron kevés, de nagyméretű virágot hoz. Virágai illatosak, tartósak, melyek egészen a fagyokig folyamatosan nyílnak.

~ tavasszal
Sokan sokféle módon metszenek. Mindenki mond mindent, mit-hogyan-miért? Az eredmény pár hónap múlva úgyis látszik. Cserjéknél sok virág, sövényeknél sűrűsödő, dús hajtásrendszer, gyümölcsöknél sok és finom termés.

~ ideje
A labdarózsa nagyon jól tűri hazánk éghajlatát, különösebb igényt nem támaszt egyetlen környezeti elemmel kapcsolatban sem. Még az extrém hidegek sem károsítják oly mértékben, hogy az a tő teljes pusztulásához vezetne. Mért is fontos ez?

~ az egészségért
rovat:Növényápolás
Bár a "rendes" ~en már valószínűleg mindenki túl van, de ha egészséges fát, bő termést szeretnénk, akkor itt az ideje az "egészségügyi" ~nek....
[elolvasom] ...

~ augusztusban
Az augusztusi ~
A ~ fontos módja annak, hogy optimalizálja fái és cserjéi növekedését és virágzását.

~
A virágok sárguló, elszáradt részeit, és a cserjék lehajló, öregedő részeit vissza kell vágni, ekkor föld alatti részük visszaszívja nedveit. A lágyszárúakat száruk tövéig, a bokrokat és cserjéket, fajtától függően, pedig méretük negyedéig érdemes visszametszeni.
Sövény visszavágása ...

~!
Rózsák ~e:
Fiatal rózsatöveink első évében a megfelelő vázágak kifejlődése a legfontosabb. Bokorrózsáknál 3-4, futóknál legalább 2 ágat hagyjunk erőteljesen növekedni. Ezt úgy érjük el, hogy a többi hajtást letörjük.

A ~ tudománya, technikája és gyakorlata nemzedékről nemzedékre szállt. Csak kevesen kérdezték meg magukat, vagy másokat arról, hogy a szőlőt miért is kell metszeni. A ~ nehéz fizikai munka, amelyet leginkább kedvezőtlen időjárási körülmények között kell végezni.

A ~ három alapszabálya - amelynek ismerete nélkül valóban nem szabad hozzálátni ehhez a munkához - a következő: ...

Téli ~ a kertben
A körte almafát február végéig kell ugy tudom meg metszeni.De az ilyen ídőjárásba ami most hideg metszhetem-e?CSak két napos ~röl van szóL
Kategóriák ...

METSZÉS EGYSZERŰBBEN
Mint az élet minden területén, mindig akadnak emberek, akik nem rendelkeznek türelemmel, vagy az egyéb elfoglaltsága nem ad módot hosszabban bíbelődni, hanem az egyszerűbb megoldásokat keresik.

A ~ előtt még meg kell említeni pár aktuális teendőt. A citrusféléket március tájékán kell áttelepíteni a teleltető helyről egy szélvédett, félig napos területre, ahol a tavaszi hideg még nem éri őket, de napsütésből, és a kicsit magasabb, ...

A ~ aranyszabálya így néz ki: a ~hez a tél vége a legalkalmasabb időpont. Ilyenkor könnyen lehet kijavítani a tél okozta károkat, nem kell kemény fagyokra számítanunk, a visszametszett ág már nem fog elfagyni.

A ~ ideje.
A ~t végezhetjük tavasszal, ősszel vagy tél elején, fagymentes napokon, de a fagyérzékeny gyümölcsfákat rügyfakadás után is metszhetjük ilyen a mandula, az őszibarack, vagy kajszi. A ~ hatással van a fa alakjára, koronájára, és a gyümölcshozam minőségére és nagyságára is.

A ~ általános szabályai
A fák életciklusára két fázis jellemző. Az egyik fázis a megtermékenyüléstől a csírázásig tart, ez a heterotróf fázis, a másik a csírázástól a megtermékenyülésig tart, ez az autotróf fázis.

Ifjító ~
Idősebb fáknál a korona elöregedése és felkopaszodása teszi szükségessé a ~t. Csak az a fa ifjítható meg, amelynek gyökérzete és törzse, vastag ágai épek, egészségesek. Ha ez nincs így, akkor a legjobb a fát kivágni.

Tehát a ~ módja a következő: minden évben tavasszal válasszon ki egy-két megnyúlt felkopaszodott, csúnya ágat a leanderen és metssze vissza 1/3-ára. Azokon az ágakon lesz virág nyáron, amelyet nem metszett meg, a visszavágott ágak pedig elkezdenek új hajtásokat hozni.

A lepényfa Észak-Amerika területén őshonos érdekes megjelenésű fa, mely főleg barna, csavart termése miatt ismert. A kifejlett, ernyős koronájú növény, akár 20méter körüli magasságot is elérhet, azonban kitartó ~sel, akár áthatolhatatlan védősövényt is nevelhetünk belőle, főleg, ...

Nagy-szemű egres helyes ~e
Az új, lisztharmattal szemben ellenálló egresfajta egyéves oldalágakon hozza a legszebb gyümölcsöt. Ha javítani szeretnénk a szemek minőségét, a bokrot most még kiritkíthatjuk.

~:
A ~ ideje február vége, április közepe, de esetleg a tél elején is elvégezhetjük ezt a műveletet.
A talajtakaró rózsák ~e ifjító és formáló jellegű legyen.

~ a második év tavaszán. A feladat a meredek (60°) szögállású vázágak továbbnevelése, a gallérágak legalsó szintjének indítása. A vezérvesszőket, ha egyforma erősek, metszetlenül hagyjuk, csúcsrügyből neveljük tovább (12.5. ábra).

~i ABC - a korona kialakítása és ~e
Az előzőekben az idős kori ~ekről esett szó, most jöjjenek a csemete és fiatal-felnőttkorban ...
tovább ...

~ és egyebek
Ha őszről megmaradt lomb takarja még az ágyások egy részét, vagy fagyvédelemnek használtuk a lehullott leveleket, akkor ezeket mihamarabb el kell takarítanunk.
tovább olvas
2006.03.08 ...

~e:
A hibrid rózsákat évente, kora tavasszal, a vegetációs időszak megkezdése előtt meg kell metszeni. Előszőr mindig a beteg, sérült, száraz, elhalt, nem megfelelően nőtt ágakat távolítsuk el.

~ könnyedén
Kúszóbokrok helyes ültetése
A fás szárú kúszónövények fejlett állapotban, nagyobbacska edényben vagy kisebbfajta cserepes növényként megvásárolhatók. Ezeket a növényeket vásárlás után...

~, formázás és kötözés
Szabadtéri: A lombos fákat tavasztól őszig rendszeresen metsszük. A tűlevelűekről áprilistól júniusig csípjük le az új hajtásokat. Kötözés télen rézdróttal.
Szobai: Távolítsuk el a fő hajtás mellett kifejlődő és a túl nagy hajtásokat.

Zsaroló ~ (közzétéve: 2006.07.06.)
Nagy termés nyerésére irányuló szőlő~i eljárás, amelynél a tőke erőbeni állapotát meghaladóan több csapot, gyakran szálvesszőt hagynak meg.

A diófa ~ének ez a legkedvezőbb időszak, mert tavasszal nagyon könnyezik. Persze ha most elmarad, a tavaszi ~ sem árt meg neki túlságosan.
VÁLASZOK ...

-Kora tavaszi ~ek elvégzése után nekiláthatunk új gyepfelület létrehozásának és a már meglévő gyep tavaszi gondozásának. Fűvetés előtt gondosan elő kell készíteni a talajt és dúsítanunk kell tápanyagokkal.

~, fűrészelés során sebek keletkeznek, amelyek a károsítók fertőzésének kiindulásai, ezért minden, egy centiméteres átmérőnél nagyobb sebet kenjünk át sebkezelő készítménnyel.

~ nélkül növények elveszítik formájukat, kevesebb virágot és termést hoznak, és hamar felkopaszodnak. További nehézséget jelent, hogy a különböző növényfajokat eltérő ~sel lehet optimális növekedésre bírni.

~kor az első teendő a bokrok kialakítása. Legalább 3 vázágat biztosítsunk. Ha tökéletes, megfelelő nagyságú és megfelelő színű virágokat akarunk, erős és teljesen beérett vesszőkre van szükség. Ezért a gyenge, fölösleges gallyakat és vesszőket tőből vágjuk ki.

~
évelők és a hagymások közül még ilyenkor könnyebb összeszedni az elhullott lombot, még nem hajtottak ki
Örökzöldek gondozása
permetezés
tápanyagutánpótlás
öntözés ...

~: Első évben a sarjakat nem kell ritkítani. Második évtől a termés leszedése után távolítjuk el a letermett vesszőket tőből. Így minden év végén 1 éves, beérett vesszőket hagyunk a következő évre.
Ápolás, növényvédelem: ...

~
Biológia szemléletű kertészkedés, és biohús előállítás.
Biokert ...

A ~ nem csak a fa a alakját, hanem majdani termőképességét is döntően befolyásolja. Fiatal fáknál ~sel alakítjuk ki későbbi koronájukat, a jövendő termőrészek alapjaival. A termőfáknál pedig ~sel próbáljuk egyensúlyba hozni a növekedést és a termésképződést.

A ~ szakembert igényel, ezért erre a munkára inkább fogadjunk hozzáértő kertészt, mintsem évekig sirassuk fáink koronáit és elmaradt gyümölcseit.

Tags: ~ díszcserje díszfa tavaszi ~ örökzöld sövény
Kedvenc növényeink
Friss hírek ...

5.Tipp: A ~t közvetlenül a virágzás előtt érdemes megejteni, mert ilyenkor a sebek még gyorsabban begyógyulnak.

Örökzöldek ~e, vagy a gyepszegélyek áthelyezése
Túlzottan savanyú föld
Meszezés ...

Miért fontos a ~ a gyümölcsfáknál? Mert lehetővé teszi a könnyebb kezelhetőséget (pl.: növényvédelem, szedés), ezen kívül ezzel a művelettel tartjuk fenn az egyensúlyt a terméshozam (generatív rész), és a hajtásnövekedés (vegetatív rész) között.

Az egyik legkedveltebb edényes díszcserjénk még szebb lenne, ha több gondot fordítanánk a ~ére. Ápoltabb, és jóval több virágot hoz, ha májusban a kezünkbe vesszük a metszőollót.

Teremsztése több ~móddal is elterjedt, de általában sudár nélküli alacsony, intenzív művelésben van. A termesztésének északi határán vagyunk. Termése elsősorban a téli és tavaszi fagykárok miatt szélsőséges határok között mozog.
Tápanyagellátás általános szempontjai ...

Kezdjük el a fák ~ét. Ha van még termő bogyósunk, takarjuk le madárhálóval. Ültessük el azokat az alanyokat, amelyeket a következő évben szemezni és oltani akarunk.

Mivel a vadhajtások alapi része általában a talajfelszín alatt van, a földet óvatosan szedjük le a tövekről a ~hez. A futórózsáról is rendszeresen vágjuk le a vadhajtásokat.
A rózsa lisztharmatra igen veszélyes betegség, mihelyt az első tüneteket észleljük, azonnal védekezzünk ellene.

Kezdéskén okoztam némi csalódást, bevallottam ugyanis, hogy már napok óta a ~i szakkönyveket tanulmányozom, sajna, közel sincs elégséges tudomány a kisujjamban, így a nagy tavaszi munkák előtt fellapozom a gyümölcsfametszéssel kapcsolatos kiadványokat.

A tél végi vissza~ a hortenziánál elősegíti a hosszantartó, gazdag virágzást. Ez ugyanúgy érvényes a kerti hortenziára, mint a cserjés-, a bugás- és a tölgylevelű hortenziára (Hydrangea quercifolia).

A megtartandó faegyedek egészségügyi ~ét a rekonstrukciós munkákat megelőzően végre kell hajtani.

Az évelő növényeket időnként vissza kell metszenünk, azonban a ~ek időpontja fajonként igen változatos és nagy körültekintést igényel.

Tavaszi ~ során távolítsuk el a fehér színű fertőzött vesszőket, ezzel csökketjük a fertőzési veszélyt. Mivel a vesszővégi 4-6 rügy szokott liszharmattal fertőzött lenni, a vesszőket erősen metsszük vissza.

Talán még korai permetezésről beszélni, de a tél végi ~ elvégzése után lassan a gyümölcsfák és bokrok téli lemosása is elkövetkezik.
Ámbár most a legfontosabb a holnap reggeli időjárás lesése, ugyanis jön Mátyás. Aztán minden attól függ, hogy mit talál. Jeget, vagy vizet.

A károsodást megelőzhetjük, ha megszokjuk, hogy ~kor a ~felület lejtése a rüggyel ellenkező oldal felé irányuljon. Szálvesszős művelésnél a vessző vége lehetőleg lefelé hajoljon.

: ~sel formázhatunk és alakíthatunk ami egyes növényeknél nem csak a formát hanem a termést is irányíthatjuk. Néhány esetben ez kihagyhatatlan, mert a ~ nagyon fontos ezeknek a növényeknek az életükben.

Gyümölcsfák, cserjék ~éhez használjuk. Ez a gyümölcskertész legkedveltebb szerszáma, mesterségének címere.

Vegyük figyelembe, milyen magasra nőnek a növények, mennyire harmonizálnak egymással a színek, mennyi gondoskodást igényel a kert, mennyi ~, öntözés szükséges.
A megfelelő kerti növények kiválasztásához érdemes egy kertészet meglátogatása, vagy néhány könyv és virágkatalógus tanulmányozása.

A sövények ültetéséről és helyes ~éről itt olvashatsz: Sövény ABC
Ha még több képet szeretnél a virágsövényekről kövesd a táblámat a Pinteresten: Sövények
A növényeket a kínálatunkban megtalálod, keress minket a facebookon: Czeróczki Díszfaiskola ...

Mostanság már csak a tavaszi alakító ~eket végezzük el rajtuk,egyébként szabad ,természetes a növekedésük.
labdarózsa, bangiták,gyöngyvirágcserjék, mogyoró,jezsámen, tamariszkusz,japánbirs, füge, sárga hólyagvessző,rózsaloncok,többféle som,fagyal,gyöngyvesszők.

Átfogóbb kertfenntartást tartalmaz, az alap programban leírtakon kívül, ~sel és pázsit gyomlálással egészül ki.
fűnyírás
szegélynyírás
burkolat tisztítás
zöldhulladék elszállítás
~
gyomlálás
kert napló ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Virág, Talaj, Termés, Kertész, Zöldség?

◄ Metélőhagyma   Metszésmód ►
 
RSS Mobile