Kezdőlap (Málna)

 Kertészkedés 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Kertészkedés » Málna


 

Málna

Kertészkedés  Mák  Mandarin

Málna
A fás szárú bogyósok között üzemi méretekben is nagy hagyományokkal rendelkező gyümölcs. Házikrtben is népszerű, de termesztési körzetekben honosodott meg a termesztése.


A telepítés tápanyagpótlása
A t rendszerint tápanyagigényes növénynek tartják. Egyes számítások szerint 10 tonnás termés biztosításához a talajból 52,5 kg N, 6,5 kg P2O5, 46,3 kg H2O, 30 kg Ca, 8 kg Mg, satöbbi hatóanyagot von ki.

A málna-gubacsszúnyog (Lasioptera rubi)
Mind közt a legrafináltabb a sarjpusztító málnavesszőszúnyog (Resseliella theobaldi).

: meglepetések a piros bogyóról
Ismerjük meg!
A (Rubus idaeus) a rózsafélék (Rosaceae) családján belül a Rubus nemzettség tagja. Hívják még boldogasszony csipkéjének vagy német neve (Himbeere) alapján himpérnek is.

málna
v. málnaszeder (növ., boldogasszony csipkéja, Idaeobatus Focke, Rubus Idaeus L.), tulajdonképen piros gyümölcsü szederfaj; gyümölcsszemeinek csoportja a virágtengelyéről szépen sérülés nélkül leválik. Sima v.


Apró, piros bogyókból összetett aprómagvas gyümölcs. Származékai: s, zik.
Szláv eredetű szó: szerb-horvát, szlovén, szlovák malina.

A málna metszése
Sokunk kedvenc gyümölcse a málna. Bevallom nálam is a ranglista elején található.

A érése előtt két héttel, valamint a szüret teljes idején tilos a permetezés!
Kapcsolódó cikkek
» 25. hét: - nem csak medvéknek ...

Málnalevél a régi-új csoda jó szer
Háztáji gyógynövényünk: a málna
A málnát főleg piros apró gyümölcseiről ismerjük, de érdemes levelét is használni, gyógyászati célra.
Leveléből készült főzet enyhén kesernyés, hűvös hatású.

fajták: egyszer és kétszertermők
A fajták bő választékot kínálnak az új telepítést tervezőknek. Hazai fajtánk, a Nagymarosi nem terem ugyan sokat, de gyümölcse igen jó ízű, illatos, szörp házi készítésére különösen alkalmas.

Málna
Bokros félcserje, amelyből egyszerű támrendszer mellett szép sövényt alakíthatunk ki. Ügyelni kell arra, hogy ne gyomosítsa el a kertet, mert nagyon hajlamos kúszó gyökértörzséből távolabb is feltörő töveket fejleszteni.

- fokhagyma, gilisztaűző varádics, kerti ruta
Őszibarack - hagyma, fokhagyma, spárga
Rózsa - őszi margitvirág, fokhagyma, metélőhagyma, petrezselyem, muskátli, csombormenta, bársonyka, kerti ruta, gilisztaűző varádics ...

Málnalevél: hasmenés, bélhurut ellen; köhögéscsillapító, vér­tisztító, toroköblítő.
Mecsekifű (méhfű): vizelethajtó, emésztésserkentő, nyugtató hatású; hűlésből eredő betegségekben szenvedőknek.

:
Tudta, hogy a nemcsak piros lehet, hanem sárga vagy akár fekete is? A 'Golden Bliss' termése sárga, a 'Black Prince' (amerikai vad változat) pedig fekete gyümölcsöt hoz.

A málna a viszonylag hűvös, csapadékos éghajlatú területeken kialakult erdei növénytársulások tagja, Eurázsia és Észak-Amerika mérsékelt égövi vidékein egyaránt elterjedt cirkumpoláris faj (Kollányi, 1990.).

A vesszőszúnyog (Thomasiniana theobaldi) lárvái a vessző háncsszövetét károsítják. A sérült, repedezett bőrszövetű, első éves hajtások kedvező feltételt teremtenek a nőstényeknek a tojások lerakásához.

A málnabokrok letermett vesszőit tőből el kell távolítani, mivel minden évben új vesszőkön terem. Ehhez a bokrok aljáról előtörő vesszőkből hagyjunk meg négyzetméterenként kb. 5 db-ot, a többit vágjuk ki.
A vessszőket vissza is LEHET metszeni.

telepítés
Megújítom a töveket, amelyek olyan sok bosszúságot okoznak, ha nem kellő körültekintéssel nyomakodik az ember a rejtőzködő szemekért.

MÁLNA
A málna föld feletti hajtásrendszere az éves zöldhajtásokból, a sarjakból és a másodéves, megfásodott termővesszőkből áll. Az éves zöldhajtások megfásodva, áttelelve adják a termővesszőket. A jól fejlett termővessző 150-200 cm is lehet.

, szeder termése leszedésre került. A letermett vesszők eltávolításával sok, komoly terméskiesést okozó vesszőbetegség terjedését tudjuk megakadályozni. A kimetszett vesszőket ne hagyjuk a tábla szélén, égessük el minél előbb.

málna ültetése
fekete szeder betegség
Még több kérdés és válasz a kategóriában » ...


A az egyik legegészségesebb gyümölcsünk - egy vitaminbomba. Flavonoidokat tartalmaz, gyümölcssavakat, aromaanyagokat, vitaminokat és ásványi agyagokat.

A málnavessző támaszt kíván, ami lehet karó vagy huzal. Érdemes a huzal melletti sövényszerű művelés mellett dönteni, mert ez egyszerűbben, könnyebben fönntartható, csak a támaszrendszer kiépítése igényel egyszeri nagyobb munkát.

A és a szedermálna tövekből még most sem késő a didimellás vesszőfoltossággal fertőzött töveket kivágni, illetve a gubacsszúnyoggal és a díszbogárral károsított részeket eltávolítani.

A málna, eper kiesett, mivel egyik sem hoz gyümölcsöt idén, másrészt arra jutottam, hogy első lépésként már az is szép eredmény lesz, ha a zöldség szekciót sikerrel végig viszem.

Érik a ! 10 ellenállhatatlan s finomság, recepttel
Takarékos konyha: zöldségek, gyümölcsök természetes tartósítása
Search ...

Tulameen málna

Gyümölcs jellemzői: termése nagyon nagy, megnyúlt, kúp alakú, szilárd, jó ízű
Málna jellemzői: középerős növekedés, erősen sarjadzó, támrendszert igényel ...

A antioxidáns hatásának jellemzése
A szerző -nagy sikerrel- 2008. március 18.-án védte meg akadémiai doktori dolgozatát a Magyar Tudományos Akadémián.

Aranysárga málna (Gold) Újdonság!
Sárga színű gyümölcse nagy méretű, kúp alakú. Íze kellemes, édes. Különleges színe miatt gyümölcskosarak, sütemények díszítésre is alkalmas. Augusztustól érik, rendkívül bőtermő.

Nyári tejszínes torta Hozzávalók : Hozzávalók: A piskótához: 4 tojás, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt krém, 1 tejszín ízű pudingpor,...

Az első héten feltétlenül csípjük vissza a málna termővesszőinek végeit, mert a későbbi metszéshez képest legalább 20 %-al több termésre számíthatunk.

A Bogyósgymümölcsűek-hez tartozó gyümölcsnemek: a ribiszke, köszméte, , szeder, szamóca, áfonya, satöbbi megeggyeznek abban, hogy nem fák, hanem cserjék vagy évelő lágy szárú növények; termesztésük igen munkaigényes: gyümölcsük koraisága, ...

Le kell metszeni a letermett málnavesszőket is, valamint az egyéb gyümölcstermő bokrok bármilyen okból pusztulásnak indult részeit.

Lásd még: Lásd még: Gyümölcs, Hajtás, Virág, Kertész, Talaj

Kertészkedés  Mák  Mandarin

 
RSS Mobile