Kezdőlap (Málna)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Málna

Kertészkedés  Mák  Mandarin

Málna
A fás szárú bogyósok között üzemi méretekben is nagy hagyományokkal rendelkező gyümölcs. Házikrtben is népszerű, de termesztési körzetekben honosodott meg a termesztése.


A málnatelepítés tápanyagpótlása
A málnát rendszerint tápanyagigényes növénynek tartják. Egyes számítások szerint 10 tonnás termés biztosításához a talajból 52,5 kg N, 6,5 kg P2O5, 46,3 kg H2O, 30 kg Ca, 8 kg Mg, satöbbi hatóanyagot von ki. Ezek szerint az N:P:K kivonási aránya 8:1:7.

A málna-gubacsszúnyog (Lasioptera rubi)
Mind közt a legrafináltabb a sarjpusztító málnavesszőszúnyog (Resseliella theobaldi). A hajtás kérgében megbújó lárvák szívogatásukkal nem is okoznak nagy kárt, ám e sebekkel kaput nyitnak a leptoszfériás betegség (Leptosphaeria coniothyrium) előtt.

Málna: meglepetések a piros bogyóról
Ismerjük meg!
A málna (Rubus idaeus) a rózsafélék (Rosaceae) családján belül a Rubus nemzettség tagja. Hívják még boldogasszony csipkéjének vagy német neve (Himbeere) alapján himpérnek is.

málna
v. málnaszeder (növ., boldogasszony csipkéja, Idaeobatus Focke, Rubus Idaeus L.), tulajdonképen piros gyümölcsü szederfaj; gyümölcsszemeinek csoportja a virágtengelyéről szépen sérülés nélkül leválik. Sima v. tüskés bokor, levele szárnyalt, a felsőbb hármas, a visszája szép ezüst szinü.

~
Apró, piros bogyókból összetett aprómagvas gyümölcs. Származékai: málnás, málnázik.
Szláv eredetű szó: szerb-horvát, szlovén, szlovák malina. A magyar szó a két nyílt szótagos tendencia jegyében alakult ki: malina Ä malna Ä ~, a kieső i az első szótag magánhangzójának nyúlásához vezetett.

A ~ metszése
Sokunk kedvenc gyümölcse a ~. Bevallom nálam is a ranglista elején található. A helyes fajtaválasztással elérhetjük, hogy több hónapon keresztül fogyaszthatjuk gyümölcsét, sőt az őszi napsugarak alatt is ehetünk még néhány marok málnát.

A ~ érése előtt két héttel, valamint a szüret teljes idején tilos a permetezés!
Kapcsolódó cikkek
» 25. hét: ~ - nem csak medvéknek ...

Mérgezés kizárva! ~levél a régi-új csoda jó szer
Háztáji gyógynövényünk: a ~
A málnát főleg piros apró gyümölcseiről ismerjük, de érdemes levelét is használni, gyógyászati célra.
Leveléből készült főzet enyhén kesernyés, hűvös hatású.

~ telepítése
Lassan beköszönt a tél, a kertészkedők visszahúzódnak, de előtte még október végéig telepíthetők a bogyós gyümölcsűek, érdemes kihasználni az időt. Az egyik legnépszerűbb bogyós termésű gyümölcsünk a ~.

~fajták: egyszer és kétszertermők
A ~fajták bő választékot kínálnak az új telepítést tervezőknek. Hazai fajtánk, a Nagymarosi nem terem ugyan sokat, de gyümölcse igen jó ízű, illatos, ~szörp házi készítésére különösen alkalmas.

~
Bokros félcserje, amelyből egyszerű támrendszer mellett szép sövényt alakíthatunk ki. Ügyelni kell arra, hogy ne gyomosítsa el a kertet, mert nagyon hajlamos kúszó gyökértörzséből távolabb is feltörő töveket fejleszteni. Ezeket kíméletlenül és idejében el kell távolítani.

~ - fokhagyma, gilisztaűző varádics, kerti ruta
Őszibarack - hagyma, fokhagyma, spárga
Rózsa - őszi margitvirág, fokhagyma, metélőhagyma, petrezselyem, muskátli, csombormenta, bársonyka, kerti ruta, gilisztaűző varádics ...

~levél: hasmenés, bélhurut ellen; köhögéscsillapító, vér­tisztító, toroköblítő.
Mecsekifű (méhfű): vizelethajtó, emésztésserkentő, nyugtató hatású; hűlésből eredő betegségekben szenvedőknek.
Medvetalpfűgyökér: hasmenés, bélhurut, emésztési zavarok ellen.

~:
Tudta, hogy a ~ nemcsak piros lehet, hanem sárga vagy akár fekete is? A 'Golden Bliss' termése sárga, a 'Black Prince' (amerikai vad változat) pedig fekete gyümölcsöt hoz. Ha mindhármat elülteti kertjében, akkor később változatos színekben pompázhatnak süteményei.

A ~ a viszonylag hűvös, csapadékos éghajlatú területeken kialakult erdei növénytársulások tagja, Eurázsia és Észak-Amerika mérsékelt égövi vidékein egyaránt elterjedt cirkumpoláris faj (Kollányi, 1990.).

A ~vesszőszúnyog (Thomasiniana theobaldi) lárvái a vessző háncsszövetét károsítják. A sérült, repedezett bőrszövetű, első éves hajtások kedvező feltételt teremtenek a nőstényeknek a tojások lerakásához.

A ~bokrok letermett vesszőit tőből el kell távolítani, mivel minden évben új vesszőkön terem. Ehhez a bokrok aljáról előtörő vesszőkből hagyjunk meg négyzetméterenként kb. 5 db-ot, a többit vágjuk ki.
A vessszőket vissza is LEHET metszeni.

~ telepítés
Megújítom a ~töveket, amelyek olyan sok bosszúságot okoznak, ha nem kellő körültekintéssel nyomakodik az ember a rejtőzködő ~szemekért.

MÁLNA
A ~ föld feletti hajtásrendszere az éves zöldhajtásokból, a sarjakból és a másodéves, megfásodott termővesszőkből áll. Az éves zöldhajtások megfásodva, áttelelve adják a termővesszőket. A jól fejlett termővessző 150-200 cm is lehet.

~, szeder termése leszedésre került. A letermett vesszők eltávolításával sok, komoly terméskiesést okozó vesszőbetegség terjedését tudjuk megakadályozni. A kimetszett vesszőket ne hagyjuk a tábla szélén, égessük el minél előbb.

~ ültetése
fekete szeder betegség
Még több kérdés és válasz a kategóriában » ...

~
A ~ az egyik legegészségesebb gyümölcsünk - egy vitaminbomba. Flavonoidokat tartalmaz, gyümölcssavakat, aromaanyagokat, vitaminokat és ásványi agyagokat. Ásványi anyagok közül megtalálható benne a kálium, kalcium, vas, cink, Magnézium, Foszfor-vegyületek.

A ~vessző támaszt kíván, ami lehet karó vagy huzal. Érdemes a huzal melletti sövényszerű művelés mellett dönteni, mert ez egyszerűbben, könnyebben fönntartható, csak a támaszrendszer kiépítése igényel egyszeri nagyobb munkát.

A ~ és a szedermálna tövekből még most sem késő a didimellás vesszőfoltossággal fertőzött töveket kivágni, illetve a gubacsszúnyoggal és a díszbogárral károsított részeket eltávolítani.

A ~, eper kiesett, mivel egyik sem hoz gyümölcsöt idén, másrészt arra jutottam, hogy első lépésként már az is szép eredmény lesz, ha a zöldség szekciót sikerrel végig viszem. Egyébként az articsóka is a jövőbe fektetett energia, de az nagyon érdekel.

Tulameen ~

Gyümölcs jellemzői: termése nagyon nagy, megnyúlt, kúp alakú, szilárd, jó ízű
~ jellemzői: középerős növekedés, erősen sarjadzó, támrendszert igényel
Érési ideje: középkorai, hosszú érési idő, június közepétől augusztus elejéig
Porzói: öntermékeny ...

A ~ antioxidáns hatásának jellemzése
A szerző -nagy sikerrel- 2008. március 18.-án védte meg akadémiai doktori dolgozatát a Magyar Tudományos Akadémián.

Aranysárga ~ (Gold) Újdonság!
Sárga színű gyümölcse nagy méretű, kúp alakú. Íze kellemes, édes. Különleges színe miatt gyümölcskosarak, sütemények díszítésre is alkalmas. Augusztustól érik, rendkívül bőtermő.

Az első héten feltétlenül csípjük vissza a ~ termővesszőinek végeit, mert a későbbi metszéshez képest legalább 20 %-al több termésre számíthatunk.

A Bogyósgymümölcsűek-hez tartozó gyümölcsnemek: a ribiszke, köszméte, ~, szeder, szamóca, áfonya, satöbbi megeggyeznek abban, hogy nem fák, hanem cserjék vagy évelő lágy szárú növények; termesztésük igen munkaigényes: gyümölcsük koraisága, és beltartalmuk folytán mind friss fogyasztásra, ...

Le kell metszeni a letermett ~vesszőket is, valamint az egyéb gyümölcstermő bokrok bármilyen okból pusztulásnak indult részeit.

Így hát a kertünkbe került néhány tő ~. Nagy málnásnak nem volt hely, így a dísznövények közé ültettem őket. Eddig, úgy tűnik, jól megvannak egymással és az összkép is szép.

A futónövények közül választhatunk termő növényeket, a leggyakoribb lugasnövény ezek közül a szőlő, de megpróbálkozhatunk ~ és szeder felfuttatásával is. Évekbe telhet, mire az adott növény megerősödik és teljesen benövi az állványt.

levéltetvek, hangyák, moly, káposztalepke, ~moly és szár likasztó ellen .
Üröm (fehér)
Permetezés
150 g friss durvára őrölt ürmöt 5 liter forrásban lévő vízbe tegyünk. Szűrés után, hűtsük ki és fújjuk a növényekre, hígítás nélkül.. Alkalmazzuk napi 3-szor 10 napos időközzel.

A feketeribizli-bokrokat a termés szedésével egyidőben metszhetjük. A ~bokrok gyenge vesszőit, miután leértek, távolítsuk el, az erős hajtásokat kötözzük fel. Az őszi-téli termést adó fákon ritkítsuk meg a sűrűn álló gyümölcsöket.
Díszkert: ...

Gyermek és felhasználóbarát választás a cseresznye, szinte bármelyik faiskolákban megtalálható fajtája. A körte, alma, dió, szelídgesztenye, ~, köszméte, ribiszke. Az egyed kiválasztásakor ügyeljünk, hogy a gyökérzet ne legyen sehol sem kiszáradva, vagy megsérülve.

Amennyiben nem szeretnénk a fenti szerek keverésével bajlódni, akkor Bordói porból készíthetünk 1%-os oldatot, amellyel megpermetezhetőek a bogyótermésűek bokrai (ribizli, ~, egres), a szőlőtőkék, dísz- és gyümölcsfák, a díszcserjék valamint a rózsabokrok is.
vissza
Rólunk írták ...

Most végezzük a ribiszke és a köszméte ritkító metszését, és a ~, szeder letermett vesszőinek eltávolítását.

Hogy mi lesz majd idén a zöldbab helyén, hogy majd rebarbarát is vetünk, és nem is oly soká zöld lesz minden, tavasz lesz megint, és miénk lesz ismét a kert, hogy ültetünk majd néhány ~tövet az unokáknak, és kimehetünk végre a lakásból.

A színpompás virágok még a nehézkes hajnali ébresztést is megszépítik. A hátsó telekhatár mentén kapott helyet a parányi haszonkert, melynek fő növénye a ~ és a szeder, és itt élnek a régi kertből megmaradt öreg gyümölcsfák is.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Gyümölcs, Hajtás, Virág, Kertész, Talaj?

◄ Mák   Mandarin ►
 
RSS Mobile