Kezdőlap (Málna)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Málna

Kertészkedés  Mák  Mandarin

Málna
A fás szárú bogyósok között üzemi méretekben is nagy hagyományokkal rendelkező gyümölcs. Házikrtben is népszerű, de termesztési körzetekben honosodott meg a termesztése.


A málnatelepítés tápanyagpótlása
A málnát rendszerint tápanyagigényes növénynek tartják. Egyes számítások szerint 10 tonnás termés biztosításához a talajból 52,5 kg N, 6,5 kg P2O5, 46,3 kg H2O, 30 kg Ca, 8 kg Mg, satöbbi hatóanyagot von ki. Ezek szerint az N:P:K kivonási aránya 8:1:7.

A málna-gubacsszúnyog (Lasioptera rubi)
Mind közt a legrafináltabb a sarjpusztító málnavesszőszúnyog (Resseliella theobaldi). A hajtás kérgében megbújó lárvák szívogatásukkal nem is okoznak nagy kárt, ám e sebekkel kaput nyitnak a leptoszfériás betegség (Leptosphaeria coniothyrium) előtt.

Málna: meglepetések a piros bogyóról
Ismerjük meg!
A málna (Rubus idaeus) a rózsafélék (Rosaceae) családján belül a Rubus nemzettség tagja. Hívják még boldogasszony csipkéjének vagy német neve (Himbeere) alapján himpérnek is.

málna
v. málnaszeder (növ., boldogasszony csipkéja, Idaeobatus Focke, Rubus Idaeus L.), tulajdonképen piros gyümölcsü szederfaj; gyümölcsszemeinek csoportja a virágtengelyéről szépen sérülés nélkül leválik. Sima v. tüskés bokor, levele szárnyalt, a felsőbb hármas, a visszája szép ezüst szinü.

málna
Apró, piros bogyókból összetett aprómagvas gyümölcs. Származékai: málnás, málnázik.
Szláv eredetű szó: szerb-horvát, szlovén, szlovák malina. A magyar szó a két nyílt szótagos tendencia jegyében alakult ki: malina Ä malna Ä málna, a kieső i az első szótag magánhangzójának nyúlásához vezetett.

A málna metszése
Sokunk kedvenc gyümölcse a málna. Bevallom nálam is a ranglista elején található. A helyes fajtaválasztással elérhetjük, hogy több hónapon keresztül fogyaszthatjuk gyümölcsét, sőt az őszi napsugarak alatt is ehetünk még néhány marok málnát.

A málna érése előtt két héttel, valamint a szüret teljes idején tilos a permetezés!
Kapcsolódó cikkek
» 25. hét: Málna - nem csak medvéknek ...

Mérgezés kizárva! Málnalevél a régi-új csoda jó szer
Háztáji gyógynövényünk: a málna
A málnát főleg piros apró gyümölcseiről ismerjük, de érdemes levelét is használni, gyógyászati célra.
Leveléből készült főzet enyhén kesernyés, hűvös hatású.

Málna telepítése
Lassan beköszönt a tél, a kertészkedők visszahúzódnak, de előtte még október végéig telepíthetők a bogyós gyümölcsűek, érdemes kihasználni az időt. Az egyik legnépszerűbb bogyós termésű gyümölcsünk a málna.

Málnafajták: egyszer és kétszertermők
A málnafajták bő választékot kínálnak az új telepítést tervezőknek. Hazai fajtánk, a Nagymarosi nem terem ugyan sokat, de gyümölcse igen jó ízű, illatos, málnaszörp házi készítésére különösen alkalmas.

Málna
Bokros félcserje, amelyből egyszerű támrendszer mellett szép sövényt alakíthatunk ki. Ügyelni kell arra, hogy ne gyomosítsa el a kertet, mert nagyon hajlamos kúszó gyökértörzséből távolabb is feltörő töveket fejleszteni. Ezeket kíméletlenül és idejében el kell távolítani.

Málna - fokhagyma, gilisztaűző varádics, kerti ruta
Őszibarack - hagyma, fokhagyma, spárga
Rózsa - őszi margitvirág, fokhagyma, metélőhagyma, petrezselyem, muskátli, csombormenta, bársonyka, kerti ruta, gilisztaűző varádics ...

Málnalevél: hasmenés, bélhurut ellen; köhögéscsillapító, vér­tisztító, toroköblítő.
Mecsekifű (méhfű): vizelethajtó, emésztésserkentő, nyugtató hatású; hűlésből eredő betegségekben szenvedőknek.
Medvetalpfűgyökér: hasmenés, bélhurut, emésztési zavarok ellen.

Málna:
Tudta, hogy a málna nemcsak piros lehet, hanem sárga vagy akár fekete is? A 'Golden Bliss' termése sárga, a 'Black Prince' (amerikai vad változat) pedig fekete gyümölcsöt hoz. Ha mindhármat elülteti kertjében, akkor később változatos színekben pompázhatnak süteményei.

A málna a viszonylag hűvös, csapadékos éghajlatú területeken kialakult erdei növénytársulások tagja, Eurázsia és Észak-Amerika mérsékelt égövi vidékein egyaránt elterjedt cirkumpoláris faj (Kollányi, 1990.).

A málnavesszőszúnyog (Thomasiniana theobaldi) lárvái a vessző háncsszövetét károsítják. A sérült, repedezett bőrszövetű, első éves hajtások kedvező feltételt teremtenek a nőstényeknek a tojások lerakásához.

A málnabokrok letermett vesszőit tőből el kell távolítani, mivel minden évben új vesszőkön terem. Ehhez a bokrok aljáról előtörő vesszőkből hagyjunk meg négyzetméterenként kb. 5 db-ot, a többit vágjuk ki.
A vessszőket vissza is LEHET metszeni.

Málna telepítés
Megújítom a málnatöveket, amelyek olyan sok bosszúságot okoznak, ha nem kellő körültekintéssel nyomakodik az ember a rejtőzködő málnaszemekért.

MÁLNA
A málna föld feletti hajtásrendszere az éves zöldhajtásokból, a sarjakból és a másodéves, megfásodott termővesszőkből áll. Az éves zöldhajtások megfásodva, áttelelve adják a termővesszőket. A jól fejlett termővessző 150-200 cm is lehet.

Málna, szeder termése leszedésre került. A letermett vesszők eltávolításával sok, komoly terméskiesést okozó vesszőbetegség terjedését tudjuk megakadályozni. A kimetszett vesszőket ne hagyjuk a tábla szélén, égessük el minél előbb.

málna ültetése
fekete szeder betegség
Még több kérdés és válasz a kategóriában » ...

Málna
A málna az egyik legegészségesebb gyümölcsünk - egy vitaminbomba. Flavonoidokat tartalmaz, gyümölcssavakat, aromaanyagokat, vitaminokat és ásványi agyagokat. Ásványi anyagok közül megtalálható benne a kálium, kalcium, vas, cink, Magnézium, Foszfor-vegyületek.

A málnavessző támaszt kíván, ami lehet karó vagy huzal. Érdemes a huzal melletti sövényszerű művelés mellett dönteni, mert ez egyszerűbben, könnyebben fönntartható, csak a támaszrendszer kiépítése igényel egyszeri nagyobb munkát.

A málna és a szedermálna tövekből még most sem késő a didimellás vesszőfoltossággal fertőzött töveket kivágni, illetve a gubacsszúnyoggal és a díszbogárral károsított részeket eltávolítani.

A málna, eper kiesett, mivel egyik sem hoz gyümölcsöt idén, másrészt arra jutottam, hogy első lépésként már az is szép eredmény lesz, ha a zöldség szekciót sikerrel végig viszem. Egyébként az articsóka is a jövőbe fektetett energia, de az nagyon érdekel.

Tulameen málna

Gyümölcs jellemzői: termése nagyon nagy, megnyúlt, kúp alakú, szilárd, jó ízű
Málna jellemzői: középerős növekedés, erősen sarjadzó, támrendszert igényel
Érési ideje: középkorai, hosszú érési idő, június közepétől augusztus elejéig
Porzói: öntermékeny ...

A málna antioxidáns hatásának jellemzése
A szerző -nagy sikerrel- 2008. március 18.-án védte meg akadémiai doktori dolgozatát a Magyar Tudományos Akadémián.

Aranysárga málna (Gold) Újdonság!
Sárga színű gyümölcse nagy méretű, kúp alakú. Íze kellemes, édes. Különleges színe miatt gyümölcskosarak, sütemények díszítésre is alkalmas. Augusztustól érik, rendkívül bőtermő.

Az első héten feltétlenül csípjük vissza a málna termővesszőinek végeit, mert a későbbi metszéshez képest legalább 20 %-al több termésre számíthatunk.

A Bogyósgymümölcsűek-hez tartozó gyümölcsnemek: a ribiszke, köszméte, málna, szeder, szamóca, áfonya, satöbbi megeggyeznek abban, hogy nem fák, hanem cserjék vagy évelő lágy szárú növények; termesztésük igen munkaigényes: gyümölcsük koraisága, és beltartalmuk folytán mind friss fogyasztásra, ...

Le kell metszeni a letermett málnavesszőket is, valamint az egyéb gyümölcstermő bokrok bármilyen okból pusztulásnak indult részeit.

Így hát a kertünkbe került néhány tő málna. Nagy málnásnak nem volt hely, így a dísznövények közé ültettem őket. Eddig, úgy tűnik, jól megvannak egymással és az összkép is szép.

A futónövények közül választhatunk termő növényeket, a leggyakoribb lugasnövény ezek közül a szőlő, de megpróbálkozhatunk málna és szeder felfuttatásával is. Évekbe telhet, mire az adott növény megerősödik és teljesen benövi az állványt.

levéltetvek, hangyák, moly, káposztalepke, málnamoly és szár likasztó ellen .
Üröm (fehér)
Permetezés
150 g friss durvára őrölt ürmöt 5 liter forrásban lévő vízbe tegyünk. Szűrés után, hűtsük ki és fújjuk a növényekre, hígítás nélkül.. Alkalmazzuk napi 3-szor 10 napos időközzel.

A feketeribizli-bokrokat a termés szedésével egyidőben metszhetjük. A málnabokrok gyenge vesszőit, miután leértek, távolítsuk el, az erős hajtásokat kötözzük fel. Az őszi-téli termést adó fákon ritkítsuk meg a sűrűn álló gyümölcsöket.
Díszkert: ...

Gyermek és felhasználóbarát választás a cseresznye, szinte bármelyik faiskolákban megtalálható fajtája. A körte, alma, dió, szelídgesztenye, málna, köszméte, ribiszke. Az egyed kiválasztásakor ügyeljünk, hogy a gyökérzet ne legyen sehol sem kiszáradva, vagy megsérülve.

Amennyiben nem szeretnénk a fenti szerek keverésével bajlódni, akkor Bordói porból készíthetünk 1%-os oldatot, amellyel megpermetezhetőek a bogyótermésűek bokrai (ribizli, málna, egres), a szőlőtőkék, dísz- és gyümölcsfák, a díszcserjék valamint a rózsabokrok is.
vissza
Rólunk írták ...

Most végezzük a ribiszke és a köszméte ritkító metszését, és a málna, szeder letermett vesszőinek eltávolítását.

Hogy mi lesz majd idén a zöldbab helyén, hogy majd rebarbarát is vetünk, és nem is oly soká zöld lesz minden, tavasz lesz megint, és miénk lesz ismét a kert, hogy ültetünk majd néhány málnatövet az unokáknak, és kimehetünk végre a lakásból.

A színpompás virágok még a nehézkes hajnali ébresztést is megszépítik. A hátsó telekhatár mentén kapott helyet a parányi haszonkert, melynek fő növénye a málna és a szeder, és itt élnek a régi kertből megmaradt öreg gyümölcsfák is.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Gyümölcs, Hajtás, Virág, Kertész, Talaj?

◄ Mák   Mandarin ►
 
RSS Mobile