Kezdőlap (Komposztálás)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Komposztálás

Kertészkedés  Komposzt  Komposztáló

Komposztálás - meghatározás - Kert és öntözéstechnika lexikon
Mi a komposztálás?
A komposztálás a kert- és háztartási szerves hulladékok hasznosítása.


Komposztálás - otthon és közösségben - Komposzt és talaj - Kertépítés + Kerttervezés
Nyitóoldal
Apróhirdetés
Fórum
Édenkertész
Fotójáték
Kvíz ...

Komposztálás
Gyepápolás, Kertápoló szerszámok, Kertészeti tippek
Közeledik az ültetések ideje, ismét földre lesz szükségünk. A tápanyagokban, ásványi anyagokban gazdag komposzt erre különösen alkalmas, hiszen mindent megad a növénynek, amire annak a fejlődéshez szüksége van.

A komposztálás művészete
Tweet
A lombhullás idején, illetve az ezt követő időszakban is érdemes néhány órát kertünk gondozására, a károsítók elleni védekezésre fordítani. Számos kártevő és kórokozó komposztálással is megsemmisíthető.

A komposztálást bárki könnyedén megtanulhatja, ráadásul ez az egyik legjobb módja annak, hogy tegyünk valamit környezetünk védelméért és egészségéért.

A ~ tudnivalói
A legtöbb kertészkedő agyában felmerül a probléma, hogy meg kellene trágyázni a kertet, amelynek talaját alaposan kimerítette a megtermett, sokféle zöldség, a virágok, a növekvő gyümölcsfák és szőlőtőkék.
Szerves hulladékból trágyát! ...

Tényleg olyan bonyolult a ~?
A legtöbb leírás azt ajánlja, hogy komposzt készítéséhez megfelelő sorrendben és arányban rétegezzük a hozzávalókat. Ez azonban nem igazán életszerű, hiszen azok nem így képződnek, hanem elég esetlegesen.

~ 5 lépésben
1. Építsünk egy komposztálót vagy vegyünk egy komposztáló tartályt. Helyezzük el a kertben olyan helyen, amely jól megközelíthető, árnyékos, de nincs annyira szem előtt.

A ~ tíz pontja:
1., A komposztáló helyeket félárnyékos helyen, lakóház közelében kell létrehozni ideális feltétellel a folyóvíz- és villanyáram csatlakoztatásra, valamint figyelve a ráláthatóságra.
2., Legkevesebb két, de inkább három tartálynak kell helyet biztosítanunk.

~
Ahogyan a természetben az előző évek avarjából humusz keletkezik, ugyanezen az elven készíthető a házi komposzt. Nincs más dolgunk, mint hogy a természet folyamatait utánozzuk, és máris értékes kerti talajjavítót állíthatunk elő, amellyel a környezetünket is kímélhetjük.

Az optimális ~i idő 1-2 év, de gyakran ennél gyorsabban is felhasználhatjuk a komposztot. Egy év elteltével, ha jól kezeltük a komposztot, egy barna szagtalan könnyen morzsolható földet kapunk, amelyet érdemes még egyszer átrostálni, hogy a nagyobb fadarabok fent akadjanak.

Talaj, talajjavítás, ~
Elavulóban van az a vélekedés, hogy a talaj csupán a gyökerek rögzítését szolgálja. A talaj sokkal több, mint azt gondolnánk. Az eredményes kertgazdálkodás alapja a talaj.

~ra nem alkalmas anyagok A futónövények - többek közt az apró szulák és a tarackbúza - és a vastag karógyökerű növények - mint a pitypang - nem alkalmasak ~ra, mivel ezek a ~i folyamat során általában nem bomlanak le.

~i 1X1
Amikor betérünk egy gazdaboltba, akkor sokszor találkozhatunk nagy zsákokba csomagolt fekete földel, amin rajta virít a felirat: komposzt.

~, meleg víz, metán-gáz - Jean Pain módszer
Miközben komposztálsz, gondoskodhatsz akár a téli fűtésről + gázt termelve főzhetsz is. Kb. 4 köbméternyi komposzt a kritikus határ, ahol a belső hőmérséklet 60-70 fok körül állandósul. Kb.

~. A múlt és a jelen:
A komposzt szó a "compositus" latin eredetű szóból származik, jelentése "összetett". A ~ az emberiség egyik legrégebbi hulladékhasznosítási eljárása, már az ókorban is ismert volt. Később, a műtrágyák iparszerű használatával kissé háttérbe szorult.

~ gyorsabban (1-3 hónap)
- A hozzávalókat vágja/törje össze kisebb darabokra, és nedvesítse meg!
- Felváltva helyezzen el 7,5 - 15 cm vastagságú rétegeket a zöld és barna hozzávalókból!
- Forgassa át és mozgassa meg a halmot, hogy az anyagok összekeveredjenek! ...

~ - mit szabad és mit nem?
Somogy kistelepülésein napjainkban elterjedtté vált a pályázat keretében térítésmentesen kapható komposztálókeret, vagy köznyelven típustól függetlenül: komposztálóláda használata.

~
A komposztáló tároló a kert hűvös árnyékos részén kapjon helyett.
parasztság élete az 1930-as években ...

A ~ alapjai - mit és hogyan?
A háztartási hulladékok közel 30-40 százaléka ~ során hasznosítható, ezáltal a szemét mennyiségét csökkenthetjük, valamint kiskertünk tápanyagellátását is biztosíthatjuk káros vegyszerek, adalékanyagok nélkül.

~
Fűfelületek virágosítása
Komposztáló láda
Otthon, lakberendezés ...

~, amelynek végterméke saját célra vagy eladásra (pl. kis kertészeteknek) egyaránt felhasználható.
A trágyatárolás helyének megválasztásánál az alábbi szempontokat kell figyelembe venni: ...

~:
A legtöbb szerves anyag a lombhullás idején gyűlik össze a kertben. A dió- és az ecetfa lombján kívül minden egészséges lehullott levelet érdemes komposztálni. Ha van helyünk egy kis területre építhetünk komposzt tárolót.

(~)
A pécsi Pázmány Péter Utcai Általános Iskolában a technika tantárgy oktatásán belül agrotechnikával is foglalkozunk. Tizenkét éve tanulunk és kísérletezünk a növényi élet feltételeiről, megismerkedünk a növénytermesztés különböző módjaival.

A ~ a kerti és konyhai zöldhulladék visszaforgatása a talajba, a kertészeti termesztésben régóta használatos, jól bevált gazdálkodási módszer.

A ~hoz szerencsére sokan kedvet éreztek - amikor felmérték, hányan élnének e lehetőséggel, nyolcszáz családból ötszáz jelentkezett. A lelkesedés részben annak köszönhető, hogy tavaly júliusban bezárták a településhez közeli hulladéklerakót, mivel az nem felelt meg az uniós normáknak.

A ~ra szolgáló edényt, megépíthetjük mi magunk fából, de ma már több nagyobb kertészeti áruházban vásárolhatunk készen komposztáló edényt.

A ~ a talaj fizikai és kémiai tulajdonságait és termékenységét javító eljárás, amelynek során humuszt állítunk elő. A ~ irányított humuszgyártás gyorsított körülmények között.
A cikk itt olvasható tovább: A ~ elméleti alapjai
Garami Márta ...

A ~ról írtam a múlt évben több alkalommal is: (99/29. hét válasz) ...

KISKERTI KOMPOSZTÁLÁS:
Annyit javasolnék, ahol szalmával takartok (pl. krumpli), ott a következő évben több nitrogént kell kijuttatni, mivel a szalmának magas a szén tartalma, így károsan eltolódik a CN arány.

A ~ a trágya benedvesítésével kezdődik. A beérkező trágyát kb. 50 cm vastagságban szétterítik és annyi vizet adnak hozzá, amennyit az lényeges elfolyás nélkül fel tud venni. A nedvesítés után a 2. vagy 3. napon kezdődik a trágya kazlazása.

A komposztkészítéshez nem szükséges költséges felszerelés, elég, ha a kert egy félreeső zugában kijelölünk egy néhány négyzetméteres területet és ott fogunk hozzá a ~hoz. A komposztkazal hossza változó lehet, de praktikus okokból a magasságát és a szélességét másfél méterre tervezzük.

Egy biokertben a műtrágya helyett kizárólag természetes trágyát használunk, illetve elengedhetetlen a ~, hogy talaj élettel teli és egészséges maradjon.

Én komposztálókassal kombinált magas ágyást készítettem, gyönyörűek a növényeim benne.Sokkal szebbek, és tényleg kis területen sok minden megterem. És nem utolsó sorban dekoratív a kertben. A blogomban megtalálható az elkészítési módja,(~ címszó alatt) és néhány fotó a benne termő ...

Hiányos evőeszköz készletem is kiegészült, a meglelt mokkáskanálnak meg sem kottyant 3 évi ~. Ezeken kívül már csak két söröskupak és egyetlen szaloncukor papír került elő, az összes szerves hulladék átváltozott 'fekete földdé', humusszá. Ami ugyebár veteményezéskor kincset ér.

kiskert tulajdonos, egy kevésbé látszó, viszonylag árnyékos részen komposzttárolót épít, és az év folyamán összegyűlő konyhai hulladékból, a lenyírt fű kaszálékából, elnyílt virágok száraiból és más növényi részekből, a következő évre szükséges földjavító adalékot maga állítja elő. (A ~ ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Komposzt, Komposztáló, Virág, Termés, Gyümölcs?

◄ Komposzt   Komposztáló ►
 
RSS Mobile