Kezdőlap (Komposztálás)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Komposztálás

Kertészkedés  Komposzt  Komposztáló

Komposztálás - meghatározás - Kert és öntözéstechnika lexikon
Mi a komposztálás?
A komposztálás a kert- és háztartási szerves hulladékok hasznosítása.


Komposztálás
Kedves Kovács Gábor!
Először komposztáltunk, nagy sikerélménnyel, jó minőségű fekete földet "gyártottunk" előírás szerűen. Ezzel egy időben a diófa leveleket külön gyűjtöttük össze, hogy 1,5-2 évig pihentessük.

Komposztálás - otthon és közösségben - Komposzt és talaj - Kertépítés + Kerttervezés
Nyitóoldal
Apróhirdetés
Fórum
Édenkertész
Fotójáték
Kvíz ...

Komposztálás
A komposztálás során újrahasznosítjuk a kerti növényekből és a háztartásból származó szerves hulladékokat. A folyamat eredményeképpen szerves trágyát kapunk.
A komposztálás minden kertben megéri! ...

Komposztálás
Gyepápolás, Kertápoló szerszámok, Kertészeti tippek
Közeledik az ültetések ideje, ismét földre lesz szükségünk. A tápanyagokban, ásványi anyagokban gazdag komposzt erre különösen alkalmas, hiszen mindent megad a növénynek, amire annak a fejlődéshez szüksége van.

A ~ról
A ~ a természetben lezajló lebomló folyamatok tudatos utánzása, szabályozása.
Gondoljunk bele, hogy a természetben minden lehullott lomb, letört ág, elpusztult fa és állat, elszáradt fű egy idő után lebomlik, a talaj részévé válik.

A ~ művészete
Tweet
A lombhullás idején, illetve az ezt követő időszakban is érdemes néhány órát kertünk gondozására, a károsítók elleni védekezésre fordítani. Számos kártevő és kórokozó ~sal is megsemmisíthető.

A ~t bárki könnyedén megtanulhatja, ráadásul ez az egyik legjobb módja annak, hogy tegyünk valamit környezetünk védelméért és egészségéért.

A ~ tudnivalói:
Most, ősszel a legtöbb kertészkedő agyában felmerül a probléma, hogy meg kellene trágyázni a kertet, amelynek talaját alaposan kimerítette a megtermett, sokféle zöldség, a virágok, a növekvő gyümölcsfák és szőlőtőkék.

Tényleg olyan bonyolult a ~?
A legtöbb leírás azt ajánlja, hogy komposzt készítéséhez megfelelő sorrendben és arányban rétegezzük a hozzávalókat. Ez azonban nem igazán életszerű, hiszen azok nem így képződnek, hanem elég esetlegesen.

~
Hatféle komposztáló ládát "listáztam be", a 19 literes, konyhai méretű, lakásba való eszköztől kezdve a 600 literes kerti komposztáló silóig. A műanyagot azért ajánlom, mert időtálló és gyors ~ra képes.

~ 5 lépésben
1. Építsünk egy komposztálót vagy vegyünk egy komposztáló tartályt. Helyezzük el a kertben olyan helyen, amely jól megközelíthető, árnyékos, de nincs annyira szem előtt.

A ~ tíz pontja:
1., A komposztáló helyeket félárnyékos helyen, lakóház közelében kell létrehozni ideális feltétellel a folyóvíz- és villanyáram csatlakoztatásra, valamint figyelve a ráláthatóságra.
2., Legkevesebb két, de inkább három tartálynak kell helyet biztosítanunk.

~
Ahogyan a természetben az előző évek avarjából humusz keletkezik, ugyanezen az elven készíthető a házi komposzt. Nincs más dolgunk, mint hogy a természet folyamatait utánozzuk, és máris értékes kerti talajjavítót állíthatunk elő, amellyel a környezetünket is kímélhetjük.

A ~ főszereplői a különféle mikroorganizmusok - baktériumok, gombák megfelelő körülmények (oxigén, megfelelő nedvességtartalom) mellett.
Mi kell a ~i folyamathoz?

Az optimális ~i idő 1-2 év, de gyakran ennél gyorsabban is felhasználhatjuk a komposztot. Egy év elteltével, ha jól kezeltük a komposztot, egy barna szagtalan könnyen morzsolható földet kapunk, amelyet érdemes még egyszer átrostálni, hogy a nagyobb fadarabok fent akadjanak.

Szemét munka: a ~
'Az, hogy valaki 'környezetvédő', nem szerencsés elnevezés. A környezetvédő nem valami különc emberfajta. Ez az értelmes, tájékozott ember hozzáállása az élet dolgaihoz."
Dr. Várkonyi Tibor ...

Talaj, talajjavítás, ~
Elavulóban van az a vélekedés, hogy a talaj csupán a gyökerek rögzítését szolgálja. A talaj sokkal több, mint azt gondolnánk. Az eredményes kertgazdálkodás alapja a talaj.

~ra nem alkalmas anyagok A futónövények - többek közt az apró szulák és a tarackbúza - és a vastag karógyökerű növények - mint a pitypang - nem alkalmasak ~ra, mivel ezek a ~i folyamat során általában nem bomlanak le.

~i 1X1
Amikor betérünk egy gazdaboltba, akkor sokszor találkozhatunk nagy zsákokba csomagolt fekete földel, amin rajta virít a felirat: komposzt.

~, meleg víz, metán-gáz - Jean Pain módszer
Miközben komposztálsz, gondoskodhatsz akár a téli fűtésről + gázt termelve főzhetsz is. Kb. 4 köbméternyi komposzt a kritikus határ, ahol a belső hőmérséklet 60-70 fok körül állandósul. Kb.

~. A múlt és a jelen:
A komposzt szó a "compositus" latin eredetű szóból származik, jelentése "összetett". A ~ az emberiség egyik legrégebbi hulladékhasznosítási eljárása, már az ókorban is ismert volt. Később, a műtrágyák iparszerű használatával kissé háttérbe szorult.

~. A ~ kiváló rezsicsökkentő elem, ugyanis az ültetésekhez, tápanyagutánpótláshoz szükséges műtrágyákat nagyrészt kiválthatja.

~ gyorsabban (1-3 hónap)
- A hozzávalókat vágja/törje össze kisebb darabokra, és nedvesítse meg!
- Felváltva helyezzen el 7,5 - 15 cm vastagságú rétegeket a zöld és barna hozzávalókból!
- Forgassa át és mozgassa meg a halmot, hogy az anyagok összekeveredjenek! ...

~ - mit szabad és mit nem?
Somogy kistelepülésein napjainkban elterjedtté vált a pályázat keretében térítésmentesen kapható komposztálókeret, vagy köznyelven típustól függetlenül: komposztálóláda használata.

~!
Már évek óta komposztálom a kerti hulladékot. Kitűnő virágföldet kapok minden tavasszal, de a virágládákban nyáron koncentráltan jelenik meg a gaz és fű. Van-e módszer és vegyszer amivel e jelenséget elkerülhetem. Tisztelettel Huszár László
Bővebben...

A ~ alapjai - mit és hogyan?
A háztartási hulladékok közel 30-40 százaléka ~ során hasznosítható, ezáltal a szemét mennyiségét csökkenthetjük, valamint kiskertünk tápanyagellátását is biztosíthatjuk káros vegyszerek, adalékanyagok nélkül.

~
Fűfelületek virágosítása
Komposztáló láda
Otthon, lakberendezés ...

~, amelynek végterméke saját célra vagy eladásra (pl. kis kertészeteknek) egyaránt felhasználható.
A trágyatárolás helyének megválasztásánál az alábbi szempontokat kell figyelembe venni: ...

~:
A legtöbb szerves anyag a lombhullás idején gyűlik össze a kertben. A dió- és az ecetfa lombján kívül minden egészséges lehullott levelet érdemes komposztálni. Ha van helyünk egy kis területre építhetünk komposzt tárolót.

(~)
A pécsi Pázmány Péter Utcai Általános Iskolában a technika tantárgy oktatásán belül agrotechnikával is foglalkozunk. Tizenkét éve tanulunk és kísérletezünk a növényi élet feltételeiről, megismerkedünk a növénytermesztés különböző módjaival.

A ~ a kerti és konyhai zöldhulladék visszaforgatása a talajba, a kertészeti termesztésben régóta használatos, jól bevált gazdálkodási módszer.

A ~hoz szerencsére sokan kedvet éreztek - amikor felmérték, hányan élnének e lehetőséggel, nyolcszáz családból ötszáz jelentkezett. A lelkesedés részben annak köszönhető, hogy tavaly júliusban bezárták a településhez közeli hulladéklerakót, mivel az nem felelt meg az uniós normáknak.

A ~ a talaj fizikai és kémiai tulajdonságait és termékenységét javító eljárás, amelynek során humuszt állítunk elő. A ~ irányított humuszgyártás gyorsított körülmények között.
A cikk itt olvasható tovább: A ~ elméleti alapjai
Garami Márta ...

KISKERTI KOMPOSZTÁLÁS:
Annyit javasolnék, ahol szalmával takartok (pl. krumpli), ott a következő évben több nitrogént kell kijuttatni, mivel a szalmának magas a szén tartalma, így károsan eltolódik a CN arány.

Bevezetés a ~ba
10 tipp, hogyan szervezd meg otthon álmaid esküvőjét!
Meleg a szabadban is ...

A ~ a trágya benedvesítésével kezdődik. A beérkező trágyát kb. 50 cm vastagságban szétterítik és annyi vizet adnak hozzá, amennyit az lényeges elfolyás nélkül fel tud venni. A nedvesítés után a 2. vagy 3. napon kezdődik a trágya kazlazása.

A komposztkészítéshez nem szükséges költséges felszerelés, elég, ha a kert egy félreeső zugában kijelölünk egy néhány négyzetméteres területet és ott fogunk hozzá a ~hoz. A komposztkazal hossza változó lehet, de praktikus okokból a magasságát és a szélességét másfél méterre tervezzük.

Melegágyás, s több magaságyás épült, a ~i technológiákat is testközelből lehet tanulmányozni és művelni. Van mérőállomás is, ahol meteorológiai vizsgálatokat lehet végezni.

Én komposztálókassal kombinált magas ágyást készítettem, gyönyörűek a növényeim benne.Sokkal szebbek, és tényleg kis területen sok minden megterem. És nem utolsó sorban dekoratív a kertben. A blogomban megtalálható az elkészítési módja,(~ címszó alatt) és néhány fotó a benne termő ...

Hiányos evőeszköz készletem is kiegészült, a meglelt mokkáskanálnak meg sem kottyant 3 évi ~. Ezeken kívül már csak két söröskupak és egyetlen szaloncukor papír került elő, az összes szerves hulladék átváltozott 'fekete földdé', humusszá. Ami ugyebár veteményezéskor kincset ér.

kiskert tulajdonos, egy kevésbé látszó, viszonylag árnyékos részen komposzttárolót épít, és az év folyamán összegyűlő konyhai hulladékból, a lenyírt fű kaszálékából, elnyílt virágok száraiból és más növényi részekből, a következő évre szükséges földjavító adalékot maga állítja elő. (A ~ ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Komposzt, Komposztáló, Virág, Termés, Gyümölcs?

◄ Komposzt   Komposztáló ►
 
RSS Mobile