Kezdőlap (Komposztálás)

 Kertészkedés 

  » »
 
   

Komposztálás

Kertészkedés  Komposzt  Komposztáló

Komposztálás - meghatározás - Kert és öntözéstechnika lexikon
Mi a komposztálás?
A komposztálás a kert- és háztartási szerves hulladékok hasznosítása.


Komposztálás - otthon és közösségben - Komposzt és talaj - Kertépítés + Kerttervezés
Nyitóoldal
Apróhirdetés
Fórum
Édenkertész
Fotójáték
Kvíz ...

Komposztálás
Gyepápolás, Kertápoló szerszámok, Kertészeti tippek
Közeledik az ültetések ideje, ismét földre lesz szükségünk.

A komposztálás művészete
Tweet
A lombhullás idején, illetve az ezt követő időszakban is érdemes néhány órát kertünk gondozására, a károsítók elleni védekezésre fordítani. Számos kártevő és kórokozó komposztálással is megsemmisíthető.

A komposztálást bárki könnyedén megtanulhatja, ráadásul ez az egyik legjobb módja annak, hogy tegyünk valamit környezetünk védelméért és egészségéért.

A komposztálás tudnivalói
A legtöbb kertészkedő agyában felmerül a probléma, hogy meg kellene trágyázni a kertet, amelynek talaját alaposan kimerítette a megtermett, sokféle zöldség, a virágok, a növekvő gyümölcsfák és szőlőtőkék.

Tényleg olyan bonyolult a komposztálás?
A legtöbb leírás azt ajánlja, hogy komposzt készítéséhez megfelelő sorrendben és arányban rétegezzük a hozzávalókat. Ez azonban nem igazán életszerű, hiszen azok nem így képződnek, hanem elég esetlegesen.

Komposztálás 5 lépésben
1. Építsünk egy komposztálót vagy vegyünk egy komposztáló tartályt. Helyezzük el a kertben olyan helyen, amely jól megközelíthető, árnyékos, de nincs annyira szem előtt.

A komposztálás tíz pontja:
1., A komposztáló helyeket félárnyékos helyen, lakóház közelében kell létrehozni ideális feltétellel a folyóvíz- és villanyáram csatlakoztatásra, valamint figyelve a ráláthatóságra.
2.

Komposztálás
Ahogyan a természetben az előző évek avarjából humusz keletkezik, ugyanezen az elven készíthető a házi komposzt.

Az optimális komposztálási idő 1-2 év, de gyakran ennél gyorsabban is felhasználhatjuk a komposztot.

A tökéletes komposztálás folyamata házilag!
Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó ...

Talaj, talajjavítás, komposztálás
Elavulóban van az a vélekedés, hogy a talaj csupán a gyökerek rögzítését szolgálja. A talaj sokkal több, mint azt gondolnánk. Az eredményes kertgazdálkodás alapja a talaj.

Komposztálásra nem alkalmas anyagok A futónövények - többek közt az apró szulák és a tarackbúza - és a vastag karógyökerű növények - mint a pitypang - nem alkalmasak komposztálásra, ...

Komposztálási 1X1
Amikor betérünk egy gazdaboltba, akkor sokszor találkozhatunk nagy zsákokba csomagolt fekete földel, amin rajta virít a felirat: komposzt.

Komposztálás, meleg víz, metán-gáz - Jean Pain módszer
Miközben komposztálsz, gondoskodhatsz akár a téli fűtésről + gázt termelve főzhetsz is. Kb. 4 köbméternyi komposzt a kritikus határ, ahol a belső hőmérséklet 60-70 fok körül állandósul. Kb.

Komposztálás. A múlt és a jelen:
A komposzt szó a "compositus" latin eredetű szóból származik, jelentése "összetett". A komposztálás az emberiség egyik legrégebbi hulladékhasznosítási eljárása, már az ókorban is ismert volt.

Komposztálás gyorsabban (1-3 hónap)
- A hozzávalókat vágja/törje össze kisebb darabokra, és nedvesítse meg!
- Felváltva helyezzen el 7,5 - 15 cm vastagságú rétegeket a zöld és barna hozzávalókból! ...

Komposztálás - mit szabad és mit nem?
Somogy kistelepülésein napjainkban elterjedtté vált a pályázat keretében térítésmentesen kapható komposztálókeret, vagy köznyelven típustól függetlenül: komposztálóláda használata.

Komposztálás
A komposztáló tároló a kert hűvös árnyékos részén kapjon helyett.
parasztság élete az 1930-as években ...

A komposztálás alapjai - mit és hogyan?
A háztartási hulladékok közel 30-40 százaléka komposztálás során hasznosítható, ezáltal a szemét mennyiségét csökkenthetjük, valamint kiskertünk tápanyagellátását is biztosíthatjuk káros vegyszerek, ...

Komposztálás
Fűfelületek virágosítása
Komposztáló láda
Otthon, lakberendezés ...

komposztálás, amelynek végterméke saját célra vagy eladásra (pl. kis kertészeteknek) egyaránt felhasználható.
A trágyatárolás helyének megválasztásánál az alábbi szempontokat kell figyelembe venni: ...

Komposztálás:
A legtöbb szerves anyag a lombhullás idején gyűlik össze a kertben. A dió- és az ecetfa lombján kívül minden egészséges lehullott levelet érdemes komposztálni. Ha van helyünk egy kis területre építhetünk komposzt tárolót.

(komposztálás)
A pécsi Pázmány Péter Utcai Általános Iskolában a technika tantárgy oktatásán belül agrotechnikával is foglalkozunk.

A komposztálás a kerti és konyhai zöldhulladék visszaforgatása a talajba, a kertészeti termesztésben régóta használatos, jól bevált gazdálkodási módszer.

A komposztáláshoz szerencsére sokan kedvet éreztek - amikor felmérték, hányan élnének e lehetőséggel, nyolcszáz családból ötszáz jelentkezett.

A komposztálásra szolgáló edényt, megépíthetjük mi magunk fából, de ma már több nagyobb kertészeti áruházban vásárolhatunk készen komposztáló edényt.

A komposztálás a talaj fizikai és kémiai tulajdonságait és termékenységét javító eljárás, amelynek során humuszt állítunk elő. A komposztálás irányított humuszgyártás gyorsított körülmények között.

A komposztálásról írtam a múlt évben több alkalommal is: (99/29. hét válasz) ...

KISKERTI KOMPOSZTÁLÁS:
Annyit javasolnék, ahol szalmával takartok (pl. krumpli), ott a következő évben több nitrogént kell kijuttatni, mivel a szalmának magas a szén tartalma, így károsan eltolódik a CN arány.

A komposztálás a trágya benedvesítésével kezdődik. A beérkező trágyát kb. 50 cm vastagságban szétterítik és annyi vizet adnak hozzá, amennyit az lényeges elfolyás nélkül fel tud venni. A nedvesítés után a 2. vagy 3. napon kezdődik a trágya kazlazása.

Ma már nem divat a komposztálás
Nem divat a komposztálás, pedig elődeink tudták, hogyan lehet egészséges dísz és haszonnövényeket termeszteni természetes anyagok felhasználásával. Ilyen természetes "anyag...
A szép sziklakert ...

A komposztkészítéshez nem szükséges költséges felszerelés, elég, ha a kert egy félreeső zugában kijelölünk egy néhány négyzetméteres területet és ott fogunk hozzá a komposztáláshoz.

Sokkal szebbek, és tényleg kis területen sok minden megterem. És nem utolsó sorban dekoratív a kertben. A blogomban megtalálható az elkészítési módja,(komposztálás címszó alatt) és néhány fotó a benne termő zöldségeimről.

Hiányos evőeszköz készletem is kiegészült, a meglelt mokkáskanálnak meg sem kottyant 3 évi komposztálás. Ezeken kívül már csak két söröskupak és egyetlen szaloncukor papír került elő, az összes szerves hulladék átváltozott 'fekete földdé', humusszá.

árnyékos részen komposzttárolót épít, és az év folyamán összegyűlő konyhai hulladékból, a lenyírt fű kaszálékából, elnyílt virágok száraiból és más növényi részekből, a következő évre szükséges földjavító adalékot maga állítja elő. (A komposztálás ...

Lásd még: Lásd még: Komposzt, Komposztáló, Virág, Termés, Gyümölcs

Kertészkedés  Komposzt  Komposztáló

 
RSS Mobile