Kezdőlap (Kocsány)

 Kertészkedés 

  » »
 
   

Kocsány

Kertészkedés  Klorofill  Komposzt

Kocsány - Pallas lexikon
Kocsány (növ.) a. m. virágnyél (pedunculus, csuma, csinka, részben csutka is), a hajtásnak teteje, amelyen a virág nő v. csüng.
Amint Kocsány van vagy nincs, a virág kocsános avagy nyeles, és kocsántalan avagy nyeletlen.


kocsány
Virág vagy termés nyele.
Nagy területen és sok nyelvben elterjedt vándorszó, amelynek forrását nem ismerjük. A magyarba valószínűleg a szerb-horvát kočanj vagy az oszmán-török koç,an (szár, torzsa) révén került.

A "kocsány" jelentése: Növénynek (például: gyümölcsöknek) a termést adó szára.

Kocsánykorona (2.) a bogyókocsány felső, a bogyóhoz kapcsolódó, kiszélesedő része. Rajta paraszemölcsök találhatók, amiken keresztül a peronoszpóra a bogyók előrehaladottabb fejlettségű állapotában is fertőzhet.

kocsányból és bogyókból áll. 100 kg szőlőfürtből 92-98 kg a bogyó és 2-8 kg a kocsány. A sajtolás után visszamaradt kocsány, a bogyó héja (húsa), a magja és a rájuk tapadó lé együttesen a törköly.

Kocsányíz: Bogyózás nélkül feldolgozott és esetleg áztatott, zöld kocsányt is 'macerált' feldolgozásra vezethető vissza ez a kellemetlenül húzós íz. Megelőzése könnyebb mint a javítása, hiszen bogyózással a kocsány elválasztható.

A kocsánykezdemény -kidudorodásának megszűnésétől, azaz a kocsány-mélyedés kialakulásának kezdetétől eltelt időtartam meghatározása
Ugyanaz, mint a virágzástól eltelt napok számánál ...

A fürt kocsányai nem egy ponton erednek, legalább a felső virágok kb. egyforma magasak, tahát az alsó, külső kocsányok hosszabbak.
[ Vissza ]
Szakkifejezések ...

kötődnek a kocsányhoz, az érettek könnyen szétnyomódnak, levük
kifolyik. Ezért miután a termés javarészt a 2-3 éves hajtásokon
fejlődik, a gyümölccsel sűrűn benőtt gallyakat vágják le. Ezeket ...

Csuma:
A szőlőkocsány népies megnevezése.
Csutora:
Kulacs.
Csűrölés (zurbolás):
A borkezelőanyagok elkeverése borban, kivételesen vízben. A folyadékot vékony sugárban az egyik edényből a másikba öntik.

A gyümölcsök sűrűn állnak, kocsányuk nagyon rövid, és rendkívül erős, a bokorról nehezen választható le. Ez okozza termesztésének legnagyobb gondját. Gépi betakarítását eddig nem tudták megoldani.

Az alma csak akkor érett a szüretelésre, ha könnyen leszedhető, vagyis a kocsánya egy csavarintásra könnyen elválik az ágról.
A kocsány körüli széles, mély bemélyedés és a gyümölcs barna magjai jelzik, hogy az alma már szüretelhető.

De mi is az, amit oly lelkesen fogyasztunk: A szőlőfürt kocsányból és bogyókból áll. A zöld kocsány csersavat, klorofillt, borkősavat és almasavat tartalmaz. A bogyó a belső lédús, húsos részből, a héjból és a magvakból áll.

A sérülésektől, kocsányától és a magházától megtisztított almát ledaráljuk (pépesítjük), majd kipréseljük.
1 liter léhez (kb. 1,5kg alma) hozzáadunk 10 dkg cukrot, majd ledugózható üvegballonba rakjuk.

Gyümölcse nagy, széles körte alakú, jellegzetesen középen a legszélesebb, csészéje és kocsánya felé egyenletesen keskenyedő. Színe szalmasárga, sokszor élénk pirossal mosott, héja érdes, para szemölcsös.

A szobaciklámen pillangóra emlékeztető selymes szirmú virágai magasan, a szív alakú, ezüsttel erezett zöld levelek fölé nyúló hosszú kocsányon fejlődnek. Ősztől tavaszig bőségesen nyílnak piros, rózsaszín, fehér vagy cirmos színekben.

Nagy méretű, kén sárga virágkelyhei a kocsánynál bor dóak. A szív alakú, örözöld levele ket nevelő, mutatós fa igen ellenál ló, hiszen természetes élőhelyei a si vár homokos talajú tengerpartok sőt, ...

A gyümölcs héján kocsánytól induló hosszú seb látható, miközben egy kerek lyukból rovarürülék potyog.

A bogyókat kocsányostul szedik, és átlátszó dobozokba csomagolva árusítják, bár olykor a paradicsomfürtöt nem is szedik szét, hanem egyben értékesítik.

Érett a kabak, ha a szár elszáradóban van, a kocsány elfásodott, a héj körömmel alig karcolható, a hús színe okkersárga, vagy narancsvörös, a magok héja kemény (sütésre a leszedést követően utóérleléssel válnak alkalmassá).

Idén döntőbe került egy kocsányos tölgy, egy eperfa (ld. nyitókép), két körtefa, egy berkenye, két hársfa, egy ostorfa, egy platán, egy nyárfa, egy szil és egy szelídgesztenye.

Közvetlen felhasználásra teljes érésben kocsánnyal vagy kocsány nélkül szedjük. A kocsány jelzi a frissességét, és egysoros rekeszben rakva nem sérti fel a többi bogyót. A heti 2-3 szedés kedvezően hat a termés mennyiségére is.

Termőbog: 8, alakjáról jól felismerhető, többéves, igen értékes termőrészei az almatermésű fáknak, kocsányos sejtburjánzásból keletkezik. Ezek a körtefának is a legfontosabb termőrészei. Vigyázzunk, hogy metszéskor meg ne sértsük! ...

Az ötlet azonban nem jó, mert a paradicsom ízének a nagy része a kocsányos magos részben van. Próbálják ki, hogy különválasztják a kocsányt meg a húst, majd kóstolják meg külön-külön; az eredmény magáért beszél.

A házmagasságú és gyakran hatalmas kerülettel rendelkező kocsányos tölgy, nagylevelű hárs vagy diófa őseink házai mellett nem építészeti elemként jelent meg, hanem sokkal inkább mint kényelmes menedék a tájban.

A Szártalan kanaklin (primula vulgaris)mint neve is mutatja mindössze 10-15 cm magas bokros növekedésű évelő növény, amelynek leveli tojásdad alakúak. A rövid kocsányon nyíló virágok egyesével nyílnak és a szivárvány minden színében pompáznak.

1669-ben l'Abbe du Detroit és du Cerceau egy kápolnát szeretett volna építeni egy 500 éves kocsányos tölgy (Quercus robur) helyére, azonban a fát nem vágták ki és ebbe építették kápolnájukat, melyet később kibővítették.

Gatyás meggy (közzétéve: 2005.09.29.)
Legtöbb hazai meggyfajtánk kocsányának a tövén 1-2 apró levél található. Ezt nevezik népiesen a meggy gatyájának.

Az erős növekedésű fajtáknál az elnyílott virágbuga alatt vágjunk vissza. Vannak öntisztuló fajták, ahol a virágkocsány magától lehullik.
Öntözés: ...

6-12 méter magas a törzse 5-8 cm átmérőjű, általában elágazó. A levelek keskenyek és kemények. A zömök kocsány tartja sűrű füzérvirágzatot, virágai fehérek.
Vízigénye közepes,
Talaja minden esetben nagyon jó vízelvezetésű legyen.

A sárga színű 4-5 mm-es porzós fészkek, a legfelső hajtások végén, rövid kocsányon ülnek. A fészkek 10-15 virágot tartalmaznak. Virágpora súlyos allergiát okoz. A termős virágok a porzósok alatti legközelebbi levél hónaljában találhatóak.

Ősztől januárig,februárig a cserepet hűvősebb helyre kell állítani kb. 16-17 C-os hőmérsékletre. Trágyázni szinte már nem is kell, locsolni is csak igen keveset. Január végén aztán megjelenik az újabb kocsány.

Lásd még: Lásd még: Virág, Termés, Talaj, Gyümölcs, Hajtás

Kertészkedés  Klorofill  Komposzt

 
RSS Mobile