Kezdőlap (Kocsány)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kocsány

Kertészkedés  Klorofill  Komposzt

Kocsány - Pallas lexikon
Kocsány (növ.) a. m. virágnyél (pedunculus, csuma, csinka, részben csutka is), a hajtásnak teteje, amelyen a virág nő v. csüng.
Amint Kocsány van vagy nincs, a virág kocsános avagy nyeles, és kocsántalan avagy nyeletlen.


kocsány
Virág vagy termés nyele.
Nagy területen és sok nyelvben elterjedt vándorszó, amelynek forrását nem ismerjük. A magyarba valószínűleg a szerb-horvát kočanj vagy az oszmán-török koç,an (szár, torzsa) révén került.

A "kocsány" jelentése: Növénynek (például: gyümölcsöknek) a termést adó szára.

Kocsánykorona (2.) a bogyókocsány felső, a bogyóhoz kapcsolódó, kiszélesedő része. Rajta paraszemölcsök találhatók, amiken keresztül a peronoszpóra a bogyók előrehaladottabb fejlettségű állapotában is fertőzhet.

kocsányból és bogyókból áll. 100 kg szőlőfürtből 92-98 kg a bogyó és 2-8 kg a kocsány. A sajtolás után visszamaradt kocsány, a bogyó héja (húsa), a magja és a rájuk tapadó lé együttesen a törköly.

~íz: Bogyózás nélkül feldolgozott és esetleg áztatott, zöld ~t is 'macerált' feldolgozásra vezethető vissza ez a kellemetlenül húzós íz. Megelőzése könnyebb mint a javítása, hiszen bogyózással a ~ elválasztható.

A ~kezdemény -kidudorodásának megszűnésétől, azaz a ~-mélyedés kialakulásának kezdetétől eltelt időtartam meghatározása
Ugyanaz, mint a virágzástól eltelt napok számánál
Kálium-jodidos keményítőtartalom-meghatározás empirikus skálák segítségével ...

A fürt ~ai nem egy ponton erednek, legalább a felső virágok kb. egyforma magasak, tahát az alsó, külső ~ok hosszabbak.
[ Vissza ]
Szakkifejezések ...

kötődnek a ~hoz, az érettek könnyen szétnyomódnak, levük
kifolyik. Ezért miután a termés javarészt a 2-3 éves hajtásokon
fejlődik, a gyümölccsel sűrűn benőtt gallyakat vágják le. Ezeket ...

Csuma:
A szőlőkocsány népies megnevezése.
Csutora:
Kulacs.
Csűrölés (zurbolás):
A borkezelőanyagok elkeverése borban, kivételesen vízben. A folyadékot vékony sugárban az egyik edényből a másikba öntik.

A gyümölcsök sűrűn állnak, ~uk nagyon rövid, és rendkívül erős, a bokorról nehezen választható le. Ez okozza termesztésének legnagyobb gondját. Gépi betakarítását eddig nem tudták megoldani.

Az alma csak akkor érett a szüretelésre, ha könnyen leszedhető, vagyis a ~a egy csavarintásra könnyen elválik az ágról.
A ~ körüli széles, mély bemélyedés és a gyümölcs barna magjai jelzik, hogy az alma már szüretelhető.

De mi is az, amit oly lelkesen fogyasztunk: A szőlőfürt ~ból és bogyókból áll. A zöld ~ csersavat, klorofillt, borkősavat és almasavat tartalmaz. A bogyó a belső lédús, húsos részből, a héjból és a magvakból áll.

A sérülésektől, ~ától és a magházától megtisztított almát ledaráljuk (pépesítjük), majd kipréseljük.
1 liter léhez (kb. 1,5kg alma) hozzáadunk 10 dkg cukrot, majd ledugózható üvegballonba rakjuk.
A parafadugót kifúrjuk, és infúziós csövet ragasztunk bele.

Gyümölcse nagy, széles körte alakú, jellegzetesen középen a legszélesebb, csészéje és ~a felé egyenletesen keskenyedő. Színe szalmasárga, sokszor élénk pirossal mosott, héja érdes, para szemölcsös. Húsa sárgásfehér, kemény, a magház körül kövecsesedő, túléretten hirtelen puhuló.

A szobaciklámen pillangóra emlékeztető selymes szirmú virágai magasan, a szív alakú, ezüsttel erezett zöld levelek fölé nyúló hosszú ~on fejlődnek. Ősztől tavaszig bőségesen nyílnak piros, rózsaszín, fehér vagy cirmos színekben.

Nagy méretű, kén sárga virágkelyhei a ~nál bor dóak. A szív alakú, örözöld levele ket nevelő, mutatós fa igen ellenál ló, hiszen természetes élőhelyei a si vár homokos talajú tengerpartok sőt, a fa még a mangrove mocsárer dők szélén is megjelenik.

A gyümölcs héján ~tól induló hosszú seb látható, miközben egy kerek lyukból rovarürülék potyog. A gyümölcs belsejében bűzös járatok vannak, bennük a poloskaszagú almadarázs (Hoplocampa testudinea) álhernyóival, amelyek a héjat átrágva a gyümölcshússal táplálkoznak.

A bogyókat ~ostul szedik, és átlátszó dobozokba csomagolva árusítják, bár olykor a paradicsomfürtöt nem is szedik szét, hanem egyben értékesítik. Mivel íze édesebb, zamatosabb, mint a hagyományos méretű paradicsomé, óriási az érdeklődés iránta, annak ellenére, hogy jóval drágább.

Érett a kabak, ha a szár elszáradóban van, a ~ elfásodott, a héj körömmel alig karcolható, a hús színe okkersárga, vagy narancsvörös, a magok héja kemény (sütésre a leszedést követően utóérleléssel válnak alkalmassá). A termés 12-14 ˚C-on napon érik a leggyorsabban.

Idén döntőbe került egy ~os tölgy, egy eperfa (ld. nyitókép), két körtefa, egy berkenye, két hársfa, egy ostorfa, egy platán, egy nyárfa, egy szil és egy szelídgesztenye. A végső sorrendet és a verseny győztesét a közönség online szavazatai döntik el.

Hosszabb útra téglaszínű, esetleg szalmasárga állapotban szedjük, mert ez a zöldség utóérő. Közvetlen felhasználásra teljes érésben kocsánnyal vagy ~ nélkül szedjük. A ~ jelzi a frissességét, és egysoros rekeszben rakva nem sérti fel a többi bogyót.

Termőbog: 8, alakjáról jól felismerhető, többéves, igen értékes termőrészei az almatermésű fáknak, ~os sejtburjánzásból keletkezik. Ezek a körtefának is a legfontosabb termőrészei. Vigyázzunk, hogy metszéskor meg ne sértsük! Itt is kíváncsiskodhatunk a szomszéd termőkorú fáinál.

Gatyás meggy (közzétéve: 2005.09.29.)
Legtöbb hazai meggyfajtánk ~ának a tövén 1-2 apró levél található. Ezt nevezik népiesen a meggy gatyájának.
Gazdaszervezet (közzétéve: 2006.03.23.)
Minden olyan növény, amely valamely kórokozó megtelepedésére és szaporodására alkalmas.

Kézenfekvőnek tűnik a magház főzés előtti eltávolítása, és akkor a macera nagy része megúszható lenne. Az ötlet azonban nem jó, mert a paradicsom ízének a nagy része a ~os magos részben van.

A házmagasságú és gyakran hatalmas kerülettel rendelkező ~os tölgy, nagylevelű hárs vagy diófa őseink házai mellett nem építészeti elemként jelent meg, hanem sokkal inkább mint kényelmes menedék a tájban.

1669-ben l'Abbe du Detroit és du Cerceau egy kápolnát szeretett volna építeni egy 500 éves ~os tölgy (Quercus robur) helyére, azonban a fát nem vágták ki és ebbe építették kápolnájukat, melyet később kibővítették.

Az erős növekedésű fajtáknál az elnyílott virágbuga alatt vágjunk vissza. Vannak öntisztuló fajták, ahol a virágkocsány magától lehullik.
Öntözés: ...

6-12 méter magas a törzse 5-8 cm átmérőjű, általában elágazó. A levelek keskenyek és kemények. A zömök ~ tartja sűrű füzérvirágzatot, virágai fehérek.
Vízigénye közepes,
Talaja minden esetben nagyon jó vízelvezetésű legyen.

A sárga színű 4-5 mm-es porzós fészkek, a legfelső hajtások végén, rövid ~on ülnek. A fészkek 10-15 virágot tartalmaznak. Virágpora súlyos allergiát okoz. A termős virágok a porzósok alatti legközelebbi levél hónaljában találhatóak. Termése 2-4 mm hosszú, szürke, szív alakú.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Virág, Termés, Talaj, Gyümölcs, Hajtás?

◄ Klorofill   Komposzt ►
 
RSS Mobile