Kezdőlap (Kétszikű)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kétszikű

Kertészkedés  Kétnyári virág  Kifúvatás

Kétszikűek - Pallas lexikon
Kétszikűek (növ., kétmaglevelüek, kétcsiralevelüek, kétcsemlevelüek, kivül v. külnövők, Exoganae, Acramhibryae, Dikodyledones), az olyan növények, melyek csirájának majd mindig két és átellenes, gyakran nyeles sziklevele van, melyet p. a paszuly v.


A kétszikű gyomok (útifű, gyermekláncfű, mezei acat, fehér mustár stb.) sok bosszúságot okoz a kert gondozójának, mert elcsúfítja a pázsitot, sőt maga körül kipusztítja a fűcsomókat.
Ezeket a nagy testű gyomokat - lehetőleg fejlődésük elején - keskeny, gyomláló ásóval ki lehet emelni a földből.

A KÉTSZIKŰEK OSZTÁLYÁBA TARTOZÓ ZÖLDSÉGNÖVÉNYEK
tartalomjegyzék
adatlap
Zöldségtermesztők kézikönyve ...

Egy- és kétszikű gyomnövények
Bocsáss meg, sajnos ezt a fogalmat nem tudom megkerülni, használnom kell. Az egyszikű gyomok a fűhöz hasonlatos szegény rokonok, mint a Muhar vagy a Kakaslábfű.

KÉTSZIKŰEK
A zárvatermők 1. (alacsonyabb fejlettségű) osztályába tartozó növények. Jellemzőjük a két sziklevél, a gyökérrendszer főgyökeres, az edénnyalábok keresztmetszetben gyűrűben helyezkednek el. A fás szár osztódó szövettel vastagodik, rendszerint sok ágú.

A magról kelő kétszikű gyomok ellen kiváló hatású a fenmedifam hatóanyag. A gyomnövények levelein szívódik fel, s a gyomok szikleveles fejlettségétől a 4 lombleveles állapotig ad kielégítő eredményt. Különösen száraz évjáratokban nagy a jelentősége.

Életforma: kétszikű, évelő
Előfordulás: gyakori gyepekben, gyomtársulásokban, nedves, bolygatott területeken, gyümölcsösben stb.
Külalak: áprilistól-decemberig virít sárga fészekvirágzata, karógyökere mélyre hatoló , levelei tőkocsányban állnak, kacúrosak ...

A parlagfű magról kelő kétszikű növény, magtermésének beérlelése után elpusztul. Térségünkben március végén megindul a kelése, áprilisban tömegesen megjelenik. A magvak csírázása akkor indul meg, amikor a talaj eléri a 10-20 C fokos hőmérsékletet.

A felülvetés előtt mechanikus vagy kémiai módszerekkel távolítsuk el a kétszikű gyomnövényeket. A kikopaszodott foltokban előbukkanó földet lazítsuk fel, majd vessük rá a szokásos fűmagmennyiséget.

A kétszikű szobafikusz hatalmas bőrnemű levelében, valamint szárában tejnedv "csörgedez", ami gyantát, kaucsukot, kumarint és különböző proteineket tartalmaz.

Másik megoldás a gyomirtó szer alkalmazása, kétszikűek ellen jó néhány kapható. A kezelést tavasszal és ősszel is érdemes elvégezni, egy művelet általában nem jár sikerrel. Nagyon gyomos terület esetén nyugodtan alkalmazzuk a legmagasabb dózist, de 10-15 fok alatti hőmérsékleten ne gyomirtózzunk.

A Convolvulaceae (szulákfélék) Ipomoea nemzetségébe tartozó, kétszikű, évelő növény. Hosszú, kúszó indái vannak. Levelei nagyok, szív alakúak, virágai hasonlóak a hajnalkáéhoz, illetve a nálunk szulák néven ismert gyomnövény virágaihoz. Elsősorban megvastagodott tárológyökeréért termesztik.

csak az apróbb kétszikű gyomokat irtják (pl. nagy
pitypangok ellen egyáltalán nem.)
Ha van felsőfokú növényvédelmi végzettségű ismerőse akkor
I. kategóriás szereket is használhat, például Banvel, Cadence,
2-4-D, Dikamin. Ezek 0-3 nap munkaegészségügyi várakozási ...

Gyepnek az elenállóbb, erősebb gyökérzetű, gyakran tarackos fűféléket, de más kétszikű növényeket is tartalmazó, valamilyen sport, vagy szabadidős használatra füvesített állományt nevezhetjük.

Eltávolításukhoz használjunk gyomkiszúrót, ha nagyon felszaporodtak a kétszikű gyomok, akkor bevethetünk ellenük speciális kétszikű gyomirtót is. A legnagyobb gondot a különféle herefajok okozhatják.

Ha észrevesszük a kétszikű betolakodót, akár kézzel is kihúzhatjuk őket, de igazi biztonságot a rendszeres fűnyírás jelent. Sajnos a gyomok felszaporodása még a leggondosabb odafigyelés mellett is elkerülhetetlen. Háromévente érdemes vegyszeres kezeléssel megrikítani a kétszikű betolakodókat.

A 'COMPO UV GYOMIRTÓS' műtrágya regenerálja a gyepet és elnyomja a kétszikű gyomokat magas gyomirtótartalmának köszönhetően. Alkalomszerű - tavaszi és őszi - kezelésekre alkalmas! Használata élénkzöld színt kölcsönöz a gyepszőnyegnek!.

Az első csoportba sorolhatók azok a kétszikű gyomok, amelyek az egyszerű hormonhatású készítményekkel jól irthatók.

A második csoportba tartoznak azok a kétszikű gyomnövények, amelyek az előző készítményekkel eredményesen nem irthatók. (Pl. a székfűfélék, galajfélék, pipitérfélék, stb.) ...

Élővilág könyvtár sorozat, Kétszikűek I. és Egyszikűek, Kossuth Kiadó(2003-2004)
Meg ma is legtöbb könyvesboltokban kapható
Csapody István - Védett növényeink, Gondolat (1982)
Antikváriumban beszerezhető, védett fajokat bemutató, hasznos kézikönyv ...

Gyomirtós gyeptrágya, mely kiválóan irtja a gyepben fejlődő kétszikű gyomnövényeket, miközben serkenti a gyep fejlődését
Összetétel : 22+05+05+2,4D + Dicamba
Hatástartam: 3 hónap
Javasolt dózis: 20 g/m2 ...

Régóta meglévő füves területemet szeretném felújítani. Szeretnék gyomirtani (kétszikűek ellen), műtrágyázni és felülvetni. Sajnos nem tudom, hogy milyen sorrendben célszerű elvégezni, milyen időközökk
Én is kérdezek!
Facebook ...

Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Szegfűvirágúak (Caryophyllales)
Család: Disznóparéjfélék (Amaranthaceae)
Alcsalád: Chenopodioideae ...

Ezek a szerek az egy-, és kétszikű növényeket egyaránt elpusztítják (pl.: Glialka, Roundap, Medallon, Kapazin). A kavicsos utak, olyan helyek, ahová nem szeretnénk ültetni semmit, ott kiszórhatunk egy granulátumot, amely egy éven át, gátolja a gyommagvak csírázását (Casaron).

A gyökérrendszer feladata a növény rögzítése, tápanyaggal és vízzel való ellátása. Eredetileg a szőlőnek (mivel kétszikű növény) főgyökérrendszere lenne (lásd. magonc), de a vegetatív szaporítás miatt járulékos gyökérrendszer alakul ki.

Amennyiben mohásodik a gyep, és nem tudunk az árnyékolás csökkentésével védekezni ellene, mohásodást csökkentő műtrágyákat is alkalmazhatunk, melyek vasszulfátot tartalmaznak. Ha sok volt gyepünkben a kétszikű gyom, használhatunk gyomirtóval kombinált gyepműtrágyát, ...

Mivel a gyomok jelentős része kétszikű, így kevésbé bírják a rendszeres nyírást, és a többségük előbb-utóbb magától kiszorul a gyepből. Vannak azonban agresszívabb fajok is. Ezek esetében szelektív gyomirtókkal próbálhatunk meg védekezni, esetleg gyomlálással megszabadulni tőlük.

Több olyan eset van, amikor az Amalgerol a kétszikű kultúrnövényeket hormon, vagy totális gyomirtók elsodródása miatt a 'halálból" hoz vissza úgy, hogy szinte semmilyen idő, vagy terméskiesés sem történik a kezelés után és miatt.

Vegyszereket nem alkalmazhatunk, mivel a kaktuszok kétszikűek és a legtöbb gyom is az. Mivel a kaktuszok érzékenyek a pangó vízre, néhány dologra oda kell figyelnünk a talaj előkészítésénél, a szabadon tartáshoz. Talajunkat vízelvezetővé kell tennünk.

Fontos tudni, hogy a virágos gyep - összetételénél fogva - nemcsak megjelenésében természetes, hanem fenntartása során kerülni kell a gyomirtók használatát, hiszen ezek a szerek egyenesen a gyepalkotókat (mint kétszikű növényeket) károsítják.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Virág, Talaj, Termés, Gyomok, Tápanyag?

◄ Kétnyári virág   Kifúvatás ►
 
RSS Mobile