Kezdőlap (Kétszikű)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kétszikű

Kertészkedés  Kétnyári virág  Kifúvatás

Kétszikűek - Pallas lexikon
Kétszikűek (növ., kétmaglevelüek, kétcsiralevelüek, kétcsemlevelüek, kivül v. külnövők, Exoganae, Acramhibryae, Dikodyledones), az olyan növények, melyek csirájának majd mindig két és átellenes, gyakran nyeles sziklevele van, melyet p. a paszuly v.


A kétszikű gyomok (útifű, gyermekláncfű, mezei acat, fehér mustár stb.) sok bosszúságot okoz a kert gondozójának, mert elcsúfítja a pázsitot, sőt maga körül kipusztítja a fűcsomókat.
Ezeket a nagy testű gyomokat - lehetőleg fejlődésük elején - keskeny, gyomláló ásóval ki lehet emelni a földből.

A KÉTSZIKŰEK OSZTÁLYÁBA TARTOZÓ ZÖLDSÉGNÖVÉNYEK
tartalomjegyzék
adatlap
Zöldségtermesztők kézikönyve ...

Egy- és kétszikű gyomnövények
Bocsáss meg, sajnos ezt a fogalmat nem tudom megkerülni, használnom kell. Az egyszikű gyomok a fűhöz hasonlatos szegény rokonok, mint a Muhar vagy a Kakaslábfű.

KÉTSZIKŰEK
A zárvatermők 1. (alacsonyabb fejlettségű) osztályába tartozó növények. Jellemzőjük a két sziklevél, a gyökérrendszer főgyökeres, az edénnyalábok keresztmetszetben gyűrűben helyezkednek el. A fás szár osztódó szövettel vastagodik, rendszerint sok ágú.

A magról kelő ~ gyomok ellen kiváló hatású a fenmedifam hatóanyag. A gyomnövények levelein szívódik fel, s a gyomok szikleveles fejlettségétől a 4 lombleveles állapotig ad kielégítő eredményt. Különösen száraz évjáratokban nagy a jelentősége.

Életforma: ~, évelő
Előfordulás: gyakori gyepekben, gyomtársulásokban, nedves, bolygatott területeken, gyümölcsösben stb.
Külalak: áprilistól-decemberig virít sárga fészekvirágzata, karógyökere mélyre hatoló , levelei tőkocsányban állnak, kacúrosak ...

A parlagfű magról kelő ~ növény, magtermésének beérlelése után elpusztul. Térségünkben március végén megindul a kelése, áprilisban tömegesen megjelenik. A magvak csírázása akkor indul meg, amikor a talaj eléri a 10-20 C fokos hőmérsékletet.

A felülvetés előtt mechanikus vagy kémiai módszerekkel távolítsuk el a ~ gyomnövényeket. A kikopaszodott foltokban előbukkanó földet lazítsuk fel, majd vessük rá a szokásos fűmagmennyiséget.

A ~ szobafikusz hatalmas bőrnemű levelében, valamint szárában tejnedv "csörgedez", ami gyantát, kaucsukot, kumarint és különböző proteineket tartalmaz.

Másik megoldás a gyomirtó szer alkalmazása, ~ek ellen jó néhány kapható. A kezelést tavasszal és ősszel is érdemes elvégezni, egy művelet általában nem jár sikerrel. Nagyon gyomos terület esetén nyugodtan alkalmazzuk a legmagasabb dózist, de 10-15 fok alatti hőmérsékleten ne gyomirtózzunk.

A Convolvulaceae (szulákfélék) Ipomoea nemzetségébe tartozó, ~, évelő növény. Hosszú, kúszó indái vannak. Levelei nagyok, szív alakúak, virágai hasonlóak a hajnalkáéhoz, illetve a nálunk szulák néven ismert gyomnövény virágaihoz. Elsősorban megvastagodott tárológyökeréért termesztik.

csak az apróbb ~ gyomokat irtják (pl. nagy
pitypangok ellen egyáltalán nem.)
Ha van felsőfokú növényvédelmi végzettségű ismerőse akkor
I. kategóriás szereket is használhat, például Banvel, Cadence,
2-4-D, Dikamin. Ezek 0-3 nap munkaegészségügyi várakozási ...

A területen Gyom-stop segítségével kiírtjuk a ~ gyomokat.A gyomírtó hatásának elmúlása után akiszáradt gyomokat egyszerű gereblyével eltűntetjük. Földes fűmag keverékkel pótoljuk a ritkább részeket, majd kelés után 5-10 nappal magasabbra állított fűnyíró késekkel lenyírjuk a füvet.

Gyepnek az elenállóbb, erősebb gyökérzetű, gyakran tarackos fűféléket, de más ~ növényeket is tartalmazó, valamilyen sport, vagy szabadidős használatra füvesített állományt nevezhetjük.

Eltávolításukhoz használjunk gyomkiszúrót, ha nagyon felszaporodtak a ~ gyomok, akkor bevethetünk ellenük speciális ~ gyomirtót is. A legnagyobb gondot a különféle herefajok okozhatják.

Ha észrevesszük a ~ betolakodót, akár kézzel is kihúzhatjuk őket, de igazi biztonságot a rendszeres fűnyírás jelent. Sajnos a gyomok felszaporodása még a leggondosabb odafigyelés mellett is elkerülhetetlen. Háromévente érdemes vegyszeres kezeléssel megrikítani a ~ betolakodókat.

A 'COMPO UV GYOMIRTÓS' műtrágya regenerálja a gyepet és elnyomja a ~ gyomokat magas gyomirtótartalmának köszönhetően. Alkalomszerű - tavaszi és őszi - kezelésekre alkalmas! Használata élénkzöld színt kölcsönöz a gyepszőnyegnek!.

Az első csoportba sorolhatók azok a ~ gyomok, amelyek az egyszerű hormonhatású készítményekkel jól irthatók.

A második csoportba tartoznak azok a ~ gyomnövények, amelyek az előző készítményekkel eredményesen nem irthatók. (Pl. a székfűfélék, galajfélék, pipitérfélék, stb.) ...

Élővilág könyvtár sorozat, ~ek I. és Egyszikűek, Kossuth Kiadó(2003-2004)
Meg ma is legtöbb könyvesboltokban kapható
Csapody István - Védett növényeink, Gondolat (1982)
Antikváriumban beszerezhető, védett fajokat bemutató, hasznos kézikönyv ...

Gyomirtós gyeptrágya, mely kiválóan irtja a gyepben fejlődő ~ gyomnövényeket, miközben serkenti a gyep fejlődését
Összetétel : 22+05+05+2,4D + Dicamba
Hatástartam: 3 hónap
Javasolt dózis: 20 g/m2 ...

Régóta meglévő füves területemet szeretném felújítani. Szeretnék gyomirtani (~ek ellen), műtrágyázni és felülvetni. Sajnos nem tudom, hogy milyen sorrendben célszerű elvégezni, milyen időközökk
Én is kérdezek!
Facebook ...

Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: ~ek (Magnoliopsida)
Rend: Szegfűvirágúak (Caryophyllales)
Család: Disznóparéjfélék (Amaranthaceae)
Alcsalád: Chenopodioideae ...

A gyökérrendszer feladata a növény rögzítése, tápanyaggal és vízzel való ellátása. Eredetileg a szőlőnek (mivel ~ növény) főgyökérrendszere lenne (lásd. magonc), de a vegetatív szaporítás miatt járulékos gyökérrendszer alakul ki.

Amennyiben mohásodik a gyep, és nem tudunk az árnyékolás csökkentésével védekezni ellene, mohásodást csökkentő műtrágyákat is alkalmazhatunk, melyek vasszulfátot tartalmaznak. Ha sok volt gyepünkben a ~ gyom, használhatunk gyomirtóval kombinált gyepműtrágyát, ...

A legjobb védekezés, ha a növényt gyökerestől kitépjük, ha pedig a gyep között nő a gyermekláncfű, érdemes a gyepet rendszeresen nyírni. A vegyszer védekezés esetén érdemes a teljes felszínt még ültetés előtt ~ek ellen ható szerrel lepermetezni.
Megosztom
Ezt olvasta már?

Mivel a gyomok jelentős része ~, így kevésbé bírják a rendszeres nyírást, és a többségük előbb-utóbb magától kiszorul a gyepből. Vannak azonban agresszívabb fajok is. Ezek esetében szelektív gyomirtókkal próbálhatunk meg védekezni, esetleg gyomlálással megszabadulni tőlük.

Több olyan eset van, amikor az Amalgerol a ~ kultúrnövényeket hormon, vagy totális gyomirtók elsodródása miatt a 'halálból" hoz vissza úgy, hogy szinte semmilyen idő, vagy terméskiesés sem történik a kezelés után és miatt.

Vegyszereket nem alkalmazhatunk, mivel a kaktuszok ~ek és a legtöbb gyom is az. Mivel a kaktuszok érzékenyek a pangó vízre, néhány dologra oda kell figyelnünk a talaj előkészítésénél, a szabadon tartáshoz. Talajunkat vízelvezetővé kell tennünk.

Fontos tudni, hogy a virágos gyep - összetételénél fogva - nemcsak megjelenésében természetes, hanem fenntartása során kerülni kell a gyomirtók használatát, hiszen ezek a szerek egyenesen a gyepalkotókat (mint ~ növényeket) károsítják.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Virág, Talaj, Termés, Gyomok, Tápanyag?

◄ Kétnyári virág   Kifúvatás ►
 
RSS Mobile