Kezdőlap (Káposzta)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Káposzta

Kertészkedés  Kapor  Karalábé

Káposztafélék
Káposztafélék a keresztesvirágúak (Cruciferae) családjába, a káposzta (Brassica) nemzetségébe tartoznak. Elsőéves alakjukat zöldségként használják. Magot a második évben hoznak. Becőtermésűek. Idegen-, rovarmegporzósak. Általában hidegtűrő növények (-4-7 C°).


Káposztafélék nyárvégi védelme
Tweet
A káposzta hernyókártevői az ültetéstől a betakarításig veszélyeztetik a termesztést. A megtámadott növényi rész általában fogyaszthatatlanná, értékesíthetetlenné válik, ezért a káposztafélék védelmében a kártétel megelőzésére törekedjünk.

Káposztafélék
A káposztafélékre milyen tapadóanyagot használjak? A biotermelés felé hajlok. üdv
A porcukor a leghatékonyabb.

Káposztafélék
A zöldségfélék meghatározó csoportja. Változatos fogyasztású, felhasználású növények, főzelékek, köretek, saláták, savanyúságok alapanyagai, magas táplálkozási értékük miatt népszerűek.
Bimbóskel ...

káposzta
(növ., kápi, Brassica L.), keresztesvirágu, egy-, két- v. többnyári, gyakran deres f, ritkán félcserje. Levele félbe szárnyalt, a felsőbb másforma; virága sárga, ritkán fehér, megnyult füzért alkot; becője hengerded v.

~
Szorosan egymáshoz simuló levelekből álló főzeléknövény. Származéka: káposztás.
Szláv eredetű szó: szerb-horvát, szlovén, szlovák kapusta. Ezek végső forrása egy késői latin compos(i)ta (tkp. összetett) szó, s így rokona a magyar kompót és komposzt.

Kel~, kelbimbó télen is szedhető
Számos zöldségfajta mínuszokban mérhető időjárási viszonyok között is frissen áttelel a kertben. Az ízletes, vitaminban gazdag főételeket, körítéseket, salátákat tavaszig sem kell nélkülöznie, aki családja egészségéért kertészkedik.

~félék, karalábé.
Hőigényük szinte azonos a fejes és kelkáposztának, karalábénak, karfiolnak és brokkolinak. Ahhoz, hogy szabadföldbe március második felére kiültethető palántáink legyenek, január 20-február elejéig el kell kezdeni a nevelését.

A ~félék a legrégebbi kultúrnövényeink közé tartoznak
Nem csak a Kárpát-medencében, hanem az egész világon jelentős zöldségnövények tartoznak ebbe a csoportba. A Földön évente termő zöldségmennyiség több mint 10%-a például fejes~.

A ~félék esetében valószínű, hogy az alapfaj eredendően változékony volt, és a különböző életkörülmények hoztak létre variánsokat. Ezeket az ember felismerte, és tovább válogatta a neki kedvére szolgálókat mindaddig, amíg létrejöttek a különféle termesztett változatok.

Az őszi ~repce országos vetésterülete 140.402 ha. A jelentett vetésterület minőségi megoszlása az FVM kimutatása szerint 45,44 % jó, 36,41 % közepes, míg 18,14 % gyenge kategóriába sorolható.

A következő címkéjű bejegyzések mutatása: ~félék. Összes bejegyzés megjelenítése
Jó szomszédság ...

~légy
Tünetek:
A ~légy (Phorbia brassicae) nyüvei befúrják magukat a ~félék gyökereibe, amelytől azok lyukacsossá válnak és elszíneződnek. A növény elgyengül, növekedése lelassul, és a levelei meleg időben elfonnyadnak. Súlyos fertőzés esetén a növény elpusztul.

~szüret
rovat:Haszonkert
Itt az ideje a késői ~fajták szüretelésének. A ~félék hidegtűrő zöldségfélék, vitaminokban, ásványi sókban és rostanyagokban gazdagok. Az első évben a fejet, a második évben a magszárat, illetve becőtermést fejleszt. ...
[elolvasom] ...

~félék
(Brassicaceae)
A keresztesvirágúak családjából a ~félék nemzetségébe tartozó fajok hazai vetésterülete 85-90 ezer hektár között változik, termésmennyiségük pedig 400-500 ezer tonnát tesz ki.

~félék
fejes ~
hidegtűrő, morzsás szerkezetű, jó vízgazdálkodású talajt, öntözést igényel, sok trágyával homokon is termeszthető, ...

~lepke
Tisztelt Válaszadó!Egy ismerősömnek a káposztáját ellepték a ~lepkék és jövőre már bioszerrel szeretné permetezni. Mit tud ajánlani ill. hol tudja ezt be...
1 ...

~ - fokhagyma, hagyma, burgonya, kerti ruta, földieper
Karalábé - paprika, paradicsom
Kömény - sárgarépa, kapor, paradicsom ...

~
Friss, kemény tapintásút válassz, sötétzöld külső levelekkel.
Tárolás: Nejlonban, hűtőben egy-két hétig friss marad.
Répa
Legjobb, ha közepes méretű, élénk színű, kemény, nem túl rücskös. A túl nagy, gumiszerű répa már nem friss.
Tárolás: Nejlonzacskóban két hétig is eláll.

A ~-bagolylepke (Mamestra brassicae) leginkább a ~félék károsítójaként ismert, de más szántóföldi és kertészeti növényeket (pl. fejes saláta, hagyma, paradicsom, paprika) is károsít. A hemyó a levélszáron hámozgat, kirágja a levél érközeit.

Kel~ Westlandse Putjes
Vissza Bio vetőmagokKáposzták, brokkoli, karalábé, gumóskömény Kel~ Westlandse Putjes
Az eredeti mérethez kattints a képre! ...

FEHÉR KÁPOSZTA Holland káposztának is nevezik. Télálló, hosszú ideig tárolható. Ropogós, tömött feje jól lereszelhető, savanyú káposztát, ~salátát készítenek belőle.

~félék alatt a brokkolit, bimbóskelt, édes káposztát, karfiolt, fejes káposztát, kel káposztát, vö¬rös káposztát, karalábét, karfiolt, spárga kelt, karóré¬pát, pasztinákot és retket értjük. A salátaféléket gyakran érdemes együtt termeszteni a ~félék¬kel.

A ~- és tökfélék palántái négy hét alatt lesznek kiültethetőek, a paradicsom, a paprika és a tojásgyümölcs palántáinak ehhez nyolc hétre van szükségük.

A ~félék családjának egyik legfinomabb családtagja a bimbóskel (Brassica oleracea var.c.gemmifera.), amely sokoldalúan elkészíthető a konyhában, és könnyen termeszthető kiskertben is, kezdő kertészek is bátran próbálkozhatnak az ültetésével.
Bővebben...

A ~félék közül a karalábé tartalmazza a legtöbb C-vitamint, az ásványi anyagok közül kalcium- és foszfortartalma különösen jelentős.

A téli ~ sárgulásnak indult leveleit szedjük le, a ~ fölé rakjunk hálót, hogy a madarak kártevését megelőzzük. A még kinn levőkarfiol takaróleveleit hajtsuk a fejre, hogy ne fagyjon meg.

Fontos: ~, hagyma és sárgarépa nem kerülhet szerves trágyával frissen kezelt területre. Ezzel meg kell várni a következő évet. Fennáll az intolerancia veszélye, bizonyos szerves trágyák ugyanis vonzzák a legyeket, amelyek lárvái befúrhatják magukat a növénybe.

ZELLER, KELKÁPOSZTA, KÍNAI KELL:
A zeller, a kínai kel és a kel~ kalciumot tartalmaznak, és erősítik a csontokat. Ha nincs elég kalcium az étrendedben, a szervezet kivonja a csontokból és emiatt csontok meggyengülnek Az említett növényeknek fogyasztása megerősítik a csontozatot.

A karfiol a ~félék körébe tartozik, így rokonságot ápol a brokkolival, kelbimbóval, és persze a káposztával. A manapság fogyasztott karfiol tulajdonképpen a vad~ termesztett, ha úgy tetszik szelidített változata.

cékla â†' ~, zeller, zöldbab, fejes saláta, vöröshagyma
cukkini â†' zöldbab, burgonya, kukorica
édeskömény â†' zeller, póré ...

Magas szerves anyag tartalmának és kiegyensúlyozott N-P-K tartalmának köszönhetően a Dél-Alföldi kertészek jelentős része rögtön megkedvelte az ORGEVITET és már az első évet követően kiváló eredményekről számoltak be saláta, ~félék, paprika és paradicsom termesztésben.

Ananászos sonkás ~saláta
Hozzávalók: 50 dkg savanyú ~, 1 kis doboz ananászbefőtt, 2 db savanyú...
Csokoládétorta gyorsan! ...

Közvetlen felhasználásra szedhetők a másodterményként nevelt vörös~, fejes~ és karalábé nagyobb fejei, valamint a karfiol is. A karalábét meg kell tisztítanunk a gyökereitől és a lombjától.

Fűthető melegágyba vethető februártól a ~félék magja, a karalábé, zeller, paradicsom, paprika, tojásgyümölcs és a korai tökfélék magja. Hidegágyba a paradicsom, korai kabakosok, paprika, zeller és a melegigényes egynyáriak magja.

A hosszú tenyészidejű ~félék esetében, amelyeket késő őszi betakarításra ültetnek, most időszerű a fejtrágyázás. Mit mikor: Főleg nitrogénből és káliumból igényelnek többet ilyenkor nyáron, amit az alaptrágyázással nem lehet biztosítani a vetés előtt.

- A zellert érdemes vegyíteni ~félék közé, mert a ~lepke és a hernyók ellen is hatásos.
- A levendula ismert ''hangyaellenség''. Rózsák környékére kiemelten ajánlott.
- Az uborka örömmel veszi a bazsalikomot szomszédjának, mivel így biztonságban van a lisztharmattal szemben.

A legjobb étvágyúaknak (~félék, uborka, tökfélék) jusson mindig a frissen trágyázott rész, a következő évben már egy kevésbé falánk fajtát (paprika, hagymák, saláta, cékla) ülhetünk a helyére, a harmadik évben jöhetnek azok, akik a maradékkal is beérik (borsó, bab).

kései fejes ~ (kiültethető)
kései vörös~ (kiültethető)
kései kel~ (kiültethető)
kelbimbó (kiültethető)
paprika (kiültethető)
paradicsom (kiültethető)
póré (kiültethető)
új-zélandi spenót (kiültethető)
zeller (kiültethető)
őszi karfiol ...

Vigyázzunk: a foghagymát ne ültessük borsó és ~ közelébe, és ne kerüljön az eperhez se túl közel. Ezek a növények ugyanis nem tűrik el egymást. A nyúlrágás ellen a közönséges hintőpor is véd. Szórjunk egy keveset a növényre, vagy köréje. Ha elmosta az eső, szórjunk utána.

A szamócának jó előveteménye lehet a kertészeti növények közül a ~, a sárgarépa, a saláta, a zöldbab, a zöldborsó és egyéb rövid tenyészidejű zöldségnövények, a szántóföldi kultúrák közül pedig az egy- vagy többéves pillangósok, a repce, az őszi kalászosok, ...

ŐszA nyári balkonnövényeinket cseréljük le fagytűrő, télen díszítő kétnyári növényekkel, törpe cserjékkel, mint a dísz~, tőzegmirtusz, törpefenyő, árvácska. Szúrhatunk ezek a növények alá tavaszi virághagymákat is, melyek tavasszal igen vidám díszbe borítják balkonunkat.

A konyhakertben leginkább vízigényes növények a paprika, padlizsán és a ~ félék. De a például a málna gyökerei is igen sekélyen vannak a talajban, így könnyen kiszáradhatnak. A felületes locsolás nem elegendő, minden alkalommal szánjunk a konyhakert locsolására kb.

Február végéig vessük el cserépbe a ~féléket és saláta magjait, amelyeket márciusban már tűzdelni lehet. A korai, hidegtűrő fajták március elején is kiültethetők. Ha elhúzódik a hideg, fagyosak az éjszakák, akkor áprilisban érdemes kihelyezni a palántákat.

spenót, zöldborsó, zöldbab, fejtőbab, karalábé, brokkoli, retek, ~, lila~, kelbimbó, cékla, krumpli, sárgarépa, fehérrépa, padlizsán, fehér paprika, paradicsom, koktélparadicsom, rukkola, jégsaláta, római saláta, cukkini, vöröshagyma, fokhagyma, mogyoróhagyma, torma, póréhagyma, ...

A dáliát szereti a zöldlevéltetű, és sajnos a ~lepke is, melynek a hernyója néha képes tarra rágni a leveleket. A kardvirág érzékeny gombára, és szereti a gladiolusztripsz. Ellene rovarölőszert használjunk, de a permetlébe tegyünk nedvesítőszert, hogy a kardvirág levelén megtapadjon.

A zsálya távoltartja a ~lepke hernyóit a ~féléktől.
A paradicsom barátja a petrezselyem és a bazsalikom.
Az ágyások szélére ültetett nárcisz véd az egerektől.

Az alma, burgonya, hagyma, illetve ~ tárolására a betakarítást követően a fagymentes, de hűvös, levegős pincék alkalmasak.
Gyeprendelés ...

Katicabogár
Haszna: levéltetvekkel, valamint különféle lágytestű kártevőlárvákkal, pajzstetvekkel és molytetűlárvákkal táplálkozik.
Csalogató növények: őszirózsa, körömvirág, pillangóvirág, koriander, cickafark, kapor, ~félék, mézvirág, dísz~ ...

A magaságy oldalához ültessen csüngő növényeket, mint amilyen például az uborka. Az első évben ültessen salátát, répát, hagymát és ~féléket. A retek és a zeller is kiváló kezdésnek. A második és harmadik évben változtasson a növénytársításon, és ültessen babot, uborkát vagy feketegyökeret.

Az Újházy tyúkhúsleves végzett az első helyen a Magyarország Kedvenc Étele szavazáson. A főételek kategóriában a töltött ~, a desszertek között a madártej lett a kedvenc.
Tovább…
A sörfogyasztás erősítheti a csontokat ...

Ha a természet terített asztala mellett van, akkor nem kívánja az erős szálú füveket, a ~féléket, nem rajong a retekért, még a leveléért sem, és még sorolhatnám.

Karalábé, kel~, feketeretek, uborka, cukkini, gyógy- és fűszernövények - temérdek lehetőségünk van. De (főleg ugyanoda második ízben való vetés esetén) Ne feledkezzünk meg a tápanyag-utánpótlásról sem! ...

Sokszor hallom, hogy nincs hely a konyhakertnek. Bátran szoktam buzdítani a vásárlóinkat, hogy a konyhakertet illesszék be a díszkertbe. Nem csak a gyümölcsfákra gondolok, de a paradicsom, ~, fűszernövények mind jól elférnek az évelőágyásokban!
A fa kiválasztása ...

Vannak ezenkívül az emberi kórokozó gombák ellen hatásos (fungicid) anyagokat termelő nagygomba fajok is, mint például a ~gomba (Sparassis crispa), a gyűrűs fülőke (Oudemansiella mucida) vagy a mérgező világító tölcsérgomba (Omphalotus olearius).

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Zöldség, Virág, Talaj, Kertész, Paradicsom?

◄ Kapor   Karalábé ►
 
RSS Mobile