Kezdőlap (Káposzta)

 Kertészkedés 

  » »
 
   

Káposzta

Kertészkedés  Kapor  Karalábé

Káposztafélék
Káposztafélék a keresztesvirágúak (Cruciferae) családjába, a káposzta (Brassica) nemzetségébe tartoznak. Elsőéves alakjukat zöldségként használják. Magot a második évben hoznak. Becőtermésűek. Idegen-, rovarmegporzósak.


Káposztafélék nyárvégi védelme
Tweet
A káposzta hernyókártevői az ültetéstől a betakarításig veszélyeztetik a termesztést.

Káposztafélék
A zöldségfélék meghatározó csoportja. Változatos fogyasztású, felhasználású növények, főzelékek, köretek, saláták, savanyúságok alapanyagai, magas táplálkozási értékük miatt népszerűek.
Bimbóskel ...

káposzta
(növ., kápi, Brassica L.), keresztesvirágu, egy-, két- v. többnyári, gyakran deres f, ritkán félcserje. Levele félbe szárnyalt, a felsőbb másforma; virága sárga, ritkán fehér, megnyult füzért alkot; becője hengerded v.

káposzta
Szorosan egymáshoz simuló levelekből álló főzeléknövény. Származéka: káposztás.
Szláv eredetű szó: szerb-horvát, szlovén, szlovák kapusta.

Kelkáposzta, kelbimbó télen is szedhető
Számos zöldségfajta mínuszokban mérhető időjárási viszonyok között is frissen áttelel a kertben.

Káposztafélék, karalábé.
Hőigényük szinte azonos a fejes és kelkáposztának, karalábénak, karfiolnak és brokkolinak.

A káposztafélék a legrégebbi kultúrnövényeink közé tartoznak
Nem csak a Kárpát-medencében, hanem az egész világon jelentős zöldségnövények tartoznak ebbe a csoportba. A Földön évente termő zöldségmennyiség több mint 10%-a például fejeskáposzta.

A káposztafélék esetében valószínű, hogy az alapfaj eredendően változékony volt, és a különböző életkörülmények hoztak létre variánsokat.

Az őszi káposztarepce országos vetésterülete 140.402 ha. A jelentett vetésterület minőségi megoszlása az FVM kimutatása szerint 45,44 % jó, 36,41 % közepes, míg 18,14 % gyenge kategóriába sorolható.

A következő címkéjű bejegyzések mutatása: káposztafélék. Összes bejegyzés megjelenítése
Jó szomszédság ...

KáposztafélékFejes káposztaA termesztés jelentőségeRendszertana, növénytani és élettani sajátosságaiTermesztett fajták, ...

Káposztalégy
Tünetek:
A káposztalégy (Phorbia brassicae) nyüvei befúrják magukat a káposztafélék gyökereibe, amelytől azok lyukacsossá válnak és elszíneződnek. A növény elgyengül, növekedése lelassul, és a levelei meleg időben elfonnyadnak.

Káposztaszüret
rovat:Haszonkert
Itt az ideje a késői káposztafajták szüretelésének. A káposztafélék hidegtűrő zöldségfélék, vitaminokban, ásványi sókban és rostanyagokban gazdagok.

Káposztafélék
fejes káposzta
hidegtűrő, morzsás szerkezetű, jó vízgazdálkodású talajt, öntözést igényel, sok trágyával homokon is termeszthető, ...

káposztalepke
Tisztelt Válaszadó!Egy ismerősömnek a káposztáját ellepték a káposztalepkék és jövőre már bioszerrel szeretné permetezni. Mit tud ajánlani ill. hol tudja ezt be...
1 ...

Káposzta - fokhagyma, hagyma, burgonya, kerti ruta, földieper
Karalábé - paprika, paradicsom
Kömény - sárgarépa, kapor, paradicsom ...

A káposzta-bagolylepke (Mamestra brassicae) leginkább a káposztafélék károsítójaként ismert, de más szántóföldi és kertészeti növényeket (pl. fejes saláta, hagyma, paradicsom, paprika) is károsít.

Kelkáposzta Westlandse Putjes
Vissza Bio vetőmagokKáposzták, brokkoli, karalábé, gumóskömény Kelkáposzta Westlandse Putjes
Az eredeti mérethez kattints a képre! ...

Kelkáposzta:
Ideális téli zöldség. Nagyon magas C-vitamin-tartalma van, és ezt akkor is megtartja, ha hosszabb ideig tároljuk. Fontos, hogy csak az összevágott zöldség tudja teljes mértékben kifejteni védő hatását.

FEHÉR KÁPOSZTA Holland káposztának is nevezik. Télálló, hosszú ideig tárolható. Ropogós, tömött feje jól lereszelhető, savanyú káposztát, káposztasalátát készítenek belőle.

Káposztafélék alatt a brokkolit, bimbóskelt, édes káposztát, karfiolt, fejes káposztát, kel káposztát, vö¬rös káposztát, karalábét, karfiolt, spárga kelt, karóré¬pát, pasztinákot és retket értjük.

Káposztaleves pirított zsemlekockával Hozzávalók 10 személvre: 2 szál cserkészkolbász, 20 dkg sonkaszalámi, 10 dkg füstölt szalonna, 1,5 kg savanyú...

A káposzta- és tökfélék palántái négy hét alatt lesznek kiültethetőek, a paradicsom, a paprika és a tojásgyümölcs palántáinak ehhez nyolc hétre van szükségük.

A káposztafélék közül a karalábé tartalmazza a legtöbb C-vitamint, az ásványi anyagok közül kalcium- és foszfortartalma különösen jelentős.

A téli káposzta sárgulásnak indult leveleit szedjük le, a káposzta fölé rakjunk hálót, hogy a madarak kártevését megelőzzük. A még kinn levőkarfiol takaróleveleit hajtsuk a fejre, hogy ne fagyjon meg.

Fontos: Káposzta, hagyma és sárgarépa nem kerülhet szerves trágyával frissen kezelt területre. Ezzel meg kell várni a következő évet.

Kolbászos káposztaleves
Hozzávalók: 40 dkg savanyú káposzta, 2-3 dl savanyúkáposzta-lé, 15 dkg kolbász vagy debreceni (esetleg virsli), 2 dl...

ZELLER, KELKÁPOSZTA, KÍNAI KELL:
A zeller, a kínai kel és a kelkáposzta kalciumot tartalmaznak, és erősítik a csontokat.

cékla â†' káposzta, zeller, zöldbab, fejes saláta, vöröshagyma
cukkini â†' zöldbab, burgonya, kukorica
édeskömény â†' zeller, póré ...

Magas szerves anyag tartalmának és kiegyensúlyozott N-P-K tartalmának köszönhetően a Dél-Alföldi kertészek jelentős része rögtön megkedvelte az ORGEVITET és már az első évet követően kiváló eredményekről számoltak be saláta, káposztafélék, ...

Közvetlen felhasználásra szedhetők a másodterményként nevelt vöröskáposzta, fejeskáposzta és karalábé nagyobb fejei, valamint a karfiol is. A karalábét meg kell tisztítanunk a gyökereitől és a lombjától.

Jótékony vibrálása elűzi a káposztalepkéket. Tehát aki csak házi használatra veti, nyugodtan szórja a káposztafélék közelébe.
Növénytani leírása és biológiai sajátosságai: Egyéves, ritkán kétéves faj szárának hossza elérheti a 60 cm-t.

Fűthető melegágyba vethető februártól a káposztafélék magja, a karalábé, zeller, paradicsom, paprika, tojásgyümölcs és a korai tökfélék magja. Hidegágyba a paradicsom, korai kabakosok, paprika, zeller és a melegigényes egynyáriak magja.

A hosszú tenyészidejű káposztafélék esetében, amelyeket késő őszi betakarításra ültetnek, most időszerű a fejtrágyázás.

- A zellert érdemes vegyíteni káposztafélék közé, mert a káposztalepke és a hernyók ellen is hatásos.
- A levendula ismert ''hangyaellenség''. Rózsák környékére kiemelten ajánlott.

A legjobb étvágyúaknak (káposztafélék, uborka, tökfélék) jusson mindig a frissen trágyázott rész, a következő évben már egy kevésbé falánk fajtát (paprika, hagymák, saláta, cékla) ülhetünk a helyére, a harmadik évben jöhetnek azok, ...

Vigyázzunk: a foghagymát ne ültessük borsó és káposzta közelébe, és ne kerüljön az eperhez se túl közel. Ezek a növények ugyanis nem tűrik el egymást. A nyúlrágás ellen a közönséges hintőpor is véd. Szórjunk egy keveset a növényre, vagy köréje.

A szamócának jó előveteménye lehet a kertészeti növények közül a káposzta, a sárgarépa, a saláta, a zöldbab, a zöldborsó és egyéb rövid tenyészidejű zöldségnövények, a szántóföldi kultúrák közül pedig az egy- vagy többéves pillangósok, a repce, ...

ŐszA nyári balkonnövényeinket cseréljük le fagytűrő, télen díszítő kétnyári növényekkel, törpe cserjékkel, mint a díszkáposzta, tőzegmirtusz, törpefenyő, árvácska.

Február végéig vessük el cserépbe a káposztaféléket és saláta magjait, amelyeket márciusban már tűzdelni lehet. A korai, hidegtűrő fajták március elején is kiültethetők.

spenót, zöldborsó, zöldbab, fejtőbab, karalábé, brokkoli, retek, káposzta, lilakáposzta, kelbimbó, cékla, krumpli, sárgarépa, fehérrépa, padlizsán, fehér paprika, paradicsom, koktélparadicsom, rukkola, jégsaláta, római saláta, cukkini, vöröshagyma, ...

A dáliát szereti a zöldlevéltetű, és sajnos a káposztalepke is, melynek a hernyója néha képes tarra rágni a leveleket. A kardvirág érzékeny gombára, és szereti a gladiolusztripsz.

A zsálya távoltartja a káposztalepke hernyóit a káposztaféléktől.
A paradicsom barátja a petrezselyem és a bazsalikom.
Az ágyások szélére ültetett nárcisz véd az egerektől.

Az alma, burgonya, hagyma, illetve káposzta tárolására a betakarítást követően a fagymentes, de hűvös, levegős pincék alkalmasak.
Gyeprendelés ...

Haszna: levéltetvekkel, valamint különféle lágytestű kártevőlárvákkal, pajzstetvekkel és molytetűlárvákkal táplálkozik.
Csalogató növények: őszirózsa, körömvirág, pillangóvirág, koriander, cickafark, kapor, káposztafélék, mézvirág, ...

Az első évben ültessen salátát, répát, hagymát és káposztaféléket. A retek és a zeller is kiváló kezdésnek. A második és harmadik évben változtasson a növénytársításon, és ültessen babot, uborkát vagy feketegyökeret.

Az Újházy tyúkhúsleves végzett az első helyen a Magyarország Kedvenc Étele szavazáson. A főételek kategóriában a töltött káposzta, a desszertek között a madártej lett a kedvenc.
Tovább…
A sörfogyasztás erősítheti a csontokat ...

Vannak ezenkívül az emberi kórokozó gombák ellen hatásos (fungicid) anyagokat termelő nagygomba fajok is, mint például a káposztagomba (Sparassis crispa), ...

Lásd még: Lásd még: Zöldség, Virág, Talaj, Kertész, Paradicsom

Kertészkedés  Kapor  Karalábé

 
RSS Mobile