Kezdőlap (Káposzta)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Káposzta

Kertészkedés  Kapor  Karalábé

Káposztafélék
Káposztafélék a keresztesvirágúak (Cruciferae) családjába, a káposzta (Brassica) nemzetségébe tartoznak. Elsőéves alakjukat zöldségként használják. Magot a második évben hoznak. Becőtermésűek. Idegen-, rovarmegporzósak. Általában hidegtűrő növények (-4-7 C°).


Káposztafélék nyárvégi védelme
Tweet
A káposzta hernyókártevői az ültetéstől a betakarításig veszélyeztetik a termesztést. A megtámadott növényi rész általában fogyaszthatatlanná, értékesíthetetlenné válik, ezért a káposztafélék védelmében a kártétel megelőzésére törekedjünk.

Káposztafélék
A zöldségfélék meghatározó csoportja. Változatos fogyasztású, felhasználású növények, főzelékek, köretek, saláták, savanyúságok alapanyagai, magas táplálkozási értékük miatt népszerűek.
Bimbóskel ...

káposzta
(növ., kápi, Brassica L.), keresztesvirágu, egy-, két- v. többnyári, gyakran deres f, ritkán félcserje. Levele félbe szárnyalt, a felsőbb másforma; virága sárga, ritkán fehér, megnyult füzért alkot; becője hengerded v.

káposzta
Szorosan egymáshoz simuló levelekből álló főzeléknövény. Származéka: káposztás.
Szláv eredetű szó: szerb-horvát, szlovén, szlovák kapusta. Ezek végső forrása egy késői latin compos(i)ta (tkp. összetett) szó, s így rokona a magyar kompót és komposzt.

Kel~, kelbimbó télen is szedhető
Számos zöldségfajta mínuszokban mérhető időjárási viszonyok között is frissen áttelel a kertben. Az ízletes, vitaminban gazdag főételeket, körítéseket, salátákat tavaszig sem kell nélkülöznie, aki családja egészségéért kertészkedik.

~félék, karalábé.
Hőigényük szinte azonos a fejes és kelkáposztának, karalábénak, karfiolnak és brokkolinak. Ahhoz, hogy szabadföldbe március második felére kiültethető palántáink legyenek, január 20-február elejéig el kell kezdeni a nevelését.

A ~félék a legrégebbi kultúrnövényeink közé tartoznak
Nem csak a Kárpát-medencében, hanem az egész világon jelentős zöldségnövények tartoznak ebbe a csoportba. A Földön évente termő zöldségmennyiség több mint 10%-a például fejes~.

A ~félék esetében valószínű, hogy az alapfaj eredendően változékony volt, és a különböző életkörülmények hoztak létre variánsokat. Ezeket az ember felismerte, és tovább válogatta a neki kedvére szolgálókat mindaddig, amíg létrejöttek a különféle termesztett változatok.

Az őszi ~repce országos vetésterülete 140.402 ha. A jelentett vetésterület minőségi megoszlása az FVM kimutatása szerint 45,44 % jó, 36,41 % közepes, míg 18,14 % gyenge kategóriába sorolható.

A következő címkéjű bejegyzések mutatása: ~félék. Összes bejegyzés megjelenítése
Jó szomszédság ...

~légy
Tünetek:
A ~légy (Phorbia brassicae) nyüvei befúrják magukat a ~félék gyökereibe, amelytől azok lyukacsossá válnak és elszíneződnek. A növény elgyengül, növekedése lelassul, és a levelei meleg időben elfonnyadnak. Súlyos fertőzés esetén a növény elpusztul.

~szüret
rovat:Haszonkert
Itt az ideje a késői ~fajták szüretelésének. A ~félék hidegtűrő zöldségfélék, vitaminokban, ásványi sókban és rostanyagokban gazdagok. Az első évben a fejet, a második évben a magszárat, illetve becőtermést fejleszt. ...
[elolvasom] ...

~félék
(Brassicaceae)
A keresztesvirágúak családjából a ~félék nemzetségébe tartozó fajok hazai vetésterülete 85-90 ezer hektár között változik, termésmennyiségük pedig 400-500 ezer tonnát tesz ki.

~félék
fejes ~
hidegtűrő, morzsás szerkezetű, jó vízgazdálkodású talajt, öntözést igényel, sok trágyával homokon is termeszthető, ...

~lepke
Tisztelt Válaszadó!Egy ismerősömnek a káposztáját ellepték a ~lepkék és jövőre már bioszerrel szeretné permetezni. Mit tud ajánlani ill. hol tudja ezt be...
1 ...

~ - fokhagyma, hagyma, burgonya, kerti ruta, földieper
Karalábé - paprika, paradicsom
Kömény - sárgarépa, kapor, paradicsom ...

A ~-bagolylepke (Mamestra brassicae) leginkább a ~félék károsítójaként ismert, de más szántóföldi és kertészeti növényeket (pl. fejes saláta, hagyma, paradicsom, paprika) is károsít. A hemyó a levélszáron hámozgat, kirágja a levél érközeit.

Kel~ Westlandse Putjes
Vissza Bio vetőmagokKáposzták, brokkoli, karalábé, gumóskömény Kel~ Westlandse Putjes
Az eredeti mérethez kattints a képre! ...

Kel~:
Ideális téli zöldség. Nagyon magas C-vitamin-tartalma van, és ezt akkor is megtartja, ha hosszabb ideig tároljuk. Fontos, hogy csak az összevágott zöldség tudja teljes mértékben kifejteni védő hatását.

FEHÉR KÁPOSZTA Holland káposztának is nevezik. Télálló, hosszú ideig tárolható. Ropogós, tömött feje jól lereszelhető, savanyú káposztát, ~salátát készítenek belőle.

~félék alatt a brokkolit, bimbóskelt, édes káposztát, karfiolt, fejes káposztát, kel káposztát, vö¬rös káposztát, karalábét, karfiolt, spárga kelt, karóré¬pát, pasztinákot és retket értjük. A salátaféléket gyakran érdemes együtt termeszteni a ~félék¬kel.

A ~- és tökfélék palántái négy hét alatt lesznek kiültethetőek, a paradicsom, a paprika és a tojásgyümölcs palántáinak ehhez nyolc hétre van szükségük.

A ~félék közül a karalábé tartalmazza a legtöbb C-vitamint, az ásványi anyagok közül kalcium- és foszfortartalma különösen jelentős.

A téli ~ sárgulásnak indult leveleit szedjük le, a ~ fölé rakjunk hálót, hogy a madarak kártevését megelőzzük. A még kinn levőkarfiol takaróleveleit hajtsuk a fejre, hogy ne fagyjon meg.

Fontos: ~, hagyma és sárgarépa nem kerülhet szerves trágyával frissen kezelt területre. Ezzel meg kell várni a következő évet. Fennáll az intolerancia veszélye, bizonyos szerves trágyák ugyanis vonzzák a legyeket, amelyek lárvái befúrhatják magukat a növénybe.

Kolbászos ~leves
Hozzávalók: 40 dkg savanyú ~, 2-3 dl savanyú~-lé, 15 dkg kolbász vagy debreceni (esetleg virsli), 2 dl...
Csokoládés rakott palacsinta recept
Hozzávalók: 20 db előre megsütött palacsinta, 30 dkg darált dió, 20 dkg étcsokoládé, 30 dkg tehéntúró, 20 dkg vaj,...

ZELLER, KELKÁPOSZTA, KÍNAI KELL:
A zeller, a kínai kel és a kel~ kalciumot tartalmaznak, és erősítik a csontokat. Ha nincs elég kalcium az étrendedben, a szervezet kivonja a csontokból és emiatt csontok meggyengülnek Az említett növényeknek fogyasztása megerősítik a csontozatot.

cékla â†' ~, zeller, zöldbab, fejes saláta, vöröshagyma
cukkini â†' zöldbab, burgonya, kukorica
édeskömény â†' zeller, póré ...

Magas szerves anyag tartalmának és kiegyensúlyozott N-P-K tartalmának köszönhetően a Dél-Alföldi kertészek jelentős része rögtön megkedvelte az ORGEVITET és már az első évet követően kiváló eredményekről számoltak be saláta, ~félék, paprika és paradicsom termesztésben.

Közvetlen felhasználásra szedhetők a másodterményként nevelt vörös~, fejes~ és karalábé nagyobb fejei, valamint a karfiol is. A karalábét meg kell tisztítanunk a gyökereitől és a lombjától.

Fűthető melegágyba vethető februártól a ~félék magja, a karalábé, zeller, paradicsom, paprika, tojásgyümölcs és a korai tökfélék magja. Hidegágyba a paradicsom, korai kabakosok, paprika, zeller és a melegigényes egynyáriak magja.

A hosszú tenyészidejű ~félék esetében, amelyeket késő őszi betakarításra ültetnek, most időszerű a fejtrágyázás. Mit mikor: Főleg nitrogénből és káliumból igényelnek többet ilyenkor nyáron, amit az alaptrágyázással nem lehet biztosítani a vetés előtt.

- A zellert érdemes vegyíteni ~félék közé, mert a ~lepke és a hernyók ellen is hatásos.
- A levendula ismert ''hangyaellenség''. Rózsák környékére kiemelten ajánlott.
- Az uborka örömmel veszi a bazsalikomot szomszédjának, mivel így biztonságban van a lisztharmattal szemben.

A legjobb étvágyúaknak (~félék, uborka, tökfélék) jusson mindig a frissen trágyázott rész, a következő évben már egy kevésbé falánk fajtát (paprika, hagymák, saláta, cékla) ülhetünk a helyére, a harmadik évben jöhetnek azok, akik a maradékkal is beérik (borsó, bab).

Vigyázzunk: a foghagymát ne ültessük borsó és ~ közelébe, és ne kerüljön az eperhez se túl közel. Ezek a növények ugyanis nem tűrik el egymást. A nyúlrágás ellen a közönséges hintőpor is véd. Szórjunk egy keveset a növényre, vagy köréje. Ha elmosta az eső, szórjunk utána.

A szamócának jó előveteménye lehet a kertészeti növények közül a ~, a sárgarépa, a saláta, a zöldbab, a zöldborsó és egyéb rövid tenyészidejű zöldségnövények, a szántóföldi kultúrák közül pedig az egy- vagy többéves pillangósok, a repce, az őszi kalászosok, ...

ŐszA nyári balkonnövényeinket cseréljük le fagytűrő, télen díszítő kétnyári növényekkel, törpe cserjékkel, mint a dísz~, tőzegmirtusz, törpefenyő, árvácska. Szúrhatunk ezek a növények alá tavaszi virághagymákat is, melyek tavasszal igen vidám díszbe borítják balkonunkat.

Február végéig vessük el cserépbe a ~féléket és saláta magjait, amelyeket márciusban már tűzdelni lehet. A korai, hidegtűrő fajták március elején is kiültethetők. Ha elhúzódik a hideg, fagyosak az éjszakák, akkor áprilisban érdemes kihelyezni a palántákat.

spenót, zöldborsó, zöldbab, fejtőbab, karalábé, brokkoli, retek, ~, lila~, kelbimbó, cékla, krumpli, sárgarépa, fehérrépa, padlizsán, fehér paprika, paradicsom, koktélparadicsom, rukkola, jégsaláta, római saláta, cukkini, vöröshagyma, fokhagyma, mogyoróhagyma, torma, póréhagyma, ...

A dáliát szereti a zöldlevéltetű, és sajnos a ~lepke is, melynek a hernyója néha képes tarra rágni a leveleket. A kardvirág érzékeny gombára, és szereti a gladiolusztripsz. Ellene rovarölőszert használjunk, de a permetlébe tegyünk nedvesítőszert, hogy a kardvirág levelén megtapadjon.

A zsálya távoltartja a ~lepke hernyóit a ~féléktől.
A paradicsom barátja a petrezselyem és a bazsalikom.
Az ágyások szélére ültetett nárcisz véd az egerektől.

Az alma, burgonya, hagyma, illetve ~ tárolására a betakarítást követően a fagymentes, de hűvös, levegős pincék alkalmasak.
Gyeprendelés ...

Katicabogár
Haszna: levéltetvekkel, valamint különféle lágytestű kártevőlárvákkal, pajzstetvekkel és molytetűlárvákkal táplálkozik.
Csalogató növények: őszirózsa, körömvirág, pillangóvirág, koriander, cickafark, kapor, ~félék, mézvirág, dísz~ ...

A magaságy oldalához ültessen csüngő növényeket, mint amilyen például az uborka. Az első évben ültessen salátát, répát, hagymát és ~féléket. A retek és a zeller is kiváló kezdésnek. A második és harmadik évben változtasson a növénytársításon, és ültessen babot, uborkát vagy feketegyökeret.

Az Újházy tyúkhúsleves végzett az első helyen a Magyarország Kedvenc Étele szavazáson. A főételek kategóriában a töltött ~, a desszertek között a madártej lett a kedvenc.
Tovább…
A sörfogyasztás erősítheti a csontokat ...

Vannak ezenkívül az emberi kórokozó gombák ellen hatásos (fungicid) anyagokat termelő nagygomba fajok is, mint például a ~gomba (Sparassis crispa), a gyűrűs fülőke (Oudemansiella mucida) vagy a mérgező világító tölcsérgomba (Omphalotus olearius).

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Zöldség, Virág, Talaj, Kertész, Paradicsom?

◄ Kapor   Karalábé ►
 
RSS Mobile