Kezdőlap (Kajszi)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kajszi

Kertészkedés  Kacsozás  Kajszibarack

Kajszibarack
A csonthéjasok között igen jelentős helyet betöltő gyümölcsfaj. Termesztésének területe 5000 ha felett van. Nagyüzemi és házikerti termesztése is jelentős. 3000 ha hagyományos termesztésben van. Az öntözött terület 500 ha feletti és döntően csepegtetett.


Kajszi gutaütés
Kajszi gutaütéses pusztulása. A fák főleg fiatalkori tömeges es hirtelen elhalását nevezzük így. Statisztikánk szerint nálunk a kajszifák 15%-a éri csak el a 25 éves kort.

Kajsziszüret ősszel?
A hazai kajszinemesítésben Pedryc Andrzej professzor nemesít nagyon korai és nagyon késői fajtákat, így néhány éven belül megszülethet a teljes érési sorozat.

Új kajszibarackfajták, csemegekukorica, belvizek
Tweet
Az időszerű agrárhírek és termesztési tanácsok mellett a Jó Gazda áprilisi száma részletesen elemzi a hőmérséklet és a tavaszi talaj-előkészítés jelentőségét a zöldségtermesztésben, ...

kajszi
Sárgabarackfajta.
Az oszmán-török kaysi barackot jelent, s egy azonos perzsa szó átvétele, a kajszibarack tehát egyező jelentésű idegen, illetve magyar szó összetétele, mint például a micisapka.

~lva: a ~ és a szilva házassága
/Bálint György kertről, növényekről
/Aktuális kert
/Augusztus ...

~barack, Rózsabarack kártevője
Volt nekem egy ~baracfám..., rózsabarack volt. Finom volt!
Tavaly sajnos kipusztult mert nem figyeltem fel, mi okozza az ágankénti hervadását, majd kiszáradását.

Vad~, vad sárgabarack - Armeniaca vulgaris
Hazája Kína. A római vagy török hódoltság idején jutott el hazánkba. Meleg kedvelő. Gyümölcse jóval kisebb a nemes fajtákénál és akad köztük néha kesernyés is.

~barack (július-augusztus)
Helyszín: Székesfehérvár-Lovasberény felé 811.sz. útról).
Nyitva tartás: 7-17 óráig, hétvégén is.

A ~himlő a leveleket és a gyümölcsöt károsítja. A vírus okozta tünetek: klorotikus, hullámos szélű foltok és levéltorzulás. A termés felszínén és a csonthéjon szintén elszíneződő foltok, gyűrűk jelennek meg. A ~himlő elleni védelem gyakorlatilag a vírusmentes szaporítóanyagon alapul.

Kezdőlap » Gyümölcsfák » ~ Barack ( Sárgabarack )
~ Barack ( Sárgabarack )
~barack ...

~. A fajták virágzási idejének különbsége kisebb, mint a cseresznye esetében. Gyakran a korai és kései virágzású fajták virágzási ideje is megfelelően átfedi egymást. Egy fajta változatainak virágzásidő-eltérése évjárattól függően 2-12 nap is lehet (4.8. táblázat).

A ~ üzemi termesztésében a mirobalan (60-65 %), a vad~ (30-35 %), és az egyéb szilvaalanyok (5 %) terjedtek el. Az alany megválasztásában elsősorban a termőhelyi viszonyok játsszák a legfontosabb szerepet.

A ~- és őszibarack legkedvezőbb ideje nem az ősz, hanem a tavasz, mivel a jó átteleléshez biztos eredés szükséges.
Betakaríthatjuk a birset és a naspolyát is, bár ha nem érünk rá várhatunk ezzel még akár egy hónapot is, mert ezeknek nem árt a kisebb fagy.

A kínai ~ (Prunus mume) kisméretű fa, ritkán látni a kertekben, pedig nagyon dekoratív. Nemesítéstől függően a virág szirmai lehetnek fehérek, rószaszínek fehéres porzókkal. Telepítése hasonló a som ültetéséhez.

~NÁL megtalálhatjuk épp úgy a gyenge, mint a középerős és az erős növekedésű fajtát. Ezzel szemben a sudarát mindhárom fajta idővel elveszti, s attól fogva a terebélyesedés lesz rájuk a jellemző. Például hajtásai hosszúak — a 120 centit is elérik —, ágai széthajlanak.

~
A ~ fogyasztási idejének megnyújtása feldolgozási szempontból is indokolt. Fontos másrészt azért is, mert nagyon gyorsan érik és puhul. Szállítani pedig csak az arra legmegfelelőbb érettségben lehet.

~fáknál az apiognomóniás levélfoltosság órokozójának fertőzése párás, csapadákos, meleg időszakban különösen nagy valószínűséggel várható. A beteg levelek a fertőzést követően csak 2-3 héttel később jelennek meg, amikor már nem lehet a kárt elhárítani.

A ~- és őszibarack, meggy és cseresznyefákat fertőzi, és súlyos betegségüket okozza a Pseudomonas syringae pv. syringae nevű baktérium. A kórokozó a fák részleges vagy teljes elhalását idézi elő.

A ~barack fám törzsén és egyes ágain is a kéreg orsószerűen szétnyílt, néhány helyen annyira, hogy kilátszik a szíjács. Azt szeretném megtudni, hogy ez mitől van és hogyan lehet ezt kezelni? Vagy egyáltalán kell-e? A fa kb. 15 éves.

A ~nál és az őszibaracknál szintén réz tartalmú készítményekkel permetezzünk, amikor a levél hullás - október közepén, végén - megkezdődött. (Javaslom a Bordói por használatát!) ...

A ~barack rendszeres szennyezettsége többéves probléma, ezért a barackot kedvelő egészségtudatos embereknek érdemes bioterméket vásárolni.

A ~barack serkenti az agyműködést, a növekedést, javítja a látást, növeli az ellenálló képességet. A csontok, szövetek újjáépítésében is fontos szerepet játszik. Fogyasztása növeli a sejtek élettartamát, fokozza azok tevékenységét.

Őszi- és ~barack fák virágzáskori aktuális növényvédelme
2008-ban több házikertben használatos növényvédő szert kivontak a szabad forgalomból, ezért újra összegyűjtöttük a tafrina és a monilia elleni védekezés lehetőségeit.
Őszibarack tafrínás betegség ...

CSONTHÉJASOK -~, CSERESZNYEFA, MEGGYFA, SZILVAFA METSZÉSMÓDJA
MEGGYFA METSZÉSE: A meggyfa koronatípusát annak függvényében válasszuk meg; erős vagy gyengébb növekedésű fát telepítettünk-e? Például a középerősségű Pándy, a cigánymeggy, az Érdi bőtermő, stb.

Gyakran elkövetjük azt a hibát, hogy a ~barackfákat tavasszal metsszük, ami helytelen gyakorlat, hiszen ennek most, lombos állapotban van itt az ideje, de ne feledkezzünk meg a sérült felületek sebkezeléséről sem! ...

Öreg és beteg - a ~himlőről (vagy szilvahimlőről)
Süncsalogató
A hétpettyes terminátor ...

SZÓRÁLLÁSÚ KORONA ALAKÍTÓ METSZÉSE, EGYBEN A ~ METSZÉSMÓDJA IS.
Koronás oltvánnyal indítunk, de előbb essen szó a suhánggal (facsemete) való ültetésről. A suhángot olyan magasságban metsszük vissza, hogy a koronatípusnak megfelelően, a kívánt helyen (minden oldalon) jöjjenek létre a hajtások.

Hűs árnyékot adó fa a szilva, a körte, az alma és a ~. Ezeket érdemes nagyobb gyepfelületbe, egymástól kellő távolságban telepíteni, hogy fejlődésükhöz és gondozásukhoz elegendő tér álljon rendelkezésre. A diófa mély árnyékot ad ugyan, ám alatta még a gyep sem lesz hosszú életű.

vagyis az őszi-barack és ~n-barack egymástól meglehetősen eltérő; az utóbbi inkább a szilvával rokon v. a szilva (Prunus Tourn.) algénusza, csak hogy a külseje barack-alakú.

párosítás, azonos vastagságú alany és oltóvessző esetén kora tavasszal használjuk (~, cseresznye);
kecskeláb ékezés, vastagabb alany esetén alkalmazható fás oltás (akác); ...

Ilyen például a szilva, a meggy, vagy a ~barack. Moniliniás fertőzéstől, gomba és baktérium kórokozókig, és kártevőkig széles a támadók csoportja.

Aki már szüretelt jó termőkorú cseresznye-, vagy mondjuk ~barackfát, az tisztában van vele, hogy a gyümölcs leszüretelése után jön csak az igazán kellemes teher: el kell fogyasztani, illetve fel kell dolgozni a gyümölcsöket! ...

A meszes házfalak mentén a mész bemosódhat a talajba, és ennél a kis mennyiségű mésznél is a ~barack igen érzékenyen reagál, és hamar jelentkeznek a bórhiány tünetei. A legérzékenyebb növények a bórhiányra: cékla, zeller, kelvirág, karalábé.

Gyümölcsfák csoportjából a sárga, azaz ~barackot kell kiemelni. Közvetlen a nyílás előtt, úgynevezett színes bimbós állapotban szabad metszeni, mert ekkor a legkisebb a valószínűsége annak, hogy a gnomónia megfertőzi a növényt a sebeken keresztül.

~ apiognomóniás levélfoltossága
Szilva polisztigmás levélfoltossága
Dió gnomóniás levélfoltossága
Köszméte és ribiszke mikoszferellás levélfoltossága
Köszméte és ribiszke drepanopezizás levélfoltossága
Hárs mikoszferellás betegsége ...

A területet érdemes megtisztítanunk, be kell fejezni a gyümölcsfák metszését - az őszibarackot és a ~t tilos télen metszeni, de igen helyesen járunk el, ha a cseresznyét és a meggyet is békén hagyjuk télvíz idején -, gondoskodnunk kell majd kellő mennyiségű szerves anyag, ...

A sárga rókagombának nagyon kellemes, ~barackot idéző illata van. Lombos és tűlevelű erdőkben egyaránt megtalálható. Erdei tisztásokon nem ritka a rókagomba alkotta szőnyeg.

A legjobb bor a meggyből, a ribiszkéből és az almából készül. Nem tanácsos viszont körtéből, ~ból, őszibarackból készíteni házilag, mert ehhez nagy szaktudás szükséges, és a borkészítés közben ezek a gyümölcsök elvesztik aromájukat.

Zsendülés (közzétéve: 2005.05.03.)
A gyümölcs érési folyamatának az a fordulópontja, amikor az éréssel járó szín- és konzisztencia-változás érzékelhetővé válik. Főleg a szőlővel, ~barackkal kapcsolatban használt fogalom.

A csonthéjasok (~, cseresznye, meggy, szilva) koronáját a nyár végén, augusztusban, szeptemberben ritkítani, szintén a szüret után. A csonthéjasoknál fontos a sebek beforradása, ami a magasabb hőmérsékleten gyorsabb, és így a mézgásodás nem következik be.

Érintett fák: ~- és őszibarackfa, mandula, cseresznye, szilva
Védekezés:
A betegség által érintett fákat permetezzük réztartalmú készítménnyel. Metszésnél a beteg ágak mindegyikét távolítsuk el. Nyáron permetezzük a fákat csalánlével, hogy javuljon az ellenálló képességük.

Jó ha tudjuk, hogy hasonló mérgezést okozhat a ~barack- és a szilvamag is, de tartalmazhatnak méreganyagokat a növények levelei is.A mérgezés főbb tünetei: kábultság, hangszalagbénulás, rángások, kóma, szívmegállás, légzésbénulás.

Helyes elnevezése csak a barack lenne, ami azért okoz némi bonyodalmat, mert a ~barackot is értjük rajta. Így hát nincs megegyezés az elnevezést illetően. Mivel az őszibarack elnevezés a magyar nyelvben általános, a továbbiakban is ezen a néven említjük.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Gyümölcs, Virág, Barack, Termés, Őszibarack?

◄ Kacsozás   Kajszibarack ►
 
RSS Mobile