Kezdőlap (Kajszi)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kajszi

Kertészkedés  Kacsozás  Kajszibarack

Kajszibarack
A csonthéjasok között igen jelentős helyet betöltő gyümölcsfaj. Termesztésének területe 5000 ha felett van. Nagyüzemi és házikerti termesztése is jelentős. 3000 ha hagyományos termesztésben van. Az öntözött terület 500 ha feletti és döntően csepegtetett.


Kajszi gutaütés
Kajszi gutaütéses pusztulása. A fák főleg fiatalkori tömeges es hirtelen elhalását nevezzük így. Statisztikánk szerint nálunk a kajszifák 15%-a éri csak el a 25 éves kort.

Kajsziszüret ősszel?
A hazai kajszinemesítésben Pedryc Andrzej professzor nemesít nagyon korai és nagyon késői fajtákat, így néhány éven belül megszülethet a teljes érési sorozat.

Kajszifajták Dél-Franciaországban
Jól színeződnek és többségük önmeddő. Bemutatjuk Provence kajszifajtáit.
EARLYBLUSH, Rutbhart(cov) ...

Új kajszibarackfajták, csemegekukorica, belvizek
Tweet
Az időszerű agrárhírek és termesztési tanácsok mellett a Jó Gazda áprilisi száma részletesen elemzi a hőmérséklet és a tavaszi talaj-előkészítés jelentőségét a zöldségtermesztésben, ...

~
Sárgabarackfajta.
Az oszmán-török kaysi barackot jelent, s egy azonos perzsa szó átvétele, a ~barack tehát egyező jelentésű idegen, illetve magyar szó összetétele, mint például a micisapka.

~barack, Rózsabarack kártevője
Volt nekem egy ~baracfám..., rózsabarack volt. Finom volt!
Tavaly sajnos kipusztult mert nem figyeltem fel, mi okozza az ágankénti hervadását, majd kiszáradását.

~barack (július-augusztus)
Helyszín: Székesfehérvár-Lovasberény felé 811.sz. útról).
Nyitva tartás: 7-17 óráig, hétvégén is.

A ~himlő a leveleket és a gyümölcsöt károsítja. A vírus okozta tünetek: klorotikus, hullámos szélű foltok és levéltorzulás. A termés felszínén és a csonthéjon szintén elszíneződő foltok, gyűrűk jelennek meg. A ~himlő elleni védelem gyakorlatilag a vírusmentes szaporítóanyagon alapul.

Kezdőlap » Gyümölcsfák » ~ Barack ( Sárgabarack )
~ Barack ( Sárgabarack )
~barack ...

~. A fajták virágzási idejének különbsége kisebb, mint a cseresznye esetében. Gyakran a korai és kései virágzású fajták virágzási ideje is megfelelően átfedi egymást. Egy fajta változatainak virágzásidő-eltérése évjárattól függően 2-12 nap is lehet (4.8. táblázat).

A ~ üzemi termesztésében a mirobalan (60-65 %), a vad~ (30-35 %), és az egyéb szilvaalanyok (5 %) terjedtek el. Az alany megválasztásában elsősorban a termőhelyi viszonyok játsszák a legfontosabb szerepet.

A ~- és őszibarack legkedvezőbb ideje nem az ősz, hanem a tavasz, mivel a jó átteleléshez biztos eredés szükséges.
Betakaríthatjuk a birset és a naspolyát is, bár ha nem érünk rá várhatunk ezzel még akár egy hónapot is, mert ezeknek nem árt a kisebb fagy.

A kínai ~ (Prunus mume) kisméretű fa, ritkán látni a kertekben, pedig nagyon dekoratív. Nemesítéstől függően a virág szirmai lehetnek fehérek, rószaszínek fehéres porzókkal. Telepítése hasonló a som ültetéséhez.

~-SÁRGABARACKFA: A ~NÁL megtalálhatjuk épp úgy a gyenge, mint a középerős és az erős növekedésű fajtát. Ezzel szemben a sudarát mindhárom fajta idővel elveszti, s attól fogva a terebélyesedés lesz rájuk a jellemző. Például hajtásai hosszúak - a 120 centit is elérik -, ágai széthajlanak.

~
A ~ fogyasztási idejének megnyújtása feldolgozási szempontból is indokolt. Fontos másrészt azért is, mert nagyon gyorsan érik és puhul. Szállítani pedig csak az arra legmegfelelőbb érettségben lehet.

~fáknál az apiognomóniás levélfoltosság órokozójának fertőzése párás, csapadákos, meleg időszakban különösen nagy valószínűséggel várható. A beteg levelek a fertőzést követően csak 2-3 héttel később jelennek meg, amikor már nem lehet a kárt elhárítani.

A ~- és őszibarack, meggy és cseresznyefákat fertőzi, és súlyos betegségüket okozza a Pseudomonas syringae pv. syringae nevű baktérium. A kórokozó a fák részleges vagy teljes elhalását idézi elő.

A ~nál és az őszibaracknál szintén réz tartalmú készítményekkel permetezzünk, amikor a levél hullás - október közepén, végén - megkezdődött. (Javaslom a Bordói por használatát!) ...

A ~barack rendszeres szennyezettsége többéves probléma, ezért a barackot kedvelő egészségtudatos embereknek érdemes bioterméket vásárolni.

A ~barack serkenti az agyműködést, a növekedést, javítja a látást, növeli az ellenálló képességet. A csontok, szövetek újjáépítésében is fontos szerepet játszik. Fogyasztása növeli a sejtek élettartamát, fokozza azok tevékenységét.

Őszi- és ~barack fák virágzáskori aktuális növényvédelme
2008-ban több házikertben használatos növényvédő szert kivontak a szabad forgalomból, ezért újra összegyűjtöttük a tafrina és a monilia elleni védekezés lehetőségeit.
Őszibarack tafrínás betegség ...

CSONTHÉJASOK -~, CSERESZNYEFA, MEGYFA, SZILVAFA- METSZÉSMÓDJA
MEGYFA METSZÉSE: A megyfa koronatípusát annak függvényében válasszuk meg; erős vagy gyengébb növekedésű fát telepítettünk-e? Például a középerősségű Pándy, a cigánymeggy, az Érdy bőtermő, stb.

Gyakran elkövetjük azt a hibát, hogy a ~barackfákat tavasszal metsszük, ami helytelen gyakorlat, hiszen ennek most, lombos állapotban van itt az ideje, de ne feledkezzünk meg a sérült felületek sebkezeléséről sem! ...

Öreg és beteg - a ~himlőről (vagy szilvahimlőről)
Süncsalogató
A hétpettyes terminátor ...

vagyis az őszi-barack és ~n-barack egymástól meglehetősen eltérő; az utóbbi inkább a szilvával rokon v. a szilva (Prunus Tourn.) algénusza, csak hogy a külseje barack-alakú.

párosítás, azonos vastagságú alany és oltóvessző esetén kora tavasszal használjuk (~, cseresznye);
kecskeláb ékezés, vastagabb alany esetén alkalmazható fás oltás (akác); ...

Ilyen például a szilva, a meggy, vagy a ~barack. Moniliniás fertőzéstől, gomba és baktérium kórokozókig, és kártevőkig széles a támadók csoportja.

A meszes házfalak mentén a mész bemosódhat a talajba, és ennél a kis mennyiségű mésznél is a ~barack igen érzékenyen reagál, és hamar jelentkeznek a bórhiány tünetei. A legérzékenyebb növények a bórhiányra: cékla, zeller, kelvirág, karalábé.

Gyümölcsfák csoportjából a sárga, azaz ~barackot kell kiemelni. Közvetlen a nyílás előtt, úgynevezett színes bimbós állapotban szabad metszeni, mert ekkor a legkisebb a valószínűsége annak, hogy a gnomónia megfertőzi a növényt a sebeken keresztül.

~ apiognomóniás levélfoltossága
Szilva polisztigmás levélfoltossága
Dió gnomóniás levélfoltossága
Köszméte és ribiszke mikoszferellás levélfoltossága
Köszméte és ribiszke drepanopezizás levélfoltossága
Hárs mikoszferellás betegsége ...

A területet érdemes megtisztítanunk, be kell fejezni a gyümölcsfák metszését - az őszibarackot és a ~t tilos télen metszeni, de igen helyesen járunk el, ha a cseresznyét és a meggyet is békén hagyjuk télvíz idején -, gondoskodnunk kell majd kellő mennyiségű szerves anyag, ...

A sárga rókagombának nagyon kellemes, ~barackot idéző illata van. Lombos és tűlevelű erdőkben egyaránt megtalálható. Erdei tisztásokon nem ritka a rókagomba alkotta szőnyeg.

Hűs árnyékot adó fa a szilva, a körte, az alma és a ~. Ezeket érdemes nagyobb gyepfelületbe, egymástól kellő távolságban telepíteni, hogy fejlődésükhöz és gondozásukhoz elegendő tér álljon rendelkezésre. A diófa mély árnyékot ad ugyan, ám alatta még a gyep sem lesz hosszú életű.

Zsendülés (közzétéve: 2005.05.03.)
A gyümölcs érési folyamatának az a fordulópontja, amikor az éréssel járó szín- és konzisztencia-változás érzékelhetővé válik. Főleg a szőlővel, ~barackkal kapcsolatban használt fogalom.

A csonthéjasok (~, cseresznye, meggy, szilva) koronáját a nyár végén, augusztusban, szeptemberben ritkítani, szintén a szüret után. A csonthéjasoknál fontos a sebek beforradása, ami a magasabb hőmérsékleten gyorsabb, és így a mézgásodás nem következik be.

Érintett fák: ~- és őszibarackfa, mandula, cseresznye, szilva
Védekezés:
A betegség által érintett fákat permetezzük réztartalmú készítménnyel. Metszésnél a beteg ágak mindegyikét távolítsuk el. Nyáron permetezzük a fákat csalánlével, hogy javuljon az ellenálló képességük.

Jó ha tudjuk, hogy hasonló mérgezést okozhat a ~barack- és a szilvamag is, de tartalmazhatnak méreganyagokat a növények levelei is.A mérgezés főbb tünetei: kábultság, hangszalagbénulás, rángások, kóma, szívmegállás, légzésbénulás.

Rügyfakadás után óvatosan, a növény rézérzékenységének figyelembe vételével, kisebb dózissal - az őszibarackot, ~t és almát pirosbimbós állapotáig, a meggyet, körtét fehérbimbós állapotáig - kezelhetjük. Vigyázat, mert későbbi időpontban alkalmazva ezek a szerek perzselést okozhatnak! ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Gyümölcs, Virág, Barack, Termés, Őszibarack?

◄ Kacsozás   Kajszibarack ►
 
RSS Mobile