Kezdőlap (Kajszi)

 Kertészkedés 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Kertészkedés » Kajszi


 

Kajszi

Kertészkedés  Kacsozás  Kajszibarack

Kajszibarack
A csonthéjasok között igen jelentős helyet betöltő gyümölcsfaj. Termesztésének területe 5000 ha felett van. Nagyüzemi és házikerti termesztése is jelentős. 3000 ha hagyományos termesztésben van.


Kajszi gutaütés
Kajszi gutaütéses pusztulása. A fák főleg fiatalkori tömeges es hirtelen elhalását nevezzük így. Statisztikánk szerint nálunk a kajszifák 15%-a éri csak el a 25 éves kort.

Kajsziszüret ősszel?
A hazai kajszinemesítésben Pedryc Andrzej professzor nemesít nagyon korai és nagyon késői fajtákat, így néhány éven belül megszülethet a teljes érési sorozat.

Kajszifajták Dél-Franciaországban
Jól színeződnek és többségük önmeddő. Bemutatjuk Provence kajszifajtáit.
EARLYBLUSH, Rutbhart(cov) ...

Új kajszibarackfajták, csemegekukorica, belvizek
Tweet
Az időszerű agrárhírek és termesztési tanácsok mellett a Jó Gazda áprilisi száma részletesen elemzi a hőmérséklet és a tavaszi talaj-előkészítés jelentőségét a zöldségtermesztésben, ...

kajszi
Sárgabarackfajta.
Az oszmán-török kaysi barackot jelent, s egy azonos perzsa szó átvétele, a kajszibarack tehát egyező jelentésű idegen, illetve magyar szó összetétele, mint például a micisapka.

Kajszibarack, Rózsabarack kártevője
Volt nekem egy kajszibaracfám..., rózsabarack volt. Finom volt!
Tavaly sajnos kipusztult mert nem figyeltem fel, mi okozza az ágankénti hervadását, majd kiszáradását.

A kajszibarack - színt hoz a kertbe
Amikor az érett gyümölcsök a gyümölcsöskosárban pompáznak, a puha, finom és ízletes gyümölcsök minden családtagot valóságos gyümölcsimádóvá tesznek.
Fénykép: BMFLUW ...

kajszibarack (július-augusztus)
Helyszín: Székesfehérvár-Lovasberény felé 811.sz. útról).
Nyitva tartás: 7-17 óráig, hétvégén is.

A kajszihimlő a leveleket és a gyümölcsöt károsítja. A vírus okozta tünetek: klorotikus, hullámos szélű foltok és levéltorzulás. A termés felszínén és a csonthéjon szintén elszíneződő foltok, gyűrűk jelennek meg.

Kezdőlap » Gyümölcsfák » Kajszi Barack ( Sárgabarack )
Kajszi Barack ( Sárgabarack )
Kajszibarack ...

Kajszi. A fajták virágzási idejének különbsége kisebb, mint a cseresznye esetében. Gyakran a korai és kései virágzású fajták virágzási ideje is megfelelően átfedi egymást.

A kajszi üzemi termesztésében a mirobalan (60-65 %), a vadkajszi (30-35 %), és az egyéb szilvaalanyok (5 %) terjedtek el. Az alany megválasztásában elsősorban a termőhelyi viszonyok játsszák a legfontosabb szerepet.

A kajszi- és őszibarack legkedvezőbb ideje nem az ősz, hanem a tavasz, mivel a jó átteleléshez biztos eredés szükséges.

A kínai kajszi (Prunus mume) kisméretű fa, ritkán látni a kertekben, pedig nagyon dekoratív. Nemesítéstől függően a virág szirmai lehetnek fehérek, rószaszínek fehéres porzókkal. Telepítése hasonló a som ültetéséhez.

Kajszibarackos rakott tészta
Hozzávalók: 25 dkg vékony metélt, 50 dkg érett kajszibarack, 5 dkg vaj (vagy margarin), 2 dl tejföl, 2 tojás, ízlés szerint 10-15 dkg porckor (vagy ennek megfelelő méz), ízlés szerint só.
Bővebben...

KAJSZI-SÁRGABARACKFA: A KAJSZINÁL megtalálhatjuk épp úgy a gyenge, mint a középerős és az erős növekedésű fajtát. Ezzel szemben a sudarát mindhárom fajta idővel elveszti, s attól fogva a terebélyesedés lesz rájuk a jellemző.

Kajszi
A kajszi fogyasztási idejének megnyújtása feldolgozási szempontból is indokolt. Fontos másrészt azért is, mert nagyon gyorsan érik és puhul. Szállítani pedig csak az arra legmegfelelőbb érettségben lehet.

Kajszifáknál az apiognomóniás levélfoltosság órokozójának fertőzése párás, csapadákos, meleg időszakban különösen nagy valószínűséggel várható.

A kajszi- és őszibarack, meggy és cseresznyefákat fertőzi, és súlyos betegségüket okozza a Pseudomonas syringae pv. syringae nevű baktérium. A kórokozó a fák részleges vagy teljes elhalását idézi elő.

A kajszinál és az őszibaracknál szintén réz tartalmú készítményekkel permetezzünk, amikor a levél hullás - október közepén, végén - megkezdődött. (Javaslom a Bordói por használatát!) ...

A kajszibarack rendszeres szennyezettsége többéves probléma, ezért a barackot kedvelő egészségtudatos embereknek érdemes bioterméket vásárolni.

A kajszibarack serkenti az agyműködést, a növekedést, javítja a látást, növeli az ellenálló képességet. A csontok, szövetek újjáépítésében is fontos szerepet játszik. Fogyasztása növeli a sejtek élettartamát, fokozza azok tevékenységét.

Őszi- és kajszibarack fák virágzáskori aktuális növényvédelme
2008-ban több házikertben használatos növényvédő szert kivontak a szabad forgalomból, ezért újra összegyűjtöttük a tafrina és a monilia elleni védekezés lehetőségeit.

CSONTHÉJASOK -KAJSZI, CSERESZNYEFA, MEGYFA, SZILVAFA- METSZÉSMÓDJA
MEGYFA METSZÉSE: A megyfa koronatípusát annak függvényében válasszuk meg; erős vagy gyengébb növekedésű fát telepítettünk-e?

Gyakran elkövetjük azt a hibát, hogy a kajszibarackfákat tavasszal metsszük, ami helytelen gyakorlat, hiszen ennek most, lombos állapotban van itt az ideje, de ne feledkezzünk meg a sérült felületek sebkezeléséről sem! ...

Öreg és beteg - a kajszihimlőről (vagy szilvahimlőről)
Süncsalogató
A hétpettyes terminátor ...

vagyis az őszi-barack és kajszin-barack egymástól meglehetősen eltérő; az utóbbi inkább a szilvával rokon v. a szilva (Prunus Tourn.) algénusza, csak hogy a külseje barack-alakú.

párosítás, azonos vastagságú alany és oltóvessző esetén kora tavasszal használjuk (kajszi, cseresznye);
kecskeláb ékezés, vastagabb alany esetén alkalmazható fás oltás (akác); ...

Ilyen például a szilva, a meggy, vagy a kajszibarack. Moniliniás fertőzéstől, gomba és baktérium kórokozókig, és kártevőkig széles a támadók csoportja.

A gyümölcsritkítás kiemelten fontos a jó minőségű terméshez, főként az alma, körte, őszi- és kajszibarack esetében. A barackok fejlődéséhez a legtöbb erő és tápanyag a magok csonthéjának kialakulásakor szükségeltetik.

A meszes házfalak mentén a mész bemosódhat a talajba, és ennél a kis mennyiségű mésznél is a kajszibarack igen érzékenyen reagál, és hamar jelentkeznek a bórhiány tünetei. A legérzékenyebb növények a bórhiányra: cékla, zeller, kelvirág, karalábé.

Gyümölcsfák csoportjából a sárga, azaz kajszibarackot kell kiemelni. Közvetlen a nyílás előtt, úgynevezett színes bimbós állapotban szabad metszeni, mert ekkor a legkisebb a valószínűsége annak, ...

Lásd még: Lásd még: Gyümölcs, Virág, Barack, Termés, Őszibarack

Kertészkedés  Kacsozás  Kajszibarack

 
RSS Mobile