Kezdőlap (Hagyma)

 Kertészkedés 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Kertészkedés » Hagyma


 

Hagyma

Kertészkedés  Gyümölcsös  Hagymagumó
2014.04.16

Hagymalégy
Hagymalégy (Phorbia (-Hylemyia, Chortophila] antiqua Mg.). Alakja a kis házilégyére emlékeztet, de nagyobb, hamuszürke. Nyűve fehér, lefejletten 6-8 mm hosszú. A sötétvörös tonnabáb telel a talajban.


Hagyma ABC
A hagyma világszerte méltán népszerű zöldség. Sok tetszetős külsejű fajtája is létezik, a japán zöldhagymától az egyiptomi sétáló hagymáig. Ha kell hidegtűrő, hiszen ezek a keresztezések az ágyásban is gond nélkül kitelelnek.

Hagymafélék
Aligha van olyan kiskert Magyarországon, ahol néhány tő hagymát ne termelnének, hiszen a hagyma a magyar konyha leggyakoribban használt, mindennapos fűszere.

A hagyma, a burgonya és a zöldség betakarítása
Tweet
Termésszedés után mindig szedjük le a beteg terméseket is és távolítsuk el a beteg töveket a parcellából. Ezzel jelentősen lassíthatjuk a betegségek terjedését.

A hagyma ültetése
A hagymákat összel kell elültetni. Legjobb szeptember közepén, de lehetőleg október közepémél nem később. A beültetett hagymákat rendszeresen öntözzük télen is a fagymentes napokon!
Hagymás növények ...

Fokhagyma
A hagymafélék között kisebb területen termesztett, de jelentős fűszerzöldségünk.Termőterülete a 2000-es évek végén egyenletes 650 ha körül volt.

Hagyma
(növ. Allium Hall.), a liliomfélék két v. többnyári füve, mint az egész a rész helyett hagymájáról igy nevezve. levele lapos, csatornás, félhengerded v. vékonyhengerded, ekkor néha csöves.

Fokhagyma-tárolási trükkök
Írta: Fekécs Edit
A fokhagyma-szezonnak vége, úgyhogy ha nem szeretnénk decemberben a világ másik végéről származó, mondjuk kínai fokhagymát a szilveszteri kocsonyába tenni, akkor itt az ideje, hogy beszerezzük a hazait, ...

Szakember keresése "hagyma" kulcsszóra
Tudnivalók hagymás virágokról
A kertek legékesebben viruló virágai kora tavasztól azok a különféle tulipánok, nárciszok, jácintok, melyek ültetése nyár végén, kora ősszel időszerű. Annak érdekében, hogy...

Hagyma történet.

Csokros hagyma, krumpli hagyma - Allium cepa aggregatum ...

A hagymalégy bábállapotban telel át a talajban. Az időjárástól függően április közepén, végén kezdenek a 6,5 mm hosszú házi légyre hasonlító legyek rajzani.

Fokhagyma (garlic - Allium sativum)
Pikánsnak is nevezhető illata (szaga) miatt nem minden országban használatos fűszer, szerencsére Magyarország nem tartozik ezek közé.

Medvehagyma
A medvehagyma az erdők és a kertek egyik hasznos, de méltánytalanul kevéssé ismert növénye. Az erdőkben, a bükkösökben, főleg hegyi patakok mentén találkozhatunk ezzel a növénnyel.

Medvehagyma: március-áprilisban gyűjthető
Fokhagymához hasonló ízű, lombos erdőben termő hagymaféle, amely kiválóan hasznosítható a konyhában. Érdemes virágzásban gyűjteni, mert levele nagyon hasonlít a gyöngyvirágéra (amely mérgező növény).

Óriás hagymavirág a nyári kertben!
Amikor a hagymára gondolunk, nem épp egy szép virág jut az eszünkbe, pedig igazán páratlan szépségű kerti növényről van szó. (allium giganteum) ...

Óriáshagyma (Allium giganteum)
Óriási virágzata júniustól jelenik meg, a 150 cm-es szárakon .A virágok ibolyás-kékek vagy fehérek lehetnek. Ősszel kell elültetni, kb. 20 cm mélyre, a fagytól célszerű mulcsozással védeni.

A medvehagyma méz is nagyon finom! Aki hozzájut, kóstolja meg, mert állítólag - a méhész mondta - kb. 5 évente van csak.
Reply
malaga ...

A következő címkéjű bejegyzések mutatása: medvehagyma. Összes bejegyzés megjelenítése
A medve hagymája ...

A borsó , a petrezselyem, a sárgarépa és a vöröshagyma vetése...
Sokakban felmerül a kérdés- még akkor is, ha nem először veteményeznek a zöldségeskertbe -, hogy mit mikor ültessen?

Hagyma Gyöngyhagyma Barletta
Közepes tenyészidejű, nagy termőképességű, savanyításra kiváló. Szabad földbe, márciusban vetjük barázdákba. Termesztése hasonló a vöröshagymáéhoz, csak sűrűbben kell vetni, mivel gumója 2-3 cm.

Hagymafélék (latinul Allium), család: Liliaceae (fel)
A nemzetség a nevét a fokhagyma latin nevéről az Allium-ról kapta.

Hagyma - petrezselyem, sárgarépa, paszternák, cékla, cukkini, kapor, paprika, paradicsom, retek, saláta, zeller, kamilla, uborka, bazsalikom, borsikafű, csorbóka ...

A hagymaperonoszpóra a hagyma legveszélyesebb betegsége. A fertőzött növénymaradványokon és hagymákon telel. Ilyenkor kezdenek előjönni a tünetek. A fertőzés már kora tavasszal elindul majd egész nyáron folytatódik a másodlagos gócokból.

A hagyma színe fehér, a külső levélhüvelyeken hosszában zölden csíkozott.
A hagyma a termesztés második évében 100-120 cm hosszú, egyenletes vastagságú, tömör magszárat (tőkocsányt) fejleszt.

ÚJHAGYMA Fiatalon, zsengén, a hagymafejek kifejlődése előtt szedik. Frissen használjuk salátákban, köretekben és ízesítőként.

Fokhagyma:
Kénvegyületeket tartalmaz, amelyek csökkentik a rák kialakulásának esélyét. Jótékony hatását már az ókorban elismerték, a piramis építőinek naponta meg kellett enniük egy fokhagymát.

Sarjhagyma (bulbilli) (közzétéve: 2005.04.08.)
Némely növény levélhónaljában képződött hagymaújulat, illetve egyes hagymafajok virágzatában, a virágok mellett vagy a virágok helyett fejlődött apró hagymácska, mely szaporításra is alkalmas.

Virághagyma és lasagne
rovat:Díszkert
Avagy tavaszi színkavalkád zsebkendőnyi területen.
Regisztrálási akció a Tulipanshop.hu virághagyma webáruházban!...

A Fokhagyma (Allium sativum):
Közép-Ázsiából származik, ahol valószínűleg az A.longicuspis lehetett az őse. Már az ókori Egyiptomban termesztésbe vont konyhakerti és gyógynövény. Évelő, de egyévesként is termesztik.

Medvehagyma
A medvehagyma gyógyhatása
A medvehagyma (Allium ursinum) erdők mélyén vagy árnyékos ligetekben él, tavasszal, mint egy hófehér… ...

Metélőhagyma
Ez a hagymával rokon növény az egyik legkönnyebben termeszthető fűszer. Általában az egész kertben szétszórja a magjait, s mivel évelő, nem szükséges minden tavasszal elültetnie, ráadásul könnyen cserélgetheti is a palántáit másokkal.

Metélóhagyma
Magasság: 10-25 cm; cső alakú levelek; gömb alakú rózsaszínű vagy levendulaszínű virágok; hagymaszagú.
Francia levendula
Magasság: 90 cm; lila virágkalászok; illatos levelek és virágok.

Hagymatisztítás esetén ez nemcsak higiéniailag kívánatos, de hathatós védelmet is nyújt a szem és az orr nyálkahártyáját ingerlő illóolajak ellen.

Hagymagumója és magva a legerősebb orvosságok közé tartozik. Mivel a kolchicin megállítja a sejtmagosztódást, a szövettenyészetekben megszünteti a rákos daganatok növekedését.

Hagyma és rizóma közti átmenet
Nedves tőzegben, vermelhetjük.
A hagymákat min­den­képpen nedves tő­zegbe cso­ma­gol­juk, vastag zacs­kó­ba ...

hagymagumói vannak, az egyenletesen nedves talajt kedveli, szárazságra érzékeny
Sarkantyúvirág
(Delphinium cultuorum)
porózus, tápanyagban gazdag, homokostól a kavicsos agyagig humusszal ...

Hagymarothadás: világosbarna, besüppedt helyek, a hagyma rothad. Védekezés: növény megsemmisítése, több évig ne ültessünk ide hagymás növényt.

A hagyma sok ásványi sót, vitamint tartalmaz. Kvercetin, antioxidáns tartalma kedvezően befolyásolja a szervezetben zajló biokémiai folyamatokat.

fokhagyma eper mellé (gombás betegségek és szamócaatka ellen)
fejes saláta és metélőhagyma a káposztafélék mellé (földibolhák ellen)
Paradicsom a káposztafélék mellé (káposztalégy) ...

- A hagymafélék általában távol tartanak mindenféle kártevőt és gombát.
- A büdöske - erős illatával - távol tartja a kártevőket, valamint a fonalférgeket is.

Lilahagyma retekkel, paradicsommal
Viszont kísérleti jelleggel vetettem paradicsommagot. Csak úgy, semmi palánta, semmi fakszni. Szemmel láthatóan kinőtt és nem sokkal marad el a palántáktól.

Medvehagyma, Allium Ursinum
Igénytelen és kiváló talajtakaró. Választhatunk félárnyékot vagy tűző napot kedvelőt is. A Geranium macrorrhizum ráadásul kiváló helykitöltő növény.
Geranium, Gólyaorr ...

Metélőhagyma vagy snidling

Vértisztító és érelmeszesedést gátló növény.
Csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vérrögképződést. Betegségmegelőzésre is kitűnő. Jellegzetes ízét a hagymaolaj adja.

A póréhagyma magtermesztése
Sütőtök érése.,
Még több kérdés és válasz a kategóriában » ...

sor hagyma
3. sor sárgarépa - ez az elrendezés kölcsönös védelmet nyújt a sárgarépa- és a hagymalégy ellen
4. sor paradicsom, ami rövid tenyészidejű elővetemények - metélőhagyma, korai saláta, hónapos retek, mustár - után a májustól októberig terem ...

A lila hagyma Ázsiából származik, a vöröshagymából nemesítették, termőhely iránti igénye, termesztési feltételei lényegében azzal megegyezőek.

-metélőhagyma (Allium shoenoprasum) és fokhagyma (Allium ursinum): évelő hagymák; antibiotikum, emésztésserkentő
-rozmaring (Rosmarinus officinalis) : évelő bokor; depresszió, májbetegségek ellen ...

A VÖRÖSHAGYMA, A FOKHAGYMA TISZTÍTÓ HATÁSA:
A mai korunk szennyezett levegője káros hatással van a tüdőre, a legfontosabb légző szervünkre. A mindennapi hagyma fogyasztásával, nagy részben, ki lehet védeni, a szennyező anyagok kártevését.

A kínai hagyma helyett szóba jöhet a medvehagyma, és - ha valaki szereti a csípős ízt - oregánó helyett a csípős oregánót is.
Az összetétel természetesen tetszés, ízlés szerint variálható, és akár fokhagymát is tartalmazhat.

Hagymás és hagymagumós virágok telepítése, gondozása
Díszítő ötletek
Tavasz
Ültetés, vetés ...

Ültetésnél a hagyma felső egyharmada a föld felett kell hogy legyen. Minél nagyobb a hagyma, annál nagyobb az esélye, hogy több virág bújik elő belőle.
HanidaSzonja ...

Snidling
Metélőhagyma.
Az ausztriai német Schnittling átvétele a t zöngésség szerinti hasonulásával. Forrása a német Schnitt (vágás) a schneiden (vág) igéből. snájdig, snassz, snicli, snitt.

-A kardvirág hagymagumóit áprilisban ültessük el. Csak egészséges hagymagumókat ültessünk el, minden évben új helyre. A kardvirág gumóit vásárláskor nézzük meg, hogy azok héj alatt is egészségesek-e.

A csigák nem szeretik a fokhagyma illatát sem, szamócák között hatásos.
Érdekel, elolvasom!
Kártevőriasztás növényekkel ...

A kardvirág hagymagumóit április 10 és 20 között ültessük ki
A dália és a kánna is virágzik egészen a fagyokig.

A rózsa és a fokhagyma egy biokertben
Díszkertünk növényeit is kombinálhatjuk. Ki mondta, hogy egy haszonnövény nem mutathat jól egy virágoskertben? Képzeljük el a virágok között a haszonnövényeinket, vagy fordítva.

Hagymás, gumós, hagymagumós virágok - egy felemás csoport. Egyik részük kimondottan ősszel ültetendők, míg a másik felét csak tavasszal lehet ültetni. Az őszieket augusztus végétől szeptember végéig ildomos a földbe helyezni.

Ahelyett, hogy több kilónyi zöldség és gyümölcsszármazékot eldobna, gondolunk itt almacsutkára, hagymalevelekre, banánhéjra, répaszélekre és társaikra, mostantól a földet táplálhatja azzal, amire már úgysincsen szüksége.

Enyhébb húgyúti fertőzésekre például a tőzegáfonyát, zúzódásokra az árnikavirágot, májvédelemre a szilamarint javasolják, alvászavarokra a citromfűlevél, depressziós állapotokban az orbáncfű, visszérgyulladásokra a vadgesztenye, a fokhagyma kivonata ...

A fagyokig tartó őszi időszak a legalkalmasabb a tavasszal nyíló hagymás virágok ültetésére. A tavaszi hagymások virágzásához hideghatásra van szükség, amit a tél folyamán kap meg a virághagyma.
tovább
Tóépítés ...

Lásd még: Lásd még: Virág, Talaj, Kertész, Termés, Rózsa

Kertészkedés  Gyümölcsös  Hagymagumó
2014.04.16

 
RSS Mobile