Kezdőlap (Hagyma)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Hagyma

Kertészkedés  Gyümölcsös  Hagymagumó

Hagymalégy
Hagymalégy (Phorbia (-Hylemyia, Chortophila] antiqua Mg.). Alakja a kis házilégyére emlékeztet, de nagyobb, hamuszürke. Nyűve fehér, lefejletten 6-8 mm hosszú. A sötétvörös tonnabáb telel a talajban.


Hagyma ABC
A hagyma világszerte méltán népszerű zöldség. Sok tetszetős külsejű fajtája is létezik, a japán zöldhagymától az egyiptomi sétáló hagymáig. Ha kell hidegtűrő, hiszen ezek a keresztezések az ágyásban is gond nélkül kitelelnek.

A hagyma, a burgonya és a zöldség betakarítása
Tweet
Termésszedés után mindig szedjük le a beteg terméseket is és távolítsuk el a beteg töveket a parcellából. Ezzel jelentősen lassíthatjuk a betegségek terjedését. Soha se szedjük egy edénybe a beteg és az egészséges termést.

A hagyma ültetése
A hagymákat összel kell elültetni. Legjobb szeptember közepén, de lehetőleg október közepémél nem később. A beültetett hagymákat rendszeresen öntözzük télen is a fagymentes napokon!
Hagymás növények ...

Fokhagyma
Fontos fűszernövény a fokhagyma, amely egyike a legősibb kultúrnövényeknek. Valamikor még egy-egy gerezdet a gyerekek nyakába is akasztottak, mert azt hitték, hogy ez megvédi őket a szemmel veréstől és a betegségektől.

Fokhagyma
A hagymafélék között kisebb területen termesztett, de jelentős fűszerzöldségünk.Termőterülete a 2000-es évek végén egyenletes 650 ha körül volt. A betakarított 4500-5000 t termés a hazai igényt nem fedezi, több országból is érkezik import fokhagyma.

Hagyma
(növ. Allium Hall.), a liliomfélék két v. többnyári füve, mint az egész a rész helyett hagymájáról igy nevezve. levele lapos, csatornás, félhengerded v. vékonyhengerded, ekkor néha csöves.

Fokhagyma-tárolási trükkök
Írta: Fekécs Edit
A fokhagyma-szezonnak vége, úgyhogy ha nem szeretnénk decemberben a világ másik végéről származó, mondjuk kínai fokhagymát a szilveszteri kocsonyába tenni, akkor itt az ideje, hogy beszerezzük a hazait, és ha már beszereztük, tároljuk megfelelően.

Szakember keresése "hagyma" kulcsszóra
Tudnivalók hagymás virágokról
A kertek legékesebben viruló virágai kora tavasztól azok a különféle tulipánok, nárciszok, jácintok, melyek ültetése nyár végén, kora ősszel időszerű. Annak érdekében, hogy...

Hagyma történet.

Csokros hagyma, krumpli hagyma - Allium cepa aggregatum ...

A hagymalégy bábállapotban telel át a talajban. Az időjárástól függően április közepén, végén kezdenek a 6,5 mm hosszú házi légyre hasonlító legyek rajzani. A nőstények csoportokban helyezik el fehér, hosszúkás tojásaikat a hagyma leveleinek hónaljába, vagy a levelek közé.

Fokhagyma (garlic - Allium sativum)
Pikánsnak is nevezhető illata (szaga) miatt nem minden országban használatos fűszer, szerencsére Magyarország nem tartozik ezek közé.

Medvehagyma: március-áprilisban gyűjthető
Fokhagymához hasonló ízű, lombos erdőben termő hagymaféle, amely kiválóan hasznosítható a konyhában. Érdemes virágzásban gyűjteni, mert levele nagyon hasonlít a gyöngyvirágéra (amely mérgező növény).

Óriáshagyma (Allium giganteum)
Óriási virágzata júniustól jelenik meg, a 150 cm-es szárakon .A virágok ibolyás-kékek vagy fehérek lehetnek. Ősszel kell elültetni, kb. 20 cm mélyre, a fagytól célszerű mulcsozással védeni.

A medvehagyma méz is nagyon finom! Aki hozzájut, kóstolja meg, mert állítólag - a méhész mondta - kb. 5 évente van csak.
Reply
malaga ...

A következő címkéjű bejegyzések mutatása: medvehagyma. Összes bejegyzés megjelenítése
A medve hagymája
Ismert erdei körökben az az általános nézet, hogy a medvék, ha előveszi őket a tavaszi fáradtság, a medvehagyma levelének rágcsálásával frissítik fel magukat.

Hagymalégy
Tünetek:
A hagymagumók tele vannak alagútszerű járatokkal, amitől a megtámadott növények termőereje megcsappan, többnyire el is pusztulnak. A tettes a hagymalégy (Hylemya antiqua).

Hagymafélék (latinul Allium), család: Liliaceae (fel)
A nemzetség a nevét a fokhagyma latin nevéről az Allium-ról kapta. Az északi féltekén élő 700-nál is több faj közül nagyon sok termesztett, így élelmezési szempontból fontos szerepet töltenek be napjainkban is.

Hagyma - petrezselyem, sárgarépa, paszternák, cékla, cukkini, kapor, paprika, paradicsom, retek, saláta, zeller, kamilla, uborka, bazsalikom, borsikafű, csorbóka ...

Hagymaszirup: természetes gyógyír köhögésre
Az ősztől tavaszig tartó időszakban általában egyszer mindenki megfázik. A nátha csak pár napig bosszant bennünket, de a köhögés sajnos akár heteken át kísér. Bea édesapjának köszönhetően gyermekkora óta ismeri,.
1 / 7 oldal1234567 ...

A hagymaperonoszpóra a hagyma legveszélyesebb betegsége. A fertőzött növénymaradványokon és hagymákon telel. Ilyenkor kezdenek előjönni a tünetek. A fertőzés már kora tavasszal elindul majd egész nyáron folytatódik a másodlagos gócokból.

A hagyma színe fehér, a külső levélhüvelyeken hosszában zölden csíkozott.
A hagyma a termesztés második évében 100-120 cm hosszú, egyenletes vastagságú, tömör magszárat (tőkocsányt) fejleszt.

ÚJHAGYMA Fiatalon, zsengén, a hagymafejek kifejlődése előtt szedik. Frissen használjuk salátákban, köretekben és ízesítőként.
LILAHAGYMA Enyhén csípős, gyakran édeskés ízű. Fogyaszthatjuk nyersen salátákban, vagy egyszerűen csak friss zöldségként, de akár sütve, főzve is.

Fokhagyma:
Kénvegyületeket tartalmaz, amelyek csökkentik a rák kialakulásának esélyét. Jótékony hatását már az ókorban elismerték, a piramis építőinek naponta meg kellett enniük egy fokhagymát.

Sarjhagyma (bulbilli) (közzétéve: 2005.04.08.)
Némely növény levélhónaljában képződött hagymaújulat, illetve egyes hagymafajok virágzatában, a virágok mellett vagy a virágok helyett fejlődött apró hagymácska, mely szaporításra is alkalmas.

Virághagyma és lasagne
rovat:Díszkert
Avagy tavaszi színkavalkád zsebkendőnyi területen.
Regisztrálási akció a Tulipanshop.hu virághagyma webáruházban!...

A Fokhagyma (Allium sativum):
Közép-Ázsiából származik, ahol valószínűleg az A.longicuspis lehetett az őse. Már az ókori Egyiptomban termesztésbe vont konyhakerti és gyógynövény. Évelő, de egyévesként is termesztik.

Medvehagyma
A medvehagyma gyógyhatása
A medvehagyma (Allium ursinum) erdők mélyén vagy árnyékos ligetekben él, tavasszal, mint egy hófehér… ...

Metélőhagyma
Ez a hagymával rokon növény az egyik legkönnyebben termeszthető fűszer. Általában az egész kertben szétszórja a magjait, s mivel évelő, nem szükséges minden tavasszal elültetnie, ráadásul könnyen cserélgetheti is a palántáit másokkal.

Metélóhagyma
Magasság: 10-25 cm; cső alakú levelek; gömb alakú rózsaszínű vagy levendulaszínű virágok; hagymaszagú.
Francia levendula
Magasság: 90 cm; lila virágkalászok; illatos levelek és virágok.

Hagymatisztítás esetén ez nemcsak higiéniailag kívánatos, de hathatós védelmet is nyújt a szem és az orr nyálkahártyáját ingerlő illóolajak ellen. Tisztítási és karbantartási feladatok elvégzése céljából az inkubátor (1) természetesen bármikor felnyitható.

Hagymagumója és magva a legerősebb orvosságok közé tartozik. Mivel a kolchicin megállítja a sejtmagosztódást, a szövettenyészetekben megszünteti a rákos daganatok növekedését. Nagyon erős volta miatt azonban, az embereknél hatásos mennyiség már halálos adag.

Hagyma és rizóma közti átmenet
Nedves tőzegben, vermelhetjük.
A hagymákat min­den­képpen nedves tő­zegbe cso­ma­gol­juk, vastag zacs­kó­ba ...

hagymagumói vannak, az egyenletesen nedves talajt kedveli, szárazságra érzékeny
Sarkantyúvirág
(Delphinium cultuorum)
porózus, tápanyagban gazdag, homokostól a kavicsos agyagig humusszal ...

Hagymarothadás: világosbarna, besüppedt helyek, a hagyma rothad. Védekezés: növény megsemmisítése, több évig ne ültessünk ide hagymás növényt.

A hagyma sok ásványi sót, vitamint tartalmaz. Kvercetin, antioxidáns tartalma kedvezően befolyásolja a szervezetben zajló biokémiai folyamatokat. Táplálkozási értékét leginkább magas energiaértéke, jelentős fehérje tartalma, rostanyagai, C-vitamin tartalma adja. ...
[ tovább olvasom ]
- - - ...

- A hagymafélék általában távol tartanak mindenféle kártevőt és gombát.
- A büdöske - erős illatával - távol tartja a kártevőket, valamint a fonalférgeket is.
- A zellert érdemes vegyíteni káposztafélék közé, mert a káposztalepke és a hernyók ellen is hatásos.

Lilahagyma retekkel, paradicsommal
Viszont kísérleti jelleggel vetettem paradicsommagot. Csak úgy, semmi palánta, semmi fakszni. Szemmel láthatóan kinőtt és nem sokkal marad el a palántáktól. A palántázásba már késő belevágni, és vetni sem éppen érdemes (bár meg lehet próbálni).

Medvehagyma, Allium Ursinum
Igénytelen és kiváló talajtakaró. Választhatunk félárnyékot vagy tűző napot kedvelőt is. A Geranium macrorrhizum ráadásul kiváló helykitöltő növény.
Geranium, Gólyaorr ...

Metélőhagyma vagy snidling

Vértisztító és érelmeszesedést gátló növény.
Csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vérrögképződést. Betegségmegelőzésre is kitűnő. Jellegzetes ízét a hagymaolaj adja. Legjobb, ha ollóval aprítjuk, és csak a főzés végén keverjük az ételbe.

A póréhagyma magtermesztése
Sütőtök érése.,
Még több kérdés és válasz a kategóriában » ...

A lila hagyma Ázsiából származik, a vöröshagymából nemesítették, termőhely iránti igénye, termesztési feltételei lényegében azzal megegyezőek. Édes, aromás íze étvágyfokozó, szélhajtó, béltisztító hatással párosul, ugyanakkor kedvezően hat a vércukorszintre, a vérnyomásra.

-metélőhagyma (Allium shoenoprasum) és fokhagyma (Allium ursinum): évelő hagymák; antibiotikum, emésztésserkentő
-rozmaring (Rosmarinus officinalis) : évelő bokor; depresszió, májbetegségek ellen ...

A VÖRÖSHAGYMA, A FOKHAGYMA TISZTÍTÓ HATÁSA:
A mai korunk szennyezett levegője káros hatással van a tüdőre, a legfontosabb légző szervünkre. A mindennapi hagyma fogyasztásával, nagy részben, ki lehet védeni, a szennyező anyagok kártevését.

Hagymás és hagymagumós virágok telepítése, gondozása
Díszítő ötletek
Tavasz
Ültetés, vetés ...

Ültetésnél a hagyma felső egyharmada a föld felett kell hogy legyen. Minél nagyobb a hagyma, annál nagyobb az esélye, hogy több virág bújik elő belőle.
HanidaSzonja
Pénzügyi területen dolgozom, ezen felül érdekel a sport, művészet, divat és imádok sütni-főzni.

Snidling
Metélőhagyma.
Az ausztriai német Schnittling átvétele a t zöngésség szerinti hasonulásával. Forrása a német Schnitt (vágás) a schneiden (vág) igéből. snájdig, snassz, snicli, snitt.

-A kardvirág hagymagumóit áprilisban ültessük el. Csak egészséges hagymagumókat ültessünk el, minden évben új helyre. A kardvirág gumóit vásárláskor nézzük meg, hogy azok héj alatt is egészségesek-e. Ha elszíneződött vagy besüppedt helyeket találunk, akkor ne vásároljuk meg őket.

A csigák nem szeretik a fokhagyma illatát sem, szamócák között hatásos.
Érdekel, elolvasom!
Kártevőriasztás növényekkel ...

A rózsa és a fokhagyma egy biokertben
Díszkertünk növényeit is kombinálhatjuk. Ki mondta, hogy egy haszonnövény nem mutathat jól egy virágoskertben? Képzeljük el a virágok között a haszonnövényeinket, vagy fordítva. Nem csak szépek, de hasznosak is tudnak lenni egymás között.

Hagymás, gumós, hagymagumós virágok - egy felemás csoport. Egyik részük kimondottan ősszel ültetendők, míg a másik felét csak tavasszal lehet ültetni. Az őszieket augusztus végétől szeptember végéig ildomos a földbe helyezni. Zárt téri hajtatás céljából ültetésük egész januárig is elhúzódhat.

A veteményesben a hagyma irtózik a babtól, borsótól, viszont epertövek közé ültetve az epret megóvja a penészedéstől.
A vágott rózsa és a tulipán elhervad a nárcisz mellett.
A fejes saláta és a petrezselyem nem szereti a közelséget.

A hagyma fölé laza szerkezetű, de tápanyagban gazdag talaj kerüljön, hogy a gyökerek elegendő tápanyaghoz jussanak. Szerves anyagként ne istállótrágyát, hanem tőzeggel és homokkal összekevert komposztot keverjünk a földhöz. Ültetés után ajánlott a talajt érett komposzttal letakarni.

A díszhagyma virágokban gazdagabbá teszi az évelőágyást, anélkül, hogy sok helyet foglalna. Szép kombináció: léggömbhagyma (Allium christophii) és az örökzöld keserűfű (Bistorta affinis).

A legtöbb hagyma viszonylag mélyen van a földben. Ezért az ásóvillát a feltételezett mélységnél kissé mélyebbre nyomjuk le, hogy a hagymák lehetőleg ne sérüljenek. Felszedés után a hagymákat alaposan szárítsuk meg, mert különben a tárolásnál fonnyadnak, és megbetegedhetnek.

A sárgarépa és a hagyma egymást óvó-védő barátsága az egyik leghatékonyabb, a répa- és hagymalegyek messzire elkerülik azt az ágyást, amelyikben a két zöldségféle közös háztartásban él.

A téli csapadék elolvadása és a talaj szikkadása után a gyökérzöldségek, hagyma, burgonya de a konyhakert földjét is fertőtlenítsük, mert ezzel megelőzhetjük a talajlakó kártevők fertőzését / hagymalégy, cserebogárpajor, drótférgek, reteklégy, lótetű, stb./.

Utoljára a gumók, vagy hagymagumók kiszedése marad. Ezt a fagyok beállta előtt végezzük el. A dáliagumókon a növényrészt 10-15 cm-re vágjuk vissza, majd pár napi szikkasztás után tőzegbe, fűrészporba helyezzük.

Hagymás nőszirmok: raktározó szervük a hagyma, de húsos, megvastagodott gyökereik is lehetnek. Ilyen például a buharai nőszirom (Iris bucharica). A színpompás spanyol, angol és holland íriszek nagyon széles körben elterjedtek, mert vágott virágnak kitűnően alkalmasak.

Az olvasmányunk elején leszögezhetjük, hogy a hagyma a legtöbbet használt zöldség fajta, amit az ételeink készítéséhez használunk. Nagyon sok fajtája létezik, de az általunk legtöbbször használt vörös hagyma ültetését és nevelését nézzük meg.

Töltsük meg az üveget, vagy vázákat úgy vízzel, hogy 3 mm maradjon a hagyma tönkje és a vízfelszín között. Nagyon fontos hogy a víz ne érintkezzen a hagymával, mert ebben az esetben a hagyma rothadásnak indul.

Többféle méretben kapható, így egy gödör megásásával több virághagyma helyezhető el a talajban, és szedhető fel elnyílás után. Előnye még, hogy a kósza pocoktól is megvédi a hagymákat, amelyek télen szívesen táplálkoznak vele.

(Erythronium dens-canis, Camassia, Iris reticulata, Ipheion urif1orum) 'A kertben nevelt kakasmandikó, prérigyertya, recéshagymájú nőszirom és csillaghagyma tavasz végen, nyár elején virágzik, ám a szobanövényként előhajtatott példányok virágaiban már korábban gyönyörködhetünk.

1-2 perces forralással főzetet készítünk, finom szűrön átszürjük melyből napjában többször melegen iszogatunk.
Az élet gyógyfüve!
Az ősi indiai szerzetesek azt tartják, hogy:
a hagyma, a fokhagyma és a gyömbér az élet három gyökere.

A laskagombához illő fűszerek:
Feketebors, fehérbors, majoránna, bazsalikom, oregánó, petrezselyemlevél, fokhagyma, vöröshagyma, kakukkfű
Mi az amit nem kell csinálni a laskagombával?

- Mindenféle növényi kártevő és féreg ellen hatásos védőszer, ha a növényünk földjébe egy vagy két fokhagyma gerezdet dugunk. A hagyma nem zavarja a növényt, csak a kártevőket.

Jelen esetben az évelők kategóriát inkább kertészeti, mint növénytani (botanikai) értelmezésben használjuk és nem soroljuk ide a hagymás és hagymagumós dísznövények legtöbbjét (pl. tulipán, nárcisz és kardvirág), ...

Az ételmaradékok kiválóan komposztálhatóak. Ahelyett, hogy több kilónyi zöldség és gyümölcsszármazékot eldobna, gondolunk itt almacsutkára, hagymalevelekre, banánhéjra, répaszélekre és társaikra, mostantól a földet táplálhatja azzal, amire már úgysincsen szüksége.

Enyhébb húgyúti fertőzésekre például a tőzegáfonyát, zúzódásokra az árnikavirágot, májvédelemre a szilamarint javasolják, alvászavarokra a citromfűlevél, depressziós állapotokban az orbáncfű, visszérgyulladásokra a vadgesztenye, a fokhagyma kivonata segítheti a gyógyulási folyamatokat - hogy csak ...

A fagyokig tartó őszi időszak a legalkalmasabb a tavasszal nyíló hagymás virágok ültetésére. A tavaszi hagymások virágzásához hideghatásra van szükség, amit a tél folyamán kap meg a virághagyma.
tovább
Tóépítés ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Virág, Talaj, Kertész, Termés, Rózsa?

◄ Gyümölcsös   Hagymagumó ►
 
RSS Mobile