Kezdőlap (Hagyma)

 Kertészkedés 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Kertészkedés » Hagyma


 

Hagyma

Kertészkedés  Gyümölcsös  Hagymagumó

Hagymalégy
Hagymalégy (Phorbia (-Hylemyia, Chortophila] antiqua Mg.). Alakja a kis házilégyére emlékeztet, de nagyobb, hamuszürke. Nyűve fehér, lefejletten 6-8 mm hosszú. A sötétvörös tonnabáb telel a talajban.


ABC
A világszerte méltán népszerű zöldség. Sok tetszetős külsejű fajtája is létezik, a japán zöldhagymától az egyiptomi sétáló ig. Ha kell hidegtűrő, hiszen ezek a keresztezések az ágyásban is gond nélkül kitelelnek.

Hagymafélék
Aligha van olyan kiskert Magyarországon, ahol néhány tő hagymát ne termelnének, hiszen a hagyma a magyar konyha leggyakoribban használt, mindennapos fűszere.

A , a burgonya és a zöldség betakarítása
Tweet
Termésszedés után mindig szedjük le a beteg terméseket is és távolítsuk el a beteg töveket a parcellából. Ezzel jelentősen lassíthatjuk a betegségek terjedését.

A hagyma ültetése
A hagymákat összel kell elültetni. Legjobb szeptember közepén, de lehetőleg október közepémél nem később. A beültetett hagymákat rendszeresen öntözzük télen is a fagymentes napokon!
Hagymás növények ...

Fok
A félék között kisebb területen termesztett, de jelentős fűszerzöldségünk.Termőterülete a 2000-es évek végén egyenletes 650 ha körül volt.

Hagyma
(növ. Allium Hall.), a liliomfélék két v. többnyári füve, mint az egész a rész helyett hagymájáról igy nevezve. levele lapos, csatornás, félhengerded v. vékonyhengerded, ekkor néha csöves.

Fok-tárolási trükkök
Írta: Fekécs Edit
A fok-szezonnak vége, úgyhogy ha nem szeretnénk decemberben a világ másik végéről származó, mondjuk kínai fokhagymát a szilveszteri kocsonyába tenni, akkor itt az ideje, hogy beszerezzük a hazait, ...

Szakember keresése "hagyma" kulcsszóra
Tudnivalók hagymás virágokról
A kertek legékesebben viruló virágai kora tavasztól azok a különféle tulipánok, nárciszok, jácintok, melyek ültetése nyár végén, kora ősszel időszerű. Annak érdekében, hogy...

történet.

Csokros , krumpli - Allium cepa aggregatum ...

A hagymalégy bábállapotban telel át a talajban. Az időjárástól függően április közepén, végén kezdenek a 6,5 mm hosszú házi légyre hasonlító legyek rajzani.

Fok (garlic - Allium sativum)
Pikánsnak is nevezhető illata (szaga) miatt nem minden országban használatos fűszer, szerencsére Magyarország nem tartozik ezek közé.

Medvehagyma
A medvehagyma az erdők és a kertek egyik hasznos, de méltánytalanul kevéssé ismert növénye. Az erdőkben, a bükkösökben, főleg hegyi patakok mentén találkozhatunk ezzel a növénnyel.

Medve: március-áprilisban gyűjthető
Fokhagymához hasonló ízű, lombos erdőben termő féle, amely kiválóan hasznosítható a konyhában. Érdemes virágzásban gyűjteni, mert levele nagyon hasonlít a gyöngyvirágéra (amely mérgező növény).

Óriás hagymavirág a nyári kertben!
Amikor a hagymára gondolunk, nem épp egy szép virág jut az eszünkbe, pedig igazán páratlan szépségű kerti növényről van szó. (allium giganteum) ...

Óriás (Allium giganteum)
Óriási virágzata júniustól jelenik meg, a 150 cm-es szárakon .A virágok ibolyás-kékek vagy fehérek lehetnek. Ősszel kell elültetni, kb. 20 cm mélyre, a fagytól célszerű mulcsozással védeni.

A medvehagyma méz is nagyon finom! Aki hozzájut, kóstolja meg, mert állítólag - a méhész mondta - kb. 5 évente van csak.
Reply
malaga ...

A következő címkéjű bejegyzések mutatása: medve. Összes bejegyzés megjelenítése
A medve ja ...

A borsó , a petrezselyem, a sárgarépa és a vöröshagyma vetése...
Sokakban felmerül a kérdés- még akkor is, ha nem először veteményeznek a zöldségeskertbe -, hogy mit mikor ültessen?

Gyöngy Barletta
Közepes tenyészidejű, nagy termőképességű, savanyításra kiváló. Szabad földbe, márciusban vetjük barázdákba. Termesztése hasonló a vöröshagymáéhoz, csak sűrűbben kell vetni, mivel gumója 2-3 cm.

Hagymafélék (latinul Allium), család: Liliaceae (fel)
A nemzetség a nevét a fokhagyma latin nevéről az Allium-ról kapta.

- petrezselyem, sárgarépa, paszternák, cékla, cukkini, kapor, paprika, paradicsom, retek, saláta, zeller, kamilla, uborka, bazsalikom, borsikafű, csorbóka ...

A hagymaperonoszpóra a hagyma legveszélyesebb betegsége. A fertőzött növénymaradványokon és hagymákon telel. Ilyenkor kezdenek előjönni a tünetek. A fertőzés már kora tavasszal elindul majd egész nyáron folytatódik a másodlagos gócokból.

A színe fehér, a külső levélhüvelyeken hosszában zölden csíkozott.
A a termesztés második évében 100-120 cm hosszú, egyenletes vastagságú, tömör magszárat (tőkocsányt) fejleszt.

ÚJHAGYMA Fiatalon, zsengén, a hagymafejek kifejlődése előtt szedik. Frissen használjuk salátákban, köretekben és ízesítőként.

Fok:
Kénvegyületeket tartalmaz, amelyek csökkentik a rák kialakulásának esélyét. Jótékony hatását már az ókorban elismerték, a piramis építőinek naponta meg kellett enniük egy fokhagymát.

Sarjhagyma (bulbilli) (közzétéve: 2005.04.08.)
Némely növény levélhónaljában képződött hagymaújulat, illetve egyes hagymafajok virágzatában, a virágok mellett vagy a virágok helyett fejlődött apró hagymácska, mely szaporításra is alkalmas.

Virághagyma és lasagne
rovat:Díszkert
Avagy tavaszi színkavalkád zsebkendőnyi területen.
Regisztrálási akció a Tulipanshop.hu virághagyma webáruházban!...

A Fokhagyma (Allium sativum):
Közép-Ázsiából származik, ahol valószínűleg az A.longicuspis lehetett az őse. Már az ókori Egyiptomban termesztésbe vont konyhakerti és gyógynövény. Évelő, de egyévesként is termesztik.

Medve
A medve gyógyhatása
A medve (Allium ursinum) erdők mélyén vagy árnyékos ligetekben él, tavasszal, mint egy hófehér… ...

Metélőhagyma
Ez a hagymával rokon növény az egyik legkönnyebben termeszthető fűszer. Általában az egész kertben szétszórja a magjait, s mivel évelő, nem szükséges minden tavasszal elültetnie, ráadásul könnyen cserélgetheti is a palántáit másokkal.

Metéló
Magasság: 10-25 cm; cső alakú levelek; gömb alakú rózsaszínű vagy levendulaszínű virágok; szagú.
Francia levendula
Magasság: 90 cm; lila virágkalászok; illatos levelek és virágok.

Hagymatisztítás esetén ez nemcsak higiéniailag kívánatos, de hathatós védelmet is nyújt a szem és az orr nyálkahártyáját ingerlő illóolajak ellen.

Lásd még: Lásd még: Virág, Talaj, Kertész, Termés, Rózsa

Kertészkedés  Gyümölcsös  Hagymagumó

 
RSS Mobile