Kezdőlap (Hagyma)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Hagyma

Kertészkedés  Gyümölcsös  Hagymagumó

Hagymalégy
Hagymalégy (Phorbia (-Hylemyia, Chortophila] antiqua Mg.). Alakja a kis házilégyére emlékeztet, de nagyobb, hamuszürke. Nyűve fehér, lefejletten 6-8 mm hosszú. A sötétvörös tonnabáb telel a talajban.


Hagymalégy
Tisztelt Cím! Hagymalégy ellen keresnék III. forgalmi kategóriába tartozó permetszert ami valóban hatékony. Az interneten hagymalégy ellen ajánlott szerek mindegyike I. vagy II. kategóriájúak (pl. Reldan). Amit a gazdaboltiokban ajánlanak és III.

Hagyma ABC
A hagyma világszerte méltán népszerű zöldség. Sok tetszetős külsejű fajtája is létezik, a japán zöldhagymától az egyiptomi sétáló hagymáig. Ha kell hidegtűrő, hiszen ezek a keresztezések az ágyásban is gond nélkül kitelelnek.

A hagyma, a burgonya és a zöldség betakarítása
Tweet
Termésszedés után mindig szedjük le a beteg terméseket is és távolítsuk el a beteg töveket a parcellából. Ezzel jelentősen lassíthatjuk a betegségek terjedését. Soha se szedjük egy edénybe a beteg és az egészséges termést.

A hagyma ültetése
A hagymákat összel kell elültetni. Legjobb szeptember közepén, de lehetőleg október közepémél nem később. A beültetett hagymákat rendszeresen öntözzük télen is a fagymentes napokon!
Hagymás növények ...

Fok~ a kertben
Valószínűleg senki nincs, aki ne tapasztalná, hogy az élelmiszerek árai egyre növekednek, ez magában nem újdonság.

Fok~
A ~félék között kisebb területen termesztett, de jelentős fűszerzöldségünk.Termőterülete a 2000-es évek végén egyenletes 650 ha körül volt. A betakarított 4500-5000 t termés a hazai igényt nem fedezi, több országból is érkezik import fok~.

Fok~:
A fok~ ( Allium sativum) inkább fűszernövényként van számon tartva, de jelentős a szénhidrát és a fehérje tartalma is.
Hőigénye közepes, nagyon jól lehet termeszteni a hazai klímánkon, szárasság tűrő, de tápanyag igénye átlagon felüli.

~
(növ. Allium Hall.), a liliomfélék két v. többnyári füve, mint az egész a rész helyett hagymájáról igy nevezve. levele lapos, csatornás, félhengerded v. vékonyhengerded, ekkor néha csöves.

Fok~-tárolási trükkök
Írta: Fekécs Edit
A fok~-szezonnak vége, úgyhogy ha nem szeretnénk decemberben a világ másik végéről származó, mondjuk kínai fokhagymát a szilveszteri kocsonyába tenni, akkor itt az ideje, hogy beszerezzük a hazait, és ha már beszereztük, tároljuk megfelelően.

Szakember keresése "~" kulcsszóra
Tudnivalók hagymás virágokról
A kertek legékesebben viruló virágai kora tavasztól azok a különféle tulipánok, nárciszok, jácintok, melyek ültetése nyár végén, kora ősszel időszerű. Annak érdekében, hogy...

~félék
/Bálint György kertről, növényekről
/Aktuális kert
/Május ...

~ történet.

Csokros ~, krumpli ~ - Allium cepa aggregatum ...

A ~légy bábállapotban telel át a talajban. Az időjárástól függően április közepén, végén kezdenek a 6,5 mm hosszú házi légyre hasonlító legyek rajzani. A nőstények csoportokban helyezik el fehér, hosszúkás tojásaikat a ~ leveleinek hónaljába, vagy a levelek közé.

Fok~ (garlic - Allium sativum)
Pikánsnak is nevezhető illata (szaga) miatt nem minden országban használatos fűszer, szerencsére Magyarország nem tartozik ezek közé.

Medve~ - Sokoldalúan felhasználható, hasznos növény
Részletek Kategória: Gyógynövények, fűszernövények
A medve~ bemutatása ...

Medve~: március-áprilisban gyűjthető
Fokhagymához hasonló ízű, lombos erdőben termő ~féle, amely kiválóan hasznosítható a konyhában. Érdemes virágzásban gyűjteni, mert levele nagyon hasonlít a gyöngyvirágéra (amely mérgező növény).

Óriás~ (Allium giganteum)
Óriási virágzata júniustól jelenik meg, a 150 cm-es szárakon .A virágok ibolyás-kékek vagy fehérek lehetnek. Ősszel kell elültetni, kb. 20 cm mélyre, a fagytól célszerű mulcsozással védeni.

A medve~ méz is nagyon finom! Aki hozzájut, kóstolja meg, mert állítólag - a méhész mondta - kb. 5 évente van csak.
Reply
malaga ...

A következő címkéjű bejegyzések mutatása: medve~. Összes bejegyzés megjelenítése
A medve hagymája
Ismert erdei körökben az az általános nézet, hogy a medvék, ha előveszi őket a tavaszi fáradtság, a medve~ levelének rágcsálásával frissítik fel magukat.

~légy
Tünetek:
A ~gumók tele vannak alagútszerű járatokkal, amitől a megtámadott növények termőereje megcsappan, többnyire el is pusztulnak. A tettes a ~légy (Hylemya antiqua).

~félék (latinul Allium), család: Liliaceae (fel)
A nemzetség a nevét a fok~ latin nevéről az Allium-ról kapta. Az északi féltekén élő 700-nál is több faj közül nagyon sok termesztett, így élelmezési szempontból fontos szerepet töltenek be napjainkban is.

~ - petrezselyem, sárgarépa, paszternák, cékla, cukkini, kapor, paprika, paradicsom, retek, saláta, zeller, kamilla, uborka, bazsalikom, borsikafű, csorbóka ...

~szirup: természetes gyógyír köhögésre
Az ősztől tavaszig tartó időszakban általában egyszer mindenki megfázik. A nátha csak pár napig bosszant bennünket, de a köhögés sajnos akár heteken át kísér. Bea édesapjának köszönhetően gyermekkora óta ismeri,.
1 / 7 oldal1234567 ...

A ~peronoszpóra a ~ legveszélyesebb betegsége. A fertőzött növénymaradványokon és hagymákon telel. Ilyenkor kezdenek előjönni a tünetek. A fertőzés már kora tavasszal elindul majd egész nyáron folytatódik a másodlagos gócokból.

A ~ színe fehér, a külső levélhüvelyeken hosszában zölden csíkozott.
A ~ a termesztés második évében 100-120 cm hosszú, egyenletes vastagságú, tömör magszárat (tőkocsányt) fejleszt.

ÚJHAGYMA Fiatalon, zsengén, a ~fejek kifejlődése előtt szedik. Frissen használjuk salátákban, köretekben és ízesítőként.
LILA~ Enyhén csípős, gyakran édeskés ízű. Fogyaszthatjuk nyersen salátákban, vagy egyszerűen csak friss zöldségként, de akár sütve, főzve is.

Sarj~ (bulbilli) (közzétéve: 2005.04.08.)
Némely növény levélhónaljában képződött ~újulat, illetve egyes ~fajok virágzatában, a virágok mellett vagy a virágok helyett fejlődött apró hagymácska, mely szaporításra is alkalmas.

Virághagyma és lasagne
rovat:Díszkert
Avagy tavaszi színkavalkád zsebkendőnyi területen.
Regisztrálási akció a Tulipanshop.hu virághagyma webáruházban!...

A Fok~ (Allium sativum):
Közép-Ázsiából származik, ahol valószínűleg az A.longicuspis lehetett az őse. Már az ókori Egyiptomban termesztésbe vont konyhakerti és gyógynövény. Évelő, de egyévesként is termesztik.

Vörös~
Válaszd a kemény, méretükhöz képest súlyos, hibátlan, szemeket. Ne vedd meg, ha már hajt.
Tárolás: A vörös~ száraz, szellős, hűvös helyen egy hónapig is eláll.

Metélő~
Ez a hagymával rokon növény az egyik legkönnyebben termeszthető fűszer. Általában az egész kertben szétszórja a magjait, s mivel évelő, nem szükséges minden tavasszal elültetnie, ráadásul könnyen cserélgetheti is a palántáit másokkal.

Metéló~
Magasság: 10-25 cm; cső alakú levelek; gömb alakú rózsaszínű vagy levendulaszínű virágok; ~szagú.
Francia levendula
Magasság: 90 cm; lila virágkalászok; illatos levelek és virágok.

~tisztítás esetén ez nemcsak higiéniailag kívánatos, de hathatós védelmet is nyújt a szem és az orr nyálkahártyáját ingerlő illóolajak ellen. Tisztítási és karbantartási feladatok elvégzése céljából az inkubátor (1) természetesen bármikor felnyitható.

~gumója és magva a legerősebb orvosságok közé tartozik. Mivel a kolchicin megállítja a sejtmagosztódást, a szövettenyészetekben megszünteti a rákos daganatok növekedését. Nagyon erős volta miatt azonban, az embereknél hatásos mennyiség már halálos adag.

~ és rizóma közti átmenet
Nedves tőzegben, vermelhetjük.
A hagymákat min­den­képpen nedves tő­zegbe cso­ma­gol­juk, vastag zacs­kó­ba ...

~gumói vannak, az egyenletesen nedves talajt kedveli, szárazságra érzékeny
Sarkantyúvirág
(Delphinium cultuorum)
porózus, tápanyagban gazdag, homokostól a kavicsos agyagig humusszal ...

~rothadás: világosbarna, besüppedt helyek, a ~ rothad. Védekezés: növény megsemmisítése, több évig ne ültessünk ide hagymás növényt.

A ~félék és a fok~ gumók egyik végén gyökér, a másikon szár nő. Éppen ezért lényeges, hogy megfelelő irányba helyezzük a termőföldbe ezeket a gumókat.

A ~ sok ásványi sót, vitamint tartalmaz. Kvercetin, antioxidáns tartalma kedvezően befolyásolja a szervezetben zajló biokémiai folyamatokat. Táplálkozási értékét leginkább magas energiaértéke, jelentős fehérje tartalma, rostanyagai, C-vitamin tartalma adja. ...
[ tovább olvasom ]
- - - ...

- A ~félék általában távol tartanak mindenféle kártevőt és gombát.
- A büdöske - erős illatával - távol tartja a kártevőket, valamint a fonalférgeket is.
- A zellert érdemes vegyíteni káposztafélék közé, mert a káposztalepke és a hernyók ellen is hatásos.

Lila~ retekkel, paradicsommal
Viszont kísérleti jelleggel vetettem paradicsommagot. Csak úgy, semmi palánta, semmi fakszni. Szemmel láthatóan kinőtt és nem sokkal marad el a palántáktól. A palántázásba már késő belevágni, és vetni sem éppen érdemes (bár meg lehet próbálni).

Medve~, Allium Ursinum
Igénytelen és kiváló talajtakaró. Választhatunk félárnyékot vagy tűző napot kedvelőt is. A Geranium macrorrhizum ráadásul kiváló helykitöltő növény.
Geranium, Gólyaorr ...

Metélő~ vagy snidling

Vértisztító és érelmeszesedést gátló növény.
Csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vérrögképződést. Betegségmegelőzésre is kitűnő. Jellegzetes ízét a ~olaj adja. Legjobb, ha ollóval aprítjuk, és csak a főzés végén keverjük az ételbe.

A póré~ magtermesztése
Sütőtök érése.,
Még több kérdés és válasz a kategóriában » ...

A lila ~ Ázsiából származik, a vöröshagymából nemesítették, termőhely iránti igénye, termesztési feltételei lényegében azzal megegyezőek. Édes, aromás íze étvágyfokozó, szélhajtó, béltisztító hatással párosul, ugyanakkor kedvezően hat a vércukorszintre, a vérnyomásra.

-metélő~ (Allium shoenoprasum) és fok~ (Allium ursinum): évelő hagymák; antibiotikum, emésztésserkentő
-rozmaring (Rosmarinus officinalis) : évelő bokor; depresszió, májbetegségek ellen ...

A VÖRÖS~, A FOK~ TISZTÍTÓ HATÁSA:
A mai korunk szennyezett levegője káros hatással van a tüdőre, a legfontosabb légző szervünkre. A mindennapi ~ fogyasztásával, nagy részben, ki lehet védeni, a szennyező anyagok kártevését.

Hagymás és ~gumós virágok telepítése, gondozása
Díszítő ötletek
Tavasz
Ültetés, vetés ...

Ültetésnél a ~ felső egyharmada a föld felett kell hogy legyen. Minél nagyobb a ~, annál nagyobb az esélye, hogy több virág bújik elő belőle.
HanidaSzonja
Pénzügyi területen dolgozom, ezen felül érdekel a sport, művészet, divat és imádok sütni-főzni.

Snidling
Metélő~.
Az ausztriai német Schnittling átvétele a t zöngésség szerinti hasonulásával. Forrása a német Schnitt (vágás) a schneiden (vág) igéből. snájdig, snassz, snicli, snitt.

-A kardvirág ~gumóit áprilisban ültessük el. Csak egészséges ~gumókat ültessünk el, minden évben új helyre. A kardvirág gumóit vásárláskor nézzük meg, hogy azok héj alatt is egészségesek-e. Ha elszíneződött vagy besüppedt helyeket találunk, akkor ne vásároljuk meg őket.

A csigák nem szeretik a fok~ illatát sem, szamócák között hatásos.
Érdekel, elolvasom!
Kártevőriasztás növényekkel ...

A rózsa és a fok~ egy biokertben
Díszkertünk növényeit is kombinálhatjuk. Ki mondta, hogy egy haszonnövény nem mutathat jól egy virágoskertben? Képzeljük el a virágok között a haszonnövényeinket, vagy fordítva. Nem csak szépek, de hasznosak is tudnak lenni egymás között.

Hagymás, gumós, ~gumós virágok - egy felemás csoport. Egyik részük kimondottan ősszel ültetendők, míg a másik felét csak tavasszal lehet ültetni. Az őszieket augusztus végétől szeptember végéig ildomos a földbe helyezni. Zárt téri hajtatás céljából ültetésük egész januárig is elhúzódhat.

A veteményesben a ~ irtózik a babtól, borsótól, viszont epertövek közé ültetve az epret megóvja a penészedéstől.
A vágott rózsa és a tulipán elhervad a nárcisz mellett.
A fejes saláta és a petrezselyem nem szereti a közelséget.

A ~ fölé laza szerkezetű, de tápanyagban gazdag talaj kerüljön, hogy a gyökerek elegendő tápanyaghoz jussanak. Szerves anyagként ne istállótrágyát, hanem tőzeggel és homokkal összekevert komposztot keverjünk a földhöz. Ültetés után ajánlott a talajt érett komposzttal letakarni.

A dísz~ virágokban gazdagabbá teszi az évelőágyást, anélkül, hogy sok helyet foglalna. Szép kombináció: léggömb~ (Allium christophii) és az örökzöld keserűfű (Bistorta affinis).

A legtöbb ~ viszonylag mélyen van a földben. Ezért az ásóvillát a feltételezett mélységnél kissé mélyebbre nyomjuk le, hogy a hagymák lehetőleg ne sérüljenek. Felszedés után a hagymákat alaposan szárítsuk meg, mert különben a tárolásnál fonnyadnak, és megbetegedhetnek.

A sárgarépa és a ~ egymást óvó-védő barátsága az egyik leghatékonyabb, a répa- és ~legyek messzire elkerülik azt az ágyást, amelyikben a két zöldségféle közös háztartásban él.

Utoljára a gumók, vagy ~gumók kiszedése marad. Ezt a fagyok beállta előtt végezzük el. A dáliagumókon a növényrészt 10-15 cm-re vágjuk vissza, majd pár napi szikkasztás után tőzegbe, fűrészporba helyezzük.

Hagymás nőszirmok: raktározó szervük a ~, de húsos, megvastagodott gyökereik is lehetnek. Ilyen például a buharai nőszirom (Iris bucharica). A színpompás spanyol, angol és holland íriszek nagyon széles körben elterjedtek, mert vágott virágnak kitűnően alkalmasak.

Az olvasmányunk elején leszögezhetjük, hogy a ~ a legtöbbet használt zöldség fajta, amit az ételeink készítéséhez használunk. Nagyon sok fajtája létezik, de az általunk legtöbbször használt vörös ~ ültetését és nevelését nézzük meg.

Közepes tápanyagigényű például a karalábé, fok~, sárgarépa, retek, cékla, saláta, cukkini, ~. Kis tápanyagigényű például a bab, borsó.

Többféle méretben kapható, így egy gödör megásásával több virághagyma helyezhető el a talajban, és szedhető fel elnyílás után. Előnye még, hogy a kósza pocoktól is megvédi a hagymákat, amelyek télen szívesen táplálkoznak vele.

konyhai zöldhulladék: retekszár, krumplihéj, ~héj, stb
elnyílt virágok, kimúlt szobanövények
levágott fű
ágak (max ujjvastagságú)
elszáradt levelek
kávézacc, teafű
tojáshéj (nekem közel van a teraszhoz és a gyerkőcök játszóházához, ezért én nem teszem bele) ...

(Erythronium dens-canis, Camassia, Iris reticulata, Ipheion urif1orum) 'A kertben nevelt kakasmandikó, prérigyertya, recéshagymájú nőszirom és csillag~ tavasz végen, nyár elején virágzik, ám a szobanövényként előhajtatott példányok virágaiban már korábban gyönyörködhetünk.

A laskagombához illő fűszerek:
Feketebors, fehérbors, majoránna, bazsalikom, oregánó, petrezselyemlevél, fok~, vörös~, kakukkfű
Mi az amit nem kell csinálni a laskagombával?

- Mindenféle növényi kártevő és féreg ellen hatásos védőszer, ha a növényünk földjébe egy vagy két fok~ gerezdet dugunk. A ~ nem zavarja a növényt, csak a kártevőket.

Jelen esetben az évelők kategóriát inkább kertészeti, mint növénytani (botanikai) értelmezésben használjuk és nem soroljuk ide a hagymás és ~gumós dísznövények legtöbbjét (pl. tulipán, nárcisz és kardvirág), ...

Az ételmaradékok kiválóan komposztálhatóak. Ahelyett, hogy több kilónyi zöldség és gyümölcsszármazékot eldobna, gondolunk itt almacsutkára, ~levelekre, banánhéjra, répaszélekre és társaikra, mostantól a földet táplálhatja azzal, amire már úgysincsen szüksége.

Enyhébb húgyúti fertőzésekre például a tőzegáfonyát, zúzódásokra az árnikavirágot, májvédelemre a szilamarint javasolják, alvászavarokra a citromfűlevél, depressziós állapotokban az orbáncfű, visszérgyulladásokra a vadgesztenye, a fok~ kivonata segítheti a gyógyulási folyamatokat - hogy csak ...

Oda van viszont a tyúkhúrért (Vajon mért ezt a nevet kapta ez a növény?), a salátákért, a fiatal vörös~ levélért satöbbi Mint írtam nem szereti a kukoricát, de a búzát szívesen fogyasztja, de ezt sem viszi túlzásba. Amiért viszont rajong az a rovarvilág.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Virág, Talaj, Kertész, Termés, Rózsa?

◄ Gyümölcsös   Hagymagumó ►
 
RSS Mobile