Kezdőlap (Gyümölcs)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Gyümölcs

Kertészkedés  Gyöktörzs  Gyümölcsfa

Gyümölcs - Pallas lexikon
Gyümölcs (növ.), a közéletbeli jelentése szerint általában a nyersen is megehető, jóizü és legtöbbször húsos vagy leves termés.
Gyümölcse ilyen értelemben csak a virágzóknak van, a kriptogramok szaporodó szerve egészen másnemü.


Gyümölcsfa kalauz
Október közepe táján még dübörög az őszi ültetési szezon, egészen november végéig, illetve a komolyabb fagyok beálltáig lehet a kertet benépesíteni zöld dolgokkal, például sövénnyel, cserjefélékkel, évelőkkel, vagy éppen fákkal.

Gyümölcsfa szakszerű gondozása a kertben
Segítségüket szeretném kérni,3 éve kertünkbe vásároltunk gyümölcsfacsemetéket (cseresznye-, meggy-, alma-, körte-ill. sárgabarackfákat). Sajnos mi egyáltalán nem értünk hozzá, így amióta megvásároltuk az óta 'kezeletlenül' növögetnek.

Gyümölcsök cserépben
Viszonylag újnak számít a barack, vagy éppen a mini kiwi termesztése cserépben. Pedig nem nagy ördöngösség, csupán a megfelelő fajtát kell beszereznünk a faiskolában. A cserép kiválasztásánál sem érdemes fukarkodni, és a gyümölcsfa sem jó, ha nagyon csenevész.

Gyümölcsfaápolás télen
Bizony télen is akadnak teendők a kertépítés terén - ez az évszak ideális például a kerti fák ápolására.

~termő növényeket a kertbe!
Bár még a szabadgyökeres ~termő növények érkezésére várni kell október közepéig, addig sem maradnak a kert tulajdonosok azonnal ültethető ~termő növények nélkül.

~fatelepítési tanácsok biokertészeknek
Tweet
A ~kat ősszel kell ültetni, ám tavasszal is jobb, mint soha. Sőt, például az őszibarack ültetését ajánlatos inkább tavaszra halasztani.

~ök
A szamócát kivéve fás szárú évelő ~termő növényekről van szó melyeket üzemi ültetvényekben és kisüzemi, házi kerti termesztésben egyaránt megtalálhatók.
Alma ...

~ös tervezése és telepítése
~k ültetésével évtizedekre meghatározzuk kertünk képét, hisz évek múlva fordulnak csak termőre, s évtizedekig teremnek. Nem mindegy tehát, hogy milyen fát választunk.Részletek »
Az őszibarackfák tavaszi ültetése ...

A ~fa ültetés titkai
Sokan bonyolult és időigényes feladatnak tartják a ~k ültetését, pedig nem nehezebb mint bármelyik díszfa telepítése. Manapság kevés kertben látni ~t, pedig 30 évvel ezelőtt szinte kötelező elem volt egy-két alma és körtefa.

A ~héj nem szemét
Itt a déli~ időszak a narancsnak, mandarinnak, banánnak és citromnak azonban nem csak a húsa, hanem a héja is értékes.

~
(növ.), a közéletbeli jelentése szerint általában a nyersen is megehető, jóizü és legtöbbször husos v. leves termés. ~e ilyen értelemben csak a virágzóknak van, a kriptogramok szaporodó szerve egészen másnemü (l. Spóra). Botanikai értelemben nem tekintjük, ehető-e vagy sem, hanem Gy.

~k szemzése lépésről-lépésre kezdőknek
Nemrég bemutattuk Juhász Béla csodagyümölcsösét, ahol 57 ~n közel 300 fajta terem. A sikeres hobbikertész beavat minket az általa alkalmazott alvószemzés technikájába.

~e, az őszibarack 7 g fehérjét, 90 g szénhidrátot, 6 g szerves sót és 10 g rostanyagot tartalmaz kilogrammonként. Nagy része, 85-90%-a víz. Ettől oltja úgy a szomjat.

A ~k indítása az egyik legfontosabb tevékenység. Ezt az időszakot nevezzük növekedési vagy fejlődési időszaknak. A növekedési időszakban alakítjuk ki a fa koronáját. ezt hívjuk alakító metszésnek.

Aki a ~fa alakítás évében, ha nem is teljes alapossággal, nyomon követi; a különböző ~fajok, hogyan reagálnak az általa alkalmazott metszésre, a termőre metszésnél, már rendelkezik annyi tapasztalattal, hogy kisebb bizonytalansággal veszi kezébe a metszőollót.

A lepotyogott ~ök gyűjtésével évek óta próbálkozunk, de ritkán jön össze annyi, hogy valami jóféle pálinkának kifőzessük.
vissza a címoldalra
Lapfigyelő ...

~ös
Zamatos fügefajták termesztése
A füge sok trópusi területen kulcsfontosságú növényfaj. ~ alapvető táplálékforrás sok állat és az ember számára is. A fügefa ugyan a trópusokról származik, de létezik néhány olyan fajtája is, amelyik a mérsékelt égövön nő. A közön...

~ös ápolása
~ösben - Március
A lombhullató fák és cserjék ültetésére általában az őszi időpontot tartjuk a kedvezőbbnek. Ez alól a szabály alól kivételt képez a diófa ültetése. A dió gyökerei puhák és érzékenyek őszi ültetéskor nem tudnak kellőképpen regenerálódni a hideg talajban.

~fa kiválasztása
Talán azt gondoljuk, hogy ami szívünk és ajkaink vágya ~ben, azt, ha megvesszük fában, már el is rendeztük a kérdést. Sajnos ez nem így van. Bizonyos ~fajokra rájár a rúd mostanában. Ilyen például a szilva, a meggy, vagy a kajszibarack.

~ból is nevelhető csinos sövény!
/Bálint György kertről, növényekről
/Aktuális kert
/Március ...

~ jellemzői: nagy, alakja megnyúlt gömb, zöldesfehér
Köszméte jellemzői: erős növekedés, lisztharmat toleráns fajta!
Érési ideje: június vége-július eleje
Porzói: öntermékeny
Köszméte permetezése: minimális, lisztharmatra kevésbé érzékeny fajta ...

~e középnagy (200-250 gramm), ritkán nagy. Alakja típusától függően változó. Általában szabálytalan alma vagy zömök körte alakú, teljes felületén bordázott, középen a legszélesebb. A ~ erősen molyhos, zsíros tapintású. Csészéje zárt, igen mély, széles. Héja sárgászöld.

~fa-szölö metszése kezdőknek-7 rész
7 rész.
SZILVAFA: A szilvafáról elmondható, hogy a legbonyolultabb koronafajta; ágas-bogas, összevissza növő, az ágain nehéz eligazodni, mert egymásba nyúlnak. Az elültetés után sudárnak indul, majd átalakul GÖMBKORONA alakúvá.

~szüretelő (3110)
A kényelmes ~szedéshez
A sövénynyírás egyszerű és hatékony módja.

A ~ök érési ideje
Befőtt készítéséhez válasszunk nem túl érett ~öket. Lekvár, zselé, szörp készülhet a túlérettekből is. Ha hullott ~öt használunk, vágjuk ki gondosan a rohadt vagy férges részeket.
Júniusban és júliusban volt az ideje az eper, meggy, cseresznye eltevésének.

Déli ~ök a kertben, amelyekről nem is gondolnánk, hogy megélnek
Van sok érdekes déli~, amelyet a kert meleg részére telepítve termeszthetünk, és olyanokról is szólunk, amelyek a télikertben vészelik át a hideget.

Eltűnt ~ösök nyomában
Az év emberének választották Kovács Gyula pórszombati erdészt Zalában. Hagyományőrző munkássága abban nyilvánul meg, hogy a táj eldugott részein megmaradt régi ~fajtákat menti meg.

Kertünk ~ei
Ámbár a kertbarátok váltig állítják: a kert minden évszakban felüdíti az embert, talán soha olyan áthatóan, mint nyáron, amikor a zöld pázsit és a dús lombok feledtetik velünk a kánikulát, kerti virágaink többsége pompázik és illatozik, ...

~fa permetező gépek és üzemeltetésük
~ültetvényekben a védekezések sikere nagymértékben függ az alkalmazott permetező gépek műszaki jellemzőitől és üzemeltetésük színvonalától.

~-, zöldség kozmetikumok
Nagyon fontos, hogy a téli napokon bőrünket még fokozottabban védjük a környezeti ártalmak valamint a zord és hideg időjárás ellen.

~ök
A dió (Juglans regia L.)
A dió(Juglans regia L.), egy meleg és mérsékelt égövi növény. Magassága a 30 métert is eléri, erőteljes növekledésű ~faj.

A ~érés természetesen nem csak az otthoni szüretet jelentheti, hanem azt is, hogy ebben az időszakban a piacokon friss, hazai ~öket találhatunk, érdemes bevásárolni belőlük, hisz a ~ egészséges, finom, sokkal jobb nassolnivaló, mint bármelyik előre csomagolt édesség.

Konyhakert - ~ös
Egy régi kínai közmondás szerint, aki egy órára boldog szeretne lenni, az lakomázzon be finom ételekből, aki egynapi boldogságban akar részesülni, az a mondás szerint házasodjon meg, de aki egy egész életre szóló boldogságot szeretne, az építsen kertet.

Füge - Ízletes ~e és szép levélzete miatt érdemes nevelni
Részletek Kategória: Lombhullató fák, cserjék
A füge bemutatása ...

1. Szüretkor kíméljük a ~t (a diófát nem kell megverni, az almafáról csak a ~öt válasszuk le, de ne törjük le a jövő évi termést adó rügyeket)!
2. Idejében szüreteljünk; az éretlen ~ savanyú, íztelen, a túlérett könnyen romlik.

~
Éghajlatunk alatt ősszel a legjobb ~t telepíteni, és általában erre a munkára októberben van a legkedvezőbb időjárás.

~kertészet októberben
rovat:Kerttörténet
A ~termesztés az utóbbi tíz évben sokat fejlődött Magyarországon. A biztos, közepes minőséget is átvevő piacok megszűnésével a termelőknek szükségük volt a termelési szerkezet átalakítására, új technológiák alkalmazására.

~ritkítás
A virágzás, megtermékenyülés és ~kötődés után a fán maradt ~szám sokszor igen magas vagy alacsony lenne.

~ aszaló, aszalás napon
A napenergiát felhasználó, napon való aszalás talán a legzöldebb. Készítettem egy egyszerű aszalót. Szinte 100%-ban hulladék anyag újrahasznosításával készült. Felépítése: Alul egy szekrény hátlapja Ráragasztottam egy grill fóliát, a fényesebb felével fölfelé.

~koktél 1.
1 dl grapefruitlé, 10 dkg ribizli, 10 dkg eper, 1 evőkanál méz, 1 dl szőlőlé, néhány borsmentalevél összeturmixolva. Ha kész, hagyjuk állni kicsit, hogy a ~ök magjai leülepedjenek, ha nem szeretnénk elfogyasztani.

~ösök (alma)
~k őszi és tavaszi lemosó permetezése, virágzás utáni terméskötés megerősítésére, a lemosó permetezés után még két alkalommal permetezzünk BIOKAL 01-gyel.

~termő növények betegségei: Almafa-liszharmat
Az almafa-lisztharmat az almafák legnehezebben leküzdhető betegsége. Jellegzetes lisztes, poros bevonata már közvetlenül rügyfakadás után felismerhető a kis hajtások levéléin.

~ök téli tárolása
Manapság ~öt három okból tárolunk otthon.

~k, szőlő - Nagy hagyománya van az őszi ~ültetésnek. Konténeres, nagy méretű példányok enyhébb éjszakai fagyok fennállásakor is eredményesen ültethetők. November végére igyekezzünk befejezni a telepítésüket.

~ös:
A feketeribizli-bokrokat a termés szedésével egyidőben metszhetjük. A málnabokrok gyenge vesszőit, miután leértek, távolítsuk el, az erős hajtásokat kötözzük fel. Az őszi-téli termést adó fákon ritkítsuk meg a sűrűn álló ~öket.
Díszkert: ...

GYÜMÖLCSK METSZÉSE - METSZÉS ALAPISMERETE
MIT KELL TUDNUNK A METSZÉSRŐL?

Akár ~t is tarthat cserépben. A sikerhez csak egy elég nagy méretű tartóra és megfelelő földre van szükség
Fotó/illusztráció: Shutterstock
Kapcsolódó cikkek ...

~k korrekciója
A ~k zöld hajtásait is érdemes korrigálni. A rossz irányba növő, párhuzamosan fejlődő ikerhajtások mindegyikét tövüknél metsszük le. A túl sűrűn álló hajtásokat is ritkítsuk meg, hogy közel egyenletes térállásba kerüljenek.

~k
Az alma- és a körtefák rendszeres metszést igényelnek ahhoz, hogy erős, egészséges ágrendszert alakíthassunk ki. Vannak azonban ~k, melyek metszésével óvatosan kell bánni.

~ös-friss színjáték
Vidám, akár egy margaréta
Kellemesen hűvös zöld-fehér
Egy kert - két ötlet
Mint szellő a tenger felől
Ilyen szép a Fekete-erdő
Nyári örömök-kerti örömök
Életlecke: kertészkedés a Paradicsomban
Csodálatos nyári napok
Bársonypuha & aromás
Kertészkedés stílusosan ...

~evő gomba a kertben
A fákon múmiává aszalódott termések, az érett ~ökön pedig barna, rothadó foltok: ha nem vigyázunk, a kertünket is megfertőzi a gomba! ...

~ök
Meg dinnye, barack, alma, virágok és mákgubók. Sálra festve. Selyemsálra.
És még vagy féltucatnyi természet közeli motívum.

~rothadás
Virág- és ágpusztulás
Jellemzően a betegségre az elszáradt levelek és az elhalt virágok a fán maradnak. A monília a csonthéjas növényekre jellemző, főleg a meggyfákon fordulhat elő.
A monília kezelése ...

~termő növények
Kerti dísznövények
Szobanövények
Gyógy- és fűszernövények ...

~kosár új szerepben

~öt, gombát is árulnak ezekben a helyes kis kosarakban, de hobbiboltokban is megvásárolhatja őket. Natúr formájában is mutatós, de diszítve az igazi.
Válasszon a belekerülő virágok színével harmonizáló festéket hozzá.

~ök héja, maradékai, romlott ~ök
Szobanövények részei: szárazlevél, virág, régi virágföld
Hervadt virágok, csokrok
Tízórai, uzsonna maradék
Iskolai konyhai hulladék: zöldségmaradék, kávézacc, kenyérmaradék, tört tojáshéj, tealevél stb…
Haj, szőr, toll, porzsák tartalma ...

A ~öskertünkben lombhullás után csökkenthetjük a károsítók áttelelését és így megkönnyíthetjük a jövő évi növényvédelmi munkákat. A ~k károsítóinak (főleg kórokozóinak) jelentős része a lehullott, fertőzött leveleken telel át.

A ~k vastagabb ágairól, törzséről drótkefével, kaparóvassal távolítsuk el az elhalt, lehámló kéregrészeket, ezáltal megszüntethetők a kéreg alatt áttelelő kártevők és gombás betegsékek tanyái. Az így megtisztított fák életfeltételei is javulnak.

~k
Mediterrán növények
Nyár
Gránátalma - Punica granatumÁltalános: Kis termetű fagytűrő fa. Hazánkban védett helyekre ültetve is megél, termést hoz.
Magassága: 4-6 m.

alma
~, az almafa termése: almáskert, almásderes, almásszürke (kerek foltokkal tarkázott ezüstös szőrű, illetve szürke ló).
Ótörök eredetű szó: kipcsak, csagatáj, kirgiz alma, oszmán elma.

De a ~ösben végzi majd az újdonsült kertbarátaimtól ajándékba kapott két cserép gyönyörű primula, becenevén kankalin is. Soha nem hagyom veszni e kedves, kora tavaszi növényeket, amikor elvirágoznak, már évek óta kiültetem őket a ~k, a bokrok alá.

1 Érdi ~ és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Kht; Budapest
2 Budapesti Corvinus Egyetem, Dísznövénytermesztés és Dendrológia Tanszék; Budapest ...

Joghurtos-~ös kocka kétféle gyümölccsel
Karácsonyi visszaszámláló
Keresés ...

Zöldség és ~ kultúrák kártevők és az időjárás viszontagságaival szembeni védelem hálóval.
Madárkár elleni védelem:
A madárkár elleni védőháló ~ösök, főként szőlő- és zöldség-vetemények madárkár elleni védelmére szolgál.

Metszés (~k, ültetvények alakító metszése, termőre metszés, szőlő metszése, díszfák és díszcserjék metszése) ...

Zöldségek és ~ök termesztése biokertben
Egyre többet és többet hallani a növényekben felszívódó vegyszerek, permetező szerek szervezetünkre gyakorolt káros hatásairól.

Ha levágjuk a friss ananász zöldjét, és földbe tesszük, két év múlva élvezhetjük a ~ét. Ananász ültetvény van már szerte a világban, a legnagyobb kivitelezők a távol-keleti országok, ahol kitűnően megfelel az éghajlat a termelésnek. Az ananász, ellentétben a többi gyümölccsel, nem utánérő.

Ha a virág, ~ a fontos: - a rügyek között válogassunk
Ritkítsuk a fák, bokrok külső felét, hogy a korona belső része is kapjon elegendő fényt. Így szebb lesz a virágzás, egyenletesen érnek be a ~ök.

Amennyiben a nyár végén vagy ősszel látunk friss szamócát a ~árusoknál, azok vagy frigó, azaz hűtőházi tárolással késleltetett, majd onnan például a nyár közepén kiültetett és 6-7 hét alatt termő, de rendkívül öntözésigényes természtésből származnak, vagy pedig kétszertermő fajtákról (Ostara, ...

Az erdőkert alapja néhány ~fa, amelyeket hagyományos módon kell elültetni, akár egy ~ösben. A nagyobb fák közé további ~kat kell ültetni, lehetőleg kisebbeket.

Ilyen minden ~ünk, a bab, a borsó, a kukorica, a gabonák, a tökfélék, a paprika, a paradicsom. Az olajos magvúak akkor mutattak legnagyobb maghozamot, ha vetésük termésnapon történt, de legtöbb olajat akkor üthetünk ha virágnapon takarítjuk be.

Hasonlóan jól szerepel a Teldor 500 SC (1 liter/ha) ami kiváló eredményeket mutat a szürkepenész elleni védekezésben és hatékony a ~rontó penészgombák ellen is, ami nagyon fontos szempont a bogyóminőség és pulton tarthatóság miatt.

A tavaszi kertápolás meghozta ~ét, fantasztikus növekedést produkált itt is minden.

Zöld dolgok: Zöld gyom, ~-és zöldségmaradék, leesett termés, és a frissen vágott fű. Zacc, filteres tea, és komposztálatlan tehén-, kecske-, ló-, vagy baromfitrágya.

Az oltványok kezelését illetőleg megjegyzendő, hogy a hasítékba és héj alá ojtott s a szabadban álló ~- és díszfák gondozása első évben csak abból áll, hogy gyenge nyurga hajtásokat megkötözzók, az Oltás alatt fakadó hajtásokat pedig eltávolítjuk, hogy a szemtől a nedvet el ne szívják.

A szamóca, - merthogy róla van szó - ~e csak akkor élvezhető, ha az tisztán marad meg a fejlődése során. Ezért érdemes a beérés előtt egy hónappal, azaz mostanság a töveket lenyírt fűvel, esetleg komposzttal, vagy fóliával betakarni.

Össze lehet gyűjteni, az érett ~öket. Ne öntözzünk, és ne műtrágyázzunk.
Kényes növények is különös gonddal kell védeni. Elkezdődik a téli felkészülés.
Magával ragadó látvány nyújt a sok növény, ahogy felkészül a télre.

E vonzó ~nek sok szín-, méret- és formaváltozata létezik: például zöld-, lukullusz- és koktélparadicsom. Nyersen, főzve, sütve fogyasztható. A piros paradicsomból lé, püré készül, a zöld paradicsom ecetes savanyúságba való.

A cékla
A legjobb, ha a cékla levét ~centrifugával választjuk el a rostos résztől. Ebből a folyadékból betegség esetén naponta háromszor fél borospohárral ajánlatos fogyasztani, míg megelőzésre kétszer, háromszor hetente.
Tippek, Tanácsok ...

Papp J. - Porpáczy A. (1999. b.): Szeder, ribiszke, köszméte, különleges ~ök, Bogyósgyümölcsűek II., Mezőgazda Kiadó, p. 246.
Porpáczy A. (1999.): A festőbodza termesztése, Növényvédelmi Tanácsok, 1997. november, VI. évf. p. 19.

Zsendülés (közzétéve: 2005.05.03.)
A ~ érési folyamatának az a fordulópontja, amikor az éréssel járó szín- és konzisztencia-változás érzékelhetővé válik. Főleg a szőlővel, kajszibarackkal kapcsolatban használt fogalom.

Háztartási hulladékok Kiváló minőségű komposztot készíthetünk érett ~ök és zöldségek tisztításakor keletkezett maradékokból, tealevélből, őrölt kávéból, összezúzott tojáshéjból, valamint a háziállatok helyének takarításakor keletkező maradványokból.

Túlterhelés - a kívántnál több vesszőszám és a ritkítás elmaradása vagy elégtelensége - esetén szintén apró, rossz minőségű a ~, és a fa két évre szóló kondíció-visszaesése következik be.

Bármennyi fogalmat is alkossunk a lényeg mindig ugyanaz; megpróbálni előállítani olyan zöldséget, ~öt, fűszert, gyógynövényt, vagy éppen húst, amely nem tartalmaz az emberi szervezetre káros anyagot, amely olyan összetevőkből áll, mely az emberi egészséget előmozdítja, megőrzi, erősíti.

Kertészetünkben és faiskolánkban megtalálhatók virágok, cserjék, örökzöldek, díszfák, ~k, a sziklakerti növényektől a talajjavítóig minden.
...

MAGYAR GOMBA / Magyar Zöldség-~ Terméktanács Gomba Tagozat lapja ...

A "kocsány" jelentése: Növénynek (például: ~öknek) a termést adó szára.

Farkas Ádám szobrászművész olyan kertet vallhat magáénak a szentendrei Bükkös-patak partján, amelyet szülei vásároltak nyolcvan éve mint elvadult ~öst, s ahová az égeres-füzes ligeterdő is belenyúlt. Néhány égerfa matuzsálem még ma is él közülük.

A ~ök között a legfontosabbak a régi, növényvédelmet még alig igénylő fajták. Ilyenek például a besztercei szilva, az árpával érő körte, vagy a húsvéti rozmaring alma.
Díszfákat ritkán telepítettek, inkább csak eltűrtek maguk körül egy-egy őshonos fát.

Az Alsótekeresi Faiskola Kft. Magyarország egyik legnagyobb faiskolája, ahol nagy választékban termesztünk többször átültetett sorfákat, parkfákat, cserjéket, fenyőféléket, valamint konténeres növényeket. Ezen kívül nagy hagyománya van faiskolánkban a rózsa és a ~fa termesztésnek is.

Ezekkel felvértezve a teljes siker még közel sem garantált, mert számos buktató leselkedik ránk, amelyek keresztbe tehetnek a tervünknek, hogy egy-két hónap múlva gyönyörű pázsiton henyélve élvezhessük munkánk ~ét.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Virág, Termés, Kertész, Talaj, Zöldség?

◄ Gyöktörzs   Gyümölcsfa ►
 
RSS Mobile