Kezdőlap (Gyümölcs)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Gyümölcs

Kertészkedés  Gyöktörzs  Gyümölcsfa

Gyümölcs - Pallas lexikon
Gyümölcs (növ.), a közéletbeli jelentése szerint általában a nyersen is megehető, jóizü és legtöbbször húsos vagy leves termés.
Gyümölcse ilyen értelemben csak a virágzóknak van, a kriptogramok szaporodó szerve egészen másnemü.


Gyümölcsök cserépben
Viszonylag újnak számít a barack, vagy éppen a mini kiwi termesztése cserépben. Pedig nem nagy ördöngösség, csupán a megfelelő fajtát kell beszereznünk a faiskolában. A cserép kiválasztásánál sem érdemes fukarkodni, és a gyümölcsfa sem jó, ha nagyon csenevész.

Gyümölcsfatelepítési tanácsok biokertészeknek
Tweet
A gyümölcskat ősszel kell ültetni, ám tavasszal is jobb, mint soha. Sőt, például az őszibarack ültetését ajánlatos inkább tavaszra halasztani.

Gyümölcsök
A szamócát kivéve fás szárú évelő gyümölcstermő növényekről van szó melyeket üzemi ültetvényekben és kisüzemi, házi kerti termesztésben egyaránt megtalálhatók.
Alma ...

Gyümölcsös tervezése és telepítése
Gyümölcsk ültetésével évtizedekre meghatározzuk kertünk képét, hisz évek múlva fordulnak csak termőre, s évtizedekig teremnek. Nem mindegy tehát, hogy milyen fát választunk.Részletek »
Az őszibarackfák tavaszi ültetése ...

Gyümölcsból is nevelhető csinos sövény!
Abból a felismerésből kiindulva, hogy a viszonylag sűrűn egymás mellé telepített gyümölcskból összefüggő gyümölcsfalat lehet kialakítani, számos országban sokféle, különböző sövényrendszert alkottak meg.

A gyümölcshéj nem szemét
Itt a déligyümölcs időszak a narancsnak, mandarinnak, banánnak és citromnak azonban nem csak a húsa, hanem a héja is értékes.

gyümölcs
(növ.), a közéletbeli jelentése szerint általában a nyersen is megehető, jóizü és legtöbbször husos v. leves termés. Gyümölcse ilyen értelemben csak a virágzóknak van, a kriptogramok szaporodó szerve egészen másnemü (l. Spóra). Botanikai értelemben nem tekintjük, ehető-e vagy sem, hanem Gy.

Gyümölcsk szemzése lépésről-lépésre kezdőknek
Nemrég bemutattuk Juhász Béla csodagyümölcsösét, ahol 57 gyümölcsn közel 300 fajta terem. A sikeres hobbikertész beavat minket az általa alkalmazott alvószemzés technikájába.

Aki a gyümölcsfa alakítás évében, ha nem is teljes alapossággal, nyomon követi; a különböző gyümölcsfajok, hogyan reagálnak az általa alkalmazott metszésre, a termőre metszésnél, már rendelkezik annyi tapasztalattal, hogy kisebb bizonytalansággal veszi kezébe a metszőollót.

A lepotyogott gyümölcsök gyűjtésével évek óta próbálkozunk, de ritkán jön össze annyi, hogy valami jóféle pálinkának kifőzessük.
vissza a címoldalra
Lapfigyelő ...

Gyümölcsös
Zamatos fügefajták termesztése
A füge sok trópusi területen kulcsfontosságú növényfaj. Gyümölcs alapvető táplálékforrás sok állat és az ember számára is. A fügefa ugyan a trópusokról származik, de létezik néhány olyan fajtája is, amelyik a mérsékelt égövön nő. A közön...

Gyümölcsös ápolása
Gyümölcsösben - Március
A lombhullató fák és cserjék ültetésére általában az őszi időpontot tartjuk a kedvezőbbnek. Ez alól a szabály alól kivételt képez a diófa ültetése. A dió gyökerei puhák és érzékenyek őszi ültetéskor nem tudnak kellőképpen regenerálódni a hideg talajban.

Gyümölcsfa kiválasztása
Talán azt gondoljuk, hogy ami szívünk és ajkaink vágya gyümölcsben, azt, ha megvesszük fában, már el is rendeztük a kérdést. Sajnos ez nem így van. Bizonyos gyümölcsfajokra rájár a rúd mostanában. Ilyen például a szilva, a meggy, vagy a kajszibarack.

Gyümölcs jellemzői: nagy, alakja megnyúlt gömb, zöldesfehér
Köszméte jellemzői: erős növekedés, lisztharmat toleráns fajta!
Érési ideje: június vége-július eleje
Porzói: öntermékeny
Köszméte permetezése: minimális, lisztharmatra kevésbé érzékeny fajta ...

Gyümölcse középnagy (200-250 gramm), ritkán nagy. Alakja típusától függően változó. Általában szabálytalan alma vagy zömök körte alakú, teljes felületén bordázott, középen a legszélesebb. A gyümölcs erősen molyhos, zsíros tapintású. Csészéje zárt, igen mély, széles. Héja sárgászöld.

Gyümölcsszüretelő (3110)
A kényelmes gyümölcsszedéshez
A sövénynyírás egyszerű és hatékony módja.

A gyümölcsök érési ideje
Befőtt készítéséhez válasszunk nem túl érett gyümölcsöket. Lekvár, zselé, szörp készülhet a túlérettekből is. Ha hullott gyümölcsöt használunk, vágjuk ki gondosan a rohadt vagy férges részeket.
Júniusban és júliusban volt az ideje az eper, meggy, cseresznye eltevésének.

Déli gyümölcsök a kertben, amelyekről nem is gondolnánk, hogy megélnek
Van sok érdekes déligyümölcs, amelyet a kert meleg részére telepítve termeszthetünk, és olyanokról is szólunk, amelyek a télikertben vészelik át a hideget.

Kertünk gyümölcsei
Ámbár a kertbarátok váltig állítják: a kert minden évszakban felüdíti az embert, talán soha olyan áthatóan, mint nyáron, amikor a zöld pázsit és a dús lombok feledtetik velünk a kánikulát, kerti virágaink többsége pompázik és illatozik, ...

Eltűnt gyümölcsösök nyomában
Az év emberének választották Kovács Gyula pórszombati erdészt Zalában. Hagyományőrző munkássága abban nyilvánul meg, hogy a táj eldugott részein megmaradt régi gyümölcsfajtákat menti meg.

Gyümölcsfa permetező gépek és üzemeltetésük
Gyümölcsültetvényekben a védekezések sikere nagymértékben függ az alkalmazott permetező gépek műszaki jellemzőitől és üzemeltetésük színvonalától.

Gyümölcs-, zöldség kozmetikumok
Nagyon fontos, hogy a téli napokon bőrünket még fokozottabban védjük a környezeti ártalmak valamint a zord és hideg időjárás ellen.

Gyümölcsök
A dió (Juglans regia L.)
A dió(Juglans regia L.), egy meleg és mérsékelt égövi növény. Magassága a 30 métert is eléri, erőteljes növekledésű gyümölcsfaj.

A gyümölcsérés természetesen nem csak az otthoni szüretet jelentheti, hanem azt is, hogy ebben az időszakban a piacokon friss, hazai gyümölcsöket találhatunk, érdemes bevásárolni belőlük, hisz a gyümölcs egészséges, finom, sokkal jobb nassolnivaló, mint bármelyik előre csomagolt édesség.

A gyümölcskat már rögtön ültetés után érdemes metszeni, de nem mindegy hogyan és mikor metsszük gyümölcsinkat. Cikkünk bemutatja a metszés alapjait.

Konyhakert - gyümölcsös
Egy régi kínai közmondás szerint, aki egy órára boldog szeretne lenni, az lakomázzon be finom ételekből, aki egynapi boldogságban akar részesülni, az a mondás szerint házasodjon meg, de aki egy egész életre szóló boldogságot szeretne, az építsen kertet.

1. Szüretkor kíméljük a gyümölcst (a diófát nem kell megverni, az almafáról csak a gyümölcsöt válasszuk le, de ne törjük le a jövő évi termést adó rügyeket)!
2. Idejében szüreteljünk; az éretlen gyümölcs savanyú, íztelen, a túlérett könnyen romlik.

Gyümölcs
Éghajlatunk alatt ősszel a legjobb gyümölcst telepíteni, és általában erre a munkára októberben van a legkedvezőbb időjárás.

Gyümölcskertészet októberben
rovat:Kerttörténet
A gyümölcstermesztés az utóbbi tíz évben sokat fejlődött Magyarországon. A biztos, közepes minőséget is átvevő piacok megszűnésével a termelőknek szükségük volt a termelési szerkezet átalakítására, új technológiák alkalmazására.

Gyümölcsritkítás
A virágzás, megtermékenyülés és gyümölcskötődés után a fán maradt gyümölcsszám sokszor igen magas vagy alacsony lenne.

Gyümölcs aszaló, aszalás napon
A napenergiát felhasználó, napon való aszalás talán a legzöldebb. Készítettem egy egyszerű aszalót. Szinte 100%-ban hulladék anyag újrahasznosításával készült. Felépítése: Alul egy szekrény hátlapja Ráragasztottam egy grill fóliát, a fényesebb felével fölfelé.

Gyümölcskoktél 1.
1 dl grapefruitlé, 10 dkg ribizli, 10 dkg eper, 1 evőkanál méz, 1 dl szőlőlé, néhány borsmentalevél összeturmixolva. Ha kész, hagyjuk állni kicsit, hogy a gyümölcsök magjai leülepedjenek, ha nem szeretnénk elfogyasztani.

Gyümölcsösök (alma)
Gyümölcsk őszi és tavaszi lemosó permetezése, virágzás utáni terméskötés megerősítésére, a lemosó permetezés után még két alkalommal permetezzünk BIOKAL 01-gyel.

Gyümölcstermő növények betegségei: Almafa-liszharmat
Az almafa-lisztharmat az almafák legnehezebben leküzdhető betegsége. Jellegzetes lisztes, poros bevonata már közvetlenül rügyfakadás után felismerhető a kis hajtások levéléin.

Gyümölcsök téli tárolása
Manapság gyümölcsöt három okból tárolunk otthon.

Gyümölcsk, szőlő - Nagy hagyománya van az őszi gyümölcsültetésnek. Konténeres, nagy méretű példányok enyhébb éjszakai fagyok fennállásakor is eredményesen ültethetők. November végére igyekezzünk befejezni a telepítésüket.

Gyümölcsös:
A feketeribizli-bokrokat a termés szedésével egyidőben metszhetjük. A málnabokrok gyenge vesszőit, miután leértek, távolítsuk el, az erős hajtásokat kötözzük fel. Az őszi-téli termést adó fákon ritkítsuk meg a sűrűn álló gyümölcsöket.
Díszkert: ...

Gyümölcsös
A gyümölcsös kertben elkezdődött a permetezések ideje. Védekezni kell gombák, rovar kártevők és atkák ellen. A védekezés történhet megelőző permetezéssel, ilyenkor felszívódó szereket használunk, vagy már a kialakult betegséget kezeljük kontakt növényvédő szerekkel.

GYÜMÖLCSK METSZÉSE - METSZÉS ALAPISMERETE
MIT KELL TUDNUNK A METSZÉSRŐL?

Akár gyümölcst is tarthat cserépben. A sikerhez csak egy elég nagy méretű tartóra és megfelelő földre van szükség
Fotó/illusztráció: Shutterstock
Kapcsolódó cikkek ...

Gyümölcsk korrekciója
A gyümölcsk zöld hajtásait is érdemes korrigálni. A rossz irányba növő, párhuzamosan fejlődő ikerhajtások mindegyikét tövüknél metsszük le. A túl sűrűn álló hajtásokat is ritkítsuk meg, hogy közel egyenletes térállásba kerüljenek.

Gyümölcsk
Az alma- és a körtefák rendszeres metszést igényelnek ahhoz, hogy erős, egészséges ágrendszert alakíthassunk ki. Vannak azonban gyümölcsk, melyek metszésével óvatosan kell bánni.

Gyümölcsös-friss színjáték
Vidám, akár egy margaréta
Kellemesen hűvös zöld-fehér
Egy kert - két ötlet
Mint szellő a tenger felől
Ilyen szép a Fekete-erdő
Nyári örömök-kerti örömök
Életlecke: kertészkedés a Paradicsomban
Csodálatos nyári napok
Bársonypuha & aromás
Kertészkedés stílusosan ...

Gyümölcsevő gomba a kertben
A fákon múmiává aszalódott termések, az érett gyümölcsökön pedig barna, rothadó foltok: ha nem vigyázunk, a kertünket is megfertőzi a gomba! ...

Gyümölcsök
Meg dinnye, barack, alma, virágok és mákgubók. Sálra festve. Selyemsálra.
És még vagy féltucatnyi természet közeli motívum.

Gyümölcsrothadás
Virág- és ágpusztulás
Jellemzően a betegségre az elszáradt levelek és az elhalt virágok a fán maradnak. A monília a csonthéjas növényekre jellemző, főleg a meggyfákon fordulhat elő.
A monília kezelése ...

Gyümölcstermő növények
Kerti dísznövények
Szobanövények
Gyógy- és fűszernövények ...

Gyümölcskosár új szerepben

Gyümölcsöt, gombát is árulnak ezekben a helyes kis kosarakban, de hobbiboltokban is megvásárolhatja őket. Natúr formájában is mutatós, de diszítve az igazi.
Válasszon a belekerülő virágok színével harmonizáló festéket hozzá.

Gyümölcsök héja, maradékai, romlott gyümölcsök
Szobanövények részei: szárazlevél, virág, régi virágföld
Hervadt virágok, csokrok
Tízórai, uzsonna maradék
Iskolai konyhai hulladék: zöldségmaradék, kávézacc, kenyérmaradék, tört tojáshéj, tealevél stb…
Haj, szőr, toll, porzsák tartalma ...

Gyümölcssav-és vitamintartalma magas, több mint 20-féle ásványi anyag található benne. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, kálciumot, nyomelemeket, A-vitamint, B-komplex vitaminokat , C-vitamint ...

A gyümölcsöskertünkben lombhullás után csökkenthetjük a károsítók áttelelését és így megkönnyíthetjük a jövő évi növényvédelmi munkákat. A gyümölcsk károsítóinak (főleg kórokozóinak) jelentős része a lehullott, fertőzött leveleken telel át.

A gyümölcsk vastagabb ágairól, törzséről drótkefével, kaparóvassal távolítsuk el az elhalt, lehámló kéregrészeket, ezáltal megszüntethetők a kéreg alatt áttelelő kártevők és gombás betegsékek tanyái. Az így megtisztított fák életfeltételei is javulnak.

Gyümölcsk
Mediterrán növények
Nyár
Gránátalma - Punica granatumÁltalános: Kis termetű fagytűrő fa. Hazánkban védett helyekre ültetve is megél, termést hoz.
Magassága: 4-6 m.

alma
Gyümölcs, az almafa termése: almáskert, almásderes, almásszürke (kerek foltokkal tarkázott ezüstös szőrű, illetve szürke ló).
Ótörök eredetű szó: kipcsak, csagatáj, kirgiz alma, oszmán elma.

De a gyümölcsösben végzi majd az újdonsült kertbarátaimtól ajándékba kapott két cserép gyönyörű primula, becenevén kankalin is. Soha nem hagyom veszni e kedves, kora tavaszi növényeket, amikor elvirágoznak, már évek óta kiültetem őket a gyümölcsk, a bokrok alá.

1 Érdi Gyümölcs és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Kht; Budapest
2 Budapesti Corvinus Egyetem, Dísznövénytermesztés és Dendrológia Tanszék; Budapest ...

Joghurtos-gyümölcsös kocka kétféle gyümölccsel
Karácsonyi visszaszámláló
Keresés ...

Zöldség és gyümölcs kultúrák kártevők és az időjárás viszontagságaival szembeni védelem hálóval.
Madárkár elleni védelem:
A madárkár elleni védőháló gyümölcsösök, főként szőlő- és zöldség-vetemények madárkár elleni védelmére szolgál.

Metszés (Gyümölcsk, ültetvények alakító metszése, termőre metszés, szőlő metszése, díszfák és díszcserjék metszése) ...

Ha levágjuk a friss ananász zöldjét, és földbe tesszük, két év múlva élvezhetjük a gyümölcsét. Ananász ültetvény van már szerte a világban, a legnagyobb kivitelezők a távol-keleti országok, ahol kitűnően megfelel az éghajlat a termelésnek. Az ananász, ellentétben a többi gyümölccsel, nem utánérő.

Ha a virág, gyümölcs a fontos: - a rügyek között válogassunk
Ritkítsuk a fák, bokrok külső felét, hogy a korona belső része is kapjon elegendő fényt. Így szebb lesz a virágzás, egyenletesen érnek be a gyümölcsök.

Amennyiben a nyár végén vagy ősszel látunk friss szamócát a gyümölcsárusoknál, azok vagy frigó, azaz hűtőházi tárolással késleltetett, majd onnan például a nyár közepén kiültetett és 6-7 hét alatt termő, de rendkívül öntözésigényes természtésből származnak, vagy pedig kétszertermő fajtákról (Ostara, ...

A gyümölcsk ágbetegségét és a szőlőtőkék pusztulását okozó kórokozók ellen használhatóak, valamint a gomba- és baktériumosbetegségek visszaszorítására.

Az erdőkert alapja néhány gyümölcsfa, amelyeket hagyományos módon kell elültetni, akár egy gyümölcsösben. A nagyobb fák közé további gyümölcskat kell ültetni, lehetőleg kisebbeket.

Ilyen minden gyümölcsünk, a bab, a borsó, a kukorica, a gabonák, a tökfélék, a paprika, a paradicsom. Az olajos magvúak akkor mutattak legnagyobb maghozamot, ha vetésük termésnapon történt, de legtöbb olajat akkor üthetünk ha virágnapon takarítjuk be.

Hasonlóan jól szerepel a Teldor 500 SC (1 liter/ha) ami kiváló eredményeket mutat a szürkepenész elleni védekezésben és hatékony a gyümölcsrontó penészgombák ellen is, ami nagyon fontos szempont a bogyóminőség és pulton tarthatóság miatt.

A tavaszi kertápolás meghozta gyümölcsét, fantasztikus növekedést produkált itt is minden.

Zöld dolgok: Zöld gyom, gyümölcs-és zöldségmaradék, leesett termés, és a frissen vágott fű. Zacc, filteres tea, és komposztálatlan tehén-, kecske-, ló-, vagy baromfitrágya.

Az oltványok kezelését illetőleg megjegyzendő, hogy a hasítékba és héj alá ojtott s a szabadban álló gyümölcs- és díszfák gondozása első évben csak abból áll, hogy gyenge nyurga hajtásokat megkötözzók, az Oltás alatt fakadó hajtásokat pedig eltávolítjuk, hogy a szemtől a nedvet el ne szívják.

A szamóca, - merthogy róla van szó - gyümölcse csak akkor élvezhető, ha az tisztán marad meg a fejlődése során. Ezért érdemes a beérés előtt egy hónappal, azaz mostanság a töveket lenyírt fűvel, esetleg komposzttal, vagy fóliával betakarni.

Össze lehet gyűjteni, az érett gyümölcsöket. Ne öntözzünk, és ne műtrágyázzunk.
Kényes növények is különös gonddal kell védeni. Elkezdődik a téli felkészülés.
Magával ragadó látvány nyújt a sok növény, ahogy felkészül a télre.

E vonzó gyümölcsnek sok szín-, méret- és formaváltozata létezik: például zöld-, lukullusz- és koktélparadicsom. Nyersen, főzve, sütve fogyasztható. A piros paradicsomból lé, püré készül, a zöld paradicsom ecetes savanyúságba való.

A cékla
A legjobb, ha a cékla levét gyümölcscentrifugával választjuk el a rostos résztől. Ebből a folyadékból betegség esetén naponta háromszor fél borospohárral ajánlatos fogyasztani, míg megelőzésre kétszer, háromszor hetente.
Tippek, Tanácsok ...

Papp J. - Porpáczy A. (1999. b.): Szeder, ribiszke, köszméte, különleges gyümölcsök, Bogyósgyümölcsűek II., Mezőgazda Kiadó, p. 246.
Porpáczy A. (1999.): A festőbodza termesztése, Növényvédelmi Tanácsok, 1997. november, VI. évf. p. 19.

Zsendülés (közzétéve: 2005.05.03.)
A gyümölcs érési folyamatának az a fordulópontja, amikor az éréssel járó szín- és konzisztencia-változás érzékelhetővé válik. Főleg a szőlővel, kajszibarackkal kapcsolatban használt fogalom.

Háztartási hulladékok Kiváló minőségű komposztot készíthetünk érett gyümölcsök és zöldségek tisztításakor keletkezett maradékokból, tealevélből, őrölt kávéból, összezúzott tojáshéjból, valamint a háziállatok helyének takarításakor keletkező maradványokból.

Túlterhelés - a kívántnál több vesszőszám és a ritkítás elmaradása vagy elégtelensége - esetén szintén apró, rossz minőségű a gyümölcs, és a fa két évre szóló kondíció-visszaesése következik be.

Kertészetünkben és faiskolánkban megtalálhatók virágok, cserjék, örökzöldek, díszfák, gyümölcsk, a sziklakerti növényektől a talajjavítóig minden.
...

Fák: ősszel trágyázzuk meg a fiatal fák tövét komposzttal. A gyümölcsknál tavasszal még egy kis szerves trágyával is pótoljuk a tápanyagot.

MAGYAR GOMBA / Magyar Zöldség-gyümölcs Terméktanács Gomba Tagozat lapja ...

A "kocsány" jelentése: Növénynek (például: gyümölcsöknek) a termést adó szára.

Farkas Ádám szobrászművész olyan kertet vallhat magáénak a szentendrei Bükkös-patak partján, amelyet szülei vásároltak nyolcvan éve mint elvadult gyümölcsöst, s ahová az égeres-füzes ligeterdő is belenyúlt. Néhány égerfa matuzsálem még ma is él közülük.

A gyümölcsök között a legfontosabbak a régi, növényvédelmet még alig igénylő fajták. Ilyenek például a besztercei szilva, az árpával érő körte, vagy a húsvéti rozmaring alma.
Díszfákat ritkán telepítettek, inkább csak eltűrtek maguk körül egy-egy őshonos fát.

Az Alsótekeresi Faiskola Kft. Magyarország egyik legnagyobb faiskolája, ahol nagy választékban termesztünk többször átültetett sorfákat, parkfákat, cserjéket, fenyőféléket, valamint konténeres növényeket. Ezen kívül nagy hagyománya van faiskolánkban a rózsa és a gyümölcsfa termesztésnek is.

A frissen készített céklalé alkalmas a betegségek - nátha vagy influenza - megelőzésére is. Paradicsomlével, almával vagy egyéb frissen facsart zöldség-, vagy gyümölcslével ízesítve készíts friss és egészséges koktélt magadnak és barátaidnak.

Ezekkel felvértezve a teljes siker még közel sem garantált, mert számos buktató leselkedik ránk, amelyek keresztbe tehetnek a tervünknek, hogy egy-két hónap múlva gyönyörű pázsiton henyélve élvezhessük munkánk gyümölcsét.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Virág, Termés, Kertész, Talaj, Zöldség?

◄ Gyöktörzs   Gyümölcsfa ►
 
RSS Mobile