Kezdőlap (Gyomnövény)

 Kertészkedés 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Kertészkedés » Gyomnövény


 

Gyomnövény

Kertészkedés  Gyommentes  Gyomok

Gyomnövények - a nem kívánatos növények
Kertünkben a tarack, a podagrafű vagy az apró szulák szerteágazó gyökérrendszerükkel igencsak megnehezíthetik a dolgunkat.
Néhány tipp a gyomnövények leküzdésére: ...


A ek között sok a gyógynövény is, így a vegyes kultúrás kertben a kultúrnövények választékát gazdagítják. Az az elv, miszerint minden élőlény hatással van a többire, a biokertben különösen a gyógynövényekre is érvényes.

Miért veszedelmes gyomnövény a maszlag?
Miért veszedelmes gyomnövény a maszlag? ...

A képen látható jelent meg a gyepen
Tisztelt Szakertő Úr,
A kepen lathato gyomnoveny - velemenyem szerint valamilyen sásféle -jelent meg a gyepünkben, kb 50-60 m2-en. A segitseget szeretnem kerni a hatekony permetszer kivalasztasaban.

Évelő, változó megjelenésű, sárga virágú gyomnövények.
Az osztrák kányafű (R. austriaca [Cr.] Bess.) 30-100 cm magas, rövid tarackos növény, felálló, ágas szárral, szíves-füles vállú, egyenlőtlenül fogas-fűrészes, hosszúkás levelekkel.

A szerény vadfű - melyet ként kezelnek a kertészek - egyúttal a biotechnológia nagy ígérete.

Gyomnövények. A gyomnövényzet összetétele, az előforduló fajok száma és az egyes gyomfajok borításának értékei hasonlóak, vagy nem sokban különböznek más csonthéjas ültetvényekétől.

A ekből, trágyalé és permetlé is készíthető. Fő alapja a csalán. Keverjünk bele: fekete nadálytő, pitypang, medvetalp, cickafark, útifűfélék levét is.
A bodzatrágya lé alapanyag, és riasztja az állati kártevőket.

Egy kis gyomnövényismeret
A kártékony gyomokat azonnal el kell távolítani a kertből, amint felütik a fejüket, ellenben sok keserű percet szerezhetnek nekünk.

EK
A termesztett növényeink között vagy környékén élő, minden olyan növény, amely ezek fejlődésére hátrányos vagy káros lehet.
[ Vissza ] ...

Gyomnövény alkalmazkodóképességének megváltozása
Gyomirtó szerekkel szembeni ellenálló képesség kialakulása
Hidegtűrő képesség növekedése ...

eink egy része a mezőgazdasági kultúrával együtt terjedt el egész Európában a mediterrán vidékekről. Olyan közismert növények, mint a pipacs, a búzavirág, a konkoly is a vetési zet tagjai.

Gyomnövények: apró szulák, repcsényretek, vadzab vagy széltippan, kamillafajok, rozsnokfajok. Betegségek: gyökér- és csírabetegségek közül legveszélyesebb a helmintospóriumos csírapusztulás az árpatő gombája, emiatt csak 4 évre kövesse önmagát.

A ek kitűnő zöldtrágya növények és komposzt alapanyagok lehetnek. A gyökereik által kiválasztott anyagok gazdagítják a talajt, javítják annak szerkezetét.

- Gyomnövények gyérítése a könnyebb betakarítás végett.
- A fagykár megelőzése, csökken a tört és csírasérült szemek aránya.
Érésgyorsításra, deszikkálásra alkalmazható készítmények ...

Sokan nek tekintik, s irtják kertjükből, pedig fontos gyógynövény a pongyola pitypang, népi nevén gyermekláncfű. Az egész növény, még a gyökere is gyógyító hatású. Főzete vértisztító, vizelethajtó hatású.

Ha egyféle gyomnövény következetesen és domináloan jelentkezik ott valami talaj vagy tápanyag hibba van néhány példa NItrogénba gazdag talaj- csalán medvetalp -füstike mészben szegény- savanyu talaj- szászorszép- kamilla- mezeisoska - ...

A talajban a ek számára még mindig elég sok a nedvesség, ezért azok igen intenzív növekedését tapasztalhatjuk. Figyeljünk oda erre! ...

Készíthet teát gyomnövényekből is. Gyűjtsön friss gyomokat (lehetőleg mielőtt a magok beérnének), majd vízzel és komposzttal együtt helyezze őket egy edénybe. A víz négyszerese legyen a másik két alapanyagnak, és az oldatot egy-két hétig hagyja állni.

Hármas levelű, apró dísz-és ek.
Esti órákban mind a levelek, mind a virágok becsukódnak. Világos helyet igényel, kedveli a déli, délnyugati fekvést. Kis vízigényű, tekintve, hogy apró gumóiban is tartalékol nedvességet.

Kertemben sok a gyomnövény. Hogyan lehetne ezeket eltávolítani?
Kertemben sok a gyomnövény (aszat, pernye), hogyan sikerül ezeket eltávolítani? Létezik olyan gyomirtó, amely a fákra, rózsákra, kutyákra nem káros és veszélyes. Mi a neve?

Ha kertünkben sok a , az annak a jele, hogy a talaj igen termékeny, tehát ez egy jó jel. De ha kertünk üres, és sivár, a virágok sem fejlődnek szépen akkor ott a talajjal van a gond, vagyis nincs megfelelő termő réteg.

> gyomnövények, felaprított újságpapír vagy szalma is alkalmas .
> A szalma nagyon jó erre a célra, ezért a komposzttároló mellett
> mindig tároljunk egy bála szalmát. Nagyon fontos óvó rendszabály ...

Ezután a területet meg kell tisztítanunk minden től, majd ki kell alakítanunk a sziklakert alapját adó vízelvezető réteget.

A parlagfű erős szárú elég nagyra növő gyomnövény. A parlagfű növénytani besorolása: Nemzetség:Ambrosia, faj:Artemisiifolia, Ország:növények(Plantae), Törzs:zárvatermőek(Magnoliophyta), Rend:kétszikűek(Magnoliopsida), Család:fészkesek(Asteraceae), ...

Melegkedvelő, a növényházakban általában május-június hónapban jelenik meg, sokszor a ekről behurcolva.
Kártétele, fejlődése: A levelek színén, elsősorban az érzugokban található igen sok apró, sárgás pontocska látható.

Erre a célra glifozát hatóanyagú vegyszert érdemes használni (pl.: Glialka, Roundup, Medallon), mely kipermetezve a gyomnövények levelén és szárán szívódik fel és pusztítja el azokat.

A nagy felületű termesztés elterjedésével, a vetésforgók figyelmen kívül hagyásával mind a kórokozóknak, mind a kártevőknek, de egyes eknek is optimális feltételeket teremtett az ember.

Sőt olyan helyen sem, ahol a területet már birtokába vette a hagyományos gyomnövény. A fa árnyékát sem szereti, még akkor sem, ha nincs gyomnövény. A parlagfű, a szűzterületet szereti.

A lehullot falevél, kaszálék, felaprított nyesedék és gallyak, konyhai zöldséghulladék, kertből kiszedett növénymaradványok, de a már magot termő ekkel vigyázzunk, nehogy visszafertőzzük a talajt! ...

Érintésre égő fájdalmat okozó gyomnövény. Származékai: csalános, csalánozók (áldozataikba bénító mérget lövellő tengeri lények, például medúzák). Alakváltozatok: csohán, csoján, csójjány, csóvány, csuhány, csiján, csihány stb.

Világszerte előforduló , amely dísznövényként egyre elterjedtebb. Mérgező! A magja a legkárosabb, elfogyasztása után érzékcsalódás, bódultság, aluszékonyság lép fel.

A porcsin nálunk is gyakori gyomnövény, de ismertek nagyobb méretű nemesített változatai is. A hazánkban megtalálható gyom változata is fogyasztható, csupán a méretekben van a különbség. Pozsgás leveleiből saláta, főzelék készül.

Lásd még: Lásd még: Talaj, Termés, Virág, Kertész, Gyümölcs

Kertészkedés  Gyommentes  Gyomok

 
RSS Mobile