Kezdőlap (Gyomnövény)

 Kertészkedés 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Kertészkedés » Gyomnövény


 

Gyomnövény

Kertészkedés  Gyommentes  Gyomok

A gyomnövények között sok a gyógynövény is, így a vegyes kultúrás kertben a kultúrnövények választékát gazdagítják. Az az elv, miszerint minden élőlény hatással van a többire, a biokertben különösen a gyógynövényekre is érvényes.


Miért veszedelmes gyomnövény a maszlag?
Miért veszedelmes gyomnövény a maszlag? ...

A képen látható gyomnövény jelent meg a gyepen
Tisztelt Szakertő Úr,
A kepen lathato gyomnoveny - velemenyem szerint valamilyen sásféle -jelent meg a gyepünkben, kb 50-60 m2-en. A segitseget szeretnem kerni a hatekony permetszer kivalasztasaban.

Évelő, változó megjelenésű, sárga virágú gyomnövények.
Az osztrák kányafű (R. austriaca [Cr.] Bess.) 30-100 cm magas, rövid tarackos növény, felálló, ágas szárral, szíves-füles vállú, egyenlőtlenül fogas-fűrészes, hosszúkás levelekkel.

A szerény vadfű - melyet gyomnövényként kezelnek a kertészek - egyúttal a biotechnológia nagy ígérete.

Gyomnövények. A gyomnövényzet összetétele, az előforduló fajok száma és az egyes gyomfajok borításának értékei hasonlóak, vagy nem sokban különböznek más csonthéjas ültetvényekétől.

A gyomnövényekből, trágyalé és permetlé is készíthető. Fő alapja a csalán. Keverjünk bele: fekete nadálytő, pitypang, medvetalp, cickafark, útifűfélék levét is.
A bodzatrágya lé alapanyag, és riasztja az állati kártevőket.

Egy kis gyomnövényismeret
A kártékony gyomokat azonnal el kell távolítani a kertből, amint felütik a fejüket, ellenben sok keserű percet szerezhetnek nekünk.

GYOMNÖVÉNYEK
A termesztett növényeink között vagy környékén élő, minden olyan növény, amely ezek fejlődésére hátrányos vagy káros lehet.
[ Vissza ] ...

Gyomnövény alkalmazkodóképességének megváltozása
Gyomirtó szerekkel szembeni ellenálló képesség kialakulása
Hidegtűrő képesség növekedése ...

Gyomnövényeink egy része a mezőgazdasági kultúrával együtt terjedt el egész Európában a mediterrán vidékekről. Olyan közismert növények, mint a pipacs, a búzavirág, a konkoly is a vetési gyomnövényzet tagjai.

Gyomnövények: apró szulák, repcsényretek, vadzab vagy széltippan, kamillafajok, rozsnokfajok. Betegségek: gyökér- és csírabetegségek közül legveszélyesebb a helmintospóriumos csírapusztulás az árpatő gombája, emiatt csak 4 évre kövesse önmagát.

A gyomnövények gyorsabban fejlődnek, mint sok fű és a füvektől napfényt, tápanyagot vesznek el. Gyakran elhatalmasodnak. A gyomok elleni védekezést korán, még a gyepesítés előkészítésekor kezdjük. A gyomokat gyomláljuk.

A gyomnövények kitűnő zöldtrágya növények és komposzt alapanyagok lehetnek. A gyökereik által kiválasztott anyagok gazdagítják a talajt, javítják annak szerkezetét.

A gyomnövények populációja vizet és tápanyagot vesz el a hasznos fajtáktól. Ezen felül bevonzzák a különböző károsítókat és a nem kívánt élőlényeket. Ha kordában tartjuk őket, nagyobb biztonságban tudhatjuk termő növényeinket.

- Gyomnövények gyérítése a könnyebb betakarítás végett.
- A fagykár megelőzése, csökken a tört és csírasérült szemek aránya.
Érésgyorsításra, deszikkálásra alkalmazható készítmények ...

Sokan gyomnövénynek tekintik, s irtják kertjükből, pedig fontos gyógynövény a pongyola pitypang, népi nevén gyermekláncfű. Az egész növény, még a gyökere is gyógyító hatású. Főzete vértisztító, vizelethajtó hatású.

Ha egyféle gyomnövény következetesen és domináloan jelentkezik ott valami talaj vagy tápanyag hibba van néhány példa NItrogénba gazdag talaj- csalán medvetalp -füstike mészben szegény- savanyu talaj- szászorszép- kamilla- mezeisoska - ...

A talajban a gyomnövények számára még mindig elég sok a nedvesség, ezért azok igen intenzív növekedését tapasztalhatjuk. Figyeljünk oda erre! ...

Készíthet teát gyomnövényekből is. Gyűjtsön friss gyomokat (lehetőleg mielőtt a magok beérnének), majd vízzel és komposzttal együtt helyezze őket egy edénybe. A víz négyszerese legyen a másik két alapanyagnak, és az oldatot egy-két hétig hagyja állni.

Hármas levelű, apró dísz-és gyomnövények.
Esti órákban mind a levelek, mind a virágok becsukódnak. Világos helyet igényel, kedveli a déli, délnyugati fekvést. Kis vízigényű, tekintve, hogy apró gumóiban is tartalékol nedvességet.

Kertemben sok a gyomnövény. Hogyan lehetne ezeket eltávolítani?
Kertemben sok a gyomnövény (aszat, pernye), hogyan sikerül ezeket eltávolítani? Létezik olyan gyomirtó, amely a fákra, rózsákra, kutyákra nem káros és veszélyes. Mi a neve?

Ha kertünkben sok a gyomnövény, az annak a jele, hogy a talaj igen termékeny, tehát ez egy jó jel. De ha kertünk üres, és sivár, a virágok sem fejlődnek szépen akkor ott a talajjal van a gond, vagyis nincs megfelelő termő réteg.

> gyomnövények, felaprított újságpapír vagy szalma is alkalmas .
> A szalma nagyon jó erre a célra, ezért a komposzttároló mellett
> mindig tároljunk egy bála szalmát. Nagyon fontos óvó rendszabály ...

Ezután a területet meg kell tisztítanunk minden gyomnövénytől, majd ki kell alakítanunk a sziklakert alapját adó vízelvezető réteget.

A parlagfű erős szárú elég nagyra növő gyomnövény. A parlagfű növénytani besorolása: Nemzetség:Ambrosia, faj:Artemisiifolia, Ország:növények(Plantae), Törzs:zárvatermőek(Magnoliophyta), Rend:kétszikűek(Magnoliopsida), Család:fészkesek(Asteraceae), ...

Erre a célra glifozát hatóanyagú vegyszert érdemes használni (pl.: Glialka, Roundup, Medallon), mely kipermetezve a gyomnövények levelén és szárán szívódik fel és pusztítja el azokat.

A nagy felületű termesztés elterjedésével, a vetésforgók figyelmen kívül hagyásával mind a kórokozóknak, mind a kártevőknek, de egyes gyomnövényeknek is optimális feltételeket teremtett az ember.

Sőt olyan helyen sem, ahol a területet már birtokába vette a hagyományos gyomnövény. A fa árnyékát sem szereti, még akkor sem, ha nincs gyomnövény. A parlagfű, a szűzterületet szereti.

A lehullot falevél, kaszálék, felaprított nyesedék és gallyak, konyhai zöldséghulladék, kertből kiszedett növénymaradványok, de a már magot termő gyomnövényekkel vigyázzunk, nehogy visszafertőzzük a talajt! ...

Érintésre égő fájdalmat okozó gyomnövény. Származékai: csalános, csalánozók (áldozataikba bénító mérget lövellő tengeri lények, például medúzák). Alakváltozatok: csohán, csoján, csójjány, csóvány, csuhány, csiján, csihány stb.

A porcsin nálunk is gyakori gyomnövény, de ismertek nagyobb méretű nemesített változatai is. A hazánkban megtalálható gyom változata is fogyasztható, csupán a méretekben van a különbség. Pozsgás leveleiből saláta, főzelék készül.

Ez történhet Geotextiliával, ami alatt kihalnak a nem kívánatos gyomnövények. Majd a textiliát átvágva ültetjük apró kis növényeinket és a látvány miatt meghintjük vékonyan színes kaviccsal vagy fahánccsal. Ami a nyári hónapokban hasznunkra válhat.

A madársaláta (valeriánasaláta, galambbegy saláta, Valerianella locusta) Európa mérsékelt égövi részein honos, de a Kaukázusban, Kis-Ázsiában is megterem, sőt utóbbi területeken szinte gyomnövényként elterjedt.

Lehetőség van totális szerek alkalmazására, melyeket a 10-20 cm magas zöld növényi részekre kell rápermetezni, és a gyomnövényeket gyökerestől kiperzselik két héten belül. Ezek a szerek az egy-, és kétszikű növényeket egyaránt elpusztítják (pl.

(Carduus) legelők, Retek, parlag területek gyomnövénye (kiszáradó terméses hajtásai) június-kiszáradva
Mácsonya
(Dipsacus) legelők, parlag területek, gyomnövénye (kiszáradó terméses hajtásai) augusztus-virágzás után ...

A legjobb az, hogyha nem is kell a gyomirtással foglalkoznunk, hanem a megfelelő gyepápolási feladatok (rendszeres fűnyírás, trágyázás, gyepszellőztetés) megfelelő gyakoriságú és lelkiismeretes elvégzésével sikerül megelőznünk azt, hogy gyomnövények ...

Tisztítsa meg a földieperágyást a gyomnövényektől.
Hetente egyszer lássa el a földiepret (a cserépben levőt is) magas kálisótartalmú trágyázószerrel (az öntözővízben feloldva).

GYOMIRTÁS - Ne engedje, hogy szúrós gyomnövények, így a közönséges aszat és a homoki ballagófű, tönkretegyék a kertet. Fújjon rájuk WD-40-et, és nemsokára elsorvadnak, illetve elpusztulnak.

Ha a mandulapalka néven keresünk rá a hálón, akkor megtudjuk, hogy a világ egyik legveszedelmesebb gyomnövénye, amely gyakorlatilag kiirthatatlan.

Gyomirtós gyeptrágya, mely kiválóan irtja a gyepben fejlődő kétszikű gyomnövényeket, miközben serkenti a gyep fejlődését
Összetétel : 22+05+05+2,4D + Dicamba
Hatástartam: 3 hónap
Javasolt dózis: 20 g/m2 ...

Kerti hulladékok Szinte minden lágy szárú, zöld növény - beleértve a gyomnövényeket is - komposztálható. Felhasználhatjuk a lenyírt füvet is egyéb, lazább összetételű növényekkel keverve.

Ezzel megakadályozhatjuk valamennyire a gyomnövények magvainak szétszóródását is, hiszen a gyűjtőkosárba, vagy gyűjtőzsákba kerülnek a fűnyírás során ezek a magok, onnan pedig mehet a komposztálóba, vagy a kukába.

Ugyanis az ágyás szabad helyeit az olyan nemkívánatos gyomnövények is elfoglalhatják, mint a podagrafű, a laboda vagy a keserűfű.

Egy queenslandi gyógyszergyártó cég állítása szerint egy igen gyakori gyomnövény nedve eltávolítja a szeplőt és megelőzi az esetlegesen halálos bőrrákot.

- egyéb indirekt hatású élőlények Ide tartoznak például a gyökerek körül élő szimbionták, alelopátiás anyagokat termelő gyomnövények, kártevőket, kórokozókat pustító élőlények.

Hatóanyag (közzétéve: 2006.02.16.)
A növényvédő anyagoknak az a része, amellyel a betegségek, a kártevők és a gyomnövények ellen a kívánt hatás elérhető.
1
2 ...

Gyomnövények
Zöldség és díszkerti növények maradványai: szárak, levelek
Tanórán és szakköri foglalkozásokon keletkező és a kísérletekhez felhasznált szerves anyagok: csuhé, vessző, szalma, nád, kukoricaszár, burgonyahéj ...

A fű gondozása sosem volt az erősségem....mivel a közvetlen szomszédunk már a búzaföld...ezért elfogadtam a "tájképi" kert minden gyomnövényét.

Nem baj, ha ott van, mert megőrzi a talaj szerkezetét, párologtatásával jobb mikroklímát biztosít, és jelentősen késlelteti a veszélyesebb gyomnövények - a ragadós galaj, a parlagfű, a disznóparéj vagy a csattanó maszlag - megjelenését.

Azóta számos helyen fellépett kertekben, közterületeken. A kártevő a gyümölcsfák, a szőlő, díszfák és díszbokrok, cserjék hajtásait, leveleit fertőzi, de nem veti meg a lágyszárú növényeket sem, még a gyomnövényeken is megtelepedik.

Nagyon lényeges az első nyírás megfelelő időben való elvégzése. Ha túl korán nyírjuk a füvünket, akkor még nem elég erős a növény, ügyeljünk a fűnyíró késének élességére is. Ilyenkor ismételten szedjük ki a még esetlegesen kicsírázott gyomnövényeket.

Száraz időben a talaj és a fűszálak megfelelő nedveségtartalmára kell odafigyelni.
A vágásmagasság 6 cm legyen. A túl késői fűnyírás kedvez a gyorsan növekvő gyomnövények elszaporodásának, melyek kiszoríthatják helyükről a gyep fűfajtáit.

így aránylag könnyen kezelhető, szabható, illeszthető - ez a gyeptéglázás legnagyobb előnye. A gyeptégla hátránya is éppen a kisebb darabos kiszereléséből ered: a nen elég szorosillesztéseknél könnyen felüthetk a fejüket mindenféle gyomnövények.

A legtöbb gyomnövény magja már 45C'-on elpusztul. A gyors lebomláshoz a baktériumoknak sok szénre is szükségük van, ami mindenekelőtt a fás növényi részekben, valamint a szalmában, lombban található.

Lásd még: Lásd még: Talaj, Termés, Virág, Kertész, Gyümölcs

Kertészkedés  Gyommentes  Gyomok

 
RSS Mobile