Kezdőlap (Gyomnövény)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Gyomnövény

Kertészkedés  Gyommentes  Gyomok

A gyomnövények között sok a gyógynövény is, így a vegyes kultúrás kertben a kultúrnövények választékát gazdagítják. Az az elv, miszerint minden élőlény hatással van a többire, a biokertben különösen a gyógynövényekre is érvényes.


Miért veszedelmes gyomnövény a maszlag?
Miért veszedelmes gyomnövény a maszlag? ...

A képen látható gyomnövény jelent meg a gyepen
Tisztelt Szakertő Úr,
A kepen lathato gyomnoveny - velemenyem szerint valamilyen sásféle -jelent meg a gyepünkben, kb 50-60 m2-en. A segitseget szeretnem kerni a hatekony permetszer kivalasztasaban.

Évelő, változó megjelenésű, sárga virágú gyomnövények.
Az osztrák kányafű (R. austriaca [Cr.] Bess.) 30-100 cm magas, rövid tarackos növény, felálló, ágas szárral, szíves-füles vállú, egyenlőtlenül fogas-fűrészes, hosszúkás levelekkel. Az apró virágok hosszú fürtökben állanak. Becőke termése gömbös.

A szerény vadfű - melyet gyomnövényként kezelnek a kertészek - egyúttal a biotechnológia nagy ígérete.

Gyomnövények. A gyomnövényzet összetétele, az előforduló fajok száma és az egyes gyomfajok borításának értékei hasonlóak, vagy nem sokban különböznek más csonthéjas ültetvényekétől.

A gyomnövényekből, trágyalé és permetlé is készíthető. Fő alapja a csalán. Keverjünk bele: fekete nadálytő, pitypang, medvetalp, cickafark, útifűfélék levét is.
A bodzatrágya lé alapanyag, és riasztja az állati kártevőket.

Egy kis gyomnövényismeret
A kártékony gyomokat azonnal el kell távolítani a kertből, amint felütik a fejüket, ellenben sok keserű percet szerezhetnek nekünk. Az ártalmatlan gyomnövényeket ezzel szemeben néha meghagyhatjuk, mert rengeteg olyan tulajdonsá...

GYOMNÖVÉNYEK
A termesztett növényeink között vagy környékén élő, minden olyan növény, amely ezek fejlődésére hátrányos vagy káros lehet.
[ Vissza ] ...

Gyomnövény alkalmazkodóképességének megváltozása
Gyomirtó szerekkel szembeni ellenálló képesség kialakulása
Hidegtűrő képesség növekedése ...

Gyomnövényeink egy része a mezőgazdasági kultúrával együtt terjedt el egész Európában a mediterrán vidékekről. Olyan közismert növények, mint a pipacs, a búzavirág, a konkoly is a vetési gyomnövényzet tagjai. Több ezer éve itt vannak, és tulajdonképpen jól beleilleszkedtek a természetes növényzetbe.

Gyomnövények: apró szulák, repcsényretek, vadzab vagy széltippan, kamillafajok, rozsnokfajok. Betegségek: gyökér- és csírabetegségek közül legveszélyesebb a helmintospóriumos csírapusztulás az árpatő gombája, emiatt csak 4 évre kövesse önmagát.

A gyomnövények gyorsabban fejlődnek, mint sok fű és a füvektől napfényt, tápanyagot vesznek el. Gyakran elhatalmasodnak. A gyomok elleni védekezést korán, még a gyepesítés előkészítésekor kezdjük. A gyomokat gyomláljuk. A gyom-magvakat még a fűmagvetés előtt hagyjuk kikelni.

A gyomnövények kitűnő zöldtrágya növények és komposzt alapanyagok lehetnek. A gyökereik által kiválasztott anyagok gazdagítják a talajt, javítják annak szerkezetét. Bizonyos gyomok kifejezetten jót tesznek a kultúrnövényeknek, például a konkoly a búzának.

A gyomnövények populációja vizet és tápanyagot vesz el a hasznos fajtáktól. Ezen felül bevonzzák a különböző károsítókat és a nem kívánt élőlényeket. Ha kordában tartjuk őket, nagyobb biztonságban tudhatjuk termő növényeinket.
Nagy Adrienn, okl. agrármérnök, Zöld(Örök)ség
Ajánló ...

- Gyomnövények gyérítése a könnyebb betakarítás végett.
- A fagykár megelőzése, csökken a tört és csírasérült szemek aránya.
Érésgyorsításra, deszikkálásra alkalmazható készítmények ...

Sokan gyomnövénynek tekintik, s irtják kertjükből, pedig fontos gyógynövény a pongyola pitypang, népi nevén gyermekláncfű. Az egész növény, még a gyökere is gyógyító hatású. Főzete vértisztító, vizelethajtó hatású. Gyökerét gyakran megőrlik, és kávépótlónak használják.

A talajban a gyomnövények számára még mindig elég sok a nedvesség, ezért azok igen intenzív növekedését tapasztalhatjuk. Figyeljünk oda erre! ...

Készíthet teát gyomnövényekből is. Gyűjtsön friss gyomokat (lehetőleg mielőtt a magok beérnének), majd vízzel és komposzttal együtt helyezze őket egy edénybe. A víz négyszerese legyen a másik két alapanyagnak, és az oldatot egy-két hétig hagyja állni.

Hármas levelű, apró dísz-és gyomnövények.
Esti órákban mind a levelek, mind a virágok becsukódnak. Világos helyet igényel, kedveli a déli, délnyugati fekvést. Kis vízigényű, tekintve, hogy apró gumóiban is tartalékol nedvességet. Azért a rendszeres öntözést meghálálja.

Kertemben sok a gyomnövény. Hogyan lehetne ezeket eltávolítani?
Kertemben sok a gyomnövény (aszat, pernye), hogyan sikerül ezeket eltávolítani? Létezik olyan gyomirtó, amely a fákra, rózsákra, kutyákra nem káros és veszélyes. Mi a neve?
Én is kérdezek! ...

Európába behurcolt gyomnövény.
Ibolyásfekete, lédús bogyótermésének leve kitűnő étel- és italszínező. Savas közegben piros, lúgos közegben kék.

Ha kertünkben sok a gyomnövény, az annak a jele, hogy a talaj igen termékeny, tehát ez egy jó jel. De ha kertünk üres, és sivár, a virágok sem fejlődnek szépen akkor ott a talajjal van a gond, vagyis nincs megfelelő termő réteg.

> gyomnövények, felaprított újságpapír vagy szalma is alkalmas .
> A szalma nagyon jó erre a célra, ezért a komposzttároló mellett
> mindig tároljunk egy bála szalmát. Nagyon fontos óvó rendszabály
> azonban : a szalma nagyon száraz, ezért mielőtt a prizmára kerülne,
> feltétlenül nedvesítsük át.

Ezután a területet meg kell tisztítanunk minden gyomnövénytől, majd ki kell alakítanunk a sziklakert alapját adó vízelvezető réteget. A legjobb megoldás az, ha a sziklakert helyéről 30-40 cm mélységben eltávolítjuk a termőtalajt, majd ezt a felületet feltöltjük durva murvával, kőtörmelékkel.

Erre a célra glifozát hatóanyagú vegyszert érdemes használni (pl.: Glialka, Roundup, Medallon), mely kipermetezve a gyomnövények levelén és szárán szívódik fel és pusztítja el azokat.

A nagy felületű termesztés elterjedésével, a vetésforgók figyelmen kívül hagyásával mind a kórokozóknak, mind a kártevőknek, de egyes gyomnövényeknek is optimális feltételeket teremtett az ember.

Sőt olyan helyen sem, ahol a területet már birtokába vette a hagyományos gyomnövény. A fa árnyékát sem szereti, még akkor sem, ha nincs gyomnövény. A parlagfű, a szűzterületet szereti. Például az ásott, kapált vagy a szántóföldeket, míg a kultúrnövény ki nem nő.

A lehullot falevél, kaszálék, felaprított nyesedék és gallyak, konyhai zöldséghulladék, kertből kiszedett növénymaradványok, de a már magot termő gyomnövényekkel vigyázzunk, nehogy visszafertőzzük a talajt! ...

Érintésre égő fájdalmat okozó gyomnövény. Származékai: csalános, csalánozók (áldozataikba bénító mérget lövellő tengeri lények, például medúzák). Alakváltozatok: csohán, csoján, csójjány, csóvány, csuhány, csiján, csihány stb.

A porcsin nálunk is gyakori gyomnövény, de ismertek nagyobb méretű nemesített változatai is. A hazánkban megtalálható gyom változata is fogyasztható, csupán a méretekben van a különbség. Pozsgás leveleiből saláta, főzelék készül. Vitaminokban nagyon gazdag növény.

Ez történhet Geotextiliával, ami alatt kihalnak a nem kívánatos gyomnövények. Majd a textiliát átvágva ültetjük apró kis növényeinket és a látvány miatt meghintjük vékonyan színes kaviccsal vagy fahánccsal. Ami a nyári hónapokban hasznunkra válhat.

A madársaláta (valeriánasaláta, galambbegy saláta, Valerianella locusta) Európa mérsékelt égövi részein honos, de a Kaukázusban, Kis-Ázsiában is megterem, sőt utóbbi területeken szinte gyomnövényként elterjedt.

Lehetőség van totális szerek alkalmazására, melyeket a 10-20 cm magas zöld növényi részekre kell rápermetezni, és a gyomnövényeket gyökerestől kiperzselik két héten belül. Ezek a szerek az egy-, és kétszikű növényeket egyaránt elpusztítják (pl.: Glialka, Roundap, Medallon, Kapazin).

(Carduus) legelők, Retek, parlag területek gyomnövénye (kiszáradó terméses hajtásai) június-kiszáradva
Mácsonya
(Dipsacus) legelők, parlag területek, gyomnövénye (kiszáradó terméses hajtásai) augusztus-virágzás után ...

A legjobb az, hogyha nem is kell a gyomirtással foglalkoznunk, hanem a megfelelő gyepápolási feladatok (rendszeres fűnyírás, trágyázás, gyepszellőztetés) megfelelő gyakoriságú és lelkiismeretes elvégzésével sikerül megelőznünk azt, hogy gyomnövények jelenjenek meg a pázsitunkon.

Tisztítsa meg a földieperágyást a gyomnövényektől.
Hetente egyszer lássa el a földiepret (a cserépben levőt is) magas kálisótartalmú trágyázószerrel (az öntözővízben feloldva).

GYOMIRTÁS - Ne engedje, hogy szúrós gyomnövények, így a közönséges aszat és a homoki ballagófű, tönkretegyék a kertet. Fújjon rájuk WD-40-et, és nemsokára elsorvadnak, illetve elpusztulnak.

Ha a mandulapalka néven keresünk rá a hálón, akkor megtudjuk, hogy a világ egyik legveszedelmesebb gyomnövénye, amely gyakorlatilag kiirthatatlan. Sőt, elrettentő tény, hogy a mandulapalka a kilencvenes évek óta jelen van Magyarországon, és rohamosan terjed.

Gyomirtós gyeptrágya, mely kiválóan irtja a gyepben fejlődő kétszikű gyomnövényeket, miközben serkenti a gyep fejlődését
Összetétel : 22+05+05+2,4D + Dicamba
Hatástartam: 3 hónap
Javasolt dózis: 20 g/m2 ...

Kerti hulladékok Szinte minden lágy szárú, zöld növény - beleértve a gyomnövényeket is - komposztálható. Felhasználhatjuk a lenyírt füvet is egyéb, lazább összetételű növényekkel keverve.

A gereblyézés megspórolásának érdekében ma már szinte csak fűgyűjtős fűnyírókat árulnak. Ezzel megakadályozhatjuk valamennyire a gyomnövények magvainak szétszóródását is, hiszen a gyűjtőkosárba, vagy gyűjtőzsákba kerülnek a fűnyírás során ezek a magok, onnan pedig mehet a komposztálóba, ...

A fehérhere (Trifolium repens) régen még, mint gyomnövény szerepelt, de ma már tudjuk, hogy egy igen hasznos kis növényről van szó.

Ugyanis az ágyás szabad helyeit az olyan nemkívánatos gyomnövények is elfoglalhatják, mint a podagrafű, a laboda vagy a keserűfű. Éppen ezért fontos idejében felismerni az alig kihajtott réskitöltő növényeket, hogy a gyomlálás során megkímélhessük őket! ...

A fű gondozása sosem volt az erősségem....mivel a közvetlen szomszédunk már a búzaföld...ezért elfogadtam a "tájképi" kert minden gyomnövényét.
Bizony most már sokat kell locsolni, ez fúrott kútból megoldott. Sajnos a víznek magas a vastartalma, ezért a díszköveket sárgásra színezi.

Egy queenslandi gyógyszergyártó cég állítása szerint egy igen gyakori gyomnövény nedve eltávolítja a szeplőt és megelőzi az esetlegesen halálos bőrrákot.

- egyéb indirekt hatású élőlények Ide tartoznak például a gyökerek körül élő szimbionták, alelopátiás anyagokat termelő gyomnövények, kártevőket, kórokozókat pustító élőlények.

Hatóanyag (közzétéve: 2006.02.16.)
A növényvédő anyagoknak az a része, amellyel a betegségek, a kártevők és a gyomnövények ellen a kívánt hatás elérhető.
1
2 ...

Gyomnövények
Zöldség és díszkerti növények maradványai: szárak, levelek
Tanórán és szakköri foglalkozásokon keletkező és a kísérletekhez felhasznált szerves anyagok: csuhé, vessző, szalma, nád, kukoricaszár, burgonyahéj
Állati eredetű trágyák lehetőség szerint
Mészpor
Fahamu ...

Nem baj, ha ott van, mert megőrzi a talaj szerkezetét, párologtatásával jobb mikroklímát biztosít, és jelentősen késlelteti a veszélyesebb gyomnövények - a ragadós galaj, a parlagfű, a disznóparéj vagy a csattanó maszlag - megjelenését.

Azóta számos helyen fellépett kertekben, közterületeken. A kártevő a gyümölcsfák, a szőlő, díszfák és díszbokrok, cserjék hajtásait, leveleit fertőzi, de nem veti meg a lágyszárú növényeket sem, még a gyomnövényeken is megtelepedik.

Nagyon lényeges az első nyírás megfelelő időben való elvégzése. Ha túl korán nyírjuk a füvünket, akkor még nem elég erős a növény, ügyeljünk a fűnyíró késének élességére is. Ilyenkor ismételten szedjük ki a még esetlegesen kicsírázott gyomnövényeket.

Száraz időben a talaj és a fűszálak megfelelő nedveségtartalmára kell odafigyelni.
A vágásmagasság 6 cm legyen. A túl késői fűnyírás kedvez a gyorsan növekvő gyomnövények elszaporodásának, melyek kiszoríthatják helyükről a gyep fűfajtáit.

Ez az oka annak, miért nem olyan egyszerű e hívatlan vendégektől megszabadulni. Megtelepedésük után hosszú gyökereikkel a talajba horgonyozzák magukat. Hasonló módszert használ a turbolya, a libatop, a keserűfű és egyéb gyomnövények is.

Egy gyeptégla átlagos súlya 5 kg körüli, így aránylag könnyen kezelhető, szabható, illeszthető - ez a gyeptéglázás legnagyobb előnye. A gyeptégla hátránya is éppen a kisebb darabos kiszereléséből ered: a nen elég szorosillesztéseknél könnyen felüthetk a fejüket mindenféle gyomnövények.

A legtöbb gyomnövény magja már 45C'-on elpusztul. A gyors lebomláshoz a baktériumoknak sok szénre is szükségük van, ami mindenekelőtt a fás növényi részekben, valamint a szalmában, lombban található. A szükséges nitrogént főleg a zöld növényi részek tartalmazzák.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Talaj, Termés, Virág, Kertész, Gyümölcs?

◄ Gyommentes   Gyomok ►
 
RSS Mobile