Kezdőlap (Gyomnövény)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Gyomnövény

Kertészkedés  Gyommentes  Gyomok

A gyomnövények között sok a gyógynövény is, így a vegyes kultúrás kertben a kultúrnövények választékát gazdagítják. Az az elv, miszerint minden élőlény hatással van a többire, a biokertben különösen a gyógynövényekre is érvényes.


A képen látható gyomnövény jelent meg a gyepen
Tisztelt Szakertő Úr,
A kepen lathato gyomnoveny - velemenyem szerint valamilyen sásféle -jelent meg a gyepünkben, kb 50-60 m2-en. A segitseget szeretnem kerni a hatekony permetszer kivalasztasaban.

Miért veszedelmes gyomnövény a maszlag?
/Bálint György kertről, növényekről
/Aktuális kert
/Szeptember ...

Évelő, változó megjelenésű, sárga virágú gyomnövények.
Az osztrák kányafű (R. austriaca [Cr.] Bess.) 30-100 cm magas, rövid tarackos növény, felálló, ágas szárral, szíves-füles vállú, egyenlőtlenül fogas-fűrészes, hosszúkás levelekkel. Az apró virágok hosszú fürtökben állanak. Becőke termése gömbös.

A szerény vadfű - melyet gyomnövényként kezelnek a kertészek - egyúttal a biotechnológia nagy ígérete.

~ek. A ~zet összetétele, az előforduló fajok száma és az egyes gyomfajok borításának értékei hasonlóak, vagy nem sokban különböznek más csonthéjas ültetvényekétől.

A ~ekből, trágyalé és permetlé is készíthető. Fő alapja a csalán. Keverjünk bele: fekete nadálytő, pitypang, medvetalp, cickafark, útifűfélék levét is.
A bodzatrágya lé alapanyag, és riasztja az állati kártevőket.

Egy kis ~ismeret
A kártékony gyomokat azonnal el kell távolítani a kertből, amint felütik a fejüket, ellenben sok keserű percet szerezhetnek nekünk. Az ártalmatlan ~eket ezzel szemeben néha meghagyhatjuk, mert rengeteg olyan tulajdonsá...

GYOMNÖVÉNYEK
A termesztett növényeink között vagy környékén élő, minden olyan növény, amely ezek fejlődésére hátrányos vagy káros lehet.
[ Vissza ] ...

~ alkalmazkodóképességének megváltozása
Gyomirtó szerekkel szembeni ellenálló képesség kialakulása
Hidegtűrő képesség növekedése ...

~eink egy része a mezőgazdasági kultúrával együtt terjedt el egész Európában a mediterrán vidékekről. Olyan közismert növények, mint a pipacs, a búzavirág, a konkoly is a vetési ~zet tagjai. Több ezer éve itt vannak, és tulajdonképpen jól beleilleszkedtek a természetes növényzetbe.

~ek, felaprított újságpapír vagy szalma is alkalmas .
A szalma nagyon jó erre a célra, ezért a komposzttároló mellett
mindig tároljunk egy bála szalmát. Nagyon fontos óvó rendszabály ...

~ek: apró szulák, repcsényretek, vadzab vagy széltippan, kamillafajok, rozsnokfajok. Betegségek: gyökér- és csírabetegségek közül legveszélyesebb a helmintospóriumos csírapusztulás az árpatő gombája, emiatt csak 4 évre kövesse önmagát.

A ~ek gyorsabban fejlődnek, mint sok fű és a füvektől napfényt, tápanyagot vesznek el. Gyakran elhatalmasodnak. A gyomok elleni védekezést korán, még a gyepesítés előkészítésekor kezdjük. A gyomokat gyomláljuk. A gyom-magvakat még a fűmagvetés előtt hagyjuk kikelni.

A ~ek kitűnő zöldtrágya növények és komposzt alapanyagok lehetnek. A gyökereik által kiválasztott anyagok gazdagítják a talajt, javítják annak szerkezetét. Bizonyos gyomok kifejezetten jót tesznek a kultúrnövényeknek, például a konkoly a búzának.

A ~ek populációja vizet és tápanyagot vesz el a hasznos fajtáktól. Ezen felül bevonzzák a különböző károsítókat és a nem kívánt élőlényeket. Ha kordában tartjuk őket, nagyobb biztonságban tudhatjuk termő növényeinket.
Nagy Adrienn, okl. agrármérnök, Zöld(Örök)ség
Ajánló ...

A ~ szóhoz rendszerint valamilyen kellemetlen megjelenésű, vagy egyéb rosszindulatú tulajdonságokkal felvértezett növényt társítunk, amit dühödten próbálunk kiirtani a kertből, a zöldségek közül, vagy a rózsaágyásból. Ha jobban belegondolunk azonban, az…
tovább " ...

- ~ek gyérítése a könnyebb betakarítás végett.
- A fagykár megelőzése, csökken a tört és csírasérült szemek aránya.
Érésgyorsításra, deszikkálásra alkalmazható készítmények ...

Sokan ~nek tekintik, s irtják kertjükből, pedig fontos gyógynövény a pongyola pitypang, népi nevén gyermekláncfű. Az egész növény, még a gyökere is gyógyító hatású. Főzete vértisztító, vizelethajtó hatású. Gyökerét gyakran megőrlik, és kávépótlónak használják.

Egy-egy ~ előfordulásakor elegendő a kézi gyomlálás vagy a helyi gyomirtózás. Ha azonban a gyomok már ellepik a gyepet, általános kezelésre van szükség.
Kapcsolódó cikkek
Alapfogalmak
A fűnyírás művelete
Gyep hibáinak javítása ...

A talajban a ~ek számára még mindig elég sok a nedvesség, ezért azok igen intenzív növekedését tapasztalhatjuk. Figyeljünk oda erre! ...

Készíthet teát ~ekből is. Gyűjtsön friss gyomokat (lehetőleg mielőtt a magok beérnének), majd vízzel és komposzttal együtt helyezze őket egy edénybe. A víz négyszerese legyen a másik két alapanyagnak, és az oldatot egy-két hétig hagyja állni.

Hármas levelű, apró dísz-és ~ek.
Esti órákban mind a levelek, mind a virágok becsukódnak. Világos helyet igényel, kedveli a déli, délnyugati fekvést. Kis vízigényű, tekintve, hogy apró gumóiban is tartalékol nedvességet. Azért a rendszeres öntözést meghálálja.

Kertemben sok a ~. Hogyan lehetne ezeket eltávolítani?
Kertemben sok a ~ (aszat, pernye), hogyan sikerül ezeket eltávolítani? Létezik olyan gyomirtó, amely a fákra, rózsákra, kutyákra nem káros és veszélyes. Mi a neve?
Én is kérdezek! ...

Európába behurcolt ~.
Ibolyásfekete, lédús bogyótermésének leve kitűnő étel- és italszínező. Savas közegben piros, lúgos közegben kék.

Ha kertünkben sok a ~, az annak a jele, hogy a talaj igen termékeny, tehát ez egy jó jel. De ha kertünk üres, és sivár, a virágok sem fejlődnek szépen akkor ott a talajjal van a gond, vagyis nincs megfelelő termő réteg.

Ezután a területet meg kell tisztítanunk minden ~től, majd ki kell alakítanunk a sziklakert alapját adó vízelvezető réteget. A legjobb megoldás az, ha a sziklakert helyéről 30-40 cm mélységben eltávolítjuk a termőtalajt, majd ezt a felületet feltöltjük durva murvával, kőtörmelékkel.

Erre a célra glifozát hatóanyagú vegyszert érdemes használni (pl.: Glialka, Roundup, Medallon), mely kipermetezve a ~ek levelén és szárán szívódik fel és pusztítja el azokat.

A nagy felületű termesztés elterjedésével, a vetésforgók figyelmen kívül hagyásával mind a kórokozóknak, mind a kártevőknek, de egyes ~eknek is optimális feltételeket teremtett az ember.

Sőt olyan helyen sem, ahol a területet már birtokába vette a hagyományos ~. A fa árnyékát sem szereti, még akkor sem, ha nincs ~. A parlagfű, a szűzterületet szereti. Például az ásott, kapált vagy a szántóföldeket, míg a kultúrnövény ki nem nő.

A lehullot falevél, kaszálék, felaprított nyesedék és gallyak, konyhai zöldséghulladék, kertből kiszedett növénymaradványok, de a már magot termő ~ekkel vigyázzunk, nehogy visszafertőzzük a talajt! ...

Az egyik ilyen ~ünk a gyermekláncfű, vagy más néven a pongyolapitypang. A gyermekláncfű az egyik legagresszívebb ~, amelynek a karógyökere kb. 30 cm mélyre tud a földbe hatolni.

Érintésre égő fájdalmat okozó ~. Származékai: csalános, csalánozók (áldozataikba bénító mérget lövellő tengeri lények, például medúzák). Alakváltozatok: csohán, csoján, csójjány, csóvány, csuhány, csiján, csihány stb.

A porcsin nálunk is gyakori ~, de ismertek nagyobb méretű nemesített változatai is. A hazánkban megtalálható gyom változata is fogyasztható, csupán a méretekben van a különbség. Pozsgás leveleiből saláta, főzelék készül. Vitaminokban nagyon gazdag növény.

Ez történhet Geotextiliával, ami alatt kihalnak a nem kívánatos ~ek. Majd a textiliát átvágva ültetjük apró kis növényeinket és a látvány miatt meghintjük vékonyan színes kaviccsal vagy fahánccsal. Ami a nyári hónapokban hasznunkra válhat.

A gyep között megjelenő ~ek legbiztosabb irtási módszere, ha erre a célra gyártott kiszúróval végigmegyünk és a gyökér alá vágva kiszedjük a hívatlan vendégeket.

A madársaláta (valeriánasaláta, galambbegy saláta, Valerianella locusta) Európa mérsékelt égövi részein honos, de a Kaukázusban, Kis-Ázsiában is megterem, sőt utóbbi területeken szinte ~ként elterjedt.

A szerelemvirág eredeti hazájában tulajdonképpen csak egy ~, hazánkban a kert egyik igazi ékessége hatalmas kék virágával. Tartható cserépben és szabadföldbe ültetve is, azonban mindkét esetben teleltetni kell.

‘Nemszeretem' munka de fontos, hogy a palánták ágyása, cserepe gyommentes legyen, hiszen a ~ek értékes tápanyagokat és nedvességet vesznek el a palántáktól, sőt árnyékolhatják, elnyomhatják őket, így lassítva fejlődésüket.

Meggátolja, illetve visszaszorítja a ~ek kifejlődését és terjedését.
Segít, hogy a talaj nedves maradjon, megóvja a kiszáradástól.
Lebomlásával növekszik a talaj szerves tápanyag-tartalma is.
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Google+ ...

A legjobb az, hogyha nem is kell a gyomirtással foglalkoznunk, hanem a megfelelő gyepápolási feladatok (rendszeres fűnyírás, trágyázás, gyepszellőztetés) megfelelő gyakoriságú és lelkiismeretes elvégzésével sikerül megelőznünk azt, hogy ~ek jelenjenek meg a pázsitunkon.

Tisztítsa meg a földieperágyást a ~ektől.
Hetente egyszer lássa el a földiepret (a cserépben levőt is) magas kálisótartalmú trágyázószerrel (az öntözővízben feloldva).

GYOMIRTÁS - Ne engedje, hogy szúrós ~ek, így a közönséges aszat és a homoki ballagófű, tönkretegyék a kertet. Fújjon rájuk WD-40-et, és nemsokára elsorvadnak, illetve elpusztulnak.

Ha a mandulapalka néven keresünk rá a hálón, akkor megtudjuk, hogy a világ egyik legveszedelmesebb ~e, amely gyakorlatilag kiirthatatlan. Sőt, elrettentő tény, hogy a mandulapalka a kilencvenes évek óta jelen van Magyarországon, és rohamosan terjed.

Gyomirtós gyeptrágya, mely kiválóan irtja a gyepben fejlődő kétszikű ~eket, miközben serkenti a gyep fejlődését
Összetétel : 22+05+05+2,4D + Dicamba
Hatástartam: 3 hónap
Javasolt dózis: 20 g/m2 ...

Kerti hulladékok Szinte minden lágy szárú, zöld növény - beleértve a ~eket is - komposztálható. Felhasználhatjuk a lenyírt füvet is egyéb, lazább összetételű növényekkel keverve.

Ugyanis az ágyás szabad helyeit az olyan nemkívánatos ~ek is elfoglalhatják, mint a podagrafű, a laboda vagy a keserűfű. Éppen ezért fontos idejében felismerni az alig kihajtott réskitöltő növényeket, hogy a gyomlálás során megkímélhessük őket! ...

A fű gondozása sosem volt az erősségem....mivel a közvetlen szomszédunk már a búzaföld...ezért elfogadtam a "tájképi" kert minden ~ét.
Bizony most már sokat kell locsolni, ez fúrott kútból megoldott. Sajnos a víznek magas a vastartalma, ezért a díszköveket sárgásra színezi.

Egy queenslandi gyógyszergyártó cég állítása szerint egy igen gyakori ~ nedve eltávolítja a szeplőt és megelőzi az esetlegesen halálos bőrrákot.

Ősszel ássuk fel a talajt és távolítsuk el az évelő ~eket. A vetés előtt néhány héttel egyengessük el a talajt. Tömörítsük a szélektől indulva, fokozatosan befelé haladva. Hengert ne használjunk, inkább gereblyézéssel készítsünk laza magágyat.

- egyéb indirekt hatású élőlények Ide tartoznak például a gyökerek körül élő szimbionták, alelopátiás anyagokat termelő ~ek, kártevőket, kórokozókat pustító élőlények.

Hatóanyag (közzétéve: 2006.02.16.)
A növényvédő anyagoknak az a része, amellyel a betegségek, a kártevők és a ~ek ellen a kívánt hatás elérhető.
1
2 ...

~ek
Zöldség és díszkerti növények maradványai: szárak, levelek
Tanórán és szakköri foglalkozásokon keletkező és a kísérletekhez felhasznált szerves anyagok: csuhé, vessző, szalma, nád, kukoricaszár, burgonyahéj
Állati eredetű trágyák lehetőség szerint
Mészpor
Fahamu ...

Nem baj, ha ott van, mert megőrzi a talaj szerkezetét, párologtatásával jobb mikroklímát biztosít, és jelentősen késlelteti a veszélyesebb ~ek - a ragadós galaj, a parlagfű, a disznóparéj vagy a csattanó maszlag - megjelenését.

Azóta számos helyen fellépett kertekben, közterületeken. A kártevő a gyümölcsfák, a szőlő, díszfák és díszbokrok, cserjék hajtásait, leveleit fertőzi, de nem veti meg a lágyszárú növényeket sem, még a ~eken is megtelepedik.

Nagyon lényeges az első nyírás megfelelő időben való elvégzése. Ha túl korán nyírjuk a füvünket, akkor még nem elég erős a növény, ügyeljünk a fűnyíró késének élességére is. Ilyenkor ismételten szedjük ki a még esetlegesen kicsírázott ~eket.

Ez az oka annak, miért nem olyan egyszerű e hívatlan vendégektől megszabadulni. Megtelepedésük után hosszú gyökereikkel a talajba horgonyozzák magukat. Hasonló módszert használ a turbolya, a libatop, a keserűfű és egyéb ~ek is.

Egy gyeptégla átlagos súlya 5 kg körüli, így aránylag könnyen kezelhető, szabható, illeszthető - ez a gyeptéglázás legnagyobb előnye. A gyeptégla hátránya is éppen a kisebb darabos kiszereléséből ered: a nen elég szorosillesztéseknél könnyen felüthetk a fejüket mindenféle ~ek.

A legtöbb ~ magja már 45C'-on elpusztul. A gyors lebomláshoz a baktériumoknak sok szénre is szükségük van, ami mindenekelőtt a fás növényi részekben, valamint a szalmában, lombban található. A szükséges nitrogént főleg a zöld növényi részek tartalmazzák.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Talaj, Termés, Virág, Kertész, Gyümölcs?

◄ Gyommentes   Gyomok ►
 
RSS Mobile