Kezdőlap (Gyomirtás)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Gyomirtás

Kertészkedés  Gyom  Gyomirtó

Gyomirtás - kézi gyomlálás vagy vegyszeres gyomirtás?
A legjobb az, hogyha nem is kell a gyomirtással foglalkoznunk, hanem a megfelelő gyepápolási feladatok (rendszeres fűnyírás, trágyázás, gyepszellőztetés) megfelelő gyakoriságú és lelkiismeretes elvégzésével sikerül megelőznünk azt, ...


gyomirtás
Közvetlenül gyomlálás, sarabolás, kapálás s töltögetés által történik a Gy., de minthogy ezek a műveletek sok költséggel járnak, sokkal fontosabb a gyomok fellépését s terjedését megfelelő óvintézkedések által megakadályozni.

A gyomirtás elvégzésére érdemes szakember közreműködését kérni.
Miért tennéd? ...

Totális gyomirtás ebben a szárazságban?
Üdvözletem!
Ősszel szeretnénk a kertünket füvesíteni. Most szinte csak gyom van, de az rengeteg. Úgy gondoltam, hogy a nyáron elkezdjük a totális gyomirtást, tavasszal elmentem a helyi gazdaboltban és ott Medallon Premium-ot adtak erre a célra.

A korai gyomirtás fontosságáról
Tweet
A gyomirtás a tartós kultúrákban, mint a szőlő és a gyümölcsös, nem egyszerű feladat. Jó gyommentességet csak vegyszeres és mechanikai védekezések együttes alkalmazásával érhetünk el.

Folttisztítás, ~, fertőtlenítés: az ezerarcú vodka
Írta: Vaskor Máté
...

Az őszi munkálatok örömei
Készüljünk fel az őszi rovar- és ~ra! - 1. rész
Természetes rovarirtó módszerek - 1. rész
Növényvédelem a zöldségeskertben!
Természetes rovarirtó módszerek - 2. rész
Gyors gyepápolás: ~ és gyeptrágyázás egy lépésben ...

~
A Casoron G gyomirtó granulátumot olyan helyen érdemes alkalmazni, ahol nincs kedvünk, vagy nem is tudnánk kapálni: köves utakon, útszegélyeken, gyümölcsfák soraiban, temetőkben, parlagterületeken.

~ (Mechanikai és vegyszeres ~, virágágyak, útszegélyek gyommentesen tartása) ...

~
Talajlazítás
Trágya bedolgozása
A talajművelés módjai: Mechanikai Valamilyen szerszámmal (kapa, tárcsa, stb.) fizikai művelettel érjük el a célt.

~
Egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető gyomirtó receptje: 30 milliliter vodkát, pár csepp folyékony szappant és két csésze vizet öntsön szórófejes flakonba.

~ - gyomlálás, szelektív ~
A sűrű, egészséges fűbe nehézkes a gaznak betolakodni, tehát a rendszeres fűnyírás, gyepszellőztetés, gyeptrágyázás és pázsit ápolás segít, hogy gyommentes maradjon a gyepszőnyeg.

~
Végül a tavaszi növényvédelemhez tartozik a ~ is, hiszen tudvalevően a gyomok gazdanövényei a kártevőknek és betegségeknek. Az idejében végzett talajporhanyítás, a kapálás, szükség esetén a gyomirtó vegyszerek használata megakadályozza a gyomok mértéktelen elszaporodását.

~ csalánnal
Ez a sokszor igen kellemetlen növény hasznunkra lehet a kártevők és a gombák elleni védekezésben. Amellett, hogy friss hajtásait étkezésre is felhasználhatjuk, vagy rostjaiból fonalat fonhatunk, és reumás térdünket is kezelhetjük vele, növényvédőszernek sem utolsó.

~. A gyomnövények elleni védelem túlnyomórészt a mechanikai ~ra korlátozódik. Üzemi szilvásokban a sorközöket mechanikai úton, a sorokat herbicidekkel gyomtalanítják.

~
A vetés és kelés előtt elmaradt ~ miatt, vagy ha ezek a kezelések sikertelenek voltak, állománykezelés alkalmazható a gyomnövények fejlettségi állapotától függően, általában május második felében, esetleg június elején.

~ kiskertben
A kertünk növényeit aszerint is csoportosíthatjuk, hogy segítik-e a gyomok fejlődését (gyomnevelő növények), vagy esetleg elnyomják azokat (gyomelnyomó növények).

A ~ után a tárcsázás vagy szántás 10-14 nap után végezhető. Az így gyommentessé tett táblát tisztán adjuk át a következő kultúráknak, ezért a jövő tavaszi ~ sikeresebb és hatékonyabb lesz.
Előző1Következő
Legnépszerűbb ...

Nagyon fontos a gyep ~a. Ez akár vegyszeresen különböző kemikáliákkal, akár mechanikusan kézzel is megoldható. Sok esetben a két lehetőség kombinálása hozza meg a tökéletes eredményt.

A házi kertekben a ~ legbeváltabb módszere a hagyományos kézi szerszámokkal végzett mechanikai védekezés - úgymint a kapálás és a gyomlálás (mint az a képen is látható) .

Gyomos terület befüvesítésekor az első lépésnek a vegyszeres ~nak kell lennie. Erre a célra glifozát hatóanyagú vegyszert érdemes használni (pl.: Glialka, Roundup, Medallon), mely kipermetezve a gyomnövények levelén és szárán szívódik fel és pusztítja el azokat.

Ilyen esetekben csak vegyszeres, totális ~sal biztosíthatjuk a gyommentességet. Ilyen szerek, például a Glialca vagy a Medallon, melyek vizes oldatát sima háti permetezővel juttatjuk ki.

A lazítók nem alkalmasak ~ra , az élő tarló élettevékenységének megszüntetésére.
A lazítás mélységét különböző eszközök segítségével lehet elérni:
-kultivátorok : < 15cm,
-nehéz kultivátorok: 10-30cm,
-középmélylazítók : 30-50cm
-mélylazítók : >50cm
művelési mélységgel.

Régi gyep felújításánál, gazos terület helyén illetve feltöltött terület esetén totális vegyszeres ~sal kezdjük az előkészítést, ezt érdemes még egyszer megismételni 1 hónap múlva.

Sorbavetés után a egyszerűbben a talajápolás, ~. Szórva csak a kifejezetten gyommentes talajon vessünk. Szórva vethető a kapor, spenót, madár- és mezei saláta, zsázsa, kerti seprűfű, nyáriciprus, háromszinű szulák, egyéb egynyári virágok és a pázsitfüvek.

A füvesítés első lépése a ~. A gyomok teljes pusztulását követően következhet a terület megtisztítása, mely során eltávolítjuk az elpusztult gyomokat, maradványokat, köveket és nagyobb rögöket.

A kémiai, mechanikai és a hővel való ~ korlátozza a terjeszkedését, de a hatás korlátozott, a ~ után sok növény életre kelhet, és a magvak sokáig csíraképesek maradnak a földben.

Mennyi időt tudunk szánni a talajművelésre, öntözésre, ~ra, vagy éppen a vadkár elleni védekezésre, és főleg a betakarításra.
Így csak eléggé általánosságban lehet ezt megfogalmazni. Aztán mindenki igénye, és lehetősége szerint alkalmazza.

Ha a terület ahová szeretnénk füvet telepíteni túl gyomos, használjunk vegyszert a ~hoz, de ennek a lebomlási ideje 2-3 hét, addig ne vessük el a fűmagokat. Ha nem tisztítjuk meg a talajt a gyomoktól, akkor fű helyett a gyomok fognak szépen virítani kertünkben.

Az articsóka termesztésében a ~ és a mulcsozás nagyon fontos. Ez utóbbival megőrizhetjük a talaj nedvesség tartalmát. Nyáron ne hagyjuk, hogy kiszáradjon a talaja. Télen pedig ügyeljünk rá, hogy ne legyen vizenyős a talaj.

Ezzel megkönnyítjük a ~t és a ritkítást vagy egyelést. A talajt folyamatosan nedvesen kell tartani. Miután az alacsony hőmérséklet gátolhatja a csírázást, ezért a túl korai vetést nem ajánlott. Ha az időjárás nem alakul megfelelően, akkor kertészeti fóliával vagy búrákkal védekezhetünk.

Azon vagy vegyszeres ~t végeznek, vagy a bio-ültetvényben kaszálják a gyomokat, vagy olyan növénnyel vetik be, amely nem igényel kaszálást.
Szendvics rendszerű talajművelés kajszi ültetvényben ...

A kert kitakarításával, ~sal, tereprendezéssel kezdődött a munka.
Ebben a fázisban a kerti tó kialakítása folyik.
Így néz ki az elkészült kert. ...

Kellő aládolgozás után, amely áll egymást követő kétszeri például GLIALKA vegyszerű ~sal miután tíz tizenkét napot kivártunk, a talaj tisztulása végett az elpanírozott és kikeményített felület tetejét megszórjuk kb.

Ez az Európában őshonos vadvirág az északi féltekén sokfelé előfordul legelőkön, réteken, ~okon, parlagokon, útszéleken, kertekben, parkok pázsitjain. Gyermekláncfűnek is nevezik. Gyógyhatását már az ókori rómaiak és az arabok is nagyra becsülték.
Kincs a kertünkben ...

Aki szép pázsitot akar, annak a talaj tápanyagellátásán, vízrendezésén, a gyep növényállományában lejátszódó törvényszerű változásokon kívül a talajban élő kártevők és kórokozók elleni védekezéssel és a ~ lehetőségeivel is érdemes megismerkedni. Veszélyes kártevők Fonálférgek.

Az Ápolási munkák közé tartozik a ~, kapálás, öntözés, póttrágyázás, Növényvédelem, ritkítás és a burgonya szárának feltöltése.

Egyik a mechanikai, ekkor valamilyen szerszámmal érjük el célunkat: kapával, ásóval, tárcsával, satöbbi A kémiai talajművelés kategóriájába a vegyszeres ~ tartozik; itt vegyszer alkalmazásával érjük el a gyommentesítést, ami a talaj állapotát javítja.

A tökéletes végeredmény amúgy a vetett gyep és gyepszőnyeg esetében is elérhető: gondos ápolással, ha szükséges ~sal, megfelelő tápanyag utánpótlással és a nyíráshoz kellően éles késekkel. Angol cimboráinknak mindez egészen jól sikerült, nekünk is menni fog.
Megosztás ...

~a a sorozatos szerkivonások miatt, eléggé szegényes, s ez a gomba és rovarölő szerekre is elmondható.

Főbb fejezetei: a mezőgazdasági növények termesztésének biológiai alapjai, a növények szaporítása, növényápolás, betakarítás, a raktározás és tárolás, továbbá a vetésforgó, trágyázás, talajművelés, ~ és a földművelési rendszerek témakörei.

A felperzselés ugyancsak hatékony ~i módszer. Főleg olyan helyeken hasznos, ahol a kapálás nem megoldható. Ezzel viszont csak tapasztalt kertészek próbálkozzanak, mivel ez az eljárás a talajorganizmusokat is elpusztíthatja.

Nem is annyira a cikk fogott meg, hanem a néhány soros előszava arról, hogy a gyom nem feltétlenül maga a megtestesült gonosz. (A továbbiakban a szántóföldi mechanikus ~ról esik szó benne). Először is relatív, hogy mit nevezünk gyomnak. Egy napraforgó a...

Az első sípokat a harmadik évben lehet betakarítani, addig bőséges trágyázással és ~sal, porhanyítással ildomos elősegíteni a fejlődését.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Talaj, Termés, Virág, Tápanyag, Termesztés?

◄ Gyom   Gyomirtó ►
 
RSS Mobile