Kezdőlap (Gyomirtás)

 Kertészkedés 

  » »
 
   

Gyomirtás

Kertészkedés  Gyom  Gyomirtó

Gyomirtás - kézi gyomlálás vagy vegyszeres gyomirtás?
A legjobb az, hogyha nem is kell a gyomirtással foglalkoznunk, ...


gyomirtás
Közvetlenül gyomlálás, sarabolás, kapálás s töltögetés által történik a Gy., de minthogy ezek a műveletek sok költséggel járnak, sokkal fontosabb a gyomok fellépését s terjedését megfelelő óvintézkedések által megakadályozni.

A gyomirtás elvégzésére érdemes szakember közreműködését kérni.
Miért tennéd? ...

Totális gyomirtás ebben a szárazságban?
Üdvözletem!
Ősszel szeretnénk a kertünket füvesíteni. Most szinte csak gyom van, de az rengeteg.

A korai gyomirtás fontosságáról
Tweet
A gyomirtás a tartós kultúrákban, mint a szőlő és a gyümölcsös, nem egyszerű feladat. Jó gyommentességet csak vegyszeres és mechanikai védekezések együttes alkalmazásával érhetünk el.

Folttisztítás, gyomirtás, fertőtlenítés: az ezerarcú vodka
Írta: Vaskor Máté
...

Készüljünk fel az őszi rovar- és gyomirtásra! - 1. rész
Természetes rovarirtó módszerek - 1. rész
Növényvédelem a zöldségeskertben!
Természetes rovarirtó módszerek - 2. rész
Gyors gyepápolás: gyomirtás és gyeptrágyázás egy lépésben ...

Gyomirtás
A Casoron G gyomirtó granulátumot olyan helyen érdemes alkalmazni, ahol nincs kedvünk, vagy nem is tudnánk kapálni: köves utakon, útszegélyeken, gyümölcsfák soraiban, temetőkben, parlagterületeken.

Gyomirtás (Mechanikai és vegyszeres gyomirtás, virágágyak, útszegélyek gyommentesen tartása) ...

Gyomirtás
Talajlazítás
Trágya bedolgozása
A talajművelés módjai: Mechanikai Valamilyen szerszámmal (kapa, tárcsa, stb.) fizikai művelettel érjük el a célt.

Gyomirtás
Egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető gyomirtó receptje: 30 milliliter vodkát, pár csepp folyékony szappant és két csésze vizet öntsön szórófejes flakonba.

Gyomirtás - gyomlálás, szelektív gyomirtás
A sűrű, egészséges fűbe nehézkes a gaznak betolakodni, tehát a rendszeres fűnyírás, gyepszellőztetés, gyeptrágyázás és pázsit ápolás segít, hogy gyommentes maradjon a gyepszőnyeg.

Gyomirtás
Végül a tavaszi növényvédelemhez tartozik a gyomirtás is, hiszen tudvalevően a gyomok gazdanövényei a kártevőknek és betegségeknek.

Gyomirtás csalánnal
Ez a sokszor igen kellemetlen növény hasznunkra lehet a kártevők és a gombák elleni védekezésben.

Gyomirtás. A gyomnövények elleni védelem túlnyomórészt a mechanikai gyomirtásra korlátozódik. Üzemi szilvásokban a sorközöket mechanikai úton, a sorokat herbicidekkel gyomtalanítják.

Gyomirtás
A vetés és kelés előtt elmaradt gyomirtás miatt, vagy ha ezek a kezelések sikertelenek voltak, állománykezelés alkalmazható a gyomnövények fejlettségi állapotától függően, általában május második felében, esetleg június elején.

Gyomirtás kiskertben
A kertünk növényeit aszerint is csoportosíthatjuk, hogy segítik-e a gyomok fejlődését (gyomnevelő növények), vagy esetleg elnyomják azokat (gyomelnyomó növények).

A gyomirtás után a tárcsázás vagy szántás 10-14 nap után végezhető. Az így gyommentessé tett táblát tisztán adjuk át a következő kultúráknak, ezért a jövő tavaszi gyomirtás sikeresebb és hatékonyabb lesz.
Előző1Következő
Legnépszerűbb ...

Vegyszeres gyomirtás
Ha a terület gyomos, alkalmazzunk vegyszeres gyomirtást.
A gyomirtásra a legkedvezőbb időpont a kora esti és a reggeli időpont. Ilyenkor ugyanis hatékonyabb a vegyszer felszívódása.

Lehet permetezni vagy kaszálni, de a legmegfelelőbb a gyomirtás ez a legbiztosabb módszer mert kézzel biztosabb.
Gyökerestül húzom ki a földből így nem tud újra nőni a parlagfű és igazán csak evvel a módszerrel pusztul el a növény.

Nagyon fontos a gyep gyomirtása. Ez akár vegyszeresen különböző kemikáliákkal, akár mechanikusan kézzel is megoldható. Sok esetben a két lehetőség kombinálása hozza meg a tökéletes eredményt.

A házi kertekben a gyomirtás legbeváltabb módszere a hagyományos kézi szerszámokkal végzett mechanikai védekezés - úgymint a kapálás és a gyomlálás (mint az a képen is látható) .

Gyomos terület befüvesítésekor az első lépésnek a vegyszeres gyomirtásnak kell lennie.

A lazítók nem alkalmasak gyomirtásra , az élő tarló élettevékenységének megszüntetésére.
A lazítás mélységét különböző eszközök segítségével lehet elérni:
-kultivátorok : < 15cm,
-nehéz kultivátorok: 10-30cm,
-középmélylazítók : 30-50cm ...

Régi gyep felújításánál, gazos terület helyén illetve feltöltött terület esetén totális vegyszeres gyomirtással kezdjük az előkészítést, ezt érdemes még egyszer megismételni 1 hónap múlva.

Sorbavetés után a egyszerűbben a talajápolás, gyomirtás. Szórva csak a kifejezetten gyommentes talajon vessünk.

A füvesítés első lépése a gyomirtás. A gyomok teljes pusztulását követően következhet a terület megtisztítása, mely során eltávolítjuk az elpusztult gyomokat, maradványokat, köveket és nagyobb rögöket.

A kémiai, mechanikai és a hővel való gyomirtás korlátozza a terjeszkedését, de a hatás korlátozott, a gyomirtás után sok növény életre kelhet, és a magvak sokáig csíraképesek maradnak a földben.

Mennyi időt tudunk szánni a talajművelésre, öntözésre, gyomirtásra, vagy éppen a vadkár elleni védekezésre, és főleg a betakarításra.
Így csak eléggé általánosságban lehet ezt megfogalmazni. Aztán mindenki igénye, és lehetősége szerint alkalmazza.

Ha a terület ahová szeretnénk füvet telepíteni túl gyomos, használjunk vegyszert a gyomirtáshoz, de ennek a lebomlási ideje 2-3 hét, addig ne vessük el a fűmagokat.

Az articsóka termesztésében a gyomirtás és a mulcsozás nagyon fontos. Ez utóbbival megőrizhetjük a talaj nedvesség tartalmát. Nyáron ne hagyjuk, hogy kiszáradjon a talaja. Télen pedig ügyeljünk rá, hogy ne legyen vizenyős a talaj.

Ezzel megkönnyítjük a gyomirtást és a ritkítást vagy egyelést. A talajt folyamatosan nedvesen kell tartani. Miután az alacsony hőmérséklet gátolhatja a csírázást, ezért a túl korai vetést nem ajánlott.

Azon vagy vegyszeres gyomirtást végeznek, vagy a bio-ültetvényben kaszálják a gyomokat, vagy olyan növénnyel vetik be, amely nem igényel kaszálást.
Szendvics rendszerű talajművelés kajszi ültetvényben ...

Kellő aládolgozás után, amely áll egymást követő kétszeri például GLIALKA vegyszerű gyomirtással miután tíz tizenkét napot kivártunk, a talaj tisztulása végett az elpanírozott és kikeményített felület tetejét megszórjuk kb.

Ez az Európában őshonos vadvirág az északi féltekén sokfelé előfordul legelőkön, réteken, gyomirtásokon, parlagokon, útszéleken, kertekben, parkok pázsitjain. Gyermekláncfűnek is nevezik.

Aki szép pázsitot akar, annak a talaj tápanyagellátásán, vízrendezésén, a gyep növényállományában lejátszódó törvényszerű változásokon kívül a talajban élő kártevők és kórokozók elleni védekezéssel és a gyomirtás lehetőségeivel is érdemes ...

Az Ápolási munkák közé tartozik a gyomirtás, kapálás, öntözés, póttrágyázás, Növényvédelem, ritkítás és a burgonya szárának feltöltése.

Egyik a mechanikai, ekkor valamilyen szerszámmal érjük el célunkat: kapával, ásóval, tárcsával, satöbbi A kémiai talajművelés kategóriájába a vegyszeres gyomirtás tartozik; itt vegyszer alkalmazásával érjük el a gyommentesítést, ...

A tökéletes végeredmény amúgy a vetett gyep és gyepszőnyeg esetében is elérhető: gondos ápolással, ha szükséges gyomirtással, megfelelő tápanyag utánpótlással és a nyíráshoz kellően éles késekkel.

Gyomirtása a sorozatos szerkivonások miatt, eléggé szegényes, s ez a gomba és rovarölő szerekre is elmondható.

Főbb fejezetei: a mezőgazdasági növények termesztésének biológiai alapjai, a növények szaporítása, növényápolás, betakarítás, a raktározás és tárolás, továbbá a vetésforgó, trágyázás, talajművelés, gyomirtás és a földművelési rendszerek témakörei.

A felperzselés ugyancsak hatékony gyomirtási módszer. Főleg olyan helyeken hasznos, ahol a kapálás nem megoldható. Ezzel viszont csak tapasztalt kertészek próbálkozzanak, mivel ez az eljárás a talajorganizmusokat is elpusztíthatja.

Nem is annyira a cikk fogott meg, hanem a néhány soros előszava arról, hogy a gyom nem feltétlenül maga a megtestesült gonosz. (A továbbiakban a szántóföldi mechanikus gyomirtásról esik szó benne). Először is relatív, hogy mit nevezünk gyomnak.

Az első sípokat a harmadik évben lehet betakarítani, addig bőséges trágyázással és gyomirtással, porhanyítással ildomos elősegíteni a fejlődését.

Lásd még: Lásd még: Talaj, Termés, Virág, Tápanyag, Termesztés

Kertészkedés  Gyom  Gyomirtó

 
RSS Mobile