Kezdőlap (Gyomirtás)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Gyomirtás

Kertészkedés  Gyom  Gyomirtó

Gyomirtás - kézi gyomlálás vagy vegyszeres gyomirtás?
A legjobb az, hogyha nem is kell a gyomirtással foglalkoznunk, hanem a megfelelő gyepápolási feladatok (rendszeres fűnyírás, trágyázás, gyepszellőztetés) megfelelő gyakoriságú és lelkiismeretes elvégzésével sikerül megelőznünk azt, ...


gyomirtás
Közvetlenül gyomlálás, sarabolás, kapálás s töltögetés által történik a Gy., de minthogy ezek a műveletek sok költséggel járnak, sokkal fontosabb a gyomok fellépését s terjedését megfelelő óvintézkedések által megakadályozni.

A gyomirtás elvégzésére érdemes szakember közreműködését kérni.
Miért tennéd? ...

Totális gyomirtás ebben a szárazságban?
Üdvözletem!
Ősszel szeretnénk a kertünket füvesíteni. Most szinte csak gyom van, de az rengeteg. Úgy gondoltam, hogy a nyáron elkezdjük a totális gyomirtást, tavasszal elmentem a helyi gazdaboltban és ott Medallon Premium-ot adtak erre a célra.

A korai gyomirtás fontosságáról
Tweet
A gyomirtás a tartós kultúrákban, mint a szőlő és a gyümölcsös, nem egyszerű feladat. Jó gyommentességet csak vegyszeres és mechanikai védekezések együttes alkalmazásával érhetünk el.

2. A ~ után a talaj minőségének feljavítására mit ajánlanának, ami szintén természetes és nem jelent semmilyen veszélyt a babára nézve?
3. Van két hatalmas fűzfa a kertben, ezek alatt is szeretnénk füvet, kérdés milyen fűmag fajtát ajánlanának ami bírja az árnyékot.

Folttisztítás, ~, fertőtlenítés: az ezerarcú vodka
Írta: Vaskor Máté
...

Az őszi munkálatok örömei
Készüljünk fel az őszi rovar- és ~ra! - 1. rész
Természetes rovarirtó módszerek - 1. rész
Növényvédelem a zöldségeskertben!
Természetes rovarirtó módszerek - 2. rész
Gyors gyepápolás: ~ és gyeptrágyázás egy lépésben ...

~
A Casoron G gyomirtó granulátumot olyan helyen érdemes alkalmazni, ahol nincs kedvünk, vagy nem is tudnánk kapálni: köves utakon, útszegélyeken, gyümölcsfák soraiban, temetőkben, parlagterületeken.

~ (Mechanikai és vegyszeres ~, virágágyak, útszegélyek gyommentesen tartása) ...

~
Talajlazítás
Trágya bedolgozása
A talajművelés módjai: Mechanikai Valamilyen szerszámmal (kapa, tárcsa, stb.) fizikai művelettel érjük el a célt.

~
Egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető gyomirtó receptje: 30 milliliter vodkát, pár csepp folyékony szappant és két csésze vizet öntsön szórófejes flakonba.

~ - gyomlálás, szelektív ~
A sűrű, egészséges fűbe nehézkes a gaznak betolakodni, tehát a rendszeres fűnyírás, gyepszellőztetés, gyeptrágyázás és pázsit ápolás segít, hogy gyommentes maradjon a gyepszőnyeg.

~
Végül a tavaszi növényvédelemhez tartozik a ~ is, hiszen tudvalevően a gyomok gazdanövényei a kártevőknek és betegségeknek. Az idejében végzett talajporhanyítás, a kapálás, szükség esetén a gyomirtó vegyszerek használata megakadályozza a gyomok mértéktelen elszaporodását.

~ csalánnal
Ez a sokszor igen kellemetlen növény hasznunkra lehet a kártevők és a gombák elleni védekezésben. Amellett, hogy friss hajtásait étkezésre is felhasználhatjuk, vagy rostjaiból fonalat fonhatunk, és reumás térdünket is kezelhetjük vele, növényvédőszernek sem utolsó.

~. A gyomnövények elleni védelem túlnyomórészt a mechanikai ~ra korlátozódik. Üzemi szilvásokban a sorközöket mechanikai úton, a sorokat herbicidekkel gyomtalanítják.

~
A vetés és kelés előtt elmaradt ~ miatt, vagy ha ezek a kezelések sikertelenek voltak, állománykezelés alkalmazható a gyomnövények fejlettségi állapotától függően, általában május második felében, esetleg június elején.

~ kiskertben
A kertünk növényeit aszerint is csoportosíthatjuk, hogy segítik-e a gyomok fejlődését (gyomnevelő növények), vagy esetleg elnyomják azokat (gyomelnyomó növények).

A ~ után a tárcsázás vagy szántás 10-14 nap után végezhető. Az így gyommentessé tett táblát tisztán adjuk át a következő kultúráknak, ezért a jövő tavaszi ~ sikeresebb és hatékonyabb lesz.
Előző1Következő
Legnépszerűbb ...

fűszernövény (20) fűszernövények (8) futónövény (6) füvesítés (15) garden (7) gardenexpo 2012 (5) garden coach (6) garden coaching (86) gazdálkodás (6) gerillakertészet (5) gondozott közterek (5) gyep (12) gyepgondozás (10) gyógyhatás (11) gyógynövény (39) gyógynövények (7) gyógytea (11) ~ ...

Nagyon fontos a gyep ~a. Ez akár vegyszeresen különböző kemikáliákkal, akár mechanikusan kézzel is megoldható. Sok esetben a két lehetőség kombinálása hozza meg a tökéletes eredményt.

A házi kertekben a ~ legbeváltabb módszere a hagyományos kézi szerszámokkal végzett mechanikai védekezés - úgymint a kapálás és a gyomlálás (mint az a képen is látható) .

Gyomos terület befüvesítésekor az első lépésnek a vegyszeres ~nak kell lennie. Erre a célra glifozát hatóanyagú vegyszert érdemes használni (pl.: Glialka, Roundup, Medallon), mely kipermetezve a gyomnövények levelén és szárán szívódik fel és pusztítja el azokat.

Ilyen esetekben csak vegyszeres, totális ~sal biztosíthatjuk a gyommentességet. Ilyen szerek, például a Glialca vagy a Medallon, melyek vizes oldatát sima háti permetezővel juttatjuk ki.

A lazítók nem alkalmasak ~ra , az élő tarló élettevékenységének megszüntetésére.
A lazítás mélységét különböző eszközök segítségével lehet elérni:
-kultivátorok : < 15cm,
-nehéz kultivátorok: 10-30cm,
-középmélylazítók : 30-50cm
-mélylazítók : >50cm
művelési mélységgel.

A ~ mellett a korábban általunk ültetett növények némelyikét pedig ritkítsuk (pl. a közelmúltban ültetett fehérgyökér, sárgarépa, cékla eseteiben)! Ültessünk csak bátran új zöldségeket is, akár az idén már egyszer használt földbe, ún.

Régi gyep felújításánál, gazos terület helyén illetve feltöltött terület esetén totális vegyszeres ~sal kezdjük az előkészítést, ezt érdemes még egyszer megismételni 1 hónap múlva.

Sorbavetés után a egyszerűbben a talajápolás, ~. Szórva csak a kifejezetten gyommentes talajon vessünk. Szórva vethető a kapor, spenót, madár- és mezei saláta, zsázsa, kerti seprűfű, nyáriciprus, háromszinű szulák, egyéb egynyári virágok és a pázsitfüvek.

A füvesítés első lépése a ~. A gyomok teljes pusztulását követően következhet a terület megtisztítása, mely során eltávolítjuk az elpusztult gyomokat, maradványokat, köveket és nagyobb rögöket.

A kémiai, mechanikai és a hővel való ~ korlátozza a terjeszkedését, de a hatás korlátozott, a ~ után sok növény életre kelhet, és a magvak sokáig csíraképesek maradnak a földben.

Gyepszőnyeg fektetés előtt távolítsuk el a korábbi gyepfelületet, végezzünk teljes ~t glifozát-hatóanyag tartalmú szerrel. 10-15 nap után a gyomos felület elpusztul, ekkor kell eltávolítanunk. A talajt fellazítjuk, a szennyezőanyagoktól megszabadulunk.

Mennyi időt tudunk szánni a talajművelésre, öntözésre, ~ra, vagy éppen a vadkár elleni védekezésre, és főleg a betakarításra.
Így csak eléggé általánosságban lehet ezt megfogalmazni. Aztán mindenki igénye, és lehetősége szerint alkalmazza.

Ha a terület ahová szeretnénk füvet telepíteni túl gyomos, használjunk vegyszert a ~hoz, de ennek a lebomlási ideje 2-3 hét, addig ne vessük el a fűmagokat. Ha nem tisztítjuk meg a talajt a gyomoktól, akkor fű helyett a gyomok fognak szépen virítani kertünkben.

Az articsóka termesztésében a ~ és a mulcsozás nagyon fontos. Ez utóbbival megőrizhetjük a talaj nedvesség tartalmát. Nyáron ne hagyjuk, hogy kiszáradjon a talaja. Télen pedig ügyeljünk rá, hogy ne legyen vizenyős a talaj.

Ezzel megkönnyítjük a ~t és a ritkítást vagy egyelést. A talajt folyamatosan nedvesen kell tartani. Miután az alacsony hőmérséklet gátolhatja a csírázást, ezért a túl korai vetést nem ajánlott. Ha az időjárás nem alakul megfelelően, akkor kertészeti fóliával vagy búrákkal védekezhetünk.

Fontos ápolási munka lehet az ültetés előtti ~, és a növekedés során is rendszeresen gyomláljuk, ám vigyázat a fokhagyma sekélyen gyökeresedik, ezért a kapálás során könnyen kiszedhetjük a hagymákat is.

Azon vagy vegyszeres ~t végeznek, vagy a bio-ültetvényben kaszálják a gyomokat, vagy olyan növénnyel vetik be, amely nem igényel kaszálást.
Szendvics rendszerű talajművelés kajszi ültetvényben ...

A legoptimálisabb időben végzett fűmagvetés után 4-6 héttel, az első nyírás után kapunk használható füvet, ami ilyenkor még sérülékeny, hiszen a fűcsomók még nem alakultak ki, sok a szabadon lévő talaj terület, ahol legyen bármilyen gondosan, profin elvégzett ~, kibújhatnak gyomok.

Kellő aládolgozás után, amely áll egymást követő kétszeri például GLIALKA vegyszerű ~sal miután tíz tizenkét napot kivártunk, a talaj tisztulása végett az elpanírozott és kikeményített felület tetejét megszórjuk kb.

Ez az Európában őshonos vadvirág az északi féltekén sokfelé előfordul legelőkön, réteken, ~okon, parlagokon, útszéleken, kertekben, parkok pázsitjain. Gyermekláncfűnek is nevezik. Gyógyhatását már az ókori rómaiak és az arabok is nagyra becsülték.
Kincs a kertünkben ...

Megfelelő törzsvédő használatával a ~, kapálás és nem utolsó sorban a vadak rágása ellen is védekezhetünk. Ehhez vegyük számba a megvédendő facsemetéket, magastörzsű bogyósgyümölcsű növényeket.

Aki szép pázsitot akar, annak a talaj tápanyagellátásán, vízrendezésén, a gyep növényállományában lejátszódó törvényszerű változásokon kívül a talajban élő kártevők és kórokozók elleni védekezéssel és a ~ lehetőségeivel is érdemes megismerkedni. Veszélyes kártevők Fonálférgek.

A tökéletes végeredmény amúgy a vetett gyep és gyepszőnyeg esetében is elérhető: gondos ápolással, ha szükséges ~sal, megfelelő tápanyag utánpótlással és a nyíráshoz kellően éles késekkel. Angol cimboráinknak mindez egészen jól sikerült, nekünk is menni fog.
Megosztás ...

~a a sorozatos szerkivonások miatt, eléggé szegényes, s ez a gomba és rovarölő szerekre is elmondható.

Főbb fejezetei: a mezőgazdasági növények termesztésének biológiai alapjai, a növények szaporítása, növényápolás, betakarítás, a raktározás és tárolás, továbbá a vetésforgó, trágyázás, talajművelés, ~ és a földművelési rendszerek témakörei.

A felperzselés ugyancsak hatékony ~i módszer. Főleg olyan helyeken hasznos, ahol a kapálás nem megoldható. Ezzel viszont csak tapasztalt kertészek próbálkozzanak, mivel ez az eljárás a talajorganizmusokat is elpusztíthatja.

Nem is annyira a cikk fogott meg, hanem a néhány soros előszava arról, hogy a gyom nem feltétlenül maga a megtestesült gonosz. (A továbbiakban a szántóföldi mechanikus ~ról esik szó benne). Először is relatív, hogy mit nevezünk gyomnak. Egy napraforgó a...

Az első sípokat a harmadik évben lehet betakarítani, addig bőséges trágyázással és ~sal, porhanyítással ildomos elősegíteni a fejlődését.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Talaj, Termés, Virág, Tápanyag, Termesztés?

◄ Gyom   Gyomirtó ►
 
RSS Mobile