Kezdőlap (Gyomirtás)

 Kertészkedés 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Kertészkedés » Gyomirtás


 

Gyomirtás

Kertészkedés  Gyom  Gyomirtó

Gyomirtás - kézi gyomlálás vagy vegyszeres gyomirtás?
A legjobb az, hogyha nem is kell a gyomirtással foglalkoznunk, ...


gyomirtás
Közvetlenül gyomlálás, sarabolás, kapálás s töltögetés által történik a Gy., de minthogy ezek a műveletek sok költséggel járnak, sokkal fontosabb a gyomok fellépését s terjedését megfelelő óvintézkedések által megakadályozni.

A gyomirtás elvégzésére érdemes szakember közreműködését kérni.
Miért tennéd? ...

Totális gyomirtás ebben a szárazságban?
Üdvözletem!
Ősszel szeretnénk a kertünket füvesíteni. Most szinte csak gyom van, de az rengeteg.

A korai gyomirtás fontosságáról
Tweet
A gyomirtás a tartós kultúrákban, mint a szőlő és a gyümölcsös, nem egyszerű feladat. Jó gyommentességet csak vegyszeres és mechanikai védekezések együttes alkalmazásával érhetünk el.

Folttisztítás, gyomirtás, fertőtlenítés: az ezerarcú vodka
Írta: Vaskor Máté
...

Készüljünk fel az őszi rovar- és gyomirtásra! - 1. rész
Természetes rovarirtó módszerek - 1. rész
Növényvédelem a zöldségeskertben!
Természetes rovarirtó módszerek - 2. rész
Gyors gyepápolás: gyomirtás és gyeptrágyázás egy lépésben ...

Gyomirtás
A Casoron G gyomirtó granulátumot olyan helyen érdemes alkalmazni, ahol nincs kedvünk, vagy nem is tudnánk kapálni: köves utakon, útszegélyeken, gyümölcsfák soraiban, temetőkben, parlagterületeken.

Gyomirtás (Mechanikai és vegyszeres gyomirtás, virágágyak, útszegélyek gyommentesen tartása) ...

Gyomirtás
Talajlazítás
Trágya bedolgozása
A talajművelés módjai: Mechanikai Valamilyen szerszámmal (kapa, tárcsa, stb.) fizikai művelettel érjük el a célt.

Gyomirtás
Egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető gyomirtó receptje: 30 milliliter vodkát, pár csepp folyékony szappant és két csésze vizet öntsön szórófejes flakonba.

Gyomirtás - gyomlálás, szelektív gyomirtás
A sűrű, egészséges fűbe nehézkes a gaznak betolakodni, tehát a rendszeres fűnyírás, gyepszellőztetés, gyeptrágyázás és pázsit ápolás segít, hogy gyommentes maradjon a gyepszőnyeg.

Gyomirtás
Végül a tavaszi növényvédelemhez tartozik a gyomirtás is, hiszen tudvalevően a gyomok gazdanövényei a kártevőknek és betegségeknek.

Gyomirtás csalánnal
Ez a sokszor igen kellemetlen növény hasznunkra lehet a kártevők és a gombák elleni védekezésben.

Gyomirtás. A gyomnövények elleni védelem túlnyomórészt a mechanikai gyomirtásra korlátozódik. Üzemi szilvásokban a sorközöket mechanikai úton, a sorokat herbicidekkel gyomtalanítják.

Gyomirtás
A vetés és kelés előtt elmaradt gyomirtás miatt, vagy ha ezek a kezelések sikertelenek voltak, állománykezelés alkalmazható a gyomnövények fejlettségi állapotától függően, általában május második felében, esetleg június elején.

Gyomirtás kiskertben
A kertünk növényeit aszerint is csoportosíthatjuk, hogy segítik-e a gyomok fejlődését (gyomnevelő növények), vagy esetleg elnyomják azokat (gyomelnyomó növények).

A gyomirtás után a tárcsázás vagy szántás 10-14 nap után végezhető. Az így gyommentessé tett táblát tisztán adjuk át a következő kultúráknak, ezért a jövő tavaszi gyomirtás sikeresebb és hatékonyabb lesz.
Előző1Következő
Legnépszerűbb ...

Vegyszeres gyomirtás
Ha a terület gyomos, alkalmazzunk vegyszeres gyomirtást.
A gyomirtásra a legkedvezőbb időpont a kora esti és a reggeli időpont. Ilyenkor ugyanis hatékonyabb a vegyszer felszívódása.

Lehet permetezni vagy kaszálni, de a legmegfelelőbb a gyomirtás ez a legbiztosabb módszer mert kézzel biztosabb.
Gyökerestül húzom ki a földből így nem tud újra nőni a parlagfű és igazán csak evvel a módszerrel pusztul el a növény.

Nagyon fontos a gyep gyomirtása. Ez akár vegyszeresen különböző kemikáliákkal, akár mechanikusan kézzel is megoldható. Sok esetben a két lehetőség kombinálása hozza meg a tökéletes eredményt.

A házi kertekben a gyomirtás legbeváltabb módszere a hagyományos kézi szerszámokkal végzett mechanikai védekezés - úgymint a kapálás és a gyomlálás (mint az a képen is látható) .

Gyomos terület befüvesítésekor az első lépésnek a vegyszeres gyomirtásnak kell lennie.

A lazítók nem alkalmasak gyomirtásra , az élő tarló élettevékenységének megszüntetésére.
A lazítás mélységét különböző eszközök segítségével lehet elérni:
-kultivátorok : < 15cm,
-nehéz kultivátorok: 10-30cm,
-középmélylazítók : 30-50cm ...

Régi gyep felújításánál, gazos terület helyén illetve feltöltött terület esetén totális vegyszeres gyomirtással kezdjük az előkészítést, ezt érdemes még egyszer megismételni 1 hónap múlva.

Sorbavetés után a egyszerűbben a talajápolás, gyomirtás. Szórva csak a kifejezetten gyommentes talajon vessünk.

A füvesítés első lépése a gyomirtás. A gyomok teljes pusztulását követően következhet a terület megtisztítása, mely során eltávolítjuk az elpusztult gyomokat, maradványokat, köveket és nagyobb rögöket.

A kémiai, mechanikai és a hővel való gyomirtás korlátozza a terjeszkedését, de a hatás korlátozott, a gyomirtás után sok növény életre kelhet, és a magvak sokáig csíraképesek maradnak a földben.

Mennyi időt tudunk szánni a talajművelésre, öntözésre, gyomirtásra, vagy éppen a vadkár elleni védekezésre, és főleg a betakarításra.
Így csak eléggé általánosságban lehet ezt megfogalmazni. Aztán mindenki igénye, és lehetősége szerint alkalmazza.

Ha a terület ahová szeretnénk füvet telepíteni túl gyomos, használjunk vegyszert a gyomirtáshoz, de ennek a lebomlási ideje 2-3 hét, addig ne vessük el a fűmagokat.

Az articsóka termesztésében a gyomirtás és a mulcsozás nagyon fontos. Ez utóbbival megőrizhetjük a talaj nedvesség tartalmát. Nyáron ne hagyjuk, hogy kiszáradjon a talaja. Télen pedig ügyeljünk rá, hogy ne legyen vizenyős a talaj.

Ezzel megkönnyítjük a gyomirtást és a ritkítást vagy egyelést. A talajt folyamatosan nedvesen kell tartani. Miután az alacsony hőmérséklet gátolhatja a csírázást, ezért a túl korai vetést nem ajánlott.

Azon vagy vegyszeres gyomirtást végeznek, vagy a bio-ültetvényben kaszálják a gyomokat, vagy olyan növénnyel vetik be, amely nem igényel kaszálást.
Szendvics rendszerű talajművelés kajszi ültetvényben ...

Lásd még: Lásd még: Talaj, Termés, Virág, Tápanyag, Termesztés

Kertészkedés  Gyom  Gyomirtó

 
RSS Mobile