Kezdőlap (Fűnyírás)

 Kertészkedés 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Kertészkedés » Fűnyírás


 

Fűnyírás

Kertészkedés  Fűmagkeverék  Fűnyíró

Fűnyírás
Fűnyírás nélkül gyakorlatilag lehetetlen életerősen és egészségesen tartani pázsitunkat.


- meghatározás - Kert és öntözéstechnika lexikon
Mi a ?
A a gyep ápolásának, karbantartásának elmaradhatatlan eszköze ,mikor alkalmanként eltávolítjuk a fűszálak hosszának maximum 1/3-át.

Fűnyírás Budapest
Azt mondják az angolok:
"Igazából ahhoz, hogy szép fű nőjön ki csupán jó fűmag, szakszerű fűnyírás és néhány 100 év szükséges" ...

A A-Z-ig
A szép gyephez szakszerű is hozzátartozik. Ne akarjunk saját kertünkben golfpálya szépségű gyepet, mert sajnos ehhez sokkal több minden kell, mint azt gondolnánk.

Amit a fűnyírásról tudni kell...
A fűnyírás a gondozási tevékenységek között a leggyakrabban végzett, legtöbb időt igénylő, és a legmeghatározóbb feladat a pázsit külső megjelenését illetően.

A gyepápolás egyik legfontosabb eleme a . Ennek az az oka, hogy kizárólag a gyakori nyírás eredményez sűrű, erős pázsitot.

A szakszerű fűnyírás fogásai!

Ha azt szeretnéd, hogy helyetted elvégezzük, kattints ide! ...

Husqvarna Automower-rel a biztonságos ért
A Husqvarna Automower fűnyírói a fejlett technológiának köszönhetően, képesek az akadályokat elkerülni, így magában a készülékben, de a kisállatokban, ...

Fűnyírás kora tavasszal
Amint a fű növekedni kezd, lombgereblyével gyűjtsük össze a tél folyamán felgyülemlett, elhalt füvet és törmeléket, illetve egyengessük el a lyukakat.


Tavasszal az első két vágás alkalmával érdemes magasabbra hagyni a füvet (7 cm), mert a nagyobb mennyiségű zöld rész több tápanyagot termel a föld alatti részek fejlődéséhez.

Fűnyírás
A fűnyírások gyakoriságát befolyásoló tényezők:
hőmérséklet: minél magasabb, annál gyorsabb a növekedés.

A t megkönnyítő szegély elkészítése
Gyorsabb és egyszerűbb a , ha van szegély a gyep mentén, és a gyep szélének gyakori kiigazítását is elkerülhetjük (A hatékony titka >>).

Formás fűnyírás
Sok kert büszkélkedhet kisebb-nagyobb gyepfelülettel. A fűnyírás állandó program, hiszen ez hatással van állapotukra, "erőnlétükre".
tovább olvas
2006.06.26 ...

t még rendszeresen kell végezni annak ellenére, hogy az ősz első jeleit már tapasztalhatjuk kertünkben. A hónap elején még juttathatunk ki fűfelületünkre nitrogéntartalmú műtrágyát.

Fűnyírást az évnek ebben az időszakában kell a leggyakrabban végezni, gondosan kezelt gyepeknél hetente. Később a fűfajok számára optimálisnál magasabb hőmérsékleten lassúbb lesz a fű növekedése, ezért elegendő lesz a ritkább fűnyírás.

előtt távolítsuk el a gyepről a köveket, játékokat és törmeléket, így elkerülhetjük az esetlegesen felrepülő tárgyak okozta sérüléseket.

Fűnyíráskor a fűnyíró kerékszélességnyi sávban vágja a füvet . A pázsitnak vízre és levegőre van szüksége az egészséges növekedéshez.

után nagyon rendezett képet mutat minden.
Évek óta ez a kék kígyó állandó barátom és partnerem.
Alacsony tavaszi fehér együttes :tengerparti pázsitszegfű és erdei szellőrózsa ...

A fűnyírás ideje, mint tudjuk, egyúttal a zivatarok ideje is. Néhány napon át készülődik a vihar égen és földön: a nap forrón, szinte ellenségesen perzsel, a föld kicserepesedik, és a kutyák bűzlenek, a gazda gondterhelten nézeget az égre, ...

A a benzines fűnyíróval akár az elhanyagolt területeken is gördülékenyen haladhat, mivel a benzines fűnyírók motorja általában erősebb, mint az elektromos fűnyíróké.

A fűnyírás során összegyűjtött kaszálék értékes szerves anyagokat tartalmaz, ezért feltétlenül a komposzttárolóban van a helye! ...

A a is fontos kerti munka, hiszen az elhanyagolt gyepen hamar túlnőnek a gazok. Soha ne vágjuk a füvet 8 cm.-nél kisebb méretre, mart így még fel tudja venni a harcot a gyomokkal.

Mivel a fűnyírások során jelentős zöldtömeget távolítunk el, ennek a tömegnek az újratermelésére a fű sok tápanyagot igényel. Ezért szép gyepet csak rendszeres tápanyagutánpótlással tudunk fenntartani.

Az első 2 hét múlva. A gyepszőnyeg legyökeresedett és több, mint 10cm-t nőtt. Az automata öntözőrendszert átállítottuk.
Képek 2 hét múlva:
Déri Diána és Spiegel Ákos ...

Ősszel a fűnyírásokat ritkítsuk az előző időszakhoz képest, és praktikus a vágási magasságot is fél-egy centiméterrel felemelni. Amennyiben gyepszőnyeg lerakását tervezzük, várjunk vele a hónap végéig, vagy október elejéig.

Az utolsó t úgy időzítsük, hogy még legyen ideje regenerálódni, és kicsit nőni a fűnek. Ne teljesen rövidre vágva induljon neki a télnek. Utoljára a fűkaszálékot ne gyűjtsük össze, hanem hagyjuk a pázsiton egyenletesen szétterítve.

Szerintem a fűnyírástól magától is eltűnik. A tyúkhúr csak tavasszal jelenik meg, kivéve ha nedves, árnyékos a talaj később is. Van speciális gyepgyomirtó, a Calcurea, de a Compo-nak is van ilyenje.

A rendszeres elősegíti az egészséges pázsit növekedését. A fű nyírás gyakorisága a fű növekedésétől is függ. A fő növekedési státuszban Hetente akár 2-xer is szükséges a (máj.-jún.-ig ). Egyébként hetente 1-xer is elég.

Gyepápolás (Fűnyírás, szegélyvágás, gyepszellőztetés és tápanyag utánpótlás)
Metszés (Gyümölcsfák, ültetvények alakító metszése, termőre metszés, szőlő metszése, díszfák és díszcserjék metszése) ...

A gyakori sal visszaszorítható. Igen ám, de ez a növény a fűvágás után megmaradt föld feletti részéből, akár 3 - 4 hajtás is tud kihozni.

Tavasszal az első fűnyírás után vagy előtt kell elvégezni a föld szegély helyreállítást az ágyások, utak mentén, az erre a célra kialakított félhold alakú szegélyalakítóval.

Először megkérem a ban jeleskedő férjem, hogy kivételesen tartsuk meg az összes lenyírt füvet (rengeteg képződik hetente, pedig nem is olyan nagy a füves felület).

Ám a feladat nehezebb része ott kezdődött, ahol a fűnyírás maga véget ért. Vagyis annál a vonalnál, ahol az ágyások, illetve a kert egyéb burkolt felületei határosak voltak a gyeppel.

Lásd még: Lásd még: Talaj, Virág, Pázsit, Öntözés, Termés

Kertészkedés  Fűmagkeverék  Fűnyíró

 
RSS Mobile