Kezdőlap (Fűnyírás)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Fűnyírás

Kertészkedés  Fűmagkeverék  Fűnyíró

Fűnyírás
Fűnyírás nélkül gyakorlatilag lehetetlen életerősen és egészségesen tartani pázsitunkat. Egy fűnyírás során a levelek hosszának legfeljebb egyharmadát szabad csak levágni (ezt a fűnyíró pengéjének megfelelő magasságba való állításával szabályozhatjuk).


Fűnyírás, gyepszellőztetés, gyeptrágyázás - A gyep ápolása
Gyepszőnyeg és pázsit ápolási tanácsok mindenkinek. Mit, mivel, mikor és hogyan? Olvassa el, ha Ön is szép és üdezöld pázsitot szeretne hosszú időn át otthonában!
Fűnyírás - a fűnyírás fontossága ...

Fűnyírás
A fűnyírás nélkülözhetetlen eszköz pázsitunk épségének és szépségének megőrzésében. Füvet nyírni elektromos energiával vagy benzinnel működő fűnyíró berendezésekkel szoktunk, illetve a gyep és a szegélyek metszeténél speciális szegélyvágót alkalmazunk.

Fűnyírás
Alevágott füvet mire tudom felhasználni?
Komposztálni lehet. Erre külön legyártott komposztáló tartályokat lehet kapni. A
Levágott fű 2-3 év alatt magas nitrogéntartalmú tálajjá érik. Azt a növények alá szórjuk.

A fűnyírás A-Z-ig
A szép gyephez szakszerű fűnyírás is hozzátartozik. Ne akarjunk saját kertünkben golfpálya szépségű gyepet, mert sajnos ehhez sokkal több minden kell, mint azt gondolnánk.

Amit a ~ról tudni kell...
A ~ a gondozási tevékenységek között a leggyakrabban végzett, legtöbb időt igénylő, és a legmeghatározóbb feladat a pázsit külső megjelenését illetően.

A gyepápolás egyik legfontosabb eleme a ~. Ennek az az oka, hogy kizárólag a gyakori nyírás eredményez sűrű, erős pázsitot. A GARDENA két különböző típusú fűnyírót kínál: forgókéses fűnyírót a szokásos, illetve suhanó fűnyírót a különösen pontos ~hoz.


A szakszerű ~ fogásai!

Ha azt szeretnéd, hogy helyetted elvégezzük, kattints ide! ...

Husqvarna Automower-rel a biztonságos ~ért
A Husqvarna Automower fűnyírói a fejlett technológiának köszönhetően, képesek az akadályokat elkerülni, így magában a készülékben, de a kisállatokban, és a kertben játszadozó gyermekekben sem esik kár.
Nincs ütközés veszély ...

~ kora tavasszal
Amint a fű növekedni kezd, lombgereblyével gyűjtsük össze a tél folyamán felgyülemlett, elhalt füvet és törmeléket, illetve egyengessük el a lyukakat.

~
Tavasszal az első két vágás alkalmával érdemes magasabbra hagyni a füvet (7 cm), mert a nagyobb mennyiségű zöld rész több tápanyagot termel a föld alatti részek fejlődéséhez. Nyáron, nagy melegben a füvet szintén magasabban kell vágni, hogy beárnyékolja az alatta lévő talajt.

~
A ~ok gyakoriságát befolyásoló tényezők:
hőmérséklet: minél magasabb, annál gyorsabb a növekedés.

A ~ és az ágyásszegély problematikája
Egy átlagos család ház kertjében körülbelül 250 m2 gyepfelület van. Ez nagyjából 60 fm szegélyt jelent. Ezzel a gyepfelülettel egy átlagos teljesítményű, benzinmotoros, fűkaszálék összegyűjtős fűnyíróval kb. 30 perc alatt végzünk.

A ~t megkönnyítő szegély elkészítése
Gyorsabb és egyszerűbb a ~, ha van szegély a gyep mentén, és a gyep szélének gyakori kiigazítását is elkerülhetjük (A hatékony ~ titka >>).

Formás ~
Sok kert büszkélkedhet kisebb-nagyobb gyepfelülettel. A ~ állandó program, hiszen ez hatással van állapotukra, "erőnlétükre".
tovább olvas
2006.06.26 ...

~t még rendszeresen kell végezni annak ellenére, hogy az ősz első jeleit már tapasztalhatjuk kertünkben. A hónap elején még juttathatunk ki fűfelületünkre nitrogéntartalmú műtrágyát.

~t az évnek ebben az időszakában kell a leggyakrabban végezni, gondosan kezelt gyepeknél hetente. Később a fűfajok számára optimálisnál magasabb hőmérsékleten lassúbb lesz a fű növekedése, ezért elegendő lesz a ritkább ~.

~ előtt távolítsuk el a gyepről a köveket, játékokat és törmeléket, így elkerülhetjük az esetlegesen felrepülő tárgyak okozta sérüléseket.

~ után: mi legyen a fűnyesedékkel? (videó)
Komposztálás a kertben: hulladékból érték (videó)
Mi a komposzt és mire használható?

~ után nagyon rendezett képet mutat minden.
Évek óta ez a kék kígyó állandó barátom és partnerem.
Alacsony tavaszi fehér együttes :tengerparti pázsitszegfű és erdei szellőrózsa ...

A ~ ideje, mint tudjuk, egyúttal a zivatarok ideje is. Néhány napon át készülődik a vihar égen és földön: a nap forrón, szinte ellenségesen perzsel, a föld kicserepesedik, és a kutyák bűzlenek, a gazda gondterhelten nézeget az égre, s azt mondja, eső lesz.

A ~i szezon kezdete előtt érdemes megoldani a fiatal facsemeték törzsének védelmét a fűnyíró, damilos fűkasza okozta sérülésektől. Ezek a sérülések a kis fák pusztulását okozhatják.

Mivel a ~ok során jelentős zöldtömeget távolítunk el, ennek a tömegnek az újratermelésére a fű sok tápanyagot igényel. Ezért szép gyepet csak rendszeres tápanyagutánpótlással tudunk fenntartani.

Az első ~ 2 hét múlva. A gyepszőnyeg legyökeresedett és több, mint 10cm-t nőtt. Az automata öntözőrendszert átállítottuk.
Képek 2 hét múlva:
Déri Diána és Spiegel Ákos ...

Ősszel a ~okat ritkítsuk az előző időszakhoz képest, és praktikus a vágási magasságot is fél-egy centiméterrel felemelni. Amennyiben gyepszőnyeg lerakását tervezzük, várjunk vele a hónap végéig, vagy október elejéig.

Az utolsó ~t úgy időzítsük, hogy még legyen ideje regenerálódni, és kicsit nőni a fűnek. Ne teljesen rövidre vágva induljon neki a télnek. Utoljára a fűkaszálékot ne gyűjtsük össze, hanem hagyjuk a pázsiton egyenletesen szétterítve.

Szerintem a ~tól magától is eltűnik. A tyúkhúr csak tavasszal jelenik meg, kivéve ha nedves, árnyékos a talaj később is. Van speciális gyepgyomirtó, a Calcurea, de a Compo-nak is van ilyenje. Túl sokat ne várjon ezektől, bár a tyúkhúrt lehet, hogy kiviszik.

A rendszeres ~ elősegíti az egészséges pázsit növekedését. A fű nyírás gyakorisága a fű növekedésétől is függ. A fő növekedési státuszban Hetente akár 2-xer is szükséges a ~ (máj.-jún.-ig ). Egyébként hetente 1-xer is elég.

Gyepápolás (~, szegélyvágás, gyepszellőztetés és tápanyag utánpótlás)
Metszés (Gyümölcsfák, ültetvények alakító metszése, termőre metszés, szőlő metszése, díszfák és díszcserjék metszése) ...

A gyakori ~sal visszaszorítható. Igen ám, de ez a növény a fűvágás után megmaradt föld feletti részéből, akár 3 - 4 hajtás is tud kihozni. Tehát ha nem mélyen vágjuk le a füvet, és a vele együtt a zöldellő parlagfüvet, akkor ez a növény újból meg jelenhet az ápolt gyepünkben.

Miért fontos a ~ magasságának és idejének megfelelő kiválasztása?
Amíg nem ássuk bele magunkat alaposan a gyepápolás rejtelmeibe, addig hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy elég, ha végigmegyünk a fűnyíróval a füvön, amikor már úgy érezzük, hogy túl magas és zavarja szemünket a látvány.

Tavasszal az első ~ után vagy előtt kell elvégezni a föld szegély helyreállítást az ágyások, utak mentén, az erre a célra kialakított félhold alakú szegélyalakítóval.

Először megkérem a ~ban jeleskedő férjem, hogy kivételesen tartsuk meg az összes lenyírt füvet (rengeteg képződik hetente, pedig nem is olyan nagy a füves felület). Ezt szépen hozzáadagoljuk a komposzthoz, miközben egy jókora vasvillával böködjük-lazítjuk a már érő kupacot.

Árnyék Avar Bab Bazaltpor Bazsalikom Biokertészkedés Bukszus vagy puszpáng Burgonya Cukkini Cseresznye Cserjék Csigák Dézsás növények Diófélék Díszfüvek Dombágyás Drótféreg Édeskömény Egynyári virágok Erkély Esővíz Évelők Fagyosszentek Fagyvédelem Fák Fenyér, lápi ágyás Fészekodú Fokhagyma ~ ...

Júniusban már rendszeresé válik a ~, melyet 7-10 naponként végzünk, főleg ott ahol öntözőrendszer működik a kertben. Amennyiben elodázzuk a ~ elvégzését és hagyjuk a füvet 10-15 cm-nél magasabbra nőni a fű megdőlhet.

A ~ra szakosodott családfő két éven át panaszkodott, hogy az öreg almafa közelében, hiába nyírja le, mindig kinő valami a fű közül. Megszántam szegény konok szederhajtást, karóhoz kötöztem, egy év múlva lehajtottam az ágait, földdel betakartam, s újabb töveket neveltem belőle.

Ha kertünk gyepes területén már nem kell azzal számolnunk, hogy még zsákszámra gyűjtögethetjük a lehulló faleveleket, megtörtént a tél előtti utolsó ~ is, elvégeztük a gyepszellőztetést, nincs más hátra, mint megfelelő tápanyagot kijuttatni a területre. Erre két lehetőségünk is van.

~ közben viseljünk pollenmaszkot, vagy védőszemüveget. Kertészkedés közben pedig kesztyűt. A manapság közkedvelt talajtakaró (mulcs) penészgomba allergiások számára nem jó választás, mivel a nedves környezetben a gombák könnyen megjelenhetnek.

Ilyenkor az első vagy a második ~ után munkába kell állítani a gyeplazítót. A szerszámgép forgókéses hengere kitépi az elpusztult növényi részeket, a régi nyesedéket, illetve a mohát a gyep közül. A talaj néhány milliméter mélyen behasadozik, és így ismét szabadon tud lélegezni.

A város füves területein ne is próbálkozzunk parlagfüvet találni, mert az állandó ~ miatt nem található. Sőt olyan helyen sem, ahol a területet már birtokába vette a hagyományos gyomnövény. A fa árnyékát sem szereti, még akkor sem, ha nincs gyomnövény. A parlagfű, a szűzterületet szereti.

Válasszunk a talaj takarására olyan növényeket, kúszókat, terülőket (Juniperus horizontalis 'Prince of Wales', Juniperus media Old Gold) amelyek teljes fedést biztosítanak, így elkerüljük a fű telepítését, és a szűk helyen való ~t.

- Ugyanezen okból nem akadályozza a ~t sem.
- Az öntözőrendszer olyan sebességgel juttatja ki a vizet, hogy a víznek elegendő ideje van a talajba szivárogni.

Őszi vetésnél nincs szűkség több ~ra tavaszig. Sohasem szabad a levélfelület egyharmadánál többet levágni. Szárazságra hajló viszonyok között kedvezőbb, ha 5 cm magasan tartjuk a pázsitot. Tavasszal 5-6 naponként, nyáron 12-15 naponként nyírjuk a füvet.

Süllyesztett öntözőfejek: kör alakú területek öntözéséhez ajánlott; ~kor nem jelent problémát, mivel a szórófej süllyesztve van; nagy kertekhez ajánlott
Lengő (billegő) esőztető: különböző nagyságú négyszögletű területek öntözésére javasolt; közepes nagyságú kertekhez ajánlott ...

Parképítés, parkfenntartás, kertfenntartás, ültetés, ~, kerti tó, sziklakert, mediterrán jellegű kert kialakítása, kertrendezés, növényvédelem, öntözőrendszer, kerti világítás, kerti utak, tipegők, kerti sütők, támfalak ...

A tökéletes gyep kialakításához nélkülözhetetlen a ~, ahhoz pedig egy megfelelő fűnyíró kiválasztása.
tovább
Kiskerti talajjavítás ...

Az előkészületek során érdemes és előnyös a formát, kerti gyepszegéllyel végigvezetni az esetleges ~ érdekében. Ami még nagyon fontos, hogy figyeljünk a növények ültetési távolságára, és arra melyik növény, milyen magasságba kerül.

"Egy régi vágyunk vált valóra 2010 nyarán. Zsolt és Laci - meg persze a fiúk! -segítségével rövid idő alatt mintakertté alakult sivatagi ősbozótosunk. A gyakori ~t követően élvezzük az öntözőrendszer előnyeit, a madárcsicsergést és a szomszédok dicséretét.Köszönjük!"
Miklós, Bea és Csoki ...

Húsvétkor már nyílik az ibolya, a jácint, a nárcisz, a krókusz és a korai virágzású tulipán. A gyep is szép zöld, hamarosan már vágni kell. A ~t szinte hetente el kell végezni ahhoz, hogy igazán sűrű, erős pázsitunk legyen.

A rendszeres ~, a lehullott lombozat feltakarítása, a sérült növényi részek lemetszése, fák-cserjék tavaszi alakító- ifjító metszése alapvető tevékenységé kell hogy váljon.

Ezzel kapcsolatos szabály még az is, hogy egy-egy ~ alkalmával soha ne vágjon le többet a fűszálak felső harmadánál. Kicsit nehezebben fogja látni, hol nyírta már le a füvet, de az ennél komolyabb beavatkozások megakaszthatják a fű növekedését, és ritkássá tehetik a gyepet.

Az első hetekben csak kíméletesen használjuk az új pázsitot, a teljes legyökeresedést követően teljesen terhelhető. Amikor a gyep elérte a 8-10 cm-es magasságot, elvégezhető az első ~.

A lefektetés után azonnal mutat: sűrű, haragoszöld, és gyomoknak még a nyomát sem látjuk, és a használatba vétellel sem kell 7-10 napnál többet várnunk. A gyakori öntözés, műtrágyázás és ~ itt különösen nem hanyagolhatjuk el, ...

Az első tavaszi ~t követően gereblyézzen össze, hogy kizöldüljön a gyep, s ugyanígy az őszit követően, hogy csökkentse a betegségek kialakulásának veszélyét. S az utolsó szabály: mindig távolítsa el a lenyírt füvet, ha a szálaknak több mint a felét levágta.

ha tudunk, készítsünk sziklakertet, kis kő- vagy farakást, ami remek gyíkvár;
az első ~ alkalmával a bokrok között, a kert eldugottabb sarkában hagyjunk meg nyíratlan fűfoltokat, mert ezek párásabb mikroklímája sok ízeltlábúnak, házas csigának és békának nyújt menedéket.

levével, amelyek elpusztítják a sárgarépa lisztharmatját, s háromszorosára növelik a petrezselyem - szomszédnál szokásos csenevész - méretét. A megmaradt fű pedig nagyon jó trágya a gyümölcsfáknak, dísznövényeknek- abban az időszakban, amikor a komposzt még csak érlelődik a ~, a gallyazás, ...

Ilyen takaró lehet a ~ utáni fűnyesedék, lekaszált gyomok, fakéreg. A fekete műanyag fólia ugyan nem természetes anyag, de nagyon kedvező hatású. Takarása alatt nem kell gyomirtani, nem veszítünk a talaj víztartalmából, néha a felmelegítő hatása is hasznos.

A kerttulajdonosokra, önkormányzatokra gondolva az olasz Grillo gyártmányú termékcsalád különféle kisgépeinek forgalmazását végezzük melyek kiválóan alkalmazhatók a ~hoz, anyagmozgatáshoz, sövény- nyíráshoz, talajmegmunkáláshoz és számos más kerti munkához.

A virágai jelennek meg először és csak utána hozza hosszú, keskeny, csíkos leveleit. Tömegesen, foltokba ültetve mutat jól, alkalmas erdei hatású kert kialakítására. Fák alá és gyepszőnyegbe is ültethető, mert még jóval a fák belombozódása vagy az első ~ előtt elvirágzik.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Talaj, Virág, Pázsit, Öntözés, Termés?

◄ Fűmagkeverék   Fűnyíró ►
 
RSS Mobile