Kezdőlap (Fűnyírás)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Fűnyírás

Kertészkedés  Fűmagkeverék  Fűnyíró

Fűnyírás
Fűnyírás nélkül gyakorlatilag lehetetlen életerősen és egészségesen tartani pázsitunkat. Egy fűnyírás során a levelek hosszának legfeljebb egyharmadát szabad csak levágni (ezt a fűnyíró pengéjének megfelelő magasságba való állításával szabályozhatjuk).


Fűnyírás, gyepszellőztetés, gyeptrágyázás - A gyep ápolása
Gyepszőnyeg és pázsit ápolási tanácsok mindenkinek. Mit, mivel, mikor és hogyan? Olvassa el, ha Ön is szép és üdezöld pázsitot szeretne hosszú időn át otthonában!
Fűnyírás - a fűnyírás fontossága ...

A fűnyírás A-Z-ig
A szép gyephez szakszerű fűnyírás is hozzátartozik. Ne akarjunk saját kertünkben golfpálya szépségű gyepet, mert sajnos ehhez sokkal több minden kell, mint azt gondolnánk.

Amit a fűnyírásról tudni kell...
A fűnyírás a gondozási tevékenységek között a leggyakrabban végzett, legtöbb időt igénylő, és a legmeghatározóbb feladat a pázsit külső megjelenését illetően.

A gyepápolás egyik legfontosabb eleme a fűnyírás. Ennek az az oka, hogy kizárólag a gyakori nyírás eredményez sűrű, erős pázsitot. A GARDENA két különböző típusú fűnyírót kínál: forgókéses fűnyírót a szokásos, illetve suhanó fűnyírót a különösen pontos fűnyíráshoz.


A szakszerű fűnyírás fogásai!

Ha azt szeretnéd, hogy helyetted elvégezzük, kattints ide! ...

Husqvarna Automower-rel a biztonságos fűnyírásért
A Husqvarna Automower fűnyírói a fejlett technológiának köszönhetően, képesek az akadályokat elkerülni, így magában a készülékben, de a kisállatokban, és a kertben játszadozó gyermekekben sem esik kár.
Nincs ütközés veszély ...

Fűnyírás kora tavasszal
Amint a fű növekedni kezd, lombgereblyével gyűjtsük össze a tél folyamán felgyülemlett, elhalt füvet és törmeléket, illetve egyengessük el a lyukakat.

Fűnyírás
Tavasszal az első két vágás alkalmával érdemes magasabbra hagyni a füvet (7 cm), mert a nagyobb mennyiségű zöld rész több tápanyagot termel a föld alatti részek fejlődéséhez. Nyáron, nagy melegben a füvet szintén magasabban kell vágni, hogy beárnyékolja az alatta lévő talajt.

Fűnyírás
A fűnyírások gyakoriságát befolyásoló tényezők:
hőmérséklet: minél magasabb, annál gyorsabb a növekedés.

A fűnyírást megkönnyítő szegély elkészítése
Gyorsabb és egyszerűbb a fűnyírás, ha van szegély a gyep mentén, és a gyep szélének gyakori kiigazítását is elkerülhetjük (A hatékony fűnyírás titka >>).

Formás fűnyírás
Sok kert büszkélkedhet kisebb-nagyobb gyepfelülettel. A fűnyírás állandó program, hiszen ez hatással van állapotukra, "erőnlétükre".
tovább olvas
2006.06.26 ...

Fűnyírást még rendszeresen kell végezni annak ellenére, hogy az ősz első jeleit már tapasztalhatjuk kertünkben. A hónap elején még juttathatunk ki fűfelületünkre nitrogéntartalmú műtrágyát.

Fűnyírást az évnek ebben az időszakában kell a leggyakrabban végezni, gondosan kezelt gyepeknél hetente. Később a fűfajok számára optimálisnál magasabb hőmérsékleten lassúbb lesz a fű növekedése, ezért elegendő lesz a ritkább fűnyírás.

Fűnyírás előtt távolítsuk el a gyepről a köveket, játékokat és törmeléket, így elkerülhetjük az esetlegesen felrepülő tárgyak okozta sérüléseket.

Fűnyíráskor a fűnyíró kerékszélességnyi sávban vágja a füvet . A pázsitnak vízre és levegőre van szüksége az egészséges növekedéshez. Árnyékos helyen vagy az ott maradt nyesedék miatt a gyep összeáll, és ennek következtében nem jut megfelelő víz és levegő a gyökerekhez.

Fűnyírás után nagyon rendezett képet mutat minden.
Évek óta ez a kék kígyó állandó barátom és partnerem.
Alacsony tavaszi fehér együttes :tengerparti pázsitszegfű és erdei szellőrózsa ...

A fűnyírás ideje, mint tudjuk, egyúttal a zivatarok ideje is. Néhány napon át készülődik a vihar égen és földön: a nap forrón, szinte ellenségesen perzsel, a föld kicserepesedik, és a kutyák bűzlenek, a gazda gondterhelten nézeget az égre, s azt mondja, eső lesz.

A fűnyírás a benzines fűnyíróval akár az elhanyagolt területeken is gördülékenyen haladhat, mivel a benzines fűnyírók motorja általában erősebb, mint az elektromos fűnyíróké.

A fűnyírás során összegyűjtött kaszálék értékes szerves anyagokat tartalmaz, ezért feltétlenül a komposzttárolóban van a helye! ...

Mivel a fűnyírások során jelentős zöldtömeget távolítunk el, ennek a tömegnek az újratermelésére a fű sok tápanyagot igényel. Ezért szép gyepet csak rendszeres tápanyagutánpótlással tudunk fenntartani.

Az első fűnyírás 2 hét múlva. A gyepszőnyeg legyökeresedett és több, mint 10cm-t nőtt. Az automata öntözőrendszert átállítottuk.
Képek 2 hét múlva:
Déri Diána és Spiegel Ákos ...

Ősszel a fűnyírásokat ritkítsuk az előző időszakhoz képest, és praktikus a vágási magasságot is fél-egy centiméterrel felemelni. Amennyiben gyepszőnyeg lerakását tervezzük, várjunk vele a hónap végéig, vagy október elejéig.

Az utolsó fűnyírást úgy időzítsük, hogy még legyen ideje regenerálódni, és kicsit nőni a fűnek. Ne teljesen rövidre vágva induljon neki a télnek. Utoljára a fűkaszálékot ne gyűjtsük össze, hanem hagyjuk a pázsiton egyenletesen szétterítve.

Szerintem a fűnyírástól magától is eltűnik. A tyúkhúr csak tavasszal jelenik meg, kivéve ha nedves, árnyékos a talaj később is. Van speciális gyepgyomirtó, a Calcurea, de a Compo-nak is van ilyenje. Túl sokat ne várjon ezektől, bár a tyúkhúrt lehet, hogy kiviszik.

A rendszeres fűnyírás elősegíti az egészséges pázsit növekedését. A fű nyírás gyakorisága a fű növekedésétől is függ. A fő növekedési státuszban Hetente akár 2-xer is szükséges a fűnyírás (máj.-jún.-ig ). Egyébként hetente 1-xer is elég.

Gyepápolás (Fűnyírás, szegélyvágás, gyepszellőztetés és tápanyag utánpótlás)
Metszés (Gyümölcsfák, ültetvények alakító metszése, termőre metszés, szőlő metszése, díszfák és díszcserjék metszése) ...

A gyakori fűnyírással visszaszorítható. Igen ám, de ez a növény a fűvágás után megmaradt föld feletti részéből, akár 3 - 4 hajtás is tud kihozni. Tehát ha nem mélyen vágjuk le a füvet, és a vele együtt a zöldellő parlagfüvet, akkor ez a növény újból meg jelenhet az ápolt gyepünkben.

Tavasszal az első fűnyírás után vagy előtt kell elvégezni a föld szegély helyreállítást az ágyások, utak mentén, az erre a célra kialakított félhold alakú szegélyalakítóval.

Először megkérem a fűnyírásban jeleskedő férjem, hogy kivételesen tartsuk meg az összes lenyírt füvet (rengeteg képződik hetente, pedig nem is olyan nagy a füves felület). Ezt szépen hozzáadagoljuk a komposzthoz, miközben egy jókora vasvillával böködjük-lazítjuk a már érő kupacot.

Ám a feladat nehezebb része ott kezdődött, ahol a fűnyírás maga véget ért. Vagyis annál a vonalnál, ahol az ágyások, illetve a kert egyéb burkolt felületei határosak voltak a gyeppel. Ma sincs ez másképp, a gyep szélének rendbenntartása továbbra is komoly feladat.

Árnyék Avar Bab Bazaltpor Bazsalikom Biokertészkedés Bukszus vagy puszpáng Burgonya Cukkini Cseresznye Cserjék Csigák Dézsás növények Diófélék Díszfüvek Dombágyás Drótféreg Édeskömény Egynyári virágok Erkély Esővíz Évelők Fagyosszentek Fagyvédelem Fák Fenyér, lápi ágyás Fészekodú Fokhagyma Fűnyírás ...

Júniusban már rendszeresé válik a fűnyírás, melyet 7-10 naponként végzünk, főleg ott ahol öntözőrendszer működik a kertben. Amennyiben elodázzuk a fűnyírás elvégzését és hagyjuk a füvet 10-15 cm-nél magasabbra nőni a fű megdőlhet.

A fűnyírásra szakosodott családfő két éven át panaszkodott, hogy az öreg almafa közelében, hiába nyírja le, mindig kinő valami a fű közül. Megszántam szegény konok szederhajtást, karóhoz kötöztem, egy év múlva lehajtottam az ágait, földdel betakartam, s újabb töveket neveltem belőle.

Ha kertünk gyepes területén már nem kell azzal számolnunk, hogy még zsákszámra gyűjtögethetjük a lehulló faleveleket, megtörtént a tél előtti utolsó fűnyírás is, elvégeztük a gyepszellőztetést, nincs más hátra, mint megfelelő tápanyagot kijuttatni a területre. Erre két lehetőségünk is van.

Ilyenkor az első vagy a második fűnyírás után munkába kell állítani a gyeplazítót. A szerszámgép forgókéses hengere kitépi az elpusztult növényi részeket, a régi nyesedéket, illetve a mohát a gyep közül. A talaj néhány milliméter mélyen behasadozik, és így ismét szabadon tud lélegezni.

A város füves területein ne is próbálkozzunk parlagfüvet találni, mert az állandó fűnyírás miatt nem található. Sőt olyan helyen sem, ahol a területet már birtokába vette a hagyományos gyomnövény. A fa árnyékát sem szereti, még akkor sem, ha nincs gyomnövény. A parlagfű, a szűzterületet szereti.

Válasszunk a talaj takarására olyan növényeket, kúszókat, terülőket (Juniperus horizontalis 'Prince of Wales', Juniperus media Old Gold) amelyek teljes fedést biztosítanak, így elkerüljük a fű telepítését, és a szűk helyen való fűnyírást.

- Ugyanezen okból nem akadályozza a fűnyírást sem.
- Az öntözőrendszer olyan sebességgel juttatja ki a vizet, hogy a víznek elegendő ideje van a talajba szivárogni.

Őszi vetésnél nincs szűkség több fűnyírásra tavaszig. Sohasem szabad a levélfelület egyharmadánál többet levágni. Szárazságra hajló viszonyok között kedvezőbb, ha 5 cm magasan tartjuk a pázsitot. Tavasszal 5-6 naponként, nyáron 12-15 naponként nyírjuk a füvet.

Parképítés, parkfenntartás, kertfenntartás, ültetés, fűnyírás, kerti tó, sziklakert, mediterrán jellegű kert kialakítása, kertrendezés, növényvédelem, öntözőrendszer, kerti világítás, kerti utak, tipegők, kerti sütők, támfalak ...

Az előkészületek során érdemes és előnyös a formát, kerti gyepszegéllyel végigvezetni az esetleges fűnyírás érdekében. Ami még nagyon fontos, hogy figyeljünk a növények ültetési távolságára, és arra melyik növény, milyen magasságba kerül.

Húsvétkor már nyílik az ibolya, a jácint, a nárcisz, a krókusz és a korai virágzású tulipán. A gyep is szép zöld, hamarosan már vágni kell. A fűnyírást szinte hetente el kell végezni ahhoz, hogy igazán sűrű, erős pázsitunk legyen.

A rendszeres fűnyírás, a lehullott lombozat feltakarítása, a sérült növényi részek lemetszése, fák-cserjék tavaszi alakító- ifjító metszése alapvető tevékenységé kell hogy váljon.

Ezzel kapcsolatos szabály még az is, hogy egy-egy fűnyírás alkalmával soha ne vágjon le többet a fűszálak felső harmadánál. Kicsit nehezebben fogja látni, hol nyírta már le a füvet, de az ennél komolyabb beavatkozások megakaszthatják a fű növekedését, és ritkássá tehetik a gyepet.

A lefektetés után azonnal mutat: sűrű, haragoszöld, és gyomoknak még a nyomát sem látjuk, és a használatba vétellel sem kell 7-10 napnál többet várnunk. A gyakori öntözés, műtrágyázás és fűnyírás itt különösen nem hanyagolhatjuk el, ...

Az első tavaszi fűnyírást követően gereblyézzen össze, hogy kizöldüljön a gyep, s ugyanígy az őszit követően, hogy csökkentse a betegségek kialakulásának veszélyét. S az utolsó szabály: mindig távolítsa el a lenyírt füvet, ha a szálaknak több mint a felét levágta.

ha tudunk, készítsünk sziklakertet, kis kő- vagy farakást, ami remek gyíkvár;
az első fűnyírás alkalmával a bokrok között, a kert eldugottabb sarkában hagyjunk meg nyíratlan fűfoltokat, mert ezek párásabb mikroklímája sok ízeltlábúnak, házas csigának és békának nyújt menedéket.

levével, amelyek elpusztítják a sárgarépa lisztharmatját, s háromszorosára növelik a petrezselyem - szomszédnál szokásos csenevész - méretét. A megmaradt fű pedig nagyon jó trágya a gyümölcsfáknak, dísznövényeknek- abban az időszakban, amikor a komposzt még csak érlelődik a fűnyírás, a gallyazás, ...

Ilyen takaró lehet a fűnyírás utáni fűnyesedék, lekaszált gyomok, fakéreg. A fekete műanyag fólia ugyan nem természetes anyag, de nagyon kedvező hatású. Takarása alatt nem kell gyomirtani, nem veszítünk a talaj víztartalmából, néha a felmelegítő hatása is hasznos.

A kerttulajdonosokra, önkormányzatokra gondolva az olasz Grillo gyártmányú termékcsalád különféle kisgépeinek forgalmazását végezzük melyek kiválóan alkalmazhatók a fűnyíráshoz, anyagmozgatáshoz, sövény- nyíráshoz, talajmegmunkáláshoz és számos más kerti munkához.

A virágai jelennek meg először és csak utána hozza hosszú, keskeny, csíkos leveleit. Tömegesen, foltokba ültetve mutat jól, alkalmas erdei hatású kert kialakítására. Fák alá és gyepszőnyegbe is ültethető, mert még jóval a fák belombozódása vagy az első fűnyírás előtt elvirágzik.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Talaj, Virág, Pázsit, Öntözés, Termés?

◄ Fűmagkeverék   Fűnyíró ►
 
RSS Mobile