Kezdőlap (Fűnyírás)

 Kertészkedés 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Kertészkedés » Fűnyírás


 

Fűnyírás

Kertészkedés  Fűmagkeverék  Fűnyíró

Fűnyírás
Fűnyírás nélkül gyakorlatilag lehetetlen életerősen és egészségesen tartani pázsitunkat.


- meghatározás - Kert és öntözéstechnika lexikon
Mi a ?
A a gyep ápolásának, karbantartásának elmaradhatatlan eszköze ,mikor alkalmanként eltávolítjuk a fűszálak hosszának maximum 1/3-át.

Fűnyírás Budapest
Azt mondják az angolok:
"Igazából ahhoz, hogy szép fű nőjön ki csupán jó fűmag, szakszerű fűnyírás és néhány 100 év szükséges" ...

A A-Z-ig
A szép gyephez szakszerű is hozzátartozik. Ne akarjunk saját kertünkben golfpálya szépségű gyepet, mert sajnos ehhez sokkal több minden kell, mint azt gondolnánk.

Amit a fűnyírásról tudni kell...
A fűnyírás a gondozási tevékenységek között a leggyakrabban végzett, legtöbb időt igénylő, és a legmeghatározóbb feladat a pázsit külső megjelenését illetően.

A gyepápolás egyik legfontosabb eleme a . Ennek az az oka, hogy kizárólag a gyakori nyírás eredményez sűrű, erős pázsitot.

A szakszerű fűnyírás fogásai!

Ha azt szeretnéd, hogy helyetted elvégezzük, kattints ide! ...

Husqvarna Automower-rel a biztonságos ért
A Husqvarna Automower fűnyírói a fejlett technológiának köszönhetően, képesek az akadályokat elkerülni, így magában a készülékben, de a kisállatokban, ...

Fűnyírás kora tavasszal
Amint a fű növekedni kezd, lombgereblyével gyűjtsük össze a tél folyamán felgyülemlett, elhalt füvet és törmeléket, illetve egyengessük el a lyukakat.


Tavasszal az első két vágás alkalmával érdemes magasabbra hagyni a füvet (7 cm), mert a nagyobb mennyiségű zöld rész több tápanyagot termel a föld alatti részek fejlődéséhez.

Fűnyírás
A fűnyírások gyakoriságát befolyásoló tényezők:
hőmérséklet: minél magasabb, annál gyorsabb a növekedés.

A t megkönnyítő szegély elkészítése
Gyorsabb és egyszerűbb a , ha van szegély a gyep mentén, és a gyep szélének gyakori kiigazítását is elkerülhetjük (A hatékony titka >>).

Formás fűnyírás
Sok kert büszkélkedhet kisebb-nagyobb gyepfelülettel. A fűnyírás állandó program, hiszen ez hatással van állapotukra, "erőnlétükre".
tovább olvas
2006.06.26 ...

t még rendszeresen kell végezni annak ellenére, hogy az ősz első jeleit már tapasztalhatjuk kertünkben. A hónap elején még juttathatunk ki fűfelületünkre nitrogéntartalmú műtrágyát.

Fűnyírást az évnek ebben az időszakában kell a leggyakrabban végezni, gondosan kezelt gyepeknél hetente. Később a fűfajok számára optimálisnál magasabb hőmérsékleten lassúbb lesz a fű növekedése, ezért elegendő lesz a ritkább fűnyírás.

előtt távolítsuk el a gyepről a köveket, játékokat és törmeléket, így elkerülhetjük az esetlegesen felrepülő tárgyak okozta sérüléseket.

Fűnyíráskor a fűnyíró kerékszélességnyi sávban vágja a füvet . A pázsitnak vízre és levegőre van szüksége az egészséges növekedéshez.

után nagyon rendezett képet mutat minden.
Évek óta ez a kék kígyó állandó barátom és partnerem.
Alacsony tavaszi fehér együttes :tengerparti pázsitszegfű és erdei szellőrózsa ...

A fűnyírás ideje, mint tudjuk, egyúttal a zivatarok ideje is. Néhány napon át készülődik a vihar égen és földön: a nap forrón, szinte ellenségesen perzsel, a föld kicserepesedik, és a kutyák bűzlenek, a gazda gondterhelten nézeget az égre, ...

A a benzines fűnyíróval akár az elhanyagolt területeken is gördülékenyen haladhat, mivel a benzines fűnyírók motorja általában erősebb, mint az elektromos fűnyíróké.

A fűnyírás során összegyűjtött kaszálék értékes szerves anyagokat tartalmaz, ezért feltétlenül a komposzttárolóban van a helye! ...

A a is fontos kerti munka, hiszen az elhanyagolt gyepen hamar túlnőnek a gazok. Soha ne vágjuk a füvet 8 cm.-nél kisebb méretre, mart így még fel tudja venni a harcot a gyomokkal.

Mivel a fűnyírások során jelentős zöldtömeget távolítunk el, ennek a tömegnek az újratermelésére a fű sok tápanyagot igényel. Ezért szép gyepet csak rendszeres tápanyagutánpótlással tudunk fenntartani.

Az első 2 hét múlva. A gyepszőnyeg legyökeresedett és több, mint 10cm-t nőtt. Az automata öntözőrendszert átállítottuk.
Képek 2 hét múlva:
Déri Diána és Spiegel Ákos ...

Ősszel a fűnyírásokat ritkítsuk az előző időszakhoz képest, és praktikus a vágási magasságot is fél-egy centiméterrel felemelni. Amennyiben gyepszőnyeg lerakását tervezzük, várjunk vele a hónap végéig, vagy október elejéig.

Az utolsó t úgy időzítsük, hogy még legyen ideje regenerálódni, és kicsit nőni a fűnek. Ne teljesen rövidre vágva induljon neki a télnek. Utoljára a fűkaszálékot ne gyűjtsük össze, hanem hagyjuk a pázsiton egyenletesen szétterítve.

Szerintem a fűnyírástól magától is eltűnik. A tyúkhúr csak tavasszal jelenik meg, kivéve ha nedves, árnyékos a talaj később is. Van speciális gyepgyomirtó, a Calcurea, de a Compo-nak is van ilyenje.

A rendszeres elősegíti az egészséges pázsit növekedését. A fű nyírás gyakorisága a fű növekedésétől is függ. A fő növekedési státuszban Hetente akár 2-xer is szükséges a (máj.-jún.-ig ). Egyébként hetente 1-xer is elég.

Gyepápolás (Fűnyírás, szegélyvágás, gyepszellőztetés és tápanyag utánpótlás)
Metszés (Gyümölcsfák, ültetvények alakító metszése, termőre metszés, szőlő metszése, díszfák és díszcserjék metszése) ...

A gyakori sal visszaszorítható. Igen ám, de ez a növény a fűvágás után megmaradt föld feletti részéből, akár 3 - 4 hajtás is tud kihozni.

Tavasszal az első fűnyírás után vagy előtt kell elvégezni a föld szegély helyreállítást az ágyások, utak mentén, az erre a célra kialakított félhold alakú szegélyalakítóval.

Először megkérem a ban jeleskedő férjem, hogy kivételesen tartsuk meg az összes lenyírt füvet (rengeteg képződik hetente, pedig nem is olyan nagy a füves felület).

Ám a feladat nehezebb része ott kezdődött, ahol a fűnyírás maga véget ért. Vagyis annál a vonalnál, ahol az ágyások, illetve a kert egyéb burkolt felületei határosak voltak a gyeppel.

Bukszus vagy puszpáng Burgonya Cukkini Cseresznye Cserjék Csigák Dézsás növények Diófélék Díszfüvek Dombágyás Drótféreg Édeskömény Egynyári virágok Erkély Esővíz Évelők Fagyosszentek Fagyvédelem Fák Fenyér, lápi ágyás Fészekodú Fokhagyma ...

Júniusban már rendszeresé válik a fűnyírás, melyet 7-10 naponként végzünk, főleg ott ahol öntözőrendszer működik a kertben. Amennyiben elodázzuk a fűnyírás elvégzését és hagyjuk a füvet 10-15 cm-nél magasabbra nőni a fű megdőlhet.

A ra szakosodott családfő két éven át panaszkodott, hogy az öreg almafa közelében, hiába nyírja le, mindig kinő valami a fű közül.

Ha kertünk gyepes területén már nem kell azzal számolnunk, hogy még zsákszámra gyűjtögethetjük a lehulló faleveleket, megtörtént a tél előtti utolsó fűnyírás is, elvégeztük a gyepszellőztetést, nincs más hátra, ...

Ilyenkor az első vagy a második után munkába kell állítani a gyeplazítót. A szerszámgép forgókéses hengere kitépi az elpusztult növényi részeket, a régi nyesedéket, illetve a mohát a gyep közül.

A város füves területein ne is próbálkozzunk parlagfüvet találni, mert az állandó fűnyírás miatt nem található. Sőt olyan helyen sem, ahol a területet már birtokába vette a hagyományos gyomnövény.

Válasszunk a talaj takarására olyan növényeket, kúszókat, terülőket (Juniperus horizontalis 'Prince of Wales', Juniperus media Old Gold) amelyek teljes fedést biztosítanak, így elkerüljük a fű telepítését, és a szűk helyen való t.

Lásd még: Lásd még: Talaj, Virág, Pázsit, Öntözés, Termés

Kertészkedés  Fűmagkeverék  Fűnyíró

 
RSS Mobile