Kezdőlap (Fűnyírás)

 Kertészkedés 

  » »
 
   

Fűnyírás

Kertészkedés  Fűmagkeverék  Fűnyíró

Fűnyírás
Fűnyírás nélkül gyakorlatilag lehetetlen életerősen és egészségesen tartani pázsitunkat.


Fűnyírás - meghatározás - Kert és öntözéstechnika lexikon
Mi a fűnyírás?
A fűnyírás a gyep ápolásának, karbantartásának elmaradhatatlan eszköze ,mikor alkalmanként eltávolítjuk a fűszálak hosszának maximum 1/3-át.

A fűnyírás A-Z-ig
A szép gyephez szakszerű fűnyírás is hozzátartozik. Ne akarjunk saját kertünkben golfpálya szépségű gyepet, mert sajnos ehhez sokkal több minden kell, mint azt gondolnánk.

Amit a fűnyírásról tudni kell...
A fűnyírás a gondozási tevékenységek között a leggyakrabban végzett, legtöbb időt igénylő, és a legmeghatározóbb feladat a pázsit külső megjelenését illetően.

A gyepápolás egyik legfontosabb eleme a fűnyírás. Ennek az az oka, hogy kizárólag a gyakori nyírás eredményez sűrű, erős pázsitot.


A szakszerű fűnyírás fogásai!

Ha azt szeretnéd, hogy helyetted elvégezzük, kattints ide! ...

Husqvarna Automower-rel a biztonságos fűnyírásért
A Husqvarna Automower fűnyírói a fejlett technológiának köszönhetően, képesek az akadályokat elkerülni, így magában a készülékben, de a kisállatokban, ...

Fűnyírás kora tavasszal
Amint a fű növekedni kezd, lombgereblyével gyűjtsük össze a tél folyamán felgyülemlett, elhalt füvet és törmeléket, illetve egyengessük el a lyukakat.

Fűnyírás
Tavasszal az első két vágás alkalmával érdemes magasabbra hagyni a füvet (7 cm), mert a nagyobb mennyiségű zöld rész több tápanyagot termel a föld alatti részek fejlődéséhez.

Fűnyírás
A fűnyírások gyakoriságát befolyásoló tényezők:
hőmérséklet: minél magasabb, annál gyorsabb a növekedés.

A fűnyírást megkönnyítő szegély elkészítése
Gyorsabb és egyszerűbb a fűnyírás, ha van szegély a gyep mentén, és a gyep szélének gyakori kiigazítását is elkerülhetjük (A hatékony fűnyírás titka >>).

Formás fűnyírás
Sok kert büszkélkedhet kisebb-nagyobb gyepfelülettel. A fűnyírás állandó program, hiszen ez hatással van állapotukra, "erőnlétükre".
tovább olvas
2006.06.26 ...

Fűnyírást még rendszeresen kell végezni annak ellenére, hogy az ősz első jeleit már tapasztalhatjuk kertünkben. A hónap elején még juttathatunk ki fűfelületünkre nitrogéntartalmú műtrágyát.

Fűnyírást az évnek ebben az időszakában kell a leggyakrabban végezni, gondosan kezelt gyepeknél hetente. Később a fűfajok számára optimálisnál magasabb hőmérsékleten lassúbb lesz a fű növekedése, ezért elegendő lesz a ritkább fűnyírás.

Fűnyírás előtt távolítsuk el a gyepről a köveket, játékokat és törmeléket, így elkerülhetjük az esetlegesen felrepülő tárgyak okozta sérüléseket.

Fűnyíráskor a fűnyíró kerékszélességnyi sávban vágja a füvet . A pázsitnak vízre és levegőre van szüksége az egészséges növekedéshez.

Fűnyírás után nagyon rendezett képet mutat minden.
Évek óta ez a kék kígyó állandó barátom és partnerem.
Alacsony tavaszi fehér együttes :tengerparti pázsitszegfű és erdei szellőrózsa ...

A fűnyírás ideje, mint tudjuk, egyúttal a zivatarok ideje is. Néhány napon át készülődik a vihar égen és földön: a nap forrón, szinte ellenségesen perzsel, a föld kicserepesedik, és a kutyák bűzlenek, a gazda gondterhelten nézeget az égre, ...

A fűnyírás a benzines fűnyíróval akár az elhanyagolt területeken is gördülékenyen haladhat, mivel a benzines fűnyírók motorja általában erősebb, mint az elektromos fűnyíróké.

A fűnyírás során összegyűjtött kaszálék értékes szerves anyagokat tartalmaz, ezért feltétlenül a komposzttárolóban van a helye! ...

Mivel a fűnyírások során jelentős zöldtömeget távolítunk el, ennek a tömegnek az újratermelésére a fű sok tápanyagot igényel. Ezért szép gyepet csak rendszeres tápanyagutánpótlással tudunk fenntartani.

Az első fűnyírás 2 hét múlva. A gyepszőnyeg legyökeresedett és több, mint 10cm-t nőtt. Az automata öntözőrendszert átállítottuk.
Képek 2 hét múlva:
Déri Diána és Spiegel Ákos ...

Ősszel a fűnyírásokat ritkítsuk az előző időszakhoz képest, és praktikus a vágási magasságot is fél-egy centiméterrel felemelni. Amennyiben gyepszőnyeg lerakását tervezzük, várjunk vele a hónap végéig, vagy október elejéig.

Az utolsó fűnyírást úgy időzítsük, hogy még legyen ideje regenerálódni, és kicsit nőni a fűnek. Ne teljesen rövidre vágva induljon neki a télnek. Utoljára a fűkaszálékot ne gyűjtsük össze, hanem hagyjuk a pázsiton egyenletesen szétterítve.

Szerintem a fűnyírástól magától is eltűnik. A tyúkhúr csak tavasszal jelenik meg, kivéve ha nedves, árnyékos a talaj később is. Van speciális gyepgyomirtó, a Calcurea, de a Compo-nak is van ilyenje.

A rendszeres fűnyírás elősegíti az egészséges pázsit növekedését. A fű nyírás gyakorisága a fű növekedésétől is függ. A fő növekedési státuszban Hetente akár 2-xer is szükséges a fűnyírás (máj.-jún.-ig ). Egyébként hetente 1-xer is elég.

Gyepápolás (Fűnyírás, szegélyvágás, gyepszellőztetés és tápanyag utánpótlás)
Metszés (Gyümölcsfák, ültetvények alakító metszése, termőre metszés, szőlő metszése, díszfák és díszcserjék metszése) ...

A gyakori fűnyírással visszaszorítható. Igen ám, de ez a növény a fűvágás után megmaradt föld feletti részéből, akár 3 - 4 hajtás is tud kihozni.

Tavasszal az első fűnyírás után vagy előtt kell elvégezni a föld szegély helyreállítást az ágyások, utak mentén, az erre a célra kialakított félhold alakú szegélyalakítóval.

Először megkérem a fűnyírásban jeleskedő férjem, hogy kivételesen tartsuk meg az összes lenyírt füvet (rengeteg képződik hetente, pedig nem is olyan nagy a füves felület).

Ám a feladat nehezebb része ott kezdődött, ahol a fűnyírás maga véget ért. Vagyis annál a vonalnál, ahol az ágyások, illetve a kert egyéb burkolt felületei határosak voltak a gyeppel.

Bukszus vagy puszpáng Burgonya Cukkini Cseresznye Cserjék Csigák Dézsás növények Diófélék Díszfüvek Dombágyás Drótféreg Édeskömény Egynyári virágok Erkély Esővíz Évelők Fagyosszentek Fagyvédelem Fák Fenyér, lápi ágyás Fészekodú Fokhagyma Fűnyírás ...

Júniusban már rendszeresé válik a fűnyírás, melyet 7-10 naponként végzünk, főleg ott ahol öntözőrendszer működik a kertben. Amennyiben elodázzuk a fűnyírás elvégzését és hagyjuk a füvet 10-15 cm-nél magasabbra nőni a fű megdőlhet.

A fűnyírásra szakosodott családfő két éven át panaszkodott, hogy az öreg almafa közelében, hiába nyírja le, mindig kinő valami a fű közül.

Ha kertünk gyepes területén már nem kell azzal számolnunk, hogy még zsákszámra gyűjtögethetjük a lehulló faleveleket, megtörtént a tél előtti utolsó fűnyírás is, elvégeztük a gyepszellőztetést, nincs más hátra, ...

Ilyenkor az első vagy a második fűnyírás után munkába kell állítani a gyeplazítót. A szerszámgép forgókéses hengere kitépi az elpusztult növényi részeket, a régi nyesedéket, illetve a mohát a gyep közül.

A város füves területein ne is próbálkozzunk parlagfüvet találni, mert az állandó fűnyírás miatt nem található. Sőt olyan helyen sem, ahol a területet már birtokába vette a hagyományos gyomnövény.

Válasszunk a talaj takarására olyan növényeket, kúszókat, terülőket (Juniperus horizontalis 'Prince of Wales', Juniperus media Old Gold) amelyek teljes fedést biztosítanak, így elkerüljük a fű telepítését, és a szűk helyen való fűnyírást.

- Ugyanezen okból nem akadályozza a fűnyírást sem.
- Az öntözőrendszer olyan sebességgel juttatja ki a vizet, hogy a víznek elegendő ideje van a talajba szivárogni.

Őszi vetésnél nincs szűkség több fűnyírásra tavaszig. Sohasem szabad a levélfelület egyharmadánál többet levágni. Szárazságra hajló viszonyok között kedvezőbb, ha 5 cm magasan tartjuk a pázsitot.

Parképítés, parkfenntartás, kertfenntartás, ültetés, fűnyírás, kerti tó, sziklakert, mediterrán jellegű kert kialakítása, kertrendezés, növényvédelem, öntözőrendszer, kerti világítás, kerti utak, tipegők, kerti sütők, támfalak ...

Az előkészületek során érdemes és előnyös a formát, kerti gyepszegéllyel végigvezetni az esetleges fűnyírás érdekében. Ami még nagyon fontos, hogy figyeljünk a növények ültetési távolságára, és arra melyik növény, milyen magasságba kerül.

Húsvétkor már nyílik az ibolya, a jácint, a nárcisz, a krókusz és a korai virágzású tulipán. A gyep is szép zöld, hamarosan már vágni kell. A fűnyírást szinte hetente el kell végezni ahhoz, hogy igazán sűrű, erős pázsitunk legyen.

A rendszeres fűnyírás, a lehullott lombozat feltakarítása, a sérült növényi részek lemetszése, fák-cserjék tavaszi alakító- ifjító metszése alapvető tevékenységé kell hogy váljon.

Ezzel kapcsolatos szabály még az is, hogy egy-egy fűnyírás alkalmával soha ne vágjon le többet a fűszálak felső harmadánál.

A gyakori öntözés, műtrágyázás és fűnyírás itt különösen nem hanyagolhatjuk el, mert a borsosabb ára miatt sokkal nagyobb veszteség ér minket, ha a gyepszőnyeg, leromlik, kiszárad vagy elpusztul.

Az első tavaszi fűnyírást követően gereblyézzen össze, hogy kizöldüljön a gyep, s ugyanígy az őszit követően, hogy csökkentse a betegségek kialakulásának veszélyét.

az első fűnyírás alkalmával a bokrok között, a kert eldugottabb sarkában hagyjunk meg nyíratlan fűfoltokat, mert ezek párásabb mikroklímája sok ízeltlábúnak, házas csigának és békának nyújt menedéket.

A megmaradt fű pedig nagyon jó trágya a gyümölcsfáknak, dísznövényeknek- abban az időszakban, amikor a komposzt még csak érlelődik a fűnyírás, a gallyazás, a lombhullás termékeiből, a konyhai szerves hulladékokból.

Ilyen takaró lehet a fűnyírás utáni fűnyesedék, lekaszált gyomok, fakéreg. A fekete műanyag fólia ugyan nem természetes anyag, de nagyon kedvező hatású.

A kerttulajdonosokra, önkormányzatokra gondolva az olasz Grillo gyártmányú termékcsalád különféle kisgépeinek forgalmazását végezzük melyek kiválóan alkalmazhatók a fűnyíráshoz, anyagmozgatáshoz, sövény- nyíráshoz, ...

meg először és csak utána hozza hosszú, keskeny, csíkos leveleit. Tömegesen, foltokba ültetve mutat jól, alkalmas erdei hatású kert kialakítására. Fák alá és gyepszőnyegbe is ültethető, mert még jóval a fák belombozódása vagy az első fűnyírás előtt ...

Lásd még: Lásd még: Talaj, Virág, Pázsit, Öntözés, Termés

Kertészkedés  Fűmagkeverék  Fűnyíró

 
RSS Mobile