Kezdőlap (Félfás dugvány)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Félfás dugvány

Kertészkedés  Félcserje  Felhalmozódás

Félfás dugványról nyáron, vagy magról szaporítható.
VÁLASZOK
A tanacsodat szeretnem kerni. Osszel csaladi hazbol emeletes hazba koltoztem. A lakashoz tartozik egy 3,60x1,40 m-es lodzsa is. Nyugati fekvesu s mivel a dunara nez kicsit szeles.


Most van a félfás dugványozásnak az ideje. Ehhez házikertben sem árt legalább egy árnyékolt fóliasátor, amibe még kis fóliaalagutat is elhelyezünk, és abba tesszük kb. 5 cm rétegben a például rostált mosott folyami homok ágyat (vagy például tőzeg és folyami homok, vagy tőzeg és perlit).

A félfás dugványokat június közepe táján kell megszedni. Kb. 15 cm hosszúságú, háromrügyes dugványokat készítsünk, ezeknek alsó leveleit vágjuk le, a többi levelet pedig kurtítsuk meg. A dugványokat jó kerti földbe ültessük, és takarjuk le őket befőttesüveggel.

Szaporíthatunk félfás dugványról vagy gyökérdugványról is. Korábban virágoznak a nyár végi dugványról szaporított egyedek. Ehhez arasznyi hosszú, félfás ágakat kell vágni a bokorról, és laza földkeverékbe tűzdelni.

A fás és félfás dugványok hamarabb megerednek, ha egy kis darab kérget is leválasztunk az ágról, amelyből kiágaznak ('lábas dugvány").

3 cm-es ~ai július-augusztusban vághatók. Sem a talaj kötöttségére sem pH-jára nem érzékeny. Hatórás megvilágítás az ideális számára, de tűri a félárnyékot is. A rendszeres öntözést meghálálja. Mínusz 15 fokig fagytűrő. Formára nyírható. Divatos bonsai.

Télen vigyük be védett helyre a növényt, egy világos fagymentes helyre. ~okkal tudjuk szaporítani június. július körül.

Érdemes résen lennünk, ugyanis az ecetfa könnyen szaporodik, és hamar területfoglalásba kezd, ezt a gyökérsarjak eltávolításával lehet visszafogni. Szaporítani magról, ~okkal, és a leválasztott gyökérsarjak segítségével is lehet.
facebook
twitter
google+
pinterest ...

A faiskolai gyakorlatban hagyományosan alkalmazott cserépben előnevelt alanyokat a mintegy kétszer olcsóbb, szabadgyökerű magcsemetékkel, illetve sima ~okkal helyet­te­sí­tet­tük.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Dugvány, Talaj, Virág, Hajtás, Dugványozás?

◄ Félcserje   Felhalmozódás ►
 
RSS Mobile