Kezdőlap (Érés)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Érés

Kertészkedés  Eper  Ernyővirágzat

Érés: szeptember vége. Nagy vagy igen nagy gyümölcsű, tömege 200-270 g. Színe éretten sárga. Húsa fehér, olvadó vajkörte, a 'Vilmos'-hoz hasonló édes-savas, gyakorlatilag kősektmentes. Középerős növekedésű, termőkorban ívesen lehajló koronát nevel.


Az érés menete
A szőlő termésképzése
A szőlőnek összetett vegyes rügye van, ami azt jelenti, hogy egy rügyalapon, közös rügypikkelyek alatt több rügy (egy főrügy és több, kevésbé fejlett mellékrügy) helyezkedik el, valamint azt, ...

Teljes érés: Az érettségi állapot, amikor a szőlő tömegében a legtöbb cukrot tartalmazza.
Testes bor: Sok vonadékanyagot tartalmazó bor.
Típusbor: Sajátos jelleggel nem rendelkező, egyszerű bor.

Érés: október 8 - 15.
Termesztési tulajdonságai
Vesszői hosszúak, törékenyek, erős támberendezésre van szükség. Rövidmetszéssel termeszthető. Klorózisra érzékeny, mésztűrő alanyra kell oltani. Érése gyors ütemű, különleges figyelmet igényel az optimális szedési idő megállapítása.

Érés előtt változnak meg a szénhidrátok (cellulóz, pektin) is, többek között a pektinmetilészteráz vagy a poligalakturonáz enzimek közreműködésével.

ÉRÉS
A növények termésének és magjának a kialakulása során történő változások összefoglaló elnevezése.
[ Vissza ] ...

~ után azonnali magvetéssel szaporítható, a tárolt magok 5 hónap hideghatást igényelnek vetés előtt. Szaporítható még félfás, fás dugványról, vagy tősarjakról is.
Gyümölcs ...

~. A gabonafélék fejlődésének ez az a viszonylag hosszú időszaka, amikor a megtermékenyített termőből kifejlődik a szemtermés. A szemtermésben először a fehérjék alakulnak ki, a keményítő beáramlása később kezdődik, majd fokozódik a teljesérésig.

Az érés folyamán már ne tápanyagozzuk a fogyasztásra szánt növényeinket! Az uborka növényvédelmi szempontból az egyik legproblémásabb, egy tünet alapján nehéz megmondani milyen betegség jelentkezhet.

Az érés közeledtével gondolni kell a gyümölcsmonília megelőzésére is, ezért a permetlébe keverni kell például Rovralt, Teldort, Systhanet, Chorust is. Ugyanezeket a készítményeket bevethetjük a kajszinál is, ha még nem kezdett érni.

Az érés legfontosabb jele, hogy a bokor 'szétdől', a levelek sárgulnak, és a magok már a fajtára jellemző színűek. Hosszú tenyészideje miatt nem érik be teljesen, ezért a tövön történő utóérlelést, és szárítást igényel.

Termés érés szeptember végétől várható. A gyümölcsöket hűtőszekrényben öt-hat hónapig tárolhatjuk.
Vízigényes növény, a víz hiánya miatt csökkenhet a gyümölcs mérete, és a gyümölcs jellemző tulajdonságai, és gyengíti a növény ellenállóképességét.

4. ~: a hőmérséklet lecsökken, befejeződik a folyamat, végeredméyne az érett komposzt, ez sötétbarna homogén, földszerű anyag, 5-6 hónap is szükséges a befelyeződéséhez.
Mi szükséges hozzá: ...

Az elhúzódó érés deszikkáló, érésgyorsító készítménnyel (Harvade) jelentősen csökkenthető és kiegyenlíthető.

A gyümölcstermőknél az érés előtti öntözés fontos. A kerti pázsit vagy gyep alkalmanként megelégszik 15-20 mm-nyi víz kijuttatásával, mintegy órányi időtartam alatt, de homokon legalább egytizeddel több a vízigénye.

A tavaszi ültetés után az első hajtások kibújása, és a késő júliusi érés között általában 4-5 gazoló, porhanyító kapálásra lesz szükség, ezek ideje akkor jön el, mikor a gazok is megjelennek (meg is fognak).

A földieper genetikai adottsága a folyamatos érés, amely az elsődleges gyümölcsöknél kezdődik és fokozatosan a kisebb rendű gyümölcsökön, folytatódik. Ezért 2-3 naponta szednünk kell, ez az érés ideje alatt összesen 10-12 alkalmat jelent.

Egy átlagos nagyságú kertben és háztartásban (700-1000 m2 zöldfelület, kert, és 4 fős család, haszonállat tartás nélkül) egy év alatt 1, 5-2 laza m3 zöldhulladék keletkezik, ez a mennyiség az érés során jelentősen összeesik és a második év végére 300-500 liter kirostált komposztot, ...

Az őszibarackot például közvetlenül érés előtt és alatt betegíti meg. A nedves időjárás kedvez a gombák elszaporodásának.
Érintett fák: az összes gyümölcsfa, elsősorban a csonthéjasok és az almatermésűek
Védekezés:
Megelőzendő a betegség továbbterjedését, az érintett részeket égessük el.

Beltartalmi értéke az étkezési paprikára ismert adatoktól részben eltér a biológiai érés folyamán bekövetkező változások miatt. Az étrendi értékek a biológiai érés során általában kedvezően alakulnak a gazdasági érettség állapotában mértekhez viszonyítva.

Ehhez érés idején szinte hozzánőtt a neki támasztott létra. Ha már feljutottunk az első vastag ágra, könnyű volt továbbmászni rajta. Órákat töltöttünk ott az unokatestvéremmel, beszélgettünk, cseresznyéztünk.

Ribizli jellemzői: nagyon bőtermő, rendszeresen terem, egyöntetű érés jellemzi
Érési ideje: június eleje
Porzói: öntermékeny
Ribizli permetezése: minimális permetezés, biokultúrában nevelhető
Ribizli metszése: tavaszi ritkítás ...

Ez a gyümölcs még az érés utolsó szakaszában is növekszik, hízik; ha pedig félérett gyümölcsöt szüretelünk, akkor a raktárban vagy a kamrában is utóérik, édesebb lesz és megpuhul. Persze azért a féléretten leszedett őszibarack sohasem olyan zamatos, mint az, amelyik teljesen beérett az ágon.

A július az érés, a betakarítás hónapja. Innentől egyre több termés kerül az asztalra. Lassan július végére érünk, terített asztal vár bennünket, bármerre fordulunk. A nyár közepére megváltozik a látvány. Egyre kevesebb a zöld szín, de egyre színesebb a kert. A betakarítással a munka is szaporodik.

A szilva- és ringlófákat érés előtt pár héttel még permetezhetjük kaliforniai pajzstetű és szilvamoly ellen. Hatásos például a Dimilin, Insegar, Karate, Sherpa.

Szaporítás: Magvetés érés után, estleg tőosztás virágzás után.
BolzsayBacsi
Özvegy kertész vagyok, és a konyhában is jól megállom a helyem..

A 4-5 mm átmérőjű gyümölcsök kemények, és amikor az érés időszaka elérkezik,
5-10 mm nagyságúra fejlődnek. Kékes, hamvas színűek, majd barnás-feketék,
Héjuk elvékonyodik és kézzel szétnyomható.

Teljes érés előtt gyógynövényként, éretten lekvárként, befőttként használható. Napsütéses, meleg helyen, mészben gazdag talajon fejlődik jól, ahol akár 20 m-es magasságot és 4 m-es körméretet is elérhet. Gyümölcse lehet alma vagy körte alakú.

A bejegyzés kategóriája: Növénytár
Kiemelt szavak: érés, fejesedés, káposzta, koktélparadicsom, paprika, paradicsom.
Közvetlen link.
← Lengyel öko design ...

Az eper és a cseresznye mellett sózott heringet alkalmazzunk madárijesztő gyanánt. Csemegeszőlőre, közvetlen érés előtt, húzzunk régi nylonharisnyát, alul- felül kössünk rá csomót, a darazsaktól megvédi a gyümölcsöt.
Hogyan készíthetünk mini növényházat dugványoknak?

Tartsuk ezt szem előtt, amikor ribizlit vásárolunk. Ha ügyesen válogatjuk meg a ribizlifajtákat, az érés július elejétől akár augusztus közepéig is eltarthat. Így hat hétig ehetjük, a maradékot pedig lefagyaszthatjuk vagy befőzhetjük.

A kisebb halmok (60x60 cm) általában nem melegszenek fel eléggé, így az érés folyamatát gátolják. Egy középen körülbelül 150-180 cm magas halom az ideális a gyors lebomláshoz. Ha már elég magas a halom, építsen egy másikat.

Betakarítását nehezíti, hogy a gyümölcsök erősen kötődnek a kocsányukhoz: ha leszakítjuk őket, gyakran jelentős léveszteséggel kell számolnunk. Érdemes az érés elején lemetszeni a bogyós hajtást és egy vödör fölött leszemezni a termést.

A legutóbbi fejlemények azt mutatják, hogy a legfejlettebb országok (G7) már vagy benne vannak a recesszióban, vagy a visszaesés küszöbén állnak. Más fejlett és feltörekvő gazdaságok (az euróövezet többi tagja, Új-Zéland, Izland, Észtország és Lettország) kemény konjunkturális 'földet érés' felé ...

Betakarítását nehezíti, hogy a gyümölcsök erősen kötődnek a hajtáshoz, ami kiszakadva jelentős léveszteséghez vezethet. Érdemes az érés elején lemetszeni a bogyós hajtást és egy vödör fölött leszemezni a termést.

Egy fogazott burok takarja a termő részt, amely az érés után a terméssel együtt lehullik. A virágok aránya a növényzet sűrűsége szerint változik. Ritka állományban inkább a termős, sűrű állományban a porzós virágok dominálnak. Igénytelen.

Magja nem egyszerre érik és könnyen szóródik, ezért figyeljük és az érés előrehaladtával folyamatosan szedjük. Egy-egy tő 4-5 éven át ad megfelelő maghozamot.
A feketegyökérnek kifejezett kártevője nincsen.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Termés, Virág, Talaj, Gyümölcs, Termesztés?

◄ Eper   Ernyővirágzat ►
 
RSS Mobile