Kezdőlap (Érés)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Érés

Kertészkedés  Eper  Ernyővirágzat

Érés: szeptember vége. Nagy vagy igen nagy gyümölcsű, tömege 200-270 g. Színe éretten sárga. Húsa fehér, olvadó vajkörte, a 'Vilmos'-hoz hasonló édes-savas, gyakorlatilag kősektmentes. Középerős növekedésű, termőkorban ívesen lehajló koronát nevel.


Az érés menete
A szőlő termésképzése
A szőlőnek összetett vegyes rügye van, ami azt jelenti, hogy egy rügyalapon, közös rügypikkelyek alatt több rügy (egy főrügy és több, kevésbé fejlett mellékrügy) helyezkedik el, valamint azt, ...

Teljes érés: Az érettségi állapot, amikor a szőlő tömegében a legtöbb cukrot tartalmazza.
Testes bor: Sok vonadékanyagot tartalmazó bor.
Típusbor: Sajátos jelleggel nem rendelkező, egyszerű bor.

Érés előtt változnak meg a szénhidrátok (cellulóz, pektin) is, többek között a pektinmetilészteráz vagy a poligalakturonáz enzimek közreműködésével.

ÉRÉS
A növények termésének és magjának a kialakulása során történő változások összefoglaló elnevezése.
[ Vissza ] ...

~ után azonnali magvetéssel szaporítható, a tárolt magok 5 hónap hideghatást igényelnek vetés előtt. Szaporítható még félfás, fás dugványról, vagy tősarjakról is.
Gyümölcs ...

~. A gabonafélék fejlődésének ez az a viszonylag hosszú időszaka, amikor a megtermékenyített termőből kifejlődik a szemtermés. A szemtermésben először a fehérjék alakulnak ki, a keményítő beáramlása később kezdődik, majd fokozódik a teljesérésig.

Az érés közeledtével gondolni kell a gyümölcsmonília megelőzésére is, ezért a permetlébe keverni kell például Rovralt, Teldort, Systhanet, Chorust is. Ugyanezeket a készítményeket bevethetjük a kajszinál is, ha még nem kezdett érni.

Az érés legfontosabb jele, hogy a bokor 'szétdől', a levelek sárgulnak, és a magok már a fajtára jellemző színűek. Hosszú tenyészideje miatt nem érik be teljesen, ezért a tövön történő utóérlelést, és szárítást igényel.

- Az érés meggyorsítására, a színeződés és a cukortartalom javítására a zsendüléskor, az első bogyószín változáskor kell gyűrűzni.
Fürtrikítás (cizellálás)
(A magyar szaknyelvben a cizellálás csak a fürtön belüli bogyóritkítást jelenti, amelyet hegyes bogyózó ollóval végeznek, borsó nagyságnál.) ...

Termés érés szeptember végétől várható. A gyümölcsöket hűtőszekrényben öt-hat hónapig tárolhatjuk.
Vízigényes növény, a víz hiánya miatt csökkenhet a gyümölcs mérete, és a gyümölcs jellemző tulajdonságai, és gyengíti a növény ellenállóképességét.

4. ~: a hőmérséklet lecsökken, befejeződik a folyamat, végeredméyne az érett komposzt, ez sötétbarna homogén, földszerű anyag, 5-6 hónap is szükséges a befelyeződéséhez.
Mi szükséges hozzá: ...

Az elhúzódó érés deszikkáló, érésgyorsító készítménnyel (Harvade) jelentősen csökkenthető és kiegyenlíthető.

A gyümölcstermőknél az érés előtti öntözés fontos. A kerti pázsit vagy gyep alkalmanként megelégszik 15-20 mm-nyi víz kijuttatásával, mintegy órányi időtartam alatt, de homokon legalább egytizeddel több a vízigénye.

Egy átlagos nagyságú kertben és háztartásban (700-1000 m2 zöldfelület, kert, és 4 fős család, haszonállat tartás nélkül) egy év alatt 1, 5-2 laza m3 zöldhulladék keletkezik, ez a mennyiség az érés során jelentősen összeesik és a második év végére 300-500 liter kirostált komposztot, ...

Az őszibarackot például közvetlenül érés előtt és alatt betegíti meg. A nedves időjárás kedvez a gombák elszaporodásának.
Érintett fák: az összes gyümölcsfa, elsősorban a csonthéjasok és az almatermésűek
Védekezés:
Megelőzendő a betegség továbbterjedését, az érintett részeket égessük el.

Beltartalmi értéke az étkezési paprikára ismert adatoktól részben eltér a biológiai érés folyamán bekövetkező változások miatt. Az étrendi értékek a biológiai érés során általában kedvezően alakulnak a gazdasági érettség állapotában mértekhez viszonyítva.

Ehhez érés idején szinte hozzánőtt a neki támasztott létra. Ha már feljutottunk az első vastag ágra, könnyű volt továbbmászni rajta. Órákat töltöttünk ott az unokatestvéremmel, beszélgettünk, cseresznyéztünk.

Ribizli jellemzői: nagyon bőtermő, rendszeresen terem, egyöntetű érés jellemzi
Érési ideje: június eleje
Porzói: öntermékeny
Ribizli permetezése: minimális permetezés, biokultúrában nevelhető
Ribizli metszése: tavaszi ritkítás ...

Ez a gyümölcs még az érés utolsó szakaszában is növekszik, hízik; ha pedig félérett gyümölcsöt szüretelünk, akkor a raktárban vagy a kamrában is utóérik, édesebb lesz és megpuhul. Persze azért a féléretten leszedett őszibarack sohasem olyan zamatos, mint az, amelyik teljesen beérett az ágon.

A július az érés, a betakarítás hónapja. Innentől egyre több termés kerül az asztalra. Lassan július végére érünk, terített asztal vár bennünket, bármerre fordulunk. A nyár közepére megváltozik a látvány. Egyre kevesebb a zöld szín, de egyre színesebb a kert. A betakarítással a munka is szaporodik.

A szilva- és ringlófákat érés előtt pár héttel még permetezhetjük kaliforniai pajzstetű és szilvamoly ellen. Hatásos például a Dimilin, Insegar, Karate, Sherpa.

Szaporítás: Magvetés érés után, estleg tőosztás virágzás után.
BolzsayBacsi
Özvegy kertész vagyok, és a konyhában is jól megállom a helyem..

Teljes érés előtt gyógynövényként, éretten lekvárként, befőttként használható. Napsütéses, meleg helyen, mészben gazdag talajon fejlődik jól, ahol akár 20 m-es magasságot és 4 m-es körméretet is elérhet. Gyümölcse lehet alma vagy körte alakú.

A bejegyzés kategóriája: Növénytár
Kiemelt szavak: érés, fejesedés, káposzta, koktélparadicsom, paprika, paradicsom.
Közvetlen link.
← Lengyel öko design ...

Az eper és a cseresznye mellett sózott heringet alkalmazzunk madárijesztő gyanánt. Csemegeszőlőre, közvetlen érés előtt, húzzunk régi nylonharisnyát, alul- felül kössünk rá csomót, a darazsaktól megvédi a gyümölcsöt.
Hogyan készíthetünk mini növényházat dugványoknak?

Tartsuk ezt szem előtt, amikor ribizlit vásárolunk. Ha ügyesen válogatjuk meg a ribizlifajtákat, az érés július elejétől akár augusztus közepéig is eltarthat. Így hat hétig ehetjük, a maradékot pedig lefagyaszthatjuk vagy befőzhetjük.

A kisebb halmok (60x60 cm) általában nem melegszenek fel eléggé, így az érés folyamatát gátolják. Egy középen körülbelül 150-180 cm magas halom az ideális a gyors lebomláshoz. Ha már elég magas a halom, építsen egy másikat.

A zöldségeket többnyire a fejlődés, az érés befejeződése előtt szedjük le, ekkor a növekedést szolgáló parányi élő szervezetek (enzimek) még aktívan folytatják tevékenységüket, amelyek következménye a szín, az íz, az illat kialakítása.

Betakarítását nehezíti, hogy a gyümölcsök erősen kötődnek a kocsányukhoz: ha leszakítjuk őket, gyakran jelentős léveszteséggel kell számolnunk. Érdemes az érés elején lemetszeni a bogyós hajtást és egy vödör fölött leszemezni a termést.

A legutóbbi fejlemények azt mutatják, hogy a legfejlettebb országok (G7) már vagy benne vannak a recesszióban, vagy a visszaesés küszöbén állnak. Más fejlett és feltörekvő gazdaságok (az euróövezet többi tagja, Új-Zéland, Izland, Észtország és Lettország) kemény konjunkturális 'földet érés' felé ...

Betakarítását nehezíti, hogy a gyümölcsök erősen kötődnek a hajtáshoz, ami kiszakadva jelentős léveszteséghez vezethet. Érdemes az érés elején lemetszeni a bogyós hajtást és egy vödör fölött leszemezni a termést.

Meggy moniliára Topas, Chorus vagy Tosin metil nevű szerrel végezzük a kezelést, legjobb virágzáskor, ha ez elmaradt 2-3 alkalommal permetezhetünk érés előtt is. Őszibaracknál a Delan vagy a Score nevű szer jelent megoldást, szintén 2-3 alkalommal használva.

Egy fogazott burok takarja a termő részt, amely az érés után a terméssel együtt lehullik. A virágok aránya a növényzet sűrűsége szerint változik. Ritka állományban inkább a termős, sűrű állományban a porzós virágok dominálnak. Igénytelen.

Magja nem egyszerre érik és könnyen szóródik, ezért figyeljük és az érés előrehaladtával folyamatosan szedjük. Egy-egy tő 4-5 éven át ad megfelelő maghozamot.
A feketegyökérnek kifejezett kártevője nincsen.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Termés, Virág, Talaj, Gyümölcs, Termesztés?

◄ Eper   Ernyővirágzat ►
 
RSS Mobile