Kezdőlap (Díszkáposzta)

 Kertészkedés 

  » »
 
   

Díszkáposzta

Kertészkedés  Díszfák  Dísznövény

Díszkáposzta (Brassica oleracea)
Az újabban divatossá vált őszi-téli levéldísznövény, a fejeskáposzta Japánban szelektált változata. Természetesen ehető. Májusban vessük el, így őszre megerősödnek a tövek.


A díszkáposzta színei jelentik azt a díszítőértéket, amely miatt virágaink között tarthatjuk. Ugyanez vonatkozik a többi, fejet nevelő káposztafélére és salátára, amelyek cserépben vagy ládában is szépen fejlődnek.

Néhány éve a díszkáposzta vagy a calluna még különleges növénynek számított, ám ma már senki nem csodálkozik ezeken a gyönyörű őszi növényeken.

Ültessük el a telet jól bíró árvácskákat és őszi egynyári virágokat (körömvirág, szegfű, díszkel és díszkáposzta) ...

ŐszA nyári balkonnövényeinket cseréljük le fagytűrő, télen díszítő kétnyári növényekkel, törpe cserjékkel, mint a díszkáposzta, tőzegmirtusz, törpefenyő, árvácska.

Vannak kifejezetten díszítő értékű zöldségek: a bimbóskel, a fodroslevelű kel, a sütőtök, a díszkáposzta.

Ültethetünk még borostyánt, madárbirset, tűztövist. Hogy élénk színeket is odavarázsoljunk balkonunkra, vegyünk lila vagy fehér díszkáposztatöveket, melyeknek színe a csökkenő hőmérséklettel egyre intenzívebbé válik.

levéltetvekkel, valamint különféle lágytestű kártevőlárvákkal, pajzstetvekkel és molytetűlárvákkal táplálkozik.
Csalogató növények: őszirózsa, körömvirág, pillangóvirág, koriander, cickafark, kapor, káposztafélék, mézvirág, díszkáposzta ...

Például az ősz egyik slágere a díszkáposzta. Fehér és lila levelű fajtáival találkozhatunk a faiskolákban, virágboltokban. Fagyálló, májusig dekoratív. A levelei természetesen ehetőek, sokan ételek díszítéséhez is felhasználják.

Lásd még: Lásd még: Virág, Káposzta, Termés, Kertész, Rózsa

Kertészkedés  Díszfák  Dísznövény

 
RSS Mobile