Kezdőlap (Díszkáposzta)

 Kertészkedés 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Kertészkedés » Díszkáposzta


 

Díszkáposzta

Kertészkedés  Díszfák  Dísznövény

Díszkáposzta (Brassica oleracea)
Az újabban divatossá vált őszi-téli levéldísznövény, a fejeskáposzta Japánban szelektált változata. Természetesen ehető. Májusban vessük el, így őszre megerősödnek a tövek.


A díszkáposzta színei jelentik azt a díszítőértéket, amely miatt virágaink között tarthatjuk. Ugyanez vonatkozik a többi, fejet nevelő káposztafélére és salátára, amelyek cserépben vagy ládában is szépen fejlődnek.

Néhány éve a díszkáposzta vagy a calluna még különleges növénynek számított, ám ma már senki nem csodálkozik ezeken a gyönyörű őszi növényeken.

Ültessük el a telet jól bíró árvácskákat és őszi egynyári virágokat (körömvirág, szegfű, díszkel és díszkáposzta) ...

ŐszA nyári balkonnövényeinket cseréljük le fagytűrő, télen díszítő kétnyári növényekkel, törpe cserjékkel, mint a díszkáposzta, tőzegmirtusz, törpefenyő, árvácska.

Vannak kifejezetten díszítő értékű zöldségek: a bimbóskel, a fodroslevelű kel, a sütőtök, a díszkáposzta.

A díszkáposzta haragoszöld, krém- vagy bíborszínű levelei nagyon jól hatnak. Az örökzöld tatárvirág dús virágzatú, fehér, piros vagy rózsaszín virágzatú növény.

Ültethetünk még borostyánt, madárbirset, tűztövist. Hogy élénk színeket is odavarázsoljunk balkonunkra, vegyünk lila vagy fehér díszkáposztatöveket, melyeknek színe a csökkenő hőmérséklettel egyre intenzívebbé válik.

levéltetvekkel, valamint különféle lágytestű kártevőlárvákkal, pajzstetvekkel és molytetűlárvákkal táplálkozik.
Csalogató növények: őszirózsa, körömvirág, pillangóvirág, koriander, cickafark, kapor, káposztafélék, mézvirág, díszkáposzta ...

Például az ősz egyik slágere a díszkáposzta. Fehér és lila levelű fajtáival találkozhatunk a faiskolákban, virágboltokban. Fagyálló, májusig dekoratív. A levelei természetesen ehetőek, sokan ételek díszítéséhez is felhasználják.

Lásd még: Lásd még: Virág, Káposzta, Termés, Kertész, Rózsa

Kertészkedés  Díszfák  Dísznövény

 
RSS Mobile