Kezdőlap (Díszkáposzta)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Díszkáposzta

Kertészkedés  Díszfák  Dísznövény

A díszkáposzta színei jelentik azt a díszítőértéket, amely miatt virágaink között tarthatjuk. Ugyanez vonatkozik a többi, fejet nevelő káposztafélére és salátára, amelyek cserépben vagy ládában is szépen fejlődnek. Egy-egy növény mintegy 60 centiméter helyet igényel.


Erika, díszkáposzta, árvácska, dísztök. Szűkülő lehetőségek, fogyó nappalok... Az esti szürkület korán éri már kertünket, hajnalban fagy pusztít, a virágzó növények visszahúzódnak, talán most vágynánk csak igazán valami színesre és díszítőre kertünkben.
Bővebben...

Néhány éve a díszkáposzta vagy a calluna még különleges növénynek számított, ám ma már senki nem csodálkozik ezeken a gyönyörű őszi növényeken. A díszkáposzta egy ehető zöldségnövény, mégis színes fodros levelei miatt, mint dísznövényt ültetik a kertekben.

Ültessük el a telet jól bíró árvácskákat és őszi egynyári virágokat (körömvirág, szegfű, díszkel és díszkáposzta)
Ültessünk megjelölt évelőnövény-csoportokat, és tavasszal virágzó növényhagymákat, melyek jól kiegészítik egymást, vagy amelyek egymás után virágzanak majd a következő szezonban ...

ŐszA nyári balkonnövényeinket cseréljük le fagytűrő, télen díszítő kétnyári növényekkel, törpe cserjékkel, mint a díszkáposzta, tőzegmirtusz, törpefenyő, árvácska. Szúrhatunk ezek a növények alá tavaszi virághagymákat is, melyek tavasszal igen vidám díszbe borítják balkonunkat.

A lehetőségeink azonban meglehetősen szűkek: árvácska, százszorszép, krizantém, ~, Erika… Ők a legismertebb, legtöbb helyen megvásárolható egynyáriaink (kétnyárink).

Vannak kifejezetten díszítő értékű zöldségek: a bimbóskel, a fodroslevelű kel, a sütőtök, a ~.

A legjellemzőbbek ebben az időszakban a krizantém, a törpe őszirózsa és az árvácska. Látványos és szép megoldás, az erika és a ~ ültetése is.

Válasszunk törpe növésű fenyőket, tujákat, bukszust. Ültethetünk még borostyánt, madárbirset, tűztövist. Hogy élénk színeket is odavarázsoljunk balkonunkra, vegyünk lila vagy fehér ~töveket, melyeknek színe a csökkenő hőmérséklettel egyre intenzívebbé válik.

Katicabogár
Haszna: levéltetvekkel, valamint különféle lágytestű kártevőlárvákkal, pajzstetvekkel és molytetűlárvákkal táplálkozik.
Csalogató növények: őszirózsa, körömvirág, pillangóvirág, koriander, cickafark, kapor, káposztafélék, mézvirág, ~ ...

Tehát előnybe kerülnek az örökzöldek és a télen is virágkétnyári növények. Például az ősz egyik slágere a ~. Fehér és lila levelű fajtáival találkozhatunk a faiskolákban, virágboltokban. Fagyálló, májusig dekoratív.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Virág, Káposzta, Termés, Kertész, Rózsa?

◄ Díszfák   Dísznövény ►
 
RSS Mobile