Kezdőlap (Cseresznyelégy)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Cseresznyelégy

Kertészkedés  Cseresznye  Csicsóka

Cseresznyelégy
Tisztelt hozzáértők!
Meggyfám gyümölcsei teljesen kukacosak, egy szemben 2-3 kukac is van. Idén kihelyeztem 10 db sárgalapot, és a képen látható rovart fogta igen nagy számban. A klasszikus cseresznyelégyhez csak a szárnya mintázatában hasonlít. Mi lehet ez?


Ez a szer a cseresznyelégy ellen is hatásos, de még nincs engedélyezve, és a hatékonysága is kicsit bizonytalan. Claudia Daniel kutatása szerint 2006-ban és 2007-ben 70%-kal csökkentette a károsított gyümölcsök számát.

Cseresznyelégy (Rhagoletis cerasi)
A cseresznyelégy által károsított gyümölcs minősége romlik, hisz a lárvák a mag körül a gyümölcs húsát rágják, amely ezáltal fölpuhul, barnásan elszíneződik. Ez egyúttal utat nyit a moníliás fertőzésnek is.

Cseresznyelégy illatcsalétek
Vissza NövényvédelemSzín-, feromon-, és egyéb csapdák Cseresznyelégy illatcsalétek
Az eredeti mérethez kattints a képre! ...

A cseresznyelégy (Rhagoletis cerasi) a meggyültetvényekben is számottevő kártételt okozhat. A kártételi veszélyhelyzet a cseresznyével határos ültetvényrészben fokozott.

A ~ megjelenése szintén időszerű lehet (ettől kukacos a cseresznye). Nézzük meg a gyümölcsöket, ha apró legyeket látunk - lsd. tavaly 22. hét környéke - akkor permetezzünk most még hossszú hatástartamú szerrel például Zolone.

A ~ lárvái (nyű) a gyümölcs belsejében károsítanak. A károsított gyümölcsök sokáig egészségesnek tűnnek, amíg a lárvák teljesen ki nem fejlődnek. Az érett gyümölcsön besüppedő, beszáradt foltok jelennek meg.

A ~ bábja az áprilisi felmelegedés hatására rajzik ki. A bábból előbújt legyek a talaj kiemelkedő részén, az aljnövényzeten szárítkoznak.

A ~ nálunk rendszerint június elején kezd repülni.
A szerző a szepsi mezőgazdasági iskola nyugalmazott szaktanára
Tweet ...

A cseresznye és meggy termését károsító és abból kimászó ~ lárvái a talajban bebábozódnak, majd onnan repülnek ki az apró legyek.

Melegebb éghajlatú régiókban a cseresznyét egyre gyakrabban megszállják a ~ kukacai. Ennek egyik oka a klímaváltozás. A korai fajták kevésbé veszélyeztettek, mivel a gyümölcs már azelőtt sárgára színeződik, hogy a ~ lerakná a tojásait.

Ezt a ~ okozza azáltal, hogy petéit a növekvő zöld cseresznyére rakja, majd kikeléskor azok a gyümölcsöt belülről elfogyasztják. Védekezni a legyek ellen kell mielőtt lerakják a tojásokat.

Sajnos a cseresznyefát igen sok betegség támadja meg, ilyen a ~, amely az érésben levő gyümölcs héja alá rakja a petéit így lesz kukacos a cseresznye, vagy monília, és más betegségek fertőzések.

Sárga fogólapokkal a ~ rajzását figyelemmel tudjuk követni és kellő időben tudunk ellene védekezni.

Közismert kártevői: A madarak és az őzek, a szemes tükrösmoly, a ~, a Hoplocampa montanicola és az Argyresthia oreasella
Közismert betegségei: Saskatoon rozsda, levelek és bogyók foltossága, kiszáradás és üszkösödés, levélfeketedés, seprűsödés és tűzelhalás.

Ha a legyeket pusztítja, akkor ,pl, ha a cseresznye fa alá ültetek egy párat akkor megvéd a ~től??? Köszönöm és várom válaszod! Mivel új vagyok nem tudom, hogy milyen sűrűn szoktál válaszolni,de igyekszem szemmel tartani az oldalt . Üdv Géza.

tövükben cickafarkfű-bokrok tenyésznek, a gyökerük állítólag olyan anyagokat bocsát ki, ami erősíti a társak immunrendszerét. Egy tapasztalt gyümölcskertész ismerősöm tanácsolta: hintsük a fahamut a cseresznye és a meggyfa köré, mert ez az amúgy is talajgazdagító égéstermék gyéríti a ~ ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Cseresznye, Gyümölcs, Virág, Termés, Kertész?

◄ Cseresznye   Csicsóka ►
 
RSS Mobile