Kezdőlap (Cseresznyelégy)

 Kertészkedés 

  » »
 
   

Cseresznyelégy

Kertészkedés  Cseresznye  Csicsóka

Cseresznyelégy (Rhagoletis cerasi)
A cseresznyelégy által károsított gyümölcs minősége romlik, hisz a lárvák a mag körül a gyümölcs húsát rágják, amely ezáltal fölpuhul, barnásan elszíneződik. Ez egyúttal utat nyit a moníliás fertőzésnek is.


Cseresznyelégy illatcsalétek
Vissza NövényvédelemSzín-, feromon-, és egyéb csapdák Cseresznyelégy illatcsalétek
Az eredeti mérethez kattints a képre! ...

A cseresznyelégy (Rhagoletis cerasi) a meggyültetvényekben is számottevő kártételt okozhat. A kártételi veszélyhelyzet a cseresznyével határos ültetvényrészben fokozott.

A cseresznyelégy megjelenése szintén időszerű lehet (ettől kukacos a cseresznye). Nézzük meg a gyümölcsöket, ha apró legyeket látunk - lsd. tavaly 22. hét környéke - akkor permetezzünk most még hossszú hatástartamú szerrel például Zolone.

A cseresznyelégy lárvái (nyű) a gyümölcs belsejében károsítanak. A károsított gyümölcsök sokáig egészségesnek tűnnek, amíg a lárvák teljesen ki nem fejlődnek. Az érett gyümölcsön besüppedő, beszáradt foltok jelennek meg.

A cseresznyelégy bábja az áprilisi felmelegedés hatására rajzik ki. A bábból előbújt legyek a talaj kiemelkedő részén, az aljnövényzeten szárítkoznak.

A cseresznyelégy nálunk rendszerint június elején kezd repülni.
A szerző a szepsi mezőgazdasági iskola nyugalmazott szaktanára
Tweet ...

» Cseresznyelégy ellen színcsapda
» Hagymafélék
» Betolakodó rovarok a hétvégi házban: ki meneküljön?

A cseresznye és meggy termését károsító és abból kimászó cseresznyelégy lárvái a talajban bebábozódnak, majd onnan repülnek ki az apró legyek.

Melegebb éghajlatú régiókban a cseresznyét egyre gyakrabban megszállják a cseresznyelégy kukacai. Ennek egyik oka a klímaváltozás.

Ezt a cseresznyelégy okozza azáltal, hogy petéit a növekvő zöld cseresznyére rakja, majd kikeléskor azok a gyümölcsöt belülről elfogyasztják. Védekezni a legyek ellen kell mielőtt lerakják a tojásokat.

Sárga fogólapokkal a cseresznyelégy rajzását figyelemmel tudjuk követni és kellő időben tudunk ellene védekezni.

Közismert kártevői: A madarak és az őzek, a szemes tükrösmoly, a cseresznyelégy, a Hoplocampa montanicola és az Argyresthia oreasella ...

Ha a legyeket pusztítja, akkor ,pl, ha a cseresznye fa alá ültetek egy párat akkor megvéd a cseresznyelégytől??? Köszönöm és várom válaszod! Mivel új vagyok nem tudom, hogy milyen sűrűn szoktál válaszolni,de igyekszem szemmel tartani az oldalt .

állítólag olyan anyagokat bocsát ki, ami erősíti a társak immunrendszerét. Egy tapasztalt gyümölcskertész ismerősöm tanácsolta: hintsük a fahamut a cseresznye és a meggyfa köré, mert ez az amúgy is talajgazdagító égéstermék gyéríti a cseresznyelégy ...

Lásd még: Lásd még: Cseresznye, Gyümölcs, Virág, Termés, Kertész

Kertészkedés  Cseresznye  Csicsóka

 
RSS Mobile