Kezdőlap (Bordói lé)

 Kertészkedés 

  » »
 
   

Bordói lé

Kertészkedés  Bonsai  Borsó

Bordói lé
Ugyan nem növényi eredetű, de biokertben engedélyezett, régóta használt gombaölő szer. Általános gomba ellen 1-1,5 %-os, lemosásra2-3 %-os oldata.
baktériumos- és gombabetegségek ellen (peronoszpóra)
Lisztharmat ellen NEM jó.


- Gombaölő szereket (Bordói Lé, Bordói Lé + kén, Cuproxat, Tiosol, Rézkén, Funguran stb.) használjunk, ha a tavalyi évben a gombabetegségekkel volt gondunk.
- Rovarírtó szerekkelpl.

Ha az elmúlt évben sok volt a kártevő, akkor rovarirtó szerekkel védekezzünk / Agrol Plus / , ha a gombabetegségekkel volt problémánk, akkor gombaölő szerekkel / Bordói lé, Bordói lé + kén, Rézkén, Funguran, Cuproxat, Tiosol, satöbbi /.

Ahol főleg gombabetegségekkel küszködtünk, ott eredményes lesz a bordói lé 2 %-os oldatának használata. Ahol sok volt a levéltetű, a pajzstetű és a vértetű is fellépett, ott inkább a mészkénlé lesz hatásos.

Az idén a Bordói lé riasztó hatását fogjuk kipróbálni. A kezelt állomány leveleit a bogár nem szívesen fogyasztja. Mivel a Bordói lé baktericid hatással is rendelkezik, ezért ha a kísérlet nem sikerül Novodort már nem tudunk alkalmazni.

Kora tavasszal az első, nagyobb feladat a kert lombhullató növényállományának lemosó permetezése lesz, tehát mindenek előtt az ehhez szükséges permetező szert (bordói lé, bordói lé +kén, mészkénlé, Champion, Agrol Plusz ) kell készenlétbe helyezni.

előtt kell metszeni és utána sebkezelővel bekenni és bordói lével
lepermetezni az egész fát. A cseresznye a kajszihoz hasonlóan a
nagy termésekhez idős korában nem igényel rendszeres metszést, ...

A hagyományosnak számító bordói lé mellett egyre terjednek a rézszulfát és rézhidroxid hatóanyagú készítmények. A réztartalmú készítményeknél figyelembe kell venni az egyes gyümölcsfajok rézérzékenységét.

Az ideihez hasonló, viszonylag korán beköszöntött jó időben, a rügypattanás előtt adhatunk egy gombaölő kezelést levélfoltosságok, monília ellen bordói lével vagy lisztharmat ellen mészkénlével (Tiosol).

Lombhullás után hasznos a réz- és kéntartalmú lemosó permetezés. Erre a célra megfelelő például a 2 százalékos töménységű Bordói lé + Kén. Fontos, hogy a permetezést fagymentes időben végezzük.

A fertőzött növényi részt égessük el, majd permetezzük a növényt bordói lével. Ezzel kiküszöbölhetjük ennek a gombás betegségnek a kialakulását, illetve megakadályozhatjuk továbbterjedését.

A kijuttatás időpontja a virágzás, és ezt követően kéthetenként két alkalommal a növényvédelmi permetezésekkel (kivétel: bordói lé) együtt. A javasolt szerek: Wuxal, Volldünger, Mikramid, amelyeket 0,5-1%-os töménységben célszerű felhasználni.

A baktérium elleni védekezésben a bordói lének van jelentősége. A fokozott mérvű fertőzés veszélye és a kémiai védekezés korlátozott lehetőségei miatt, amennyire csak lehet, kerülni kell az őszi metszést, és ha az megoldható, tavasszal kell metszeni.

feladat a lemosó permetezés, ráadásul léteznek olyan permetszerek, melyek használhatóak ebben a kertészeti formában is. Az ebben a gazdálkodásban is engedélyezett környezetbarát készítmények például a Biola, Vektafid, Agrokén, Vegesol, Bordói lé.

Ilyen például a Bordói lé, Cuprocaffarro, Cuproxat SC, Kuprotix 20 DKV, Kuprikol 50, Champion 50 WP, Funguran. Ezt a permetezést különösen ajánlott elvégezni az almatermésűeknél a tűzelhalás megakadályozása érdekében.

A tavasszal fenyegető fertőzések elkerülésére jól levegőzött talajra és környezetre van szükség. Legfőbb betegsége a Botrytis, amely ellen pl..bordói lével védekezhetünk. Ősszel a lehullott növényi részeket mindig el kell távolítani.

Lásd még: Lásd még: Gyümölcs, Virág, Permetezés, Kártevő, Gomba

Kertészkedés  Bonsai  Borsó

 
RSS Mobile