Kezdőlap (Bordói lé)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Bordói lé

Kertészkedés  Bonsai  Borsó

Bordói lé
Ugyan nem növényi eredetű, de biokertben engedélyezett, régóta használt gombaölő szer. Általános gomba ellen 1-1,5 %-os, lemosásra2-3 %-os oldata.
baktériumos- és gombabetegségek ellen (peronoszpóra)
Lisztharmat ellen NEM jó.


- Gombaölő szereket (Bordói Lé, Bordói Lé + kén, Cuproxat, Tiosol, Rézkén, Funguran stb.) használjunk, ha a tavalyi évben a gombabetegségekkel volt gondunk.
- Rovarírtó szerekkelpl. Agrol Plus védekezzünk akkor, ha a kártevők támadtak intenzíven az előző évben.

Ahol főleg gombabetegségekkel küszködtünk, ott eredményes lesz a bordói lé 2 %-os oldatának használata. Ahol sok volt a levéltetű, a pajzstetű és a vértetű is fellépett, ott inkább a mészkénlé lesz hatásos.

Az idén a Bordói lé riasztó hatását fogjuk kipróbálni. A kezelt állomány leveleit a bogár nem szívesen fogyasztja. Mivel a Bordói lé baktericid hatással is rendelkezik, ezért ha a kísérlet nem sikerül Novodort már nem tudunk alkalmazni. Viszont elhamvaszthatjuk a bogarakat.

Kora tavasszal az első, nagyobb feladat a kert lombhullató növényállományának lemosó permetezése lesz, tehát mindenek előtt az ehhez szükséges permetező szert (bordói lé, bordói lé +kén, mészkénlé, Champion, Agrol Plusz ) kell készenlétbe helyezni.

előtt kell metszeni és utána sebkezelővel bekenni és ~vel
lepermetezni az egész fát. A cseresznye a kajszihoz hasonlóan a
nagy termésekhez idős korában nem igényel rendszeres metszést,
azzal csak elrontani lehet a természetes koronaszerkezetet.

A hagyományosnak számító ~ mellett egyre terjednek a rézszulfát és rézhidroxid hatóanyagú készítmények. A réztartalmú készítményeknél figyelembe kell venni az egyes gyümölcsfajok rézérzékenységét.

Az ideihez hasonló, viszonylag korán beköszöntött jó időben, a rügypattanás előtt adhatunk egy gombaölő kezelést levélfoltosságok, monília ellen ~vel vagy lisztharmat ellen mészkénlével (Tiosol).

Még az ősszel meg kell a lombjukat veszített fákat alaposan, lemosásszerűen permetezni 2%-os ~vel, mészkénlével vagy az ezeket helyettesítő gyári növényvédő szerek valamelyikével. Ne feledkezz meg, kedves Húgom a diófák védelméről sem! ...

Lombhullás után hasznos a réz- és kéntartalmú lemosó permetezés. Erre a célra megfelelő például a 2 százalékos töménységű ~ + Kén. Fontos, hogy a permetezést fagymentes időben végezzük.

A fertőzött növényi részt égessük el, majd permetezzük a növényt ~vel. Ezzel kiküszöbölhetjük ennek a gombás betegségnek a kialakulását, illetve megakadályozhatjuk továbbterjedését.

Sajnos a csapadékos párás időjárás komoly gondot okozhat, hiszen ekkor egy levélfodrosodást okozó gomba támadja meg a fát. A lemosó permetezést még a rügyfakadás előtt el kell végezni, erre a célra jól alkalmazható a bárium-poliszulfid 5%-os oldata, vagy a ~ 2% -os töménységben.

Amennyiben nem szeretnénk vegyszeres kezelésnek alávetni növényeinket, a mezőgazdasági üzletekben számos olyan szer kapható, amely ökológiai gazdálkodásban is használható, például a ~+kén, az Olajos rézkén és az Agrokén.

A kijuttatás időpontja a virágzás, és ezt követően kéthetenként két alkalommal a növényvédelmi permetezésekkel (kivétel: ~) együtt. A javasolt szerek: Wuxal, Volldünger, Mikramid, amelyeket 0,5-1%-os töménységben célszerű felhasználni.

A baktérium elleni védekezésben a ~nek van jelentősége. A fokozott mérvű fertőzés veszélye és a kémiai védekezés korlátozott lehetőségei miatt, amennyire csak lehet, kerülni kell az őszi metszést, és ha az megoldható, tavasszal kell metszeni.

Ökológiai gazdálkodás esetén is fontos feladat a lemosó permetezés, ráadásul léteznek olyan permetszerek, melyek használhatóak ebben a kertészeti formában is. Az ebben a gazdálkodásban is engedélyezett környezetbarát készítmények például a Biola, Vektafid, Agrokén, Vegesol, ~.

Erre a kezelésre eredményesen használhatók a réztartalmú készítmények 1-2%-os töménységben. Ilyen például a ~, Cuprocaffarro, Cuproxat SC, Kuprotix 20 DKV, Kuprikol 50, Champion 50 WP, Funguran.

A tavasszal fenyegető fertőzések elkerülésére jól levegőzött talajra és környezetre van szükség. Legfőbb betegsége a Botrytis, amely ellen pl..~vel védekezhetünk. Ősszel a lehullott növényi részeket mindig el kell távolítani.

ügyelni kell arra, hogy a kiszórt anyag teljesen bevonja a fa kérgét, ágait, szinte filmszerűen, mivel a törzsön, a kérgen élőkártevők csak így lesznek teljes mértékben elszigetelve a külvilágtól. Baktériumok és gombák ellen réztartalmú szerekkel szokták kiegészíteni (Vektafid, rézkén, bordói ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Gyümölcs, Virág, Permetezés, Kártevő, Gomba?

◄ Bonsai   Borsó ►
 
RSS Mobile