Kezdőlap (Biológiai növényvédelem)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Biológiai növényvédelem

Kertészkedés  Biokertészkedés  Biotermesztés

Biológiai növényvédelem
Biológiai növényvédelem. Az agrotechnikai, mechanikai és kémiai védekezésen kívül újabban egyre nagyobb teret nyer a biocönológiai és ökológiai módszerekkel dolgozó bio-ökológiai, ill. Biológiai növényvédelem.


Biológiai növényvédelem: alapismeretek
A biológiai növényvédelemnek - ennek a fiatal tudománynak - könyvtárnyi irodalma van, amit aligha lehet a számunkra rendelkezésre álló időkeretben áttekinteni. Ezért csupán arra szorítkozom, hogy néhány jellegzetességét és egy jellemző esetét mondjam el.

Biológiai növényvédelem
Admin
Némi iróniával azt mondhatjuk a biológiai növényvédelemről, hogy az nem más, mint egerek irtása macskákkal.

Biológiai növényvédelem
Széles körben használható és sok energia takarítható meg a biológiai védekezéssel. Ezek között a legegyszerűbb a célszerűen válogatott növényi társulások telepítése, de emellett még általában sokoldalú aktív védekezés is szükséges.

Biológiai növényvédelem
'Ha kedvenc szobai díszünket vagy legújabb szerzeményünket megfelelően gondoztuk, mégis hirtelen elveszíti szépségét, próbáljuk meg először biológiai módszerekkel megmenteni.

Magyarország: ~, ökológiai növényvédelem,
Németország: kártevők elleni védekezés a hasznos szervezeteket kímélő módszerekkel,
USA: kártevők elleni integrált védekezés.

A zöldségfélék védelme az integrált növénytermesztésben és a ~ eszközei.
A könyv 850 fényképfelvétel segítségével, mintegy 400 oldalon mutatja be a Közép-Európában termesztett zöldségfélék betegségeit, fiziológiás zavarait és kártevőit.

A talajfertőtlenítés új, reménykeltő védekezési irányvonala a ~ területére vezet. A kutatások már a rokon kártevők ellen sikerrel visszaigazoltak, valószínűsíthető az elkövetkező közeli időszakban, a gyepkultúrákban való felhasználás bevezetése.

A tanulmány célja a nyugati virágtripsz (Frankliniella occidentalis) elleni hagyományos és ~ hatékonyságának és költségviszonyainak összehasonlítása volt hajtatott paprikában.

át a gyümölcsfák minden részét, s rendkívüli ügyességgel szedik össze a hernyófészkekben telelő lárvákat, sőt még a molyfogó övekből is kiszedegetik a telelésre húzódott
kártevőket. Ezért havas télen gondoskodjunk e hasznos madarak etetéséről és védelméről, hiszen ez már a ~ - ...

E luxuslakosztály téli kényelmében megpihenve, derék barátaink tavasszal százszámra tüntetik majd el bábokat, lárvákat és levéltetveket. Egyesek számára elképzelhetetlen, de tény: a fülbemászó a legkevésbé sem szeret fülbe mászni, annál inkább hasznunkra van a ~ben.

mint a csapdázás például ősszel hullámpapír övekkel összegyűjthetjük a telelőre vonuló rovarok többségét, vagy az őszi lomb összegyűjtése és elégetése. Az erősen fertőzött növényeket, növényrészeket még idejében semmisítsük meg! Ha van hozzá türelmünk próbálkozhatunk a ~mel is.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Növényvédelem, Kártevő, Termés, Talaj, Kártevők?

◄ Biokertészkedés   Biotermesztés ►
 
RSS Mobile