Kezdőlap (Banán)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Banán

Kertészkedés  Bambusz  Barack

A banán gyorsan fejlődő növény, amely egy vagy több pszeudoszárból, földalatti gyökértörzsből és szálas gyökérrendszerből áll. A pszeudoszár törzsként működő, szorosan egymás mellett álló, koncentrikus körökben elhelyezkedő levélhüvelyekből alakul ki.
Hogyan termesszünk banánt?
Levél ...


Banán
Trópusi gyümölcsfajta.
Nemzetközi szó a portugál banana nyomán, amely talán bantu vagy guineai eredetű, a magyar forma a francia banane ejtését követi.

Törpe banán - Banán nevelése lakásban? Lehetséges!
Részletek Kategória: Szobanövények ...

A banánt mindenféleképpen hamarabb leszüretelik. Tehát nem kapja meg azokat az ásványi anyagokat, napfényt, vizet, ami alapján kialakulhatna a tápanyag tartalma, ásványi anyag tartalma, szénhidrát tartalma, fehérje tartalma valószínűleg picit kevesebb lesz, mint a napon érlelt, ...

A banán húsa és héja egyaránt gazdag káliumban, ami az embereknek és a növényeknek egyaránt fontos tápanyag. Nekünk a sejtek anyagcseréjéhez, az izom- és idegműködéshez nélkülözhetetlen, míg a növényeknél a levelek, a termés és a gyökerek egészséges fejlődését segíti elő.

Piroslevelű dísz~ 'Musa red'
/Bálint György kertről, növényekről
/Kertész
/Gentischer ...

~
Ahogy maga a gyümölcs, a ~héj is gazdag káliumban, mely nemcsak önnek, hanem a kertnek is fontos tápanyag. A téli hónapokban egy rácson szárítsa ki a ~héjakat.

~
Legkevésbé a ~ héja kerül felhasználásra a háztartásokban. Komposztálni nem lehet, mert a szállítás miatt rengeteg érésgátló vegyszer van a héján.

~
Ha igazán hatalmas levelekkel szeretnénk díszíteni a szobánkat, akkor mindenképpen érdemes elgondolkodni egy törpe~ beszerzésén. A neve azonban egy kissé megtévesztő lehet, mivel még a törpe kivitel is méretben meghaladhatja a 2 métert.

~
Keresd az egészségesen dundi gyümölcsöket, amelyek színe a zöldtől a sötét sárgáig terjedhet. A barnás pötty nem számít hibának. Minél érettebb a ~, annál pöttyösebb. Sérült héjú, puha, szürkéssárga gyümölcsöt sose vegyél.
Tárolás: Ha éretlen, tárold szobahőmérsékleten kosárban.

~csónak japán széleslevelű díszsás
(Carex siderosticha Banana Boat) Japán, Kína térségéből származó alacsony évelő díszfű. Aranytarka lombját a tűző nap megégeti, ezért félárnyékos helyre ültessük. Az öntözést meghálálja.
Díszfák J-K ...

~fámon ősszel barna foltok jelentek meg
Ficusom levelein barna, "porszemszerű" valamiket láttam szaladgálni...
Ctenanthe compactstar növényem fonákján fehér élősködőket találtam...

~
Gyorsan fejlődik, szobában is elérheti a kétméteres magasságot. Télikertben, vagy párás légterű helyiségben virágzik és termést is hozhat. Közepes fényigényű, tavasztól őszig árnyékoljuk. Nyáron bőségesen, télen kevésbé öntözzük. Soha ne száradjon ki a földje. Levelét is permetezzük.

A ~, a narancs és az ananász csak szenzációszámba menő ritkaság volt a mindennapi asztalokon, vagy egy-egy távoli földrészt megjárt kereskedő kínálatában.

- ~pakolás SZÁRAZ bőrre:
2 evőkanál túróhoz keverjünk 1 evőkanál tejszínt, 1 tojássárgáját, majd törjünk össze egy közepes ~t és dolgozzuk össze a tejszínes masszával. 30 percre vigyük fel az arcunkra, majd langyos vízzel öblítsük le.

"A ~ a trópusok növénye. Sok csapadékot igényel, de a talaj felesleges vízmennyisége káros hatású. A földkeverék jó vízáteresztő legyen. Edényes termesztéséhez laza szerkezetű, humuszban és tápanyagban gazdag keveréket állítsunk össze. Hazájában a felső humuszos rétegben helyezkednek el gyökerei.

Sajtkrémes ~os süti
Nelli és Levi házat épít (12.) Kényes fázis: kivitelező kerestetik!
Karácsonyi visszaszámláló ...

Az áfonya ősszel elszíneződő levelei roppant mutatósak, bogyói pedig egészségesek, ízletesek. A sorba illik még a füge, a ballerina törpe alma, vagy a rettentően egzotikus, és emellett teljesen télálló indián, vagy indiai ~.

~, ~félék
~ (Musa sapientum). Öt-hat méter magasságúra megnövő, pálmaszerűen alakult törzsű és levélkoszorújú trópusi gyümölcstermő növény
Barackmoly
Őszi-, kajszibarack-, mandula-, szilvafákon károsít két-három nemzedékben
Barázdabillegető ...

Reggelire: egy alma, körte, őszi, narancs, mandarin, ~, néhány szem szilva, cseresznye, meggy, málna, eper, kivi, illetve egy paradicsom, zöldpaprika, uborka néhány retek.

Dél- Törökország Földközi tengeri partvidékén (Anamur völgy) ~ültetvények mellett vannak szamóca földek (Camarosa, Sweet Charlie, Chandler), ahol évente körülbelül 40.000 tonna szamócát termesztenek (Kaska, 1993.). Egy dániai kísérletben 13, Európa más országaiban gyakori fajtát vizsgáltak.

: az Abutilon, a Bougainvillea (murvafürt), a kamélia, a legyezőpálma, a Citrus- és Fortunella fajok, a papagájvirág, a hibiszkusz, a ~ és a golgotavirág. Még a fagyok beállta előtt védett helyre kell állítani, és csak a fagyosszentek elmúltával érdemes kihelyezni őket ismét a szabadba.

A szénhidrátokban gazdag ~ káliumot és B6-vitamint (is) tartalmaz - gyorsítja az anyagcserét és a zsírégetést. Az író baktériumai is gyorsítják az anyagcserét, és kiűzik a fölösleget a zsírraktárakból.
- Áztassunk be 3 evőkanál zabpelyhet 2 dl íróba.

A sütőtök terméshúsa narancssárga, a ~töké barnásvörös. A sütőtök konzisztenciája szárazabb, omlósabb, a ~töké nedvesebb, pépesebb.
Magja nagy, fehér vagy barnásszürke. Ezermagtömege 450-500 g. Olajtartalma 35-40%. Csírázóképességét 6-8 évig megtartja.
ÉLETTANI JELLEMZÉSE ...

Ha nagyobb mutatós növényt látnánk szívesen minden nap, akkor válasszunk a mediterrán jellegű hibiszkuszt, leandert, levendulafát, rózsafát, vagy ~fát, citromfát, eukaliptuszt. A színviláguk és illatuk ezeknek a növényeknek páratlan, és szintén jól viselik a meleg nyári napsütést.

Általában elmondható, hogy a vastagabb héjú gyümölcsök már kevesebb permetszert tartalmaznak, de míg a ~ vagy a mangó meghámozva általában szermentes, addig az agyonpermetezett citrusfélék pucolásakor óhatatlanul is kitesszük magunkat a kockázatnak, ...

Biztonságosnak mondhatók: gabonafélék, hagyma, káposzta, burgonya, brokkoli, padlizsán, spenót, póréhagyma, karfiol, szilva, nektarin, dinnye; import gyümölcsből a ~, mangó, kivi, maracuja, papaya. Érdemes bio minőséget vásárolni, ill.

Ha különlegességekre vágyunk, akkor hazánk déli vidékein sikeresen próbálkozhatunk a ~ (télálló) kiültetésével (mindig téli takarást igényel), vagy télálló pálmák telepítésével (télen a növény üstökét mindig össze kell kötni).

Egy hete a birs dicséreténél elfelejtettem megemlíteni, hogy milyen gazdag ásványi anyagokban, csak a dió és a ~ tartalmaz több kalciumot, az almánál például hatszor többet rejteget a szőrös, bőrszerű héja alatt.
Biokertészet hókuszpókusz nélkül: Októberi birsízlelő ...

ételmaradékot
háziállatok almát
trópusi gyümölcsök héját: ~, narancs, mandarin. ( nagyon sok vegyszert tartalmaznak)
Mi vele a teendő?

A jelenlegi tendenciákat figyelembe véve a belföldi fogyasztás az elkövetkező tíz évben mintegy évi 200 tonnát érhet el. A picokon nagy mennyiségben jelenlévő ~, citrom, narancs, kiwi árnyékában, az alma kis százalékban szerepel és nem sok sikerrel.

Érdekes tény, hogy botanikai szempontból a málnát, szedret és epret nem is bogyótermésként, hanem csoportos termésként tartjuk számon. A botanika fogalmai szerint például a paradicsom, az uborka, a dinnye és a ~ bogyótermés. A világ legnagyobb bogyótermése igazán nehézsúlyú: a tök! ...

Az ételmaradékok kiválóan komposztálhatóak. Ahelyett, hogy több kilónyi zöldség és gyümölcsszármazékot eldobna, gondolunk itt almacsutkára, hagymalevelekre, ~héjra, répaszélekre és társaikra, mostantól a földet táplálhatja azzal, amire már úgysincsen szüksége.

Az első fagyok előtt vigyük be:
Murvafürt (Bougainvillea)
Kalapácscserje (Cestrum)
Citrusfélék (Citrus)
Mirtusz (Myrtus)
Enciánfa (Solanum rantonetti)
Angyaltrombita (Datura)
Mályvacserje (Hibiscus)
Ibolyafa (Tibouchina)
~fa (Ensete) ...

a tropikus és szubtropikus tartományokban a gyümölcs általános táplálék (datolya, kenyérfa, ~a). A szélesség északi vonalain csak a bogyó játszik nagyobb szerepet. A pomologusok a Gy.-nak illetőleg a gyümölcsterméknek a következő fajtáit különböztetik meg: ...

Nem vagyok biztos benne, hogy a műtrágya a diófa levélből kikerülő növekedésgátló hormont (vagy mit) felbontja.
És hogy mit ne tegyünk még a komposztba? Főtt dolgokat meg déligyümölcs (narancs, ~) héját, mert az is eléggé vegyszeres.

almafa, almafaoltvány, aloe, Amerikai ámbrafa, Arany ribiszke, aranyvessző, asztaldísz, Atlasz cédrus, Ausztrál ostorfa, áfonya, álló koszorú, általános tápoldat, általános virágföld, árnyékliliom, ároklefedő gyeprács, árvácska, balkon, balkonláda, balkonnövény, balkonvirág, balkonvirágföld, ~fa, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Virág, Gyümölcs, Talaj, Termés, Kertész?

◄ Bambusz   Barack ►
 
RSS Mobile