Kezdőlap (Banán)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Banán

Kertészkedés  Bambusz  Barack

A banán gyorsan fejlődő növény, amely egy vagy több pszeudoszárból, földalatti gyökértörzsből és szálas gyökérrendszerből áll. A pszeudoszár törzsként működő, szorosan egymás mellett álló, koncentrikus körökben elhelyezkedő levélhüvelyekből alakul ki.
Hogyan termesszünk banánt?
Levél ...


Banán
Trópusi gyümölcsfajta.
Nemzetközi szó a portugál banana nyomán, amely talán bantu vagy guineai eredetű, a magyar forma a francia banane ejtését követi.

A banán húsa és héja egyaránt gazdag káliumban, ami az embereknek és a növényeknek egyaránt fontos tápanyag. Nekünk a sejtek anyagcseréjéhez, az izom- és idegműködéshez nélkülözhetetlen, míg a növényeknél a levelek, a termés és a gyökerek egészséges fejlődését segíti elő.

Banán
Ahogy maga a gyümölcs, a banánhéj is gazdag káliumban, mely nemcsak önnek, hanem a kertnek is fontos tápanyag. A téli hónapokban egy rácson szárítsa ki a banánhéjakat.

Banán
A banán a világon a legnagyobb mennyiségben termelt gyümölcs. A trópusi Ázsiából származik, de ma már mindenhol termelik és fogyasztják. Nem fa, szára a föld alatt fejlődik, a föld feletti törzsét levélnyelek alkotják.

Banán
Legkevésbé a banán héja kerül felhasználásra a háztartásokban. Komposztálni nem lehet, mert a szállítás miatt rengeteg érésgátló vegyszer van a héján.

Banán
Ha igazán hatalmas levelekkel szeretnénk díszíteni a szobánkat, akkor mindenképpen érdemes elgondolkodni egy törpebanán beszerzésén. A neve azonban egy kissé megtévesztő lehet, mivel még a törpe kivitel is méretben meghaladhatja a 2 métert.

Banáncsónak japán széleslevelű díszsás
(Carex siderosticha Banana Boat) Japán, Kína térségéből származó alacsony évelő díszfű. Aranytarka lombját a tűző nap megégeti, ezért félárnyékos helyre ültessük. Az öntözést meghálálja.
Díszfák J-K ...

Banán:
Sok ballasztanyagot tartalmaz, amely segít abban, hogy a káros anyagok ne legyenek sokáig a belekben. De vigyázat, a banán sok szénhidrátot tartalmaz.

Banánfámon ősszel barna foltok jelentek meg
Ficusom levelein barna, "porszemszerű" valamiket láttam szaladgálni...
Ctenanthe compactstar növényem fonákján fehér élősködőket találtam...

Banán
Gyorsan fejlődik, szobában is elérheti a kétméteres magasságot. Télikertben, vagy párás légterű helyiségben virágzik és termést is hozhat. Közepes fényigényű, tavasztól őszig árnyékoljuk. Nyáron bőségesen, télen kevésbé öntözzük. Soha ne száradjon ki a földje. Levelét is permetezzük.

A banán, a narancs és az ananász csak szenzációszámba menő ritkaság volt a mindennapi asztalokon, vagy egy-egy távoli földrészt megjárt kereskedő kínálatában.

- Banánpakolás SZÁRAZ bőrre:
2 evőkanál túróhoz keverjünk 1 evőkanál tejszínt, 1 tojássárgáját, majd törjünk össze egy közepes banánt és dolgozzuk össze a tejszínes masszával. 30 percre vigyük fel az arcunkra, majd langyos vízzel öblítsük le.

"A banán a trópusok növénye. Sok csapadékot igényel, de a talaj felesleges vízmennyisége káros hatású. A földkeverék jó vízáteresztő legyen. Edényes termesztéséhez laza szerkezetű, humuszban és tápanyagban gazdag keveréket állítsunk össze. Hazájában a felső humuszos rétegben helyezkednek el gyökerei.

Sajtkrémes banános süti
Nelli és Levi házat épít (12.) Kényes fázis: kivitelező kerestetik!
Karácsonyi visszaszámláló ...

Banán, banánfélék
Banán (Musa sapientum). Öt-hat méter magasságúra megnövő, pálmaszerűen alakult törzsű és levélkoszorújú trópusi gyümölcstermő növény
Barackmoly
Őszi-, kajszibarack-, mandula-, szilvafákon károsít két-három nemzedékben
Barázdabillegető ...

Reggelire: egy alma, körte, őszi, narancs, mandarin, banán, néhány szem szilva, cseresznye, meggy, málna, eper, kivi, illetve egy paradicsom, zöldpaprika, uborka néhány retek.

Dél- Törökország Földközi tengeri partvidékén (Anamur völgy) banánültetvények mellett vannak szamóca földek (Camarosa, Sweet Charlie, Chandler), ahol évente körülbelül 40.000 tonna szamócát termesztenek (Kaska, 1993.). Egy dániai kísérletben 13, Európa más országaiban gyakori fajtát vizsgáltak.

: az Abutilon, a Bougainvillea (murvafürt), a kamélia, a legyezőpálma, a Citrus- és Fortunella fajok, a papagájvirág, a hibiszkusz, a banán és a golgotavirág. Még a fagyok beállta előtt védett helyre kell állítani, és csak a fagyosszentek elmúltával érdemes kihelyezni őket ismét a szabadba.

A szénhidrátokban gazdag banán káliumot és B6-vitamint (is) tartalmaz - gyorsítja az anyagcserét és a zsírégetést. Az író baktériumai is gyorsítják az anyagcserét, és kiűzik a fölösleget a zsírraktárakból.
- Áztassunk be 3 evőkanál zabpelyhet 2 dl íróba.

A sütőtök terméshúsa narancssárga, a banántöké barnásvörös. A sütőtök konzisztenciája szárazabb, omlósabb, a banántöké nedvesebb, pépesebb.
Magja nagy, fehér vagy barnásszürke. Ezermagtömege 450-500 g. Olajtartalma 35-40%. Csírázóképességét 6-8 évig megtartja.
ÉLETTANI JELLEMZÉSE ...

Nagy a vita a télálló banánról és télálló pálmákról, amelyek szintén nem viselik jól nálunk a telet. Egyszerű évelő növények pusztulnak el télen, és hogy mi ennek az oka? Nincs hó és a hőmérséklet is ingadozik.

Ha nagyobb mutatós növényt látnánk szívesen minden nap, akkor válasszunk a mediterrán jellegű hibiszkuszt, leandert, levendulafát, rózsafát, vagy banánfát, citromfát, eukaliptuszt. A színviláguk és illatuk ezeknek a növényeknek páratlan, és szintén jól viselik a meleg nyári napsütést.

Általában elmondható, hogy a vastagabb héjú gyümölcsök már kevesebb permetszert tartalmaznak, de míg a banán vagy a mangó meghámozva általában szermentes, addig az agyonpermetezett citrusfélék pucolásakor óhatatlanul is kitesszük magunkat a kockázatnak, ...

Biztonságosnak mondhatók: gabonafélék, hagyma, káposzta, burgonya, brokkoli, padlizsán, spenót, póréhagyma, karfiol, szilva, nektarin, dinnye; import gyümölcsből a banán, mangó, kivi, maracuja, papaya. Érdemes bio minőséget vásárolni, ill.

Ha különlegességekre vágyunk, akkor hazánk déli vidékein sikeresen próbálkozhatunk a banán (télálló) kiültetésével (mindig téli takarást igényel), vagy télálló pálmák telepítésével (télen a növény üstökét mindig össze kell kötni).

Egy hete a birs dicséreténél elfelejtettem megemlíteni, hogy milyen gazdag ásványi anyagokban, csak a dió és a banán tartalmaz több kalciumot, az almánál például hatszor többet rejteget a szőrös, bőrszerű héja alatt.
Biokertészet hókuszpókusz nélkül: Októberi birsízlelő ...

A jelenlegi tendenciákat figyelembe véve a belföldi fogyasztás az elkövetkező tíz évben mintegy évi 200 tonnát érhet el. A picokon nagy mennyiségben jelenlévő banán, citrom, narancs, kiwi árnyékában, az alma kis százalékban szerepel és nem sok sikerrel.

Érdekes tény, hogy botanikai szempontból a málnát, szedret és epret nem is bogyótermésként, hanem csoportos termésként tartjuk számon. A botanika fogalmai szerint például a paradicsom, az uborka, a dinnye és a banán bogyótermés. A világ legnagyobb bogyótermése igazán nehézsúlyú: a tök! ...

Az ételmaradékok kiválóan komposztálhatóak. Ahelyett, hogy több kilónyi zöldség és gyümölcsszármazékot eldobna, gondolunk itt almacsutkára, hagymalevelekre, banánhéjra, répaszélekre és társaikra, mostantól a földet táplálhatja azzal, amire már úgysincsen szüksége.

Az első fagyok előtt vigyük be:
Murvafürt (Bougainvillea)
Kalapácscserje (Cestrum)
Citrusfélék (Citrus)
Mirtusz (Myrtus)
Enciánfa (Solanum rantonetti)
Angyaltrombita (Datura)
Mályvacserje (Hibiscus)
Ibolyafa (Tibouchina)
Banánfa (Ensete) ...

a tropikus és szubtropikus tartományokban a gyümölcs általános táplálék (datolya, kenyérfa, banána). A szélesség északi vonalain csak a bogyó játszik nagyobb szerepet. A pomologusok a Gy.-nak illetőleg a gyümölcsterméknek a következő fajtáit különböztetik meg: ...

almafa, almafaoltvány, aloe, Amerikai ámbrafa, Arany ribiszke, aranyvessző, asztaldísz, Atlasz cédrus, Ausztrál ostorfa, áfonya, álló koszorú, általános tápoldat, általános virágföld, árnyékliliom, ároklefedő gyeprács, árvácska, balkon, balkonláda, balkonnövény, balkonvirág, balkonvirágföld, banánfa, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Virág, Gyümölcs, Talaj, Termés, Kertész?

◄ Bambusz   Barack ►
 
RSS Mobile