Kezdőlap (Banán)

 Kertészkedés 

  » »
 
   

Banán

Kertészkedés  Bambusz  Barack

Ha banánt akar ültetni a kertben (Magyarországon mindenképp elfagy télen), készítsen egy legalább 60 cm x 60 cm-es gödröt, cserélje ki a talajt erősen trágyás keverékre (fele érett, komposztált trágya, fele virágföld, ...


Banán
Trópusi gyümölcsfajta.
Nemzetközi szó a portugál banana nyomán, amely talán bantu vagy guineai eredetű, a magyar forma a francia banane ejtését követi.

A banán húsa és héja egyaránt gazdag káliumban, ami az embereknek és a növényeknek egyaránt fontos tápanyag.

Banán
Ahogy maga a gyümölcs, a banánhéj is gazdag káliumban, mely nemcsak önnek, hanem a kertnek is fontos tápanyag. A téli hónapokban egy rácson szárítsa ki a banánhéjakat.

Banán
A banán a világon a legnagyobb mennyiségben termelt gyümölcs. A trópusi Ázsiából származik, de ma már mindenhol termelik és fogyasztják. Nem fa, szára a föld alatt fejlődik, a föld feletti törzsét levélnyelek alkotják.

Banán
Legkevésbé a banán héja kerül felhasználásra a háztartásokban. Komposztálni nem lehet, mert a szállítás miatt rengeteg érésgátló vegyszer van a héján.

Banán
Ha igazán hatalmas levelekkel szeretnénk díszíteni a szobánkat, akkor mindenképpen érdemes elgondolkodni egy törpebanán beszerzésén. A neve azonban egy kissé megtévesztő lehet, mivel még a törpe kivitel is méretben meghaladhatja a 2 métert.

Banáncsónak japán széleslevelű díszsás
(Carex siderosticha Banana Boat) Japán, Kína térségéből származó alacsony évelő díszfű. Aranytarka lombját a tűző nap megégeti, ezért félárnyékos helyre ültessük. Az öntözést meghálálja.
Díszfák J-K ...

Banán:
Sok ballasztanyagot tartalmaz, amely segít abban, hogy a káros anyagok ne legyenek sokáig a belekben. De vigyázat, a banán sok szénhidrátot tartalmaz.

Banánfámon ősszel barna foltok jelentek meg
Ficusom levelein barna, "porszemszerű" valamiket láttam szaladgálni...
Ctenanthe compactstar növényem fonákján fehér élősködőket találtam...

Banán
Gyorsan fejlődik, szobában is elérheti a kétméteres magasságot. Télikertben, vagy párás légterű helyiségben virágzik és termést is hozhat. Közepes fényigényű, tavasztól őszig árnyékoljuk. Nyáron bőségesen, télen kevésbé öntözzük.

A banán, a narancs és az ananász csak szenzációszámba menő ritkaság volt a mindennapi asztalokon, vagy egy-egy távoli földrészt megjárt kereskedő kínálatában.

- Banánpakolás SZÁRAZ bőrre:
2 evőkanál túróhoz keverjünk 1 evőkanál tejszínt, 1 tojássárgáját, majd törjünk össze egy közepes banánt és dolgozzuk össze a tejszínes masszával. 30 percre vigyük fel az arcunkra, majd langyos vízzel öblítsük le.

"A banán a trópusok növénye. Sok csapadékot igényel, de a talaj felesleges vízmennyisége káros hatású. A földkeverék jó vízáteresztő legyen. Edényes termesztéséhez laza szerkezetű, humuszban és tápanyagban gazdag keveréket állítsunk össze.

Sajtkrémes banános süti
Nelli és Levi házat épít (12.) Kényes fázis: kivitelező kerestetik!
Karácsonyi visszaszámláló ...

A kivi viszont a banántól eltérően ehető gyümölcsöt hoz, jó esetben már négy éves korában termőre fordul, de hatodik évétől biztosan terem megfelelő körülmények között.

Banán, banánfélék
Banán (Musa sapientum). Öt-hat méter magasságúra megnövő, pálmaszerűen alakult törzsű és levélkoszorújú trópusi gyümölcstermő növény
Barackmoly
Őszi-, kajszibarack-, mandula-, szilvafákon károsít két-három nemzedékben ...

Reggelire: egy alma, körte, őszi, narancs, mandarin, banán, néhány szem szilva, cseresznye, meggy, málna, eper, kivi, illetve egy paradicsom, zöldpaprika, uborka néhány retek.

Dél- Törökország Földközi tengeri partvidékén (Anamur völgy) banánültetvények mellett vannak szamóca földek (Camarosa, Sweet Charlie, Chandler), ahol évente körülbelül 40.000 tonna szamócát termesztenek (Kaska, 1993.).

: az Abutilon, a Bougainvillea (murvafürt), a kamélia, a legyezőpálma, a Citrus- és Fortunella fajok, a papagájvirág, a hibiszkusz, a banán és a golgotavirág.

A szénhidrátokban gazdag banán káliumot és B6-vitamint (is) tartalmaz - gyorsítja az anyagcserét és a zsírégetést. Az író baktériumai is gyorsítják az anyagcserét, és kiűzik a fölösleget a zsírraktárakból.

Nagy a vita a télálló banánról és télálló pálmákról, amelyek szintén nem viselik jól nálunk a telet. Egyszerű évelő növények pusztulnak el télen, és hogy mi ennek az oka? Nincs hó és a hőmérséklet is ingadozik.

Ez alig marad el a banánterméstől és a citrusfélék (narancs, citrom, mandarin) össztermésének kétharmadát teszi ki. Kiemelt szerepét széles körű termeszthetőségének, nagy produktivitásának és igen sokoldalú felhasználhatóságának köszönheti.

Ha nagyobb mutatós növényt látnánk szívesen minden nap, akkor válasszunk a mediterrán jellegű hibiszkuszt, leandert, levendulafát, rózsafát, vagy banánfát, citromfát, eukaliptuszt.

Általában elmondható, hogy a vastagabb héjú gyümölcsök már kevesebb permetszert tartalmaznak, de míg a banán vagy a mangó meghámozva általában szermentes, ...

Biztonságosnak mondhatók: gabonafélék, hagyma, káposzta, burgonya, brokkoli, padlizsán, spenót, póréhagyma, karfiol, szilva, nektarin, dinnye; import gyümölcsből a banán, mangó, kivi, maracuja, papaya. Érdemes bio minőséget vásárolni, ill.

Ha különlegességekre vágyunk, akkor hazánk déli vidékein sikeresen próbálkozhatunk a banán (télálló) kiültetésével (mindig téli takarást igényel), vagy télálló pálmák telepítésével (télen a növény üstökét mindig össze kell kötni).

Egy hete a birs dicséreténél elfelejtettem megemlíteni, hogy milyen gazdag ásványi anyagokban, csak a dió és a banán tartalmaz több kalciumot, az almánál például hatszor többet rejteget a szőrös, bőrszerű héja alatt.

A jelenlegi tendenciákat figyelembe véve a belföldi fogyasztás az elkövetkező tíz évben mintegy évi 200 tonnát érhet el. A picokon nagy mennyiségben jelenlévő banán, citrom, narancs, kiwi árnyékában, ...

Érdekes tény, hogy botanikai szempontból a málnát, szedret és epret nem is bogyótermésként, hanem csoportos termésként tartjuk számon. A botanika fogalmai szerint például a paradicsom, az uborka, a dinnye és a banán bogyótermés.

Ahelyett, hogy több kilónyi zöldség és gyümölcsszármazékot eldobna, gondolunk itt almacsutkára, hagymalevelekre, banánhéjra, répaszélekre és társaikra, mostantól a földet táplálhatja azzal, amire már úgysincsen szüksége.

Az első fagyok előtt vigyük be:
Murvafürt (Bougainvillea)
Kalapácscserje (Cestrum)
Citrusfélék (Citrus)
Mirtusz (Myrtus)
Enciánfa (Solanum rantonetti)
Angyaltrombita (Datura)
Mályvacserje (Hibiscus)
Ibolyafa (Tibouchina)
Banánfa (Ensete) ...

a tropikus és szubtropikus tartományokban a gyümölcs általános táplálék (datolya, kenyérfa, banána). A szélesség északi vonalain csak a bogyó játszik nagyobb szerepet. A pomologusok a Gy.

ribiszke, aranyvessző, asztaldísz, Atlasz cédrus, Ausztrál ostorfa, áfonya, álló koszorú, általános tápoldat, általános virágföld, árnyékliliom, ároklefedő gyeprács, árvácska, balkon, balkonláda, balkonnövény, balkonvirág, balkonvirágföld, banánfa, ...

Lásd még: Lásd még: Virág, Gyümölcs, Talaj, Termés, Kertész

Kertészkedés  Bambusz  Barack

 
RSS Mobile