Kezdőlap (Banán)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Banán

Kertészkedés  Bambusz  Barack

A banán gyorsan fejlődő növény, amely egy vagy több pszeudoszárból, földalatti gyökértörzsből és szálas gyökérrendszerből áll. A pszeudoszár törzsként működő, szorosan egymás mellett álló, koncentrikus körökben elhelyezkedő levélhüvelyekből alakul ki.
Hogyan termesszünk banánt?
Levél ...


Banán
Trópusi gyümölcsfajta.
Nemzetközi szó a portugál banana nyomán, amely talán bantu vagy guineai eredetű, a magyar forma a francia banane ejtését követi.

A banán húsa és héja egyaránt gazdag káliumban, ami az embereknek és a növényeknek egyaránt fontos tápanyag. Nekünk a sejtek anyagcseréjéhez, az izom- és idegműködéshez nélkülözhetetlen, míg a növényeknél a levelek, a termés és a gyökerek egészséges fejlődését segíti elő.

Banán
Ahogy maga a gyümölcs, a banánhéj is gazdag káliumban, mely nemcsak önnek, hanem a kertnek is fontos tápanyag. A téli hónapokban egy rácson szárítsa ki a banánhéjakat.

Banán
A banán a világon a legnagyobb mennyiségben termelt gyümölcs. A trópusi Ázsiából származik, de ma már mindenhol termelik és fogyasztják. Nem fa, szára a föld alatt fejlődik, a föld feletti törzsét levélnyelek alkotják.

~
Legkevésbé a ~ héja kerül felhasználásra a háztartásokban. Komposztálni nem lehet, mert a szállítás miatt rengeteg érésgátló vegyszer van a héján.

~
Ha igazán hatalmas levelekkel szeretnénk díszíteni a szobánkat, akkor mindenképpen érdemes elgondolkodni egy törpe~ beszerzésén. A neve azonban egy kissé megtévesztő lehet, mivel még a törpe kivitel is méretben meghaladhatja a 2 métert.

~csónak japán széleslevelű díszsás
(Carex siderosticha Banana Boat) Japán, Kína térségéből származó alacsony évelő díszfű. Aranytarka lombját a tűző nap megégeti, ezért félárnyékos helyre ültessük. Az öntözést meghálálja.
Díszfák J-K ...

~:
Sok ballasztanyagot tartalmaz, amely segít abban, hogy a káros anyagok ne legyenek sokáig a belekben. De vigyázat, a ~ sok szénhidrátot tartalmaz.

~fámon ősszel barna foltok jelentek meg
Ficusom levelein barna, "porszemszerű" valamiket láttam szaladgálni...
Ctenanthe compactstar növényem fonákján fehér élősködőket találtam...

~
Gyorsan fejlődik, szobában is elérheti a kétméteres magasságot. Télikertben, vagy párás légterű helyiségben virágzik és termést is hozhat. Közepes fényigényű, tavasztól őszig árnyékoljuk. Nyáron bőségesen, télen kevésbé öntözzük. Soha ne száradjon ki a földje. Levelét is permetezzük.

A ~, a narancs és az ananász csak szenzációszámba menő ritkaság volt a mindennapi asztalokon, vagy egy-egy távoli földrészt megjárt kereskedő kínálatában.

- ~pakolás SZÁRAZ bőrre:
2 evőkanál túróhoz keverjünk 1 evőkanál tejszínt, 1 tojássárgáját, majd törjünk össze egy közepes ~t és dolgozzuk össze a tejszínes masszával. 30 percre vigyük fel az arcunkra, majd langyos vízzel öblítsük le.

"A ~ a trópusok növénye. Sok csapadékot igényel, de a talaj felesleges vízmennyisége káros hatású. A földkeverék jó vízáteresztő legyen. Edényes termesztéséhez laza szerkezetű, humuszban és tápanyagban gazdag keveréket állítsunk össze. Hazájában a felső humuszos rétegben helyezkednek el gyökerei.

Sajtkrémes ~os süti
Nelli és Levi házat épít (12.) Kényes fázis: kivitelező kerestetik!
Karácsonyi visszaszámláló ...

~, ~félék
~ (Musa sapientum). Öt-hat méter magasságúra megnövő, pálmaszerűen alakult törzsű és levélkoszorújú trópusi gyümölcstermő növény
Barackmoly
Őszi-, kajszibarack-, mandula-, szilvafákon károsít két-három nemzedékben
Barázdabillegető ...

Reggelire: egy alma, körte, őszi, narancs, mandarin, ~, néhány szem szilva, cseresznye, meggy, málna, eper, kivi, illetve egy paradicsom, zöldpaprika, uborka néhány retek.

Dél- Törökország Földközi tengeri partvidékén (Anamur völgy) ~ültetvények mellett vannak szamóca földek (Camarosa, Sweet Charlie, Chandler), ahol évente körülbelül 40.000 tonna szamócát termesztenek (Kaska, 1993.). Egy dániai kísérletben 13, Európa más országaiban gyakori fajtát vizsgáltak.

: az Abutilon, a Bougainvillea (murvafürt), a kamélia, a legyezőpálma, a Citrus- és Fortunella fajok, a papagájvirág, a hibiszkusz, a ~ és a golgotavirág. Még a fagyok beállta előtt védett helyre kell állítani, és csak a fagyosszentek elmúltával érdemes kihelyezni őket ismét a szabadba.

A szénhidrátokban gazdag ~ káliumot és B6-vitamint (is) tartalmaz - gyorsítja az anyagcserét és a zsírégetést. Az író baktériumai is gyorsítják az anyagcserét, és kiűzik a fölösleget a zsírraktárakból.
- Áztassunk be 3 evőkanál zabpelyhet 2 dl íróba.

A sütőtök terméshúsa narancssárga, a ~töké barnásvörös. A sütőtök konzisztenciája szárazabb, omlósabb, a ~töké nedvesebb, pépesebb.
Magja nagy, fehér vagy barnásszürke. Ezermagtömege 450-500 g. Olajtartalma 35-40%. Csírázóképességét 6-8 évig megtartja.
ÉLETTANI JELLEMZÉSE ...

Ha nagyobb mutatós növényt látnánk szívesen minden nap, akkor válasszunk a mediterrán jellegű hibiszkuszt, leandert, levendulafát, rózsafát, vagy ~fát, citromfát, eukaliptuszt. A színviláguk és illatuk ezeknek a növényeknek páratlan, és szintén jól viselik a meleg nyári napsütést.

Általában elmondható, hogy a vastagabb héjú gyümölcsök már kevesebb permetszert tartalmaznak, de míg a ~ vagy a mangó meghámozva általában szermentes, addig az agyonpermetezett citrusfélék pucolásakor óhatatlanul is kitesszük magunkat a kockázatnak, ...

Biztonságosnak mondhatók: gabonafélék, hagyma, káposzta, burgonya, brokkoli, padlizsán, spenót, póréhagyma, karfiol, szilva, nektarin, dinnye; import gyümölcsből a ~, mangó, kivi, maracuja, papaya. Érdemes bio minőséget vásárolni, ill.

Ha különlegességekre vágyunk, akkor hazánk déli vidékein sikeresen próbálkozhatunk a ~ (télálló) kiültetésével (mindig téli takarást igényel), vagy télálló pálmák telepítésével (télen a növény üstökét mindig össze kell kötni).

Egy hete a birs dicséreténél elfelejtettem megemlíteni, hogy milyen gazdag ásványi anyagokban, csak a dió és a ~ tartalmaz több kalciumot, az almánál például hatszor többet rejteget a szőrös, bőrszerű héja alatt.
Biokertészet hókuszpókusz nélkül: Októberi birsízlelő ...

A jelenlegi tendenciákat figyelembe véve a belföldi fogyasztás az elkövetkező tíz évben mintegy évi 200 tonnát érhet el. A picokon nagy mennyiségben jelenlévő ~, citrom, narancs, kiwi árnyékában, az alma kis százalékban szerepel és nem sok sikerrel.

Érdekes tény, hogy botanikai szempontból a málnát, szedret és epret nem is bogyótermésként, hanem csoportos termésként tartjuk számon. A botanika fogalmai szerint például a paradicsom, az uborka, a dinnye és a ~ bogyótermés. A világ legnagyobb bogyótermése igazán nehézsúlyú: a tök! ...

Az ételmaradékok kiválóan komposztálhatóak. Ahelyett, hogy több kilónyi zöldség és gyümölcsszármazékot eldobna, gondolunk itt almacsutkára, hagymalevelekre, ~héjra, répaszélekre és társaikra, mostantól a földet táplálhatja azzal, amire már úgysincsen szüksége.

Az első fagyok előtt vigyük be:
Murvafürt (Bougainvillea)
Kalapácscserje (Cestrum)
Citrusfélék (Citrus)
Mirtusz (Myrtus)
Enciánfa (Solanum rantonetti)
Angyaltrombita (Datura)
Mályvacserje (Hibiscus)
Ibolyafa (Tibouchina)
~fa (Ensete) ...

a tropikus és szubtropikus tartományokban a gyümölcs általános táplálék (datolya, kenyérfa, ~a). A szélesség északi vonalain csak a bogyó játszik nagyobb szerepet. A pomologusok a Gy.-nak illetőleg a gyümölcsterméknek a következő fajtáit különböztetik meg: ...

almafa, almafaoltvány, aloe, Amerikai ámbrafa, Arany ribiszke, aranyvessző, asztaldísz, Atlasz cédrus, Ausztrál ostorfa, áfonya, álló koszorú, általános tápoldat, általános virágföld, árnyékliliom, ároklefedő gyeprács, árvácska, balkon, balkonláda, balkonnövény, balkonvirág, balkonvirágföld, ~fa, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Virág, Gyümölcs, Talaj, Termés, Kertész?

◄ Bambusz   Barack ►
 
RSS Mobile