Kezdőlap (Balkon)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Balkon

Kertészkedés  Baktériumos rothadás  Bambusz

Balkonkertészkedés kérdezz-felelek
A balkonkertészkedés egyre nagyobb divat, amin nincs mit csodálkozni, hisz a városba szorult embernek a lakásbelsőn kívül ez az egyetlen rendelkezésre álló terep a növénygondozáshoz, tavasztól őszig pedig a legpraktikusabb is, ...


Balkondinnye
Sziasztok!
Kaptam az elmúlt évben egy cserép Balkondinnyét. Legalábbis a papírjára ez volt írva. Semmi hasznos tanácsot nem találtam, ezért kérném a segítséget. Dinnyefát is néztem, de ez csak hasonlít hozzá. Annyit tudok róla, hogy hasonlít a nevelése és tartása a Citromfához.

Balkonada szülinapi játék utóélete
Nagy Jucóval, a Balkonada oldal és blog tulajdonosával pár éve ismerkedtünk meg. A növényszeretetünk okán több közös, izgalmas projektben is közreműködtünk.

Balkonok bája
Tweet
Nagyjából kétféle embert ismerünk: akinek van kertje, s akinek nincs. Ezek közt átmenetet képez a balkonos: ő egyszerűbb a kertinél, de fényűzőbb annál, aki csak lakása szobanövényeivel törődhet.

Balkondivat, a tűzpirostól a vérvörösig
A piros az a szín, amelyről a legtöbb embernek egyértelműen az érzelmi vonatkozású, szenvedélyes kapcsolat jut az eszébe. A tűzpiros, a piros, mint a szerelem, mint a vér, vagy mint az indulat szimbóluma jut eszünkbe.

~ aranya - Virágládák élénksárga dísze
Részletek Kategória: Dísznövények
A ~ aranya bemutatása ...

~láda beültetése lépésről-lépésre
Ha szeretnénk az erkélyre, vagy a teraszra egy gyönyörű virágzó növényekkel teli ~ládát telepíteni, már az ültetésnél érdemes néhány alapvető szabályt betartani.
Bővebben...

A ~láda-beültetések különleges helyzetüknek köszönhetően rendszerint kevésbé vannak kitéve a hidegeknek, mint a szabadföldi ágyások növényei. Ezért a ~on valamivel tovább megtarthatjuk a növényeket, azok csak később veszítik el díszítőértéküket és halnak el. ...

~
Erkély.
Nemzetközi szó az olasz balcone nyomán, amely a longobárd balko (gerenda) szó nagyító képzős alakja, s eredetileg gerendamennyezetet jelentett. A magyarba a francia balcon a német ~on keresztül került be.

~ládán kívül természetesen virágágyakba is ültethető, itt kisebb csoportokban mutat igazán. Ha sziklakertünkbe szeretnénk egy kis színt vinni, ezzel a bájos növénnyel biztos célt érünk. Nem utolsó sorban sírok díszítésére is alkalmas.
Szép, rajzos virágfejekkel díszlik ...

~ládák
~láda esetében mindenképpen két tényezőt kell súlyozottan figyelembe venni: csak hasonló fény-és vízigényű növényeket ültessünk össze. A ~láda alján legyenek lyukak, ezeken keresztül távozik el a felesleges víz.

~kert: karnyújtásnyira az asztalról
/Bálint György kertről, növényekről
/Aktuális kert
/Május ...

Szép ~ok
Muskátlik, petúniák, begóniák, törpedáliák, verbénák és még számtalan más virág ékesítheti az ablakokat, teraszokat. Mégis sok a csupasz ablak, sok a satnya ~láda.
tovább olvas
2005.06.06 ...

Indul a ~-növények szezonja
Május közepétől már talaj menti fagyokra sem kell számítani, így a fagyérzékeny egynyári növények szezonja is beindul, és benépesülhetnek a ~ládák.

~ládába célszerű inkább bimbós palántát ültetni, mint magot vetni, mert utóbbi esetben csak későn kapunk virágzó egyedet. A körömvirág, a bársonyvirág, a sarkantyúka, a törpe dáliák azonban alkalmasak magvetéssel történő szaporításra is.

~
Garázs
Fészer
Impresszum - Lapalapító: Fundamenta - Lakáskassza Pénzügyi Közvetítő Kft
Főszerkesztő Balogh Edina (e.balogh@marquardmedia.hu)
Vezető szerkesztő: Kitzinger Szonja; Online szerkesztő: Zubor Rozália; Lapmenedzser: Felegyi Tímea Kiadó: Marquard Media Magyarország Kft.

Teraszon, ~on az egyik legkönnyebben gondozható növény a petúnia és a kisvirágú petúnia. Rendkívül változatos a színpaletta, a hófehértől kezdve a halvány pasztellszíneken át az erőteljes piros, bordó, lila árnyalatok közül választhatunk számunkra a leginkább tetszőt.

A lakás részévé varázsolhatjuk a teraszt és a ~t
Írta: Borbás Ági
A lakóházak többségéhez - ha kert nem is, de - egy kisebb erkély vagy terasz általában tartozik. Ennek kihasználása csak a gazda kreativitásán múlik. ...

Virágoztassunk muskátlit ~ládában
A muskátli egész éves ápolását és teleltetését mutatjuk be. Nem véletlenül ültetik, hiszen egész évben képes virágot hozni és meglepően sok egyéb haszna is van! ...

~tál hortenziával
Ezt az összeállítást elsősorban árnyékos teraszokra, ~okra ajánljuk, mert a benne található növények mindegyike vagy szereti vagy jól tolerálja az árnyékot. A hortenzia óriási virággömbjeit a tollborzfű rózsaszín bugái emelik ki, és...

~veteményesek, konyhakertek, zárt zöldségesek, gyümölcsösök
Több kategóriában lehetett nevezni: erkélyen, ~on kialakított mini konyhakerttel (50 négyzetméterig, legalább háromféle növénnyel), normál konyhakerttel (50 négyzetméter felett), zártkertes zöldségeskerttel, ...

~növények: A tavasszal ültetett ~, egynyári növények lassan elveszítik díszítő értéküket. Szept. végén, Okt. elején helyükre már árvácskát, dísz füveket vagy más egyéb növényt ajánlott ültetni.
November: ...

A ~láda bemutatóról most csak két képet teszek közzé, részletesebben majd tavasszal.

VÁLASZOK ...

~unkat vagy teraszunkat hagymás virágok intenzív színeivel változtathatjuk suhogó, selymes tavaszi álommá.

~részlet, kovácsoltvas, kopott festett spaletta és terméskő.....ja és a futónövények kósza , rakoncátlan indái.
A perovszkia (sudárzsálya) és gaura sűrű tömegben van mindenfelé.

A ~on nevelt növényeknek mások a körülményei, mint a kertben, talajban termeszett növényeknek. Itt nincs állandó nedvesség utánpótlás a talaj hajszálcsövecskéin keresztül.

A ~ládákban, cserepekben nevelt növények remekül fel tudják dobni a komor városi épületek egyhangúságát, így némi fantázia segítségével elérhetjük, hogy virágoskert híján is egy oázis közepén érezzük magunkat.

Pillangós ládika ...

Ha a ~ládát az ablakunk alá tesszük, akkor élvezhetjük még egy pozitív hatását. A növénynek van egy jellegzetes illata, amit a szúnyogok nem szeretnek, így ha nem is teljesen, de a szúnyoghad egy részét kizárhatjuk a lakásunkból.

Ágyás- és ~növények neveléséhez
Cserepes neveléshez, faiskolai termesztéshez
Magvetés, szaporítás
Natúr tőzeg ...

Speciális ~növény föld, mindenféle cserepes és ~növény részére
Compo bio virágföld
Compo sana bio virágföld 20 l ...

A dézsás, ~ládás növényeket a melegebb napokon öntözzük meg
Ügyeljünk szobanövényeink párologtatására
Szaporítás ...

Téli dísz a ~on
Díszítés
Díszítő ötletek
Tél
Más
A havasi törpefenyő lassan nő, ezért alkalmas ~ládák beültetéséreA rövid szürke nappalok és a hosszú hideg éjszakák a téli napokon szinte mindannyiunk számára lehangoló és szomorú.

Cserepes és ~ládás növények kényelmes tápanyag-utánpótlása
A szép virágokban nemcsak gyönyörködni lehet, hanem rendszeresen gondozni is kell őket. Az ápolási munkák egyike a rendszeres tápanyag-utánpótlás.
Hogyan oldja meg ezt a feladatát az elfoglalt hobbikertész?

Ültethetjük ~ládákba is, ablakpárkányról lefuttatva vagy egy terasz kerítéséről. A szép levélszíne miatt nagyon jól áll neki egy barna edény vagy láda, mint pl.: az alábbi képen.
Rendeljen palántát és termeljen batátát stílusosan cserépben.
fogkő eltávolítás ...

- Szoba- és ~növényeknél , valamint zöldségnövényeknél hígítsuk fel a KOMPOSZT-TEÁT oly módon, hogy 0,5 dl-t töltsünk bele 1 liter vízbe és így öntözzük növényeinket.
- Termesztőközeg készítésnél 20%-os töménységben (1:5 hígításban), 0,1 dl/1 liter KOMPOSZT-TEÁT használjunk fel.

A dézsában, ~ládában tartott dísznövények igen sokrétűen felhasználhatók, és az évszakok változásával rugalmasan alakítható át velük a kert, terasz, ~.

A régi műanyag ~ládák helyett használjunk faládákat, amelyek sokkal természetesebb hatást keltenek.
Virágtartók növénylépcsők.

A tépősaláta a ~ládákban mutat a legszebben, aránylag kis levélfelülettel rendelkezik. A vetés után már hat-héttel szedhetjük folyamatosan a friss zsenge saláta leveleket. A növény közepét hagyjuk folyamatosan tovább fejlődni, így egész nyáron lesz alapanyagunk.

Kiültetni lehet ~ládába, növénytartókba, kőedényekbe, de a legtöbb lehetőséget a virágágyások adják.
Ültethetjük az azonos fényigényű növényfajokat akár vegyesen is, végtelen a lehetőségek száma.

Gyors beültetés: ~ládák víztárolóval
Főként a dolgozó hobbikertészeknél okoz gondot, hogy hőségben nem tudják napközben megöntözni a ~virágokat. Számukra nagy segítség a víztárolóval ellátott virágláda.
Egykettőre beültetve ...

A ~ládákban lévő árvácskákat a hónap utolsó harmadában cseréljük ki nyáron nyíló virágokra.
Napos helyekre mindenekelőtt muskátli és petúnia ültethető. A két növény a tápanyagban gazdag, nem túl laza komposzttal dúsított földet kedveli.

tervezés, adventi koszorú, Afrikai ibolya, agyagcserép, almafa, almafaoltvány, aloe, Amerikai ámbrafa, Arany ribiszke, aranyvessző, asztaldísz, Atlasz cédrus, Ausztrál ostorfa, áfonya, álló koszorú, általános tápoldat, általános virágföld, árnyékliliom, ároklefedő gyeprács, árvácska, ~, ...

A helyes és egyben víztakarékos öntözésről Az öntözés tízparancsolata Az öntözővíz mennyisége A zöldségek öntözése A gyep öntözése A fák, bokrok és bogyós gyümölcsök öntözése Öntözés üvegházban, melegágyban és zárt térben Szoba- és ~növények öntözése A kannától a mikroöntözésig Vízforrások ...

Házilag is könnyen termeszthető, kiskertben és ~ládában egyaránt. ~ládában és cserépben termesztés esetén számítsunk rá, hogy méretei arányosan kisebbek lesznek (kb. 20-40 cm). Szaporítása történhet magról, palántázással vagy tőosztással.

~láda
paradicsom
paprika
Ki ne szeretne saját maga által termesztett paradicsomot, paprikát enni. És ki ne szeretné tavasszal a kertjét, ~ ládáját azonnal színes virágokkal megtölteni? És mindezt fillérekből megoldva! ...

Egy ízlésesen beültetett ~láda több, mint egy hivalkodó szoborkert. Vannak, akik úgy vélik, a ház illő kert nélkül mezítelen, mint az ember öltözék nélkül. És létezik kertdivat is, amely a korokkal - azaz az emberrel - változik.

Szépen bevált nálunk a ~paradicsom - nagyon bőséges paradicsomtermésünk volt. A paradicsomnál, és más palántázott zöldségeknél fontos, hogy ne késlekedjünk, időben kezdjük meg a magvetéseket.

Hogyan alakítsunk ki hasznos ~kertet?
A panelok és társasházak jellemző tulajdonsága, hogy nagyon kevés földterület tartozik hozzájuk, de inkább egyáltalán semmi. Sokan gondolják ezért, hogy jó ötlet kihasználni a teraszt, főleg, ha az déli tájolású némi zöldség vagy fűszer megtermesztésére.

Bidens ferulifolia -~ aranya
A surfínia, a csüngő verbéna, a bakopa, a ~ aranya, a lobélia szereti a napos helyet, de víz- és tápanyagigényesek. Esetenkénti kiszáradás után regenerálódnak ugyan, de megszakad a folyamatos virágzás, és fogékonyabbak lesznek a betegségekre.

Cserépbe vagy ~ládába helyezve esetleg magasabb növénynél fellógatva gyéríthetjük a repülő kártevőket. Használata az egész szezon alatt javasolt, ha bepiszkolódik vagy tele lesz rovarral, újra kell cserélni. 1-2 lap szükséges növényenként.

Akár egy öthektáros park, akár a ~unk megfelelő hely ahhoz, hogy mind az öt érzékünk örömforrása legyen. Bár tény, hogy igazán a kis területeken van jelentősége annak, hogy érzékeink kellemes ingerein keresztül élvezzük a természet adományait. Legfontosabb az egyensúly kialakítása.

Felhasználása, sziklakertek, ~ok, egy egy apró, de vízigényes növény ellátására, amelynek a közelébe nem pusztán nedvességet kedvelő növény is van. Használják még bokor, apró cserjék, és terülők locsolására is.

A városi ember számára a ~láda virágai összekötő kapocs közte és a természet között. Miniatűr kert. Jelentősége messze felülmúlja méreteit. Kertes házban azonban a kert folytatását jelenti a lakás felé. Mintegy kiterjesztése, meghosszabbítása.

Ezek lehetnek cserepek égetett kerámiából, műanyagból is, lehetnek kaspók, kiszolgált fazekak, design boltban beszerzett puccos holmik éppúgy, mint félbevágott egykori boroshordók, fémvödrök, ~ládák, egyszóval bármi, ami a céljainknak megfelel.

Az Ocimum basilicum magyar 'Bíborgömb' fajtája ~ládában is megtartja szép, gömbös alakját. A Lobelia erinus 'Fountain Lilac' szakaszosan virágzó, csüngő lobélia. A Celosia argentea 'Ezerjó' magyar faj­tá­ja ~ládában is kiválóan díszít a hideg őszi napok beköszöntéig.

Nemcsak hagyományos ~ládát, de akár nagyméretű játék teherautó platóját is választhatja. Fontos, hogy az alján legyenek lyukak, ahol a fölösleges víz eltávozhat.
Legalább 12 centi mély edény szükséges, hogy 10 centi földet lehessen beletenni. Ennyi feltétlenül kell a gyökerek számára.

Az otthonaink nagyobb részben ma még - Istennek hála -a ~jainkkal, erkélyeinkkel, loggiáinkkal, kiskertjeinkkel, parkjainkkal, növény, rovar és állatvilágukkal összekapcsolnak bennünket a természettel. Ha nehezen is, de így még otthonaink részben élhetők maradtak.

Ebben a sorozatban kiskerttulajdonosokhoz szólunk, akiknek csak néhány négyzetméter konyhakert, vagy esetenkint csak egy-egy napos ~ vagy lépcsőház áll rendelkezésükre kedvenc növényeik termesztésére, ugyanakkor viszont természetszeretők és szívesen figyelnek növényeik tulajdonságaira, ...

Mindegy, hogy egy egész kertünk, egy ~unk vagy csak egy ablakpárkányunk van, végre itt a kertészkedés ideje! tovább »
Sting varázskertje Toszkánában ...

Árpád kíváncsi tekintete felfedezte a ~t és kisétát. - Sok, sok magas házat látok, kik birtokolják?
- kérdezte, amikor megelégelte a kíváncsiskodást és visszajött a szobába ...

GALAMBOK ELRIASZTÁSA - Ha a tollaktól és az ürüléktől már nem tudja élvezni a kilátást a ~ról, fújja le az egész területet, beleértve a rácsot és a bútorokat is, WD-40-nel! A madarak irtóznak a szagától, úgyhogy hamarosan továbbállnak majd.

Vetéshez, palántázáshoz (a cserépbe)
Szobanövények szaporításához, átültetéséhez (~ládákba, dézsákba)
Gyepek, pázsitok tápanyagellátásához
Iskolai fásításhoz, zöldesítéshez (ültető gödörbe) ...

cserepes dísznövények, ~ládák
Scotts Díszpark műtrágya család (15g-os tabletta)
15-9-9 ...

A ~ládába és függőcserepekbe való futópetúnia igazán rövid távú bajnok. Már ami a növekedési ütemét illeti. Népszerűsége tagadhatatlan és megérdemelt. Igen változatos sziromvariációkkal és színárnyalatokkal találkozhatunk vele.

Cserjék, fák öntözésére használható csövek,16-20mm átmérővel. Beépített csepegtető idomokkal rendelkeznek, melyek 20-100 cm-re helyezkednek el egymástól. Egyedi csepegtető testekkel kiválóan öntözhetők cserepes- és dézsás növények, ~ládák
Mágnesszelep: ...

Kiváló talajtakaró, jól megfér egymás mellett több fűszernövénnyel, például a kakukkfűvel, mentával. Ideális sziklakertekbe, de akár fácskává is metszhetjük az évek alatt. Szépen elél teraszokon és ~okon is, de csak nagy virágcserépbe, dézsába ültetve.

A mai korszerű, gyepbe süllyesztett öntözőrendszerek tökéletes megoldást biztosítanak gyepfelületek, fák és cserjék, virágágyak és sziklakertek, illetve ~ok öntözésére, segítségükkel nagyon sok időt és energiát takarítunk meg: ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Virág, Kertész, Talaj, Ültetés, Zöldség?

◄ Baktériumos rothadás   Bambusz ►
 
RSS Mobile