Kezdőlap (Iskolai végzettség)

 Karrier 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Iskolai végzettség

Karrier  Interneten keresztül  Jó benyomás

2. Iskolai végzettség
kezdje a legutolsóval (egyetem, főiskola, középiskola)
a tanulmányok kezdete és befejezése, az oktatási intézmény neve és székhelye, szakosítás, valamint a végzettség típusa (államvizsga, érettségi bizonyítvány, diploma...) ...


Iskolai végzettségbeli elvárás, egy adott munkakörre.
Egy tipikus bukás példája: ...

Ennek ellenpontjaként a munkaerő piacon mégis számos cég az elvárt iskolai végzettség, a tanulási hajlandóság, a rugalmas alkalmazkodás vélt vagy valós hiánya miatt nem szívesen alkalmaz 40-50 éves kor felett dolgozókat.

Gondoljunk csak bele: már általános iskolai végzettséggel is rengetegen dolgoznak, szakközép- vagy szakmunkás iskolai végzettséggel is, s ez utóbbi kettő iskolatípusnak az (is) lenne a célja, hogy felkészítsék a tanulókat a szakmára, nem? És mit tudnak ezek a tanulók, amikor munkába állnak?

A munkáltató a munkavállalót a munkaköri feladatokról, a munkakör betöltéséhez szükséges iskolai végzettségről - kivéve, ha ezt jogszabály határozza meg - a 76. § (7)-(8) bekezdésében foglalt rend szerint tájékoztatja.

Tanulmányok: legmagasabb ~: a kezdés és a befejezés (várható) dátuma, az iskola és a szak pontos neve.
Tapasztalat/munkahelyek/szakmai gyakorlat: munkahelyek fordított időrendi sorrendben, cégnév, kezdés és befejezés dátuma (év, hó), betöltött pozíció, feladatok.

Mert a legfrissebb ~ed/munkahelyi tapasztalatod befolyásolja leginkább a mostani szaktudásodat, tehát ezt kell első helyre kiemelni. Mindenki ezt az információt keresi elsőként, nem jó, ha át kell bogarásznia érte az egész önéletrajzot.

Az ~ mellett leírhatják a szakdolgozat témáját, a megpályázott pozícióhoz kötődő, az egyetemen, főiskolán tanult tantárgyakat is megemlíthetik.

Ebből a legfontosabb három az ~, a szakképzettség, és a munkafeltételek. "A magas ~ jelzi, hogy az egyén képes tanulni, tehát vélhetőleg termelékeny, illetve jó képességekkel rendelkezik.

Legalább általános ~
Előnyt jelentő képességek:
Együttműködési készség, empátia, feszültségtűrés, önálló munkavégzés, szociális érzékenység. A Magyar Vöröskeresztnél például a képzés időtartama 42 óra elmélet + szakmai gyakorlat.

A második harmad az ~et, nyelvtudást tartalmazza. Végül az utolsó harmad az eddigi munkahelyeket, gyakorlati tapasztalatokat írja le.
A fent említett adatokat érdemes táblázatba szedni, időrendi sorrendben felsorolni, hogy a munkaadó számára áttekinthető legyen.

Ez a felelősség az intézményes (formális) ~et adó esély 'megismétlésére' irányul mind a közoktatásban és a szakképzésben, mind a felsőoktatás területén.

Az úgynevezett 'amerikai típusú' önéletrajz fordított időrendben készül, vagyis az olvasó első információként mindig a legfrissebb munkahelyedet, ~edet látja, és az időben visszafelé haladva követi nyomon pályádat. Általában ilyen önéletrajzot várnak tőled a piaci cégek.

Átlagjövedelmek végzettség szerint

A Fizetések.hu munkatársai kutatásukban azt vizsgálták, milyen jövedelmekre számíthatnak a munkaerőpiacon a különböző szintű ~gel rendelkező álláskeresők. Az eredmények alapján egyértelmű, hogy megéri tanulni.

Ezután sorolja fel ~eit és a szakmai képzéseket, amelyekben részt vett. Ha már sok éve dolgozik, elég, ha a tanulmányaival csak említés szintjén foglalkozik.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Önéletrajz, Siker, Karrier, Munkaadó, Fizetés?

◄ Interneten keresztül   Jó benyomás ►
 
RSS Mobile