Kezdőlap (Vágólap)

 Informatika 

  » »
 
   

Vágólap

Informatika  Üzenetsor  Vállalati információs rendszer

Vágólap
A vágólap minden grafikus operációs rendszer része. Szerkesztési műveletek megkönnyítésére találták ki, eredetileg szövegszerkesztőkben.


Vágólap
A vágólap a Windows által biztosított elkülönített memóriaterület. Használata: egy kijelölt objektumot (szöveg, szövegrész, kép, hang, fájl, mappa, stb.) ide másolva bármely Windows-os alkalmazásba beilleszthetjük, egymás után többször is.

A vágólap
A vágólap egy sajátos eszköz a dokumentumok tartalmának másolására, mozgatására. Tulajdonképpen nem a KWrite része, hanem a KDE rendelkezik egy vágólappal, amit megoszt az egyes alkalmazások között.

Több vágólap
Általános probléma volt mindig is, hogy a szövegszerkesztés közben szerettünk volna több dolgot is tárolni a vágólapon, persze erre sosem volt lehet?ség, mindig csak egy dolog fért el.

Vágólapon keresztül - Drag and Drop technikával.
Menü vezérelten (pull down, pop up), ikonok segítségével, forró gombokkal
Parancsmódban (futtatás vagy parancsmód segítségével) ...

Vágólap
Nem csupán 1 vágólapi lehetőségünk van, hanem egyszerre 12.
Vezérlők eszköztára ...

A vágólap a programok által közösen használt átmeneti memóriaterület. Bármely program adatokat helyezhet el vagy olvashat le a vágólapról, amely az adatok másolásához vagy áthelyezéséhez használható.

Másold vágólapra Ctrl-C-vel a kijelölt szöveget. Készíts 3 új Layer-t, majd a Layer 3-ra illeszd be a Background Layerről a kijelölt szöveget Ctrl-v-vel.

Létezik a számítógépnek egy olyan memóriatartománya, ahová a szövegszerkesztők bizonyos szövegrészeket, grafikákat tehetnek el "átmeneti megőrzésre", ezt a programok "clipboard"-nak, vágólapnak, puffernek, zsebnek satöbbi nevezik.

Meglévő állományaink másolása: Az állományokat először a másolás funkcióval másoljuk a vágólapra majd válaszuk ki a célhelyet és a beszúrás funkcióval készítsük el a másolatot.

Szerkesztés menű

Kivágás (cut) Kivágja a kiválasztott tételt and és kimenti a vágólapra. A vágólap segítségével bemásolhatunk fájlokat más fájlokba.
Másolás (copy) Bemásolja a kiválasztott tételt a vágólapra.

Az egyes alapelemek - az Asztal, a Tálca, a Start menü, a Sajátgép, a Vágólap - bemutatásán túl ismerteti a Windows Intézőt, a legfontosabb Windows alapú segédprogramokat és a Windows XP Súgóját. Végül a Vezérlőpult fontosabb elemeit tárgyalja.

Egyes (kommunikációs) programoknak az a funkciója, amellyel a képernyőn éppen látható karakterek lemezre vagy átmeneti memóriába (vágólapra) menthetők, és így később is megnézhetők, szerkeszthetők.
script ...

Másoljuk ennek a fájlnak a tartalmát a vágólapra és a parancssorba másoljuk majd be a jobb gomb - Paste segítségével a következő lépésben. 6.2.6. A parancssorból futtassuk a telepítő alkalmazást: cd e:\SPF2010\install PrerequisiteInstaller.

Ha sikerült a grafikát kiválasztani, akkor csak a Befejezés gombra kell kattintani és már a kép azon a helyen van, ahova helyezni akartuk. Természetesen máshonnan is beilleszthetünk képeket a vágólapon keresztül, de erröl, majd késöbben.

Lásd még: Lásd még: Billentyű, Objektum, Windows, Informatika, Információ

Informatika  Üzenetsor  Vállalati információs rendszer

 
RSS Mobile