Kezdőlap (Vágólap)

 Informatika 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Vágólap

Informatika  Üzenetsor  Vállalati információs rendszer

Vágólap
A vágólap minden grafikus operációs rendszer része. Szerkesztési műveletek megkönnyítésére találták ki, eredetileg szövegszerkesztőkben. A fájl és könyvtárkezelőben programban is megkönnyíti azonban a fájlok vagy könyvtárak másolást, mozgatását.


Vágólap
A vágólap a Windows által biztosított elkülönített memóriaterület. Használata: egy kijelölt objektumot (szöveg, szövegrész, kép, hang, fájl, mappa, stb.) ide másolva bármely Windows-os alkalmazásba beilleszthetjük, egymás után többször is.

A vágólap
A vágólap egy sajátos eszköz a dokumentumok tartalmának másolására, mozgatására. Tulajdonképpen nem a KWrite része, hanem a KDE rendelkezik egy vágólappal, amit megoszt az egyes alkalmazások között.

Több vágólap
Általános probléma volt mindig is, hogy a szövegszerkesztés közben szerettünk volna több dolgot is tárolni a vágólapon, persze erre sosem volt lehet?ség, mindig csak egy dolog fért el.

Vágólapon keresztül - Drag and Drop technikával.
Menü vezérelten (pull down, pop up), ikonok segítségével, forró gombokkal
Parancsmódban (futtatás vagy parancsmód segítségével) ...

~
Nem csupán 1 ~i lehetőségünk van, hanem egyszerre 12.
Vezérlők eszköztára ...

A ~ a programok által közösen használt átmeneti memóriaterület. Bármely program adatokat helyezhet el vagy olvashat le a ~ról, amely az adatok másolásához vagy áthelyezéséhez használható. A ~ mindig a rajta legutoljára elhelyezett adatokat tartalmazza, a korábbi adatok elvesznek.

Másold ~ra Ctrl-C-vel a kijelölt szöveget. Készíts 3 új Layer-t, majd a Layer 3-ra illeszd be a Background Layerről a kijelölt szöveget Ctrl-v-vel.

Az alkalmazások információkat adhatnak át egymásnak a Clippboard-on (~on) keresztül. A ~ egy ideiglenes adattároló. Az ablakban kijelölt információt az Edit (Szerkesztés) menü Cut (Kivág), vagy Copy (Másol) menüpontjával lehet a ~ra írni.

Egy kép bemásolásához a ~ra klikkelj a képre a jobb egérgombbal, és válaszd a Másolást (copy) a kipattanó menűből.
Kép elmentéséhez, klikkelj a képre a jobb egérgombbal, és válaszd a Kép mentése másként (save picture as) parancsot a kipattanó menűből.

Meglévő állományaink másolása: Az állományokat először a másolás funkcióval másoljuk a ~ra majd válaszuk ki a célhelyet és a beszúrás funkcióval készítsük el a másolatot.

Az egyes alapelemek - az Asztal, a Tálca, a Start menü, a Sajátgép, a ~ - bemutatásán túl ismerteti a Windows Intézőt, a legfontosabb Windows alapú segédprogramokat és a Windows XP Súgóját. Végül a Vezérlőpult fontosabb elemeit tárgyalja.

Egyes (kommunikációs) programoknak az a funkciója, amellyel a képernyőn éppen látható karakterek lemezre vagy átmeneti memóriába (~ra) menthetők, és így később is megnézhetők, szerkeszthetők.
script ...

# screen capture #
[ejtsd: szkrín keptsö]
{magyarul: képernyőmentés(?)}
Egyes (kommunikációs) programoknak az a funkciója, amellyel a képernyőn éppen látható karakterek lemezre vagy átmeneti memóriába (~ra) menthetők, és így később is megnézhetők, szerkeszthetők.
(=> log file) ...

kódlap-probléma: a DOS-ablak 852-es kódlapot használ, míg a Windows az 1250-es kódlapot. Emiatt ékezetes üzenetek megjelenítése problémát okozhat. Ha a példát ~ra kimásolva DOS-ablakban futtatjuk, hibásan jeleníti meg az ékezetes karaktereket: ...

Ha sikerült a grafikát kiválasztani, akkor csak a Befejezés gombra kell kattintani és már a kép azon a helyen van, ahova helyezni akartuk. Természetesen máshonnan is beilleszthetünk képeket a ~on keresztül, de erröl, majd késöbben.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Billentyű, Objektum, Windows, Informatika, Információ?

◄ Üzenetsor   Vállalati információs rendszer ►
 
RSS Mobile