Kezdőlap (Trójai)

 Informatika 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Trójai

Informatika  Trackball  Trójai program

trójai - Informatikai fogalomtár
A trójai programok magukat hasznos programnak álcázó kártevők. Ezek a programok nem sokszorosítják magukat, viszont kárt tesznek a rendszerben.


Trójai program
A Trójai programok magukat hasznos programnak álcázó kártevők. Ezek a programok nem sokszorosítják magukat, viszont kárt tesznek a rendszerben. (Fájlokat törölnek, meghajtót formáznak, stb.)
Turing teszt ...

Trójai falovak:
Programok amelyek járulékos funkciókat fűznek egy programhoz( sok esetben hibákat, vírusprogramot vagy a vírus terjedését támogató programrészeket) vagy programkódokat cserélnek ki.
-Hatásuk hasonlít a vírusokéhoz.
-Nem reprodukálódnak ...

Trójai programok
nem szaporodnak!
általános - a szaporítás a felhasználó dolga ...

Trójai programok: hasonlítanak a vírusokhoz, mert hordozóprogramra van szükségük. A szaporító rész hiányzik belőlük.
Kémprogramok: adatokat gyűjtenek személyekről, szervezetekről azok tudta nélkül.

~ programok:
Nem annak látszanak, amik valójában. Tesztprogramok formájában terjednek, de nem tesztelnek, hanem pusztítanak. Futásuk alatt tönkretesznek más programokat. Indításuk után azonnal "hatnak".
Önszaporító vírusok: ...

~ak
A ~ak az internetes korszak termékei, csak hálózatban kapcsolt számítógépeken tudják kifejteni tevékenységüket. Ezek is kicsi programok, de a vírusoktól és férgektől eltérően reprodukcióra képtelenek, így maguktól nem is terjednek.

~: A felhasználó által ismeretlen - általában káros és/vagy érdekeivel ellentétes - funkciókat is megvalósító szoftver, amely magát hasznos programnak álcázza, és így veszi rá a felhasználót elindítására.

A ~ faló programok lényege az álcázás. Nevüket onnan kapták, hogy nem azt cselekszik, amire a felhasználó használni szeretné őket, hanem egészen mást, írójuk szándékának megfelelően.

~ falovak: nem szaporodnak, de a gépbe bekerülve ott valamilyen rendellenességet okoznak, például PC-k és a hálózati forgalom lelassítása.
Kémvírusok: kárt nem okoznak, hanem információkat szolgáltatnak az adott gépről és a hálózatról Interneten keresztül.

~ programok: jól működő, hasznos alkalmazásnak látszó programok, amelyek azonban kártékony részt is tartalmaznak, ami a felhasználó tudta nélkül működik. Általában bizalmas adatokat vagy jelszavakat gyűjt és továbbít.

~ programok
Olyan programok, amelyek önmagukban nem okoznak kárt, (sőt sokszor hasznos programnak álcázzák magukat) de képesek a háttérben segíteni egyéb ártó szándékú programok bejutását, és működését a számítógépen.

70. Mi a '~ faló'?
tartalomjegyzék
adatlap
Operációs rendszerek mérnöki megközelítésben ...

ilyenek például a '~ ló'-nak nevezett (mással behozott) kémprogramok;
=>...;
MAPI
(Messaging Application Program Interface) ...

Szintén kapcsolódó fogalom a kártevőket (vírus, féreg, ~) terjesztő e-mail.

~ faló típusú programok - álcázó programok, mert mást tesznek, mint amit várunk tőlük.
Logikai bomba - olyan ~ program, amely bizonyos körülmények között aktivizálódik.
Memóriaszemét - a memóriát teleszemetelve teszik lehetetlenné egy másik program futását.

Az is látszik, hogy bizonyos ~ portok alapból ki vannak zárva a kommunikációból. Ez viszont kevés, mivel egyes ~ programok tetsz?leges portokon is m?ködnek, tehát nem tudunk annyi portot kizárni, mint amennyi a mókás kedv? támadók rendelkezésére áll.

A kémszoftverek általában valamilyen hasznosnak tűnő ~ program részeként települnek a felhasználó gépére, ahol aztán csendben végzik tevékenységüket.
Sok kémszoftver hátsó kaput is nyit a gépen, amin keresztül illetéktelenek is különböző műveleteket hajthatnak végre azon.

A két biztonsági hiba ugyan nem teszi lehetővé a férgek automatikus terjedését, de ~ programok letöltését elősegíthetik. Ehhez mindössze a felhasználónak egy speciálisan szerkesztett hivatkozásra kell kattintania.

A felhasználó által definiált funkciókat - főleg szövegszerkesztő, táblázatkezelő és adatbázis alkalmazások esetén - rövid "szkriptekben" tároljuk, Lehetséges olyan utasításokat is beépíteni egy szkriptbe - főleg objektum kódban -, amelyek úgy viselkednek, mint egy vírus, ~ vagy egyéb káros ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Számítógép, Vírus, Hálózat, Biztonság, Szoftver?

◄ Trackball   Trójai program ►
 
RSS Mobile