Kezdőlap (Szkennelés)

 Informatika 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Szkennelés

Informatika  Szintaxis  Szkenner

szkennelés - Informatikai fogalomtár
Azon technika, melynek segítségével hagyományos térképből (digitális) raszteres térképet lehet el állítani. Ugyanezen technika szolgál bármilyen papír alapú képi adat digitális átalakítására is. Egy ...


Szkennelés
Az EPP Faltbed Scanner képdigitalizáló program
Vissza a kezdőoldalra ...

szkennelés: Azon technika, melynek segítségével hagyományos térképből (digitális) raszteres térképet lehet el állítani. Ugyanezen technika szolgál bármilyen papír alapú képi adat digitális átalakítására is. Egy fénykép szkennelése során kapott digitális kép nem más, mint egy raszteres állomány.

Szkennelés elkezdésekor nézzük meg a beállított képfelbontást. Minél nagyobb a felbontás, az eredmény annál nagyobb helyet foglal el a háttértárolón, igaz a kép is jobb minőségű. Így kompromisszumot kell kötni önmagunkkal.

A szkennelési eljárásban az adatátvitel jelenti a legszűkebb keresztmetszetet. Régebben az olcsó szkennereket a párhuzamos porton keresztül csatlakoztatták a számítógéphez, és néhány modell még ma is ezt a "bejáratot" használja. Az újabbak azonban már inkább az USB portot kultiválják.

Általában ~sel képként számítógépbe vitt dokumentumokon betűk és számok automatikus felismertetése egy speciális szoftverrel. A gép által felismert szöveg azután már egy szövegszerkesztőbe betölthető, módosítható.
off-line ...

~ (gyorsbillentyű: Ctrl + A) Magáért beszél. Tapasztalatom szerint az IrfanView még nem tud annyit, mint a profi programok, de ez biztosan nem marad ennyiben.
Csoportos ~ : Sok fájl egyszerre...
Copy Shop: Képek küldése szkennerről nyomtatóra.

Ezt három menetes ~nek nevezik, előnye az olcsó kialakítás, hátránya a hosszú ~i idő és az esetleges pozícionálási hibák. A másik módszer szerint három alapszínű fénycsövet kell alkalmazni, és a dokumentumot ezekkel a színekkel kell megvilágítani.

A lekérdezés (vagy ~) során mind az x, mind az y tengely egy megfelelő értéke aktiválódik, s a két adatból (x; y) már értelmes jel generálható, mely jelzi, hogy mely billentyű került lenyomásra.

OCR (Optical Character Recognition)
Optikai karakter-felismerés. Általában ~sel képként számítógépbe vitt dokumentumokon betűk és számok automatikus felismertetése egy speciális szoftverrel. A gép által felismert szöveg azután már egy szövegszerkesztőbe betölthető, módosítható.

Szkennelő alkalmazás indítása, kép ~e (előnézet, ~i paraméterek, ~, mentés)
1.3.2.2
1.3.2.3 ...

laserscanning - lézer~
lasso - lasszó
lasso-tap - bekarikázás [kiválasztási technika] ...

Régebben használták szövegek ~ére is, de körülményes használata (kézzel kellett a papír fölött végighúzni) miatt nem terjedt el.
Lapszkenner: A leginkább elterjedt szkenner típus. Háztartásokban, és minden olyan helyen ahol elég egy kisteljesítményű lapolvasó kitűnően használható ...

Külsőleg egy fénymásolóhoz hasonló, papíron vagy más kétdimenziós információhordozón levő jelek digitalizálására (~ére) szolgáló hardver eszköz. A ~ által beolvasott adatok raszteres képként kerülnek át a számítógépbe.
(=> digitizing) (=> OCR) (=> raster graphics) ...

Így a könyvek ~e, másolása, terjesztése nem tekinthető bűncselekménynek, egészen addig, amíg biztosítható, hogy a könyvek valóban csak a látássérült emberek körében legyenek elérhetőek. A "szabad felhasználás esetei" között találjuk az erre vonatkozó paragrafust: ...

moaré
A képen az interferencia miatt megjelenő hiba. Lehet nyomdai hiba (a raszter rácsok hibás elforgatása vagy illesztése miatt) vagy ~i hiba a CCD sor és nyomat raszterpontjainak interferenciája miatt.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Információ, Szoftver, Karakter, Számítógép, Szkenner?

◄ Szintaxis   Szkenner ►
 
RSS Mobile