Kezdőlap (Szkennelés)

 Informatika 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Szkennelés

Informatika  Szintaxis  Szkenner

szkennelés - Informatikai fogalomtár
Azon technika, melynek segítségével hagyományos térképből (digitális) raszteres térképet lehet el állítani. Ugyanezen technika szolgál bármilyen papír alapú képi adat digitális átalakítására is. Egy ...


Szkennelés
Az EPP Faltbed Scanner képdigitalizáló program
Vissza a kezdőoldalra ...

Szkennelés elkezdésekor nézzük meg a beállított képfelbontást. Minél nagyobb a felbontás, az eredmény annál nagyobb helyet foglal el a háttértárolón, igaz a kép is jobb minőségű. Így kompromisszumot kell kötni önmagunkkal.

A szkennelési eljárásban az adatátvitel jelenti a legszűkebb keresztmetszetet. Régebben az olcsó szkennereket a párhuzamos porton keresztül csatlakoztatták a számítógéphez, és néhány modell még ma is ezt a "bejáratot" használja.

Általában szkenneléssel képként számítógépbe vitt dokumentumokon betűk és számok automatikus felismertetése egy speciális szoftverrel. A gép által felismert szöveg azután már egy szövegszerkesztőbe betölthető, módosítható.
off-line ...

Szkennelés (gyorsbillentyű: Ctrl + A) Magáért beszél. Tapasztalatom szerint az IrfanView még nem tud annyit, mint a profi programok, de ez biztosan nem marad ennyiben.
Csoportos szkennelés : Sok fájl egyszerre...

Ezt három menetes szkennelésnek nevezik, előnye az olcsó kialakítás, hátránya a hosszú szkennelési idő és az esetleges pozícionálási hibák.

A lekérdezés (vagy szkennelés) során mind az x, mind az y tengely egy megfelelő értéke aktiválódik, s a két adatból (x; y) már értelmes jel generálható, mely jelzi, hogy mely billentyű került lenyomásra.

Szkennelő alkalmazás indítása, kép szkennelése (előnézet, szkennelési paraméterek, szkennelés, mentés)
1.3.2.2
1.3.2.3 ...

laserscanning - lézerszkennelés
lasso - lasszó
lasso-tap - bekarikázás [kiválasztási technika] ...

Régebben használták szövegek szkennelésére is, de körülményes használata (kézzel kellett a papír fölött végighúzni) miatt nem terjedt el.
Lapszkenner: A leginkább elterjedt szkenner típus.

Külsőleg egy fénymásolóhoz hasonló, papíron vagy más kétdimenziós információhordozón levő jelek digitalizálására (szkennelésére) szolgáló hardver eszköz. A ~ által beolvasott adatok raszteres képként kerülnek át a számítógépbe.

Így a könyvek szkennelése, másolása, terjesztése nem tekinthető bűncselekménynek, egészen addig, amíg biztosítható, hogy a könyvek valóban csak a látássérült emberek körében legyenek elérhetőek.

moaré
A képen az interferencia miatt megjelenő hiba. Lehet nyomdai hiba (a raszter rácsok hibás elforgatása vagy illesztése miatt) vagy szkennelési hiba a CCD sor és nyomat raszterpontjainak interferenciája miatt.

OCR (Optical Character Recognition) : {magyarul: optikai karakterfelismerés} Általában szkenneléssel képként számítógépbe vitt dokumentumokon betűk és számok automatikus felismertetése egy speciális szoftverrel.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Szoftver, Számítógép, Karakter, Információ, Szkenner?

◄ Szintaxis   Szkenner ►
 
RSS Mobile