Kezdőlap (Paritás)

 Informatika 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Paritás

Informatika  Párhuzamos port  Partíció

Paritás bit, kereszt és hossz paritás bitek
Polinom-kód (cyclic redundancy code, CRC) ...


Paritásbit
Valamely bitvektorhoz rendelt redundáns bit, amely a bitvektor átvitelénél a vevőoldalon hibajelzést tesz lehetővé. Értéke 0 vagy 1, amely attól függ, hogy a bitvektor összege páros vagy páratlan.
Partíció ...

Paritásbit.
Ez a legegyszerűbb hibadetektálási módszer. A paritásbit értéke 1, ha az ellenőrzendő adatsorozatban páros számú 1-es szerepel, 0 ha páratlan számú. A paritásbit értéke ellenkezőjére fordul, ha egy bit értéke a beolvasáskor átváltozik.

[P] paritás Azt mondja meg, hogy az aszinkron átvitelnél az adatbitekben lévő 1-esek száma páros vagy páratlan. Bővebben lásd paritásbit.

A hibaellenőrzés az előbb említett kerszetparitás biten(P) kívül egy több karakterre (üzenetre) vonatkozó hosszparitás karakter(LPC) segítségével történik.

parity check - ~ellenőrzés
parity check matrix - ~ellenőrző mátrix
parity checking - ~ellenőrzés ...

Összesen 128 különféle karaktert (betűket, számokat, különleges és vezérlő karaktereket) ábrázol, egyenként 7 bit + 1 ~bit használatával. A mikroszámítógépekben a ~bit alkalmazása helyett további 128 karaktert szoktak definiálni.

A RAID 3, 4, 5 mind ~os módok, de ezek közül a legelterjedtebb az 5.

Az első esetben páros ~ról, a második esetben páratlan ~ról beszélünk. Ennek a módszernek az a hátránya, hogy a hibát jelzi, de a hiba helyét a bájton belül nem.

SIP tűs csatlakozós - 256 Kbyte, 1Mbyte, 9 bites (8 adatbit, 1 ~-ellenőrző bit).

A redundáns elemek lehetnek ~bitek, ciklikus redundanciakódok, és jelen lehetnek az alkalmazott sajátos kód szerkezetében is.

-~: /nincs, páros, páratlan/
-stop bit hossza: 1, 1.5, 2 elemi jel időtartam
A rövid keret vételéhez nincs szükség az időzítő információ átvitelére, elegendő, ha az adó és vevő jelzési sebessége bizonyos tűrésen belül azonos.

vektortér, a kizáró vagy művelete, norma, Hamming-távolság és tulajdonságai, maximum likelihood kódolás, a hibajavíthatóság és a kódtávolság kapcsolata, csoportkód, hibajelezhetőség, hibaáteresztés, lineáris kód, szisztematikus kód, ~ellenőrző ...

RAID5
Három vagy több merevlemez használata esetén lehetőségünk van olyan egység kialakítására hol az adatok kis blokkokra bontva helyezkednek el a merevlemezeken, miközben a lemezeken ~os hibajavító kód is rögzítésre kerül...

A négy információt hordozó jelhez három ellenőrző ­úgynevezett ~­ellenőrző ­ jegyet adnak, mégpedig a következőképpen:
­ ha az első három helyértéken az egyesek száma páratlan, az E helyértékre 1­es kerül; ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Információ, Számítógép, Hálózat, Kommunikáció, Memória?

◄ Párhuzamos port   Partíció ►
 
RSS Mobile