Kezdőlap (Paritás)

 Informatika 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Paritás

Informatika  Párhuzamos port  Partíció

Paritás bit, kereszt és hossz paritás bitek
Polinom-kód (cyclic redundancy code, CRC) ...


Paritásbit
Valamely bitvektorhoz rendelt redundáns bit, amely a bitvektor átvitelénél a vevőoldalon hibajelzést tesz lehetővé. Értéke 0 vagy 1, amely attól függ, hogy a bitvektor összege páros vagy páratlan.
Partíció ...

Paritásbit.
Ez a legegyszerűbb hibadetektálási módszer. A paritásbit értéke 1, ha az ellenőrzendő adatsorozatban páros számú 1-es szerepel, 0 ha páratlan számú. A paritásbit értéke ellenkezőjére fordul, ha egy bit értéke a beolvasáskor átváltozik.

[P] paritás Azt mondja meg, hogy az aszinkron átvitelnél az adatbitekben lévő 1-esek száma páros vagy páratlan. Bővebben lásd paritásbit.
paritásbit Az aszinkron átvitel esetén az adatbitek minden csoportját egy stopbitnek kell követnie.

A hibaellenőrzés az előbb említett kerszetparitás biten(P) kívül egy több karakterre (üzenetre) vonatkozó hosszparitás karakter(LPC) segítségével történik. Negatív nyugtázással (NAK) jelezzük a javítás szükségességét, amelyet ismétléssel valósít meg a protokoll.

parity check - ~ellenőrzés
parity check matrix - ~ellenőrző mátrix
parity checking - ~ellenőrzés ...

Összesen 128 különféle karaktert (betűket, számokat, különleges és vezérlő karaktereket) ábrázol, egyenként 7 bit + 1 ~bit használatával. A mikroszámítógépekben a ~bit alkalmazása helyett további 128 karaktert szoktak definiálni.

A RAID 3, 4, 5 mind ~os módok, de ezek közül a legelterjedtebb az 5. A ~ lényegi részét elmagyarázni nem két perc, ezért konyhanyelven fogalmazva a RAID 5 azért jó, mert gyors és biztonságos, valamint a helykihasználtsága is remek, kihasználásához három merevlemez szükségeltetik.

Az első esetben páros ~ról, a második esetben páratlan ~ról beszélünk. Ennek a módszernek az a hátránya, hogy a hibát jelzi, de a hiba helyét a bájton belül nem.

SIP tűs csatlakozós - 256 Kbyte, 1Mbyte, 9 bites (8 adatbit, 1 ~-ellenőrző bit). SIMM késes - 9 bites, 256 Kbyte, 1Mbyte, 4Mbyte; 32 bites (~ bitek nélkül); 32bytes generált ~-ellenőrzéssel; 36 bites 1Mb, 4Mb, 8Mb, 16Mb, illetve 32Mbyte.

Általában d-hibajelző-képességgel az a kód rendelkezik, amelynek Hammingtávolsága nagyobb, mint (d+ 1). Ilyen kód az egyetlen ~bitet tartalmazó ~kód ( ~ellenőrzés), az aránykód, több ciklikus kód és minden hibajavító kód.

A redundáns elemek lehetnek ~bitek, ciklikus redundanciakódok, és jelen lehetnek az alkalmazott sajátos kód szerkezetében is. A hiba vagy a vétel helyén korrigálható, vagy oly módon, hogy a vevőállomás az adótól az üzenet (csomag) megismétlését kéri.

-~: /nincs, páros, páratlan/
-stop bit hossza: 1, 1.5, 2 elemi jel időtartam
A rövid keret vételéhez nincs szükség az időzítő információ átvitelére, elegendő, ha az adó és vevő jelzési sebessége bizonyos tűrésen belül azonos.

Amerikai szabványos információcsere kód. Összesen 128 különféle karaktert (betűket, számokat, különleges és vezérlő karaktereket) ábrázol, egyenként 7 bit + 1 ~bit használatával. A mikroszámítógépekben a ~bit alkalmazása helyett további 128 karaktert szoktak definiálni.

RAID5
Három vagy több merevlemez használata esetén lehetőségünk van olyan egység kialakítására hol az adatok kis blokkokra bontva helyezkednek el a merevlemezeken, miközben a lemezeken ~os hibajavító kód is rögzítésre kerül...

A négy információt hordozó jelhez három ellenőrző ­úgynevezett ~­ellenőrző ­ jegyet adnak, mégpedig a következőképpen:
­ ha az első három helyértéken az egyesek száma páratlan, az E helyértékre 1­es kerül; ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Információ, Számítógép, Hálózat, Kommunikáció, Memória?

◄ Párhuzamos port   Partíció ►
 
RSS Mobile