Kezdőlap (Paritás)

 Informatika 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Paritás

Informatika  Párhuzamos port  Partíció

Paritás bit, kereszt és hossz paritás bitek
Polinom-kód (cyclic redundancy code, CRC) ...


Paritásbit
Valamely bitvektorhoz rendelt redundáns bit, amely a bitvektor átvitelénél a vevőoldalon hibajelzést tesz lehetővé. Értéke 0 vagy 1, amely attól függ, hogy a bitvektor összege páros vagy páratlan.
Partíció ...

Paritásbit.
Ez a legegyszerűbb hibadetektálási módszer. A paritásbit értéke 1, ha az ellenőrzendő adatsorozatban páros számú 1-es szerepel, 0 ha páratlan számú. A paritásbit értéke ellenkezőjére fordul, ha egy bit értéke a beolvasáskor átváltozik.

[P] paritás Azt mondja meg, hogy az aszinkron átvitelnél az adatbitekben lévő 1-esek száma páros vagy páratlan. Bővebben lásd paritásbit.

A hibaellenőrzés az előbb említett kerszetparitás biten(P) kívül egy több karakterre (üzenetre) vonatkozó hosszparitás karakter(LPC) segítségével történik.

parity check - paritásellenőrzés
parity check matrix - paritásellenőrző mátrix
parity checking - paritásellenőrzés ...

Összesen 128 különféle karaktert (betűket, számokat, különleges és vezérlő karaktereket) ábrázol, egyenként 7 bit + 1 paritásbit használatával. A mikroszámítógépekben a paritásbit alkalmazása helyett további 128 karaktert szoktak definiálni.

A RAID 3, 4, 5 mind paritásos módok, de ezek közül a legelterjedtebb az 5.

Az első esetben páros paritásról, a második esetben páratlan paritásról beszélünk. Ennek a módszernek az a hátránya, hogy a hibát jelzi, de a hiba helyét a bájton belül nem.

SIP tűs csatlakozós - 256 Kbyte, 1Mbyte, 9 bites (8 adatbit, 1 paritás-ellenőrző bit).

A redundáns elemek lehetnek paritásbitek, ciklikus redundanciakódok, és jelen lehetnek az alkalmazott sajátos kód szerkezetében is.

-paritás: /nincs, páros, páratlan/
-stop bit hossza: 1, 1.5, 2 elemi jel időtartam
A rövid keret vételéhez nincs szükség az időzítő információ átvitelére, elegendő, ha az adó és vevő jelzési sebessége bizonyos tűrésen belül azonos.

vektortér, a kizáró vagy művelete, norma, Hamming-távolság és tulajdonságai, maximum likelihood kódolás, a hibajavíthatóság és a kódtávolság kapcsolata, csoportkód, hibajelezhetőség, hibaáteresztés, lineáris kód, szisztematikus kód, paritásellenőrző ...

RAID5
Három vagy több merevlemez használata esetén lehetőségünk van olyan egység kialakítására hol az adatok kis blokkokra bontva helyezkednek el a merevlemezeken, miközben a lemezeken paritásos hibajavító kód is rögzítésre kerül...

A négy információt hordozó jelhez három ellenőrző ­úgynevezett paritás­ellenőrző ­ jegyet adnak, mégpedig a következőképpen:
­ ha az első három helyértéken az egyesek száma páratlan, az E helyértékre 1­es kerül; ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Információ, Számítógép, Hálózat, Kommunikáció, Memória?

◄ Párhuzamos port   Partíció ►
 
RSS Mobile