Kezdőlap (Modem)

 Informatika 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Informatika » Modem


 

Modem

Informatika  Mobilinternet  Moderátor

Szabványosított modemek ma 14...56 kbps átviteli sebességig kaphatók;
míg internet-levelezésre a 14,4 kbps modemek is elegendők, video-kommunikációra még az 56 kbps sebességűek is elégtelenek.
A modulátor/demodulátor rövidítéséből alkotott neve annak az elektronikus készüléknek, amely lehetővé teszi, hogy analóg csatornákon keresztül digitális információkat továbbíthassunk.

Modemek
A modemek, alapvető fontosságú eszközök a hálózatokon a nagy távolságra történő adatok továbbításra.

(MOdulator - DEModulator): Információátvitelt tesz lehetővé a jelcsatornán át. Pl. digitális információk analóg vonalon való továbbításakor használják.

Modem (modulátor-demodulátor)
Beviteli és kiviteli egység.
Távoli számítógépek közötti kommunikációt valósít meg analóg vonal segítségével. Két típusa a külső és belső modem.

(modulátor/demodulátor): Olyan eszköz, amely képes a digitális jelet (pl. emberi hang) az számítógép által kezelhető és a számítógépes hálózaton át közvetíthető digitális jellé átalakítani, ...

faxmodem
Van belső, külső. A külsőben van usb-s csatlakozó felülettel ellátott ill. olyan ami sorosan csatlakoztatható a számítógéphez. Fax küldéséhez és fogadásához, vagy behívószámos internet kapcsolat létrehozásához használják jellemzően.

Kábel
A KTV hálózatokat hagyományosan egyirányú analóg televíziós jelátvitelre tervezték, amelyekben a csatornánként rendelkezésre álló sávszélesség 6, 7 vagy 8 MHz, országtól és vételi sávtól függően [3].

5. A modem-ek digitális-analóg, illetve analóg-digitális jelátalakítók. Analóg csatornákon való adatátvitel esetén kell őket alkalmazni, hiszen a digitális számítógép analóg kódokat nem képes feldolgozni. ...

cable - kábel
cabletext - kábeles képújság
CAC (Call Admission Control) - CaC (hívásengedélyezés) ...

cable modem
kábelmodem
készülék, mely a számítógép és a kábelháló- zat közötti csatlakozást (hardver és szoftver illesztést) szolgálja; ...


Elég rendes verseny kezd kibontakozni mostanában az internet-szolgáltatók piacán. Mindenki nyomul és különféle kedvezményekkel, árengedménnyel próbálják magukhoz csalogatni az embereket.

Modemek híján nincs sebességkorlát sem
A VPN másik alkalmazási területe az alhálózatok összekapcsolásához kötődik. Gondoljunk egy cégre, ahol a központi hálózat mellett számos fiókiroda is működik, országszerte.

eljárások ellenőrzése: (Bit swap, CRC error reporting, dying gasp, power cutback) tesztelése
Csatlakozó bekötés teszt
Management: (diagnostic tools, ATU-R register reporting)
Stress teszt
Villamos tesztek ...

modem: Eszköz, amely a bemenetére adott bináris jel vezérlésével a modulációt elvégzi (modulálja), illetve a modulált analóg jelből a bináris jelet visszaállítja (demodulálja) modem-nek (modulátor - demodulátor) nevezzük.

A ek másik fontos paramétere, a velük elérhető maximális adatátviteli sebesség. Ez az érték igencsak befolyásolja az árukat is, természetesen oly módon, hogy egy gyorsabb drágább mint a lassabb.

A modemek említett paramétereinek beállítása a kommunikációs szoftverek segítségével lehetséges. A felhasználó a modemekkel az úgynevezett Hayes, vagy AT parancsokon keresztül kommunikál (a kis- és a nagybetűket nem különbözteti meg).

A mel átküldött adatok sebességének mértékegysége. Egy baud durván egy bit átvitelét jelenti másodpercenként. Nyolc bit kell egy betűhöz vagy egyéb karakterhez.

A MODEM (modulátor/demodulátor) az Internethez ill. távoli hálózathoz való kapcsolódás klasszikus eszköze. Attól függően, hogy milyen közegen keresztül csatlakozunk majd az internetre, lehet, hogy további eszközök is szükségesek.

A a modulációt és a demodulációt végző berendezés.
Multiplexelés: Két (vagy több) jól elkülöníthető (különböző) kommunikációnak egy vonalon (vagy csatornán) való párhuzamosan történő működtetése (végrehajtása).
Adatátviteli sebesség ...

X modem - Állandó (128 bájt) méretű blokkal dolgozó adatátviteli protokoll.
XML - (eXtensible Markup Language) A HTML nyelv korlátainak megszüntetésére a W3C által szabványosított újfajta jelölő nyelv.

Ha et használsz, ellenőrizd, hogy a baud rate az előírásoknak megfelelően van-e beállítva.

â†' Modem idők - beszélgetés a Petőfi Rádióban, 1995. szeptember 20. szerda 17.15-18.00 Hivatkozás beillesztése: 2008. augusztus 12.

Kábel
A kábel nagy sávszélességű internet-kapcsolatot lehetővé tevő eszköz, általában koaxiális kábelen keresztül működik.

PCMCIA Modems
Cellular Modems and Other Specialized Modems
Integrated WAN Access Devices ...

CNR: , hálózati kártya vagy hangkártya csatlakoztatására alkalmas.
SATA: merevlemezek csatlakoztathatók vele
Portok ...

Modem (modem)
Aszimmetrikus Digitális Előfizetői Vonal (Asymmetric Digital Subscriber Line)
Bit/másodperc (bit per second)
Busz (Bus)
Harmadik generációs (third generation)
Helyi Hálózat (Local Area Network)
Kilobit/másodperc (kilobit per second) ...

AMR (Audio Riser) port (pl. hangkártya és csatlakoztatására)
CNR (Communication and Network Riser) port (pl. ETHERNET hálózati csatlakozásra)
firmware HUB (FWH)
alaplapi BIOS
beépített véletlenszám-generátor (pl. titkosításhoz) ...

PCTel-MicroModem-Config, PCTel HSP MicroModem beállítás mini-HOGYAN
Reliance-HOWTO, Reliance LG LSP 340 sorozatú WLL modem telepítése HOGYAN ...

(osk = On Screen Keyboard)
13.18. feladat: Próbáljuk ki az egérmutató kezelését pusztán a billentyűzet segítségével!
13.12.) ek ...

BBS = (Bulletin Board System = Hirdetőtábla rendszer) Kommunikációs szoftver, modem segítségével olvashatunk ill. írhatunk információt a partner számítógépén. BCD = (Binary Coded Decimal) Binárisan kódolt decimális ábrázolás.

protokollportra érkező hívás kiszolgálására, vagy egyéb rendszerfunkciók megvalósítására UNIX-ban DECnet: a Digital Equipment Corporation cég hálózati protokollcsomagja default: alapértelmezés szerinti delivery: kézbesítés dial-up line: két és ...

televíziós készülékhez csatlakoztatható eszköz (egy célszámítógép és egy modem), mellyel Web-oldalak böngészhetők a TV-t használva képernyőnek és a távirányítót vezérlő eszköznek; olcsó, de korlátozott lehetőségeket nyújtó megoldás ...

Lásd még: Lásd még: Számítógép, Hálózat, Internet, Információ, Kommunikáció

Informatika  Mobilinternet  Moderátor

 
RSS Mobile