Kezdőlap (Modem)

 Informatika 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Modem

Informatika  Mobilinternet  Moderátor

Szabványosított modemek ma 14...56 kbps átviteli sebességig kaphatók;
míg internet-levelezésre a 14,4 kbps modemek is elegendők, video-kommunikációra még az 56 kbps sebességűek is elégtelenek.
A megadott bit-sebességek többnyire csak az ügyfél irányába érvényesek, ellenkező irányba nem.


Modem

A modulátor/demodulátor rövidítéséből alkotott neve annak az elektronikus készüléknek, amely lehetővé teszi, hogy analóg csatornákon keresztül digitális információkat továbbíthassunk.

Modemek
A modemek, alapvető fontosságú eszközök a hálózatokon a nagy távolságra történő adatok továbbításra.

MODEM (MOdulator - DEModulator): Információátvitelt tesz lehetővé a jelcsatornán át. Pl. digitális információk analóg vonalon való továbbításakor használják.

Modem (modulátor-demodulátor)
Beviteli és kiviteli egység.
Távoli számítógépek közötti kommunikációt valósít meg analóg vonal segítségével. Két típusa a külső és belső modem.

~ (modulátor/demodulátor): Olyan eszköz, amely képes a digitális jelet (pl. emberi hang) az számítógép által kezelhető és a számítógépes hálózaton át közvetíthető digitális jellé átalakítani, illetve a digitális jelet analóg jellé visszaalakítani.

fax~
Van belső, külső. A külsőben van usb-s csatlakozó felülettel ellátott ill. olyan ami sorosan csatlakoztatható a számítógéphez. Fax küldéséhez és fogadásához, vagy behívószámos internet kapcsolat létrehozásához használják jellemzően.

Kábel~
A KTV hálózatokat hagyományosan egyirányú analóg televíziós jelátvitelre tervezték, amelyekben a csatornánként rendelkezésre álló sávszélesség 6, 7 vagy 8 MHz, országtól és vételi sávtól függően [3].

5. A ~-ek digitális-analóg, illetve analóg-digitális jelátalakítók. Analóg csatornákon való adatátvitel esetén kell őket alkalmazni, hiszen a digitális számítógép analóg kódokat nem képes feldolgozni. ...

cable ~ - kábel~
cabletext - kábeles képújság
CAC (Call Admission Control) - CaC (hívásengedélyezés) ...

cable ~
kábel~
készülék, mely a számítógép és a kábelháló- zat közötti csatlakozást (hardver és szoftver illesztést) szolgálja; ...

~
Elég rendes verseny kezd kibontakozni mostanában az internet-szolgáltatók piacán. Mindenki nyomul és különféle kedvezményekkel, árengedménnyel próbálják magukhoz csalogatni az embereket.

~ek híján nincs sebességkorlát sem
A VPN másik alkalmazási területe az alhálózatok összekapcsolásához kötődik. Gondoljunk egy cégre, ahol a központi hálózat mellett számos fiókiroda is működik, országszerte.

~ eljárások ellenőrzése: (Bit swap, CRC error reporting, dying gasp, power cutback) tesztelése
Csatlakozó bekötés teszt
Management: (diagnostic tools, ATU-R register reporting)
Stress teszt
Villamos tesztek ...

~: Eszköz, amely a bemenetére adott bináris jel vezérlésével a modulációt elvégzi (modulálja), illetve a modulált analóg jelből a bináris jelet visszaállítja (demodulálja) ~-nek (modulátor - demodulátor) nevezzük.

A ~ek másik fontos paramétere, a velük elérhető maximális adatátviteli sebesség. Ez az érték igencsak befolyásolja az árukat is, természetesen oly módon, hogy egy gyorsabb ~ drágább mint a lassabb.

A ~ek említett paramétereinek beállítása a kommunikációs szoftverek segítségével lehetséges. A felhasználó a ~ekkel az úgynevezett Hayes, vagy AT parancsokon keresztül kommunikál (a kis- és a nagybetűket nem különbözteti meg).

A ~mel átküldött adatok sebességének mértékegysége. Egy baud durván egy bit átvitelét jelenti másodpercenként. Nyolc bit kell egy betűhöz vagy egyéb karakterhez. A ~ek ritkán továbbítják pontosan a gyárilag megadott baud értékkel az adatokat a vonali zajok és más számítógépes zavarok miatt.

A ~ (modulátor/demodulátor) az Internethez ill. távoli hálózathoz való kapcsolódás klasszikus eszköze. Attól függően, hogy milyen közegen keresztül csatlakozunk majd az internetre, lehet, hogy további eszközök is szükségesek.
Az Internethez kapcsolódás lehetséges módjai: ...

A ~ a modulációt és a demodulációt végző berendezés.
Multiplexelés: Két (vagy több) jól elkülöníthető (különböző) kommunikációnak egy vonalon (vagy csatornán) való párhuzamosan történő működtetése (végrehajtása).
Adatátviteli sebesség ...

X ~ - Állandó (128 bájt) méretű blokkal dolgozó adatátviteli protokoll.
XML - (eXtensible Markup Language) A HTML nyelv korlátainak megszüntetésére a W3C által szabványosított újfajta jelölő nyelv.
XMS - (eXtended Memory Specification) Kiterjesztett memória, az 1088 K felett.

Ha ~et használsz, ellenőrizd, hogy a baud rate az előírásoknak megfelelően van-e beállítva.

â†' ~ idők - beszélgetés a Petőfi Rádióban, 1995. szeptember 20. szerda 17.15-18.00 Hivatkozás beillesztése: 2008. augusztus 12.
Vancsó Ödön: Mat-kapocs tájékoztató. A matematika tanítása (didaktikai folyóirat), I. évf. 5. sz., 1993. november; 24.-26. old.
A matkapocsról (Sulinet írás) ...

PCMCIA ~s
Cellular ~s and Other Specialized ~s
Integrated WAN Access Devices ...

CNR: ~, hálózati kártya vagy hangkártya csatlakoztatására alkalmas.
SATA: merevlemezek csatlakoztathatók vele
Portok ...

~ (~)
Aszimmetrikus Digitális Előfizetői Vonal (Asymmetric Digital Subscriber Line)
Bit/másodperc (bit per second)
Busz (Bus)
Harmadik generációs (third generation)
Helyi Hálózat (Local Area Network)
Kilobit/másodperc (kilobit per second)
Kiszolgáló (server) ...

AMR (Audio ~ Riser) port (pl. hangkártya és ~ csatlakoztatására)
CNR (Communication and Network Riser) port (pl. ETHERNET hálózati csatlakozásra)
firmware HUB (FWH)
alaplapi BIOS
beépített véletlenszám-generátor (pl. titkosításhoz) ...

PCTel-Micro~-Config, PCTel HSP Micro~ beállítás mini-HOGYAN
Reliance-HOWTO, Reliance LG LSP 340 sorozatú WLL ~ telepítése HOGYAN ...

(osk = On Screen Keyboard)
13.18. feladat: Próbáljuk ki az egérmutató kezelését pusztán a billentyűzet segítségével!
13.12.) ~ek ...

BBS = (Bulletin Board System = Hirdetőtábla rendszer) Kommunikációs szoftver, ~ segítségével olvashatunk ill. írhatunk információt a partner számítógépén. BCD = (Binary Coded Decimal) Binárisan kódolt decimális ábrázolás. BGA = (Ball Grid Array) Processzor foglalat típusa.

gép vagy program daemon: speciális program valamely protokollportra érkező hívás kiszolgálására, vagy egyéb rendszerfunkciók megvalósítására UNIX-ban DECnet: a Digital Equipment Corporation cég hálózati protokollcsomagja default: alapértelmezés szerinti delivery: kézbesítés dial-up line: két ~ ...

televíziós készülékhez csatlakoztatható eszköz (egy célszámítógép és egy ~), mellyel Web-oldalak böngészhetők a TV-t használva képernyőnek és a távirányítót vezérlő eszköznek; olcsó, de korlátozott lehetőségeket nyújtó megoldás
cable network network computer WebTV ...

Ilyen például a számítógép, a nyomtató, a botkormány, a csatolókártya, a ~ és minden más periféria. Az eszközöknek általában eszközillesztőre (driver-re) van szükségük ahhoz, hogy megfelelően működjenek a Windows alatt.

A bonyolult illesztésű készülékek ~ek, CD ROM-ok és más perifériák telepítése automatikusan történik a Windows95 új Plug and Play (Magától működik) technológiájának köszönhetően.

~ vagy nyomtató csatlakoztatására beépített soros interface szolgál. 1983-ban már kapható volt a típus 16 K-s változata 299,95 dollárért.
A TRS-80 Color Computer beépített RF modulátorával színes megjelenítésre alkalmas.

Az adatátviteli eszközök (például ~) átviteli sebességének mértékegysége. Egy karakter (pl. egy betű) 8 bitből áll. Aszinkron kommunikáció során minden karaktert egy startbit előz meg, és egy stopbit zár le. Így minden karakterhez 10 bitet kell átvinni.

olyan (soros) csatorna vagy csatoló, melyen keresztül a számítógép hálózaton kommunikálni tud egy ~ vagy más eszköz segítségével
compress
a UNIX gépek elterjedt tömörítő programja, gyakran használják a hálózati archívumokban az állományok tárolásához vagy átvitel előtti összetömörítéséhez ...

Ahhoz, hogy egy analóg hálózaton digitális jeleket lehessen továbbítani, a digitális jeleket analóggá kell alakítani majd a túloldalon vissza, ezt a konverziós tevékenységet a ~ (modulátor / demodulátor) végzi el.

-Soros: régebbi típusú ~ek, vagy speciális külső eszközök portja.
-Firewire: digitális videokamerák csatlakozója
-game port: joystick, gamepad és egyéb játékvezérlők csatlakoztatására szolgál. Ma már ezt is leváltotta az USB port
-VGA: monitorokhoz ...

automatikus tárcsázás (a ~ képessége: felhasználó beavatkozása nélkül egy vonalon keresztül felhív egy számítógépet)
avatar
Az avatar olyan kis képecske (80x80-as pixel méretű), melyet a felhasználók közzétehetnek fórumban, blogban, vagy egyéb helyeken.

Nem számít ritkaságnak, hogy egy alaplap tartalmazza a hangkártyát, a ~et, a hálózati kártyát, sőt akár a monitorvezérlőt is. Megtalálhatók még a háttértárak kezelésére és csatlakoztatására szolgáló részek is.

Régebben igen elterjedt, karakteres felületű kommunikációs közprogram, illetve állományátviteli protokoll. Eredetileg ~es kapcsolatokhoz tervezték, de később többek között a TCP/IP támogatást és többféle terminál emulációt is beleépítettek.
(=> Zmodem) (=> file transfer) ...

dial-up
A dial-up karakteres üzemmódú terminál emulátor programmal és ~mel való hálózati kapcsolatot jelent, szemben a szintén ~es SLIP/PPP vagy ISDN kapcsolódással.
« - Előző oldal
Következő oldal - » ...

A vidéken dolgozó kollégák és az egyetemek oktatói és munkatársai is használhatták a hálózatot X25-ös vonalon vagy ~ segítségével. Az RMKI biztosította az ily módon bejelentkezők részére az elérést és saját azonosítót adott ezen felhasználóknak.

Olyan program, amely a gépbe beépülve bontja a helyi ~es kapcsolatot és helyette nemzetközi hívást kezdeményez. Elsősorban pornóoldalakhoz kapcsolódik, az egyes országokban eltérő a jogi megítélése.
Digital Subscriber Line (DSL) ...

Az alábbi fogalmak ismerete: analóg, digitális, ~, átviteli sebesség (bps-ben, bit per másodpercben mérve).
1.5 Az IT felhasználása a
mindennapokban
1.5.1 A számítógép
a munkahelyen ...

Az Internet attól függően használható biztonsági mentésre, hogy mekkora adatmennyiséget tudunk egyszerre elküldeni. A ~es kapcsolattal csak néhány megabájtnyi adat másolása reális, míg szélessávú kapcsolat esetén, a feltöltési sebességtől függően, akár többszáz megabájtot is el lehet küldeni.

A számítógépek részegységei többnyire egyetlen dobozban vannak elhelyezve, amelynek csatlakozóin keresztül kapcsolódhatnak a géphez a különböző perifériák. például : monitor, billentyűzet, egér, nyomtató, ~. Ezekről érkező ill.

Egy IP címhez (számítógéphez) több számítógép és felhasználó is tartozhat, amennyiben ez a számítógép egy központi szerver. A ~en keresztül csatlakozó felhasználók minden internetre kapcsolódásakor más IP címet kapnak a központ szervertől.

Kimeneti perifériák adatok megjelenítésére, kinyomtatása, rögzítésére szolgál. Kimeneti perifériák: monitor, nyomtató, plotter (rajzgép), multifunkciós nyomtató. Input output (IO) egységek: lemezegységek (FD; HD; CD; DVD), ~.

Az Advanced NetWare már lehetővé tette, hogy több szerverrel működjön ugyanaz a háló, valamint képes volt az internetworking-re (helyi hálózatok összekapcsolása) bridge alkalmazásával, ami lehetővé tette, hogy akár különböző típusú hálókat is összekössünk. Már lehetőség van arra, hogy ~en ...

(organization) A domain név annak szükséges, aki a nap 24 órájában rá van kötve a Internetre tehát információt szolgáltat és nem csak gyűjt. Dinamikus IP cím, csak arra az időre kap amíg rá van kapcsolódva az Internetre. Példáiul a ~es előfizetőknek dinamikus IP c1me van.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Számítógép, Hálózat, Internet, Információ, Kommunikáció?

◄ Mobilinternet   Moderátor ►
 
RSS Mobile