Kezdőlap (Modem)

 Informatika 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Modem

Informatika  Mobilinternet  Moderátor

Szabványosított modemek ma 14...56 kbps átviteli sebességig kaphatók;
míg internet-levelezésre a 14,4 kbps modemek is elegendők, video-kommunikációra még az 56 kbps sebességűek is elégtelenek.


Modem

A modulátor/demodulátor rövidítéséből alkotott neve annak az elektronikus készüléknek, amely lehetővé teszi, hogy analóg csatornákon keresztül digitális információkat továbbíthassunk.

Modemek
A modemek, alapvető fontosságú eszközök a hálózatokon a nagy távolságra történő adatok továbbításra.

MODEM (MOdulator - DEModulator): Információátvitelt tesz lehetővé a jelcsatornán át. Pl. digitális információk analóg vonalon való továbbításakor használják.

Modem (modulátor-demodulátor)
Beviteli és kiviteli egység.
Távoli számítógépek közötti kommunikációt valósít meg analóg vonal segítségével. Két típusa a külső és belső modem.

modem (modulátor/demodulátor): Olyan eszköz, amely képes a digitális jelet (pl. emberi hang) az számítógép által kezelhető és a számítógépes hálózaton át közvetíthető digitális jellé átalakítani, ...

faxmodem
Van belső, külső. A külsőben van usb-s csatlakozó felülettel ellátott ill. olyan ami sorosan csatlakoztatható a számítógéphez. Fax küldéséhez és fogadásához, vagy behívószámos internet kapcsolat létrehozásához használják jellemzően.

Kábelmodem
A KTV hálózatokat hagyományosan egyirányú analóg televíziós jelátvitelre tervezték, amelyekben a csatornánként rendelkezésre álló sávszélesség 6, 7 vagy 8 MHz, országtól és vételi sávtól függően [3].

5. A modem-ek digitális-analóg, illetve analóg-digitális jelátalakítók. Analóg csatornákon való adatátvitel esetén kell őket alkalmazni, hiszen a digitális számítógép analóg kódokat nem képes feldolgozni. ...

cable modem - kábelmodem
cabletext - kábeles képújság
CAC (Call Admission Control) - CaC (hívásengedélyezés) ...

cable modem
kábelmodem
készülék, mely a számítógép és a kábelháló- zat közötti csatlakozást (hardver és szoftver illesztést) szolgálja; ...

Modem
Elég rendes verseny kezd kibontakozni mostanában az internet-szolgáltatók piacán. Mindenki nyomul és különféle kedvezményekkel, árengedménnyel próbálják magukhoz csalogatni az embereket.

Modemek híján nincs sebességkorlát sem
A VPN másik alkalmazási területe az alhálózatok összekapcsolásához kötődik. Gondoljunk egy cégre, ahol a központi hálózat mellett számos fiókiroda is működik, országszerte.

Modem eljárások ellenőrzése: (Bit swap, CRC error reporting, dying gasp, power cutback) tesztelése
Csatlakozó bekötés teszt
Management: (diagnostic tools, ATU-R register reporting)
Stress teszt
Villamos tesztek ...

modem: Eszköz, amely a bemenetére adott bináris jel vezérlésével a modulációt elvégzi (modulálja), illetve a modulált analóg jelből a bináris jelet visszaállítja (demodulálja) modem-nek (modulátor - demodulátor) nevezzük.

A modemek másik fontos paramétere, a velük elérhető maximális adatátviteli sebesség. Ez az érték igencsak befolyásolja az árukat is, természetesen oly módon, hogy egy gyorsabb modem drágább mint a lassabb.

A modemek említett paramétereinek beállítása a kommunikációs szoftverek segítségével lehetséges. A felhasználó a modemekkel az úgynevezett Hayes, vagy AT parancsokon keresztül kommunikál (a kis- és a nagybetűket nem különbözteti meg).

A modemmel átküldött adatok sebességének mértékegysége. Egy baud durván egy bit átvitelét jelenti másodpercenként. Nyolc bit kell egy betűhöz vagy egyéb karakterhez.

A MODEM (modulátor/demodulátor) az Internethez ill. távoli hálózathoz való kapcsolódás klasszikus eszköze. Attól függően, hogy milyen közegen keresztül csatlakozunk majd az internetre, lehet, hogy további eszközök is szükségesek.

A modem a modulációt és a demodulációt végző berendezés.
Multiplexelés: Két (vagy több) jól elkülöníthető (különböző) kommunikációnak egy vonalon (vagy csatornán) való párhuzamosan történő működtetése (végrehajtása).
Adatátviteli sebesség ...

X modem - Állandó (128 bájt) méretű blokkal dolgozó adatátviteli protokoll.
XML - (eXtensible Markup Language) A HTML nyelv korlátainak megszüntetésére a W3C által szabványosított újfajta jelölő nyelv.

Ha modemet használsz, ellenőrizd, hogy a baud rate az előírásoknak megfelelően van-e beállítva.

â†' Modem idők - beszélgetés a Petőfi Rádióban, 1995. szeptember 20. szerda 17.15-18.00 Hivatkozás beillesztése: 2008. augusztus 12.

Kábelmodem
A kábelmodem nagy sávszélességű internet-kapcsolatot lehetővé tevő eszköz, általában koaxiális kábelen keresztül működik.

PCMCIA Modems
Cellular Modems and Other Specialized Modems
Integrated WAN Access Devices ...

CNR: modem, hálózati kártya vagy hangkártya csatlakoztatására alkalmas.
SATA: merevlemezek csatlakoztathatók vele
Portok ...

Modem (modem)
Aszimmetrikus Digitális Előfizetői Vonal (Asymmetric Digital Subscriber Line)
Bit/másodperc (bit per second)
Busz (Bus)
Harmadik generációs (third generation)
Helyi Hálózat (Local Area Network)
Kilobit/másodperc (kilobit per second) ...

AMR (Audio Modem Riser) port (pl. hangkártya és modem csatlakoztatására)
CNR (Communication and Network Riser) port (pl. ETHERNET hálózati csatlakozásra)
firmware HUB (FWH)
alaplapi BIOS
beépített véletlenszám-generátor (pl. titkosításhoz) ...

PCTel-MicroModem-Config, PCTel HSP MicroModem beállítás mini-HOGYAN
Reliance-HOWTO, Reliance LG LSP 340 sorozatú WLL modem telepítése HOGYAN ...

(osk = On Screen Keyboard)
13.18. feladat: Próbáljuk ki az egérmutató kezelését pusztán a billentyűzet segítségével!
13.12.) Modemek ...

BBS = (Bulletin Board System = Hirdetőtábla rendszer) Kommunikációs szoftver, modem segítségével olvashatunk ill. írhatunk információt a partner számítógépén. BCD = (Binary Coded Decimal) Binárisan kódolt decimális ábrázolás.

protokollportra érkező hívás kiszolgálására, vagy egyéb rendszerfunkciók megvalósítására UNIX-ban DECnet: a Digital Equipment Corporation cég hálózati protokollcsomagja default: alapértelmezés szerinti delivery: kézbesítés dial-up line: két modem és ...

televíziós készülékhez csatlakoztatható eszköz (egy célszámítógép és egy modem), mellyel Web-oldalak böngészhetők a TV-t használva képernyőnek és a távirányítót vezérlő eszköznek; olcsó, de korlátozott lehetőségeket nyújtó megoldás ...

Ilyen például a számítógép, a nyomtató, a botkormány, a csatolókártya, a modem és minden más periféria. Az eszközöknek általában eszközillesztőre (driver-re) van szükségük ahhoz, hogy megfelelően működjenek a Windows alatt.

A bonyolult illesztésű készülékek modemek, CD ROM-ok és más perifériák telepítése automatikusan történik a Windows95 új Plug and Play (Magától működik) technológiájának köszönhetően.

Modem vagy nyomtató csatlakoztatására beépített soros interface szolgál. 1983-ban már kapható volt a típus 16 K-s változata 299,95 dollárért.
A TRS-80 Color Computer beépített RF modulátorával színes megjelenítésre alkalmas.

Az adatátviteli eszközök (például modem) átviteli sebességének mértékegysége. Egy karakter (pl. egy betű) 8 bitből áll. Aszinkron kommunikáció során minden karaktert egy startbit előz meg, és egy stopbit zár le.

olyan (soros) csatorna vagy csatoló, melyen keresztül a számítógép hálózaton kommunikálni tud egy modem vagy más eszköz segítségével
compress ...

Olyan protokoll, amely lehetővé teszi, hogy gyors modemmel rendelkező számítógépek az egyszerű dial-up kapcsolatnál lényegesen többet nyújtó módon (pl. több egyidejű alkalmazás, grafikus kliensek) csatlakozzanak az Internetre hagyományos ...

-Soros: régebbi típusú modemek, vagy speciális külső eszközök portja.
-Firewire: digitális videokamerák csatlakozója
-game port: joystick, gamepad és egyéb játékvezérlők csatlakoztatására szolgál. Ma már ezt is leváltotta az USB port ...

Nem számít ritkaságnak, hogy egy alaplap tartalmazza a hangkártyát, a modemet, a hálózati kártyát, sőt akár a monitorvezérlőt is. Megtalálhatók még a háttértárak kezelésére és csatlakoztatására szolgáló részek is.

Régebben igen elterjedt, karakteres felületű kommunikációs közprogram, illetve állományátviteli protokoll. Eredetileg modemes kapcsolatokhoz tervezték, de később többek között a TCP/IP támogatást és többféle terminál emulációt is beleépítettek.

dial-up
A dial-up karakteres üzemmódú terminál emulátor programmal és modemmel való hálózati kapcsolatot jelent, szemben a szintén modemes SLIP/PPP vagy ISDN kapcsolódással.
« - Előző oldal
Következő oldal - » ...

A vidéken dolgozó kollégák és az egyetemek oktatói és munkatársai is használhatták a hálózatot X25-ös vonalon vagy modem segítségével. Az RMKI biztosította az ily módon bejelentkezők részére az elérést és saját azonosítót adott ezen felhasználóknak.

Olyan program, amely a gépbe beépülve bontja a helyi modemes kapcsolatot és helyette nemzetközi hívást kezdeményez. Elsősorban pornóoldalakhoz kapcsolódik, az egyes országokban eltérő a jogi megítélése.
Digital Subscriber Line (DSL) ...

Az alábbi fogalmak ismerete: analóg, digitális, modem, átviteli sebesség (bps-ben, bit per másodpercben mérve).
1.5 Az IT felhasználása a
mindennapokban
1.5.1 A számítógép
a munkahelyen ...

Az Internet attól függően használható biztonsági mentésre, hogy mekkora adatmennyiséget tudunk egyszerre elküldeni. A modemes kapcsolattal csak néhány megabájtnyi adat másolása reális, míg szélessávú kapcsolat esetén, a feltöltési sebességtől függően, ...

A számítógépek részegységei többnyire egyetlen dobozban vannak elhelyezve, amelynek csatlakozóin keresztül kapcsolódhatnak a géphez a különböző perifériák. például : monitor, billentyűzet, egér, nyomtató, modem. Ezekről érkező ill.

Egy IP címhez (számítógéphez) több számítógép és felhasználó is tartozhat, amennyiben ez a számítógép egy központi szerver. A modemen keresztül csatlakozó felhasználók minden internetre kapcsolódásakor más IP címet kapnak a központ szervertől.

Kimeneti perifériák adatok megjelenítésére, kinyomtatása, rögzítésére szolgál. Kimeneti perifériák: monitor, nyomtató, plotter (rajzgép), multifunkciós nyomtató. Input output (IO) egységek: lemezegységek (FD; HD; CD; DVD), modem.

több szerverrel működjön ugyanaz a háló, valamint képes volt az internetworking-re (helyi hálózatok összekapcsolása) bridge alkalmazásával, ami lehetővé tette, hogy akár különböző típusú hálókat is összekössünk. Már lehetőség van arra, hogy modemen ...

(organization) A domain név annak szükséges, aki a nap 24 órájában rá van kötve a Internetre tehát információt szolgáltat és nem csak gyűjt. Dinamikus IP cím, csak arra az időre kap amíg rá van kapcsolódva az Internetre. Példáiul a modemes ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Számítógép, Hálózat, Internet, Információ, Kommunikáció?

◄ Mobilinternet   Moderátor ►
 
RSS Mobile