Kezdőlap (Képernyő)

 Informatika 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Képernyő

Informatika  Kémszoftver  Képpont

képernyő - Informatikai fogalomtár
Adatok, szövegek, képek, filmek vizuális megjelenítését szolgáló készülék, a számítógépek legfontosabb kimenete.


A képernyőtervezés elemei
A fejezet tartalma
A vizuális tervezés elemei, a szimbólumok használata, a vizuális objektumok jelentéstartalma. A szövegkiemelés típusai és lehetőségei. A szövegek megjelenítésének irányelvei, a képernyőn való elhelyezésük, a színek használata.

A képernyő részei:
1. Címsor 2. Menüsor 3. Vonalzók 4. Eszköztárak
5. Kijelölősáv 6. Gördítősávok 7. Törzsdokumentum 8. Állapotsor ...

51. Milyen képernyőformátumokat használnak a videokonferencia rendszerek? ...

Képernyő szerkesztő
A képernyő szerkesztővel hozhatunk létre képernyőn futó,a felhasználóval futó programelemeket. Az így létrehozott program alkalmas adatok bevitelére és az adatok módosítására is.

~kímélő
A ~kímélő egy a CRT monitorok korából fenn maradt és már technikailag szinte teljesen szükségtelenné vált alkalmazás, mely változó ~tartalmat generál, amikor nem használjuk a számítógépet, vagy más eszkö ...

~ monitor
képismétlési frekvencia
A monitoron másodpercenként megjelenő képek számát, vagyis frekvenciáját jelenti. Mértékegysége a Hz. A ~ jelentheti félkép vagy teljes kép megjelenítését.

~méret: A képmegjelenít. eszköz fizikai mérete. A monitoroknál a látható méret kisebb mint a tényleges, míg a folyadék-kristályos kijelz.knél a két méret megegyezik.

A ~védő kategóriában választhatunk ~védőt, s megadhatjuk, hogy ha a gépen nem dolgozunk, hány perc után induljon el. Az egyes ~védők működését a Beállítások gombbal módosíthatjuk és a Teszt gombbal próbálhatjuk ki.

- a ~ görgetése (scrolling), lapozása (paging); a ~ tartalmának soronkénti lefelé, vagy felfelé történő mozgatása a görgetés; ez történhet karaktersoronként (character scroll), vagy folyamatosan (soft scroll).

C. A ~nagyító szoftverek szolgáltatásai böngészéshez és levelezéshez
A MAGic program olyan billentyűparancsokkal rendelkezik, amelyek segítik az Internet Explorer 5.01 és újabb verzióinak a használatát anélkül, hogy használnia kellene az egeret bizonyos szolgáltatások eléréséhez.

Az érintő~ (touchscreen) egy monitorra helyezett átlátszó nyomásérzékeny fólia.
A fényceruza segítségével a ~ egyes pontjait érintetve lehet vezérelni a számítógép működését. (Ritkán használjuk.) ...

~ (monitor, screen, display)
Feladata: A monitor az információk megjelenítésére szolgál. Ez a PC-k szabványos (standard) kimeneti perifériája. Alaphelyzetben minden szöveg, ábra és egyéb megjelenítendő információ a ~re kerül.

~kép a Wikipédia oldalon bekövetkezett 404-es hibáról
A HTTP esetében a 404-es állapotkódot egy, a felhasználó számára érthetőbb leírás is követi.

~
22 colos (55cm) Diamondtron NF képcső, magas kontraszt, dinamikus fókusz, duplafókuszos, antisztatikus és tökröződésmentesítő réteg (ARASC)
Érintő technológia ...

~fotó készítése és mentése megadott helyre.
1.4.2.3
Kép beszúrása HTML oldalra.

~ séma képek megjelenése, beavatkozó szervek (menük, gombok, görgető sor, stb.) formája és jelentése.
A sémákban egyszerre látható, illetve bevihető adatok és a közöttük fennálló relációs viszonyok leírása.

~n kijelölés és mozgatás egérrel.
Drag & Plot
Húzz és rajzolj, egérrel grafika becsúsztatása.

A ~ (monitor)
A ~ információ megjelenítő eszköz. A szabványos monitorok épp úgy katódsugárcsővel működnek, mint a televíziók. A ~n a felbontóképességtől függően sűrűbben, vagy ritkábban elhelyezett pontokat (pixel) lehet megjeleníteni.

A ~n történő megjelenítésre szintén a cat parancs szolgál. A
parancs a para­méterként megadott fileneveket, ezek hiányában a
billentyűzetről, vagy pipeból érkező adatokat listázza a ~re,
tördelés nélkül. A lista meg­állítására a Ctrl S, újra indítására a Ctrl Q ...

A ~n látható jel, amely azt a helyet jelöli, ahol a következő beírt karakter meg fog jelenni.
L
LAN (Local Area Network) ...

A ~ alapjában véve egy nagy kék háttér előtt menő fehér szöveg. A legfelső sorban a program állapotsora van, míg az alsó sorban a funkcióbillentyűk sora található. Ebben a sorban természetesen a Norton Commanderhez hasonlóan a funkcióbillentyűk pillanatnyi állapota található.

a ~n látható pislákóló jel, amely (szerkesztő-) műveleteink aktuális helyét mutatja; =>user interface;
cyberspace
kibertér ...

LCD ~ stb.
2. Szerver-kliens modell
Ismerjük a szerver-kliens modellt: a kliens szolgáltatást vár és kap a szervertől. Üzenetváltások vannak közöttük.

Egy ~t előre lapoz a gopher menüben.
<
Egy ~t visszafelé lapoz a gopher menüben.

~s bemutatók
Az elektronikus bemutatóhoz készített diák tartalmazhatnak szöveget, diagramokat, rajzobjektumokat és alakzatokat, clipartokat, mozgóképeket, hangokat és más programokban készített ábrákat.

Első ~fotók és részletek a Windows Vista-ról
Bluetooth rádiós hálózat otthonra
több cikk ...

A por ~re rakódásának oka a monitor működésében keresendő: Az elektronsugár elektromosan feltölti a ~t, aminek eredményeként az magához vonzza a levegőben lebegő porszemcséket.

Végül ~re helyezzük az elkészített vásznunkat.
A Focijáték Neked OSE bemutatása
A már megismert módon a FociVaszon osztályból a Runnable interfészt implementálásával majd egy szál objektumot készítünk, ez lesz a játékot vezérlő szál.

ablak A ~ azon része, amelyben programok és folyamatok futhatnak. Egyszerre több ablak is meg lehet nyitva.

Display = ~
Képpont = pixel
A monitorok a képet un. képpontokból rakják össze.

kibővített ~ és billentyűzet kezelés
APL
(A Programming Language) elsősorban matematikai feladatok megoldására alkalmas programnyelv, numerikus literálisokból álló mátrixok kezelésére ...

Ami kifér a ~re a témakörből
Az alsó két sor, mint mindig, az elérhető parancsokat mutatja.
Mozgás a tartalomjegyzékben ...

Mit látunk a ~n, ha egy 17 colos monitornál megnöveljük a felbontást? Az általad használt operációs rendszerben hol lehet beállítani a monitor felbontását és frissítési frekvenciáját?

Interlaced - A ~n felváltva fél képeket (páros ill. páratlan sorokat tartalmazó) megjelenítő (összefűzött) rendszer.
Internet - Nemzetközi információs hálózat, nyílt architektúrával, sokrétű szolgáltatással.

Fogd és vidd A ~ egy elemének - például egy ablak vagy egy ikon - áthelyezése. Az áthelyezéshez mutassunk az egérkurzorral az áthelyezni kívánt objektumra, majd az egér bal gombjának nyomva tartása közben húzzuk az egérrel az új helyre.

GDI = (Grafics Device Interface) Windows nyomtatónyelve, közvetlen a ~ információit nyomtatja. GIF = CompuServe cég pixelgrafikus adatformátuma. GIS = (Geografical Information System) Térinformatikai rendszer.

kommunikációs programok gyakori funkciója, mellyel elmenthető az aktuális ~ tartalma egy helyi file-ba későbbi tanulmányozás vagy felhasználás céljából
Kermit log file Telix
script (file) ...

Tetszőleges video-lejátszó, video-magnetofon, vagy videokamera szabványos kimenő videojelét az interface RCA csatlakozójára kötve az aktuális video kép digitális formában tárolódik a Spectrum memóriájában, illetve megjelenik a ~n.

A letöltött honlapok hangokat adnak, rajzolnak a ~re: a dokumentum egy csapásra életre kel. Másik fontos szempont, hogy a Java nyelvet értő böngészőkben a kiszolgálóról letöltött dokumentumok kibővíthetik a kliens gépen fellelhető kommunikációs protokollok halmazát.

Adobe dokumentum-formátum, mely gyakorlatilag a nyomtatott dokumentumok összes alakzatát magában foglalja, Nyomtatványok készítésére alakalmas, de ~n is olvasható, navigálható, nyomtatható, továbbítható, satöbbi úgy mint egy hagyományos nyomtatvány
PDF ...

Új levél írásakor egy szövegszerkesztőhöz hasonló ablak jelenik meg a ~n, azzal a különbséggel, hogy az ablak tetején megtaláljuk azokat a speciális mezőket, amelyekbe a címet és a levél tárgyát kell beleírni.

Ez vonatkozik a futtatható ('.exe'/'.com') fájlokra, ~védőkre ('.scr'), futtatható ('.exe') PKZIP vagy egyéb tömörített fájlokra, Visual Basic vagy egyéb szkript fájlokra, mint például VBScript ('.vbs'/'.bas') és minden programra, amit forráskódból fordítottunk vagy futtatunk.

Ez utóbbi esetben tehát egyidejűleg két forrás képe jelenik meg a ~n, így képkeverésről a szó szoros értelmében csak ilyenkor beszélhetünk.

- Akarom a választható hangsávokat és feliratokat, több nézőpontot, méretarány választást, szülői felügyeletet, gyors és lassú lejátszást, kiváló digitális képet, többcsatornás digitális hangot, kompatibilitást a Dolby Pro Logic dekóderekkel, ~n megjelenő menüket, ...

E tevékenységet a számítógép grafikus rendszere hatékonyan támogatja, mivel a ~n a termék képe tetszés szerinti vetületben, nézetben, színben, esetleg mozgatva is megjeleníthető. Az elvi terv üzleti döntések alapját képezi.
2) A műszaki tervezés az elvi tervre (tervjavaslatra) támaszkodva ...

szöveg: feliratokat helyezhetünk el a ~n;
mező: adatbeviteli vagy adatkiíró mezőt hozhatunk létre: aktivizálásakor megjelenik egy párbeszédpanel, amelyben beállíthatjuk, hogy bemeneti vagy kiíró mezőt akarunk létrehozni, ...

Ők maguk mondhatják meg minden egyes ~pixelről, hogy ott mi álljon, így elvileg a rendszer extrém módon elrontott beállításai mellett is van esélyük helyes UTF-8 kezelésre.

A számítógép menüiben, ablakaiban és ~jén használatos képi jeleket ikonoknak nevezzük Az ikonok különféle objektumokat: dokumentumokat, alkalmazásokat, állományokat.jelképeznek. A desktopról alkotott benyomásunkat főként az ikonok külleme határozza meg.

radar a ~ bal-felső sarkában. A radar a csapattársak elhelyzekedését mutatja. Ha valakinke nem tetszik, akkor kikapcsolható a "-showradar" paranccsal
jobbkezes fegyverek
dinamikus célkereszt. Ahogy tüzelsz, a fegyver szórása nő, ezt a célkereszt mutatja.

A végrehajtott tevékenységnek megfelelően üzenetet jelenít meg a ~n. Vannak utasítások, melyek elsődleges célja az információszerzés (a DIR parancs pld.) és vannak parancsok, melyek további információk megadását kérik, pld.: a TIME parancs.

Amikor ki szeretnénk rajzoltatni a ~re az így tárolt grafikát, akkor a program végrehajtja a grafika állományában található utasításokat, és ezekből építi fel a ~n megjelenő rajzot.

A képernyö tartalmát egy elektronsugár rajzolja fel a fénykibocsátó réteggel bevont felületre a ~ balfelső sarkától kezdődően jobbra lefelé haladva, párhuzamos sávokra bontott részekben. Ezeket a monitorokat képcsöves készülékeknek nevezzük.

A szemábra a vizsgált adatjel elemi jeleinek egymásra rajzoltatása az oszcilloszkóp ~jén kihasználva azt hogy az oszcilloszkóp ~jének utánvilágítása véges. A mérésnél az oszcilloszkópot az adatjel időzitő jeléről /órajel/ indítjuk, és T eltéritési sebességet állítunk be.

például, ha a szövegszerkesztő a virtuális terminál kurzorát a ~ bat felső sarkába mozgatja, akkor ennek a szoftvernek olyan parancssorozatot kell előállítania, amely a kurzort a valódi ~n is ugyanabba a helyzetbe viszi.

Amikor a program vezérlése ehhez az utasításhoz ér, akkor a billentyűzeten leütött karakterek megjelennek a ~n, s azokat az Enter leütéséig szerkeszthetjük. Az Enter leütésekor a begépelt karakterek bekerülnek a paraméterként megadott változóba.

Ártalmatlan program, amely valamilyen váratlan és humorosnak vélt dolgot jelenít meg a ~n: fejjel lefelé fordított Windows ablak, vicces ~védő, a lemez formattálását eljátszó és erről üzeneteket küldő, de valójában kárt nem tevő programocska.
Kidobásra szánt levél, a spam szinonimája.

Nagy, hálózati szolgáltatógépek saját terminálszabványának (~- és billentyűkezelésének) szoftveres szimulálása egy másik típusú számítógépen (legtöbbször a felhasználó saját PC-jén). A ~ teszi lehetővé, hogy különböző típusú gépek online kapcsolatban egységes módon viselkedjenek.

A web az Internet leglátványosabb és leggyorsabban bővülő része. Multimédiás felületet nyújt, ami azt jelenti, hogy a ~nkre nem csak más gépekről való szöveget hívhatunk, de távoli számítógépeken levő képeket, mozgófilmeket is nézhetünk, zenét hallgathatunk a hálózaton keresztül.

A Page Impression tehát egy weboldal (általában egy ~-oldal, de gyakori, hogy az oldal lefelé görgethető) sikeres letöltődése esetén keletkezik. Az weboldal bármilyen információt (képi, szöveges, dinamikus) tartalmazhat.

hardver hibák
programok megszakításkérései (pl. kiírás a ~re, lemezre, stb.)
szoftverhibák (pl. osztás 0-val, túlcsordulás)
a program futására rendelkezésére álló "időszelet" vége ...

egér (mouse)
A leggyakrabban használt kijelölő eszköz. Az egér fizikai mozgatásával lehet a ~n a kurzort a kíván helyre mozdítani.

A programok leírója (meta-adata), az alkalmazás egyéb elemeivel együtt, - amelyek ugyancsak meta-adat formában definiáltak, mint például a modellek, adattáblák és segítő ~k - XML-alapú állományokban kerülnek tárolásra, és ezek összessége képezi az alkalmazás "forráskódját".

Az internetre csatlakozott felhasználó számára, ha a hálózat nem túlzsúfolt, a BLAST honlapok használata a legcélszerűbb, mivel - interaktív módon - segítséget nyújtanak a használathoz szükséges alapok elsajátításában és szinte azonnal megjelenik az eredmény a ~n.

a (nagy) hálózati gépek termináljain használt eredeti, ~s megjelenítési mód és kezelési lehetőségek szoftver útján történő szimulációja egy másik típusú gépen
terminál típus
egyes terminálok bizonyos esetekben másképpen viselkednek (pl. eltérő billentyűzet-kiosztás)
testgroup ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Számítógép, Információ, Windows, Hálózat, Karakter?

◄ Kémszoftver   Képpont ►
 
RSS Mobile