Kezdőlap (Képernyő)

 Informatika 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Képernyő

Informatika  Kémszoftver  Képpont

képernyő - Informatikai fogalomtár
Adatok, szövegek, képek, filmek vizuális megjelenítését szolgáló készülék, a számítógépek legfontosabb kimenete.


A képernyőtervezés elemei
A fejezet tartalma
A vizuális tervezés elemei, a szimbólumok használata, a vizuális objektumok jelentéstartalma. A szövegkiemelés típusai és lehetőségei.

A képernyő részei:
1. Címsor 2. Menüsor 3. Vonalzók 4. Eszköztárak
5. Kijelölősáv 6. Gördítősávok 7. Törzsdokumentum 8. Állapotsor ...

51. Milyen képernyőformátumokat használnak a videokonferencia rendszerek? ...

Képernyő (monitor, screen, display):
Feladata: A monitor az információk megjelenítésére szolgál. Ez a PC-k szabványos kimeneti perifériája. Alaphelyzetben minden szöveg, ábra és egyéb megjelenítendő információ a képernyőre kerül.

Képernyő szerkesztő
A képernyő szerkesztővel hozhatunk létre képernyőn futó,a felhasználóval futó programelemeket. Az így létrehozott program alkalmas adatok bevitelére és az adatok módosítására is.

képernyőkímélő
A képernyőkímélő egy a CRT monitorok korából fenn maradt és már technikailag szinte teljesen szükségtelenné vált alkalmazás, mely változó képernyőtartalmat generál, amikor nem használjuk a számítógépet, ...

képernyő monitor
képismétlési frekvencia
A monitoron másodpercenként megjelenő képek számát, vagyis frekvenciáját jelenti. Mértékegysége a Hz. A ~ jelentheti félkép vagy teljes kép megjelenítését.

képernyőméret: A képmegjelenít. eszköz fizikai mérete. A monitoroknál a látható méret kisebb mint a tényleges, míg a folyadék-kristályos kijelz.knél a két méret megegyezik.

A Képernyővédő kategóriában választhatunk képernyővédőt, s megadhatjuk, hogy ha a gépen nem dolgozunk, hány perc után induljon el. Az egyes képernyővédők működését a Beállítások gombbal módosíthatjuk és a Teszt gombbal próbálhatjuk ki.

- a képernyő görgetése (scrolling), lapozása (paging); a képernyő tartalmának soronkénti lefelé, vagy felfelé történő mozgatása a görgetés; ez történhet karaktersoronként (character scroll), vagy folyamatosan (soft scroll).

B. A képernyőolvasó szoftverek szolgáltatásai táblázatkezeléshez
4.8.2.1 Sor- és oszlopcímek felolvasása az Excel programban ...

Az érintőképernyő (touchscreen) egy monitorra helyezett átlátszó nyomásérzékeny fólia.
A fényceruza segítségével a képernyő egyes pontjait érintetve lehet vezérelni a számítógép működését. (Ritkán használjuk.) ...

Képernyőkép a Wikipédia oldalon bekövetkezett 404-es hibáról.
A HTTP esetében a 404-es állapotkódot egy, a felhasználó számára érthetőbb leírás is követi.

Képernyő
22 colos (55cm) Diamondtron NF képcső, magas kontraszt, dinamikus fókusz, duplafókuszos, antisztatikus és tökröződésmentesítő réteg (ARASC)
Érintő technológia ...

Képernyőfotó készítése és mentése megadott helyre.
1.4.2.3
Kép beszúrása HTML oldalra.

Képernyő séma képek megjelenése, beavatkozó szervek (menük, gombok, görgető sor, stb.) formája és jelentése.
A sémákban egyszerre látható, illetve bevihető adatok és a közöttük fennálló relációs viszonyok leírása.

Képernyőn kijelölés és mozgatás egérrel.
Drag & Plot
Húzz és rajzolj, egérrel grafika becsúsztatása.

A képernyőn felváltva fél képeket (páros ill. páratlan sorokat tartalmazó) megjelenítő (összefűzött) rendszer.
Interleave ...

A képernyőn látható jel, amely azt a helyet jelöli, ahol a következő beírt karakter meg fog jelenni.
L
LAN (Local Area Network) ...

A képernyő alapjában véve egy nagy kék háttér előtt menő fehér szöveg. A legfelső sorban a program állapotsora van, míg az alsó sorban a funkcióbillentyűk sora található.

a képernyőn látható pislákóló jel, amely (szerkesztő-) műveleteink aktuális helyét mutatja; =>user interface;
cyberspace
kibertér ...

LCD képernyő stb.
2. Szerver-kliens modell
Ismerjük a szerver-kliens modellt: a kliens szolgáltatást vár és kap a szervertől. Üzenetváltások vannak közöttük.

Egy képernyőt előre lapoz a gopher menüben.
<
Egy képernyőt visszafelé lapoz a gopher menüben.

Első képernyőfotók és részletek a Windows Vista-ról
Bluetooth rádiós hálózat otthonra
több cikk ...

A por képernyőre rakódásának oka a monitor működésében keresendő: Az elektronsugár elektromosan feltölti a képernyőt, aminek eredményeként az magához vonzza a levegőben lebegő porszemcséket.

Végül képernyőre helyezzük az elkészített vásznunkat.
A Focijáték Neked OSE bemutatása
A már megismert módon a FociVaszon osztályból a Runnable interfészt implementálásával majd egy szál objektumot készítünk, ez lesz a játékot vezérlő szál.

ablak A képernyő azon része, amelyben programok és folyamatok futhatnak. Egyszerre több ablak is meg lehet nyitva.

Display = képernyő
Képpont = pixel
A monitorok a képet un. képpontokból rakják össze.

kibővített képernyő és billentyűzet kezelés
APL
(A Programming Language) elsősorban matematikai feladatok megoldására alkalmas programnyelv, numerikus literálisokból álló mátrixok kezelésére ...

A Windows képernyő felépítése
Asztal - ikonok találhatók rajta
Tálca - a tálcán a következő elemeket találjuk:
Start gomb
Futó programok gombjai
Beállító ikonok (pl. billentyűzet)
Idő ...

Ami kifér a képernyőre a témakörből
Az alsó két sor, mint mindig, az elérhető parancsokat mutatja.
Mozgás a tartalomjegyzékben ...

Mit látunk a képernyőn, ha egy 17 colos monitornál megnöveljük a felbontást? Az általad használt operációs rendszerben hol lehet beállítani a monitor felbontását és frissítési frekvenciáját?

Interlaced - A képernyőn felváltva fél képeket (páros ill. páratlan sorokat tartalmazó) megjelenítő (összefűzött) rendszer.
Internet - Nemzetközi információs hálózat, nyílt architektúrával, sokrétű szolgáltatással.

A Norton Editor képernyőjén a felső menüsor és az alsó úgynevezett állapotsor segíti a tájékozódást. A menüsorba az Alt billentyű lenyomásával vagy egér segítségével juthatunk, és a megfelelő menüpontot - mint egy rolót - legördíthetjük.

Fogd és vidd A képernyő egy elemének - például egy ablak vagy egy ikon - áthelyezése. Az áthelyezéshez mutassunk az egérkurzorral az áthelyezni kívánt objektumra, majd az egér bal gombjának nyomva tartása közben húzzuk az egérrel az új helyre.

GDI = (Grafics Device Interface) Windows nyomtatónyelve, közvetlen a képernyő információit nyomtatja. GIF = CompuServe cég pixelgrafikus adatformátuma. GIS = (Geografical Information System) Térinformatikai rendszer.

kommunikációs programok gyakori funkciója, mellyel elmenthető az aktuális képernyő tartalma egy helyi file-ba későbbi tanulmányozás vagy felhasználás céljából
Kermit log file Telix
script (file) ...

Tetszőleges video-lejátszó, video-magnetofon, vagy videokamera szabványos kimenő videojelét az interface RCA csatlakozójára kötve az aktuális video kép digitális formában tárolódik a Spectrum memóriájában, illetve megjelenik a képernyőn.

A letöltött honlapok hangokat adnak, rajzolnak a képernyőre: a dokumentum egy csapásra életre kel.

Adobe dokumentum-formátum, mely gyakorlatilag a nyomtatott dokumentumok összes alakzatát magában foglalja, Nyomtatványok készítésére alakalmas, de képernyőn is olvasható, navigálható, nyomtatható, továbbítható, ...

Új levél írásakor egy szövegszerkesztőhöz hasonló ablak jelenik meg a képernyőn, azzal a különbséggel, hogy az ablak tetején megtaláljuk azokat a speciális mezőket, amelyekbe a címet és a levél tárgyát kell beleírni.

Ez vonatkozik a futtatható ('.exe'/'.com') fájlokra, képernyővédőkre ('.scr'), futtatható ('.exe') PKZIP vagy egyéb tömörített fájlokra, Visual Basic vagy egyéb szkript fájlokra, mint például VBScript ('.vbs'/'.bas') és minden programra, ...

Akarom a választható hangsávokat és feliratokat, több nézőpontot, méretarány választást, szülői felügyeletet, gyors és lassú lejátszást, kiváló digitális képet, többcsatornás digitális hangot, kompatibilitást a Dolby Pro Logic dekóderekkel, képernyőn ...

E tevékenységet a számítógép grafikus rendszere hatékonyan támogatja, mivel a képernyőn a termék képe tetszés szerinti vetületben, nézetben, színben, esetleg mozgatva is megjeleníthető. Az elvi terv üzleti döntések alapját képezi.
2) A műszaki ...

szöveg: feliratokat helyezhetünk el a képernyőn;
mező: adatbeviteli vagy adatkiíró mezőt hozhatunk létre: aktivizálásakor megjelenik egy párbeszédpanel, amelyben beállíthatjuk, hogy bemeneti vagy kiíró mezőt akarunk létrehozni, ...

Ők maguk mondhatják meg minden egyes képernyőpixelről, hogy ott mi álljon, így elvileg a rendszer extrém módon elrontott beállításai mellett is van esélyük helyes UTF-8 kezelésre.

A számítógép menüiben, ablakaiban és képernyőjén használatos képi jeleket ikonoknak nevezzük Az ikonok különféle objektumokat: dokumentumokat, alkalmazásokat, állományokat.jelképeznek.

Nagy változást hozott az életünkben az érintőképernyő megjelenése és hétköznapi elterjedése. A mai mobilokban kétféle érintőképernyő használatos: a rezisztív és a kapacitív.

radar a képernyő bal-felső sarkában. A radar a csapattársak elhelyzekedését mutatja. Ha valakinke nem tetszik, akkor kikapcsolható a "-showradar" paranccsal
jobbkezes fegyverek
dinamikus célkereszt.

A végrehajtott tevékenységnek megfelelően üzenetet jelenít meg a képernyőn. Vannak utasítások, melyek elsődleges célja az információszerzés (a DIR parancs pld.) és vannak parancsok, melyek további információk megadását kérik, pld.: a TIME parancs.

Amikor ki szeretnénk rajzoltatni a képernyőre az így tárolt grafikát, akkor a program végrehajtja a grafika állományában található utasításokat, és ezekből építi fel a képernyőn megjelenő rajzot.

A képernyö tartalmát egy elektronsugár rajzolja fel a fénykibocsátó réteggel bevont felületre a képernyő balfelső sarkától kezdődően jobbra lefelé haladva, párhuzamos sávokra bontott részekben. Ezeket a monitorokat képcsöves készülékeknek nevezzük.

Egy négyzet inchen megjelenő képernyő pontok száma.
Pixel Pitch
A fizikai távolság két szomszédos képpont közt egy megjelenítő eszközben.

A szemábra a vizsgált adatjel elemi jeleinek egymásra rajzoltatása az oszcilloszkóp képernyőjén kihasználva azt hogy az oszcilloszkóp képernyőjének utánvilágítása véges.

például, ha a szövegszerkesztő a virtuális terminál kurzorát a képernyő bat felső sarkába mozgatja, akkor ennek a szoftvernek olyan parancssorozatot kell előállítania, amely a kurzort a valódi képernyőn is ugyanabba a helyzetbe viszi.

Amikor a program vezérlése ehhez az utasításhoz ér, akkor a billentyűzeten leütött karakterek megjelennek a képernyőn, s azokat az Enter leütéséig szerkeszthetjük.

Ártalmatlan program, amely valamilyen váratlan és humorosnak vélt dolgot jelenít meg a képernyőn: fejjel lefelé fordított Windows ablak, vicces képernyővédő, a lemez formattálását eljátszó és erről üzeneteket küldő, ...

Nagy, hálózati szolgáltatógépek saját terminálszabványának (képernyő- és billentyűkezelésének) szoftveres szimulálása egy másik típusú számítógépen (legtöbbször a felhasználó saját PC-jén).

Multimédiás felületet nyújt, ami azt jelenti, hogy a képernyőnkre nem csak más gépekről való szöveget hívhatunk, de távoli számítógépeken levő képeket, mozgófilmeket is nézhetünk, zenét hallgathatunk a hálózaton keresztül.

A Page Impression tehát egy weboldal (általában egy képernyő-oldal, de gyakori, hogy az oldal lefelé görgethető) sikeres letöltődése esetén keletkezik. Az weboldal bármilyen információt (képi, szöveges, dinamikus) tartalmazhat.

hardver hibák
programok megszakításkérései (pl. kiírás a képernyőre, lemezre, stb.)
szoftverhibák (pl. osztás 0-val, túlcsordulás)
a program futására rendelkezésére álló "időszelet" vége ...

egér (mouse)
A leggyakrabban használt kijelölő eszköz. Az egér fizikai mozgatásával lehet a képernyőn a kurzort a kíván helyre mozdítani.

A programok leírója (meta-adata), az alkalmazás egyéb elemeivel együtt, - amelyek ugyancsak meta-adat formában definiáltak, mint például a modellek, adattáblák és segítő képernyők - XML-alapú állományokban kerülnek tárolásra, ...

felhasználó számára, ha a hálózat nem túlzsúfolt, a BLAST honlapok használata a legcélszerűbb, mivel - interaktív módon - segítséget nyújtanak a használathoz szükséges alapok elsajátításában és szinte azonnal megjelenik az eredmény a képernyőn.

a (nagy) hálózati gépek termináljain használt eredeti, képernyős megjelenítési mód és kezelési lehetőségek szoftver útján történő szimulációja egy másik típusú gépen
terminál típus
egyes terminálok bizonyos esetekben másképpen viselkednek (pl.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Számítógép, Információ, Hálózat, Windows, Szoftver?

◄ Kémszoftver   Képpont ►
 
RSS Mobile