Kezdőlap (Hálózati operációs rendszer)

 Informatika 

  » »
 
   

Hálózati operációs rendszer

Informatika  Hálózati kártya  Hálózati réteg

Windows NT mint hálózati operációs rendszer
Windows NT a Microsoft nagy teljesítményű számítógépekre készített 32-bites többfeladatos operációs rendszere, amelynek segítségével nagy számítógép-hálózatokat is létrehozhatunk.


Hálózati operációs rendszerek
A hálózatba kötött számítógépek működtetéséhez különleges operációs rendszerre van szükség.

Hálózati operációs rendszer
...a hálózat működtetését egy speciálisan erre kifejlesztett operációs rendszer végzi, amely képes kezelni a többfelhasználós környezetet és a megosztott adatbázisokat.

Hálózati operációs rendszer. 1992-ben a jogdíjköteles operációs rendszerek kiváltására kezdték el fejleszteni a finn Linus Torvalds irányításával. Mára hatalmas üzletté vált, különböző ún. disztribúciók koordinálják a terjesztését.

A hálózati operációs rendszereknek két fajtája van, az egyik egy olyan szoftver, amelynek egyetlen feladata, hogy a hálózat működését felügyelje, irányítsa. Ez a szoftver található a hálózat kiszolgálóján, mint operációs rendszer.

A hálózati operációs rendszer szolgáltatásai
Fájl-szerver. A fájl-szerver általában egy számítógép, amely a nagy kapacitású winchestert kezeli. A megosztás megvalósítható könyvtár, fájl és lemezek alapján.

A Novell hálózati operációs rendszerek 4.1 alatti verziói elavultak. Iskolai szinten igen gyakori a Novell 4.1, illetve 4.11. Üzleti alkalmazásokban gyakori a jóval fejlettebb 5.0-ás verzió, esetleg az 5.1-es.

Itt fut a hálózati operációs rendszer. Az alkalmazói programok futtatása a kliens gép-ek feladata.

Hálózatba kapcsolt számítógépek között a hálózati operációs rendszerek lehetővé tették az adatcserét. Ez lényegesen megkönnyítette a sokat utazó felhasználók dolgát, hiszen nem kellett magukkal cipelni a munkájukhoz szükséges állományaikat.

network operating system - hálózati operációs rendszer
network partition - hálózat egy része
network protocol - hálózati protokoll ...

(Netware Loadable Modul) NetWare hálózati operációs rendszer adatbázismotor, munkaállomás, hálózati protokoll és nyomtatás vezérlő kiterjesztése.
NLQ
NMI ...

Lokális hálózati operációs rendszerek funkciói
fejezet: Navigálás, erőforrás-megosztás és elérés az Interneten
Szolgáltatások az Interneten
A legfontosabb RFC dokumentumok
fejezet: Példa az alkalmazási rétegre: Az Internet szolgáltatások ...

Asztali számítógépeknél elvétve még a régebbi DOS, de ma főleg a Windows, Mac-OS és az ingyenes LINUX használatosak míg kiszolgáló-gépeknél az UNIX, Windows NT/2000 és újabban a LINUX is, hálózati operációs rendszer például a NetWare.

Egy LAN többnyire teljes terjedelmében egyetlen tulajdonos fennhatósága alá tartozik, tipikusan homogén adatátviteli technológiát alkalmaz. Teljes értékű hálózati operációs rendszerrel és általában széles körű védelmi rendszerrel rendelkezik.

Lásd még: Lásd még: Hálózat, Operációs rendszer, Számítógép, Információ, Internet

Informatika  Hálózati kártya  Hálózati réteg

 
RSS Mobile