Kezdőlap (Gyorsítótár)

 Informatika 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Gyorsítótár

Informatika  GSM  Hacker

gyorsítótár - Informatikai fogalomtár
(cache)
Számítógépek átmeneti tárolóegysége, megelőző műveleteknél használt, vagy az Internetről lehívott adatok ideiglenes tárolására.


Gyorsítótár
cache
gyorsítótár
Műveletek végrehajtását az utoljára és/vagy leggyakrabban használt adatok a műveletvégző egység közelében, gyors elérésű területeken történő tárolással, illetve apróbb részműveletek egyetlen nagy műveletbe összefűzésével gyorsító szoftver vagy hardver.

gyorsítótár
Gyorsítótár, átmeneti tároló számítógépek átmeneti tárolóegysége, meg- előző műveleteknél használt, vagy a világhálóról lehívott adatok ideiglenes tárolására. Operatív tár működését gyorsító tárterület.

gyorsítótár - caching
a chello az Inktomival együttm?ködve Európa legnagyobb cache-szerver hálózatát biztosítja
50-60%-os találati aránnyal 7,2 terabyte-ig skálázható
átlagosan 11%-os sávszélesség-csökkentés a gerinchálózaton
gyorsabb válasz valamennyi kérdésre
sávszélesség meg?rzése ...

Gyorsítótár (cache)
az operációs rendszer számára "láthatatlan"
növeli a memóriaelérés sebességét ...

~: Az adatáviteli sebesség növelését szolgáló adattárolási terület. Ebben a gyors elérésű ideiglenes tárolóban lévő adatok felhasználása - mivel az nem igényli a háttértároló használatát - sokkal gyorsabb.

~ak (cache) : nagyon gyors működésű (kis ciklusidejű) tárak. Feladatuk a tár­műveletek gyorsítása. A cache-t mindig két, különböző elérésű tár közé iktat­ják. A lassúbb tár adatainak elérése mindig egy cache-beli, általában a címre asszociatív kereséssel kezdődik.

~:
Amikor a processzor az operatív tár egy részéhez fordul információért, nagy valószínűséggel a következő információ a most használt szomszédságában található.

A ~ a processzor és az operatív memória között helyezkedik el a gyakran használt utasításokat, adatokat tartalmazza.
A ~ típusai:
1. Belső (első szintű, L1, Level1) cache: ami a processzorral egy tokban,
2. Külső (második szintű, L2, Level2) cache: az alaplapon helyezkedik el, ...

A ~ két szint közé épül be, vagy az alacsonyabb szintű tárolóban kerül kialakításra a magasabb szinten elhelyezkedő adatmennyiség egyes részeinek átmeneti tárolására.

A ~ ürítése tehát egyszerű és hatékony módja annak, hogy a szörfözés közben akaratlanul felhalmozott adatoktól megszabaduljunk.
A nemrégiben látogatott oldalak listája ...

A ~-érvénytelenítési probléma modern processzorokon általában azt jelenti, hogy az önmódosító kód akkor gyorsabb, ha a módosítás ritkán történik meg, mint például egy belső ciklus állapotváltásakor.

cache ~
CAD (Computer Added Design - számítógéppel támogatott tervezés)Számítógépek alkalmazása tervrajzok készítésére, tervezésére. A ~ lehetőséget ad a tervek automaitkus tesztelésére és a háromdimenziós megjelenítésükre.

TALÁN A GYORSÍTÓTÁRBAN MEGLELJÜK
Láttunk valami érdekeset böngészés közben, de képtelenek vagyunk felidézni, hogy melyik web-oldalon?
Semmi sincs veszve! A keresett oldal valahol ott rejtőzik a merevlemezünkön.

A Squid angol szó jelentése: tintahal, amely nagyon találó név egy proxy illetve ~ programra nézve. Egyszerűen egy kis vizuális fantázia kell csak, amint a Squid programot munka közben "elképzeljük".

Az új kétmagos Intel Xeon processzor 800 MHz-es rendszerbusszal és magonként 2 MB-os másodszintű ~ral 2,8 GHz-es sebességen fut és az Intel® E7520 lapkakészletet használja majd.

A számítástechnikában a ~at értik rajta, amelynek segítségével a számítógép bizonyos gyakran ismétlődő feladatokat gyorsan tud végrehajtani. Lényegében olyan memóriáról, illetve háttértárról van szó, amelynek adataihoz a hagyományos tárakhoz képest sokkal gyorsabban lehet hozzáférni.

Ha egy gép egy másikhoz akar kapcsolódni - amelyrol tudja, hogy vele azonos alhálózaton van -, először egy cache-ben (a számítógép memóriájában vagy a háttértároló egy részén kialakított "~" a korábban használt vagy a hálózatról nemrég letöltött adatok ideiglenes tárolására) keresi a ...

{magyarul: ~, átmeneti tároló(?)}
A korábban letöltött vagy használt állományok, adatok átmeneti tárolására használt memória- vagy lemezterület. Amennyiben újra szükség van rájuk, a ~ területről gyorsabban előhívhatók, mint az eredeti helyükről.

Az átviteli sebesség növelésére a winchesterbe néhány megabájtos ~at (cache) építenek, ami a merevlemezről leggyakrabban kiolvasott adatokat tárolja, így azokat nem kell újra és újra kiolvasni a lemezről, így elérésük felgyorsul.
Külső merevlemez ...

Cache
A számítógép memóriájában vagy a háttértároló egy részén kialakított "~" a korábban használt vagy a hálózatról nemrég letöltött adatok ideiglenes tárolására, az esetleges ismételt előhívás meggyorsítására.

Helyettesítő kiszolgáló: (proxy): egyfajta átjáró. Gyakorlatilag egyfajta ~.
HTTP ...

Egy többfelhasználós rendszerben minden felhasználónak lehet külön adatterülete, amelyet saját céljaira használhat. Ezen túl érdemes különféle célokra közös adatterületet is elkülöníteni. Ezen adatterületek egyike a világháló WWW szolgáltatását használó programok ~a. » tovább ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Számítógép, Cache, Memória, Hálózat, Processzor?

◄ GSM   Hacker ►
 
RSS Mobile