Kezdőlap (Gyorsítótár)

 Informatika 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Gyorsítótár

Informatika  GSM  Hacker

gyorsítótár - Informatikai fogalomtár
(cache)
Számítógépek átmeneti tárolóegysége, megelőző műveleteknél használt, vagy az Internetről lehívott adatok ideiglenes tárolására.


Gyorsítótár
cache
gyorsítótár
Műveletek végrehajtását az utoljára és/vagy leggyakrabban használt adatok a műveletvégző egység közelében, gyors elérésű területeken történő tárolással, illetve apróbb részműveletek egyetlen nagy műveletbe összefűzésével gyorsító szoftver vagy hardver.

gyorsítótár
Gyorsítótár, átmeneti tároló számítógépek átmeneti tárolóegysége, meg- előző műveleteknél használt, vagy a világhálóról lehívott adatok ideiglenes tárolására. Operatív tár működését gyorsító tárterület.

gyorsítótár - caching
a chello az Inktomival együttm?ködve Európa legnagyobb cache-szerver hálózatát biztosítja
50-60%-os találati aránnyal 7,2 terabyte-ig skálázható
átlagosan 11%-os sávszélesség-csökkentés a gerinchálózaton
gyorsabb válasz valamennyi kérdésre
sávszélesség meg?rzése ...

Gyorsítótár (cache)
az operációs rendszer számára "láthatatlan"
növeli a memóriaelérés sebességét ...

gyorsítótár: Az adatáviteli sebesség növelését szolgáló adattárolási terület. Ebben a gyors elérésű ideiglenes tárolóban lévő adatok felhasználása - mivel az nem igényli a háttértároló használatát - sokkal gyorsabb.

Gyorsítótárak (cache) : nagyon gyors működésű (kis ciklusidejű) tárak. Feladatuk a tár­műveletek gyorsítása. A cache-t mindig két, különböző elérésű tár közé iktat­ják. A lassúbb tár adatainak elérése mindig egy cache-beli, általában a címre asszociatív kereséssel kezdődik.

Gyorsítótár:
Amikor a processzor az operatív tár egy részéhez fordul információért, nagy valószínűséggel a következő információ a most használt szomszédságában található.

A gyorsítótár a processzor és az operatív memória között helyezkedik el a gyakran használt utasításokat, adatokat tartalmazza.
A gyorsítótár típusai:
1. Belső (első szintű, L1, Level1) cache: ami a processzorral egy tokban,
2. Külső (második szintű, L2, Level2) cache: az alaplapon helyezkedik el, ...

A gyorsítótár két szint közé épül be, vagy az alacsonyabb szintű tárolóban kerül kialakításra a magasabb szinten elhelyezkedő adatmennyiség egyes részeinek átmeneti tárolására.

A gyorsítótár ürítése tehát egyszerű és hatékony módja annak, hogy a szörfözés közben akaratlanul felhalmozott adatoktól megszabaduljunk.
A nemrégiben látogatott oldalak listája ...

A gyorsítótárak alkalmazása csökkenti a várakozások előfordulását amiatt, hogy adatokra kell várni hogy a memóriából, de nem szabadul meg ezektől a várakozásoktól teljesen. Korai kialakításokban egy gyórsítótári hiba kényszerítené a gyorsítótár-vezérlőt, hogy állítsa le a processzort és várakozzon.

cache gyorsítótár
CAD (Computer Added Design - számítógéppel támogatott tervezés)Számítógépek alkalmazása tervrajzok készítésére, tervezésére. A ~ lehetőséget ad a tervek automaitkus tesztelésére és a háromdimenziós megjelenítésükre.

TALÁN A GYORSÍTÓTÁRBAN MEGLELJÜK
Láttunk valami érdekeset böngészés közben, de képtelenek vagyunk felidézni, hogy melyik web-oldalon?
Semmi sincs veszve! A keresett oldal valahol ott rejtőzik a merevlemezünkön.

A Squid angol szó jelentése: tintahal, amely nagyon találó név egy proxy illetve gyorsítótár programra nézve. Egyszerűen egy kis vizuális fantázia kell csak, amint a Squid programot munka közben "elképzeljük".

Az új kétmagos Intel Xeon processzor 800 MHz-es rendszerbusszal és magonként 2 MB-os másodszintű gyorsítótárral 2,8 GHz-es sebességen fut és az Intel® E7520 lapkakészletet használja majd.

A számítástechnikában a gyorsítótárat értik rajta, amelynek segítségével a számítógép bizonyos gyakran ismétlődő feladatokat gyorsan tud végrehajtani. Lényegében olyan memóriáról, illetve háttértárról van szó, amelynek adataihoz a hagyományos tárakhoz képest sokkal gyorsabban lehet hozzáférni.

Ha egy gép egy másikhoz akar kapcsolódni - amelyrol tudja, hogy vele azonos alhálózaton van -, először egy cache-ben (a számítógép memóriájában vagy a háttértároló egy részén kialakított "gyorsítótár" a korábban használt vagy a hálózatról nemrég letöltött adatok ideiglenes tárolására) keresi a ...

{magyarul: gyorsítótár, átmeneti tároló(?)}
A korábban letöltött vagy használt állományok, adatok átmeneti tárolására használt memória- vagy lemezterület. Amennyiben újra szükség van rájuk, a ~ területről gyorsabban előhívhatók, mint az eredeti helyükről.

Az átviteli sebesség növelésére a winchesterbe néhány megabájtos gyorsítótárat (cache) építenek, ami a merevlemezről leggyakrabban kiolvasott adatokat tárolja, így azokat nem kell újra és újra kiolvasni a lemezről, így elérésük felgyorsul.
Külső merevlemez ...

Cache
A számítógép memóriájában vagy a háttértároló egy részén kialakított "gyorsítótár" a korábban használt vagy a hálózatról nemrég letöltött adatok ideiglenes tárolására, az esetleges ismételt előhívás meggyorsítására.

FibreCache
Fujitsu-Siemens adattároló egységekben alkalmazott technológia, ahol a két beépített RAID vezérlő gyorsítótárait egymáshoz szinkronizálják. Így még adat biztonság és sebesség érhető el.

Helyettesítő kiszolgáló: (proxy): egyfajta átjáró. Gyakorlatilag egyfajta gyorsítótár.
HTTP ...

Egy többfelhasználós rendszerben minden felhasználónak lehet külön adatterülete, amelyet saját céljaira használhat. Ezen túl érdemes különféle célokra közös adatterületet is elkülöníteni. Ezen adatterületek egyike a világháló WWW szolgáltatását használó programok gyorsítótára. » tovább ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Számítógép, Cache, Memória, Hálózat, Processzor?

◄ GSM   Hacker ►
 
RSS Mobile