Kezdőlap (Gigabájt)

 Informatika 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Gigabájt

Informatika  GIF  Gigabit

GigaByte (GB)
Gigabájt
Adatmennyiség jelölésére használt mértékegység. 1 Gigabájt = 1024 Megabájt.
Nyomtatható verzió ...


gigabyte (GB) - gigabájt (GB) [1024 MB]
gigabytes per second - gigabájt / másodperc
gigaflop - gigaflop [egy milliárd lebegőpontos művelet másodpercenként] ...

Ez utóbbi használat a legelterjedtebb,mivel a hálózaton gigabájtok ezreit archiválják és kínálják ingyenesen ezen a módon. Érezzük magunkat vendégnek ezeken a szervereken, tehát ne éljünk vissza a kínált lehetőséggel.

A cserélhető merevlemezek több tíz gigabájtnyi adat tárolására alkalmasak, és adatbiztonság terén hatékonyak is. Viszont használatukhoz jóval több technikai hozzáértésre van szükség.

Skálázhatóság Az adatok előállításában és összegyűjtésében elért fejlődés miatt egyre gyakoribbak a gigabájt, terabájt, vagy akár petabájt méretű adatállományok.

A memória-kapacitást megabájtban vagy gigabájtban adjuk meg, ez lehet például 128, 256, 512 megabájt, vagy egy gigabájt. Egy számítógépben több memóriamodul is elhelyezhető.

Az eszköznek 57 Mbps -os olvasási, illetve 32 Mbps-os írási sebességéért sem kell szégyeneznie, egyedül a tárolókapacitásában van jelentős lemaradása: 2,5 inches kivitelben 8 és 16 Gigabájt tárterülettel lesz elérhető.

Mágnesszalagos háttértárolókon nagy mennyiségű - akár több gigabájtnyi - adat olcsó tárolása lehetséges.

Kötetenként 2 gigabájtos, több kötetre átnyúlóan 2 terabájtos fájlméretet is támogat. A fájlnevek 256 bájt hosszúak is lehetnek. Az NTFS-hez hasonlóan B+tree szerkezetbe szer­vezi a klasztereket. Hagyományos FAT rendszerekkel is tud dolgozni.

4 mm széles, írható/olvasható mágnesszalagot tartalmazó kazetta, amely gigabájtnyi nagyságrendben képes számítógépes állományokat tárolni (bár eredetileg a CD hanglemezhez hasonlóan digitális hangfelvételekhez fejlesztették ki).

DAT (Digital Audio Tape) : {magyar fordításban: digitális hangszalag} 4 mm széles, írható/olvasható mágnesszalagot tartalmazó kazetta, amely gigabájtnyi nagyságrendben képes számítógépes állományokat tárolni (bár eredetileg a CD hanglemezhez ...

{magyar fordításban: csak olvasható kompakt lemezes tároló}
Kb. fél gigabájt kapacitású, 12 cm átmérőjű, csak olvasható, számítógépes állományokat tartalmazó szabványos optikai lemez.
(=> CD-ROM drive) (=> optical disc) ...

b, kb, Mb, Gb bit, kilobit (210 b = 1024 b = 1 kb), megabit (1024 kb = 1 Mb), gigabit (1024 Mb = 1 Gb) B, kB, MB, GB bájt 1 B = 8 b, kilobájt (210B = 1024 B = 1 kB), megabájt (1024 kB = 1 MB), gigabájt (1024 MB = 1 GB) kbps, ...

operatív tárolójuk néhány Gigabájt, merevlemez táregységük pedig néhány Terabájt kapacitású is lehet;
az óriásgépek ismert képviselői, például a "Craig" család gépei;
=>PC; =>memory; =>hard disk; ...

Ekkora kapacitással minden szót, amelyet kimondtak az emberiség történelme során, háromszor lehetne tárolni.
Az Itanium processzor adatátviteli sebessége maximálisan 2,1 gigabájt másodpercenként, amely elegend? egy könyvtár folyóirat-gy?

ma ilyen méretű gépek terjedelmes össekapcsolt adatbáisokban valamint hálózatközpontokban találhatók;
operatív tárolójuk néhány Gigabájt, merevlemez táregységük pedig néhány Terabájt kapacitású is lehet; ...

olyan elektromechanikus tároló berendezés, amely az adatokat mágnesezhető réteggel bevont, merevlemezen tárolja, a forgó lemez felett repülő író/olvasó fej segítségével. A merevlemez-egységek tárolási kapacitása néhány megabájttól több gigabájtig ...

De ha gyenge a szoftver, többet árt, mint használ. Ha egy A/4-es kép beolvasásakor a felbontást interpolációval 2000 dpi-re növeljük, az eredményül kapott állományszörnyeteg elraktározásához körülbelül egy gigabájt tárterületre lesz szükségünk.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Számítógép, Információ, Hálózat, Digitális, Memória?

◄ GIF   Gigabit ►
 
RSS Mobile