Kezdőlap (Gigabájt)

 Informatika 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Gigabájt

Informatika  GIF  Gigabit

GigaByte (GB)
Gigabájt
Adatmennyiség jelölésére használt mértékegység. 1 Gigabájt = 1024 Megabájt.
Nyomtatható verzió ...


gigabyte (GB) - gigabájt (GB) [1024 MB]
gigabytes per second - gigabájt / másodperc
gigaflop - gigaflop [egy milliárd lebegőpontos művelet másodpercenként] ...

Ez utóbbi használat a legelterjedtebb,mivel a hálózaton gigabájtok ezreit archiválják és kínálják ingyenesen ezen a módon. Érezzük magunkat vendégnek ezeken a szervereken, tehát ne éljünk vissza a kínált lehetőséggel.

A cserélhető merevlemezek több tíz gigabájtnyi adat tárolására alkalmasak, és adatbiztonság terén hatékonyak is. Viszont használatukhoz jóval több technikai hozzáértésre van szükség.
A számítógép-használat befejezése után a védőkerettel együtt kivehetjük a merevlemezt és elzárhatjuk valahová.

Skálázhatóság Az adatok előállításában és összegyűjtésében elért fejlődés miatt egyre gyakoribbak a gigabájt, terabájt, vagy akár petabájt méretű adatállományok. Ha az adatbányász algoritmusok kezelni akarják ezeket a hatalmas adatállományokat, akkor skálázhatóaknak kell lenniük.

A memória-kapacitást megabájtban vagy ~ban adjuk meg, ez lehet például 128, 256, 512 megabájt, vagy egy ~. Egy számítógépben több memóriamodul is elhelyezhető. A memória kapacitása - elsősorban a Windows operációs rendszerek esetén - nagyban befolyásolja a számítógép teljesítményét.

Az eszköznek 57 Mbps -os olvasási, illetve 32 Mbps-os írási sebességéért sem kell szégyeneznie, egyedül a tárolókapacitásában van jelentős lemaradása: 2,5 inches kivitelben 8 és 16 ~ tárterülettel lesz elérhető. 1,8 inches kistestvére 4 és 8 ~ot képes majd tárolni.

Mágnesszalagos háttértárolókon nagy mennyiségű - akár több ~nyi - adat olcsó tárolása lehetséges.

Kötetenként 2 ~os, több kötetre átnyúlóan 2 terabájtos fájlméretet is támogat. A fájlnevek 256 bájt hosszúak is lehetnek. Az NTFS-hez hasonlóan B+tree szerkezetbe szer­vezi a klasztereket. Hagyományos FAT rendszerekkel is tud dolgozni. Továb­bi jellemzők: ...

4 mm széles, írható/olvasható mágnesszalagot tartalmazó kazetta, amely ~nyi nagyságrendben képes számítógépes állományokat tárolni (bár eredetileg a CD hanglemezhez hasonlóan digitális hangfelvételekhez fejlesztették ki).

DAT (Digital Audio Tape) : {magyar fordításban: digitális hangszalag} 4 mm széles, írható/olvasható mágnesszalagot tartalmazó kazetta, amely ~nyi nagyságrendben képes számítógépes állományokat tárolni ...

# CD-ROM # (Compact Disc Read-Only Memory)
[ejtsd magyarosan: cé dé rom]
{magyar fordításban: csak olvasható kompakt lemezes tároló}
Kb. fél ~ kapacitású, 12 cm átmérőjű, csak olvasható, számítógépes állományokat tartalmazó szabványos optikai lemez.
(=> CD-ROM drive) (=> optical disc) ...

b, kb, Mb, Gb bit, kilobit (210 b = 1024 b = 1 kb), megabit (1024 kb = 1 Mb), gigabit (1024 Mb = 1 Gb) B, kB, MB, GB bájt 1 B = 8 b, kilobájt (210B = 1024 B = 1 kB), megabájt (1024 kB = 1 MB), ~ (1024 MB = 1 GB) kbps, Mbps az átviteli sebesség mértéke.

operatív tárolójuk néhány ~, merevlemez táregységük pedig néhány Terabájt kapacitású is lehet;
az óriásgépek ismert képviselői, például a "Craig" család gépei;
=>PC; =>memory; =>hard disk; ...

Ekkora kapacitással minden szót, amelyet kimondtak az emberiség történelme során, háromszor lehetne tárolni.
Az Itanium processzor adatátviteli sebessége maximálisan 2,1 ~ másodpercenként, amely elegend? egy könyvtár folyóirat-gy?jteményének az átviteléhez - kevesebb, mint egy perc alatt.

ma ilyen méretű gépek terjedelmes össekapcsolt adatbáisokban valamint hálózatközpontokban találhatók;
operatív tárolójuk néhány ~, merevlemez táregységük pedig néhány Terabájt kapacitású is lehet;
az óriásgépek ismert képviselői például a "Craig" család gépei; =>PC; =>memory; =>hard disk; ...

A merevlemez-egység (HDD, hard disk drive) olyan elektromechanikus tároló berendezés, amely az adatokat mágnesezhető réteggel bevont, merevlemezen tárolja, a forgó lemez felett repülő író/olvasó fej segítségével. A merevlemez-egységek tárolási kapacitása néhány megabájttól több ~ig terjedhet.

De ha gyenge a szoftver, többet árt, mint használ. Ha egy A/4-es kép beolvasásakor a felbontást interpolációval 2000 dpi-re növeljük, az eredményül kapott állományszörnyeteg elraktározásához körülbelül egy ~ tárterületre lesz szükségünk.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Számítógép, Információ, Hálózat, Digitális, Memória?

◄ GIF   Gigabit ►
 
RSS Mobile