Kezdőlap (Fordító)

 Informatika 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Fordító

Informatika  Folyadékkristály  Fordítóprogram

Fordítóprogramok

1. A fordítóprogramok felépítése, az egyes funkcionális részek részletes feladatai.


Az elmúlt negyven évben szinte megszámlálhatatlanul sok olyan program készült, melyekkel fordítóprogramokat vagy értelmezőket készíthetünk, forrásprogramok szövegét alakíthatjuk, formálhatjuk át.

A C előfordító a C és C++ programozási nyelvek tényleges fordítása előtt végrehajtott speciális program.

Fordító
compiler
fordító
A szoftverek az ember számára könnyen kezelhető forráskódjából a célplatformon közvetlenül futtatható tárgykódot készítő program.

fordító (-program)
számítógép-nyelvek között fordít;
magas színtű nyelveket (C, Cobol, Pascal, stb.) gépi kódra, a processzor nyelvére fordít le;
compression
(decompression) ...

fordító (-program)
számítógép-nyelvek között fordít;
magasszintű nyelveket (C, Cobol, Pascal, stb.) gépi kódra, a processzor nyelvére fordít le; ...

A Jáva fordító ún. byte kódot generál, amely független a gép architektúrájától. Bármely gépen könnyen interpretálható és futás közben gépi kódra futtatható (JIT compiler).
5. Többszálú (Multithreaded) ...

Amint a fordító meglátja a sort, nem fog üzengetni addig amíg nem kapja meg az ellenkező utasítást {$HINTS ON$} .
Még rá fogok térni erre a témára más pontoknál is, amint eljön az ideje.
VÁLTOZÓK ...

A C++â†'C fordítóprogram, mint említettük, az adattagokat egy struktúrával írja le, míg a tagfüggvényeket olyan, a névütközéseket kiküszöbölő elnevezésű globális függvényekké alakítja, melynek első paramétere a this pointer, ...

compiler
Fordító utasítási rendszer mely számítógép-nyelvek között fordít.

NeuroTran 2000
Fordítóegér után egy fordítóprogram? - 1/4 oldal
Írta: Bognár Zsolt - 2001. augusztus 13.

Japánban olyan fordítórendszer kifejlesztésén dolgoznak, amely több nyelvből és nyelvre tud majd fordítani.

* Kérdés: Milyen fordítót képes használni a CodeBlocks?
* Válasz: A CodeBlocks úgy lett tervezve, hogy egyszerre több fordítót is tudjon használni.
o GNU GCC (MinGW/Cygwin) alapértelmezésként használt fordító
o MS Visual C++ Free Toolkit 2003 ...

Eztkövetôen egy elôfordító segítségével a beépített SQL utasítások átkonvertálódnak a gazdanyelvi szintaktikának megfelelô eljáráshívásokká, ugyanis a forrásállományban a megszokott SQL szintaktikát használhatjuk, ...

c modul tartalmazza, és nem fordítódik automatikusan.
- PidFile logs/httpd.pid
A server ide jegyzi be a daemon pid-jét.
- ScoreBoardFile logs/apache_status
Ide jegyzi be a server a belső process információkat.
- ServerName ...

- Fordító, illusztrátor, szerkesztő ( ha van)
- Kisadás száma és minősége
- Kiadó megnevezése
- Kiadás éve és helye
- ISBN szám(könyvek) , ISSN szám(folyóirat) : ez a nemzetközi azonosító.
A könyvtári rend: ...

Természetesen a világon sokfele video-csatlakozót ismernek így amennyiben számunkra nem megfelelő az aljzat, úgy fordítókábelről gondoskodnunk kell. A hardware mellé software-t is kapunk, ez egyszerűen betölthető, és automatikusan indul.

A magas szintű programnyelvekben írt programokat fordítóprogramok ültetik át teljesen digitális ~ba. GIF (Graphics Interchange Format) A CompuServe által kifejlesztett, igen népszerű grafikus fájlformátum.

Gépi kódú programozás, amikor a fordító szoftver csak a legegyszerűbb szimbólum-konverziókat végzi el, minden mással a programozónak kell törődnie.

Ez a számítógépes szaknyelvet köznapi nyelvre lefordító, kedvcsináló kézikönyv különösen azokhoz szól, akiknek még nem volt alkalmuk, kedvük vagy bátorságuk a számítógép-elé ülni, és kipróbálni azt.

A Delphi vizuális fejlesztő környezettel kibővített Pascal fordítóprogram. Egy Pascal nyelvű programot előbb le kell fordítani ahhoz, hogy azt a számítógép végre tudja hajtani. Ezt a fordítást a Delphibe integrált fordítóprogram (compiler) végzi el.

1994, Andrew Yu és Jolly Chen SQL fordítót ad a POSTGRES-hez, és új név alatt adják ki (BSD licensszel): Postgres95
1996, új nevet választanak: PostgreSQL (első verziója a 6.0)
1999-ben Linux World, Editor choice awards - best database system ...

Ilyen esetben a fordító hibát jelezhet. Megoldás vagy bekapcsoljuk a rövidzárvizsgálatot a beálításoknál, vagy bevezetünk egy logikai változót (egy flag-et var Nemtalalt: booolean;), mely jelzi, ...

A példában észre lehet venni, hogy az egyes protokollok (személyek) teljesen függetlenek egymástól. A fordítók a beszélgetés közepén nyugodtan áttérhetnek héber nyelvre is, a technikusok is eszközt válthatnak, ...

Időnként azonban az így megcímzett levelek visszajönnek hozzád, mert a Bitnet címek nem mindig jól fordítódnak le Internet címekre. Ha ez történne, akkor átküldheted a leveled a két Internet/Bitnet átjáró egyikén is.

A ~ rendszerint valamilyen gyakran ismétlődő feladathoz szükséges parancssorozatból áll és csak elindításakor fordítódik le a gép nyelvére, szemben az előre lefordítható programozási nyelveken írt szoftverekkel.

A címlapon találjuk a következőket: szerző, szerkesztő neve, mű címe, kiadás adatai. A címlap hátoldalán pedig: közreműködők, fordító, illusztrátor, felelős kiadó, szerző jogtulajdonos, ISBN szám ...

Nicklaus Wirth megírja a PASCAL fordítóprogramot és telepíti a CDC 6400-asra.

Programírásra szintén kiválóan alkalmas, hiszen a legelterjedtebb C/C++ programozási nyelvhez szintén alapértelmezésben tartalmaz fordítóprogramokat és egyéb fejlesztőeszközöket.

Rutishauser (ETH, Zürich) leírta, hogy hogyan lehet a matematikai fogalmakat a számítógép számára érthető módon kifejezni. Valószínűleg Ő találta fel a fordítóprogramot (compiler).

A gráf éleihez a csomópont által igényelt adatok, illetve a művelet eredményeként keletkező adatok vannak hozzárendelve. Az adatáramlási gráf alapján készíti el a fordítóprogram annak programgráfját, ...

1987-ben jelent meg a BraiLab Plusz, amely a BraiLab továbbfejlesztett változata volt, és ami szövegszerkesztővel, adatbázis-kezelővel és Pascal fordítóval rendelkezett, továbbá a Braille-nyomtatásra szánt anyagok előkészítése is lehetséges volt.

a következő megjegyzésekkel: "rajzolta", "fotók:", esetleg "illusztrálta" vagy utalással azokra, akik átnézték, javították, bírálták a könyvet: "lektorálta" és "bírálta". Ha a mű nem az eredeti nyelven jelent meg, akkor itt szerepel a "fordító" neve ...

Ne fordíts le vagy ne futtass egyetlen forrás fájlt se, kivéve, ha tudod, hogy az biztonságos! A forráskód nem ártalmas, még levelek csatolmányaként sem. Csak akkor válhat veszélyessé, ha egy fordító programmal lefordítod vagy interpreterrel ...

Fordítóprogramok4.6.3. Programozási nyelvek4.6.4. Programozói könyvtárak4.6.5. Csatolófelületek, API , protokollok4.6.6. Biztonság4.6.7. Programozási eszközök4.6.8. Változatnyivántartás4.6.9. DBMS, adatbázisok4.6.10. Egyéb4.7.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Számítógép, Információ, Programozás, Szoftver, Karakter?

◄ Folyadékkristály   Fordítóprogram ►
 
RSS Mobile