Kezdőlap (Fordító)

 Informatika 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Fordító

Informatika  Folyadékkristály  Fordítóprogram

Fordítóprogramok

1. A fordítóprogramok felépítése, az egyes funkcionális részek részletes feladatai.


A fordítóprogram (angolul compiler) olyan számítógépes program, amely valamely programozási nyelven írt programot képes másik nyelv szabályaira lefordítani, például gépi kódra, köztes kódra, vagy egy másik programozási nyelv kódjára.
Tartalomjegyzék
1 Csoportosítás
2 Kivitelezés ...

fordítóprogram
Forrásnyelven írt programot számítógépen futtatható gépi nyelvű programmá ( gépi nyelv) átalakító program. Afordítóprogram a forrásprogramból rendszerint több fokozatban készíti el a gépi nyelvű ekvivalenst, a tárgyprogramot.

Az elmúlt negyven évben szinte megszámlálhatatlanul sok olyan program készült, melyekkel fordítóprogramokat vagy értelmezőket készíthetünk, forrásprogramok szövegét alakíthatjuk, formálhatjuk át.

Fordító
compiler
fordító
A szoftverek az ember számára könnyen kezelhető forráskódjából a célplatformon közvetlenül futtatható tárgykódot készítő program.

~ (-program)
számítógép-nyelvek között fordít;
magas színtű nyelveket (C, Cobol, Pascal, stb.) gépi kódra, a processzor nyelvére fordít le;
compression
(decompression) ...

~ (-program)
számítógép-nyelvek között fordít;
magasszintű nyelveket (C, Cobol, Pascal, stb.) gépi kódra, a processzor nyelvére fordít le; ...

A ~k (compiler-ek) az adott programozási nyelven megírt forrás prog-ramból készítenek tárgykódot. A szerkesztők a tárgykódból készítenek végre-hajtható kódot.
Az operációs rendszerek alapvető csoportosítása :
1. Egyfelhasználós, egyfeladatos (kötegelt feldolgozás)-DOS ...

A Jáva ~ ún. byte kódot generál, amely független a gép architektúrájától. Bármely gépen könnyen interpretálható és futás közben gépi kódra futtatható (JIT compiler).
5. Többszálú (Multithreaded)
A program egyidejűleg végrehajtható részei párhuzamosíthatók. Jobb válaszidőt kapunk.

Amint a ~ meglátja a sort, nem fog üzengetni addig amíg nem kapja meg az ellenkező utasítást {$HINTS ON$} .
Még rá fogok térni erre a témára más pontoknál is, amint eljön az ideje.
VÁLTOZÓK ...

A C++â†'C ~program, mint említettük, az adattagokat egy struktúrával írja le, míg a tagfüggvényeket olyan, a névütközéseket kiküszöbölő elnevezésű globális függvényekké alakítja, melynek első paramétere a this pointer, és melyben minden attribútum ezen keresztül érhető el.

compiler
~ utasítási rendszer mely számítógép-nyelvek között fordít.

NeuroTran 2000
~egér után egy ~program? - 1/4 oldal
Írta: Bognár Zsolt - 2001. augusztus 13.

Japánban olyan ~rendszer kifejlesztésén dolgoznak, amely több nyelvből és nyelvre tud majd fordítani.

* Kérdés: Milyen ~t képes használni a CodeBlocks?
* Válasz: A CodeBlocks úgy lett tervezve, hogy egyszerre több ~t is tudjon használni.
o GNU GCC (MinGW/Cygwin) alapértelmezésként használt ~
o MS Visual C++ Free Toolkit 2003
o Borland's C++ Compiler 5.5
o DigitalMars Free Compiler.

Eztkövetôen egy elô~ segítségével a beépített SQL utasítások átkonvertálódnak a gazdanyelvi szintaktikának megfelelô eljáráshívásokká, ugyanis a forrásállományban a megszokott SQL szintaktikát használhatjuk, ami lényegesen eltér a programozási nyelvekben megszokott formáktól.

c modul tartalmazza, és nem ~dik automatikusan.
- PidFile logs/httpd.pid
A server ide jegyzi be a daemon pid-jét.
- ScoreBoardFile logs/apache_status
Ide jegyzi be a server a belső process információkat.
- ServerName
Itt lehet beállítani a server hostname-jét.

Az ilyen mnemonikus nyelvet assembly nyelvnek nevezzük, ~programjukat pedig assembler-nek hívjuk. Azonban még ez a programozási mód is túl nehézkes volt és nagyobb feladatok megoldására alkalmatlannak bizonyult.

- ~, illusztrátor, szerkesztő ( ha van)
- Kisadás száma és minősége
- Kiadó megnevezése
- Kiadás éve és helye
- ISBN szám(könyvek) , ISSN szám(folyóirat) : ez a nemzetközi azonosító.
A könyvtári rend:
A könyvtárakat 3 rendszer szerint csoportosítjuk: ...

Természetesen a világon sokfele video-csatlakozót ismernek így amennyiben számunkra nem megfelelő az aljzat, úgy ~kábelről gondoskodnunk kell. A hardware mellé software-t is kapunk, ez egyszerűen betölthető, és automatikusan indul. A képernyőn megjelenik a vezérlő menü, ilyenkor választhatunk.

A magas szintű programnyelvekben írt programokat ~programok ültetik át teljesen digitális ~ba. GIF (Graphics Interchange Format) A CompuServe által kifejlesztett, igen népszerű grafikus fájlformátum. Legfeljebb 256 színű képek tátolására alkalmas.

Gépi kódú programozás, amikor a ~ szoftver csak a legegyszerűbb szimbólum-konverziókat végzi el, minden mással a programozónak kell törődnie. Használata magas szintű szakismereteket követel a memóriakezelés, az x86 architektúra, az I/O kezelése terén, de az assembly rendkívül erőteljes.

Ez a számítógépes szaknyelvet köznapi nyelvre le~, kedvcsináló kézikönyv különösen azokhoz szól, akiknek még nem volt alkalmuk, kedvük vagy bátorságuk a számítógép-elé ülni, és kipróbálni azt.

A Delphi vizuális fejlesztő környezettel kibővített Pascal ~program. Egy Pascal nyelvű programot előbb le kell fordítani ahhoz, hogy azt a számítógép végre tudja hajtani. Ezt a fordítást a Delphibe integrált ~program (compiler) végzi el.
Vizuális komponensek ...

Ilyen esetben a ~ hibát jelezhet. Megoldás vagy bekapcsoljuk a rövidzárvizsgálatot a beálításoknál, vagy bevezetünk egy logikai változót (egy flag-et var Nemtalalt: booolean;), mely jelzi, ha Nil-hez értünk és a feltételvizsgálatba ezt a változót helyezzük.

A példában észre lehet venni, hogy az egyes protokollok (személyek) teljesen függetlenek egymástól. A ~k a beszélgetés közepén nyugodtan áttérhetnek héber nyelvre is, a technikusok is eszközt válthatnak, hiszen ebből a két filozófus semmit nem észlel.

Időnként azonban az így megcímzett levelek visszajönnek hozzád, mert a Bitnet címek nem mindig jól ~dnak le Internet címekre. Ha ez történne, akkor átküldheted a leveled a két Internet/Bitnet átjáró egyikén is. Először is cseréld ki a címben levő "@" jelet egy "%"-ra, ekkor egy username%site.

A ~ rendszerint valamilyen gyakran ismétlődő feladathoz szükséges parancssorozatból áll és csak elindításakor ~dik le a gép nyelvére, szemben az előre lefordítható programozási nyelveken írt szoftverekkel. Gyakran használják Web területek kiegészítéseként egyszerűbb feladatokra (pl.

A címlapon találjuk a következőket: szerző, szerkesztő neve, mű címe, kiadás adatai. A címlap hátoldalán pedig: közreműködők, ~, illusztrátor, felelős kiadó, szerző jogtulajdonos, ISBN szám ...

Nicklaus Wirth megírja a PASCAL ~programot és telepíti a CDC 6400-asra. 1970-ben a DEC legyártja az első 16-bites minikomputert, a PDP-11/20-ast, a Data General legyártja SuperNova nevű számítógépét, végül az IBM legyártja az első 370-es rendszert, a negyedik generációs számítógépet.

Programírásra szintén kiválóan alkalmas, hiszen a legelterjedtebb C/C++ programozási nyelvhez szintén alapértelmezésben tartalmaz ~programokat és egyéb fejlesztőeszközöket. De a mostanában terjedő Java nyelvhez is létezik ingyenesen letölthető fejlesztő eszköz Linux alá.

Rutishauser (ETH, Zürich) leírta, hogy hogyan lehet a matematikai fogalmakat a számítógép számára érthető módon kifejezni. Valószínűleg Ő találta fel a ~programot (compiler). 1952-53-ban készítette el Laning és Zierler az első értelmező (interpreter) programot.

A gráf éleihez a csomópont által igényelt adatok, illetve a művelet eredményeként keletkező adatok vannak hozzárendelve. Az adatáramlási gráf alapján készíti el a ~program annak programgráfját, amely kijelöli a műveletet és a kapcsolódó adatokat.

1987-ben jelent meg a BraiLab Plusz, amely a BraiLab továbbfejlesztett változata volt, és ami szövegszerkesztővel, adatbázis-kezelővel és Pascal ~val rendelkezett, továbbá a Braille-nyomtatásra szánt anyagok előkészítése is lehetséges volt.

előfordulhatnak még más közreműködők is, így például a következő megjegyzésekkel: "rajzolta", "fotók:", esetleg "illusztrálta" vagy utalással azokra, akik átnézték, javították, bírálták a könyvet: "lektorálta" és "bírálta". Ha a mű nem az eredeti nyelven jelent meg, akkor itt szerepel a "~" ...

Ne fordíts le vagy ne futtass egyetlen forrás fájlt se, kivéve, ha tudod, hogy az biztonságos! A forráskód nem ártalmas, még levelek csatolmányaként sem. Csak akkor válhat veszélyessé, ha egy ~ programmal lefordítod vagy interpreterrel futtatod.

~programok4.6.3. Programozási nyelvek4.6.4. Programozói könyvtárak4.6.5. Csatolófelületek, API , protokollok4.6.6. Biztonság4.6.7. Programozási eszközök4.6.8. Változatnyivántartás4.6.9. DBMS, adatbázisok4.6.10. Egyéb4.7. Egyéb (emberi) nyelvek4.7.1. Nyelvi támogatás4.7.2.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Számítógép, Információ, Programozás, Szoftver, Karakter?

◄ Folyadékkristály   Fordítóprogram ►
 
RSS Mobile