Kezdőlap (Böngésző)

 Informatika 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Böngésző

Informatika  Botkormány  Böngészőmotor

Böngészők (browser-ek)
A World-Wide Web a legnépszerűbb és leglátványosabb internetes szolgáltatás, ma már nagyon sok cég és magánszemély elérhető rajta keresztül. (Ezeket a WWW-s oldalakat honlapoknak (homepage-nek) nevez 414h71e zük. Megjelenítésükhöz un. böngészőprogramokat használunk.


Böngészők használata - GYF2
Kattints a böngésző eszközsorán a Vissza gombra kétszer és válaszolj az alábbi kérdésre!
Melyik weboldalra jutottál? (Figyeld a címsort!) ...

A böngészőmotor (layout engine vagy rendering engine) olyan szoftver, amely a webes tartalmat (mint például HTML, XML, kép fájlok stb.) és a formázás információit (mint például CSS, XSL stb.) mint formázott tartalmat jeleníti meg a képernyőn. A végső cél általában a monitor vagy a nyomtató.

Webböngésző
web browser
webböngésző
A webet alkotó weboldalak és más dokumentumok megjelenítésére, és az azok közötti navigációra alkalmas böngésző.

Böngészők
Ebben a fejezetben az egyik legelterjedtebb Böngészővel a Microsoft Internet Explorer 3.

~
~, lapozó, olvasó, tallózó utasítási rendszer eddig legfontosabb alkalmazását: a Web információ beszerzését és megjelenítését szolgálja. Ma rendszerint internetes ~t értenek alatta.

~ A ~ tulajdonképpen olyan szoftver, amellyel a World Wide Web hálózaton kalandozhatunk, az információk tömkelegében böngészhetünk, különböző erőforrásokat térképezhetünk fel. Ezt az oldalt valószínűleg Ön is valamelyik ~program segítségével olvassa.

~ (Web-~, Web-browser)
Internet dokumentumok olvasására használt szoftver, legismertebb a Microsoft Internet Explorer , a Mosaic és a Netscape Navigátor.
chat room
Számítógépes konferenciabeszélgetés írásban.

~ (Browser)
A ~ olyan szoftver, amelynek segítségével az internetes hálózatra feltöltött tartalmat beszerezhetjük (letölthetjük) és megjeleníthetjük. Legfontosabb képviselői napjainkban az Internet Explorer, a Mozilla (Firefox), a Netscape Navigator és az Opera sorozatok.

~ (browser)
Hálózati kliensprogram World-Wide Web (és egyéb) szolgáltatások megtekintéséhez; tulajdonképpen egy HTML nézegető (pl. Netscape, Internet Explorer).
Byte 8 bit.

~lista - Computer Browser szolgáltatás: A hálózat felhasználói akkor használják, amikor a hálózati erőforráshoz csatlakoznak, és nem tudják pontosan az erőforrást tartalmazó számítógép nevét. Ez a lista tartalmazza az elérhető kiszolgálók neveit.

~ program
Ilyen programnak a segítségével tudjuk megjeleníteni az interneten szörfözve az egyes weboldalak tartalmát. Számos bögésző program áll rendelkezésünkre, ami jó, mert versengenek a felhasználók kegyeiért.

~ (browser): Értelmező és megjelenítő program a HTML nyelven szerkesztett dokumntumok számára. A ~ben megjeleníthetők szövegek, képek, lejátszhatók videoanyagok és hangállományok. Legnépszerűbb ~ők az Internet Explorer és a Netscape Navigator.

2.8 A ~k szolgáltatásai
A világhálón tevékenykedőket két nagy csoportra tudunk osztani:
az információszolgáltatók (tartalomszolgáltatók) és ...

7.2.3 A ~program beállítása
7.2.3.1 A beépített eszköztárak megjelenítése és elrejtése ...

~
Lásd még: browser. Olyan program, amelynek segítségével elérhetők és olvashatóak a különböző weboldalak információi. A ~k lehetővé teszik, hogy az úgynevezett linkekre kattintva más webhelyekre is eljussunk információért.

~programok: Netscape Navigator, Opera, Mozilla, Microsoft Internet Explorer
A weboldal azonosítója az URL (Uniform Resource Locator) címe, ennek alapján lehet elérni.
Előfordul, hogya különböző ~kben nem egyformán néz ki ugyanaz a weboldal.

~: A ~ olyan szoftver, amellyel a World Wide Web hálózaton lévő tartalom megjelenítésére szolgál, az információk tömkelegében böngészhetünk, különböző erőforrásokat térképezhetünk fel.

~
Internetes oldalak, honlapok olvasására használt szoftver. A két legelterjedtebb típusa a Netscape Navigator és az Internet Explorer.
C ...

~ként a Konqueror úgy működik, mint egy átlagos ~. Tudni kell azonban, hogy nem tartozik a legmodernebb szolgáltatásokat nyújtó ~k közé, azaz vannak olyan weboldalak, amelyek tartalmazhatnak a Konqueror által helytelenül megjelenített vagy sehogyan sem megjelenített elemeket.

~, olvasó, lapozó, nézegető, tallózó program
az Internet eddig legfontosabb alkalmazását: a Web-információ beszerzését és megjeleníté- sét szolgáló program;
legfontosabb képviselői napjainkban az Internet Explorer, a Netscape Navigator és az Opera sorozatok; ...

~programok (pl. Netscape Navigator vagy Internet Explorer)
HTML szerkesztők (pl. Netscape Composer)
FTP kliensprogramok (pl. Total Commander)
letöltésvezérlők (pl. Reget vagy GetRight)
...

~programoknál URL-címek gyors megjegyzésére, majd később ezek gyors lehívására használt funkció;
a könyvjelzőben tárolt címek csoportosíthatók és javíthatók;
=>browser; =>URL ...

A ~k gyorsítótárai
A web-~k, hogy a már letöltött oldalakhoz való ismételt hozzáférést meggyorsítsák, a letöltött oldalak elemeit a számítógép merevlemezén létrehozott ideiglenes tárolóhelyen, az úgynevezett gyorsítótárban vagy cache-ben tárolják.

A ~t kétféleképpen tudjuk a világháló egy tetszőleges helyére irányítani. Kiválaszthatjuk a File/Open menüpontot és itt beírhatjuk a keresett URL címet, vagy ha be van kapcsolava Toolbar, akkor az itt található Address mezőbe írjuk a címet.

A ~programhoz megérkező Web-lap tulajdonképpen egy egyszerű szöveges fájl, amely a World Wide Web-dokumentumok nyelvének, a HTML nyelvnek az elemeit tartalmazza.

A ~ (browser) és a web szerver fogalma. A ~, mint a web szerveren tárolt tartalom elérésének eszköze.
1.1.1.3
Az URL fogalma.

A ~kben vannak eleve beépített stílusok, amit érdemes ki is használni. Ezek a címformátumok, pontosabban - jobb magyar kifejezés híján - a "Heading"parancsok. 6 eleve beépített formátum van, sorszám szerint 1-től 6-ig. Az 1-es a legerősebb bekezdés-formátum, míg a 6-os a legkisebb.

A ~programok a különféle programozási nyelveken vagy HTML-kódban megírt oldalakat képesek megjeleníteni. Leggyakrabban használt ~k az InternetExplorer és a Netscape Navigator. Windows és Linux rendszer is futó ~k például a Mozilla és az Opera.

Ha egy ~t tekintünk kliensprogramnak, amely szolgáltatásokat kér egy másik számítógépen futó web-szervertől, az interneten kliens-szerver kapcsolatról beszélünk.
4.4.2. Host-terminal modell ...

Az Opera ~ is Bluecurve skint kapott.
Forrás : UHUlinux
Kapcsolódó hírek/cikkek:
UHU-Linux javítások
Cikkajánló - SuSe Linux 9 ...

Az opera ~, amennyiben az oldal kis fülecskéje fölé visszük az egeret, buboréksúgóban megjeleníti az oldal értelmezéséhez használt karakterkészletet.

Browser (~)
Kliensprogram webes szolgáltatások megtekintéséhez, tulajdonképpen egy HTML nézegető (pl. Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, stb.).
C
Csatolás (attachment )
Elektronikus levélhez csatolt szöveg, kép, szoftver, videó, stb.

browse ~
bug hiba
busz Adatátvitelt biztosító kábelcsomó a számítógép belsejében.

~program A World Wide Weben való keresésre, HTML dokumentumok és más információforrások megtekintésére használható szoftver. Ilyen például az Internet Explorer, a Netscape Navigator, az Opera vagy a Mozilla. ~sáv A Sajátgép, ill.

4) A WWW használatához ún. ~programokra van szükség. pl.: Internet Explorer, Mozilla Firefox.
5) HTTP ( Hyper Text Transfer Protocol) egy információátviteli szabvány az interneten.

Tehát különböző ~programokat használunk a web-helyek oldalainak megtekintésére.

Browser (~)
elektronikus levélhez csatolt szöveg, kép, szoftver, videó, stb.
Csatolás (attachment )
webes megjelenés, weboldal designja alatt azokat a nem funkcionális, hanem esztétikai, díszítő, látványelemek összességét értjük, melyek alapjában meghatározzák annak megjelenését, stílusát.

és az általa kidolgozott kategóriarendszer neve, melynél a mozifilmeknél használt korhatárjelzőkhöz vagy a kereskedelmi termékkódokhoz hasonlóan osztályozzák a hálózati információforrásokat (elsősorban a Web-oldalakat) tartalom, színvonal vagy más szempontok alapján; a felhasználó pedig a ~ ...

Az SSL protokoll hitelesített és titkos kommunikációt tesz lehetővé a ~ és a webszerver között. Mikor a felhasználó a ~ben egy https://... kezdetű linkre kattint, akkor a ~ és a linkben megnevezett webszerver az SSL protokollt kezdi el futtatni.

Tipikus példa erre a kliens szerver felépítésre a webkiszolgálók-~ programok párosa.

Pagerank értéket mutató ~ alkalmazások:
Google Toolbar

Search Status Plugin: sokoldalú SEO plugin, ~ statusbaron mutatja az adott oldal Pagerank, Alexa, Compete.

A hipermédia utalások pontosan ennek a ~ olvasásnak felelnek meg. Tim Berners-Lee, aki az eredeti Web modellt kidolgozta, egy egyszerű nyelvet hozott létre, mellyel bárki készíthet ilyen Web dokumentumokat beágyazott mutatókkal más, logikailag kapcsolódó információforrásokra.

Egész más formátum kell például egy ~ben vagy egy nyomtatandó jelentésben. A fejlesztés egyszerűsítésének egyik fontos lépése volt, amikor tudatossá vált a tartalom és a megjelenítési forma szeparálhatósága, függetlensége. Ezen törekvés első lépései a stíluslapok (CSS) használatához kötődnek.

Az ügyfél általában egy alkalmazói program: ilyenek a levelezőprogramok, a ~k, stb.
A modell legnagyobb előnye az, ahogy a kéréseket a hálózatra kapcsolt kiszolgálók között elosztja.

Hálózati ~programoknál és egyéb multimédia vagy hipertext alkalmazásoknál használható funkció egy adott oldal vagy egy állomány egy bizonyos pontjának megjelölésére. Az így megjelölt helyekre a felhasználó később közvetlenül visszaugorhat.

(Brózer) Adatbázisok tartalmának megjelenítését végző (~) program. A legismertebb ~programok (pl. Netscape, Internet Explorer) lehetővé teszik, hogy a felhasználó hozzáférjen az Internet hiperszöveges adatbázisához, a webhez, és a hiperkapcsokon (linkeken) keresztül navigáljon benne.

Amikor megnézünk egy weboldalt számítógépünk ~jében, akkor gyakorlatilag letöltjük az oldalt. Ha hússzor nézzük meg az adott oldalt pár perc alatt, akkor a letöltések száma húsz.

május 12-én napvilágot látott a CSS 2 is (a CSS 2.1 és CSS 3 készülése pedig folyamatban van). A legelterjedtebb ~k nagy része ma már támogatja a CSS nyelv elemeit, de még mindig vannak olyan ~k is, amelyek egyes nyelvi elemeket rosszul jelenítenek meg vagy kihagynak, ...

Olyan biztonsági hiba a Microsoft Internet Explorer web~ 6.0-ásnál korábbi verzióiban amely már akkor is lehetővé teszi víruskód lefutását az Outlook/Outlook Express levelezőprogramokban, ha azt meg sem nyitottuk, csak az előnézetet hasznájuk.

Egy új menüpont áll rendelkezésre, mely neve "~", ez takarja a WAP elérést. (WAP-ról bővebben lásd: News.hu cikkek: WAP)
Újítást hoz azonban a menük kezelése! Itt használatos a már említett görgő, ami az előző modellek fel/le gombjait hivatott kiváltani kisebb nagyobb sikerekkel.

Java Applet A HTML-oldalba beágyazott, a ~ ablakban futó félig lefordított, rendszerfüggetlen program, mely a számára fenntartott területen egy képhez hasonló módon jelenik meg. Java Applet segítségével például animáció, navigációs menü és adatbeviteli űrlap készíthető ...

nemcsak különböző számítógépek kommunikációját teszik lehetővé, de szélesítik a szabványhoz ragaszkodó termékek piacát is, amely végső soron tömeggyártáshoz, a gyártás gazdaságosságának növeléséhez, s egyéb előnyökhöz vezethet. Talán a legjobb példa a HTML szabvány elfogadása után a Web -~ ...

A WEB-kiszolgáló és a munkaállomás ~ programja közötti szerver, amely a valaki által már letöltött oldalakat tárolja és bocsátja rendelkezésre, illetve szűrők beépítését teszi lehetővé
Public domain ...

Ahhoz, hogy az Internet szolgáltatásait, lehetőségeit kihasználjuk szükségünk van egy ~ programra és egy levelező programra. Alkalmazottaink, partnereink, ügyfeleink közötti kapcsolattartásra kiválóan alkalmas az Outlook, amely egy könnyen kezelhető levelező, információ kezelő program.

A hatalmas GYIK-ot azért nem daraboljuk kisebb részekre (pedig így gyorsabban letöltődne), mert így a ~ keresés funkciójával az egész szövegben kereshetsz.
[1] Általános DVD kérdések
[1.1] Mi az a DVD?

© 2005-2008 GPR.hu. Minden jog fenntartva.
Optimális képfelbontás 1024x768. Ajánlott ~ : Firefox 1+ .
Webtárhely - Bluecast Kft.

Melyik csoportba sorolnád a következő szoftvereket: játékprogramok, internetes ~ programok, vírusirtók?

Igazából a World-Wide Web terjedésével lett népszerű, mint az azt kiegészítő alkalmazások gépfüggetlen programnyelve. Az új Web-~k már "értik" a ~ nyelvet, vagy annak egyszerűsített, JavaScript nevű változatát. A ~ az NC-k fő (vagy kizárólagos) programozási nyelvévé válhat.
(=> NC) ...

~, mely a Java alkalmazásokat tartalmazó HTML oldalak megjelenítésére van kiélezve
HTML
Hyper Text Markup Language; a WWW oldalak készítéséhez használt nyelv
http
Hyper Text Transmission Protocol; a HTML oldalak továbbítására alkalmazott szabvány
HUNGARNET ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Internet, Számítógép, Információ, Hálózat, Szoftver?

◄ Botkormány   Böngészőmotor ►
 
RSS Mobile