Kezdőlap (Billentyűzet)

 Informatika 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Billentyűzet

Informatika  Billentyű  Bináris

Billentyűzet
A billentyűzet a számítógép szabványos beviteli eszköze. / Beviteli periféria.
Feladata, hogy adatokat, illetve utasításokat, parancsokat vigyünk be a számítógépbe.


billentyűzet - Informatikai fogalomtár
A billentyűzet az egyik legfontosabb input eszköz. Egyéb utasítás hiányában a számítógép innen várja a bemenő információkat, adatokat, parancsokat. A szabványos magyar billentyűzet 102 nyomógombos az ékezetes betűk nagy száma miatt.

A billentyűzet - vagy klaviatúra - az elsődleges input eszköz. Egyéb utasítás híján innen várja a számítógép a bemenő információkat, adatokat, parancsokat.

Billentyűzet

A billentyűzet a mikoroszámítógép közvetlen irányítására, kisebb mennyiségű adat bevitelére használható. Az alkalmazott változatai a 101/102 gombos billyentyűzet. A 101/102 gombos változatnál külön számbillentyűzet van a numerikus adatok könnyebb bevitelére.

Billentyűzet
Itt a billentyűzettel kapcsolatos beállításokat végezhetjük el
ismétlések közötti kivárás
ismétlési sebesség
kurzorvillogás sebessége
billentyűzetkiosztás ...

~
Számos gyártó kínálja már ezen a fronton is gyártmányát: Genius, Kensington, OLINK, Logitech, Revoltec, Rollkeyboard, Samsung, Speedlink, de a Microsoft is gyárt ~et. Itt a különbség az egyes plusz funkciók, plusz - multimédiás - gombok. Valamint az ergonómiai kialakítás.

~ kezelése: 16h megszakítás (AX)
Karakter olvasása: 0h alfunkció (AH)
Kimeneti információk:
Scan kód (AH)
Karakter kód (AL) ...

~: minden gombjának nem közvetlenül egy karakter felel meg, csak egy billentyűkód (scan code). A funkciógombok az ESC gombtól jobbra találhatók, ezek szerepe a legkevésbé meghatározott, itt a programozói szabadság érvényesül.

~ (klaviatúra = keyboard)
Elsődleges beviteli eszköz.
Egyéb utasítás hiányában a számítógép innen várja a bemenő információt, ez a felhasználóval való kapcsolattartás legelterjetebb formája.

~
A ~ (keyboard, klaviatúra, konzol) az elsődleges bemeneti periféria. A ~ több részre tagolódik. Az alfanumerikus rész az írógépekre hasonlít, amely a karakteres billentyűket tartalmazza.

~
A legfontosabb beviteli periféria. A számítógéphez USB, vagy PS/2 porton keresztül csatlakoztatható. A ~nek négy fő része van. A legnagyobbat alfanumerikus résznek hívjuk, mert itt a betűk mellett számok, és egyéb karakterek is megtalálhatók.

~, amelyen harmadik- és negyedik-szintű karakterek is láthatók ...

~ből és monitorból álló egység, amely egy távoli számítógéppel történő kommunikációt teszi lehetővé.

~ és egér
A memóriát 133MHz-en járattam 2-3-3-as beállítás mellett, de most nem ez lesz a lényeg. A processzor alapfrekvencián járt, az AGP 4X-re volt állítva. Nézzük a 3DMark2000 eredményeit:
Jellemző ...

~ről az Eszköztár gombjait a következőképpen tudjuk elérni: ALT-tal nyissuk meg a menüsort, majd a CONTROL + TAB billentyűkombinációval váltsunk az Eszköztárra.

A ~-funkciók azonosak az eredeti DOS alatti Norton Commanderével.
Támogatja az egeres "Fogd és dobd" funkció, beleértve a nyomtatás-vezérlőt is.
Egész könyvtárfára kiterjedő másolási, mozgatási és törlési lehetőség. Megengedi a teljes törlést is! ...

A ~
A digitális számítógépek felépítése, A számítógépgenerációk fejlődése
A dokumentum fogalma, fajtái
A folyamatmodell lényege
A fordítási direktívák a Turbo PASCAL-ban
A gazdálkodó szervezetek hatásköri rendszere
A gazdasági információs rendszerének feldolgozási alrendszerei ...

A ~ használata során nem az számít, hogy mi van a billentyűre írva, hanem, hogy az adott helyen levő billentyűt az elektronika, amely a ~hez tartozik, minek tekinti. A billentyűk alatt néhány fóliaréteg található. A legelterjedtebb megoldásnál három réteget használnak.

A ~ a számítógép vezérlésének hagyományos eszköze. Az egér már sokkal nagyobb kényelmet biztosít, a felkínált lehetőségekből csak ki kell választani vele a megfelelőt. A 'touch' képernyőnél egyszerűen csak ujjunkkal rá kell bökni a kiválasztott részletre.

A ~ nyelvének beállítása és megváltoztatása.
2.1.2.4
A hordozható adattároló eszközök (floppy lemez, Zip lemez) formázása.

A ~ek és egerek világa is változatlanságában változik. Mivel az ember kezének változása korántsem olyan gyors, mint az IT ipar fejlődése; ezért a fejlesztők lehetőségei bizony korlátozottak. Amig két kezünk van, addig a gombozat és az egér típusa nem sokat változhat.

a ~ (alfanumerikus bemeneti eszköz), és
egy grafikus bemeneti eszköz.
A kliens egy grafikus be-/kimenetet igénylő (általában interaktív) folyamat.

A ~használat lényege tehát az, hogy a kezünk használatával csak közvetve jelenítjük meg a karaktereket, megnyomunk egy gombot, és a rendszer jeleníti meg a kijelzőn a szöveget.

A ~ (klaviatúra, keyboard):

Feladata: A ~ a számítógép szabványos (standard) beviteli eszköze. Ez azt jelenti, hogy ha nem rendelkezünk másként akkor a számítógép a ~ről várja az adatokat. Segítségével kommunikál a felhasználó a számítógéppel.

Ha a ~en van Windows-emblémával jelölt gomb, a Start menü ennek lenyomásával is bármilyen helyzetben elérhető.

újabb ~ek több különleges feladatra programozott billentyűt is tartalmaznak;
=>user interface;
keyword ...

4.3.7. ~ és konzol

Keyboard-and-Console-HOWTO, ~ és konzol Linux alatt HOGYAN
Frissítve: 2002 október. Némi információt tartalmaz a ~, konzol és nem ASCII karakterek használatáról Linux (v2.0) alatt.

Ha ujjaink már a ~en matatnak, miért nyúlnánk az egér után, hogy a we-címek begépelésére szolgáló mezőre kattintsunk, amikor magát a címet úgyis a ~en kell megadnunk?

Az új ~en a különlegességet nem csak a kényelmesebben kezelhető billentyűk jelentik (a gumiharangok fölé műanyag ~ raktak), hanem a pár új billentyű, melynek használatával a billentyűk funkcióit kevesebb gombnyomással érhetjük el.

Feltéve, hogy irisansu termináltipust használunk, a következő utasítással indíthatjuk el a tervező programot, kijelölve a megfelelő ~ leképzési állományt is: sqlforms30 -c irisansu:utd Az induló képernyőn ismét meg kell adni az Oracle nevünket és jelszavunkat, igazolva, ...

nagyszámítógépekhez kapcsolt egyszerű adatbeviteli és -megjelenítő eszköz (többnyire csak egy ~ és egy képernyő), mellyel a számítógépen dolgozni lehet; a mai hálózatokban leggyakrabban teljes értékű (személyi) számítógépek alkotják a hálózatok végpontjait, ...

A legegyszerűbb esetben ez egy ~ -- adatbevitelhez -- és egy monitor -- eredmények megjelenítése -- együttesét jelenti.
A terminálok kezdetben karakteres alapúak voltak, ami azt jelentette, hogy csak karaktereket adtak és vettek.

A monitor az elsődleges adatkimeneti (output), a ~ pedig az elsődleges adatbeviteli (input) eszköz. A ~ csatlakoztatási helye általában a számítógép hátulján található.

az operációs rendszer felelős a központi mikroprocesszor és a gép hardver-elemeinek (monitornak, tárolóknak, ~nek, stb.) egymásra lehangolt működtetéséért;
lényeges az O.R.

Egyes számítógépházak lehetőséget biztosítanak arra, hogy egy kulcs segítségével a ~et lezárhatjuk, így az használhatatlan lesz.

laptop Hordozható mikroszámítógép, amely egyetlen egységből áll (~e, monitora, a merevlemez-meghajtó és a pozícionáló eszköz egybe van építve).

Amikor magyar ékezetes ű-t írok, magyar ~kiosztással leütöm az Ű feliratú gombot, akkor azt a terminálban futó szövegszerkesztőmben azonnal magyar ű-ként látom, és a html fájlban is így fog megjelenni. Kalapos ű betűt másképp tudok bevinni, mivel ilyen szimbólum nincs a magyar kiosztáson.

1769-ben a magyar Kempelen Farkas ~vezérlésű hangszintetizátort kezdett építeni, amit 1782-ben mutatott be először.

Az IRC egy olyan program, amivel élőben lehet "beszélgetéseket" folytatni a ~en keresztül a világ minden részén levő emberekkel. Nagyon hasonló a nemzetközi CB rádiózáshoz -- ráadásul itt is "csatornák" ("channels") vannak.

Vezérlő processzor (számítógép) beépített ~tel és kijelzővel.
Kommunikációs interfész a külvilággal való kapcsolattartáshoz (távvezérlés, mérési eredmények kiolvasása).

de hardver a számítógép ~, egér vagy a CD-meghajtó, bővítőkártya is.
Hi-Fi Color hatszínnyomtatás, a négy alapszín kiegészítése még két - általában a zöld és narancs - színnel, nagyobb színterjedelem érhető el vele.

input-output műveletek végzése (~ olvasása, kiírás a képernyőre illetve nyomtatóra, lemezek írása és olvasása, lemezes adatállományok létrehozása, másolása, törlése stb.);
a lemezek tartalomjegyzékének létrehozása, karbantartása és listázása; ...

A gép többi alkatrésze a mi szempontunkból mellékes, de persze szükség van ~re, monitorra, merevlemez és floppy egységre, egérre. Persze nem hátrány ha jobb (Pentium, Pentium Pro) és gyorsabb a processzorunk vagy több központi memória van a gépben.

QWERTY
Ma a legelterjedtebb ~ kiosztás rendszer a számítástechnikában és az írógépeken egyaránt, mely alapvetően angol ~kiosztású. Az első QWERTY elrendezésű klaviatúrát Chrisopher Sholes szabadalmaztatta 1868-ban..

chiclet keyboard
A kifejezés jelentése lapos ~, vagyis egy olyan klaviatúrára utal, melynél a hagyományos trapéz forma helyett teljesen lapos, egyenes felületű és egyenes oldalfalú billentyűk alkotják a ~et...

kibővített képernyő és ~ kezelés
APL
(A Programming Language) elsősorban matematikai feladatok megoldására alkalmas programnyelv, numerikus literálisokból álló mátrixok kezelésére ...

A munkahely (display): képernyőket (screens), ~et (keyboard) és mutatót (mouse, tablet) tartalmazó, ezeket kezelni képes architektúra. Az ún. X szerver program fut rajta (10.1 ábra).
X-es munkahely (display) lehet pl.: ...

1885 Stevens Borroughs (1857-1898) elkészíti az első ~tel, nyomtatóval ellátott összeadó-gépet készíti el.
15. ábra Augusta Ada Byron Lady Lovelace
16. ábra A bunsviga ...

input perifériák (pl. ~, egér, szkenner, stb.)
output perifériák (pl. képernyő, nyomtató, hangszóró, stb.) ...

Kisebb mennyiségű adatok bevitelére szolgál. Alkalmazott változatai a 84, 101, 102 ill Win. gombos ~.
Egér - Mouse
Az egér az utóbbi idők grafikus képernyőinek kedvelt 'mutató' eszköze. Működését tekintve 3 alapvető csoportot különböztetünk meg.

parancsok - Bár a UNIX rendszer alatt futó gépeknél is van grafikus felhasználói felület (GUI), a legtöbb felhasználó csak ~ útján tud kommunikálni a rendszerrel. Ezért, mielőtt munkához látunk, szükséges az alapvető parancsok elsajátítása
» 3.3.

terminál (terminal)
Eszköz, amely lehetővé teszi parancsok küldését egy másik helyen lévő számítógépnek. Legalább egy ~et és egy képernyőt foglal magában.

Ennek a programnak ismernie kell a sajátos 3270-es típusú terminál emulációt, vagyis ha nem egy valódi IBM terminál előtt ülünk (s ez a gyakoribb eset), akkor is helyes legyen a ~kiosztásunk, hiszen a 3270 emuláció a PC-ktől eléggé eltérő parancsokat, ill. billentyűket használ.

Ezt úgy kell elképzelni, mintha a monitorunk, és a ~ünk egy "nagyon hosszú kábel" segítségével a távoli szerverbe lenne becsatlakoztatva. Ezt a kapcsolatot az Internet fizikai összeköttetése, és az arra közvetve épülő, ún. virtuális terminál (TELNET) protokoll biztosítja (ld. kisszótár).

57 új utasítás lett bevezetve, a leggyakrabban használt multimédia utasítások alapján. Memória: 32-64 RAM, Merevlemez: 4 GB, 1,44 MB-os egység, 16x CD-ROM meghajtó, 2 hangszóró, mikrofon, SVGA grafikus vezérlő kártya 2 MB videó memória, színes SVGA monitor, lapolvasó, nyomtató, egér, ~, ...

eltérő ~-kiosztás)
testgroup
az a csoport, ahol tesztelhetjük a news parancsait mielőtt élesben használnánk őket
transceiver
fizikai szintű jelátalakító
TTL
Time To Live; max. annyi routeren mehet át egy levél, amennyi ennek az értéke ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Billentyű, Számítógép, Képernyő, Információ, Hálózat?

◄ Billentyű   Bináris ►
 
RSS Mobile