Kezdőlap (Billentyűzet)

 Informatika 

  » »
 
   

Billentyűzet

Informatika  Billentyű  Bináris

Billentyűzet
A billentyűzet a számítógép szabványos beviteli eszköze. / Beviteli periféria.
Feladata, hogy adatokat, illetve utasításokat, parancsokat vigyünk be a számítógépbe.


billentyűzet - Informatikai fogalomtár
A billentyűzet az egyik legfontosabb input eszköz. Egyéb utasítás hiányában a számítógép innen várja a bemenő információkat, adatokat, parancsokat.

A billentyűzet - vagy klaviatúra - az elsődleges input eszköz. Egyéb utasítás híján innen várja a számítógép a bemenő információkat, adatokat, parancsokat.

Billentyűzet

A billentyűzet a mikoroszámítógép közvetlen irányítására, kisebb mennyiségű adat bevitelére használható. Az alkalmazott változatai a 101/102 gombos billyentyűzet.

Billentyűzet
Itt a billentyűzettel kapcsolatos beállításokat végezhetjük el
ismétlések közötti kivárás
ismétlési sebesség
kurzorvillogás sebessége
billentyűzetkiosztás ...

billentyűzet
Számos gyártó kínálja már ezen a fronton is gyártmányát: Genius, Kensington, OLINK, Logitech, Revoltec, Rollkeyboard, Samsung, Speedlink, de a Microsoft is gyárt billentyűzetet.

Billentyűzet kezelése: 16h megszakítás (AX)
Karakter olvasása: 0h alfunkció (AH)
Kimeneti információk:
Scan kód (AH)
Karakter kód (AL) ...

billentyűzetkiosztás: Olyan billentyűzet-elrendezés, amely a különböző nyelvek speciális karaktereinek és jeleinek ad helyet.

Billentyűzet: minden gombjának nem közvetlenül egy karakter felel meg, csak egy billentyűkód (scan code). A funkciógombok az ESC gombtól jobbra találhatók, ezek szerepe a legkevésbé meghatározott, itt a programozói szabadság érvényesül.

Billentyűzet (klaviatúra = keyboard)
Elsődleges beviteli eszköz.
Egyéb utasítás hiányában a számítógép innen várja a bemenő információt, ez a felhasználóval való kapcsolattartás legelterjetebb formája.

Billentyűzet
A billentyűzet (keyboard, klaviatúra, konzol) az elsődleges bemeneti periféria. A billentyűzet több részre tagolódik. Az alfanumerikus rész az írógépekre hasonlít, amely a karakteres billentyűket tartalmazza.

Billentyűzet
A legfontosabb beviteli periféria. A számítógéphez USB, vagy PS/2 porton keresztül csatlakoztatható. A billentyűzetnek négy fő része van.

Billentyűzet, amelyen harmadik- és negyedik-szintű karakterek is láthatók ...

Billentyűzetből és monitorból álló egység, amely egy távoli számítógéppel történő kommunikációt teszi lehetővé.

Billentyűzet és egér
A memóriát 133MHz-en járattam 2-3-3-as beállítás mellett, de most nem ez lesz a lényeg. A processzor alapfrekvencián járt, az AGP 4X-re volt állítva. Nézzük a 3DMark2000 eredményeit:
Jellemző ...

Billentyűzetről az Eszköztár gombjait a következőképpen tudjuk elérni: ALT-tal nyissuk meg a menüsort, majd a CONTROL + TAB billentyűkombinációval váltsunk az Eszköztárra.

A billentyűzet-funkciók azonosak az eredeti DOS alatti Norton Commanderével.
Támogatja az egeres "Fogd és dobd" funkció, beleértve a nyomtatás-vezérlőt is.
Egész könyvtárfára kiterjedő másolási, mozgatási és törlési lehetőség.

A billentyűzet
A digitális számítógépek felépítése, A számítógépgenerációk fejlődése
A dokumentum fogalma, fajtái
A folyamatmodell lényege
A fordítási direktívák a Turbo PASCAL-ban
A gazdálkodó szervezetek hatásköri rendszere ...

A billentyűzet használata során nem az számít, hogy mi van a billentyűre írva, hanem, hogy az adott helyen levő billentyűt az elektronika, amely a billentyűzethez tartozik, minek tekinti. A billentyűk alatt néhány fóliaréteg található.

A billentyűzet a számítógép vezérlésének hagyományos eszköze. Az egér már sokkal nagyobb kényelmet biztosít, a felkínált lehetőségekből csak ki kell választani vele a megfelelőt.

A billentyűzet nyelvének beállítása és megváltoztatása.
2.1.2.4
A hordozható adattároló eszközök (floppy lemez, Zip lemez) formázása.

A billentyűzetek és egerek világa is változatlanságában változik. Mivel az ember kezének változása korántsem olyan gyors, mint az IT ipar fejlődése; ezért a fejlesztők lehetőségei bizony korlátozottak.

a billentyűzet (alfanumerikus bemeneti eszköz), és
egy grafikus bemeneti eszköz.
A kliens egy grafikus be-/kimenetet igénylő (általában interaktív) folyamat.

A billentyűzethasználat lényege tehát az, hogy a kezünk használatával csak közvetve jelenítjük meg a karaktereket, megnyomunk egy gombot, és a rendszer jeleníti meg a kijelzőn a szöveget.

A billentyűzet (klaviatúra, keyboard):

Feladata: A billentyűzet a számítógép szabványos (standard) beviteli eszköze. Ez azt jelenti, hogy ha nem rendelkezünk másként akkor a számítógép a billentyűzetről várja az adatokat.

Ha a billentyűzeten van Windows-emblémával jelölt gomb, a Start menü ennek lenyomásával is bármilyen helyzetben elérhető.

újabb billentyűzetek több különleges feladatra programozott billentyűt is tartalmaznak;
=>user interface;
keyword ...

4.3.7. Billentyűzet és konzol

Keyboard-and-Console-HOWTO, Billentyűzet és konzol Linux alatt HOGYAN
Frissítve: 2002 október. Némi információt tartalmaz a billentyűzet, konzol és nem ASCII karakterek használatáról Linux (v2.0) alatt.

Ha ujjaink már a billentyűzeten matatnak, miért nyúlnánk az egér után, hogy a we-címek begépelésére szolgáló mezőre kattintsunk, amikor magát a címet úgyis a billentyűzeten kell megadnunk?

Az új billentyűzeten a különlegességet nem csak a kényelmesebben kezelhető billentyűk jelentik (a gumiharangok fölé műanyag billentyűzet raktak), hanem a pár új billentyű, ...

Feltéve, hogy irisansu termináltipust használunk, a következő utasítással indíthatjuk el a tervező programot, kijelölve a megfelelő billentyűzet leképzési állományt is: sqlforms30 -c irisansu:utd Az induló képernyőn ismét meg kell adni az Oracle ...

nagyszámítógépekhez kapcsolt egyszerű adatbeviteli és -megjelenítő eszköz (többnyire csak egy billentyűzet és egy képernyő), mellyel a számítógépen dolgozni lehet; ...

A legegyszerűbb esetben ez egy billentyűzet -- adatbevitelhez -- és egy monitor -- eredmények megjelenítése -- együttesét jelenti.
A terminálok kezdetben karakteres alapúak voltak, ami azt jelentette, hogy csak karaktereket adtak és vettek.

A monitor az elsődleges adatkimeneti (output), a billentyűzet pedig az elsődleges adatbeviteli (input) eszköz. A billentyűzet csatlakoztatási helye általában a számítógép hátulján található.

az operációs rendszer felelős a központi mikroprocesszor és a gép hardver-elemeinek (monitornak, tárolóknak, billentyűzetnek, stb.) egymásra lehangolt működtetéséért;
lényeges az O.R.

Egyes számítógépházak lehetőséget biztosítanak arra, hogy egy kulcs segítségével a billentyűzetet lezárhatjuk, így az használhatatlan lesz.

laptop Hordozható mikroszámítógép, amely egyetlen egységből áll (billentyűzete, monitora, a merevlemez-meghajtó és a pozícionáló eszköz egybe van építve).

Amikor magyar ékezetes ű-t írok, magyar billentyűzetkiosztással leütöm az Ű feliratú gombot, akkor azt a terminálban futó szövegszerkesztőmben azonnal magyar ű-ként látom, és a html fájlban is így fog megjelenni.

1769-ben a magyar Kempelen Farkas billentyűzetvezérlésű hangszintetizátort kezdett építeni, amit 1782-ben mutatott be először.

Az IRC egy olyan program, amivel élőben lehet "beszélgetéseket" folytatni a billentyűzeten keresztül a világ minden részén levő emberekkel. Nagyon hasonló a nemzetközi CB rádiózáshoz -- ráadásul itt is "csatornák" ("channels") vannak.

Vezérlő processzor (számítógép) beépített billentyűzettel és kijelzővel.
Kommunikációs interfész a külvilággal való kapcsolattartáshoz (távvezérlés, mérési eredmények kiolvasása).

de hardver a számítógép billentyűzet, egér vagy a CD-meghajtó, bővítőkártya is.
Hi-Fi Color hatszínnyomtatás, a négy alapszín kiegészítése még két - általában a zöld és narancs - színnel, nagyobb színterjedelem érhető el vele.

input-output műveletek végzése (billentyűzet olvasása, kiírás a képernyőre illetve nyomtatóra, lemezek írása és olvasása, lemezes adatállományok létrehozása, másolása, törlése stb.); ...

A gép többi alkatrésze a mi szempontunkból mellékes, de persze szükség van billentyűzetre, monitorra, merevlemez és floppy egységre, egérre.

QWERTY
Ma a legelterjedtebb billentyűzet kiosztás rendszer a számítástechnikában és az írógépeken egyaránt, mely alapvetően angol billentyűzetkiosztású. Az első QWERTY elrendezésű klaviatúrát Chrisopher Sholes szabadalmaztatta 1868-ban..

chiclet keyboard
A kifejezés jelentése lapos billentyűzet, vagyis egy olyan klaviatúrára utal, melynél a hagyományos trapéz forma helyett teljesen lapos, egyenes felületű és egyenes oldalfalú billentyűk alkotják a billentyűzetet...

kibővített képernyő és billentyűzet kezelés
APL
(A Programming Language) elsősorban matematikai feladatok megoldására alkalmas programnyelv, numerikus literálisokból álló mátrixok kezelésére ...

A munkahely (display): képernyőket (screens), billentyűzetet (keyboard) és mutatót (mouse, tablet) tartalmazó, ezeket kezelni képes architektúra. Az ún. X szerver program fut rajta (10.1 ábra).
X-es munkahely (display) lehet pl.: ...

1885 Stevens Borroughs (1857-1898) elkészíti az első billentyűzettel, nyomtatóval ellátott összeadó-gépet készíti el.
15. ábra Augusta Ada Byron Lady Lovelace
16. ábra A bunsviga ...

input perifériák (pl. billentyűzet, egér, szkenner, stb.)
output perifériák (pl. képernyő, nyomtató, hangszóró, stb.) ...

-PROtein - Fehérje szekvencia begépeléséhez állítja át a billentyűzetet. Csak a parancssorban határozható meg. (Az alapbeállítás inaktiválódik.) ...

A számítógépek részegységei többnyire egyetlen dobozban vannak elhelyezve, amelynek csatlakozóin keresztül kapcsolódhatnak a géphez a különböző perifériák. például : monitor, billentyűzet, egér, nyomtató, modem. Ezekről érkező ill.

terminál (terminal)
Eszköz, amely lehetővé teszi parancsok küldését egy másik helyen lévő számítógépnek. Legalább egy billentyűzetet és egy képernyőt foglal magában.

Ennek a programnak ismernie kell a sajátos 3270-es típusú terminál emulációt, vagyis ha nem egy valódi IBM terminál előtt ülünk (s ez a gyakoribb eset), akkor is helyes legyen a billentyűzetkiosztásunk, ...

Ezt úgy kell elképzelni, mintha a monitorunk, és a billentyűzetünk egy "nagyon hosszú kábel" segítségével a távoli szerverbe lenne becsatlakoztatva. Ezt a kapcsolatot az Internet fizikai összeköttetése, és az arra közvetve épülő, ún.

Memória: 32-64 RAM, Merevlemez: 4 GB, 1,44 MB-os egység, 16x CD-ROM meghajtó, 2 hangszóró, mikrofon, SVGA grafikus vezérlő kártya 2 MB videó memória, színes SVGA monitor, lapolvasó, nyomtató, egér, billentyűzet, hangkártya.

eltérő billentyűzet-kiosztás)
testgroup
az a csoport, ahol tesztelhetjük a news parancsait mielőtt élesben használnánk őket
transceiver
fizikai szintű jelátalakító
TTL
Time To Live; max.

Lásd még: Lásd még: Billentyű, Számítógép, Képernyő, Információ, Hálózat

Informatika  Billentyű  Bináris

 
RSS Mobile