Kezdőlap (Süllő)

 Horgászat 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Süllő

Horgászat  Sügér  Süllyedő zsinór

Süllő
Egyik legnemesebb hazai ragadozó halunk a süllő és egyben a sügérfélék legnagyobb képviselője vizeinkben. Feje hosszúkás, háta szürkészöld, oldala ezüstös színű. Szája csúcsbanyíló. A hátán kb.


Süllő
LEÍRÁS:
A fogassüllő teste megnyúlt, oldalról enyhén lapított. A testmagasság és a testhossz aránya nemenként változó. VUTSKITS (1915) szerint az ikrásoknál a testhossz a testmagasság 5,5-szerese, míg a tejeseknél 6,3-szerese.

Süllő
Módosítás dátuma: 2011. május 05. csütörtök, 08:37 Írta: Orosz Attila 2010. október 09. szombat, 17:31
Süllő (Stizostedion lucioperca) ...

Süllő és süllő
(Stizostedion lucioperca és Stizostedion volgense)
Legkisebb kifogható méret: 40 cm ...

Süllő
A fogassüllő nevű, ízes húsú ragadozó hal 1,5 kg-nál kisebb példánya.
Ótörök jövevényszó a csuvasos rétegből: csuvas sela, karakalpak szila, baskír hela fogas, a csuvas szó a sel (fog) származéka, éppúgy, mint a magyar fogas.

A süllő a sügérfélék családjába tartozik és annak is a legnagyobbra növő hazai képviselője. Gyönyörű hal. Megjelenése elegáns, szinte arisztokratikus. Teste nyújtott, orra hosszú és hegyes, szájnyílása rendkívűl széles.

Süllő - Sander lucioperca (Linnaeus, 1758)
Fajlagos tilalmi idő: III.1. - IV.29. Kifogható legkisebb méret: 35 cm ...

78. Süllő - Sander lucioperca (Linnaeus, 1758)
Család: Sügérfélék (Percidae)
Angol név: Pikeperch ...

Fogassüllő (Stizostedion lucioperca LINNÉ)
Egyéb nevei: süllő, fogas, balatoni fogas, szellő, fehérhúsú csuka.

Süllő
A süllő egész Európában honos, Nagy-Britanniától egészen Oroszország közepéig. Őshazája Közép-Európa vízrendszere, de megtalálható az Elbában és a Fekete-, Azovi- és Kaszpi-tengerbe torkolló folyókban is.

Fogassüllő
( Stizostedion lucioperca )
Az ivarérett állat testhossza 40-50 cm, testsúlya 1-2 kg, persze akadnak ennél
jóval nagyobb példányok is.

Nyárvégi süllőportré
Vékonyan akadva
Otthon eredményemet látva kellőképpen felcsigázódik fiam is. Megígérem neki, ha első nap nem hoz rossz jegyet az iskolából, eljöhet velem süllőzni. Erre kinevet:
- Jaj, apa, első nap még nem felelünk! ...

Süllő zöld morzsában
A megtisztított, megmosott hal hasüregét sózzuk...
Tovább… ...

Süllő - Stizostedion lucioperca Linné, 1758
Szinonim: Perca lucioperca (Linné, 1758); Lucioperca sandra Cuvier (Herman, 1887); Lucioperca lucioperca (Vásárhelyi, 1961; Berinkey, 1966) ...

A süllő (tudományos latin neve: Stizostedion lucoperca L., angol neve: pike­perch, német neve: Zander, a sügérfélék családjánaik legnemesebb tagja.

süllő - Sander volgensis (Gmelin, 1788)
Család: Sügérfélék (Percidae)
Angol név: Volga pikeperch ...

süllő - Sander volgensis
Az első hátúszóban 13-15 kemény, a másodikban 1 kemény és 18-20 lágy sugár. Teste erőteljesebb, mint a német bucóé. Szája alsóállású. Faroknyele hosszú, de rövidebb mint a 2. hátúszó alapja.

Süllő (Stizostedion lucioperca Linné)
Álló és folyóvízben egyaránt fellelhető. Folyóvizekben a kavicsos, homokos, közepes áramlású szakaszokon tanyázik. Az akadók, vízi műtárgyak, medertörések közvetlen környéken előszeretettel tartózkodik.

A süllő Európában honos, megtalálható Nagy Britanniától egészen Oroszország közepéig. Magyarországon nagyobb folyóinkban, tavainkban található meg, Tisza, Duna, Körösök, Dráva, tavaink közül a Balaton és a Velencei tó híres süllőállományáról.

- Süllő (fogassüllő) (Stizostedion lucioperca)
- Szivárványos pisztráng (Salmo gairdneri)
- Törpeharcsa (Ictalurus nebulosus) ...

A süllők jelenlétét nem igen tudnám megerősíteni, mert csak 1-2 kósza és igen lagymatag rablást hallottam éjszakánként.

A süllő előkészítése:
A halról hideg vízben lemossuk a nyálkaréteget, éles késsel a faroktól a feje felé haladva lekaparjuk a pikkelyeket.

A süllő állománya Európában sebezhető, az RSD-ben is ritkulóban van, nem túl sokan horgásznak rá. A korábbi tapasztalataink alapján a compó állományát is sikerült ilyen intézkedéssel javítani, itt is ez a cél.

süllő (Stizostedion volgense)

Elterjedés, élőhely:
A süllő Európában honos, megtalálható Nagy Britanniától egészen Oroszország közepéig.

Fogassüllő (Lucioperca lucioperca).
E faj inkább Európa keleti tájain honos; itt, valamint Észak-Amerikában köze-li rokon fajai is élnek; húsuk igen ízletes, így a legértéke-sebb halak közé tartoznak.

A dobozt zárd le! 1-2 napig hagyd ázni a csalihalat! Feltűzés előtt vágd be 2 helyen a halat hogy csurogjon a vére!
Nekem bevált csuka, süllő na meg harcsa várható ! Házi recept nagyon bevált! ...

Ragadozó halaink a süllő és a csuka lefőzött koponyája nagyon mutatós trófea. Kikészítése nagy türelmet és sok időt igényel.

Pergetőorsó csukára, süllőre
csalihalak
Bokodi erőműi tó csali? Halak?
ponty csali
patakra domolykora pisztrángra tippeket csalikat modszereket várok
Pontyos,amuros etetőanyag,csali?!
Csuka csalik modszerek folyóra ahol kevés a csuka ...

Gyakran előfordul, hogy ivartemékét a fogassüllő már fejlődésben lévő ikráira rakja, jelentősen rontva a gazdaságilag fontosabb halfaj természetes utánpótlásának sikerességét.

A Balaton legismertebb hala a köves tófenéket, az úgynevezett akadók környékét kedvelő fogassüllő, a Balaton "csúcsragadozója". Húsa hófehér, szálkátlan, kitűnő ízű és nem zsíros.

A süllő az akadókon tartózkodik, vagy a fenék közelében lakó varsintára (Acerina cernua) vadászik, de ha kisebb süllőre, süllőre talál, azt is elkapja. (A Balatonban a gyomortartalom vizsgálatok alapján igen gyakori volt a kannibalizmus.) ...

A hazai ragadozóhalak (csuka, süllő, balin) horgászata során csomók meghúzásakor, drótelőke elvágására hasznos lehet egy kisebb fogó, aminek van vágófelülete is. Szintén hasznos egy jó fenőkő, főként, ha köves, akadós helyen horgászunk.

A süllő ívási parazitája, mivel szívesen ikrázik a süllők által tisztogatott fészekhelyre, ezzel befullasztja a süllőikra egy részét.
Időszakonként tömeges kapást nyújtó hal, ezért főként francia, belga és luxemburgi horgászok kedvelik.

Igazi ragadozó, ilyen tekintetben a süllővel vetekedik. Többnyire magányosan él. Főképpen halakkal: küsszel, szilvaorrú keszeggel, vörösszárnyú keszeggel, kárásszal táplálkozik, és csak alkalmilag fogyaszt rovarlárvákat, férgeket és puhatestűeket.

Jelentős szerepet játszik elsősorban a harcsa és a süllő táplálékában is. Az hátúszójában 12-14, kemény, tüskés és 11-14 puha, a mellúszóban 13, a hasúszóban 1 és 5, az alsóban 2 és 5-6, a farok úszóban 17 sugár csatlakozik egymáshoz.

Ez a jó tulajdonsága csukára, süllőre, sügérre is kamatozik! A streamer egyébként hosszúszárú horogra kötött, lobogó tollakból, szőrökből álló fantázialégy.

A tározó gödreiben, holtágaiban lehet csukázni, ha a Tisza nem zavaros, eredményes módszer a mártogatás, a süllő a twistert is jól eszi és hatalmas balinok foghatók az ólmos-legyes együttessel.

törvény előírása szerint a területi engedélyes, a kifogott hal mennyiségéről és faj szerinti összetételéről fogási naplót köteles vezetni, amelynek alkalmasnak kell lennie a rendelet mellékletében felsorolt halfajok (ponty, csuka, süllő, süllő, ...

3 pontyhoz 2 süllő, vagy 3 balinhoz 2 csuka satöbbi Az "egyéb" gyűjtőszó s méretkorlátozás alá nem eső halfajokra vonatkozik, így a busára, s keszegfélére, a compóra, a kárászokra, ...

A csapó sügér (Perca fluviatilis) Európában (Magyarországon is), Észak-Amerikában és Észak-Ázsiában fordul elő. A fogassüllő az egyik legkedveltebb magyarországi hal, Északkelet- és Közép-Európában honos.

süllő - Sander lucioperca Linnaeus, 1758
Széles durbincs - Gymnocephalus baloni Holcik et Hensel, 1974
szilvaorrú keszeg - Vimba vimba Linnaeus, 1758
Szirman géb - Neogobius syrman, Nordmann, 1840 ...

Minnesota államban tiltott halfajok közé tartozik az Európából származó ponty, a fehér és a pettyes busa, a fehér és a fekete amur, a fogassüllő, a kerekfejű géb, a vörösszárnyú keszeg, és a vágódurbincs! ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Ponty, Csuka, Harcsa, Sügér, Horgászat?

◄ Sügér   Süllyedő zsinór ►
 
RSS Mobile