Kezdőlap (Süllő)

 Horgászat 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Süllő

Horgászat  Sügér  Süllyedő zsinór

Süllő
LEÍRÁS:
A fogassüllő teste megnyúlt, oldalról enyhén lapított. A testmagasság és a testhossz aránya nemenként változó. VUTSKITS (1915) szerint az ikrásoknál a testhossz a testmagasság 5,5-szerese, míg a tejeseknél 6,3-szerese. Feje hosszú, de a testhez viszonyítva nem nagy.


Süllő
Módosítás dátuma: 2011. május 05. csütörtök, 08:37 Írta: Orosz Attila 2010. október 09. szombat, 17:31
Süllő (Stizostedion lucioperca) ...

Süllő és süllő
(Stizostedion lucioperca és Stizostedion volgense)
Legkisebb kifogható méret: 40 cm ...

Süllő
A fogassüllő nevű, ízes húsú ragadozó hal 1,5 kg-nál kisebb példánya.
Ótörök jövevényszó a csuvasos rétegből: csuvas sela, karakalpak szila, baskír hela fogas, a csuvas szó a sel (fog) származéka, éppúgy, mint a magyar fogas. Nyelvünkbe ócsuvas *sillig alak kerülhetett.

A süllő a sügérfélék családjába tartozik és annak is a legnagyobbra növő hazai képviselője. Gyönyörű hal. Megjelenése elegáns, szinte arisztokratikus. Teste nyújtott, orra hosszú és hegyes, szájnyílása rendkívűl széles. Állkapcsai egyenőtlanűl fogazottak, felváltva kis és nagy fogakkal.

~ - Sander lucioperca (Linnaeus, 1758)
Fajlagos tilalmi idő: III.1. - IV.29. Kifogható legkisebb méret: 35 cm ...

78. ~ - Sander lucioperca (Linnaeus, 1758)
Család: Sügérfélék (Percidae)
Angol név: Pikeperch ...

Fogas~ (Stizostedion lucioperca LINNÉ)
Egyéb nevei: ~, fogas, balatoni fogas, szellő, fehérhúsú csuka.

~
A ~ egész Európában honos, Nagy-Britanniától egészen Oroszország közepéig. Őshazája Közép-Európa vízrendszere, de megtalálható az Elbában és a Fekete-, Azovi- és Kaszpi-tengerbe torkolló folyókban is.

Fogas~
( Stizostedion lucioperca )
Az ivarérett állat testhossza 40-50 cm, testsúlya 1-2 kg, persze akadnak ennél
jóval nagyobb példányok is. A Balaton híres hala (a másfél kilogram alattiakat
~nek, a nagyobbakat fogasnak nevezzük), de más álló- és folyóvizekben
is előfordul.

Nyárvégi ~portré
Vékonyan akadva
Otthon eredményemet látva kellőképpen felcsigázódik fiam is. Megígérem neki, ha első nap nem hoz rossz jegyet az iskolából, eljöhet velem ~zni. Erre kinevet:
- Jaj, apa, első nap még nem felelünk!
- Neeem? Hát miféle iskolába jársz?

~ zöld morzsában
A megtisztított, megmosott hal hasüregét sózzuk...
Tovább… ...

A ~ (tudományos latin neve: Stizostedion lucoperca L., angol neve: pike­perch, német neve: Zander, a sügérfélék családjánaik legnemesebb tagja.

~ - Sander volgensis (Gmelin, 1788)
Család: Sügérfélék (Percidae)
Angol név: Volga pikeperch ...

~ - Sander volgensis
Az első hátúszóban 13-15 kemény, a másodikban 1 kemény és 18-20 lágy sugár. Teste erőteljesebb, mint a német bucóé. Szája alsóállású. Faroknyele hosszú, de rövidebb mint a 2. hátúszó alapja. A hátsó kopoltyúszegélyen tüske van, az előkopoltyúfedő fogazott szélű.

~ (Stizostedion lucioperca Linné)
Álló és folyóvízben egyaránt fellelhető. Folyóvizekben a kavicsos, homokos, közepes áramlású szakaszokon tanyázik. Az akadók, vízi műtárgyak, medertörések közvetlen környéken előszeretettel tartózkodik.

A ~ Európában honos, megtalálható Nagy Britanniától egészen Oroszország közepéig. Magyarországon nagyobb folyóinkban, tavainkban található meg, Tisza, Duna, Körösök, Dráva, tavaink közül a Balaton és a Velencei tó híres ~állományáról.

- ~ (fogas~) (Stizostedion lucioperca)
- Szivárványos pisztráng (Salmo gairdneri)
- Törpeharcsa (Ictalurus nebulosus) ...

A ~k jelenlétét nem igen tudnám megerősíteni, mert csak 1-2 kósza és igen lagymatag rablást hallottam éjszakánként. Ennek ellentmond az a tény, hogy az egyik közeli telekgazda falán kb 10-15 db kapitális csuka és ~ fejét láttam kipreparálva, ami az elmúlt pár év termése lehetett.

A ~ előkészítése:
A halról hideg vízben lemossuk a nyálkaréteget, éles késsel a faroktól a feje felé haladva lekaparjuk a pikkelyeket.
Vigyázzunk, hogy a bőrét ne sértsük meg! Hasát a végbélnyílás felöl a feje fejtőig felvágjuk és belsőrészeit kivesszük.

A ~ állománya Európában sebezhető, az RSD-ben is ritkulóban van, nem túl sokan horgásznak rá. A korábbi tapasztalataink alapján a compó állományát is sikerült ilyen intézkedéssel javítani, itt is ez a cél.

~ (Stizostedion volgense)

Elterjedés, élőhely:
A ~ Európában honos, megtalálható Nagy Britanniától egészen Oroszország közepéig.

Fogas~ (Lucioperca lucioperca).
E faj inkább Európa keleti tájain honos; itt, valamint Észak-Amerikában köze-li rokon fajai is élnek; húsuk igen ízletes, így a legértéke-sebb halak közé tartoznak.

(Zander Pikes-os zöld színű rablós)
A dobozt zárd le! 1-2 napig hagyd ázni a csalihalat! Feltűzés előtt vágd be 2 helyen a halat hogy csurogjon a vére!
Nekem bevált csuka, ~ na meg harcsa várható ! Házi recept nagyon bevált! ...

Pergetőorsó csukára, ~re
csalihalak
Bokodi erőműi tó csali? Halak?
ponty csali
patakra domolykora pisztrángra tippeket csalikat modszereket várok
Pontyos,amuros etetőanyag,csali?!
Csuka csalik modszerek folyóra ahol kevés a csuka
Harcsázni műcsalival
az Oltra tippek csalik modszerek ...

Gyakran előfordul, hogy ivartemékét a fogas~ már fejlődésben lévő ikráira rakja, jelentősen rontva a gazdaságilag fontosabb halfaj természetes utánpótlásának sikerességét. Az ívás 10 oC körüli vízhőmérséklet mellett az ikra fejlődése 17-18, 12-14 oC-on pedig 10-12 napig tart.

A Balaton legismertebb hala a köves tófenéket, az úgynevezett akadók környékét kedvelő fogas~, a Balaton "csúcsragadozója". Húsa hófehér, szálkátlan, kitűnő ízű és nem zsíros. A halpiac legkeresettebb, legjobban fizetett halainak egyike, ami külföldön is jól értékesíthető, keresett cikk.

A ~ az akadókon tartózkodik, vagy a fenék közelében lakó varsintára (Acerina cernua) vadászik, de ha kisebb ~re, ~re talál, azt is elkapja. (A Balatonban a gyomortartalom vizsgálatok alapján igen gyakori volt a kannibalizmus.) ...

A hazai ragadozóhalak (csuka, ~, balin) horgászata során csomók meghúzásakor, drótelőke elvágására hasznos lehet egy kisebb fogó, aminek van vágófelülete is. Szintén hasznos egy jó fenőkő, főként, ha köves, akadós helyen horgászunk.
Az átnedvesedett szárazlegyek szárítására használunk un.

A ~ ívási parazitája, mivel szívesen ikrázik a ~k által tisztogatott fészekhelyre, ezzel befullasztja a ~ikra egy részét.
Időszakonként tömeges kapást nyújtó hal, ezért főként francia, belga és luxemburgi horgászok kedvelik. Nálunk inkább csalihal.

Igazi ragadozó, ilyen tekintetben a ~vel vetekedik. Többnyire magányosan él. Főképpen halakkal: küsszel, szilvaorrú keszeggel, vörösszárnyú keszeggel, kárásszal táplálkozik, és csak alkalmilag fogyaszt rovarlárvákat, férgeket és puhatestűeket.

Jelentős szerepet játszik elsősorban a harcsa és a ~ táplálékában is. Az hátúszójában 12-14, kemény, tüskés és 11-14 puha, a mellúszóban 13, a hasúszóban 1 és 5, az alsóban 2 és 5-6, a farok úszóban 17 sugár csatlakozik egymáshoz. Hossza 20-25, nálunk 10-15 cm, súlya 120-150 gr.

Ez a jó tulajdonsága csukára, ~re, sügérre is kamatozik! A streamer egyébként hosszúszárú horogra kötött, lobogó tollakból, szőrökből álló fantázialégy. Ugye világos, hogy citromsárga hallal nem találkozhatott a pisztráng, mint ahogy feketével sem! Akkor mégis miért kapja be ezeket a műcsalikat?

3 pontyhoz 2 ~, vagy 3 balinhoz 2 csuka satöbbi Az "egyéb" gyűjtőszó s méretkorlátozás alá nem eső halfajokra vonatkozik, így a busára, s keszegfélére, a compóra, a kárászokra, a törpeharcsára satöbbi Amíg a zsákmány az e csoportba tartozó halakból a 10 kg-ot nem éri el, ...

~ - Sander lucioperca Linnaeus, 1758
Széles durbincs - Gymnocephalus baloni Holcik et Hensel, 1974
szilvaorrú keszeg - Vimba vimba Linnaeus, 1758
Szirman géb - Neogobius syrman, Nordmann, 1840
szivárványos ökle - Rhodeus sericeus Pallas, 1776 ...

Főképpen a ~k merészkednek az éjszaka leple alatt a felszínre, ilyenkor még a mély vizeken is a felszín közelében vadásznak az éjszakai holdfényben játszó apróhalakra.

2010-ben elsőnek az arasznyi méretet elérő nyúldomolykó (Leuciscus leuciscus), majd 2011-ben a társaság által rendezett közvélemény-kutatás eredménye alapján a sokak szerint szigorúbb védelmet is megérdemlő ~ (Sander volgensis) nyerte el az év hala címet.

Az amerikai kontinensen hasonlóan szenvednek az invazív fajoktól, ott is szigorú törvények védik a helyi élővilágot. Pl. Minnesota államban tiltott halfajok közé tartozik az Európából származó ponty, a fehér és a pettyes busa, a fehér és a fekete amur, a fogas~, a kerekfejű géb, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Ponty, Csuka, Harcsa, Sügér, Horgászat?

◄ Sügér   Süllyedő zsinór ►
 
RSS Mobile