Kezdőlap (Süllő)

 Horgászat 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Süllő

Horgászat  Sügér  Süllyedő zsinór

Süllő
Egyik legnemesebb hazai ragadozó halunk a süllő és egyben a sügérfélék legnagyobb képviselője vizeinkben. Feje hosszúkás, háta szürkészöld, oldala ezüstös színű. Szája csúcsbanyíló. A hátán kb.


Süllő
LEÍRÁS:
A fogassüllő teste megnyúlt, oldalról enyhén lapított. A testmagasság és a testhossz aránya nemenként változó. VUTSKITS (1915) szerint az ikrásoknál a testhossz a testmagasság 5,5-szerese, míg a tejeseknél 6,3-szerese.

Süllő
Módosítás dátuma: 2011. május 05. csütörtök, 08:37 Írta: Orosz Attila 2010. október 09. szombat, 17:31
Süllő (Stizostedion lucioperca) ...

Süllő és süllő
(Stizostedion lucioperca és Stizostedion volgense)
Legkisebb kifogható méret: 40 cm ...

Süllő
A fogassüllő nevű, ízes húsú ragadozó hal 1,5 kg-nál kisebb példánya.
Ótörök jövevényszó a csuvasos rétegből: csuvas sela, karakalpak szila, baskír hela fogas, a csuvas szó a sel (fog) származéka, éppúgy, mint a magyar fogas.

A ~ a sügérfélék családjába tartozik és annak is a legnagyobbra növő hazai képviselője. Gyönyörű hal. Megjelenése elegáns, szinte arisztokratikus. Teste nyújtott, orra hosszú és hegyes, szájnyílása rendkívűl széles.

~ - Sander lucioperca (Linnaeus, 1758)
Fajlagos tilalmi idő: III.1. - IV.29. Kifogható legkisebb méret: 35 cm ...

78. ~ - Sander lucioperca (Linnaeus, 1758)
Család: Sügérfélék (Percidae)
Angol név: Pikeperch ...

Fogas~ (Stizostedion lucioperca LINNÉ)
Egyéb nevei: ~, fogas, balatoni fogas, szellő, fehérhúsú csuka.

~
A ~ egész Európában honos, Nagy-Britanniától egészen Oroszország közepéig. Őshazája Közép-Európa vízrendszere, de megtalálható az Elbában és a Fekete-, Azovi- és Kaszpi-tengerbe torkolló folyókban is.

Fogas~
( Stizostedion lucioperca )
Az ivarérett állat testhossza 40-50 cm, testsúlya 1-2 kg, persze akadnak ennél
jóval nagyobb példányok is.

Nyárvégi ~portré
Vékonyan akadva
Otthon eredményemet látva kellőképpen felcsigázódik fiam is. Megígérem neki, ha első nap nem hoz rossz jegyet az iskolából, eljöhet velem ~zni. Erre kinevet:
- Jaj, apa, első nap még nem felelünk! ...

~ zöld morzsában
A megtisztított, megmosott hal hasüregét sózzuk...
Tovább… ...

~ - Stizostedion lucioperca Linné, 1758
Szinonim: Perca lucioperca (Linné, 1758); Lucioperca sandra Cuvier (Herman, 1887); Lucioperca lucioperca (Vásárhelyi, 1961; Berinkey, 1966) ...

A ~ (tudományos latin neve: Stizostedion lucoperca L., angol neve: pike­perch, német neve: Zander, a sügérfélék családjánaik legnemesebb tagja.

~ - Sander volgensis (Gmelin, 1788)
Család: Sügérfélék (Percidae)
Angol név: Volga pikeperch ...

~ - Sander volgensis
Az első hátúszóban 13-15 kemény, a másodikban 1 kemény és 18-20 lágy sugár. Teste erőteljesebb, mint a német bucóé. Szája alsóállású. Faroknyele hosszú, de rövidebb mint a 2. hátúszó alapja.

~ (Stizostedion lucioperca Linné)
Álló és folyóvízben egyaránt fellelhető. Folyóvizekben a kavicsos, homokos, közepes áramlású szakaszokon tanyázik. Az akadók, vízi műtárgyak, medertörések közvetlen környéken előszeretettel tartózkodik.

A ~ Európában honos, megtalálható Nagy Britanniától egészen Oroszország közepéig. Magyarországon nagyobb folyóinkban, tavainkban található meg, Tisza, Duna, Körösök, Dráva, tavaink közül a Balaton és a Velencei tó híres ~állományáról.

- ~ (fogas~) (Stizostedion lucioperca)
- Szivárványos pisztráng (Salmo gairdneri)
- Törpeharcsa (Ictalurus nebulosus) ...

A ~k jelenlétét nem igen tudnám megerősíteni, mert csak 1-2 kósza és igen lagymatag rablást hallottam éjszakánként.

A ~ előkészítése:
A halról hideg vízben lemossuk a nyálkaréteget, éles késsel a faroktól a feje felé haladva lekaparjuk a pikkelyeket.

A ~ állománya Európában sebezhető, az RSD-ben is ritkulóban van, nem túl sokan horgásznak rá. A korábbi tapasztalataink alapján a compó állományát is sikerült ilyen intézkedéssel javítani, itt is ez a cél.

~ (Stizostedion volgense)

Elterjedés, élőhely:
A ~ Európában honos, megtalálható Nagy Britanniától egészen Oroszország közepéig.

Fogas~ (Lucioperca lucioperca).
E faj inkább Európa keleti tájain honos; itt, valamint Észak-Amerikában köze-li rokon fajai is élnek; húsuk igen ízletes, így a legértéke-sebb halak közé tartoznak.

A dobozt zárd le! 1-2 napig hagyd ázni a csalihalat! Feltűzés előtt vágd be 2 helyen a halat hogy csurogjon a vére!
Nekem bevált csuka, ~ na meg harcsa várható ! Házi recept nagyon bevált! ...

Ragadozó halaink a ~ és a csuka lefőzött koponyája nagyon mutatós trófea. Kikészítése nagy türelmet és sok időt igényel.

Pergetőorsó csukára, ~re
csalihalak
Bokodi erőműi tó csali? Halak?
ponty csali
patakra domolykora pisztrángra tippeket csalikat modszereket várok
Pontyos,amuros etetőanyag,csali?!
Csuka csalik modszerek folyóra ahol kevés a csuka ...

Gyakran előfordul, hogy ivartemékét a fogas~ már fejlődésben lévő ikráira rakja, jelentősen rontva a gazdaságilag fontosabb halfaj természetes utánpótlásának sikerességét.

A Balaton legismertebb hala a köves tófenéket, az úgynevezett akadók környékét kedvelő fogas~, a Balaton "csúcsragadozója". Húsa hófehér, szálkátlan, kitűnő ízű és nem zsíros.

A ~ az akadókon tartózkodik, vagy a fenék közelében lakó varsintára (Acerina cernua) vadászik, de ha kisebb ~re, ~re talál, azt is elkapja. (A Balatonban a gyomortartalom vizsgálatok alapján igen gyakori volt a kannibalizmus.) ...

A hazai ragadozóhalak (csuka, ~, balin) horgászata során csomók meghúzásakor, drótelőke elvágására hasznos lehet egy kisebb fogó, aminek van vágófelülete is. Szintén hasznos egy jó fenőkő, főként, ha köves, akadós helyen horgászunk.

A ~ ívási parazitája, mivel szívesen ikrázik a ~k által tisztogatott fészekhelyre, ezzel befullasztja a ~ikra egy részét.
Időszakonként tömeges kapást nyújtó hal, ezért főként francia, belga és luxemburgi horgászok kedvelik.

Igazi ragadozó, ilyen tekintetben a ~vel vetekedik. Többnyire magányosan él. Főképpen halakkal: küsszel, szilvaorrú keszeggel, vörösszárnyú keszeggel, kárásszal táplálkozik, és csak alkalmilag fogyaszt rovarlárvákat, férgeket és puhatestűeket.

Jelentős szerepet játszik elsősorban a harcsa és a ~ táplálékában is. Az hátúszójában 12-14, kemény, tüskés és 11-14 puha, a mellúszóban 13, a hasúszóban 1 és 5, az alsóban 2 és 5-6, a farok úszóban 17 sugár csatlakozik egymáshoz.

Ez a jó tulajdonsága csukára, ~re, sügérre is kamatozik! A streamer egyébként hosszúszárú horogra kötött, lobogó tollakból, szőrökből álló fantázialégy.

A tározó gödreiben, holtágaiban lehet csukázni, ha a Tisza nem zavaros, eredményes módszer a mártogatás, a ~ a twistert is jól eszi és hatalmas balinok foghatók az ólmos-legyes együttessel.

törvény előírása szerint a területi engedélyes, a kifogott hal mennyiségéről és faj szerinti összetételéről fogási naplót köteles vezetni, amelynek alkalmasnak kell lennie a rendelet mellékletében felsorolt halfajok (ponty, csuka, ~, ~, ...

3 pontyhoz 2 ~, vagy 3 balinhoz 2 csuka satöbbi Az "egyéb" gyűjtőszó s méretkorlátozás alá nem eső halfajokra vonatkozik, így a busára, s keszegfélére, a compóra, a kárászokra, ...

A csapó sügér (Perca fluviatilis) Európában (Magyarországon is), Észak-Amerikában és Észak-Ázsiában fordul elő. A fogas~ az egyik legkedveltebb magyarországi hal, Északkelet- és Közép-Európában honos.

~ - Sander lucioperca Linnaeus, 1758
Széles durbincs - Gymnocephalus baloni Holcik et Hensel, 1974
szilvaorrú keszeg - Vimba vimba Linnaeus, 1758
Szirman géb - Neogobius syrman, Nordmann, 1840 ...

Minnesota államban tiltott halfajok közé tartozik az Európából származó ponty, a fehér és a pettyes busa, a fehér és a fekete amur, a fogas~, a kerekfejű géb, a vörösszárnyú keszeg, és a vágódurbincs! ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Ponty, Csuka, Harcsa, Sügér, Horgászat?

◄ Sügér   Süllyedő zsinór ►
 
RSS Mobile