Kezdőlap (Ólom)

 Horgászat 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Ólom

Horgászat  Nyúldomolykó  Oncorhynchus mykiss

Ólom, úszó, kapocs, szák, kapásjelző, bottartó, csónak
A folyamatosan bővülő, óvatos becslések szerint is sok millió horgászt kiszolgáló horgászcikkipar ezernyi előállított termék kavalkádjával örvendezteti felhasználóit.


ólom
Szürkés színű, puha, nagy fajsúlyú fémes elem, -régebben- ón. Származékai: ólmos, ólmoz.
Valószínűleg ősi örökség a finnugor korból, előzményei azonosak az ónéival.

ólom
(plumbum). A legrégibb időtől fogva ismeretes és a réz-csoportba fémes elem, amely vegyületeiben leggyakoribban mint két vegyértékü pozitiv gyök szerepel, kémiai jele Pb, atomsúlya 206,39. Termésállapotban mint ásvány igen ritka.

Ólom: Az úszó terhelését végzi. Segít a zsinór süllyesztésében és az úszó helyben tartásában. Minél több ólmot használsz, annál kevésbé lesz érzékeny a szereléked, de annál kevésbé fogja elsodorni a víz a szereléket.

Ólom
Behordáshoz teljesen mindegy, hogy milyen típusú ólmokat használunk. Dobáláshoz én kizárólag inliner ólmot használok, mivel ez a típusú szerelék elvileg kevésbé csavarodik, de behordásnál akár oldalólmos szereléket is alkalmazhatunk.

Az ólom a vékony zsinóron
Ha nagyon-nagyon akadós a terep, akkor előfordul, hogy készítek egy véghurkot és ebbe vékony zsinórral hurkolom bele a pálcaólmot, így ha leakad, akkor a vékony zsinóron lévő pálcaólmot veszítem csak el.

Állóvízben az ólom tetszőleges alakú lehet, de folyóvízben csak a lapos fenekező ólmok tapadnak eléggé a vízfenékhez, közülük is a nehezebbek. Az ólom nagyságának megválasztása azonban nem ennyire egyértelmű.

A súly (mely lehet ólom, etetőkosár, tirolifa) lehet csúszó vagy fix. Amennyiben csúszóra szereljük, szükség van ütköző közbeiktatására.
Módszertől függően kapásjelzőt használunk a fenekező horgászatnál, melyet zsinórra rögzítünk a bedobás után.

Van még egy módszer amit néhányan eredményesen használnak: a felúsztatott fenekező szerelék amikor a csali a vízfelszínen és az ólom a vízfenéken van.

30 grammos ólom.A lefenekezett szereléken a horog egy előkén van(acél vagy kevlárelőkén) amit egy T forgó kapcsol a főzsinórhoz az úszó és az ólom között .A T forgó kb.

Különböző lehet az ólom formája is, folyóvizeken inkább laposat, állóvizeken a gömbölyűeket részesítsük előnyben.

A legyezőhorgászat abban különbözik az összes többi horgász módszertől, hogy a súly, ami feltölti, azaz meghajlítja a botot nem egy műcsali, etetőkosár, ólom, vagy bármilyen más nehezék, hanem maga a zsinór.

Az ólom legyen nagy, mivel jelentős távolságra kell eljuttatnunk a felcsalizott horgot, az ólom alakja állóvízen gömbölyded, míg folyókon lapos, hogy a sodrás el ne vigye.

Az úszó kiegyensúlyozottsága azt jelenti, hogy az úszónak el kell bírnia a ránehezedő terhelést (ólom, forgókapocs, horog, csali), ugyanakkor ne nyúljon belőle a víz fölé nagyobb rész, mint amennyi a kapás jelzéséhez szükséges, ...

Van egy átmenet a fenekezés és az úszós horgászmódszer között, amikor a csali a vízvelszínen van de az ólom a vízfenéken van.

Előnye, hogy a fenéken fekvő nagyobb ólom miatt sem a szél, sem a víz lassú áramlása nem görgeti a csalit a fenéken.

Az egyik egy véghorgos, csúszó ólmos, a fenekezőre hasonlító szerelés (nálam a zsinór hossz az ólom és a horog között 50-70 cm.) Az ólomnak az áramlástól függő nagyságúnak kell lenni, ...

Merjük meg a mélységet egy a horogra csíptethető "béka"(ólom darab) segítségével. A legpontosabb mélységmérést a rakósbottal végezhetjük el, erre soha ne sajnáljuk az időt.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Horgászat, Zsinór, Csali, Horog, Kapás?

◄ Nyúldomolykó   Oncorhynchus mykiss ►
 
RSS Mobile