Kezdőlap (Kutacs)

 Gyermeknevelés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kutacs

Gyermeknevelés  Kromoszóma-rendellenesség  Láthatás

Nő a kutacsa!
Jó napot! Kisbabánk 4,5 hónapos korig szopott, kiegészítőnek kapott milumil1 tápszert. Jól fejlődik, 2590 gr-mal született és 49 cm-rel, 5 hónaposan 7500 gr és 68 cm. De a kutacsa nőtt, bár fejkör normálisan növekszik. S a vérképben a foszfátszint duplája.


Beesett kutacs
Üdvözlöm, Gáspár Tamás vagyok. 6 hetes a pici fiam, és a kutacsával kapcsolatban szeretnék kérdést feltenni. Alapvetően nem vagyok "túlaggódós", csak odafigyelek a dolgokra. A kutacs-témának már utána is olvastam elég sokat, azért csak...
Mellméret! ...

Tapintható a kiskutacs és a nagykutacs. Az újszülött feje a test 1/4 része. A testhossz felezési pontja a köldök felett van. A törzse a végtagokhoz képest hosszú. A has előredomborodó. A hasüregi szervek viszonylag nagyok. A mellkas kerülete 31-34 cm, lefelé kiszélesedik.

Amennyiben a D-vitamin terápia nem kezdődik meg idejében, megjelennek a klinikai jelek, melyek többek között lehetnek a fájó csontok, tarkótájékon pingpong-labdaszerűen benyomható négyszögletes koponya, az elülső kutacs záródásának hiánya, a kései tejfogáttörés, fogváltás, ...

A baba fején van két kutacsnak nevezett 'lágy pont' is. A nagyobbik a fejtetőn, a kisebbik a koponya hátoldalán található. Mindkettő azért van, mert a koponyacsontok még nem értek össze; ez segít a babának átpréselődni a szülőcsatornán, és később teret biztosít az agy növekedéséhez.

Félelmek alakulnak ki a köldökcsonk miatt, ami 10-15 nap alatt szépen leesik, furcsának találjuk a ~ok nyitott állapotát. A szemöldök feletti három hónapos korban nő össze, a fejtetőn lévő pedig legkésőbb 18 hónapos korban. Eleinte a babánk 2-3 óránként megéhezik.

Csecsemőknél a ~ok a fejen besüppednek, a szemek szárazok. Egy viszonylag egyszerű fizikális vizsgálattal megítélhető a hidráltsági állapot. Ez a kapilláris újratelődés vizsgálat.

Egy orvos leméri a fej kerületét, felméri a ~ot és a szájpadlást, keresve az esetleges rendellenességeket. Az orvos meghallgatja az újszülött szívverését és lélegzését, kitapogatja a hasfalat, hogy az olyan belső szervek, mint a vese, máj és a lép megfelelő alakúak és méretűek-e.

Idősebb csecsemők lassabban kezdenek felülni és mászni, a koponyán található lyuk (~) lassabban záródik be. Az 1-4 éves gyermekekben abnormális lehet a csontnövekedés, elgörbülhet a gerinc, karikalábak vagy X-lábak fejlődhetnek ki. Ezek a gyermekek lassan kezdenek járni.

Száraz, bevont nyelv, beesett, aláárkolt szem, a ~ besüppedése, a bőr rugalmasságának csökkenése, a vizelet mennyiségének kevesbedése vagy megszűnése, aluszékonyság, keringési és légzési problémák jelentkeznek.

Szájpenész - Soor oris
A ~ szerepe, benő a feje lágya
Véreset bukik
Csuklik, tüsszög, tortyog
Első székletek: meconium, anyatejes széklet
Büfiztetés
Sárgaság
A szem és a látás kialakulása-Mit látnak a gyermekek?
A baba értelmi fejlődése ...

A baba nagyon könnyen kiszáradhat. Ennek jele, ha a ~ beesett, és a nyelv száraz. Naponta sokszor itassuk meg! Ha csemeténket dundinak találjuk, orvossal beszéljük meg a diétát, ne hagyatkozzunk pusztán a szakirodalomra, vagy a felmenők tapasztalataira.

oka: a szervezet elveszíti folyadék-, illetve víztartalmának egy részét
tünetei: csecsemőnél ~ bemélyedése; beesett szemek; a bőr rugalmatlan; szomjúság; száraz ajkak vagy nyelv; kevés vizelet.
Teendő: gyakori itatás
Megelőzés: bő folyadékfogyasztás ...

Ó, hát itt sok minden van! Van egy kis házacska, házacska mellett kertecske, kertecskében ~ka, abból iszik egy nyulacska.
Jót ivott a nyulacska.
Nézi a nyúl, nézegeti: de szép ez a házacska! Hogy lehetne bemenni? Házacskában aludni?

Ezt a vizsgálatot célszerű három hónapos korig elvégezni, amíg a koponyán lévő ~ nem záródik. Ugyanis ezeken a még el nem csontosodott lágyrészeken keresztül van lehetőség betekinteni a koponyába, és megnézni az agyállományt.

o Minden évszakban szükséges, a különbség csak anyagában van. Nyáron kis főkötő, télen e fölé kötött vagy termovelúr sapka szükséges a vékyony fejbőr, a ~ és a fülek védelmére.
Mi várjon otthon, amikor hazaérkezel?
Elsősorban nyugalomra lesz szükséged.

Jelei: csökkentett mennyiségű vizelet, száraz szem, nyelv és ajak, fáradékonyság, erős szomjúságérzet, fejfájás, egész kiskorban pedig a pici ~a beesett lesz.

Eleinte mi, anyák is félénken nyúlunk hozzá és öleljük magunkhoz. Kezünket sutának érezzük, hiszen a gyermek még olyan picike és törékeny. Nem kell azonban félni, ha óvatosan bánunk vele, nem teszünk benne kárt. Még a feje tetején lévő ~ot is ... Érdekel a cikk folytatása?

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Csecsemő, Születés, Újszülött, Szoptatás, Szülés?

◄ Kromoszóma-rendellenesség   Láthatás ►
 
RSS Mobile