Kezdőlap (Hozzátáplálás)

 Gyermeknevelés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Hozzátáplálás

Gyermeknevelés  Hossznövekedés  Identitás

Hozzátáplálás: mikor kezdjük, mit adjunk a picinek? - Ahogy én csináltam...
Ez a téma minden várandós kismamát és minden friss anyukát foglalkoztat. Jobbról is, balról is kapják a jobbnál jobb tanácsokat.


Hozzátáplálás, elválasztás
Kis gömböcök
A túlsúly mára népbetegséggé vált. A gyermekek és a szülők mégsem teljesen tehetetlenek, ha tudatában vannak a prevenciónak, amit már az első szilárd étellel megkezdhetnek.

Hozzátáplálás - egy másik ország elvei alapján
Kategóriák: Összes cikk » Babák & mamák » Csecsemők » Táplálás / Összes cikk » Babák & mamák » Totyogók » Táplálás ...

Hozzátáplálás négy hónapos kortól?
A jelenlegi ajánlások szerint a kisbabáknak az a legjobb, ha hathónapos korukig kizárólag anyatejet kapnak, majd csak ezután kezdik el felfedezni a szilárd ételek világát.

Hozzátáplálás: Először zöldség vagy gyümölcs?
Sok anyuka bajban van, amikor eljut oda, hogy először lehet mást adni kisbabájának, mint anyatej vagy tápszer. A hozzátáplálás az a folyamat, amikor az anyatejről vagy tápszerről szépen fokozatosan átállunk a szilárd ételekre.

A baba a ~ megkezdését követő fél évben, nagyjából 6-12 hónapos kora közt számos új ízt ismer meg. Egyszerre csak egy új ételt vezetünk be, így könnyen azonosíthatjuk az étel fogyasztását követően esetleg jelentkező szokatlan tünet (kiütés, hasmenés) okát.

Minél későbbi ~sal az elhízás ellen
Már korábban is tudtuk, hogy a szoptatás hosszú távon hatásos eszköz lehet az elhízás ellen is, egy felmérés szerint ebben nem csak maga az anyatej és a szoptatás, hanem a ~ későbbi bevezetése is közrehat.

Szoptatást aláásó reklámok - elsietett ~
A Szoptatásért Magyar Egyesület sajtóközleménye
Magyarországon évente 1 700 000 doboz kezdő tápszer fogy alig 90 000 szülés mellett.

~: És mikortól adjunk tejtermékeket?
Nehéz helyzetben vannak azok a szülők, akik tudatosan és megfelelő informálódva szeretnék gyermeküket bevezetni az étkezés világába, hiszen rengeteg információ kering az interneten és szóbeszéd útján a megfelelő ~ról.

~
Különféle nézetek vannak arról, hány hónapos kortól és mit szabad adni a babának. Korábban azt tanácsolták, hogy a pici egy éves kora előtt ne kapjon tehéntejet, tojást, halat, diót, mogyorót. Egy újabb nézet szerint a baba négy hónapos korától már mindent megkóstolhatna.

~
Négy hónaposnál fiatalabb babát nem szabad szilárd táplálékkal kínálni! Szilárd ételnek számít a turmixolt főzelék vagy a reszelt alma is. A szilárd táplálék lenyelése még gondot okozhat ebben az életkorban, emésztési zavarokhoz vezethet és növeli az allergiára való hajlamot.

~
A kisbaba ~át hat hónapos kortól kezdhetjük el gyümölcsökkel, zöldségekkel vagy gabonafélékkel.
Mit? ...

~
Egy egészséges csecsemőnek 6 hónapos koráig anyatejen (vagy anyatejpótló tápszeren) kívül nincs másra szüksége - még vízre sem (legfeljebb csak kánikulában).

~, vagy mellétáplálás?
Mikor felmerül a kérdés, adjunk-e már valami plusz táplálékot a babának, fontos átgondolni a menetet! Mikor, mit, mennyit és miért adjunk?
Mérgező szivacsos puzzle szőnyegek? ...

~ebédszoptatott babatápszeres baba
Kapcsolódó hasznos cikkeink és szolgáltatásaink
Legjobb cikkeink a témában ...

A ~ kezdetén, 6 hónapos kor körül 1-1 kiskanálnyi gyümölcspürét vagy préselt levet adunk, azonban ez a mennyiség egy éves korra általában eléri, majd meg is haladja a 200g-ot. Egy alma és egy tálka ribizli, de két őszibarack is bőven biztosítja ezt a mennyiséget.

A ~ megkezdése 6 hónapos kor után sok szülőnek fejtörést okoz. A Magyar Gyermekorvosok Társasága segít megoldani a problémákat!
" onclick="return fbs_click();" megosztás ...

Mivel a ~t általában almával szokták kezdeni, nem árt beszerezni egy üveg almareszelőt. Az almát fémreszelőn ugyanis nem jó reszelni, és ez az eszköz még sokáig segítségünkre lehet.

tablazat, 5 honapos csecsemo, 5 honapos csecsemo hany kilo, 5 hónapos csecsemő mit ehet, 5 honapos csecsemo sulya, 5 honapos étkezése, 5 hónapos gyerek mit ehet, 5 honapos gyerek táplálása, 5 honapos kisbaba, 5 honapos kisbaba atlagos sulya, 5 hónapos mit ehet, 5 hós baba étrendje ~sal, ...

6 hónaposan mi is elkezdtük fokozatosan a ~t. Elég jól fogadta kisfiam az új ízeket, nagyon jó étvágyú volt, megevett szinte mindent céklát,répát, almát, banánt, satöbbi Az ételeit magam készítettem, üveges bébiételt igen ritkán kapott ( például ha utaztunk,stb. ).

Néhány évtizeddel ezelőtt még arra bátorították az anyákat, hogy minél korábban kezdjék meg a ~t. Mára már bebizonyosodott, amit mi, anyák már régóta tudtunk, hogy ez idejétmúlt, nem a csecsemő egészséges fejlődését szolgáló ajánlás volt.

A ~ időszakában fontos hangsúlyozni, hogy az új táplálékok bevezetése nem szabad, hogy a szoptatás rovására menjenek. Másik lényeges kérdés, hogy mikor és mennyit szabad az új ételekből a csecsemőnek adni.

Ugyanakkor a ~t illetően, illetve a babatáplálási alapelvek részleteire vonatkozóan már korántsem volt ilyen biztos a megkérdezettek tudása.

A mai nagyszülők fel is vannak háborodva, hiszen ők a ~ kezdetén - ami általában három hónapos kor körül, vagy még korábban történt- az első gyümölcspépbe keverték a darált háztartási kekszet. Ami jó volt nekünk, jó lesz a gyerekeinknek is, mondják.

A legtöbb édesanya ilyenkor kezdi el a ~t. Ennek a jelenségnek az a magyarázata, hogy a csecsemők anyatejigénye viszonylag hirtelen emelkedik, és néhány nap szükséges ahhoz, hogy az anya szervezete eleget tudjon tenni a megnövekedett igénynek. A tejtermelés ingere maga a szopás.

A baba fejlődése hónapról-hónapra
Szülői kisokos
~i útmutató
Bébiétel receptek 6 hónapos kortól
Bébiétel receptek 8 hónapos kortól
Bébiétel receptek 12 hónapos kortól
Receptek gyerekeknek
Újszülöttek, csecsemok - cikkek
A gyerekek fejlodése, nevelése - cikkek ...

Mostantól - ha csak anyatejet kapott eddig a babád - akkor már elkezdheted a ~t. A tápszeres babák ezen a kezdeti időszakon már ekkorra legtöbb esetben túl vannak, akár már vannak kedvenc ízeik is. Mindkét esetben a tejes táplálást is meg kell hagyni, legalább a baba 1 éves koráig.

Sokan gondolják, hogy a menstruációval a szoptatásnak befellegzett, és sürgősen meg kell kezdeni a ~t. Igaz, hogy a menstruáció első napjaiban kismértékben csökkenhet a tejtermelés, vagy a babának nem ízlik a tej, de ilyenkor pár nap alatt minden visszaáll a régi kerékvágásba.

A ~ kezdete A születendő gyermeknek már egy szülő vagy testvér dokumentált allergiás betegsége esetén is fokozott a kockázata az allergia-kialakulására. Az allergia megelőzés ilyen esetekben különösen indokolt. A tovább " ...

~ kánikula kávé Kelengye kismama kismama divat kismama nadrág kismama ruha melegkiütés Mozgásfejlődés Szülés szülésfelkészítő tanfolyam Szobatisztaság Szoptatás terhes ruha Terhesség terhesség első jelei terhességi tünetek terhességi teszt tgyás ultrahang ...

* gyermekorvosi szakvizsgálat
* súly- és hosszmérés
* ajánlott védőoltás beadása
* mozgásfejlődés ellenőrzése
* fejlődés-neurológiai vizsgálat
* tanácsadás: ~, altatási szokások ...

az újszülött csecsemő mellett lefagyasztott anyatejet nem tudja a főzelékekbe felhasználni (6-7-8 hónapos korban), mert a babájának elegendő anyatej mellett 6 hónapos koráig nincs szüksége ~ra ...

Épp ellenkezőleg, egyre több vizsgálat igazolja, hogy a halak egy éves kor előtti bevezetése csökkenti az allergiás reakció megjelenését. Természetesen további vizsgálatok szükségesek egy új, általános érvényű ~i ajánlás megfogalmazásához.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Táplálás, Csecsemő, Szoptatás, Anyatej, Szülés?

◄ Hossznövekedés   Identitás ►
 
RSS Mobile