Kezdőlap (Fogszuvasodás)

 Gyermeknevelés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Fogszuvasodás

Gyermeknevelés  Fogromlás  Fogváltás

Más, korai fogszuvasodással kapcsolatos kutatások is érdeklődésre tarthatnak számot. Egyesek azt feltételezik, hogy a kisgyerek szoptatása, a szoptatás közbeni elalvás is fogszuvasodást okoz, ezt azonban egy kiterjedt, nagy esetszámú vizsgálat az Egyesült Államokban NEM igazolta.


A fogszuvasodás a leggyakoribb gyermekbetegség
A fogszuvasodás a leggyakrabban előforduló fertőzéses betegség a gyerekek körében, derül ki az amerikai Betegségellenőrzési és Prevenciós Központ adataiból.

A fogszuvasodás megelőzése
Zachary majdnem kétéves volt, amikor az édesanyja, Elizabeth egy barna foltot vett észre az egyik rágófogán. Miután megpróbálta fogkefével eltávolítani a foltot, amit ételmaradéknak gondolt, rájött, hogy a folt nem ételtől származik, és elvitte Zacharyt a fogorvoshoz.

Fogszuvasodás, deformációk
A tejfogakra is vigyázni kell, ne szuvasodjanak. Egyrészt fenntartják a helyet a maradandó fogaknak, másrészt károsítják a mellettük lévő állandó fogakat.

Fogszuvasodás, A fogágy, fogíny betegségei , Afták, ...
Fül-orr gégészet
Arcüreg-gyulladás, Az orr, orrüreg egyéb betegségei , A gége egyéb betegségei, ...

A ~ nem fluor hiánybetegség, a fluoridok adagolása önmagában e fogbetegség megelőzésére nem elegendő. A fluor ~-gátló hatása részben a fog kemény állományát közvetlenül befolyásoló szerepének tudható be.

A ~ kialakulását a szájban található szénhidrátok, cukrok bomlásterméke, különböző szerves savak teszik lehetővé. Ha ezek a savak 24 órán keresztül érintkeznének a fogakkal, a zománc kristályállományát képesek kimarni.

A csecsemőkori ~ fájdalomhoz, fertőzéshez, alultápláltsághoz vagy nem megfelelő súlygyarapodáshoz, és korai fogvesztéshez vezet, mely utóbbi befolyásolja a maradandó fogak fejlődését, egészségét.

Mindegyik fajta közel azonos mennyiségű fluoridot tartalmaz a ~ megelőzésére és a fogzománc erősítésére, ezért fontos, hogy a kisgyermek semmiképp se fogyasszon el belőle nagyobb mennyiséget. Az édes cukorkaíz pedig sajnos éppen erre ösztönöz! ...

Amint megjelennek az első fogacskák, meg kell kezdeni azok rendszeres tisztítását, melynek célja a ~ és az ínygyulladás megelőzése. Eleinte a fogacskákat minden este töröljük át tiszta, nedves zsebkendővel vagy gézdarabkával.

(varicella) Bipoláris zavar Bölcsőhalál Bőrrák Botulizmus Bulimia Crohn - betegség Csalánkiütés Cukorbetegség Cushing-kór Delirium tremens Demencia Disgrafia Dislexia Diszfágia Down-kór Ekcéma Epilepszia Feketehimlő Felfekvés (decubitus) Fertőző májgyulladás Festékes anyajegy ~ ...

Az első fogacska megjelenésével el kell kezdeni a fogápolást is, mert a ~t okozó baktériumok a babák tejfogait sem kímélik. A leggyakrabban alkalmazott technikával (textildarab, fültisztító pálcika) nem oldható a lepedék, a hagyományos fogkefe pedig még túl merev.

Az első fogakat is jó védeni a ~ ellen, ezért szükség van a tisztításukra. Ujjunkra tett puha ruhával dörzsölgethetjük a kibújt fogat, illetve használhatunk babafogkefét.

Egy tábla csoki elfogyasztása ugyan nem okoz közúti balesetet, és túladagolása sem életveszélyes, azonban ha hosszú távon sokat eszik belőle a tini, akkor különféle egészségügyi problémákat okozhat, például ~hoz és cukorbetegséghez vezethet.

Miután kibújik a baba első foga, minden reggel és este gondoskodnunk kell a baba fogainak tisztításáról, a ~ és az ínygyulladás megelőzése ellen. Eleinte a fogacskákat minden este töröljük át tiszta, nedves zsebkendővel vagy gézdarabkával.

- A szoptatott gyermekek között alacsonyabb a ~ előfordulása.
- Mind a szoptatott koraszülötteknek, mind az időre született csecsemőknek jobb a látásélességük gyermekkorukban, mint nem szoptatott társaiknak.

A baba szájában még nem találhatók meg azok a baktériumok, amelyek sokkal inkább hajlamosítanak ~ra, ennek ellenére mégis előfordulhat. Mik azok a tényezők, amik ennek kockázatát növelik? Ha "átadjuk" csemeténknek ezeket a baktériumokat. Pl.

A szopás - mint izommunka - a szabályos fogazat kialakulásának, ezáltal a ~ megelőzésének is egyik fontos tényezője.

A gyerekek számára mindenhol rendelkezésre állt igény szerint folyadékpótlás, de ennek több mint egyharmada − az elhízás és a ~ kockázatát növelő − nagy cukortartalmú ital volt.

Különösen érzékenyek a ~sal szemben, állományuk puhább, zománcuk vékonyabb. Nagy szerepük van az állkapcsok fejlődésében és a maradandó fogazat kialakulásában, működőképességében. Korai elvesztésük súlyos károkat okozhat a maradandó fogazatban.

A gyerekek 10 nap alatt átlagosan alig két alkalommal kaptak tejet vagy natúr savanyított tejterméket. Ezzel szemben az elhízás és ~ kockázatát növelő, magasabb energia- és cukortartalmú cukrozott tej, kakaó, karamellás tej, ...

energia igény, energiaigény és tápanyagigény, étkezési táblázat 1éveseknek, etkezesi tablazat babaknak, etkezesi tablazat kisbabaknak, étrend babáknak, etrend kisbabaknak, étrend táblázat, étrend táblázat babáknak, étrend táblázat gyerekeknek, fehérje, fogkefe fogszabályzóhoz, ~, ...

Természetesen más gyümölcsöt is megpróbálhatsz adni a babának, de a gyümölcslétől ebben a korban még óvakodj, hiszen sok hozzáadott cukrot tartalmaznak. Miután a gyümölcslé híg ital, cumisüvegben add a babának - de ez ugyancsak növeli a ~ kockázatát, még akkor is, ...

de ha éppen nem tudunk friss gyümölcsöt adni, akkor a konzerv is megteszi, saját levében. Szárított gyümölcsöt, például datolyát, fügét vagy mazsolát csak kis mennyiségben szabad adni. Bár nagyon táplálóak, de ugyanakkor magas a cukortartalmuk, könnyen a fogak közé ragadnak, ami ~hoz ...

A cukorfogyasztás ugyanis egyrészt hajlamosít a ~ra, másrészt a bélrendszerből nagyon gyorsan felszívódó egyszerű cukrok az arra hajlamosakban átmeneti hiperglikémiát és annak következményeként hyperlipidémiát idézhetnek elő.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Csecsemő, Fejlődés, Szülés, Szoptatás, Táplálás?

◄ Fogromlás   Fogváltás ►
 
RSS Mobile