Kezdőlap (Fogszuvasodás)

 Gyermeknevelés 

  » »
 
   

Fogszuvasodás

Gyermeknevelés  Fogromlás  Fogváltás

Más, korai fogszuvasodással kapcsolatos kutatások is érdeklődésre tarthatnak számot.


A fogszuvasodás a leggyakoribb gyermekbetegség
A fogszuvasodás a leggyakrabban előforduló fertőzéses betegség a gyerekek körében, derül ki az amerikai Betegségellenőrzési és Prevenciós Központ adataiból.

A fogszuvasodás megelőzése
Zachary majdnem kétéves volt, amikor az édesanyja, Elizabeth egy barna foltot vett észre az egyik rágófogán.

A fogszuvasodás fertőző?
Sajnos igen! Néhányan, ezek közül a vad kis caries- ördögök közül állandó mozgásban vannak a szánkban. Addig, amíg kevés a baktérium odabent, a nyál még képes megvédeni a kicsik fogát. De ha már megszaporodnak.

Fogszuvasodás, deformációk
A tejfogakra is vigyázni kell, ne szuvasodjanak. Egyrészt fenntartják a helyet a maradandó fogaknak, másrészt károsítják a mellettük lévő állandó fogakat.

Fogszuvasodás, A fogágy, fogíny betegségei , Afták, ...
Fül-orr gégészet
Arcüreg-gyulladás, Az orr, orrüreg egyéb betegségei , A gége egyéb betegségei, ...

A fogszuvasodás nem fluor hiánybetegség, a fluoridok adagolása önmagában e fogbetegség megelőzésére nem elegendő. A fluor fogszuvasodás-gátló hatása részben a fog kemény állományát közvetlenül befolyásoló szerepének tudható be.

A fogszuvasodás kialakulását a szájban található szénhidrátok, cukrok bomlásterméke, különböző szerves savak teszik lehetővé. Ha ezek a savak 24 órán keresztül érintkeznének a fogakkal, a zománc kristályállományát képesek kimarni.

A csecsemőkori fogszuvasodás fájdalomhoz, fertőzéshez, alultápláltsághoz vagy nem megfelelő súlygyarapodáshoz, és korai fogvesztéshez vezet, mely utóbbi befolyásolja a maradandó fogak fejlődését, egészségét.

Mindegyik fajta közel azonos mennyiségű fluoridot tartalmaz a fogszuvasodás megelőzésére és a fogzománc erősítésére, ezért fontos, hogy a kisgyermek semmiképp se fogyasszon el belőle nagyobb mennyiséget.

Amint megjelennek az első fogacskák, meg kell kezdeni azok rendszeres tisztítását, melynek célja a fogszuvasodás és az ínygyulladás megelőzése. Eleinte a fogacskákat minden este töröljük át tiszta, nedves zsebkendővel vagy gézdarabkával.

Botulizmus Bulimia Crohn - betegség Csalánkiütés Cukorbetegség Cushing-kór Delirium tremens Demencia Disgrafia Dislexia Diszfágia Down-kór Ekcéma Epilepszia Feketehimlő Felfekvés (decubitus) Fertőző májgyulladás Festékes anyajegy Fogszuvasodás ...

Az első fogacska megjelenésével el kell kezdeni a fogápolást is, mert a fogszuvasodást okozó baktériumok a babák tejfogait sem kímélik.

Az első fogakat is jó védeni a fogszuvasodás ellen, ezért szükség van a tisztításukra. Ujjunkra tett puha ruhával dörzsölgethetjük a kibújt fogat, illetve használhatunk babafogkefét.

Egy tábla csoki elfogyasztása ugyan nem okoz közúti balesetet, és túladagolása sem életveszélyes, azonban ha hosszú távon sokat eszik belőle a tini, akkor különféle egészségügyi problémákat okozhat, például fogszuvasodáshoz és cukorbetegséghez ...

Miután kibújik a baba első foga, minden reggel és este gondoskodnunk kell a baba fogainak tisztításáról, a fogszuvasodás és az ínygyulladás megelőzése ellen. Eleinte a fogacskákat minden este töröljük át tiszta, nedves zsebkendővel vagy gézdarabkával.

- A szoptatott gyermekek között alacsonyabb a fogszuvasodás előfordulása.
- Mind a szoptatott koraszülötteknek, mind az időre született csecsemőknek jobb a látásélességük gyermekkorukban, mint nem szoptatott társaiknak.

A baba szájában még nem találhatók meg azok a baktériumok, amelyek sokkal inkább hajlamosítanak fogszuvasodásra, ennek ellenére mégis előfordulhat. Mik azok a tényezők, amik ennek kockázatát növelik? Ha "átadjuk" csemeténknek ezeket a baktériumokat.

A szopás - mint izommunka - a szabályos fogazat kialakulásának, ezáltal a fogszuvasodás megelőzésének is egyik fontos tényezője.

A gyerekek számára mindenhol rendelkezésre állt igény szerint folyadékpótlás, de ennek több mint egyharmada − az elhízás és a fogszuvasodás kockázatát növelő − nagy cukortartalmú ital volt.

Különösen érzékenyek a fogszuvasodással szemben, állományuk puhább, zománcuk vékonyabb. Nagy szerepük van az állkapcsok fejlődésében és a maradandó fogazat kialakulásában, működőképességében.

étkezési táblázat 1éveseknek, etkezesi tablazat babaknak, etkezesi tablazat kisbabaknak, étrend babáknak, etrend kisbabaknak, étrend táblázat, étrend táblázat babáknak, étrend táblázat gyerekeknek, fehérje, fogkefe fogszabályzóhoz, fogszuvasodás, ...

más gyümölcsöt is megpróbálhatsz adni a babának, de a gyümölcslétől ebben a korban még óvakodj, hiszen sok hozzáadott cukrot tartalmaznak. Miután a gyümölcslé híg ital, cumisüvegben add a babának - de ez ugyancsak növeli a fogszuvasodás ...

Szárított gyümölcsöt, például datolyát, fügét vagy mazsolát csak kis mennyiségben szabad adni. Bár nagyon táplálóak, de ugyanakkor magas a cukortartalmuk, könnyen a fogak közé ragadnak, ami fogszuvasodáshoz vezet.

A cukorfogyasztás ugyanis egyrészt hajlamosít a fogszuvasodásra, másrészt a bélrendszerből nagyon gyorsan felszívódó egyszerű cukrok az arra hajlamosakban átmeneti hiperglikémiát és annak következményeként hyperlipidémiát idézhetnek elő.

Lásd még: Lásd még: Csecsemő, Fejlődés, Szülés, Szoptatás, Táplálás

Gyermeknevelés  Fogromlás  Fogváltás

 
RSS Mobile