Kezdőlap (Számlavezetés)

 Gazdaság 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Számlavezetés

Gazdaság  Számlatükör  Számvevő

6.3.1.1. Számlavezetés, betétgyűjtés, banki értékpapírok, pénzalapok és egyéb letétek
6.3.1.2. A hitelintézetek hitelfelvétele
6.3.1.3. A hitelintézetek értékpapír kibocsátása ...


Fogalomtár: Számlavezetés
A folyószámla, mint nyilvántartás folyamatos vezetése. A jóváírások, és terhelések nyilvántartásba rögzítése.
Vissza a fogalomtárhoz ...

Számlavezetési díj
A számlára vonatkozó műveletek végzésért fizetendő díjtételek összefoglaló neve.
<> ...

3) számlavezetés díja
A bankbetétek esetében bankszámlával kell rendelkeznünk, melyeknek külön költségei vannak. A befektetési alapok azonban nem helyezhetők bankszámlára, kizárólag értékpapír számlán lehet nyilvántartani.

Bankszámlavezetés
Bankszámlán lévő pénzkövetelések és pénztartozások nyilvántartása és pénzforgalmi szolgáltatások elvégzése.
Bankszámlazárás ...

~
Folyószámla működtetése, kifizetések teljesítésére (terhelés) és befizetések fogadására (jóváírás).
Széfszolgáltatás ...

~i díj:
A bank által ~ért felszámított díj, ami a banki műveletek számától függetlenül, meghatározott időszakonként (havi, negyedéves, évi) fix összegben fizetendő.

~i díjat. A számla használatának lehetnek forgalomtól függő költségei is, amelyekről a banknak kondíciós lista közzétételével kell tájékoztatnia a számlatulajdonosokat (pl. a bankunk az átutalásaink, illetve készpénzfelvételeink után is díjat számíthat fel).

Ilyen banki szolgáltatás például a ~, illetve a biztonsági szolgáltatások (készpénzünk biztonságáról magunknak kell gondoskodni).

- Megnevezik a számla vezetésére jogosult bankokat, és meghatározzák a ~ rendjét. A klíringszámlákat általában a szerződő országok központi bankjai vezetik. A ~ lehet egyoldalú és kétoldalú. - Klíringmegállapodásban rögzítik a technikai hitel (overdraft) mértékét is.

Kereskedelmi bank: betétgyűjtést, hitelnyújtást, ~t köteles végezni, ezen felül minimálisan 9 pénzintézeti tevékenység végzése kötelező, vagy ilyen tevékenység végzésére képesnek kell lennie.

Számlanyitás, ~
Állampapír vásárlás
Átutalás
Állampapír visszaváltása
Kamat (esedékesség) kifizetése
Készpénz felvétel
Meghatalmazás
WebKincstár használata
Életkezdési támogatás és kincstári letéti Start-számla ...

A bankszámlaszerződés automatikus meg nem szűnésének gyakorlati következménye az, hogy a ~i díjat mindaddig felszámolja a bank, amíg a szerződés meg nem szűnik, függetlenül attól, hogy a bankszámla egyenlege tartósan nulla.

napját követően megkötött, bizományosi, kereskedelmi, portfólió kezelési, értékpapír letétkezelési, letéti őrzési, értékpapír-~i, illetve ügyfélszámla vezetési tevékenység körében a befektetők javára kötött, ...

A bankok szerepe igen szerteágazó a külkereskedelmi ügyletekben: átváltás, ~, átutalás, követelések beszedése, biztosítása, finanszírozása, 'bizalmi kéz' szerep az akkreditívnél (a külkereskedelemre jellemző fizetési megoldás), ezáltal a fizetési kockázatok csökkentése, ...

kereskedelmi bank - a monetáris pénzintézetek alaptípusa, ~sel, betétgyűjtéssel és rövid távú hitelezéssel foglalkozó pénzügyi közvetítő intézmény.
készpénz - bankjegy vagy érme, a pénz egyik megjelenési formája, általában a monetáris hatóság (központi bank) passzívája.

A bruttó rendszerek általában jegybanki ~i szolgáltatásra épülnek. A VIBER is egy olyan bruttó elvű kiegyenlítési rendszer, amelyben a fizetési megbízások feldolgozása és végleges kiegyenlítése folyamatosan zajlik az érintett résztvevők valós idejű értesítése mellett.

~, hitelfolyósítás, pénzforgalom-bonyolítás
kétszintű: a közp bank nem áll közvetlen kapcsolatban a gazdálkodó alanyokkal, hanem a bankrendszer alsó szintjén lévő intézetekkel...
ker. bankok... takarékpénztárak... befektetési alapok... (~ Kereskedelmi bankok) ...

A pénzügyi intézmények az ügyfeleik számára elérhető szolgáltatások (hitel, ~) aktuális díjairól és egyéb rendelkezéseiről a változtatásoknak megfelelően folyamatosan frissülő hirdetményben adnak tájékoztatást, amelyet nyomtatott, ...

Számítógépen keresztül történő banki (elsősorban ~i) szolgáltatások.
Hozam
Százalékos formában megadott éves mutatószám, amely azt mutatja meg, hogy milyen arányban gyarapszik a befektetett pénzünk a lejáratig.

A forrásgyűjtés egyre terjedő módját jelenti az üzleti bankok saját értékpapírjainak kibocsátása. Míg a ~ és a betétgyűjtés nélkülözhetetlenné teszi az üzleti bankok és az ügyfelek közvetlen kapcsolatát, ...

Egy központi bank végzi a pénzügyi műveleteket (valamennyit) - monopóliumai a bankjegy kibocsátás, hitelnyújtás, ~ és devizagazdálkodás.
Ez a bankrendszer kizárja a piac, illetve a gazdasági hatékonyság követelményét és így a központi akarat (politikai, gazdasági) végrehajtója lesz.

Mibe kerül egy lakossági ~?
Mire és hogyan használjuk a lakossági hiteleket?
Mit nyújt a mobilbank szolgáltatás?

Bankügyletnek hívjuk a banki szolgáltatásokat, a ~t, a betételhelyezést, ide értve többek között a pénzforgalmi szolgáltatásokat, a hitelezést, stb.
bankváltás ...

Hirdetmény
A Bankok, hitelintézetek az ügyfeleik számára elérhető szolgáltatások (hitel, lízing, ~) aktuális díjairól hirdetményben adnak tájékoztatást.
Hitel
Finanszírozási forma, amelynek feltételeit, az ügyfél (adós) és a hitelező között szerződés szabályozza.

Lakossági folyószámla, Folyószámla, ~, Bankszámlavezetés, Folyószámla vezetés ...

Ha a hitelkártya kibocsátó bank megegyezik a ~ünket végző bankunkkal:
személyi igazolvány,
adókártya,
utolsó havi folyószámla kivonat.

A THM tartalmazza a kamatot, a kezelési költséget, a hitelbírálati díjat, az értékbecslés díját, a földhivatali díjakat, a ~ díját. Az előírás szerint a THM mértéke tartalmazza a hitelközvetítőnek fizetendő díjat is.

Bankok esetében a vállalati üzletág elnevezése (szemben a retail bankinggel, amely a lakossági üzletág angol neve). Ide értendő a vállalatoknak történő hitelnyújtás, bizonyos tanácsadási funkciók, ~ stb.
costpaid
költségek átvállalva ...

A pénztár szolgáltatásait rendszeres tagdíjbefizetésekből, egyéni számlavezetés alapján szervezi, finanszírozza, illetve nyújtja. A pénztártevékenységhez kapcsolódó gazdálkodási és felelősségi szabályokat és jogosultságokat e törvény szabályozza.

Union, AVIVA, K&H - adminisztrációs költség, ING, Generali, Signal - kezelési költség, AXA - nyilvántartási költség, CIG - adminisztrációs díj): havi állandó jellegű költség, amelyet azért von el a biztosító, mert fenntartja a szerződést. Lényegében olyan, mint a bankoknál a ~i díj.

Ennélfogva a bank legalapvetőbb jövedelmét a betétek után fizetett kamat és a hitelért kért kamat különbsége (kamatrés) adja. Emellett természetesen léteznek más bevételek is, mint például a ~i díjak, pénzváltási díjak, ...

minimális tőke (1) mnb (4) monetáris politika (1) NYESZ (4) nyugdíj (4) nyugdíj-előtakarékossági számla (1) nyugdíjpénztár (4) pannergy (4) portfolioblogger (19) pénzügyi ismeretek (2) quaestor (1) random capital (5) reálhozam (1) rába (2) részvény (6) stratégia (1) szakértelem (2) ~i ...

Ide értendő a vállalatoknak történő hitelnyújtás, bizonyos tanácsadási funkciók, ~ stb.
Corporate Finance Teljes körű vállalati pénzügyi szolgáltatás.
Credit memo A kereskedő által kiállított dokumentum, amelyben a vevő részére történő visszafizetésről tájékoztatja.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Kamat, Értékpapír, Költség, Hitel, Készpénz?

◄ Számlatükör   Számvevő ►
 
RSS Mobile