Kezdőlap (Részvényárfolyam)

 Gazdaság 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Részvényárfolyam

Gazdaság  Részvényalap  Részvényfajták

Részvényárfolyam
A részvényárfolyam egy részvény aktuális értékét fejezi ki, azt az árat, amelyért az megvásárolható vagy értékesíthető az azonnali tőzsdei piacon.


részvényárfolyam
Az az ár, amelyért adott pillanatban a részvény megvásárolható.
részvénykönyv ...

részvényárfolyamhoz kötött jövedelem.
. no mitől mozog a BUX úgy, ahogy?
a mozgásokat felülről megmagyarázni nem lehet. kis ország, stb.

A részvényárfolyamok magyarázatával foglalkozók első csoportja a fundamentalisták csapata. Ők arra alapozzák nézeteiket, hogy a részvények árfolyama sem más, mint a jövőbeli jövedelemfolyam jelenértéke.

a részvényárfolyam (P) és az egy részvényre jutó nyereség (E) hányadosa
©2009 Indra Biztosítottak és Pénzintézeti Ügyfelek Érdekvédő Egyesülete
Design és Technológia: EUSAN ...

A ~ok tartós emelkedő tendenciája.
hozamgörbe
Adott jószág esetében a hozam és a futamidő kapcsolatát bemutató függvény.

A ~ok hosszabb időn át tartó csökkenése.
beszámoló
Gazdasági szervezetek működéséről törvényi előírások szerint folyamatosan készített jelentés.

BÉT ~ok
Befektetési alapok
A beruházás Európai Uniós pénzből valósult meg.

P/E=~/Egy részvényre jutó nyereség
A magas érték jelzi, hogy a befektetők nagy növekedést várnak a vállalattól, azonban azt is jelentheti, hogy rövid időre a vállalatnak nagyon alacsony az eredménye.

(Például OTP-be.) Az alap hozama a részvények által fizetett osztaléktól és a ~októl függ. Ez utóbbit rengeteg dolog befolyásolhatja, megjósolni a jövőbeni alakulását nem könnyű (így ennek részletezésére ezen a ponton nem teszünk kísérletet).

A hatékony piacok elméletének gyenge formája: Azt hangsúlyozza, hogy a ~ok a régebbi árfolyamokban lévő összes információt tartalmazzák.
A hatékony piacok elméletének közepes formája: A ~ok az összes nyilvánosan elérhető információt tükrözik ...

A jövőbeli pénzáramokat egyrészt az osztalékok, másrészt pedig az eladási ~ képviselik. A vállalati tervezés, valamint a piac nyilvánossága részben becsülhetővé teszi a cash-flow adatokat.

Árfolyam/nyereség (P/E) arány: a ~ (P) és az egy részvényre jutó nyereség (E) hányadosa;

Árfolyamindex: megmutatja, hogy egy meghatározott bázisponthoz képest hány százalékkal változtak átlagosan az indexkosárban szereplő eszközök árfolyamai; ...

Egy beruházás, egy üzleti döntés, akár egy bejelentés is növelheti vagy csökkentheti a vállalat üzleti értékét, mivel a piac élénken reagál, és a ~ok ezt nagyon jól tudják jelezni.

Árfolyam/nyereség arány. ~ osztva az egy részvényre jutó (várható) nyereséggel (EPS). Egyszerre ad képet a vállalatnövekedési lehetőségekről, tevékenységi kockázatáról.
PASSZÍVÁK
Lásd Források.

Néhány cég, amely a VBM módszerét sikerrel vezette be: TSB Lloyds Bank, General Electric, Coca Cola, Pepsi Cola, Sony, Veba, satöbbi csak a legismertebbeket említve. Ezen cégek közös jellemzője, hogy ~uk a piaci ~ átlagát, ...

- A tőzsdetitkárság tagjai a kereskedési időn kívül számítógépen rögzítik a táblán szereplő kötéseket és a versenyeredményeket, amelyeket az aktuális ~okkal együtt a tőzsdeterem előtt található faliújságra kifüggesztenek.

Egy részvényre jutó osztalék, osztva a ~mal.
OTC
Over the Counter Market. Értékpapírok tőzsdén kívüli piaca.

A ~ok becslésekor ezt a belső értéket keressük, és tulajdonképpen a részvények elméleti árfolyamát számítjuk ki. Ha egy részvény aktuális piaci árfolyama nagyobb az elméleti árfolyamánál, akkor túlértékelt. Ha az aktuális árfolyam az elméleti alatt van, akkor alulértékelt.

Tehát még egy megismételhetetlen megduplázódó ~ mellett is irreális a 12% éves hozam, a 14%-ról már nem is beszélve. Ilyen hozamok esetleg előfordulhatnak, ha minden körülmény teljesen a kezünkre játszik. De irreális ilyen állandó hozamot 20 évre várni.

Alfa A részvény árfolyamváltozását mutatja, feltéve, hogy a piaci átlagos ~ (a részvényindex) nem változott.
Allokáció Az állam egyik funkciója, amelynek keretében a társadalmi szükségletek kielégítésére állít elő javakat és nyújt szolgáltatásokat.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Részvény, Árfolyam, Pénzügy, Értékpapír, Hozam?

◄ Részvényalap   Részvényfajták ►
 
RSS Mobile