Kezdőlap (Likviditási mutató)

 Gazdaság 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Likviditási mutató

Gazdaság  Likviditási kockázat  Likviditási mutatók

Likviditási mutatók
A likviditási mutatók arra a kérdésre keresik a választ, hogy egy társaság mennyiben képes eleget tenni rövidlejáratú kötelezettségeinek a rendelkezésre álló forgóeszközei felhasználásával.


Likviditási mutatók
A likviditási mutatók olyan pénzügyi mutatószámok, amelyeket többnyire a részvények értékelésekor szokás alkalmazni. A mutatók egy vállalat rövid lejáratú eszközei és forrásai között arányokat vizsgálják.

Likviditási mutatók
A részvények értékeléskor használt pénzügyi mutatószámok egyik csoportja, mely azt vizsgálja, hogy a cég rövid lejáratú eszközei és rövid lejáratú forrásai milyen arányban állnak egymással, és ennek alapján mekkora valószínűsége van annak, ...

Likviditási mutató = Forgóeszközök / Kötelezettségek (202,73%).
A teljes forgóeszköz állomány, vagyis a likvid és kevésbé likvid eszközök együttes összegét viszonyítja a hosszú és rövid lejáratú kötelezettségekhez.

Likviditási mutató
Forgóeszközök, osztva a rövid lejáratú kötelezettségekkel.
Limitajánlat ...

~k
A fizetőképességi helyzetet bemutató mérőszámok. Az egyes mutatók között alapvetően a figyelembe vett likvid, és nem likvid eszközök köre szerint van különbség, amelyekből hányadosokat lehet számítani.
likviditási ráta ...

~k
Forgóeszközök / Kötelezettségek
A teljes forgóeszköz állomány együttes összegét viszonyítja a hosszú és rövidlejáratú kötelezettségekhez. A vállalkozás fizetőképességét általánosan jellemző mutató.

~k:
Állóeszközök részaránya = Állóeszközök / Eszközök összesen
Forgóeszközök részaránya = Forgóeszközök / Eszközök összesen ...

3.3.2. ~k

A likviditás a cég fizetőképességét jelző mutató, azaz azt fejezi ki, hogy adott cégnek mindig rendelkezésére áll az a pénzösszeg (megfelelő összetételben: forint ill. deviza) amennyi adott időpontban a fizetési kötelezettség teljesítéséhez szükséges.

~
Rövidlejáratú kötelezettségek likvid eszközökkel történő teljesíthetőségének arányszáma
Nyomtatható verzió ...

~k
Egy gazdasági szervezet pénzügyi stabilitását, erősségét általánosságban az alapján ítélik meg, hogy képes-e a hosszú és rövid lejáratú kötelezettségeinek időben és folyamatosan eleget tenni.

~ = forgóeszközök / rövid lejáratú tartozások. A cég fizetőképességét mutatja. A rövid lejáratú tartozások visszafizetése a forgóeszközök pénzzé tételével lehetséges. A mutató 1-nél nagyobb értéke elvileg megfelelő, de a világbank által elfogadott minimális értéke 1,8.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Likviditás, Likvid, Pénzügy, Lejárat, Kötelezett?

◄ Likviditási kockázat   Likviditási mutatók ►
 
RSS Mobile