Kezdőlap (Inkasszó)

 Gazdaság 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Inkasszó

Gazdaság  Ingatlanhitel  Inkrementális

Inkasszó
A(z) Inkasszó fogalma
Más szóval: beszedési megbízás.Lényege, hogy nem a fizető fél kezdeményezi, hanem a kedvezményezett.


Az okmányos inkasszó fizetési módot gyakran alkalmazzák olyan esetben, ha az áru vételárának megfizetése sem akkreditívvel, sem kezességgel, vagy egyéb módon nem biztosított.

inkasszó
Más néven beszedési megbízás. Lényege: a jogosult kezdeményezi (tehát, akinek tartoznak) azzal, hogy a beszedés folyamatát elindítja a bankjának adott ilyen irányú megbízással.

inkasszó
Az "inkasszó" szó alatt a hétköznapi életben a ? korábban azonnali - beszedést értjük. Jogi és gazdasági értelemben az inkasszó magát a "beszedést, beszedési megbízást" jelenti, melynek több altípusa van.

Inkasszó (Azonnali beszedési megbízás)
Az a megbízás, mely során a számlatulajdonos (jogosult) megbízza a bankot, hogy számlája javára, a kötelezett pénzforgalmi bankszámlája terhére meghatározott összeget szedjen be. Lehet egyszerű és okmányos inkasszó.

~
Az üzletben résztvevő partnerek közül - bankján keresztül - az által a fél által kezdeményezett fizetési mód, aki jogosult az adott összegre (pl. közüzem).
részletesen » ...

~hányad
a befolyt és az esedékes előírt díjak hányadosa.
Integrál (relatív) önrészesedés ...

~ (azonnali beszedési megbízás)
2009. november 01. napjával helyére lépett a hatósági átutalási megbízás és az átutalási végzésen alapuló átutalás
Instrumentum ...

~
Az egymással üzleti kapcsolatban álló partnerek megállapodást kötnek arra, hogy a pénzügyi teljesítés olyan módon történik, hogy a jogosult (pl. közüzemi vállalat) az adott összegre - bankján keresztül - beszedési megbízást indíthat, ...

~
Fizetési mód, melynek lényege az, hogy a szerződő felek megegyeznek arra vonatkozóan, hogy az adott áru vagy szolgáltatás ellenértékét a kötelezett úgy fizeti meg, hogy a jogosult fél azt a számlájáról leemelheti. (pl. közüzemi díjbeszedés).
Nyomtatható verzió ...

83. ~ esetén a számláról történő pénzmozgás kezdeményezője maga a számla felett rendelkező, azaz a fizetésre kötelezett ügyfél.
Igaz Hamis
Helyes! ...

Azonnali ~
Más néven azonnal beszedési megbízás. Olyan átutalás, melyet a jogosult fél kezdeményez saját bankjánál és ennek hatására a számlatulajdonos számlája leterhelődik a kötelezettség összegével.
B ...

okmányos ~
Külkereskedelemben használt fogalom, amikor az exportőr megbízza saját bankját, hogy maga vagy valamely levelező bankja segítségével követelését hajtsa be.
oligarchia ...

Beszedési megbízás, ~: jogosult (szállító) azzal bízza meg a bankját, hogy követelését a fizetésre kötelezettől a bankszámlák közötti elszámolás útján szedje le
fajtái:
- határidős ...

- ~ (beszedési megbízás): banknak beszedési kérelem.. azonnali (prompt)~/határidős: utóbbinál bizonyos határidőn belül a vevő reklamálhat ...

A fizetés módja lehet: átutalás, készpénzátutalási megbízás ("sárga csekk"), beszedési megbízás (~).

A PayPal elektronikus számlát vezet ügyfelei részére, melyet azok hitelkártyás fizetéssel, banki átutalással vagy ~megbízással tölthetnek fel lakossági vagy céges bankszámlájukról. Internetes vásárlások során nem kell bizalmas hitelkártya- vagy számlaadatokat megadni, ill.

(éves díjfizetés, ~, bankkártás fizetés a legkedvezőbb)
Alkuszi megbízás: A megkötés után rendszerünk automatikusan küldi az alkuszi megbízást aláírva.

Ebből következik, hogy a gyakorlatban miért hívják a bankszámlát is folyószámlának: a bankszámlának is a mindenkor aktuális egyenlegét lehet felhasználni, hiszen a különböző banki követeléseket, ~t automatikusan levonják a banki számítástechnikai rendszerek a bankszámlán levő egyenlegből, ...

számlatulajdonos felhatalmazása valamilyen díj rendszeres ~jára.
CTQ
Critical to quality. Valamely termék, szolgáltatás alapvető jellemzői, amelynek bizonyos szintet el kell érnie a vevői igények kielégítése érdekében.

A pénzforgalom alapvetően a következő csatornákon keresztül zajlik: a készpénzfizetéseken és készpénzkímélő eszközökön keresztül (például bankkártyákon, váltókon, csekkeken) keresztül, valamint készpénz nélküli eszközökön [bankszámlapénz]?es átutalásokon, ~n és akkreditíven keresztül.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Kibocsátás, Befektetés, Finanszírozás, Adó, Refinanszíroz?

◄ Ingatlanhitel   Inkrementális ►
 
RSS Mobile