Kezdőlap (Hozzáadott érték)

 Gazdaság 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Hozzáadott érték

Gazdaság  Hozamindex  Humántőke

hozzáadott érték
Nemzetgazdasági szinten a bruttó kibocsátás és a termelő fogyasztás különbsége. Konkrét vállalkozás esetében az árbevétel és a vásárolt áruk vagy szolgáltatások értékének különbsége.
hozzátartozói baleseti nyugellátás ...


Hozzáadott érték: adott időszak alatt megtermelt végső felhasználásra kerülő áruk összértéke, = a gazd-i szereplők bruttó jövedelme. Bruttó kib mínusz termelői fogy ...

Bruttó hozzáadott érték növekedés a program hatására:
A támogatott vállalat által előállított bruttó hozzáadott érték, kedvezményezetti adatszolgáltatás alapján.

Hozzáadott érték típusú adó, mert a termelési, értékesítési láncban a levonásos technika miatt minden vertikum esetén csak az értéknövekedés után keletkezik adófizetési kötelezettség. Az eladási árban nem szerepel az input adó.
Az adó alanya és viselője szétválik, tehát az ÁFA közvetett adó.

Hozzáadott érték: vásárolt anyagokért és szolgáltatásokért fizetett összeg és az értékesített termékekért és/vagy szolgáltatásokért kapott összeg különbsége.
Áfa jellemzői:
- fogyasztási típusú, ...

~adó, magyarul általános forgalmi adó, de nevezik értéknövekedési vagy értéktöbblet adónak is.
részletesen »
[1] 2 ...

- nagy ~et teremtő rész: nem anyagi: tudás, információ
- kis ~: anyagi, alárendelt, beszállító
A kihívás: Új gazdaságfejlődési kor küszöbén állunk: ...

Gazdasági Hozzáadott Érték (Economic Value Added, EVA) NOPAT (NOPAT - Net Operating Profit After Tax, azaz Nettó Adózás utáni Nyereség) - [Átlagos tőke*WACC (Weighted Average of Cost of Capital, súlyozott tőkeköltség)].

~ típusú, ami azt jelenti, hogy az áru termelésében, szolgáltatás előállításában, értékesítésében részt vevő minden szereplő csak az általa ~ után fizeti meg az adót (amennyivel a tevékenysége megnövelte a termék értékét).

(~ szerint forgalmi adózás) Ez egy többlépcsős, nettó értékadó, tehát fokozatonként mindig arra kell fizetni, melyet a termelés és elosztás lépcsőjében a termék teljes értékéhez hozzátettek.

A területi tervezésért és a területi hatásokkal rendelkező politikákért felelős közigazgatás vertikális és horizontális kapcsolatrendszere részben felváltotta a tekintélyelvű kapcsolatokat és lehetővé tette a közpolitikák progresszív koherenciájának kialakulását azzal a céllal, hogy hozzáadott ...

Gibraltár tagja az EK-nak, bár a közös vámtarifák, mezőgazdasági korlátozások és a ~adó (VAT) kötelezettségek nem vonatkoznak rá.
A helyi cégekre és magánszemélyekre 20-50% adókulcs vonatkozik, az offshore vállalatok csak a helyben keletkező jövedelmük után fizetnek adót.

A maga interdiszciplináris értékrendjével olyan, a kezdetben nálunk megtelepedett multik (~teremtő kultúrája) által gerjesztett hazai szolgáltatási igény-kielégítésre irányuló pozitív elmozdulást eredményezett, ...

(Tevékenység alapú költségszámítási rendszer): Lényege az általános költségek olyan felosztása, mely tükrözi a ráfordítások mögött rejlő tevékenységeknek a termék előállításában betöltött szerepét. Nem csak kalkuláció, hanem szemléletmód is, célja a ~et nem termelő tevékenységek minél ...

akik díjbevételüket védve a jelenlegi kötelező biztosítási díjszinten már nem tudják - vagy nem akarják - folytatni tovább az árversenyt és nem hajlandók további árcsökkentésre: az átlagos mennyiségi kiszolgálás és az irreálisan alacsony díjak helyett inkább a tartalomra és a ~re ...

Forgalmi típusú adó, általános jellegű, a termelés, forgalmazás minden szakaszában meg kell fizetni, mégsem halmozódik, mert az áfa összegéből levonható a beszerzés után fizetett adó, így minden fázisban csak a "~" adózik. Az adót a végső fogyasztó viseli.

előállítási folyamainál jelentkezik, amikor a termeléshez szükséges alapanyagok, szolgáltatások megvásárlásakor azok árában felszámolják az áfa értékét is. A tényleges áfa fizetés a fizetendő és az előzetesen felszámított áfa különbözetéből fog adódni. Ez az érték határozza meg a ~ ...

Ezzel szemben a fizetendő áfa a továbbértékesített termékek árának áfa tartalma. Adott vállalat esetén a tényleges áfa-fizetési kötelezettség a fizetendő és az előzetesen felszámított áfa különbözete, amely végső soron a ~ áfá-ja.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Pénzügy, Költség, Hitel, Vállalkozás, Szerződés?

◄ Hozamindex   Humántőke ►
 
RSS Mobile